FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 maart 2021

UEFA wil hoe dan ook publiek bij EK, KNVB zet alles op alles

Ongeacht hoe de coronacrisis ervoor staat, zijn EK-wedstrijden in lege stadions onbespreekbaar voor de EUFA zo heeft bondsvoorzitter Aleksander Ceferin laten weten. De KNVB gaat er alles aan doen dat mogelijk te maken vertelden ze aan de NOS.

"We hebben diverse scenario's, maar de optie om welke wedstrijd dan ook in een leeg stadion te spelen, is van tafel", zo vertelde Ceferin.

Tijdens het EK van komende zomer zullen meerdere wedstrijden gespeeld worden in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. De KNVB zegt er alles aan te willen doen die wedstrijden met supporters te kunnen spelen. "Ik zie het meer als de ambitie die we onszelf ook opleggen dan dat ik onder druk sta van de UEFA. We gaan ons stinkende best doen om het maximaal aantal supporters op een veilige en verantwoorde manier binnen te laten komen", aldus secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong.

Volgens de KNVB bobo eist de UEFA niet dat er ten koste van alles publiek aanwezig moet zijn. "Daar heb ik niets van gezien tot op heden. Dat ze ons proberen te prikkelen, dat hoort ook wel een beetje in een sportomgeving, toch?"

Random Pics van de Dag #259

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sylvana en de brief vanuit de toekomst

Sylvana Simons, lijsttrekker van politieke partij BIJ1, schrijft haar kleinkind Nalia een brief vanuit de toekomst. Hoe kijken we terug naar de toeslagenaffaire, de klimaatcrisis en het racisme en ongelijkheid in ons land?

En hoe ziet Nederland eruit als BIJ1 haar plannen realiseert?

Welke FOK!ker houdt het de volle 12 minuten vol om naar Syl te luisteren en te kijken? Nou, koptelefoon op en geluid lekker hard, beeld op full-screen; ook BIJ1 verdient een plek op FOK!

Peilingen: VVD ruim op 1, strijd om tweede plaats, veel nieuwe partijen

De grote onderzoeksbureaus hebben hun slotpeilingen gepubliceerd en het belooft een spannende verkiezingsdag te worden. Kantar, I&O Research, en EénVandaag/Ipsos hebben zojuist peilingen laten zien waarmee we afstevenen op een record aantal fracties in het parlement, mogelijk zelfs achttien.

In alle peilingen staat de VVD fier bovenaan, de spanning zit vooral daarachter waar PVV, D66 en CDA strijden om de tweede plaats. De marges tussen die drie partijen variëren maar zijn nergens heel groot. Daarachter zijn de drie linkse partijen in een nek aan nek strijdt verwikkeld.

Onderin het veld hebben de ruzies bij 50PLUS ervoor gezorgd dat de partij zelfs mogelijk uit de Tweede Kamer zal verdwijnen. Bij Kantar en I&O Research staat de ouderenpartij op 1 zeteltje en bij Eén Vandaag/Ipsos staan ze zelfs op 0. Dat terwijl de partij ruim een jaar geleden op 10 zetels stond in de peilingen en een belangrijke rol in de formatie voor het grijpen lag.

Het grote feest der democratie zal mogelijk een recordaantal partijen in de Tweede Kamer opleveren als we de peilingen mogen geloven. Voor het eerst duikt ook Splinter, de nieuwe partij van parlementariër Femke Merel van Kooten-Arissen op in de zetelpeilingen. Na JA21, de BoerBurgerBeweging, BIJ1 en Volt duikt daarmee de vijfde nieuwe partij op in de overzichten. Mochten alle genoemde nieuwe partijen een zetel pakken en 50PLUS ook behouden blijven in de Tweede Kamer dan staat de teller na de verkiezingen op 18 fracties, een absoluut record.

Wreckfest krijgt 4K60 ondersteuning op Series X

Wreckfest, het liefdeskindje van Destruction Derby en FlatOut, krijgt ondersteuning voor 4K-resolutie bij 60 frames per seconde op de Xbox Series X. Dat maakte de Finse gameontwikkelaar Bugbear bekend middels de release notes van de Woodland Dash-update.

De Series S krijgt eveneens ondersteuning voor 4K maar zal het moeten blijven doen met een framerate van 30fps. Verder krijgt Wreckfest een nieuw toernooi, nieuwe routes voor Pinehills raceway, een nieuwe reward car in de vorm van de Hammerhead RS en een hele zwik aan bugfixes en verbeteringen. Op het forum van Bugbear lijkt min of meer gesuggereerd te worden dat een PlayStation 5-upgrade voor verbeterde framerate vanzelfsprekend is, maar dat is nog even afwachten. Wreckfest is momenteel ook te vinden op Game Pass.

Prey en Dishonored vibes in nieuwe Deathloop-trailer

Via website Game Informer zijn nieuwe beelden naar buiten gebracht van Deathloop, de op handen zijnde action/adventuregame van Dishonored-makers Arkane Studios. In de trailer, wat eigenlijk meer een soort 'gun showcase is', zien we verschillende wapens en tools die de speler in de schoot geworpen krijgt.

Wederom is duidelijk dat Deathloop een boel erfenissen uit voorgaande games als Dishonored en Prey meekrijgt. We zien bijvoorbeeld varianten van bekende bovennatuurlijke krachten zoals Dishonored's 'blink' en de mogelijkheid om zoals in Prey turrets in je voordeel te gebruiken.

In Deathloop speel je als Colt, een huurmoordenaar die moet zien te ontsnappen uit een time loop op een afgelegen eiland. Aan het einde van iedere nacht wordt alles op het eiland weer "gereset" á la Groundhog Day. Met een combinatie van speciale vaardigheden, stealth, parkour en een enorm arsenaal wapens tot je beschikking moet je acht doelwitten zien uit te schakelen voordat de time loop weer herstart. 

Deathloop verschijnt op 21 mei voor PlayStation 5 en pc. Na een jaar (console-)exclusiviteit zal de game ook naar Xbox Series X|S komen.

Taakstraf voor extreemlinkse vrouw die opruiende teksten riep over Baudet

De werkstraf die de 22-jarige Mila van den B. kreeg opgelegd wegens het roepen van walgelijke teksten over Thierry Baudet tijdens een antifa-demonstratie in 2019 blijft staan. Ze zou meerdere malen 'Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf', hebben geroepen. Ze werd al eerder veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur, maar ze durfde tegen die straf in beroep te gaan.


'lachuhhhh!' (Bron: YouTube)

Tijdens een 'antiracisme'-protest op 23 maart 2019 werden opruiende teksten geuit over Thierry Baudet. Een videofragment van de bedreiging ging destijds viral op internet en de Forum voor Democratie-voorman deed daarop aangifte van bedreiging. De destijds 21-jarige studente, die zoals we die antifa-kleuters kennen haar gezicht bedekte, werd na een paar dagen aangehouden door de politie.

'Grap'
Alhoewel het extreemlinkse gekkie, die vaker in beeld is gekomen vanwege agressie tegen andersdenkenden, de leus verdedigde door te zeggen dat het 'een grap was' en dat zij niet de bedoeling had anderen aan te zetten tot geweld, vond de rechtbank dat zij een grens had overschreden. Ze had zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan opruiing en bedreiging.

Timing
De rechtbank vond de timing van de bedreiging ook niet voor haar spreken: Forum voor Democratie had dagen daarvoor grote winst geboekt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Dit zou associaties oproepen met de moord op Pim Fortuyn in 2002 vlak voor de landelijke verkiezingen.

De vrouw kreeg in april 2019 een straf van 100 uur taakstraf opgelegd, maar ging daartegen in beroep. De Hoge Raad heeft het hoger beroep echter vandaag afgewezen: ze zal de honderd uur taakstraf vol moeten maken.

Van Aert wint slottijdrit Tirreno-Adriatico; eindwinst voor Pogačar

Tadej Pogačar heeft de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Sloveense klassementsleider in de Italiaanse rittenkoers zag in de individuele tijdrit zijn leidende positie niet meer in gevaar komen.

De slotetappe, een tijdrit over 10,1 kilometer met start en finish in San Benedetto del Tronto, werd gewonnen door Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma klokte een tijd van elf minuten en zes seconden en was daarmee zes seconden sneller dan de Zwitser Stefan Küng. De Italiaanse wereldkampioen Filippo Ganna, topfavoriet voor de dagzege, stelde enigszins teleur en zou pas derde worden op elf seconden van Van Aert. Ganna had de laatste acht tijdritten allemaal gewonnen.

Pogačar werd vierde in de tijdrit op twaalf seconden van de Belg en stelde daarmee zijn eindzege zeker. In het klassement won hij met een goede minuut voorsprong op Van Aert. Mikel Landa legde beslag op de derde plaats in het algemeen klassement.

Test met vijfduizend toeschouwers bij Oranje-duel in de Arena

Als proef mogen er op 27 maart bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland vijfduizend toeschouwers aanwezig zijn, schrijft AT5 op hun website. Het experiment in de Johan Cruijff Arena is bedoeld om te kijken of er op korte termijn op een veilige manier weer publiek aanwezig kan zijn bij voetbalwedstrijden.

De organisatie is in handen van Fieldlab Evenementen, dat al langer onderzoek doet naar hoe er op een veilige en verantwoorde manier weer toeschouwers kunnen worden toegelaten bij grote evenementen. Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector in samenwerking met de overheid.

Eerder werden al op kleinere schaal vergelijkbare tests gedaan bij wedstrijden in de eerste divisie. Bij NEC-De Graafschap en Almere City-SC Cambuur werden in februari zo'n 1300 toeschouwers toegelaten. De fans werden toen verdeeld in zes bubbels waarbij in iedere bubbel andere regels golden. Zoals vakken met en zonder mondkapjes en waar wel of geen bier of een snack mochten worden gehaald.

Ook bij de wedstrijd in de Arena worden dit soort onderzoeksbubbels toegepast. Bij de wedstrijd in Nijmegen is waarschijnlijk een toeschouwer besmet geraakt met het coronavirus, na de wedstrijd in Almere waren er geen meldingen van besmette fans.

Begin deze maand waren er eveneens twee proefevenementen in de Ziggo Dome. Per middag waren daar toen 1300 muziekliefhebbers welkom. Van die evenementen is nog niet bekend of er iemand besmet raakte.

Stembureaumedewerker: 'ik verscheur PVV- en FvD-stemmen! Kusjess!'

Alsof het al niet gekker kan, heeft een stembureaumedewerker in Rotterdam besloten om op de sociale mediakanalen even flink haar partijdigheid te laten zien. De vrouw moest werken in een stembureau in Rotterdam en ze kondigde alvast aan dat haar onwelgevallige stemmen wel eens de prullenbak in konden belanden.

"Als je op Thierry of Geert stemt, verscheuren we je stembiljet. Kusjessss", zo klonk het Instagramsletterig. Na klachten van onder meer de PVV werd de vrouw ontslagen. Zelf vindt ze het allemaal 'heel erg'.

PVV'er en Rotterdams raadslid Maurice Meeuwissen was onaangenaam verrast en vindt dat er verdere actie tegen de vrouw moet worden genomen. "Als je in Schiphol het vliegtuig instapt en voor de grap zegt dat je een bom bij je hebt, ga je de cel in. Dat vind ik vergelijkbaar met wat hier gebeurt."

Een woordvoerder van het Forum was vergevingsgezinder. "We vinden het terecht dat de gemeente het stembureaulid in kwestie direct op non-actief heeft gesteld", aldus de woordvoerder. "Het is van belang dat gemeenten het eerlijke verloop van de verkiezingen waarborgen. Dat is het fundament van onze democratische rechtsstaat."

Meeuwissen is echter niet gerust. "Deze vrouw kan wel zeggen dat het een grap is, maar hoeveel mensen zijn er nog meer die dit echt willen?"

De gemeente gaat in ieder geval niet mee met zijn denkbeelden. "Alle medewerkers van stembureaus krijgen een stevige onlinetraining, waarbij dit ook aan de orde komt", zegt Paul Tissingh van de gemeente Rotterdam. "Neutraal zijn is een basisregel. Ze heeft iets heel doms gedaan. Maar de maatregelen die we nemen moeten wel proportioneel zijn."

Een ludiek grapje van iemand met een enorme plaat voor de kop.

Octopath Traveler, Undertale en meer naar Xbox Game Pass

Microsoft maakt meer games bekend die binnenkort komen naar Xbox Game Pass. De grootste verrassing is Octopath Traveler, aangezien er momenteel niet eens een Xbox-versie van de game beschikbaar is.

Vandaag komt Undertale beschikbaar via de dienst. Op 18 maart komen daar Empire of Sin, Nier: Automata (pc), Star Wars: Squadrons (console) en Tochlight III (pc) bij. Op 25 maart komen er nog eens vijf games bij, namelijk: Genesis Noir, Octopath Traveler, Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition (pc), Supraland (pc) en Yakuza 6: The Song of Life.

De maand wordt afgesloten met Narita Boy op 30 maart en april begint, zoals al bekend was, goed met Outriders.

Xbox Game Pass maart 2021

Politie zoekt getuigen van gewapende overval op snackbar

De politie is op zoek naar de overvaller van een snackbar aan de Europaboulevard in Alkmaar. Maandagavond rond 20.00 uur kwam een man binnen die het personeel van de snackbar bedreigde met een mes en er vervolgens met een geldbedrag ervandoor ging.

Het gaat om een blanke man van circa 1.80 meter lang, tussen de 20 en 25 jaar. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 09000-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

COVID-19: 4985 nieuwe besmettingen en 32 doden, totaal 1.167.563 en 16.119

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4985 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.167.563 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 225 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1451 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 38 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 586 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 32 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.119 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

1 op de 3 weet niet dat D66 in het huidige kabinet Rutte3 zit

Maar liefst eenderde van de stemmers op de FOK!poll met de vraag of D66 in het huidige kabinet Rutte3 zit. We stelden de vraag omdat D66 in hun campagne oproept tot nieuw leiderschap en verzwijgt dat ze al vier jaar regeren.

Werkt het rookgordijn? Blijkbaar, want van meer dan duizend stemmers zegt 1 op de 3 dat de partij niet in het kabinet zit. De stembussen zijn inmiddels open, vandaag officieus voor mensen in de risciodoelgroep maar iedereen mag zijn of haar stem uitbrengen. Morgen gaat de rest van Nederland naar de stembus.

Bekijk hier de poll

Verkiezingen 2021: foute briefstemmingen toch meegeteld, fraude ligt op de loer

Dag twee van de drie stemdagen is in volle gang, hoewel het op NS stations erg rustig is. Zo kwamen gister 40 mensen stemmen en vandaag vooralsnog 20 mensen. De stembureaus zijn eerder open voor risicogroepen en om de drukte te verspreiden. Hier kan je zelf aan bijdragen om voor een ander te stemmen middels een volmacht, wat ook in huize _UserName_ gebeurt.

Vanavond staan de leiders van de acht grootste partijen tegenover elkaar in een slotdebat op de NOS, hier proberen de leiders kiezers nog stemmen te winnen. Ook wordt er veel online campagne gevoerd, wat niet vreemd is in de tijd waarin we leven.

Veel foutieve stemmen (8% van het totaal) die afgelopen weekend via briefpost zijn ontvangen worden alsnog meegeteld, de stempas wordt nagekeken en bijgeteld. Het stembiljet gaat gesloten in de stembus voor de stemtelling. Of dit helemaal eerlijk zal gebeuren is nog maar de vraag, zo is er iemand als stembureaulid in de wacht gezet omdat zij stemmen zou verscheuren van Wilders en Baudet. 

Het nutteloze feitje van de dag: 3 Rubiks kubussen tegelijk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Eén Rubiks kubus oplossen is voor velen al een hele klus, maar wist dat er een wereldrecord bestaat voor het oplossen van drie kubussen tegelijk? Atharva R Bhat uit India had nog geen anderhalve minuut nodig om drie Rubiks kubussen met handen en voeten tegelijk op te lossen:

Tram ontspoord na botsing met bestelwagen: 'Hallo Jumbo'

Een tram op de Uithoflijn is dinsdagochtend vlak bij het stadion van FC Utrecht ontspoord na een aanrijding met een bestelbus van supermarktketen Jumbo. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt Veiligheidsregio Utrecht.

Het Algemeen Dagblad meldt dat zowel de bestuurder van bus als de trambestuurder geen verwondingen hebben opgelopen door het ongeluk. Door het ongeluk zal de Laan van Maarschalkerweerd nog uren afgesloten zijn. De verwachting is dat het bergen uren zal duren. Er wordt daarom vanaf 15:00 uur vervangend busververvoer ingezet. 

Hof legt man hogere straf op voor doden zoontje

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 24-jarige man uit Domburg veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor doodslag. Volgens het hof heeft hij zijn babyzoontje zodanig mishandeld dat het kind ernstig hersenletsel opliep en als gevolg daarvan enkele dagen later is overleden. Het hof legt een hogere straf op dan de rechtbank in Middelburg eerder: die veroordeelde de man in 2020 tot een celstraf van zes jaar.

Oppassen
Laat op de avond van 20 mei 2016 paste de man op zijn twee kinderen terwijl zijn moeder en vriendin waren uitgegaan. Op dat moment was er nog niets aan de hand met de babyzoon van nog geen vier maanden oud. Toen zij later die nacht thuiskwamen ging het helemaal niet goed met het kind. De baby was stijf, suf, reageerde niet en huilde hard. Pas de volgende ochtend zijn ze met het kind naar het ziekenhuis gegaan. Een paar dagen later, op 24 mei 2016 is het kind overleden.

Ernstig hersenletsel
De man heeft altijd ontkend dat hij zijn zoontje heeft mishandeld. Uit onderzoek is echter gebleken dat de baby ernstig hersenletsel had, dat hij alleen kon hebben opgelopen kort voor de genoemde symptomen (stijf, suf en later ook epileptische aanvallen) optraden, dus op het moment dat de man alleen was met het kind. Daarom moet het letsel bij het kind wel door de man zijn veroorzaakt.

Doodslag
Het hof acht de man schuldig aan doodslag. Volgens het hof is wettig en overtuigend bewezen dat de man zijn bijna vier maanden oude babyzoontje zodanig geweld op het hoofdje heeft uitgeoefend dat het kind als gevolg daarvan ernstig hersenletsel heeft opgelopen. Het is algemeen bekend dat een baby door zulk geweld kan overlijden. De man heeft daarmee – op zijn minst genomen – de aanmerkelijke kans op de dood van zijn kind bewust aanvaard, aldus het hof.

Weerloze baby
Het hof neemt het de man erg kwalijk dat hij een kleine weerloze baby zo gewelddadig heeft behandeld. Wat de zaak nog ernstiger maakt is dat de baby door zijn eigen vader, die hem juist zou moeten beschermen, zó is mishandeld dat hij hierdoor is komen te overlijden. Juist bij zijn vader had hij veilig moeten zijn.

Hogere straf
Het hof legt de man een gevangenisstraf op van acht jaar. Dat is hoger dan de zes jaar cel die de rechtbank eerder oplegde en die het OM eiste in hoger beroep. Een celstraf van zes jaar brengt de ernst van het bewezenverklaarde echter onvoldoende tot uitdrukking, aldus het hof.

Europese wetenschappers: 'Maak voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht'

Deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid waarschuwen tegen lobbypogingen van de voedselindustrie en een aantal EU-lidstaten om de verplichte etikettering van een nieuw voedselkeuzelogo op Europees niveau te verhinderen.

Voedselwaakhond foodwatch verwelkomt het initiatief van de wetenschappers en instanties, want de consumentenorganisatie strijd al jaren tegen door lobby van de industrie verwaterde voedselkeuzelogo's. "De Nutri-Score ligt onder vuur. Fabrikanten van ongezonde voedingsmiddelen proberen uit alle macht het consumentvriendelijke voedselkeuzelogo te verhinderen. De Europese Commissie moet bewijzen dat ze de strijd tegen ongezonde voeding ernstig neemt en de Nutri-Score in heel Europa verplicht stellen".

Na een intensieve campagne van foodwatch besloot de Nederlandse overheid de Nutri-Score in 2019 aan te wijzen als het voedselkeuzelogo voor de toekomst. Ook de regeringen van Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, en Luxemburg hebben inmiddels voor Nutri-Score gekozen. Helaas blijft tot nu toe de etikettering vrijwillig, omdat een verplichting enkel op Europees niveau mogelijk is.

De Europese wetenschappers, met uit Nederland professor Denise de Ridder van de Universiteit Utrecht en Manuel Castro Cabezas, onder meer internist-endocrinoloog/vasculair specialist van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, waarschuwen voor de invloed van lobbybelangen bij het vaststellen van het voedselkeuzelogo. De Nutri-Score is herhaaldelijk het doelwit van wetenschappelijk ongefundeerde aanvallen met de bedoeling de etikettering te voorkomen of in diskrediet te brengen. Nutri-Score is echter het enige wetenschappelijk effectief bewezen logo dat momenteel voorhanden is.

De Nutri-Score neemt naast het suiker-, vet- en zoutgehalte ook gezonde bestanddelen zoals vezels en bepaalde eiwitten in de beoordeling op en geeft vervolgens één oordeel voor het desbetreffende levensmiddel - op een vijfpuntsschaal. Van een "A" op een donkergroen veld voor de gunstigste uitkomst tot een gele "C" en een rode "E" voor de minst gunstige. Dit maakt de Nutri-Score tot het meest begrijpelijke voedselkeuzelogo.

Foodwatch voert al jaren campagne voor een lobbyvrij voedselkeuzelogo en deed eerder onderzoek naar 15 jaar voedsellobby tegen onafhankelijke voedsellogo's. Logo's met stoplichtkleuren (van groen tot rood) zijn het meest begrijpelijk voor consumenten, maar bepaalde bedrijven willen liever niet dat hun ongezonde producten ontmaskerd worden door een rood stoplicht.

De voedingstabellen met informatie over suiker, vet of zout zijn meestal verborgen in de kleine lettertjes op de achterkant van de verpakking. Daardoor kun je moeilijker een gezonde keuze maken. Consumenten moeten in de supermarkt in één oogopslag kunnen zien hoe (on)gezond een product is. Zo kunnen ze producten uit dezelfde productgroep gemakkelijker met elkaar vergelijken. Foodwatch pleit ook voor de verplichte invoering van Nutri-Score in de hele EU. Omdat bij vrijwilligheid producenten van ongezonde producten waarschijnlijk niet mee gaan doen, moeten bedrijven verplicht worden het logo te gebruiken.

Politie zoekt verloren kisten met oefenwapens

De politie is dringend op zoek naar drie kisten die zaterdagochtend vermoedelijk uit een politievoertuig zijn gevallen. In de kisten zitten oefenwapens van de politie. De wapens zijn onklaar gemaakt en gemarkeerd. Voor de politie is het van groot belang dat de kisten en de inhoud snel weer terecht zijn.

Op zaterdagochtend 13 maart vertrekt een medewerker van de politie uit Lelystad. Achter in zijn bestelbus staan drie kisten met oefenwapens. Het is deze ochtend stormachtig weer. De politiemedewerker rijdt vanuit Lelystad over de Oostvaardersdijk naar de A6 bij Almere-Poort. Bij de oprit naar de A6 ontdekt de politiemedewerker dat de achterdeur van de bestelbus, mogelijk door een defect in het slot, open staat. De medewerker zet de auto langs de weg. Hij ziet dan dat de kisten verdwenen zijn. Het gaat om één houten kist en twee roodkleurige plastic kisten.

De politie heeft direct uitgebreid gezocht langs de afgelegde route. Daarbij zijn wel enkele goederen uit de bestelbus teruggevonden maar de drie kisten zijn niet meer aangetroffen. Ook andere opsporingshandelingen hebben nog niet tot resultaat geleid. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: fris en regenachtig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De ochtend begint bewolkt en overwegend droog. Van het westen uit begint het in de loop van de ochtend echter te regenen. Deze zone breidt zich in de middag verder over het land uit, maar bereikt het noordoosten waarschijnlijk niet. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De noordwestenwind is matig. In de middag neemt de wind van het zuidwesten uit af naar zwak en wordt dan in het zuidwesten veranderlijk. In de avond wordt de wind noordelijk.

Komende nacht is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. Later in de nacht wordt het van het noorden uit droger. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C aan zee tot 2°C in het oosten. De noordwestelijke wind is overwegend matig, in de loop van de nacht wordt de wind langs de westkust krachtig.

Woensdag overdag is er veel bewolking en vallen er met name in het zuiden van het land eerst nog enkele buien. In de loop van de ochtend breekt de zon soms ook door. In de middag en avond neemt van het noorden uit de kans op regen of enkele buien weer toe. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De noord- tot noordwestenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig en aan de westkust soms mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

Wolken en zon (Foto: FOK!)
Wolken en wat zon. (Foto: FOK!)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

China censureert Duits kinderboek

Onder druk van China en Chinezen in Duitsland is een kinderboekje door de uitgever teruggetrokken. Anna und Moritz mochten niet beweren dat Covid-19 uit China komt. Het is dan wel in China voor het eerst vastgesteld, maar er is geen enkel bewijs dat de origine van het virus ook in de volksrepubliek ligt, aldus de alwetende partij. Ein Corona-Regenbogen für Anna und Moritz zal dan ook tot pulp vermalen worden.

Lubach scoort met rap: 'Ga niet naar Nieuwsuur, het kost je tien zetels'

Arjen Lubach en Sosha Duysker scoren met hun rap over de pittige politieke interviews van Nieuwsuur met de lijsttrekkers de afgelopen weken. Het lied, Ga niet naar Nieuwsuur, dat zondagavond voor het eerst ten gehore werd gebracht in Zondag met Lubach is maandagochtend al vele honderdduizenden keren online beluisterd en bekeken. Zo meldt het AD.

In het lied - op de melodie 'Empire State of Mind' - steekt Lubach de draak met lijsttrekkers Farid Azarkan en Geert Wilders. Beiden haakten op het laatste moment af voor de pittige ondervragingen in Nieuwsuur door Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars, die de afgelopen week al menig lijsttrekker het zweet deden uitbreken tijdens hun 'verhoor'. 

Britten zijn boos op Charlie Hebdo: Elizabeth verstikt Meghan Markle op voorpagina

Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft veel Britten op hun hart getrapt door hun geliefde Queen Elizabeth als een soort Derek Chauvin af te beelden op hun laatste cover.

Op de voorpagina ziet men koningin Elizabeth knielen met haar knie in de nek van haar kleinzoons echtgenote, Meghan Markle. Daarbij staan als begeleidende teksten:"Waarom Meghan Buckingham Palace verliet" "Omdat ik niet kon ademen!" 

Dit wordt door de Britten als duidelijke referentie gezien naar de manier hoe George Floyd is gestorven, de Afro-Amerikaan die overleed tijdens zijn arrestatie terwijl de blanke politieagent Chauvin met zijn knie Floyd's nek afklemde. 

Deze Charlie Hebdo verscheen enkele dagen na het spraakmakende interview dat prins Harry en zijn vrouw Megahan aan Ophrah Winfrey op TV gaven. Hierin deed het echtpaar een reeks beschamende onthullingen, waaronder een beschuldiging van racisme, over de Britse koninklijke familie.

Ook dit jaar geen feest met Koningsdag en Bevrijdingsdag

Ook dit jaar kan er een streep door de feesten met Koningsdag en Bevrijdingsdag. Gemeenten geven tot en met 5 mei geen vergunningen af voor publieke evenementen, zelfs als de coronamaatregelen tegen die tijd weer zijn versoepeld. Zo meldt AT5.

Dat hebben de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad afgesproken met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), meldt RTL Nieuws.

Met de beslissing willen zij duidelijkheid scheppen voor de organisatoren van evenementen, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. "Een groot evenement op poten zetten kost veel voorbereidingstijd. We weten nu niet of een publieksfeest eind april, begin mei mogelijk zal zijn."

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft laten weten dat de veertien bevrijdingsfestivals op 5 mei voor het tweede opeenvolgende jaar alleen online te bezoeken zijn. De burgemeesters wilden de periode dat ze geen vergunningen gaan afgeven niet oprekken tot 1 juni of 1 juli, dat is volgens Bruls "te ver in de tijd".

Laatste reviews en specials
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
special
Random Pics van de Dag #801
©FOK.nl e.a.