Vanaf woensdag kunnen we schaatsen

Het vriest in het zuiden en oosten van het land en daarmee is de koude winterperiode van start. In Deelen (bij Arnhem) was het tot dusver met -1,0 graden het koudst. Lokaal valt, net als gisterenavond, een beetje (natte) sneeuw. Komende dagen blijft het droog. De nachten worden steeds kouder met dinsdag tot en met donderdag minima van -3 tot -8. Wie wil schaatsen moet elke kans benutten. Volgend weekend wordt het waarschijnlijk minder koud.

Dinsdag tot en met donderdag is het vrij zonnig en koud winterweer. In de nacht vriest het 3 tot 8 graden en aan de grond daalt de temperatuur lokaal onder -10 graden. In deze dagen wordt geleidelijk ijs gevormd. Op banen waar telkens een dun laagje water wordt opgeschoten kan vanaf woensdag of donderdag geschaatst worden. Regionaal kunnen ook wolkenvelden voorkomen die overdag oplossen. Onder de bewolking kan het blijven vriezen waardoor er kans is op een regionale ijsdag.

Donderdagavond neemt vanuit het westen de bewolking toe en stijgt de kans op een beetje neerslag. In het westen kan wat regen vallen en in het binnenland valt dan (smeltende) sneeuw. Ook vrijdag is er kans op winterse neerslag, maar er zijn ook perioden met zon. Het is nog vrij koud met in de ochtend vorst en in de middag enkele graden dooi. Naar verwachting is het ijs op ondergelopen weilanden dik genoeg om op te schaatsen.

In het weekend stijgt de temperatuur geleidelijk. Vooral in het oosten kan het ’s nachts nog wel vriezen, maar in het westen blijft de temperatuur bij een zuidwestenwind boven nul. De middagtemperatuur stijgt geleidelijk naar 3 tot 6 graden en dat doet het ijs geen goed. Daarbij is het (licht) wisselvallig met kans op regen en in het oosten af en toe sneeuw.

Elfstedentocht
Op de vraag van FOK! of er dit jaar nog een Elfstedentocht komt wordt (helaas?) ontkennend geantwoord door Jaco van Wezel: "Op basis van de huidige verwachting zit een Elfstedentocht er absoluut niet in. Doordat de vorst volgend weekend al tempert verwacht ik dat het niet tot schaatsen op open (diep) water komt. Wel zal er later komende week geschaatst kunnen worden op opgespoten banen en ondergelopen weilanden en ijsbanen met een dunne laag water. Eventueel ook op een ondiepe sloot, maar dan moeten de nachten eind van de week wel koud genoeg blijven en dat is nog niet helemaal duidelijk."

Archieffoto Ab Donker: de vorst is 'weer' in het land (Foto: Weeronline.nl / Ab Donker)
Archieffoto Ab Donker: de vorst is 'weer' in het land (Foto: Weeronline.nl / Ab Donker)