Martin blijft Roglic en Carapaz in sprint bergop

Daniel Martin heeft de derde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Met aankomst op een col van de eerste categorie was de Ier van Israel Start-Up Nation in een sprintje bergop de snelste. Klassementsleider Primoz Roglic kwam als tweede over de streep en behield de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje.

In de derde etappe van de Ronde van Spanje was er in de finale opnieuw een zware klim, net zoals in de eerste twee dagen van deze Vuelta. Voordat het aan de klassementsrenners was maakte in het eerste deel van de wedstrijd Niki Terpstra deel uit van een vroege kopgroep. De Nederlander sprong mee met vier andere renners, maar halfweg de wedstrijd werden het vijftal alweer ingelopen.

Een tweede vluchtersgroep, met onder meer Ángel Madrazo, hield het langer vol maar op zeven kilometer werd de tweede kopgroep van de dag ingerekend. Daarna konden de klassementsrenners zich op de Laguna Negra laten zien, maar daar was Esteban Chaves, de nummer in het klassement, niet meer bij. De kleine Colombiaan kreeg te maken met materiaalpech en moest verder op een fiets van zijn ploeggenoot, maar geraakte nooit meer vooraan en verloor meer dan één minuut.

In de laatste steile kilometer viel de beslissing. Sepp Kuss probeerde het in de laatste kilometer twee keer met een aanval, maar de Amerikaan kreeg steeds Richard Carapaz op zijn wiel en hield daarna in. Een sprint moest de beslissing brengen en daarin was de Ier Daniel Martin net iets sterker dan Primoz Roglic.

Roglic behield in het algemeen klassement wel de leiding, maar zag via de bonificatieseconden Martin wel naderen tot vijf seconden. Carapaz heeft een achterstand van dertien seconden op de Sloveen van Jumbo-Visma.