Manchester United wint opnieuw; Chelsea verspeelt punten

Redactie

Manchester United heeft ook de vierde wedstrijd onder interim-manager Ole Gunnar Solskjaer winnend afgesloten. Het won met 0-2 van Newcastle United. Chelsea verspeelde thuis twee punten. In het thuisduel met Southampton wisten beide ploegen niet te scoren.

Newcastle United won vorig seizoen nog met 1-0 op eigen veld van Manchester United. De bezoekers verschenen echter met vertrouwen aan de aftrap, daar slechts één van de laatste acht competitieduels met the Magpies werden verloren. Woensdagavond waren de beste kansen in de eerste helft voor de bezoekers, maar doelman Martin Dubrakava wist zijn doel schoon te houden tot aan de rust.

Na ruim een uur spelen werd Anthony Martial naar de kant gehaald door Solskjaer en kwam Lukaku binnen de lijnen. De Belgisch international had slechts 38 seconden nodig om de score te openen. Dubrakava had veel moeite met een vrije trap van Rashford, waarna Lukaku er als de kippen bij was om de score te openen. Niet lang daarna ontsnapte Manchester United aan de gelijkmaker. Christian Atsu haalde uit en zag zijn inzet maar net naast het doel van David de Gea gaan.

Waar United ontsnapte aan een tegendoelpunt, ontsnapte Jonjo Shelvey aan een rode kaart. Hij maakte twintig minuten voor tijd een smerige overtreding op Paul Pogba, maar zijn tackle bleef onbestraft. Na tachtig minuten spelen maakte vervolgens Rashford een einde aan alle onzekerheid door de 0-2 te maken. Op aangeven van Alexis Sánchez, die na lange tijd weer bij de wedstrijdselectie zat, prikte hij de tweede goal binnen. Door de overwinning komt United op 38 punten en kruipt het dichter naar de top vijf toe.

Voor trainer Ole Gunnar Solskjaer viel er ook op persoonlijk vlak iets te vieren. Hij werd pas de vierde keuzeheer van Manchester United die zijn eerste vier duels won. Alleen de legendarische Matt Busby ging hem voor in 1946. Sir Alex Ferguson kwam ooit tot drie zeges toen hij de scepter zwaaide op Old Trafford. Indien United zaterdag wint van Reading, wordt Solskjaer alleen recordhouder.

Chelsea - Southampton 0-0
Southampton liet het initiatief op Stamford Bridge aan de thuisploeg en dat strijdplan pakte uitstekend uit voor de manschappen van coach Ralph Hasenhüttl. Chelsea had moeite om tot uitgespeelde kansen te komen en leunde vooral op de individuele klasse van sterspeler Eden Hazard. De international van België kreeg na ruim een halfuur voetballen de beste mogelijkheid voor the Blues in de eerste helft, maar zijn schot werd gepareerd door doelman Angus Gunn. Extra smet op een teleurstellende eerste helft voor Chelsea was het geblesseerd uitvallen van Willian, vlak voor rust.

In het eerste kwartier na rust zetten Stuart Armstrong en Hazard de keepers aan weerszijden aan het werk, maar echt los kwam de wedstrijd nimmer. Southampton verdedigde gegroepeerd en gaf nauwelijks grote kansen weg. Sarri probeerde met het inbrengen van Cesc Fàbregas in het laatste kwart nog wel wat te forceren, maar Chelsea bracht in offensief opzicht uiteindelijk te weinig om Southampton op de knieën te krijgen. De formatie van Sarri blijft daardoor met 44 punten uit 21 duels vierde staan in de Premier League; koploper Liverpool heeft 10 punten meer en speelde tevens een wedstrijd minder.

West Ham United - Brighton & Hove Albion 2-2
Pröpper en Locadia verschenen in het Olympisch Stadion opnieuw aan de aftrap bij Brighton. Shane Duffy kreeg namens de bezoekers de eerste kans van de wedstrijd, maar hij kopte uit een hoekschop in de handen van Lukasz Fabianski. Het eerste wapenfeit namens West Ham werd na ruim twintig minuten voetballen verzorgd door Felipe Anderson: de Braziliaan schoot recht in de handen van David Button. Kort erna moest de doelman van Brighton opnieuw ingrijpen, ditmaal na een afstandsschot van Arnautovic. Laatstgenoemde claimde op slag van rust nog een strafschop na een duel met Lewis Dunk, maar arbiter Mike Dean zag geen overtreding van de verdediger.

Tien minuten na de onderbreking nam Brighton tegen de verhoudingen in de leiding. Dale Stephens kreeg de bal voor de voeten na een afgeslagen hoekschop, waarna de middenvelder succesvol uithaalde voor de 0-1. The Seagulls pakten vervolgens vrijwel onmiddellijk door met de 0-2 van Duffy, die na opnieuw een hoekschop bij de tweede paal raak schoot. Het antwoord van West Ham liet echter niet lang op zich wachten: Arnautovic trok de stand halverwege de tweede helft hoogstpersoonlijk gelijk met twee doelpunten binnen twee minuten. Via Michail Antonio en Declan Rice kreeg West Ham in de slotfase de beste kansen op de overwinning, maar zij wisten uiteindelijk geen verandering meer aan te brengen in de stad.

Huddersfield Town - Burnley 1-2
Huddersfield Town beleefde met zeven nederlagen in zeven duels een werkelijk dramatische decembermaand, terwijl Burnely het kalenderjaar 2018 door een 2-0 zege op West Ham United juist met een positief gevoel afsloot. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd kwam na ruim een kwartier tot stand uit een ingooi: na een schot van Jonathan Hogg moest doelman Tom Heaton een hoekschop weggeven. Na 33 minuten voetballen kon de thuisploeg, waar Terence Kongolo basisspeler was, alsnog de openingstreffer vieren, want Steve Mounié verschalkte Heaton met het hoofd na een afgemeten voorzet vanaf links van Isaac Mbenza.

Lang duurde de weelde echter niet voor Huddersfield Town: Chris Wood tikte op slag van rust de gelijkmaker tegen de touwen en verdediger Christopher Schindler moest nog in de eerste helft van veld na zijn tweede gele kaart. Huddersfield Town had het in de tweede helft met een man minder lastig en moest zestien minuten voor tijd eindelijk ook capituleren, doordat Ashley Barnes scoorde. Burnley eindigde de wedstrijd uiteindelijk ook met tien man, doordat Robbie Brady in blessuretijd een directe rode kaart ontving.

Wolverhampton Wanderers - Crystal Palace 0-2
De thuisploeg was in de eerste helft de bovenliggende partij en kreeg de beste kansen om op voorsprong te komen. Willy Boly en Matt Doherty waren dicht bij de openingstreffer, maar beide spelers faalden in de afronding. Omdat deWolves ook na rust niet wist te scoren, hield Crystal Palace zicht op een goed resultaat. Met nog een kleine tien minuten op de klok sloegen de bezoekers toe. Geheel tegen de verhoudingen in was het Jordan Ayew die de 0-1 maakte, op aangeven van Van Aanholt. Luka Milivojevic stelde de buit daarna in blessuretijd veilig vanaf de strafschopstip. Door de overwinning kruipt Crystal Palace een klein beetje weg van de gevarenzone, terwijl Wolverhampton naar de negende plaats zakt.