OM ItaliŽ neemt partij AstraZeneca in beslag na dood muziekleraar (57)

Het Openbaar Ministerie (OM)in het Noord-Italiaanse Biella is een onderzoek gestart naar de dood van Sandro Tognatti (57). De man overleed in de nacht van zaterdag op zondag, enkele uren nadat hij ingeënt was met het AstraZeneca-vaccin. Hetzelfde OM heeft ook de partij waaruit de dosis afkomstig was in beslag genomen. Zo meldt het AD.

De batch COVID-19-vaccins van AstraZeneca-vaccins met het nummer ABV5811 mag in Italië voorlopig niet meer gebruikt worden. Daar heeft het OM van de stad Biella opdracht toe gegeven. Het betreft zo’n 400.000 vaccinaties. De aanleiding van dit alles is de dood van Tognatti. De man overleed zondagochtend, veertien uur nadat hij was ingeënt met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca. De regio Piemonte, waar Biella in ligt, had al eerder al de vaccinaties met die partij opgeschort.

Het OM wil een onderzoek doen of er een verband bestaat tussen het AstraZeneca-vaccin en het plotselinge overlijden van de man die geen onderliggende klachten had. "Voor zover nu bekend is er geen enkel wetenschappelijk bewijs waarmee met zekerheid kan worden vastgesteld dat er een verband bestaat tussen het toedienen van het vaccin en het overlijden van Sandro Tognatti" schrijft het OM in een verklaring. 

Maar het is momenteel ook niet uit te sluiten dat er wel een verband kan zijn en daarom laat het  OM een autopsie op het lichaam van de man uitvoeren. Op Sicilië overleden al eerder drie personen kort nadat ze waren ingeënt met het AstraZeneca-vaccin.