SP boos op 'zetelrover' die overstapt naar partij Krol

De SP is niet te spreken over de overstap van het Woerdense gemeenteraadslid Wilma de Mooij naar de Partij voor de Toekomst van Henk Krol. Mooij maakte de overstap twee dagen geleden bekend en liet daarbij weten dat ze zich geen zetelrover vindt, de SP denkt daar beduidend anders over.

"Ieder lid heeft het recht andere politieke keuzes te maken. Maar het meenemen van deze raadszetel van de SP naar de Partij voor de Toekomst noemt het bestuur onfatsoenlijk en zetelroof", zo schrijft de SP in een persbericht. Ook geeft de partij aan De Mooij te hebben gevraagd haar zetel in te leveren. "Vanuit de SP is aan De Mooij nadrukkelijk gevraagd de zetel aan de Woerdense SP afdeling terug te geven. Maar dat weigert zij. Hierdoor is de SP niet meer in de Woerdense gemeenteraad vertegenwoordigd."

De Mooij vertelde aan RTV Utrecht dat ze geen toekomst meer zag voor de SP in Woerden. "De afgelopen tijd vroeg ik me af: hoe gaat het met de SP in Woerden? Ik draag de partij een warm hart toe en heb er jarenlang hard voor gewerkt, maar de SP is wel een activistische partij met een statuut waarin staat dat er een kerngroep is van leden die actief zijn in de samenleving. Daar voldoet de afdeling in Woerden niet aan. Er is geen activisme. Ik heb me toen afgevraagd: kan ik de afdeling nieuw leven in blazen? Ik kwam tot de conclusie dat dat niet ging lukken."

De overgebleven SP-leden in Woerden denken daar toch duidelijk anders over. "De afdeling heeft volgens de SP Woerden wel degelijk bestaansrecht. De uitspraken van De Mooij als ware de SP een “partij van het pluche” worden met kracht tegengesproken. Volgens de SP Woerden is de SP een strijdbare en actieve partij en meer dan een gemeenteraadsfractie."

Ook de verklaring van De Mooij dat de Woerdense SP-afdeling had besloten zich op te heffen is een leugen aldus de partij. "De afdeling is ook niet opgeheven, zoals De Mooij in de pers onterecht heeft vermeld. De afdeling behoort aan de 67 leden. Het bestuur zal op korte termijn gesprekken met de leden organiseren", aldus Joop Welter, de waarnemend voorzitter van de partij in Woerden.

Henk Krol, die 50PLUS verliet vanwege al het gedoe daar, lijkt er weinig moeite voor te doen om de Partij voor de Toekomst in rustig vaarwater te houden.