Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

Peter Breuls

Deze week is de week van de titels met slechts één woord in de titel, waaronder het op het International Film Festival Rotterdam positief ontvangen Rocks van Sarah Gavron. Verder voornamelijk kleine titels: de grote studio's zijn nog steeds druk bezig het ideale moment te kiezen om hun grote titels te introduceren, en dat moment is nog niet bereikt.

Rocks

Een levendig en hoopvol portret van een groep tienermeiden over vriendschap en opgroeien in wereldstad Londen. De Brits-Nigeriaanse Shola – ook wel ‘Rocks’ genoemd – is vijftien jaar. Volgens de docenten op school moet ze gaan nadenken over haar toekomst, maar ze is vooral bezig met wat zich in haar thuissituatie afspeelt. Haar vader is overleden en nadat haar moeder plotseling vertrekt, neemt Rocks de zorg van haar jongere broertje Emmanuel op zich. Gelukkig staat ze er niet helemaal alleen voor en wordt ze omringd door haar vriendinnen.

Endless

Chris en Riley hebben net eindexamen gedaan en zijn smoorverliefd op elkaar. Op het oog zijn ze heel verschillend. Chris sleutelt het liefst de hele dag aan zijn motorfiets, Riley is juist heel ambitieus en kan niet kiezen tussen een carrière als advocaat en een toekomst als kunstenaar. Chris vindt dat ze voor de kunst moet gaan. Wanneer het bericht komt dat Riley door de universiteit is toegelaten tot de rechtenstudie, durft ze dat in eerste instantie niet aan Chris te vertellen. Tijdens een feestje komt Chris er toch achter en als Riley hem met de auto naar huis brengt, krijgt het stel er ruzie over. In het tumult verliest Riley de macht over het stuur, het resultaat is een heftig ongeluk waarbij Chris om het leven komt. Riley voelt zich vreselijk schuldig, Chris zit vast in een wereld tussen leven en dood. Wonderbaarlijk genoeg ontdekken de twee een manier om toch met elkaar in contact te komen.

Rogue

Megan Fox speelt huurling O'Hara in de explosieve actiefilm Rogue. Ze leidt een eskadron soldaten op een gewaagde missie: gijzelaars redden van een stel kidnappers. Als de missie mislukt en het team midden in Afrika strandt, moet O'Hara niet alleen de confrontatie aangaan met een bende rebellen, maar ook met een leeuw.

Deux

De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter, zijn ze simpelweg buurvrouwen die dezelfde gang delen. In werkelijkheid biedt deze gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Madeleine en Nina leiden een liefdevol leven samen en genieten van de dingen van alledag. Hun deuren staan altijd open en ze bewegen zich vrijelijk tussen de appartementen. Tot hun portaal door een onverwachte gebeurtenis plotseling gesloten wordt, en ze elkaar niet meer kunnen bereiken.

Chili

Deze prachtige en intrigerende film neemt je mee naar de ongelooflijke natuur van Chili. Een land met een ongekende rijkdom aan dieren en planten. De langwerpige vorm van het land met 6500 kilometer kustlijn is een gebied van uitersten. Van de winderige kustlijn van de Pacifische kust in het westen, de hete Atacama woestijn, het ruige Andesgebergte tot het einde van de wereld in Tierra del Fuego.

A Girl Missing

Particulier verpleegkundige Ichiko voelt zich bij de Oisho’s bijna een lid van de familie. Ze verzorgt niet alleen de grootmoeder, maar heeft ook een hechte vriendschap met Motoko, de oudste kleindochter. Maar wanneer op een dag Motoko’s jongere zusje Maki verdwijnt en niet veel later Ichiko’s neef wordt genoemd als de ontvoerder, is ze niet langer welkom bij de familie. Terwijl haar werk- en privéleven lijden onder de media-aandacht, voelt ze de grond onder haar voeten wegzakken. Op kalme wijze onthult regisseur Koji Fukada in A Girl Missing de invloed van de media op een gemeenschap, op het individu, maar ook de schaduwkant van Ichiko, gespeeld door actrice Mariko Tsutsui.

David Attenborough: A Life on Our Planet

Eén man heeft meer van de natuur op aarde gezien dan wie dan ook. Deze unieke documentairefilm vormt het bewijs daarvan. Op zijn 93ste heeft David Attenborough alle continenten op aarde bezocht, de ruigste plekken van onze planeet verkend en alles wat leeft in de natuur, in al zijn diversiteit en wonderbaarlijkheid vastgelegd. Nu staat hij voor het eerst stil bij de beslissende momenten in zijn leven als bioloog, en bij de verwoestende veranderingen die hij heeft gezien. Eerlijk, onthullend en urgent: David Attenborough: A Life on Our Planet is een krachtig relaas uit de eerste hand over de impact van de mens op de natuur en een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties.