AP-NORC / USAFacts-enquête: Velen in de VS wantrouwen campagne-informatie

In dit jaar van Amerikaanse presidentsverkiezingen waarin de verdeeldheid onder de  bevolking enorm is toegenomen, kunnen Amerikanen het over een ding eens zijn: Desinformatie over de regering en de politiek is een enorm groot probleem.

Uit een nieuw onderzoek van The Associated Press-NORC Center for Public Opinion Research en USAFacts blijkt dat hoewel kiezers van mening zijn dat ze vrij eenvoudig nauwkeurige informatie om te gaan stemmen kunnen vinden, het veel moeilijker is om te achterhalen of de informatie die ze horen en lezen van en over de presidentskandidaten echt waar is.

'De verspreiding van desinformatie is nu tot het niveau gekomen waarop het ondoenbaar is om de waarheid nog  te kunnen achterhalen' , zei verpleegster Liana Price (34) uit Tampa Bay, Florida, die Democraat Joe Biden steunt in de wedstrijd tegen president Donald Trump. Ze maakt zich zorgen over het feit dat desinformatie over de verkiezingen de kiezers zou kunnen beïnvloeden. 'Je probeert feiten en daadwerkelijk uitgevoerd onderzoek uit te leggen en aan te bieden, maar mensen geloven het  gewoon niet.' 

Een van de bevindingen van de enquete: meer dan 8 op de 10 beoordeelden de verspreiding van desinformatie over de overheid als een 'enorm probleem'.

'De stortvloed aan politieke desinformatie en complottheorieën heeft het wantrouwen in organisaties aangewakkerd en dreigt het vertrouwen in de verkiezingen, de democratie en de natie zelf te ondermijnen', aldus Cindy Otis, een voormalig CIA-officier en nu vice-president van analyse bij Alethea Group, een organisatie die zich inzet om het verspreiden desinformatie tegen te gaan.

'We leven vandaag de dag in de heftigste periode van desinformatie in de geschiedenis, en wij Amerikanen doen het onszelf grotendeels aan', zei Otis vorige week tijdens een hoorzitting over verkiezingsgerelateerde desinformatie. 'Amerikanen verliezen het vertrouwen in wat ze online lezen en zien. We zijn wanhopig op zoek naar informatie, maar bepaalde groepen hebben het gevoel dat ze de traditionele organisaties waarop ze vroeger vertrouwden niet meer kunnen vertrouwen.'

Uit de peiling bleek dat de kandidaten en hun campagnes zelf door veel Amerikanen als niet geloofwaardig worden beschouwd, waarbij minder dan een derde van de Amerikanen zegt dat campagneberichten van Biden of Trump vaak of altijd op waarheden zijn gebaseerd.

Ongeveer 50 procent van de ondervraagden zei dat de campagneboodschappen van Trump zelden of nooit op waarheden zijn gebaseerd, terwijl ongeveer 40 procent dat van Biden's campagne zeggen.

Het is niet verrassend dat Democraten en Republikeinen het niet eens zijn over welke kandidaat het grootste probleem met de waarheid heeft. Maar Trump scoort zelfs lager onder zijn aanhangers  waarbij bijna  25 procent van de Republikeinen zegt dat zijn campagneboodschappen zelden of nooit gebaseerd op op feiten zijn, vergeleken met slechts ongeveer 10 procent van desynoniem  Democraten hetzelfde zeggen over Biden.

Hoewel ruziende politieke partijen niets nieuws zijn, gingen de ruzies vroeger meer over het beleid of de ideeën dan over fundamentele feiten dan wel de vraag of de andere partij de waarheid spreekt.

'Ik heb 40 jaar gestemd, en ik heb het nog nooit zo gezien', zei Kevin Wollersheim (60) uit St. Paul, Minnesota, die Biden als president steunt. 'Er zijn geen alternatieve feiten . Er is de waarheid, en de waarheid is belangrijk. '

Bonita Sergent (68) een Trump-supporter uit het zuiden van Ohio, is het daarmee eens. 'Mensen vertrouwen niet meer wat ze horen,' zei ze. 

Wanneer Amerikanen het nieuws over de campagnes proberen te verifiëren, hebben zoekopdrachten op internet de voorkeur, zo bleek uit deze enquête, waarbij 35 procent aangaf dat ze het internet gebruiken om te zien of het "politieke" nieuws in deze verkiezingstijd wel waar is.

Traditionele nieuwsbronnen scoren slechter dan het internet: 13 procent van de  ondervraagden zei zich tot kabelnieuwsnetwerken te wenden, 8 procent gaf aan nationale nieuwsnetwerken te raadplegen en slechts 3 procent ging naar kranten of online nieuwssites, wat een groot verlies van vertrouwen in  de nieuwsorganisaties aangeeft.

'Ik denk dat ergens tussen de 95 en 98% van de pers wat ik zou noemen diepe staatsleugenaars zijn', zei Trump-aanhanger Colleen McDonald (75) uit San Diego. 'Ze verzinnen dingen. Ik zou niets geloven van wat ze vertellen.'

Sociale media kregen vergelijkbare slechte cijfers: slechts 5% gaf aan dat ze daar naartoe gaan om te verifiëren of verkiezingsgerelateerd nieuws waar is. Desalniettemin blijven sociale media voor velen een belangrijke nieuwsbron: 37 procent zegt minstens één keer per dag nieuws te ontvangen van platforms zoals Facebook of Twitter.

'Sociale media is een beerput', zegt Jeff Kemble (50) een zelfbenoemde liberaal uit Massachusetts die Biden steunt. 'De enige informatie die je krijgt, is de informatie waarnaar je zelf naar op zoek gaat. Maar dat betekent niet dat de informatie die je vindt waar is .'

Een lichtpuntje in deze poll? Minstens zes op de tien Amerikanen zeggen dat het gemakkelijk is om de juiste informatie te vinden over het registreren om te kunnen stemmen en hun stem uit te brengen. Dat is vooral goed nieuws tijdens deze verkiezing gedurende een pandemiejaar waarin veel kiezers voor het eerst per post zullen gaan stemmen.

Eric Amundsen (31) uit Manhattan, gaf aan dat hij verheugd is om te zien dat sociale mediaplatforms zoals Facebook  nu juiste bronnen en informatie over het stemmen laten zien. Het helpt om de reputatie van het Facebook te herstellen, zei hij, nadat Facebook op de vingers is getikt vanwege het meewerken aan verspreiding van dergelijke desinformatie.

Amundsen gaf verder aan dat hij hoopt dat het gegeven dat zoveel Amerikanen het eens zijn over de gevaren van desinformatie, zal betekenen dat men actie gaat ondernemen om dit probleem aan te pakken , bij de verkiezingen maar ook daarna.

'Misschien ben ik te optimistisch', zei hij. 'Maar ik denk dat de mensen alle onrust die desinformatie veroorzaakt  gewoon zat zijn'

___

De AP-NORC / USAFacts-peiling werd onder 1.121 volwassenen uitgevoerd van 15-25 september onder het AmeriSpeak Panel van NORC, dat wordt geacht een goede afspiegeling te zijn van de Amerikaanse bevolking.