Veel primeurs bij nominaties voor de Academy Awards over 2020

Hoewel streaminggigant Netflix weer lekker aan het harken is met Oscarnominaties en hun meest prestigieuze film van 2020, een historisch drama over de productie van (het scenario van) een filmklassieker, een flink aantal van de nominaties naar zich toe trekt zijn er tussen de nominaties voor de Academy Awards dit jaar veel primeurs te vinden.

De awardceremonie, die meestal in februari plaatsvindt, is dit jaar twee maanden vertraagd dankzij de coronapandemie, die een verschuiving in het filmlandschap heeft veroorzaakt. Veel films werden uitgesteld tot 2021 of later, terwijl andere titels hun heil zochten bij Video On Demand en andere streamingopties. Het is ook een streaming-film die vandaag de grote rits nominaties ontving; Davind Finchers Mank maakt kans op een prijs voor Beste Film, Regisseur, Acteur, Actrice in een bijrol en nog zes andere categorieën. Andere films die meerdere prijzen kunnen krijgen zijn The Trial of the Chicago 7, Sound of Metal, Nomadland, Minari, Judas and the Black Messiah en The Father. Deze films kregen ieder zes nominaties, waaronder voor Beste Film. Ook Promising Young Woman doet mee in die categorie, waarmee het totaal van acht nominaties er eentje minder is dan vorig jaar.

Netflix haalde in totaal 35 nominaties binnen; naast Mank en The Trial of the Chicago 7 zijn er ook kansen voor Pieces of a Woman, Ma Rainey’s Black Bottom en Crip Camp.

De nominatieronde heeft dit jaar ook historische mijlpalen gehaald. Na jarenlang campagnevoeren en kritiek op de nominaties onder de hashtag #OscarsSoWhite zijn de nominaties dit jaar diverser dan in andere jaren; of dit komt door de campagne of gewoon door de kwaliteit van de films is natuurlijk lastig te zeggen, maar wellicht is het een beetje van beide. Opmerkelijke primeurs zijn onder andere nominaties voor Emerald Fennell (Promising Young Woman) En Chloé Zhao (Nomandland) voor Beste Regisseur; niet eerder waren in één jaar twee vrouwen in deze categorie genomineerd en in totaal gingen slechts vijf vrouwen hen voor. Zhao is bovendien de eerste niet-witte vrouw die deze nominatie scoort.

Onder onder de genomineerde castleden is meer kleur te zien dan in andere jaren; negen niet-witte acteurs maken kans op een prijs, waaronder de vorig jaar overleden Chadwick Boseman, voor zijn rol in ma Rainey's Black Bottom. Als hij de Oscar voor Beste Acteur postuum wint volgt hij Heath Ledger (The Dark Knight) in 2007 en Peter Finch (Network) in 1978. Boseman neemt het op tegen Gary Oldman (Mank), Anthony Hopkins (The Father), Riz Ahmed (Sound of Metal) and Steven Yeun (Minari). Hiermee is Yeun de eerste Aziatisch-Amerikaanse acteur die deze nominatie krijgt en Ahmed de eerste Moslim. Nominaties voor Beste Actrices zijn er voor Carey Mulligan (Promising Young Woman), Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom), Andra Day (The United States v. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Pieces of a Woman) and Frances McDormand (Nomadland).

De complete lijst met nominaties voor de 93e Academy Awards vind je op de site van ABC, die de uitzending verzorgt. De awardceremonie wordt gehouden op zondagavond 25 april. Nederlandse filmfans kunnen de show live volgen via FOX (maar in verband met het tijdsverschil is dit logischerwijs in de nacht).