CD: Vokonis - The Sunken Djinn

Zo'n anderhalf jaar na hun zeer indrukwekkende debuutplaat Olde One Ascending is er vorige maand alweer een album verschenen van het Zweedse doommetal trio Vokonis. De band, die in 2016 is voortgekomen uit de band Creedsmen Arise, mag dan nog maar kort bestaan maar heeft in die relatief korte periode toch al behoorlijk naam weten te maken met hun eigenzinnige mix van lompe sludgemetal, duistere doommetal en spacende stonerrock.

Vokonis - The Sunken Djinn

The Sunken Djinn werd in november 2016 opgenomen in Studio Underjord in het Zweedse Norrköping met studioeigenaar Joona Hassinen achter de schuiven. Het resulteerde in een plaat die zich laat beluisteren als een reis door een angstaanjagend grauw duister landschap van een stel mannen die de muziek van bands zoals Black Sabbath, High On Fire, Mastodon, Neurosis en Saint Vitus met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Al vanaf de de eerste tonen van het titelnummer, waarmee de plaat opent, horen we dik veertig minuten lang een album voorbijkomen waarbij de gitaarriffs als kolkende lava uit je speakers lijkt te druipen.

Vokonis
Vokonis

The Sunken Djinn is het eerste album van de band dat is uitgebracht door Ripple Music, een toonaangevend platenlabel dat zich puur richt op de betere retro-70's fuzzrock, heftige psychedelica, stoner, sludge en doommetal bands. Het is dan ook niet echt verrassend dat de eerste persing van The Sunken Djinn op vinyl al geheel uitverkocht is. The Sunken Djinn is een plaat die absoluut niet snel gaat vervelen en die bij elke luisterbeurt weer een nieuwe laag prijs lijkt te geven aan de luisteraar. Dit is doommetal zoals de liefhebbers die zo graag horen. Lomp, hard en oertraag. Het album is ook te beluisteren via de Bandcamp-pagina van Ripple Music.