Humberto Tan boos: 'KNVB, kijk ook naar niet-witte kandidaatcoaches'

Humberto Tan, een voormalige tv-presentator, is boos op de KNVB na de aanstelling van Frank de Boer als bondscoach van het Nederlands mannenelftal. Alhoewel Tan niets tegen de trainer De Boer heeft en toch vooral op zoek is naar kwaliteit in plaats van huidskleur, irriteert Tan zich toch enorm aan de werkwijze van de voetbalbond.

Tan is namelijk oprichter van de Commissie Wijnals, een commissie die als doel heeft de KNVB op diversiteitsbeleid te adviseren, of, zoals de commissie zelf zegt: "in kennis en zo nodig daad te helpen in het realiseren van haar ambities waar het gaat om racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal". De commissie is op verzoek van onder andere de voetbalbond in het leven geroepen.

In dagblad De Telegraaf zegt Tan dat de KNVB niet per sé een gekleurde bondscoach had moeten aanstellen, maar hij stelt wel vragen bij het selectieproces. Volgens Tan was het direct al duidelijk dat de blanke De Boer de opvolger zou worden van de blanke Koeman.

"Het enige dat we hebben gevraagd, is breed te kijken en ook met niet-witte mensen te praten, van wie de KNVB dacht dat ze ook geschikt zouden kunnen zijn voor de functie van bondscoach. En áls ze die zouden afwijzen, dat dan met een goede motivatie te doen. Er is door ons altijd gezegd dat kwaliteit leidend moet zijn."

Rijkaard was pure window dressing
Aan het verzoek van de KNVB om dan een lijstje met 'trainers-met-een-kleurtje' aan te leveren, voldeet de commissie expres niet. "Het benoemen van de bondscoach is een taak van de technisch directeur van de KNVB", zo vindt Tan, die het aftasten van voormalig bondscoach Rijkaard dan weer als onzin ziet.

"Rijkaard was pure window dressing. Hij is als alibi gebruikt: 'kijk eens hoe we met diversiteit bezig zijn'. Onzin, want het is algemeen bekend dat Frank al zeven jaar niet meer de ambitie heeft om iets in de voetballerij te doen. Dat was uitgesloten."

Tan zou graag zien dat bij het aanstellen van coaches in ieder geval één coach zit met een kleurtje en heeft daarom een boodschap aan de KNVB: "Dat het nu de hoogste tijd is dat er op dit punt wat gaat veranderen binnen de KNVB. Wat er rond de aanstelling van de nieuwe bondscoach is gebeurd en de gevolgde procedure zijn niet meer van deze tijd. En 'ons voetbal is van iedereen', zoals de KNVB dat zelf zegt. Dus niet alleen van een bepaalde groep. En helaas heeft de KNVB die indruk toch weer weten te wekken. Het wordt hoog tijd om dat gevoel weg te nemen."

Reactie KNVB
De voetbalbond wil graag nogmaals met de commmissien Wijnals in gesprek, want het ziet een aantal verkeerde aannames uit die hoek komen. Ook wil de bond blijven samenwerken en geven ze aan hun aanbevelingen serieus te nemen.

"Diversiteit is een factor die is meegewogen in het proces waarbij we op zoek zijn gegaan naar de beste kandidaat. Wij zijn het grotendeels eens met de commissie, wij willen zelf ook diverser worden als KNVB, maar juist deze unieke functie leent zich minder voor de acht punten uit hun brief hierover."