Giro: Etappe 18 - Het můet gebeuren

De achttiende etappe van de Giro d'Italia levert in principe de laatste kans op om écht oorlog te maken. Vrijdag is het vreselijk lang, maar zonder veel klimwerk, zaterdag is het meeste klimwerk geschrapt en zondag volgt een korte tijdrit, dus nu moet het gebeuren.

De renners kijgen 207 kilometer voor de kiezen en vanaf de start gaat het direct omhoog. Na een flinke afdaling volgt de volgende klim alweer, gevolgd door nog een afdaling en de weg richting de gevreesde en beroemde Stelvio, de Stilfserjoch - we zijn in het mooiste deel van Italië, Süd-Tirol, en hier dient men Duits te spreken.

Op de flanken van de Stelvio móet het gaan gebeuren, met name voor Wilco Kelderman, die João Almeida zo langzamerhand toch eens uit het roze wil rijden. Na een afdaling volgt nog wel een slotklim, we verwijzen weer door naar Rellende_Rotscholier voor de nodige details over de route.

Om 10.20 uur gaan de heren van start, belachelijk genoeg wordt de rit niet vanaf het begin uitgezonden - Eurosport is er wederom pas tegen half één bij, dan is de tweede klim al bijna klaar. De finish staat tussen vier en vijf op de planning, inschakelen dient men echter ruimschoots voor die tijd te doen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)