Sheriff: schieten op orkaan Irma werkt niet en is gevaarlijk

Orkaan Irma laat zich in Florida inmiddels al flink voelen, hoewel de zeer zware storm nog niet aan land is gekomen - dat zal in de loop van zondag wel gebeuren. Amerika zou natuurlijk 'Murica! niet zijn als hier geen wapens aan te pas komen en gelukkig, die zijn er wel.

De 22-jarige Ryon Edwards opende een Facebookevenement, Shoot At Hurricane Irma"We zullen laten zien dat wij als eerste schieten", luidt de uitnodigende tekst, waar inmiddels vele duizenden mensen zich al voor hebben aangemeld. Op internet verschijnen tips over hoe je een orkaan met wapens dient te bevechten, waarvan er ongetwijfeld een aantal daadwerkelijk serieus bedoeld zijn.

"Stress en verveling zorgden ervoor dat ik hiermee begon", zegt Edwards tegen de BBC. "Dat er zoveel reactie op is, is wel een beetje een verrassing." Andere pagina's zijn inmiddels ook geopend, bijvoorbeeld om Irma met vlammenwerpers weg te jagen. "Laten we samenkomen, vuur op Irma afschieten en dat ding ter plekke stoppen!", aldus de uitnodiging.

De lokale autoriteiten beginnen toch een beetje achterdochtig te worden, want Amerikanen kennende weet je het maar nooit: straks staan er ineens echt een paar duizend man hun wapens op de orkaan af te vuren. De sheriff van Pasco County is dan ook duidelijk: "Even voor de duidelijkheid, schiet NIET op orkaan Irma. Ze zal geen rechtsomkeert maken en het heeft zeer gevaarlijke gevolgen", duidt hij bijvoorbeeld op kogels die met een vaartje van ruim tweehonderd kilometer per uur terug komen zeilen.