FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 juni 2020

Wereldkampioene Naser geschorst

Atlete Salwa Eid Naser zit in de problemen. De Bahreinse, zoals nagenoeg alle Bahreinse atleten niet afkomstig uit dat land, zou niet beschikbaar zijn geweest voor dopingcontroles.

De 22-jarige Naser is daarom voorlopig geschorst door de Athletics Integrity Unit, de integriteitseenheid van atletiekbond World Athletics. Hoe lang ze niet mag lopen is niet bekend, hoewel voorlopig toch nog niet bekend is wanneer er überhaupt weer grote wedstrijden gehouden worden.

De in Nigeria geboren Naser pakte vorig jaar in 'haar' Doha de wereldtitel op de 400 meter. Dat deed ze door af te rekenen met haar op papier enige concurrente, Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's, met een bizarre tijd van 48,14 seconden. Dat was de derde tijd ooit gelopen en de snelste tijd ooit sinds Marita Koch uit het immer betrouwbare Oost-Duitsland het wereldrecord in 1985 op 47,60 zette.

Drievoudig langlaufkampioen tekent profcontract bij wielerploeg

Het Noorse ProTeam Uno-X, een wielerteam dus, heeft een opvallende renner vastgelegd. Het gaat niet om een wielrenner, vaak toch wel de voornaamste doelwitten van wielerteams, maar om Johannes Høsflot Klæbo, een waar fenomeen in het langlaufen.

Klæbo won ruim twee jaar geleden in Pyeongchang drie keer olympisch goud en heeft vooral de sprint al enige tijd flink gedomineerd. Met het langlaufen is hij zeker nog niet klaar, zo geeft hij aan, het is vooral een kans om nu ook in de zomer competitief te zijn - in elk geval buiten het rollerskiën om.

Klæbo heeft een contract voor vijf jaar getekend bij Uno-X, wat daardoor natuurlijk flink wat extra aandacht krijgt in langlaufland Noorwegen. Naar verluidt is er zo'n 2,5 miljoen euro gemoeid met de deal.

Taakstraf geëist voor aanbevelen vrouwenbesnijdenis

Voor de uitspraak dat vrouwenbesnijdenis is 'aanbevolen', moest een 32-jarige man uit Den Haag zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Vrouwenbesnijdenis is strafbaar in Nederland. De man deed zijn uitlating in een online cursus van de As-Soennah moskee en juist die context maakt het volgens het Openbaar Ministerie extra kwalijk.

De moskee in Den Haag is in heel Nederland relatief bekend. Omdat niet iedereen de preken en Koranlessen in de moskee kan komen volgen, worden ook online lessen en cursussen aangeboden. Wie die wil volgen hoeft alleen een mailtje te sturen en krijgt vervolgens toegang tot het materiaal.

De 32-jarige Hagenaar verzorgde als docent een van die lessen, met als onderwerp reinheid. Daarin zegt hij: "De besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. Het is niet verplicht voor de vrouwen. De wijsheid die hier achter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden wat zich op de voorhuid bevindt en bij de vrouw worden haar lusten minder."

Jongeren
Met zijn aanbeveling heeft de verdachte zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan opruiing en het aanzetten tot mishandeling, en daarmee tot geweld. Dat hij dit deed in een openbare cursus van de moskee maakt het extra kwalijk. 'Verdachte is niet de eerste de beste eenvoudige van geest,' aldus de officier van justitie. 'Hij is een gestudeerd man, een officieel aangesteld docent.'

Het is betreurenswaardig dat de verwerpelijke boodschap vooral jongeren heeft bereikt. Volgens het moskeebestuur zijn 80 procent van de bezoekers jongeren. 'Jongeren kunnen vanwege hun leeftijd en sensitiviteit nog makkelijk beïnvloed worden,' zei de officier van justitie. 'Zeker door een docent, die zich gesteund weet door het gezag van een van de grootste moskeeën van Nederland.'

Geen rechtvaardiging
Bij de politie heeft de verdachte verklaard dat het citaat niet zijn mening is, maar dat hij slechts voorlas uit een geschrift. Maar dat hij gedachteloos een tekst heeft opgedreund, is volgens het OM volstrekt ongeloofwaardig. Hij heeft er in zijn les vervolgens ook geen afstand van genomen of context bij geleverd. En de video is vervolgens wel online geplaatst.

Dat verdachte de uitlating heeft gedaan binnen een religieuze les, doet niet af aan de strafbaarheid ervan. Bij het aanzetten tot geweld is er geen ruimte meer voor de context van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of maatschappelijk debat. Er is, kort gezegd, geen enkele rechtvaardiging voor het propageren van geweld.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie heeft 120 uur werkstraf geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van een maand. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Vrouw van slachtoffer liquidatie zou politie pas bellen wanneer schutter appte dat hij thuis was

In een geheim opgenomen geluidsopname bekent Truitje R. dat ze betrokken is geweest bij de moord op haar man Mike Goedhart. Hier zou ze ook haar dochter in hebben meegesleept. Onze partner in crime Boevennieuws heeft nu een van de geluidsopnames waarin Truitje R. praat over de moord op haar man in handen gekregen.

Moord Mike Goedhart
Mike Goedhart werd op 26 maart 2020 om 07.00 uur doodgeschoten voor zijn woning op het woonwagenkamp aan de Ossenwaard in Cothen. De politie gaat uit van een conflict in de relationele sfeer. Al kort na de schietpartij kon een 20-jarige man uit Amersfoort worden aangehouden. Het gaat om de vriend van de dochter van het slachtoffer. De jongen heeft inmiddels een bekentenis afgelegd, maar de politie vermoedt dat er meer verdachten betrokken zijn geweest bij de moord.

Geluidsopname
In de opname is te horen hoe Truitje R. in gesprek is met een andere vrouw. De vrouw stelt haar meerdere vragen over de moord op Mike Goedhart. Zo wordt besproken hoe het kan dat de jongen al zo snel is opgepakt, of er iets is afgesproken over de verklaring die hij af zou leggen bij de politie. Omdat de aangehouden verdachte een andere kant op reed dan afgesproken was verliep niet alles volgens plan. Het hele gezin, behalve Mike Goedhart, zou op de hoogte zijn geweest van de aanstaande moord. “Maar hebben jullie die nacht dan wel geslapen?” Daar antwoorden Truitje R. en haar dochter met “Nee”. op. Ook zouden de twee schijnbaar hebben afgesproken wie er die dag als eerste zijn lichaam zou vinden. Dat werd uiteindelijk de dochter. Terwijl haar vader vanuit de woonwagen naar zijn auto liep werd hij op straat doodgeschoten door haar vriend. Zij was op dat moment samen met haar moeder in de woonwagen, omdat een van de kogels een raam van de woonwagen raakt duwt ze haar moeder aan de kant om haar te beschermen.

Truitje R.
Volgens meerdere bronnen zou Truitje R. haar dochter 1500 euro hebben gegeven om een wapen te kopen en haar vriendje haar eigen vader hebben laten doodschieten. Wat het motief is geweest van de moord is nog altijd onduidelijk. In een eerdere reactie aan Boevennieuws zegt Truitje R. dat ze op het moment van de geluidsopname onder de zware kalmeringstabletten zat en dingen heeft gezegd waar ze geen weet van heeft.

Blanco verwijsbordjes in Bergen zorgen voor verkeersonrust

Er is iets goed misgegaan met de levering en plaatsing van nieuwe verwijsborden naar de hotspots van Bergen. Onlangs bestelde de gemeente Bergen die bordjes, zo meldt onze mediapartner Duinstreek Centraal . Maar de leverancier leverde de bestelling af met bordjes die slechts aan een enkele zijde waren bedrukt, zoals is te zien bij de rotonde Bergerweg-Dreef. Juist aan de kant waar het auto- en fietsverkeer vandaan komt, zijn de bordjes blanco. Bovendien: als die blanco zijde alsnog bedrukt wordt, zien bestuurders op de rotonde de tekst pas wanneer ze stil gaan staan.

Goed leesbaar zijn de nieuwe bordjes alleen voor voetgangers en fietsers op het Spoorlaantje. Maar hier wreekt zich dat de borden naar de Dreef verwijzen, waar slechts autoverkeer is toegestaan. Wandelaars en fietsers moeten juist het Spoorlaantje blijven volgen als ze bij het Sterkenhuis, de Ruïnekerk, de Hertenkamp en Kranenburgh willen uitkomen.

En er blijken in de gemeente meer eenzijdig bedrukte borden in ongunstige richting te zijn neergezet. Teleurgestelde omwonenden hebben de gemeente hier al op gewezen. Gemeente Bergen heeft met de leverancier afgesproken dat deze borden aanpast die niet of onvoldoende zichtbaar zijn. Dit wordt gecombineerd met het plaatsen van de nieuwe borden. De verwachting is dat het euvel pas in juli overal de wereld uit is geholpen.

COVID-19: anderhalf miljard euro beschikbaar voor ov-bedrijven

De coronacrisis heeft grote impact op het openbaar vervoer. Reizigersaantallen zijn fors gedaald en ov-bedrijven maken juist extra kosten omdat het materieel, stations en haltes moesten worden aangepast.

De coronacrisis heeft grote impact op het openbaar vervoer. Reizigersaantallen zijn fors gedaald en ov-bedrijven maken juist extra kosten omdat het materieel, stations en haltes moesten worden aangepast. Het openbaar vervoer is een vitale sector, die Nederland de afgelopen maanden mede draaiend heeft gehouden en die voor veel mensen onmisbaar is. Het kabinet maakt daarom tot eind 2020 zo’n 1,5 miljard euro vrij om te zorgen dat het ov kan blijven rijden en mensen veilig kunnen reizen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) heeft het besluit over de beschikbaarheidsvergoeding eerder vandaag toegelicht in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). Vervoerders en decentrale overheden (in hun rol als concessieverlener) hebben het pakket omarmd. Van Veldhoven: “Het openbaar vervoer heeft zich de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien. Zorgmedewerkers werden naar het ziekenhuis vervoerd en ook werknemers van supermarkten, vuilnisophaaldiensten, politie en brandweer kwamen met het ov op hun werk. Tegelijkertijd is er keihard gewerkt om treinen, trams, bussen, metro’s, veerboten, ponten, stations en haltes corona-proof te maken. Veel dank aan alle ov-medewerkers, van buschauffeur tot schoonmaker en van servicemedewerker tot machinist. Het ov is een essentiële schakel in onze samenleving en dat onderstrepen we met deze vergoeding.”

Sinds het begin van de coronacrisis is het openbaar vervoer blijven rijden om mensen in een vitaal beroep van en naar hun werk te brengen. In eerste instantie gold een sterk uitgedunde dienstregeling, maar sinds 1 juni rijdt het openbaar vervoer in Nederland weer volledig. Het verzoek van het kabinet om een volwaardige dienstregeling aan te bieden, terwijl de reizigersaantallen nog beperkt zijn, resulteert in een aanzienlijk financieel tekort bij de vervoerders.

De beschikbaarheidsvergoeding is bestemd voor al het openbaar vervoer onder een concessie (gebiedsconcessies, lijnconcessies en lijnovereenkomsten) in Nederland en loopt van 1 maart tot het einde van dit jaar. Daarbij is afgesproken dat de decentrale overheden en het ministerie van OCW de bijdragen vanuit de huidige concessieafspraken en OV-studentenkaart doorbetalen. Het kabinet hecht eraan dat NS, het stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren zelf ook een passende bijdrage leveren. Deze is vastgesteld op maximaal 7% van de kosten.

Met de beschikbaarheidsvergoeding vanuit het Rijk komt de kostendekkingsgraad voor het openbaar vervoer uit op 93%. Ov-bedrijven die kunnen aantonen dat er bedrijfseconomisch geen andere mogelijkheid is dan de dienstregeling af te schalen om continuïteit te borgen worden tot maximaal 95% gecompenseerd. De hele regeling omvat naar verwachting zo’n 1,5 miljard euro. Net als bij andere corona-regelingen gelden er ook voorwaarden: vervoerders keren geen dividend uit en er worden geen bonussen of ontslagvergoedingen aan bestuurders verstrekt.

Met het besluit over de beschikbaarheidsvergoeding geeft het Rijk aan dat het ook de financiële opgaven samen met de decentrale overheden en de vervoerders wil oppakken. Daarbij is het van belang om scherp te blijven op de kostenontwikkeling en er gezamenlijk voor te zorgen dat het aantal reizigers veilig stapsgewijs kan worden vergroot. Ook nu de komende maanden weer meer sectoren stap voor stap openen, is het de verwachting dat het aantal reizigers zal toenemen en dat daardoor ook de reizigersinkomsten weer langzaam gaan stijgen. Naarmate de reizigersaantallen harder stijgen dan verwacht, zal de benodigde bijdrage vanuit het Rijk juist lager uitvallen.

Command & Conquer Remastered Collection

Electronic Arts sloeg in 2018 de handen ineen met Petroglyph Entertainment, een gametoko opgetuigd door oud-programmeurs van Westwood Studios, de originele makers van Command & Conquer. Het idee was om de eerste twee C&C-games te remasteren met behulp van enkele andere industrieveteranen, waaronder de remaster-specialisten van Lemon Sky Studios en de originele C&C-componist, Frank Klepacki. Het resultaat mag er zijn.

Ook boa's mogen binnenkort meppen met wapenstok

Het wordt voor boa's makkelijker om beschikking te krijgen over een wapenstok. Dat is het resultaat van gesprekken tussen minister Ferdinand Grapperhaus en de boa-bonden.

'Het is natuurlijk een overwinning en het voelt ook gewoon als een erkenning', zegt een dolblije Eric Lakenman van de Nederlandse boa bond tegen AT5. Boa's protesteren al anderhalf jaar om meer verdedigingsmiddelen te krijgen.

De nieuwe regels houden in dat de driehoek van burgemeester, politie en justitie bepaalt of boa's een wapenstok krijgen. Of ze dit noodzakelijk vinden hangt af van de specifieke situatie. 'In Amsterdam zou het zomaar relatief makkelijker kunnen worden om een wapenstok aan een boa toe te kennen. Dit omdat situaties in Amsterdam sneller aan het veiligheidscriterium voldoen', zegt Lakenman.

Zr.Ms. Zeeland vangt 350 kilo drugs

Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland heeft in de nacht van 1 juni een drugstransport onderschept in het Caribisch gebied. Dat maakte Defensie vandaag bekend.

Het ging om 350 kilo cocaïne in een klein bootje. Beide bemanningsleden van de zogenoemde go-fast zijn aangehouden.

Detectie
De walradar en het Dash-8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht detecteerden het vaartuig al eerder op de dag. De door de Dash gemaakte foto’s toonden veel brandstofvaten. Dat deed drugssmokkel vermoeden.

De Zeeland zette de achtervolging in, ondersteund door het kustwachtvliegtuig. Toen het marineschip voldoende was genaderd, liet de bemanning de snelle (FRISC)-boot te water voor de onderschepping.

Slim teamwerk
Zeeland-commandant kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld is blij met de geslaagde actie. Volgens hem heeft de Dash zijn waarde wederom bewezen. Ook prees hij het slimme en goede teamwerk tussen de verschillende eenheden van de Kustwacht.

Stationsschip
Zr.Ms. Zeeland vaart sinds april 2020 als stationsschip in het Caribisch gebied. Belangrijkste taken zijn het verlenen van noodhulp na rampen en het uitvoeren van anti-drugsoperaties.

Overigens was ook Zr.Ms. Karel Doorman bij de actie betrokken. Het logistiek ondersteuningsship, in het gebied voor coronahulp, stond paraat voor eventuele medische afvoer met de Cougar-boordhelikopters.

De vangst (foto: Ministerie van Defensie)
De vangst (foto: Ministerie van Defensie)

Politieagent opgepakt met kilo coke

Abdel A, de politieagent die vorige week wegens drugsbezit werd gearresteerd, had een kilo cocaïne in zijn auto. Dat meldt het Openbaar Ministerie. A. is een voetbaltalent en blijkt voor een elftal van de politie te spelen. 

De arrestatie werd afgelopen weekend door de politie Noord-Nederland openbaar gemaakt en sloeg in als een bom binnen de eenheid van de politie in Friesland, waar hij werkzaam was.

Naast de kilo coke in de zijn auto werd in zijn woning ook een grote hoeveelheid cash geld gevonden. Er is niet bekend om welk bedrag het hier zou gaan.

Abdel A.
Abdel A.

Minister Kaag wil niet naar WTO

Minister Sigrid Kaag heeft geen interesse in de vacante positie van directeur-generaal bij de Wereldhandelsoganisatie. Haar naam ging rond als één van de kandidaten maar ze wordt ook genoemd als mogelijke kandidaat lijsttrekker voor D66. Met het afwijzen van de WTO lijkt de weg open naar het D66-leiderschap.

Voor de ministerraad maakte Kaag een einde aan de WTO-speculaties. "Ik ben geen kandidaat. Ik ga niet verhuizen, misschien zien sommigen dat graag, dat weet ik niet", zo vertelde ze aan de NOS.

Voor een gooi naar het leiderschap van D66 laat Kaag de deur nog open. "Ik beraad me serieus over de D66-kandidatuur", aldus de minister voor Buitenlandse Handel. Nadat onlangs minister Kajsa Ollongren afzag van een poging om lijsttrekker te worden van de Democraten lijken Rob Jetten en Sigrid Kaag de favorieten voor een onderlinge strijd.

Minister Kaag wil niet naar WTO (WikiCommons/Netherlands Embassy)
Minister Kaag wil niet naar WTO (WikiCommons/Netherlands Embassy)

COVID-19: 210 nieuwe besmettingen en 15 doden, totaal 47.152 en 6005

Tot en met 5 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 47.152 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 210 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.782 (+11) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 15 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6005 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Man wordt neergeschoten onder ogen van zijn zoontje (10)

Een 42 jarige Tilburger is vrijdagochtend neergeschoten op de Dolomietenweide in Tilburg. Zijn 10 jarige zoontje was op dat moment bij hem en was getuige van de schietpartij. Voor hem is slachtofferhulp ingeschakeld.

Getuigen meldden kort na 09.37 uur dat er schoten waren gehoord in de Dolomietenweide. Ook zagen ze een man op de grond liggen. De toegesnelde politie zag dat de man inderdaad gewond was. Het slachtoffer is direct overgebracht naar het ziekenhuis. Voor het tien jarige zoontje van de man, die getuige was van het voorval, is slachtofferhulp ingeschakeld. Hij zal in een later stadium worden bevraagd wat er zich precies heeft afgespeeld.

In verband met het incident is de politie op zoek naar een man met een donkere huidskleur van ongeveer 25 jaar oud. Hij droeg een zwarte jas en een blauwe broek. De man rende na de schietpartij weg richting Stappegoor gebied.

De politie doet uitgebreid onderzoek naar de toedracht en de aanleiding voor de schietpartij, waarbij alle scenario’s nog worden opengehouden.

SP boos op 'zetelrover' die overstapt naar partij Krol

De SP is niet te spreken over de overstap van het Woerdense gemeenteraadslid Wilma de Mooij naar de Partij voor de Toekomst van Henk Krol. Mooij maakte de overstap twee dagen geleden bekend en liet daarbij weten dat ze zich geen zetelrover vindt, de SP denkt daar beduidend anders over.

"Ieder lid heeft het recht andere politieke keuzes te maken. Maar het meenemen van deze raadszetel van de SP naar de Partij voor de Toekomst noemt het bestuur onfatsoenlijk en zetelroof", zo schrijft de SP in een persbericht. Ook geeft de partij aan De Mooij te hebben gevraagd haar zetel in te leveren. "Vanuit de SP is aan De Mooij nadrukkelijk gevraagd de zetel aan de Woerdense SP afdeling terug te geven. Maar dat weigert zij. Hierdoor is de SP niet meer in de Woerdense gemeenteraad vertegenwoordigd."

De Mooij vertelde aan RTV Utrecht dat ze geen toekomst meer zag voor de SP in Woerden. "De afgelopen tijd vroeg ik me af: hoe gaat het met de SP in Woerden? Ik draag de partij een warm hart toe en heb er jarenlang hard voor gewerkt, maar de SP is wel een activistische partij met een statuut waarin staat dat er een kerngroep is van leden die actief zijn in de samenleving. Daar voldoet de afdeling in Woerden niet aan. Er is geen activisme. Ik heb me toen afgevraagd: kan ik de afdeling nieuw leven in blazen? Ik kwam tot de conclusie dat dat niet ging lukken."

De overgebleven SP-leden in Woerden denken daar toch duidelijk anders over. "De afdeling heeft volgens de SP Woerden wel degelijk bestaansrecht. De uitspraken van De Mooij als ware de SP een “partij van het pluche” worden met kracht tegengesproken. Volgens de SP Woerden is de SP een strijdbare en actieve partij en meer dan een gemeenteraadsfractie."

Ook de verklaring van De Mooij dat de Woerdense SP-afdeling had besloten zich op te heffen is een leugen aldus de partij. "De afdeling is ook niet opgeheven, zoals De Mooij in de pers onterecht heeft vermeld. De afdeling behoort aan de 67 leden. Het bestuur zal op korte termijn gesprekken met de leden organiseren", aldus Joop Welter, de waarnemend voorzitter van de partij in Woerden.

Henk Krol, die 50PLUS verliet vanwege al het gedoe daar, lijkt er weinig moeite voor te doen om de Partij voor de Toekomst in rustig vaarwater te houden.

1 miljoen mondkapjes per week

Het bedrijf AFPRO Filters produceert per week een miljoen mondkapjes. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde Ilse Zaal bezochten donderdag 4 juni de fabriek in Alkmaar.

AFPRO Filters heeft vanwege het coronavirus een consortium opgericht met Koninklijke Auping en Koninklijke DSM met als doel om mondmaskers te produceren voor professionals in de gezondheidszorg. Van Dijk en Zaal kregen tijdens het bezoek een rondleiding door het bedrijf. Daar kregen zij uitleg over de grondstoffen die worden gebruikt voor de mondmaskers, de speciale machines die zijn aangeschaft voor de productie en de kwaliteitstest.

De productielijn die AFPRO filters heeft opgezet is onlangs compleet gemaakt met de komst van een vijfde en laatste machine. Het bedrijf kan hierdoor nu 1 miljoen mondkapjes per week maken. Naast de FFP2-maskers (voor ziekenhuizen) maakt het bedrijf nu ook de mondmaskers die inwoners kunnen dragen in het openbaar vervoer.

Van Dijk: "Ik vind dit een mooi voorbeeld van een bedrijf dat in tijd van crisis snel de productie weet om te schakelen naar producten waaraan opeens grote behoefte is. Als onderneming zet je met z’n allen de schouders er onder om de samenleving, vooral de gezondheidszorg, te kunnen voorzien van een grote hoeveelheid mondkapjes van goede kwaliteit voor medisch gebruik."

AFPRO Filters is producent van luchtfilters. Het systeem van het produceren van geavanceerde luchtfilters die extreem kleine deeltjes tegenhouden in bijvoorbeeld operatiekamers en laboratoria verschilt niet van het filter dat er in een mondneusmasker zit. Toen het bedrijf hoorde van het grote tekort aan mondkapjes haalden zij een speciale machine naar Nederland. In de fabriek in Alkmaar is een productiehal vrijgemaakt om de maskers te produceren.

Weening keert terug in het peloton bij Trek-Segafredo

Pieter Weening heeft een nieuwe wielerploeg gevonden. De 39-jarige renner tekent tot het eind van het seizoen van 2020 bij Trek-Segafredo. Hij wordt daar onder meer de ploegmaat van Bauke Mollema en Vicenzo Nibali.

Weening zat vorig jaar nog bij Roompot-Charles, maar nadat hoofdsponsor Roompot vakantie eind vorig jaar stopte met de wielerploeg en moest de 39-jarige Fries op zoek naar een nieuwe ploeg. Lang zag het er naar uit dat hij geen nieuwe ploeg kon vinden, maar in februari nam ploegmanager Luca Guercilena contact met Weening en uiteindelijk tekende de Harrekiet een contract tot het einde van het seizoen bij Trek-Segafredo.

"Ik heb altijd de hoop gehouden een nieuwe ploeg te vinden", zegt Weening op de website van zijn nieuwe ploeg."Ik heb in de winter door getraind en bij het eerste contact gezegd dat ik raceklaar ben ben binnen vier tot zes weken." 

Ploegmanager Guercilena is ook blij met de komst van Weening: "We hadden iemand nodig die fit is en meteen zou kunnen racen. Pieter staat bekend als super professioneel. We waren direct overtuigd dat hij aan onze verwachtingen zou voldoen."

Bijna 2,5 miljoen verkeersovertredingen in eerste vier maanden 2020

In de eerste vier maanden van 2020 zijn 2.481.352 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 2.729.233 verkeersboetes opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat blijkt uit het eerste tertiaal overzicht verkeersboetes van 2020.

Het is de verwachting dat de afname van het aantal geconstateerde verkeersovertredingen voor een belangrijk deel komt doordat het rustiger is op de weg sinds de oproep van de overheid half maart om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege corona. Verder is tussen 12-16 maart 2020 ook de maximumsnelheid op snelwegen overdag verlaagd naar 100 km/u. Mogelijke effecten van het verlagen van de maximumsnelheid zijn lastig na te gaan, omdat het samenvalt met het rustiger verkeersbeeld als gevolg van corona en de overheidsoproep om niet onnodig te reizen.

De daling van het aantal geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv is vooral te zien in de op kenteken geregistreerde overtredingen: van 2.554.977 in de eerste vier maanden in 2019 naar 2.302.300 dit jaar. Het aantal staande houdingen is in de eerste vier maanden van 2020 licht gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder; met bijna 5.000 naar 179.052.

Digitale middelen
De meeste verkeersovertredingen voor te hard rijden worden op kenteken geregistreerd met digitale middelen. In het eerste tertiaal van 2020 zijn 895.309 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, tegen 1.105.590 in dezelfde periode een jaar eerder. Bij mobiele radarsets was ook een daling te zien van 560.492 geconstateerde snelheidsovertredingen in de eerste maanden van 2019 naar 468.363 dit jaar.

Met trajectcontrolesystemen werden in de eerste vier maanden van dit jaar 614.520 snelheidsovertredingen geconstateerd, tegen 528.102 in dezelfde periode in 2019. De stijging hier is vooral te verklaren doordat de trajectcontrole bij de A4 Leidschendam in 2019 wegens werkzaamheden niet in gebruik was en dit jaar wel. Ook is 24 februari 2020 de eerste trajectcontrole op een provinciale weg in gebruik genomen bij de N414 Eembrugge-Bunschoten. Hier zijn 807 snelheidsovertredingen geconstateerd in het eerste tertiaal dit jaar.

Handheld bellen
Voor handheld bellen is een stijging te zien van 32.641 boetes in de eerste vier maanden in 2019 naar 44.501 dit jaar. Dit is inclusief 11.280 boetes voor telefoongebruik op de fiets. Door aangescherpte wetgeving ten aanzien van handheld bellen kunnen sinds 1 juli 2019 hiervoor ook fietsers worden beboet.

Buitenlandse verkeersovertreders
In de eerste vier maanden van 2020 zijn in overeenstemming met het totaalbeeld ook minder verkeersovertredingen geconstateerd op buitenlandse kentekens. Het aantal verkeersboetes op grond van de Wahv dat naar een buitenlandse verkeersovertreder is verstuurd, daalde van 306.519 in het eerste tertiaal 2019 naar 258.306 dit jaar.

Aanhoudingen in FIOD-onderzoek naar faillissementsfraude, oplichting en witwassen

Gisteren heeft de FIOD twee mannen (51 en 42 jaar) uit Amsterdam en Leeuwarden aangehouden op verdenking van faillissementsfraude, oplichting en witwassen. Een 32-jarige vrouw uit Amsterdam, die niet is aangehouden, wordt verdacht van witwassen. Er zijn doorzoekingen gedaan in een woning en bedrijfspand in Amsterdam en een woning in Leeuwarden. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen, een Audi A7, sieraden, designer kleding en tassen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding bij Meld Misdaad Anoniem over de verkoop van obligaties aan particuliere beleggers, waarvan rendementen slechts gedeeltelijk of niet werden uitbetaald. Tevens hadden curatoren melding gemaakt van het vermoeden dat verdachten faillissementsfraude pleegden door geen administratie te voeren en te bewaren en goederen te onttrekken aan de boedel vóór het faillissement.

Uit onderzoek van de FIOD blijkt het vermoeden dat geld verkregen met faillissementsfraude en oplichting is witgewassen. De verdachten hebben verschillende bedrijven op hun naam en op de vele bankrekeningen van deze bedrijven en de verdachten worden grote bedragen heen en weer geboekt.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Proefversie coronadashboard gereed

Vandaag is een eerste versie van het coronadashboard gepubliceerd. Dit dashboard brengt verschillende gegevens over het coronavirus samen, zoals het aantal ic-opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen. Iedereen in Nederland kan straks in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het coronavirus. Met de combinatie van actuele gegevens op het dashboard kan een eventuele tweede golf van het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden. Bovendien moet het dashboard waardevolle informatie bevatten voor wetenschappers die onderzoek naar het virus doen.

Het dashboard werkt met een aantal indicatoren: gegevens die van belang zijn om te weten hoe het gaat. Het RIVM heeft voor een aantal van deze indicatoren reeds ‘signaalwaarden’ ontwikkeld, een soort ‘alarmbellen’. Als de indicator boven die waarden komt kan het nodig zijn om in te grijpen. Of er ingegrepen moet worden, en waar ingegrepen moet worden, is echter nooit een automatisme op basis van één of enkele getallen. Dat zal altijd een analyse van de cijfers vragen en een bestuurlijke weging. Als meerdere indicatoren boven de signaalwaarde komen, kan dat aanleiding zijn voor het kabinet om een advies van het Outbreak Management Team te vragen over nadere maatregelen.

Het vandaag verschenen dashboard is nog een proefversie, waarin nog niet alle gegevens zijn opgenomen. In de tweede helft van juni moet het dashboard volledig functioneren. Ook zal het dashboard een overzicht bieden van alle geldende maatregelen en adviezen, op landelijk en regionaal niveau. De eerste versie van het dashboard is te vinden via coronadashboard.rijksoverheid.nl.

Sims plassen vuur na Sims 4-update

Een ietwat vreemde bug in The Sims 4 kwam gisteren aan het licht via Reddit. Meerdere mensen meldden dat de virtuele bewoners in het spel vlammen piesen. Aanvankelijk werd gedacht dat bepaalde mods de oorzaak waren, maar ook mensen zonder mods gaven aan het fenomeen te zien naar aanleiding van een recente update.

EA erkent via Twitter dat er bugs in de game zijn geslopen sinds de laatste update en geeft aan te werken aan een oplossing. Wellicht niet geheel toevallig dat er recent een brandweer NPC werd toegevoegd aan de game, al is niet duidelijk of deze uitrukt om toiletbranden te blussen. Bij ons op het forum is te lezen dat er inmiddels alweer een nieuwe update klaar staat.

Vrouw wordt met auto in vangrail gedrukt en raakt gewond

Donderdagavond rond 19.30 uur raakte een inwoonster van Breda gewond toen zij door een vrachtwagen met haar auto in de rechtervangrail van de A27 bij Bavel werd gedrukt.

Het slachtoffer (56) reed daar op dat moment op de rechter rijstrook. Links naast haar kwam een vrachtwagen rijden, vermoedelijk bezig met een inhaalmanoeuvre. Die vrachtwagen kwam echter naar rechts, ruim voordat hij de auto van het slachtoffer gepasseerd was. De vrouw probeerde te remmen en te sturen, maar dat lukte niet meer en zodoende werd haar auto de vangrail ingedrukt. Daarbij raakte zij gewond.

Ze werd ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld en kon daarna  naar huis. De bestuurder van de vrachtwagen, een 54 jarige Pool, verklaarde te hebben gedacht dat hij de auto al gepasseerd was.

Hardleerse automobilist zonder rijbewijs gebruikt corona als smoes

Een automobilist die met hoge snelheid door Amsterdam reed, is door de politie voor de tiende keer betrapt op het rijden zonder rijbewijs.

De auto reed 157 kilometer per uur daar waar 100 was toegestaan. Toen hij aan de kant gezet werd door een motoragent zei de bestuurder hij zijn rijbewijs net gehaald had, maar dat hij het door de coronamaatregelen nog niet fysiek in handen had.

Uit een controle bleek dat de man al voor de tiende keer betrapt werd op het rijden zonder rijbewijs. De auto is in beslag genomen. Het dossier van de man is opgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

FOK! Wat een weer: regen

Van het westen uit neemt de bewolking verder toe en er trekken enkele flinke buien, soms met onweer en hagel, over het land. Later in de middag en avond komen er ook enkele opklaringen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 14°C. De wind is matig, aan de kust enige tijd (vrij) krachtig en komt eerst uit zuid tot zuidwest, in de loop van de dag wordt de wind westelijk.

In de nacht naar zaterdag is het wisselend bewolkt met een enkele bui, mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig.

Zaterdag zijn er zonnige perioden. Van het westen uit neemt de bewolking toe en in de middag gaat het in het westen en later ook in het noorden regenen. In de avond trekt de regen langzaam verder oostwaarts. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noordwesten tot 18 in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, aan de westkust mogelijk hard. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Dinsdagmiddag overdag met blauwe lucht en hoge bewolking, de maan in zicht.  (Foto: Scherpschutter)
Dinsdagmiddag overdag met blauwe lucht en hoge bewolking, de maan in zicht. (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #44
special
Random Pics van de Dag #43
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
special
Random Pics van de Dag #42
special
Vijf gametips voor de maand juli
special
Alleen maar lollige kattenplaatjes
©FOK.nl e.a.