Rossi na 25 races weer op pole in MotoGP

Valentino Rossi heeft op het circuit van Mugello de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Italië in de MotoGP. Il Dottore was op zijn Yamaha net iets sneller dan Jorge Lorenzo en diens Ducati, waardoor Rossi zondag voor het eerst sinds Japan 2016 - 25 races geleden - op pole staat.

Het scheelde overigens niet veel, want Lorenzo naderde de Italiaanse thuisheld tot op 0,035 seconden. Ook Rossi's teamgenoot Maverick Viñales kwam in de buurt, maar de Spanjaard strandde op 0,096 seconden. Andrea Iannone, Danilo Petrucci en Marc Marquez nemen de tweede rij in beslag, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow en Johann Zarco starten vanaf rij drie. Honda-coureur Dani Pedrosa kwam niet verder dan de twintigste stek.

In de Moto2 kwam Bo Bendsneyder er ook dit keer niet echt aan te pas. De Rotterdammer noteerde de 23e tijd, 1,154 seconden achter polesitter Mattia Pasini. De Italiaan was drie honderdsten van een seconde sneller dan Marcel Schrötter, terwijl Alex Marquez op 0,067 seconden de eerste rij completeert. In de Moto3 pakte Jorge Martin de pole door de Japanners Tatsuki Suzuki en Ayumu Sasaki te kloppen.

Zoals gebruikelijk start de Moto3 zondag om 11.00 uur, om 12.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 14.00 uur gaan de startlichten uit bij de MotoGP.