Schmid wint laatste pre-olympische World Cup noordse combinatie

Jan Schmid heeft in het Japanse Hakuba de laatste pre-olympische World Cup-wedstrijd in de noordse combinatie gewonnen. In Japan waren vrijwel alle wereldtoppers afwezig: uit de top-20 waren alleen Akito Watabe (1e), Schmid (2e) en Manuel Faisst (20e) aanwezig.

De Est Kristjan Ilves was de beste in het schansspringen, met een aantal relatief zwakke langlaufers achter zich. Schmid en Watabe moesten de tien kilometer langlaufen 1:14 en 1:17 minuten na Ilves aanvangen, als zevende en achtste.

Dat bleek een flinke uitdaging, want Ilves, zeker niet een van de betere langlaufers, hield knap stand. De Est werd opgejaagd door een groep met onder meer Watabe en Schmid, die langzaam maar zeker dichter in de buurt kwamen van de jonge Est.

Pas in de slotkilometer moest Ilves het hoofd enigszins buigen: Schmid sprong weg bij Watabe en de jonge Tsjech Tomas Portyk en verschalke Ilves. De Noor won, maar de Est juichte het hardst: hij pakte zijn eerste podiumplek ooit. Portyk dacht Watabe geklopt te hebben in de sprint om de derde plek, maar de finishfoto wees anders uit.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)