EPOS | SENNHEISER GSP 670

Pheno

Sennheiser is een bekend merk in de wereld van koptelefoons. Er is voor ieder wat wils, in elke prijsklasse. Sennheiser is een joint venture aangegaan met Demant en heet tegenwoordig EPOS. De huidige Sennheiser-producten blijven verkocht worden, maar zullen nu onder de naam EPOS | SENNHEISER bekendstaan. Daaronder valt ook de draadloze gaming-headset GSP 670, die we mochten uitproberen.

In de verpakking van de GSP 670 zit alles netjes en stevig op zijn plek. Er zijn een handleiding, een micro-USB-kabel en een USB-dongle meegeleverd. Zoals we ondertussen gewend zijn wordt er geen schijfje met software geleverd, je moet de gaming-software downloaden. De kabel wordt gebruikt om je headset op te laden en om mogelijke firmware-updates op je koptelefoon te krijgen. De dongle is er om een draadloze verbinding op te zetten met je pc of PlayStation 4 en om settings aan te passen op de pc. Je kunt de headset ook connectie laten maken met Bluetooth, zodat je bijvoorbeeld naar muziek van je smartphone kunt luisteren.

EPOS | SENNHEISER GSP 670 (Foto: EPOS)

Er werd me verteld dat er een firmware-update uitgekomen is die wat kinderziektes op zou lossen. Op de EPOS-site zag ik een probleem opdoemen. Ik ben een Mac-gebruiker, en de EPOS-software is er alleen voor Windows. Hopelijk gaan ze de ondersteuning voor hun gaming-software nog uitbreiden. Het lijkt me namelijk lastig om steeds bij iemand langs te moeten gaan mocht ik eens een preset op de headset willen aanpassen. Of Sony moet eens zorgen dat externe partijen meer met hun hardware-settings mogen doen via het PlayStation OS, mij om het even.

De GSP 670 is geen headset die je mee zou willen nemen op je vakantie. Hij weegt volgens de beschrijving 398 gram, maar is erg groot gebouwd en heeft geen handige reistas. Er is veel padding aanwezig waardoor hij nog lomper lijkt. Dat maakt het misschien geen mooie of makkelijk mee te nemen headset, maar wel een comfortabele. Naast het schuiven van de oren naar de juiste lengte kun je ook de hoofdband aanpassen, handig voor mensen met een breed hoofd. Er is geen actieve noise-cancelling, maar mijn vrouw stond voor een dichte deur terwijl ik aan het sneaken was in The Last of Us 2. Zij was pissig dat ik de bel niet had gehoord, ondanks dat ik geen luide game aan het spelen was. De GSP 670 houdt aardig wat geluid buiten door de grote schelpen en de hoeveelheid padding.

De geluidskwaliteit van de GSP 670 is prima te noemen. De bas komt goed over, en ook hogere tonen klinken zuiver zat. Deze headset is aan te bevelen als je bijvoorbeeld geen versterker, soundbar of weet ik wat wil aanschaffen om fatsoenlijk geluid van je televisie te krijgen tijdens het gamen. En nog een voordeel, je kunt hem makkelijk harder zetten, de buren klagen toch niet (of je hoort ze niet aanbellen). Voor muziek blijf ik bij mijn Shure-koptelefoon, maar ja, dat is zo’n studio-geval, die klinkt gewoon nog beter omdat hij gemaakt is om muziek extreem goed over te brengen. Maar die is niet wireless en heeft geen microfoon, dus voor online games met vrienden gebruik ik die sowieso niet.

EPOS | SENNHEISER GSP 670 (Foto: EPOS)

Die microfoon is goed, maar niet heel bijzonder te noemen zoals ze aangeven op hun website. Het is een vrij grote hendel aan de linkerkant. Je kunt handig muten door de hendel helemaal naar het oor te bewegen, maar je kunt het mondstuk bijvoorbeeld niet precies positioneren zodat deze beter naar je mond is gericht. De hele hendel afnemen is niet mogelijk, mocht je de microfoon niet gebruiken. De geluidskwaliteit is niet slecht, je bent namelijk duidelijk hoorbaar en alle achtergrondgeluiden worden er goed uitgefilterd. Je klinkt alleen niet heel natuurlijk als je door deze microfoon praat, een euvel dat bij meer headsets te vinden is. Er zit een enhancer op die je natuurlijker zou moeten laten klinken, maar ik hoor toch wat anders terug. Op de pc kun je daar nog wat mee tweaken met extra software, maar op de PlayStation 4 is dat geen optie. Als EPOS zich echt wil gaan onderscheiden mogen ze naast het al goede geluid uit de schelpen ook gaan zorgen voor een echt natuurlijker klinkende stem die via de microfoon opgepikt wordt.

Tijdens het gamen kun je het volume van het geluid en de microfoon aanpassen door draaiknopjes bij de schelpen. Draai je het volume helemaal naar nul dan schakelt de headset zichzelf uit. Dat doet de GSP 670 overigens ook als hij een tijdje geen geluid meer waarneemt. Dat scheelt weer wat batterij. Een vol opgeladen accu zorgt voor zo’n 16 uur gaming, ruim voldoende dus. Als je maar een kleine tien minuten oplaadt kun je al twee uur gebruikmaken van de headset. Erg gamer-vriendelijk, en een lange sessie is gemakkelijk uit te houden door de batterij en het comfort.

De functieknop op de rechterschelp kun je zelf instellen via de Sennheiser Gaming Suite. Je hebt geen volledige vrijheid, de keuze is tussen surround sound of stereo switchen, of van audio-preset wisselen. Die presets maak je aan in de gaming suite op pc. Daarin kun je naar eigen smaak van alles aanpassen. Wil je meer bas, dan kun je dat regelen. Wil je juist de hogere tonen beter horen dan schuif je wat met een regelaar. Het is een kwestie van een preset naar je koptelefoon uploaden. Links is er nog een Bluetooth-knop om te pairen met bijvoorbeeld je telefoon. Als je de knop aantikt hoor je het overgebleven percentage van de batterij, erg handig.

De GSP 670 is een van de beter klinkende gaming-headsets die ik geprobeerd heb. Daar is de prijs ook naar, voor een adviesprijs van 319 euro mag je natuurlijk wel wat verwachten. Het is ook een comfortabele headset en ondanks dat er geen noise-cancelling is, ben je ondergedompeld in een game omdat de schelpen je goed afsluiten van de normale wereld. De microfoon is duidelijk en filtert achtergrondgeluiden weg maar geeft nog niet een natuurlijke klank door. Het grootste probleem voor mij is het gemis van Mac-software. Nu kon ik bij iemand aan een Windows-pc zitten, maar ik zie het niet zo zitten om voor elke preset-verandering of uitprobeersel bij iemand met een pc langs te gaan. En om nu een pc te gaan kopen louter om je koptelefoon in te stellen gaat me ook wat ver.

De GSP 670 is onder andere te koop bij Bol.com.