Nairo Quintana verloor op de laatste dag zijn leiderstrui aan Tom Dumoulin, toch is de Colombiaanse klimmer van Movistar niet teleurgesteld. Quintana werd tweede op 31 seconden van Dumoulin.
"De tweede plaats is geen teleurstelling", aldus Quintana na afloop van de tijdrit. "We zijn geen robots. Je kunt niet alles van tevoren plannen. Tom was te sterk."
Ook Vicenzo Nibali kon vrede hebben met een derde plaats in het algemeen klassement op veertig seconden van de Nederlander. "Het was niet makkelijk, maar Dumoulin heeft de eindzege verdiend. Het was een mooie koers, tot de laatste dag spannend.", aldus de tweevoudig winnaar van de Ronde van Italië.
De mobiele game Final Fantasy: Brave Exvius bestaat één jaar en dat viert Square Enix met een evenement op 8 juli in Parijs. Je kunt praten met ontwikkelaars, artwork bekijken, meedoen aan een loterij en uiteraard gamen. Iedereen die zich via deze link opgeeft, krijgt gratis kaartjes. Wat is nou die adder onder het gras? Het hele evenement wordt compleet in het Frans gehouden.
Enkele dagen geleden, op 26 mei, is Friday the 13th: The Game officieel uitgekomen. De met Kickstarter gefinanciërde game had op PC al een langdurige bèta gekregen, maar sinds afgelopen vrijdag is de game voor het eerst speelbaar op consoles.
Spelers van de Xbox One-versie waren echter al snel klaar met de game. Matchmaking, waar de game toch wel erg op leunt, deed het vaker niet dan wel, en als je een keer wel in een online game terecht komt, zitten er zoveel bugs in de gameplay dat de hele game min of meer onspeelbaar is. Ook de PlayStation 4- en PC-versie worden geplaagd met bugs, dus de klachten van Xbox One-spelers werden initieel als 'normaal' bevonden.
Totdat een speler opmerkte dat de Xbox One-versie duidelijk anders is dan de versie van de andere platformen. De menu's zien er duidelijk anders uit, bovendien missen Xbox One-spelers veel opties en zijn de graphics en servers inferieur. Wat blijkt? De Xbox One-versie is slechts de versie waar PC-spelers al sinds december afgelopen jaar mee aan de slag konden. De bèta build dus. Desondanks wordt dit niet gecommuniceerd naar de consument in de beschrijving van de game, bovendien kost deze bèta build 'gewoon' €40, net zoals de andere versies.
Mocht je dus geïnteresseerd zijn in deze asymmetrische multiplayer horror-game, vermijd voorlopig de Xbox One-versie. Of de hele game.
CD Projekt RED komt tegemoet aan een wens van audiofiele fans en brengt de complete soundtrack van The Witcher 3: Wild Hunt uit op twee vinyl platen. Je krijgt alle 35 nummers geleverd in een hoes met het silhouet van een leshen op de voorkant. Vanaf 2 juni kun je de dubbel LP bestellen via deze link.
Takuma Sato heeft de 101e editie van de Indianapolis 500 gewonnen. De 40-jarige Japanse veteraan van Andretti Autosport zegevierde na een race vol incidenten, inclusief een snoeiharde crash, en pakte in zijn achtste deelname als eerste Aziaat ooit de zege in The Greatest Spectacle in Racing.
Fernando Alonso reed voor het eerst in bijzonder lange tijd een race met rollende start en dat was te merken: de Spanjaard had wat moeite om zich goed op te lijnen en vertrok rustig, waarbij hij van plek vijf gelijk wat plaatsen inleverde. Scott Dixon nam vanaf poleposition de leiding, maar moest die na een aantal ronden afstaan aan Tony Kanaan.
Het duurde niet lang voor Alonso op gang kwam, want hij passeerde Will Power en Marco Andretti na zo'n twintig ronden en werkte zich op naar plek vijf. Dat werd al snel nog wat beter, want Dixon kreeg het na 28 ronden moeilijk en was kansloos tegen de enthousiast inhalende Alonso.
Dat Dixon's banden er klaar mee waren was duidelijk en hij kwam ook gelijk naar binnen, net als leider Kanaan, waarmee de eerste pitstopronde geopend was. De grote winnaar daarvan was niemand minder dan Ed Carpenter, die de leiding nam voor Alexander Rossi, Alonso, Kanaan en Sato.
Alonso was er nog lang niet klaar mee en in korte tijd moesten zowel Carpenter als Rossi eraan geloven, waardoor het eerste bijzondere moment een feit was: Alonso ging aan de leiding van de Indy 500. Andretti-teamgenoot Rossi nam die leiding na een aantal ronden wel weer over, maar na een kwart van de race zag het duo er bijzonder sterk uit en door de leiding af en toe af te wisselen konden de twee handig wat brandstof besparen.
Enkele ronden later was de eerste caution een feit en het was gelijk goed raak. Jay Howard raakte de muur in bocht twee, maar dat ging niet al te hard. Het probleem kwam toen Howard terug naar beneden zakte, waarna Dixon hem raakte en met een gigantische klap de lucht en vervolgens de hekken in vloog. De gehele achterkant van Dixon's auto was verdwenen, maar wonder boven wonder stapte de Nieuw-Zeelander na luttele seconden al op het oog ongedeerd uit. Ook Howard kwam er goed vanaf en de race werd met een rode vlag uiteraard stilgelegd.
Na een lange pauze kon de race weer vervolgd worden en het was Alonso die bij de herstart vanaf de leiding mocht vertrekken, die hij weer afwisselde met Rossi. Het duurde echter niet heel lang allemaal, want na een ronde of zeven probeerde Conor Daly buitenom te gaan bij Charlie Kimball, wat voor Daly in de muur eindigde. Ook Jack Harvey parkeerde zijn auto aan de kant en de safety car kon de baan weer op voor de volgende caution.
Na 75 van de 200 ronden gingen we weer verder en het team van Andretti domineerde de race nog altijd: Rossi op kop, voor Ryan Hunter-Reay, Sato en Alonso, hoewel Kanaan zich er snel tussen wist te nestelen. In het middenveld werd hard gevochten, maar daar ging het allemaal goed. Wederom duurde het racen niet lang, want een stukje achtervleugel op het rechte stuk zorgde voor een gele vlag van enkele ronden. Het luidde weer een rondje pitstops in: Max Chilton en Power profiteerden daar optimaal van door niet naar binnen te komen en zo de kop over te nemen.
Halverwege de race was de leiding in handen van drievoudig kampioen Helio Castroneves, maar die moest een stuk eerder naar binnen dan de rest. De strijd om de kop ging zo tussen Hunter-Reay, Rossi en, nog altijd, Alonso. Het volgende pitstoprondje leverde Hunter-Reay de leiding op, maar de aandacht ging naar James Davison. Hij tikte zijn voorvleugel los op de achterkant van Oriol Servia, maar bleef wel rijden.
Met 79 ronden te rijden kon de gele vlag weer uit de kast gehaald worden en dit keer was het de oude rot Buddy Lazier die de muur in knalde. De veteraan was bezig aan zijn twintigste Indy 500 en reed met een piepklein team en heel weinig budget, waardoor hij in de trainingen al nauwelijks kon rijden. In de race ging het voor de winnaar van 1996 relatief niet verkeerd, maar na ruim 120 ronden spinde hij hard de muur in en was het klaar.
Na 130 rondjes kon de groene vlag gezwaaid worden en Hunter-Reay nam de leiding, maar na krap één rondje was het, jawel, Alonso die de leiding in handen pakte. Weer duurde het niet lang en dit keer kregen we een bekend beeld te zien: een ploffende Honda-motor. Het ging niet om die van Alonso, maar wel om die van zijn tijdelijke teamgenoot Hunter-Reay, die tot dan bijna de hele race voorin te vinden was.
Het pitstoprondje, in principe de voorlaatste van de race, leverde Rossi flinke problemen op, waardoor hij terugviel naar een plekje buiten de top-20. Niet iedereen kwam overigens naar binnen, wat resulteerde in een situatie waar Chilton en Charlie Kimball voorop reden, terwijl Alonso verder naar achteren zat. Na een seconde of twintig ging het echter weer fout: Ed Carpenter kwam in de clinch met wat collega's en hoewel iedereen bleef rijden lag er toch wat troep op de baan, wat potentieel levensgevaarlijk is - de gele vlag ging er dus weer uit.
Met 35 ronden te rijden was het wachten op de in principe laatste pitstops en er waren verschillende strategieën te noteren. Van leiders Chilton, Davison - de vervanger van de geblesseerde Sebastien Bourdais - en Kimball viel te verwachten dat ze eerder naar binnen moesten komen, terwijl de mannen als Castroneves en Alonso wat verder naar achteren reden.
Op het moment dat Chilton binnen stond ging het echter fout: Kimball's motor plofte en de volgende caution was een feit, waardoor bijna alles en iedereen de pitstraat opzocht. Met nog dertig ronden te rijden vertrok Chimball als leider bij de herstart, voor onder meer Castroneves en rookie Ed Jones, terwijl ook Sato de kamikazepiloot in zich weer ontwaakte. Met ruim twintig ronden te rijden gebeurde dan toch dat wat we het hele jaar al tig keer gezien hebben: de Honda-motor achter Alonso plofte en de Spanjaard kon gaan douchen na een geweldig Indy 500-debuut.
Na de volgende herstart ging het opnieuw vrij snel fout, met nog zo'n vijftien ronden te gaan. Dit keer was het weer goed raak, want voor vijf coureurs was de Indy 500 voorbij. Oriol Servia en Davison kwamen met elkaar in de clinch en knalden de muur in, waarna Power, Hildebrand en Hinchcliffe in de daaropvolgende chaos ook crashten.
Elf ronden voor het einde kwam de volgende herstart, met Kimball op kop, voor Sato en Jones. Ook Castroneves deed nog volop mee en nadat Kimball de snelheid iets kwijt raakte ging de Braziliaan naar de kop. Daar was echter ook Sato te vinden en de Japanse cultheld liet zich niet kennen.
Waar Castroneves in de slotfase meerdere malen zijn neus liet zien hield Takusan de zenuwen perfect in bedwang. Als eerste Japanner ooit schreef Sato de Indy 500 op zijn naam, voor Castroneves. De Japanner mocht na afloop, zoals gebruikelijk is, de melk achterover gieten en ook dat deed hij als een echte baas.
Door een motorbrand vatte de Subaru Impreza van Carlo van Dam vlam.
Carlo van Dam ontsnapt aan vuurzee (Bron: Youtube)
Carlo van Dam: "Opeens kwam er allemaal rook aan mijn kant uit. De deur ging niet open en toen probeerde ik aan de andere kant de deur open te doen. Maar omdat die na een aanrijding volledig was dichtgeplakt ging ook die niet open.Tot overmaat van ramp brak ook nog eens de hendel af. En gebeurde er niets. Voor de allereerste keer in mijn carriere ben ik echt bang geweest. De marshalls reageerden perfect. Je moet er niet aan denken als dit op de Nordschleife gebeurd was. Gelukkig gebeurde het hier op het GP circuit"
Terwijl de ploeggenoten samen met Tom Dumoulin feest aan het vieren waren op het podium sprak Iwan Spekenbrink, de ploegbaas van Sunweb lovende woorden over zijn kopman. "Ik denk nu terug aan het incident op de Stelvio. Daar heeft Tom eigenlijk de Giro gewonnen''
Het was de dag dat Dumoulin meer dan twee minuten verloor op zijn concurrenten door darmproblemen. "Je bent een jonge renner en dan overkomt je zoiets ongewoons. De hele wereld kijkt mee. Hier zag je ook dat wielrennen vallen, vallen, vallen en weer opstaan is. Je moet mentaal zo sterk zijn. Tom bewees dat hij niet alleen fysiek een groot kampioen is'', aldus Spekenbrink, die nog niet wist hoe de avond verder gaat in Milaan.
"Ik had gehoopt op top tien en misschien een goede top tien. En dat eigenlijk met een doel verderop: we wilden leren en beter worden. Nee, dit had ik niet verwacht. We moeten hier enorm van genieten en dan weer over de toekomst gaan nadenken.''
Het Duitse team Land Motorsport heeft met coureurs Christopher Mies, Connor de Phillipi, Kelvin van der Linde en Markus Winkelhock de 24 Uur van Nürburgring gewonnen. Onze landgenoten Nicky Catsburg en Robin Frijns werden respectievelijk tweede en derde.
De Land Motorsport ging met hun Audi R8 LMS een groot deel van de wedstrijd aan de leiding. Vanwege technische problemen moest Van der Linde met de Audi naar binnen voor een reset. De leiding in de wedstrijd werd overgenomen door René Rast van het Belgische WRT. Ook de tweede plaats verloor Land Motorsport aan Catsburg van Rowe Racing.
Met nog een half uur te gaan begon het te regenen. De teams van WRT en Rowe Racing maakten de keuze om op slicks te blijven rijden. Bij Land Motorsport koos men in eerste instantie ook om op slicks te blijven, echter toen de tankinstallatie niet werkte koos men alsnog om te wisselen naar regenbanden. Binnen korte tijd had Van der Linde de achterstand op Rast en Catsburg goedgemaakt en pakte na een etmaal racen de winst. In de laatste ronde ging Catsburg nog voorbij aan Rast.
2017 24 Uur van Nürburgring (Bron: Youtube)
Uitslag
1. Markus Winkelhock (GER)/Connor de Phillippi (USA)/Christopher Mies (GER)/Kelvin van der Linde (ZAF) Audi R8 LMS
2. Richard Westbrook (GBR)/Markus Palttala (FIN)/Nicky Catsburg (NED)/Alexander Sims (GBR) BMW M6 GT3
3. Robin Frijns (NED)/Marcel Fassler (CHE)/René Rast (GER)/Nico Müller (CHE) Audi R8 LMS
4. Augusto Farfus (BRA)/Marco Wittmann (GER)/Tom Blomqvist (USA)/Martin Tomczyk (GER) BMW M6 GT3
5. Maro Engel (GER)/Adam Christodoulou (GBR)/Yelmer Buurman (NED)/Manuel Metzger (GER) Mercedes-AMG GT3
6. Michael Christensen (DNK)/Norbert Siedler (AUT)/Klaus Bachler (GER)/Lucas Luhr (GER) Porsche 911 GT3 R
7. Jochen Krumbach (GER)/Daniel Keilwitz (GER)/Georg Weiss (GER)/Oliver Kainz (GER) Ferrari 488 GT3
8. Marco Seefried (GER)/Alexandre Imperatori (CHE)/Stef Dusseldorp (NED)/Peter Dumbreck (GBR) BMW M6 GT3
9. Renger van der Zande (NED)/Maximilian Götz (GER)/Arnold Lance-David (GER)/Uwe Alzen (GER) Mercedes-AMG GT3
10. Maxime Martin (BEL)/Marc Basseng (GER)/Philipp Eng (AUT)/Alexander Sims (GBR) BMW M6 GT3
Tom Dumoulin wordt na zijn historische zege uiteraard bedolven onder de felicitaties. Onder andere van de Koning en de Minister-President.
Waar Koningin Beatrix sporters nog feliciteerde via een ouderwets telegram pakt Willem-Alexander het moderner aan, hij feliciteerde Dumoulin via Twitter: "Wat een fantastische prestatie van Tom Dumoulin tijdens de laatste tijdrit! Bijzonder trots op zijn overwinning in de Giro d'Italia."
Namens de Nederlandse regering was staatsecrecetaris Martin van Rijn aanwezig in Milaan om de Girowinnaar te feliciteren. "Namens het kabinet wil ik Tom Dumoulin van harte feliciteren met het winnen van de Giro d'Italia. Het was fantastisch te zien hoe hij niet alleen vandaag maar de afgelopen drie weken voor elke seconde vocht. Daarmee is hij de eerste Nederlander die de Giro wint. Een historisch moment in onze rijke wielergeschiedenis, maar bovenal een prestatie van ongekende grootheid."
Naast het winnen van de Giro d'Italia door Tom Dumoulin was er nog wat te vieren voor een Nederlander in de Ronde van Italië. Jos van Emden won de afsluitende tijdrit van 29,3 kilometer. "Ik ben zo blij", aldus de tijdrijder van LottoNL-Jumbo tegenover de pers.
"Ik ben zo vaak als tweede geëindigd in een tijdrit. Ik ging gewoon rammen vandaag. Misschien had ik geluk dat Dumoulin en die andere mannen de afgelopen dagen volle bak moesten rijden in de bergen. Misschien is dat het verschil geweest. Maar dit is fantatisch voor mij. Ik ben heel gelukkig."
"Vorig jaar waren we heel dichtbij met Steven Kruijswijk. Toen dat niet lukte, heb ik heel erg in de put gezeten. Gelukkig maakt Tom het nu goed. Dit is echt een mooie dag voor het Nederlandse wielrennen. Hier staan twee heel gelukkige mensen.'', sloot een trotse Van Emden af.
Rotterdam heeft amper de operadagen achter de rug, of de poëzie wil de havenstad alweer in de greep krijgen. Van dinsdag 30 mei tot en met 4 juni is er de 48e aflevering van Poetry International, op verscheidene plekken in de stad. Dichters uit zeventien landen komen aan het poëziefestival te pas.
Ze gaan onder meer in op een speciaal gekozen thema: ik, volgens de organisatie "het meest dominante woord van vandaag". Ook musici, filmmakers, beautyvloggers, een componist en de festivaldirecteur laten hun licht over het woord schijnen.
De evenementen lopen verder zeer uiteen. Zo praat Cees Nooteboom bijvoorbeeld aan de hand van videofragmenten en ander beeldmateriaal over zijn poëzie, over zijn ervaringen als dichter in het buitenland en over de internationale poëzie in Nederland. En er is een wandel- of fietsroute langs werk van beeldend kunstenaars voor wie taal, het woord en de poëzie een belangrijke inspiratiebron is.
Ook films, muziek en interviews
Behalve poëzievoordrachten in uiteenlopende talen biedt het festival films, muziek, interviews, lezingen, themabijeenkomsten en masterclasses. "Een kermis van verlangen, kritiek, avontuur en troost, met de kunst van het woord als brandstof", belooft de organisatie.
Vorig jaar trok het evenement 3200 bezoekers.
Poetry duikt op 'ik' (Foto: ANP)
Bewaren
Bewaren
Robin Haase heeft zich zonder problemen geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. Hij was duidelijk te sterk voor de met een wildcard tot het toernooi toegelaten Australiër Alex De Minaur. Het werd 6-2, 6-3, en 6-1.
De pas 18-jarige Australiër, nummer 234 van de wereld, was vooral in de servicegames van Haase kansloos. Haase reikte nooit verder dan de tweede ronde van Roland Garros en dat lijkt ook dit jaar weer een lastige opgave. Daarin wacht naar alle waarschijnlijkheid negenvoudig winnaar Rafael Nadal, die het morgen in de eerste ronde moet opnemen tegen de Fransman Benoît Paire.
De Nederlandse volleyballers hebben zich zondag geplaatst voor het wereldkampioenschap van 2018 in Italië en Bulgarije. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen had in Apeldoorn voldoende aan twee gewonnen sets in het vijfde en beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije. Het is de eerste keer sinds 2002 dat Oranje zich plaatst voor het WK volleybal.
De volleyballers hadden het behoorlijk lastig met Slowakije. De ploeg had een het vijfde en beslissende set nodig om Slowakije met 3-2 te verslaan. De setstanden waren 25-27, 26-24, 22-25, 25-16 en 15-9. Nederland won ook de eerste vier kwalificatieduels voor het WK, dat volgend jaar van 10 tot en 30 september op het programma staat.
Toen de Slowaken na winst in de derde set een 12-2-voorsprong hadden gepakt, moest Oranje even in de achtervolging. Met het behalen van een bepaald aantal punten in de vierde set zou plaatsing ook al behaald kunnen worden. De volleyballers pakten die set echter met 25-16 waardoor de eerste WK-deelname sinds 2002 een feit is.
Het ouderlijk huis van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande wordt zwaar bewaakt als gevolg van de terroristische aanslag na haar concert in Manchester. TMZ vergelijkt de zwaarte van de bewaking bij haar thuis met de beveiliging van een staatshoofd.
Na de aanslag in Manchester zette Ariana Grande een streep door zes concerten van The Dangerous Woman Tour. Ze vloog terug naar de Verenigde Staten, waar ze bezig is met de voorbereidingen van een benefietconcert dat ze waarschijnlijk volgende week zondag in Manchester geeft voor de slachtoffers en de nabestaanden van de aanslag.
Op de website van TMZ is te zien dat het huis van haar moeder in Boca Raton is omgeven door auto's van de beveiliging en politiewagens. Politiebronnen melden aan TMZ dat Ariana's moeder Joan altijd kan rekenen op extra bewaking als haar dochter thuis is. De lokale politie surveilleert op eigen initiatief meer in de buurt als gevolg van de bomaanslag in Manchester.
Ouderlijk huis Ariana Grande zwaar bewaakt (Foto: BuzzE)
Bewaren
Bewaren
Gerard Joling zal met gemengde gevoelens terugdenken aan het concert van de Toppers van zaterdagavond. Op Facebook meldde hij dat er een kogelgat in zijn auto zat. Hij had zijn bolide bij de Johan Cruijff Arena geparkeerd.
"Ben vanmorgen erg geschrokken toen ik op de bumper van mijn auto een kogelgat ontdekte", schrijft Gerard. Voor de concerten hadden Joling en de andere Toppers Wild West als thema gekozen. Volgens de zanger hebben bezoekers van De Toppers In Concert 2017 dat thema waarschijnlijk iets te serieus genomen.
De jurk die Beatrix onder de hermelijnen mantel droeg toen ze in 1980 werd ingehuldigd als koningin, het speciale pak waarin Wubbo Ockels vijf jaar later als eerste Nederlander de ruimte inging en de Oscar die Fons Rademakers in 1986 in de wacht sleepte. Dat zijn drie blikvangers op de expositie 'De jaren 80. Doemdenkers en positivo's', die op zaterdag 3 juni opengaat in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.
Het museum heeft al een behoorlijke reputatie op het gebied van cultuurhistorische exposities. Eerder trok het veel publiek met 'De Gruyter, Knus - gewoon de jaren 50', 'Wauw - de jaren zeventig' en 'Gezin XXL'.
"De jaren tachtig begonnen niet florissant, met veel werkloosheid en weinig toekomstperspectief. Er was sociale onrust, denk aan de krakersacties", vertelt samensteller Ad van Pinxteren. "Toch zie je dat in de loop van het decennium verschuiven, men werd positiever. Dat had ook met internationale ontwikkelingen te maken, zoals de glasnost en de perestrojka van Michael Gorbatsjov in de Sovjet-Unie, in 1989 gevolgd door de val van de Muur van Berlijn."
Muur nagebouwd
In het museum wordt een stukje van de Muur nagebouwd en door een opening daarvan rijdt dan zogenaamd een Trabant, de inmiddels iconische auto van de DDR.
"Ook kwamen er steeds meer nieuwe dingen op de markt, die nu niet meer zijn weg te denken, zoals de mobiel en de personal computer. En ook de magnetron, die met name welkom was in gezinnen waar behalve vader nu ook moeder steeds vaker een baan had." Wat dat betreft begon ons leven van nu een beetje in de jaren tachtig, aldus Van Pinxteren.
Een lijn die misschien wat minder stevig is doorgezet is die van de grote successen in de sport. Oranje versloeg eerst Duitsland om vervolgens tegen Rusland Europees kampioen voetbal te worden. Het feestgedruis kende geen grenzen. Yvonne van Gennip haalde gouden medailles op de Olympische Spelen in Calgary en PSV en Ajax wonnen belangrijke bekers, waarvan die van PSV ook op de eerste expositiedagen te zien zal zijn.
Inhuldigingsjurk Beatrix en pak Ockels op expo (Foto: ANP)
Het is zondag aan het eind van de middag uitzonderlijk druk op de Nederlandse wegen. Met name toeristen die een weekeindje weg zijn geweest zorgen voor lange files vanaf de Zeeuwse kust en vanuit Friesland, meldt de ANWB.
Ook zijn er veel wegwerkzaamheden, zoals op de A4 en de A6. In totaal stond er even na 17.00 uur in het land 140 kilometer file. "Dat is heel veel voor een zondag."
Op de A27 (Utrecht richting Gorinchem) heeft zich bovendien een dodelijk ongeval voorgedaan bij Meerkerk. Het verkeer is daardoor al een aantal keren stilgelegd, meldt Rijkswaterstaat. Een rijstrook die nog open is, gaat tot naar verwachting 19.00 uur nog enkele malen dicht voor onderzoek. Omdat de vertraging al is opgelopen tot 45 minuten, krijgt het verkeer dat daar richting het zuiden wil het advies om te rijden via de A2.
Dodelijk ongeval verergert toch al drukke spits (Foto: ANP)
De Britse politie heeft zondag een veertiende verdachte aangehouden in verband met de zelfmoordaanslag in Manchester. Ook een woning is doorzocht in het zuiden van de stad.
De 25-jarige man werd aangehouden in het zuidwesten van Manchester "op verdenking van misdrijven in strijd met de wet op terrorisme" zei de politie van Manchester in een verklaring.
In totaal zijn nu veertien mensen opgepakt in verband met de terreuraanslag, waardoor 22 mensen om het leven kwamen. Twee verdachten zijn vrijgelaten, terwijl twaalf mannen in bewaring blijven voor ondervraging.
Opnieuw arrestatie na aanslag Manchester (Foto: ANP)
Na slechts drie dagen in zijn nieuwe ambt is een Algerijnse minister al weer ontslagen. President Abdelaziz Bouteflika ontsloeg de minister van Toerisme Messaoud Benagoun zondag op niet nader genoemde gronden.
In een verklaring van het presidentieel paleis staat dat het ontslag grondwettelijk was en gebeurd op voorstel van de minister-president. De particuliere tv-zender Ennahar meldde dat vier veroordelingen van Benagoun de reden van het besluit waren. De president zou daarvan niet op de hoogte zijn geweest. Verdere details noemde de zender niet.
Nieuwe minister Algerije na 3 dagen ontslagen (Foto: ANP)
De Indianapolis 500 is zondag opgeschrikt door een gigantische crash. Gelukkig kwamen beide bij het ongeval betrokken coureurs er, wonder boven wonder, zonder enige serieuze kleerscheuren vanaf.
De crash vond plaats na zo'n 55 ronden. De Brit Jay Howard raakte de muur in bocht twee, maar dat ging niet al te hard. Het probleem kwam toen Howard terug naar beneden zakte, waarna Scott Dixon hem raakte en met een gigantische klap de lucht en vervolgens de hekken in vloog. De gehele achterkant van Dixon's auto was verdwenen, maar wonder boven wonder stapte de Nieuw-Zeelander na luttele seconden al op het oog ongedeerd uit. Ook Howard kwam er goed vanaf en de race werd met een rode vlag uiteraard stilgelegd.
In het hek zit een groot gat, wat eerst gerepareerd zal moeten worden. Een fotograaf stond precies op de plek waar Dixon in het hek knalde, maar de beste man dook nog weg en was even later te zien terwijl hij al lachend met een brancard weggereden werd.
Op een campagnetop in Beieren uitte Angela Merkel een sentiment dat je maar weinig hoort: Europa eerst. Ze gaf aan dat we als Europeanen niet langer moeten steunen op het Amerika van Donald Trump, schrijft Independent.
"Wij Europeanen moeten ons lot zelf gaan bestieren", stelt de Duitse bondskanselier. "De afgelopen paar dagen heb ik gemerkt dat de tijd voorbij is, waarin we vol op anderen kunnen rekenen." Merkel geeft aan dat de banden tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk enerzijds, en Duitsland en Europa anderzijds vriendschappelijk zullen blijven, maar dat 'we in de toekomst voor onze eigen lotsbestemming als Europeanen zullen moeten gaan vechten.'
Na drie volle generaties van klakkeloos leunen op Amerika, is de roep om Europese onafhankelijkheid opmerkelijk. Het motorblok Duitsland-Frankrijk wordt nu geregeerd door zeer pro-Europese leiders en met een Amerika dat vooral met 'America first' bezig is, lijkt het Europese antwoord ten langen leste eindelijk te zijn: dan wij ook.
Qua klimaat, verdediging, economie en talloze andere gebieden gaat Europa dus als het aan Merkel ligt, niet langer bij de VS om toestemming vragen en smeken om hulp - maar zélf zorgen voor een zo mooi mogelijke toekomst voor Europa.
De Nederlandse roeiers hebben op het EK roeien in het Tsjechische Racice vier zilveren en twee bronzen medailles gewonnen. Olympisch kampioene Ilse Paulis pakte met haar nieuwe roeipartner Marieke Keijser het zilver in de lichte dubbeltwee.
Het nieuwe koppel wist zich pas na de herkansingen te plaatsten voor de finale van de lichte dubbeltwee. In de finale was Polen veel te sterk voor Nederland. De Poolse boot was vier seconden sneller dan Nederland. De Britten werden derde in de race. "Dit was het hoogst haalbare'', aldus Paulis na de race.
Ook de vrouwendubbelvier pakte een zilveren plak. Net als op de EK van 2015, de WK van 2015 en de Olympische Spelen van 2016 was de Duitse vier te sterk voor de Nederlandse boot.
De dubbeltwee wist ook een zilveren medaille te winnen. Halverwege de race lag Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg nog op een vijfde plaats, maar dankzij een inhaalrace werd de Nederlandse boot nog tweede achter Tsjechië
Ook was er zilver voor de vrouwen-acht. De Nederlandse dames moesten alleen Roemenië voor zich laten. De Roemeense dames waren in Rio op de spelen al derde. Bij Nederland was de boot op vijf plaatsen gewijzigd.
Bij de mannnen-acht werd het brons behaald. In de finale was Duitsland te sterk en ook de Polen bleef Nederland voor.
Zaterdag wonnen de vier-zonder-stuurvrouw al het brons.
NAC Breda is na een afwezigheid van twee jaar teruggekeerd in de Eredivisie na een 1-4 overwinning op NEC in de play-offs om promotie/degradatie.
In Nijmegen was het erop of eronder voor NEC dat in het Rat Verlegh Stadion donderdag nog een 1-0 nederlaag had geleden. De thuisclub begon bijzonder slecht in Goffertstadion. Op basis van videobeelden besloot scheidsrechter Kevin Blom NAC namelijk een penalty toe te kennen in de zesde minuut van het duel.
Lorenzo Burnet had Giovanni Korte neergehaald in het strafschopgebied, waarna de technologie uitkomst bood. Cyriel Dessers maakte dankbaar gebruik van Bloms beslissing en schoot de strafschop binnen.
Omdat NEC voor een uitverkocht stadion speelde, probeerden de spelers nog iets te laten zien. NAC moest de storm zien te overleven, en hoefde slechts een doelpunt van Gregor Breinburg te slikken via een penalty, die opnieuw werd toegekend na bekijken van videobeelden.
roda mvv De 1-1 ruststand bood nog enig uitzicht op een goed resultaat voor NEC, maar de hoop werd de grond ingeboord toen Cyriel Dessers in de 52e minuut voor de 1-2 tekende. Tot overmaat van ramp pakte Mohamed Rayhi nog een rode kaart, waardoor de Nijmeegse club verder moest met tien man.
Twintig minuten voor het einde schoot Giovanni Korte de 1-3 op het scorebord, waardoor het helemaal bekeken was voor de club aan de Waal. Cyriel Dessers tweede doelpunt in de 73e minuut betekende de kers op de taart voor NAC.
De Parel van het Zuiden maakt door de zege een rentree in de Eredivisie na een afwezigheid van twee seizoenen.
NAC promoveert naar de eredivisie, NAC-speler Cyriel Dessers dolblij. (PRO SHOTS/Marcel Bonte)
Tom Dumoulin de eindwinnaar van de 100e Giro d'Italia. De Nederlandse kopman van Sunweb was in de afsluitende tijdrit veel beter dan zijn concurrenten. Het is voor het eerst dat een Nederlander de Ronde van Italië heeft gewonnen."Ik heb het geflikt."
Dumoulin kwam na afloop van de finsh moeilijk uit zijn woorden. "Dit is gek, echt te gek. Ik kan het niet met woorden beschrijven, dit is ongelooflijk. Het was een heel stressvolle dag, met veel zenuwen. Ik kon bijna niet kalm blijven, en was al van in begin van de dag onrustig. Maar ik heb het gedaan. Ik had goede benen en ben ervoor gegaan. Onderweg was ik niet bezig met de tijden. Mijn ploegleider zei ‘alleen als ik zeker ben vertel ik u om minder risico’s te nemen in de bochten’. Dat deed hij al halfweg, wat ik snel vond. Toen ik over de meet kwam zei hij dat ik gewonnen had. Ik keek naar TV en zag dat ik nog maar drie seconden voorsprong had. Ik was boos op hem, het was nog niet zeker. Maar uiteindelijk hield ik stand. Het is gelukt", sloot Dumoulin af.
Jonathan Rea heeft zich herpakt nadat hij gisteren uit de race crashte en is de grote winnaar van de tweede race op het circuit van Donington Park. Onze eigen Michael van der Mark verloor in de allerlaatste ronde zijn kans op een podium.
In een zonnig Engeland pakte polesitter Marco Melandri meteen de koppositie, maar de Italiaan was na de eerste sector al aan alle kanten ingehaald. Leandro Mercado had de leiding overgenomen, gevolgd door wildcardrijder Leon Haslam en Nederlander Van der Mark. Vlak voor aanvang van de tweede ronde kwam Rea daar ook nog bij. De Noord-Ier kende een uitstekende start vanaf de vierde rij op de grid en de 30-jarige coureur had zich aan het einde van de openingsronde al naar de tweede plaats weten te manoeuvreren.
Een ronde later zette Rea nog wat gas bij en nam de positie van raceleider over van de Argentijnse Mercado. Van der Mark reed ondertussen nog steeds op de vierde plek, net achter Haslam. Teamgenoot van de Nederlander, Alex Lowes, vertrok vanaf de derde rij en was twee plekken afgezakt naar negende, één plek achter Tom Sykes die vanaf dezelfde rij was gestart. Chaz Davies, de grootste concurrent van Sykes op dit moment, reed op een zesde plaats, met Leon Camier in zijn achterwiel.
Nog steeds in de tweede ronde wist Rea zijn voorsprong op de rest meteen op te bouwen naar bijna een hele seconde. Achter hem trok Magic Michael een mooie inhaalactie uit de kast en nam daarmee de derde positie over van Haslam. Een bocht later wilde de Rotterdammer hetzelfde kunstje flikken bij Mercado, maar raakte hem per ongeluk aan. Hierdoor had de Argentijn op zijn beurt een touché met Haslam, waardoor die laatste crashte en Davies gedwongen door het gras ging en zijn zesde plaats moest opgeven voor de vijftiende.
Helemaal vooraan wist Rea na drie rondes al een gat van 1,6 seconden op Van der Mark te slaan. De 34-jarige Melandri zag het achterwiel van de Nederlander op ongeveer 1,3 seconden in de verte en daarachter haalde Kawasaki-racer Sykes Mercado in. Yamaha-coureur Lowes had zich inmiddels opgewerkt naar een zesde plek. Weer een ronde later verslond Sykes ook Melandri en ging hij vol gas op zoek naar Van der Mark. Binnen een halve ronde had de rijder uit Huddersfield al vele tienden van seconden goedgemaakt en een ronde later ging hij bij de Nederlander binnendoor. Raceleider Rea had een voorsprong van een kleine vier seconden op de Brit.
Ook concurrent Davies ging lekker: net als zaterdag ging hij als een speer door het veld en lag hij met nog een ruime 16 rondes te gaan alweer zevende. Iets meer naar voren werd een strijd om de vijfde positie bevochten, waarbij Lowes uiteindelijk Mercado achter zich liet. Melandri ging voor een podiumplek en kwam steeds dichter bij Van der Mark, die nu nog derde lag. Toen de Italiaan in het achterwiel van de Rotterdammer zat, ging het mis: er vloog iets van zijn machine af en hij moest gedwongen opgeven. In dezelfde ronde ging het ook mis voor Mercado: hij crashte in bocht 10 waardoor er spectaculair veel grind over de baan vloog. Het gevaar voor Van der Mark kwam nu van teamgenoot Lowes, met daarachter Davies.
Iets na de eerste helft van de race knalde Sykes ronde na ronde de fastest lap eruit in zijn achtervolging van Rea. Hoewel hij het gat van zo'n vier seconden in de laatste paar rondes aardig wist te verkleinen, lukte het hem niet om Rea nog bij te benen. Uiteindelijk kwam de Brit op zo'n 1,6 seconden van de Noord-Ier als tweede over de streep. Ook Davies liet zich niet zomaar uit het veld slaan (eerder in de wedstrijd bijna letterlijk) en ging razendsnel aan Lowes voorbij om achter diens teamgenoot aan te gaan.
Met nog acht rondes op de klok leek Van der Mark een redelijke voorsprong op Davies te hebben, maar niets bleek minder waar. Twee rondes voor het zwaaien van de geblokte vlag had Davies de krappe drie seconden al verkleind naar vrijwel nul en in de eerste bocht van de laatste ronde stootte de Brit de Nederlander alsnog van het podium. Yamaha-teamgenoot Lowes completeerde de top-5.
Tom Dumoulin heeft de Giro d'Italia gewonnen. De Nederlander van Sunweb was van de favorieten veruit de snelste in de afsluitende tijdrit 29,3 kilometer. Het is voor het eerst dat een Nederlander de Ronde van Italië wint. Bauke Mollema blijft op de zevende plaats staan in het algemeen klassment. Jos van Emden heeft de afsluitende tijdrit gewonnen. De tijdrijder van LottoNL-Jumbo was in de laatste etappe vijftien seconden sneller dan Dumoulin.
Van Emden zette een eerste richttijd neer. De Nederlander dook onder de tijd van tijdritspecialist Manuel Quinziato. Ook Voormalig wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka kwam niet aan de tijd van de Nederlander van LottoNL-Jumbo.
De volgende die in de buurt kwam was Bob Jungels, maar ook de Luxemburger kon niet aan de tijd komen van Van Emden. Dankzij de sterke tijdrit van Jungels pakte hij wel de witte trui over van Adam Yates.
Toen was het de beurt aan de laatste vijf renners van het klassement. Bij het eerste tussenpunt verloor Ilnur Zakarin al veel tijd op de tijd van Van Emden. Daarna was het de beurt aan Dumoulin. De Nederlands kampioen tijdrijden kwam in de beurt van de snelste tijd. Toen Pinot, Nibali en Quintana voorbij het eerste tussenpunt waren was al duidelijk dat Dumoulin op weg was naar de eindzege van de Giro d'Italia.
Op het einde van de tijdrit moest Dumoulin vijftien seconden toegeven op Van Emden, maar dat was wel ruim voldoende voor de eindzege in de Ronde van Italië. Nairo Quintana kon de schade redelijk beperkt houden en werd tweede in het algemeen klassment. Vicenzo Nibali werd op veertig seconden derde in het algemeen klassement.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag weer eens ouderwets uitgehaald naar al het "verzonnen nieuws" dat de ronde doet in Washington. Hij fulmineerde onder meer tegen de berichten over zijn schoonzoon Jared Kushner, die voordat Trump zijn intrek nam in het Witte huis zou hebben geprobeerd een geheime communicatielijn te leggen met het Kremlin.
"Naar mijn mening zijn veel van de lekken uit het Witte Huis uit de duim gezogen leugens door de 'Fake News' media", liet Trump via zijn gebruikelijke communicatiekanaal Twitter weten. "Wanneer je de woorden 'bronnen zeggen' ziet staan zonder dat namen worden genoemd, dan is het heel wel mogelijk dat die bronnen niet bestaan maar zijn bedacht door schrijvers van fopnieuws."
De Amerikaanse media hadden het de voorbije dagen niet alleen over Kushner, maar ook over het plan van het Witte Huis een commandocentrum ('war room') op te richten voor de strijd tegen de almaar toenemende vragen over de banden tussen de Russen en Trumps presidentiële campagne.
Trump fulmineert tegen 'fake nieuws' (Foto: ANP)
Edvald Boasson Hagen heeft ook de laatste rit in de Tour des Fjords gewonnen. Door de winst pakt de Noor van Dimension Data ook de eindwinst in Noorwegen. Timo Roosen werd tweede voor een andere Nederlander Jeroen Meijers.
Met Nick van der Lijke en Sjoerd van Ginneken stonden er nog twee Nederlanders van Roompot - Nederlandse Loteri bij de beste tien van de rituitslag. Voor Boasson Hagen is het al zijn tweede eindzege in een week tijd. Vorige week won de renner van Dimension Data de Ronde van Noorwegen.
Roda JC speelt ook volgend seizoen in de Eredivisie. Zondagmiddag won de ploeg met 1-0 in de finale van de nacompetitie van aartsrivaal MVV. Daryl Werker maakte in de eerste helft het winnende doelpunt. Het eerste duel in Maastricht eindigde afgelopen donderdag in 0-0.
Luis Pedro kreeg namens de bezoekers als een van de eersten van het duel een goede kans. De oud-Feyenoorder leek doel te treffen, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Roda JC-doelman Benjamin van Leer.
Het spel golfde heen en weer onder het genot van de middagzon, en dat zorgde ervoor dat de nodige krachten wegvloeiden. Daarop werd er halverwege de eerste helft een drinkpauze gehouden om de koppies weer fris te krijgen in Kerkrade.
Vrijwel direct na die ‘break’ was het Roda dat de leiding nam. Een prachtige corner van Adil Auassar bereikte het hoofd van Daryl Werker. Met een kopbal zag het product uit de Roda-jeugdopleiding zijn inzet doeltreffen. Nkoyi zag vlak voor rust Van Leer in de weg staan voor een MVV-gelijkmaker.
Na de theepauze kregen de Kerkradenaars te maken met een verbeten MVV, dat op jacht was naar de 1-1. De formatie uit Maastricht moest dat vervolgens wel doen zonder Arsenal-huurling Nwakali. Door een uitstekende Van Leer bleef de gelijkmaker uit. Gnjatic had het duel kunnen beslissen wanneer hij na een uur spelen een vrije trap had binnen geschoten. Zijn doelkans ging echter net naast het doel van de gasten. Omdat MVV moest komen, kreeg Roda alle ruime om zich counterend naar een zekere overwinning te spelen.
Zeven minuten blessuretijd moest Roda zien te overleven. Met hangen en wurgen lukte dat ook, waardoor de Koempels ook volgend jaar weer in de Eredivisie zijn te zien.
Roda JC-speler Nathan Rutjes bedolven onder de jeugdspelers. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Jens Keukeleire heeft de Ronde van België gewonnen. De Belg reed Rémi Cavagna uit de leiderstrui, dankzij de bonificatieseconden. Jens Debusschere won de laatste etappe in de massasprint. De Nederlander Coen Vermeltfoort werd tweede voor de andere Nederlander Boy van Poppel.
Al snel kozen vijf renners voor de vroege aanval. Ook dit keer was er weer een renner van Roompot - Nederlandse Loterij mee: Taco van der Hoorn. De Nederlander had het gezelschap van Matthias Brändle, Daan Soete, Tim Declercq en Benjamin Declercq. De vijf hadden een maximale voorsprong van twee minuten op het peloton.
Met nog dertig kilometer werden de vluchters gepakt, net voor de gouden kilometer. Keukeleire won de eerste sprint van de gouden kilometer, waardoor de Belg de leiderstrui overnam van Cavagna. In de laatste twee sprints van de gouden kilometer won Philippe Gilbert.
In de laatste kilometers kwam Keukeleire ten val, maar omdat dat in de laatste drie kilometer was, had dat geen gevolgen voor de Belg. Debusschere won vervolgens de sprint voor Vermeltfoort. Het was voor de Belg zijn tweede overwinning in de Ronde van België, nadat de renner van Lotto Soudal al de eerste etappe had gewonnen.
Mathieu van der Poel is bij de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het Duitse Albstadt als tweede geëindigd. De overwinning in Duitsland was voor Nino Schurter. De Zwitser boekte zijn tweede overwinning op rij, nadat hij vorige week ook de beste was in Nove Mesto.
Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van drie renners met daarbij Van der Poel. De Nederlander had het gezelschap van wereldkampioen Schurter en zijn landgenoot Mathias Flückiger. Na vier rondes van de zeven moest Van der Poel afhaken bij de twee Zwitsers. Niet veel later zou Flückiger in botsing komen met een boom, waardoor de Nederlander op kon schuiven naar plek twee.
Schurter kwam als eerste over de meet voor Van der Poel. De Nederlander werd tweede op 26 seconden van de Zwitser. Anton Cooper uit Nieuw-Zeeland werd derde op 49 seconden van de winnaar.
De verkeersdiensten maken zich op voor een drukke zondagmiddag op de weg. Er zijn veel werkzaamheden, mensen gaan er door het lekkere weer een dagje op uit, en in de middag keert bovendien veel vakantieverkeer terug naar huis.
Wegwerkzaamheden, zoals op de A6, zorgen dit weekend al voor veel vertraging. Zo is de A4 richting Den Haag dicht en is het daardoor extra druk op de omrijroute A44. Een ongeluk bij Diemen, waar sowieso al aan de weg werd gewerkt, zorgde voor een afsluiting van de A1 en dus lange files. Richting de stranden is het zondag net als zaterdag weer erg druk.
De VerkeersInformatieDienst rekent zondagmiddag op flinke files, met op het hoogtepunt 100 kilometer.
Zondag drukke avondspits verwacht (Foto: ANP)
Door een zelfmoordaanslag ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondag zeker negen burgers gedood. Twaalf mensen raakten gewond bij de ontploffing in de stad Baquba, volgens medisch personeel.
Soortgelijke aanslagen zijn er in de afgelopen maanden in Irak vaker geweest. In de meeste gevallen eiste de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) de aanslagen op. IS staat in het land onder zware druk en lijkt ook in zijn laatste bolwerk Mosul door het Iraakse leger een nederlaag te gaan lijden. Uit Baquba werden de jihadisten al in januari 2015 verdreven.
Burgerdoden bij zelfmoordaanslag in Irak (Foto: ANP)
Sebastian Vettel heeft Ferrari voor het eerst sinds 16 jaar de zege bezorgd in de Grand prix van Monaco. De Duitse Formule 1-coureur won voor zijn teamgenoot Kimi Räikkönen en breidde zijn leidende positie in het kampioenschap flink uit. Daniel Ricciardo reed met zijn Red Bull dankzij zijn goede strategie naar plek drie, terwijl teamgenoot Max Verstappen als vijfde afgevlagd werd.
Räikkönen startte op het bochtige stratencircuit vanaf plek een en behield nadat de lichten uit gingen deze positie. Het hele veld kwam vrijwel ongeschonden door de eerste bocht, waarbij slechts kleine verschuivingen waren, waaronder Lewis Hamilton die plek twaalf afsnoepte van Stoffel Vandoorne. Hamilton moest na zijn slechte kwalificatie vanaf plek dertien starten.
Räikkönen en Vettel sloegen meteen een gat de als derde liggende Valtteri Bottas, Verstappen en Ricciardo. De Ferrari's liepen lange tijd uit op de rest, totdat Räikkönen de vroeg gestopte Pascal Wehrlein en Jenson Button naderde en dit duo niet makkelijk in kon halen. Het veld vooraan schoof ineen, maar de Ferrari's konden na het passeren van de achterblijvers weer een gaatje trekken.
Tot halverwege de race was het enige opvallende moment het uitvallen van Nico Hülkenberg die zijn Renault met versnellingsbakproblemen aan de kant moest zetten. Het moment dat voor verschuivingen zou zorgen was de stop van Verstappen. De Nederlander wilde zo proberen Bottas in te halen, maar slaagde hier niet in omdat zijn stop net te lang duurde. Na de stop van Bottas kwam ook Räikkönen binnen. De Fin kwam terecht in verkeer, terwijl teamgenoot Vettel snelste ronde na snelste ronde uit zijn auto wist te persen. Hierdoor kwam Vettel na zijn stop voor Räikkönen weer de baan op. Ook Ricciardo profiteerde van de vrije baan die hij kreeg en schoof zowel Verstappen als Bottas voorbij.
In de race gebeurde weinig tot in de slotfase plots de Sauber van Wehrlein op zijn zij lag. Button bleek de auto van de Duitser vlak voor de tunnel aangereden had, waardoor beide uitvielen en Button een ongelukkige eenmalige terugkeer beleefde. Omdat de safety car op de baan kwam besloot Verstappen risico te nemen en over te stappen op ultrasofts. Deze gok leverde uiteindelijk niets op.
Vettel won na 78 ronden, voor Räikkönen en Ricciardo die vlak na de herstart na bocht een nog en de muur geraakt te hebben. Bottas eindigde als vierde, voor Verstappen en de sterk rijdende Carlos Sainz en Hamilton. Romain Grosjean, Felipe Massa en Kevin Magnussen gingen er met de overige punten vandoor. Stoffel Vandoorne leek lange tijd af te stevenen op een puntenfinish, maar belandde in de banden in bocht 1 nadat hij ingehaald werd door Sergio Perez. De Mexicaan zelf was iets te gretig en eindigde buiten de punten nadat hij met Daniil Ricciardo in botsing kwam bij Rascasse.
Uitslag
1 |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
1:44:44.340 |
2 |
Kimi Räikkönen |
Ferrari |
+3.145 |
3 |
Daniel Ricciardo |
Red Bull |
+3.745 |
4 |
Valtteri Bottas |
Mercedes |
+5.517 |
5 |
Max Verstappen |
Red Bull |
+6.199 |
6 |
Carlos Sainz |
Toro Rosso |
+12.038 |
7 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
+15.801 |
8 |
Romain Grosjean |
Haas |
+18.150 |
9 |
Felipe Massa |
Williams |
+19.445 |
10 |
Kevin Magnussen |
Haas |
+21.443 |
11 |
Jolyon Palmer |
Renault |
+22.737 |
12 |
Esteban Ocon |
Force India |
+23.725 |
13 |
Sergio Perez |
Force India |
+39.089 |
DNF |
Daniil Kvyat |
Toro Rosso |
+7 ronden |
DNF |
Lance Stroll |
Williams |
+7 ronden |
DNF |
Stoffel Vandoorne |
McLaren |
+12 ronden |
DNF |
Marcus Ericsson |
Sauber |
+15 ronden |
DNF |
Jenson Button |
McLaren |
+21 ronden |
DNF |
Pascal Wehrlein |
Sauber |
+21 ronden |
DNF |
Nico Hulkenberg |
Renault |
+63 ronden |
Coureursstand
1 |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
129 |
2 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
104 |
3 |
Valtteri Bottas |
Mercedes |
75 |
4 |
Kimi Räikkönen |
Ferrari |
67 |
5 |
Daniel Ricciardo |
Red Bull |
52 |
6 |
Max Verstappen |
Red Bull |
45 |
7 |
Sergio Perez |
Force India |
34 |
8 |
Carlos Sainz Jr. |
Toro Rosso |
25 |
9 |
Felipe Massa |
Williams |
20 |
10 |
Esteban Ocon |
Force India |
19 |
11 |
Nico Hülkenberg |
Renault |
14 |
12 |
Romain Grosjean |
Haas |
9 |
13 |
Kevin Magnussen |
Haas |
5 |
14 |
Pascal Wehrlein |
Sauber |
4 |
15 |
Daniil Kvyat |
Toro Rosso |
4 |
16 |
Jolyon Palmer |
Renault |
0 |
17 |
Lance Stroll |
Williams |
0 |
18 |
Marcus Ericsson |
Sauber |
0 |
19 |
Fernando Alonso |
McLaren |
0 |
20 |
Antonio Giovinazzi |
Sauber |
0 |
21 |
Stoffel Vandoorne |
McLaren |
0 |
22 |
Jenson Button |
McLaren |
0 |
Constructeursstand
1 |
Ferrari |
196 |
2 |
Mercedes |
179 |
3 |
Red Bull |
97 |
4 |
Force India |
53 |
5 |
Toro Rosso |
29 |
6 |
Williams |
20 |
7 |
Renault |
14 |
8 |
Haas |
14 |
9 |
Sauber |
4 |
10 |
McLaren |
0 |
FC Utrecht heeft dankzij een miraculeuze wederopstanding tegen AZ de voorronde van de Europa League bereikt. Penalty's gaven de doorslag.
Nadat Utrecht donderdag een ontiegelijk slechte wedstrijd met 3-0 had verloren in Alkmaar, had het voor eigen publiek op deze warme zondag een wondertje nodig om nog dat ticket voor de voorronde Europa League te grijpen. AZ was geen schim van de ploeg die drie dagen eerder Utrecht zoek speelde en liet zich in de Galgenwaard volledig de kaas van het brood eten.
Na ruim tien minuten had de thuisploeg de score geopend. Een vrije trap van de fantastisch spelende Zakaria Labyad, eindigde op de paal maar centrumverdediger Willem Janssen stond op de juiste plek om binnen te tikken: 1-0. Het geloof was terug en nog voor het eerste halfuur voorbij was ook de spanning: Sébastien Haller bekroonde zijn afscheidswedstrijd in de Galgenwaard met een doelpunt: Yassin Ayoub vuurde een gevaarlijk schot af dat terug het veld in kwam en voor de voeten van de Franse spits viel: koud kunstje, 2-0.
Zo voelde alles en iedereen dat met deze 2-0 tussenstand de heenwedstrijd uit Alkmaar eigenlijk al kon worden vergeten. Er streden hier weer twee ploegen om een ticket voor Europees voetbal en Utrecht was daarvan de bovenliggende partij. Vuur, passie en strijd was er, ook naast het veld waar assistent-trainers Jean-Paul de Jong (Utrecht) en Dennis Haar (AZ) bij elkaar moesten worden weggetrokken.
Tim Krul voorkwam met een prachtige save in de bovenhoek dat Sean Klaiber met een geweldige vuurpijl nog voor rust voor 3-0 zorgde. Ook na rust bleef Utrecht beter. De in de basis gestarte Edson Braafheid kopte uit een corner van Ayoub naast. AZ kreeg na een uur iets meer de controle over het duel, maar dat leidde niet tot een wederopstanding. Sterker nog: de Alkmaarders creërden geen enkele kans.
Utrecht bleef beter: Mark van der Maarel zag een inzet door Krul worden gepareerd en Gyrano Kerk tikte uit de rebound naast nadat Labyad de AZ-keeper op de proef had gesteld. Nog moeilijker werd het voor AZ toen Derrick Luckassen met een rode kaart moest inrukken omdat hij de doorgebroken Kerk had neergehaald. Utrecht moest nu, ondanks dat het de net teruggekeerde Giovanni Troupé geblesseerd had zien afhaken, bloed ruiken en op z'n minst die derde kunnen maken om een verlening af te dwingen.
De derde goal viel uiteindelijk een kleine tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd. Na kansen van Labyad, Nacer Barazite en Kerk, was het voor laatstgenoemde bij zijn derde poging wél raak. Krul had bij een corner nog een antwoord op een kopbal van Janssen, maar zag hoe Kerk op de juiste plek stond om binnen te tikken (3-0). Klaiber kreeg nog voor het verlengen de mogelijkheid het helemaal af te maken, maar raakte de bal bij een schot uit de draai net niet helemaal lekker waardoor Krul kon redden.
Utrecht leek in blessuretijd 4-0 te maken, maar er was al gefloten voor een overtreding door Pol van Boekel. Na beraad met de videoscheidsrechter kwam er een strafschop en kon Haller Utrecht Europa in schieten, maar nadat hij door Tim Krul op fascinerende wijze was geïntimideerd (gooide de bal weg en gaf de spits een schouderduw) was inzet van de Fransman zeer matig en zag hij hoe de Oranje-verrassing van het WK 2014 ook hier een penalty stopte. In de verlenging hadden beide ploegen last van vermoeidheid én de warmte, bovendien liep AZ nog altijd met een man minder.
Pantelis Hatzidiakos en Joris van Overeem misten voor AZ, Andreas Ludwig verzuimde daarna Utrecht Europa in te schieten want zijn poging ging huizenhoog over. Nacer Barazite kroonde zich even later alsnog tot held, waarna honderden supporters het veld betraden om het feestje, illegaal, te vieren.
FC Utrecht viert feest nadat Nacer Barazite de beslissende penalty heeft raak geschoten. (Pro Shots / Ed van de Pol)
FC Utrecht
|
3 - 0
|
AZ
|
12' Janssen 28' Haller 82' Kerk |
|
|
|
Gele kaart: Janssen, (FC Utrecht), Weghorst, Luckassen, Dos Santos, Krul, (AZ) |
Rode kaart: , Luckassen (67) (AZ) |
|
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht Toeschouwers: 16.586 Arbiter: v.Boekel Bijzonderheden: Haller mist pen.(90 6) |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Jensen Troupée (v.d.Maarel/ 51) Leeuwin Janssen Braafheid (Barazite/73) Klaiber Brama Labyad Ayoub (Ludwig/88) Kerk Haller |
|
Krul Svensson Luckassen Vlaar Haps Seuntjens (Rienstra/56) v.Overeem S.Wuytens Stengs (Hatzidiakos/69) Weghorst (Friday/64) Dos Santos |
Op autobaan 9 in de Duitse deelstaat Beieren heeft het zaterdagavond bankbiljetten geregend nadat een zakenman op een motor zijn dagopbrengst verloor. Dat meldt de Duitse politie zondag.
De man verloor in de buurt van Ingolstadt een plastic tas met 9000 euro aan vooral kleinere biljetten, waarna het papiergeld over de snelweg dwarrelde. De 36-jarige man stopte en probeerde wanhopig het geld op te rapen.
De door ooggetuigen gewaarschuwde politie zette de weg 45 minuten af en hielp hem bij het zoeken naar het geld. Uiteindelijk wisten ze nog zo'n 7500 euro terug te vinden. De rest was door de wind weggewaaid.
Motorrijder verliest 9000 euro op snelweg (Foto: ANP)
Het lijkt een werkelijke invasie, zo veel zijn het er: ons koude kikkerlandje wordt overspoeld door een tsunami aan bruine ratten. Dat meldt Kassa.
Het ongedierte ziet er soms aandoenlijk uit, maar is echt 'levensgevaarlijk.' Ze dragen ziektes met zich mee, stinken, jagen vrouwen de stuipen op het lijf en planten zich in razend tempo voort. Zodra er één rat opduikt zijn het er in no time een heleboel.
Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen wordt er door Nederlanders steeds vaker en steeds luider geklaagd over de aanwezigheid van veel te veel bruine ratten, alsook over de schade en gezondheidsrisico's die ze met zich mee brengen.
De toename komt deels door bijvoorbeeld het niet goed onderhouden van gemeentelijk groen en door slecht onderhouden flatgebouwen. Het land verlept kortom en straten worden langzaam onbewoonbaar, maar Den Haag grijpt niet in.
Het RIVM is bezig met het in kaart brengen waar de ratten zitten, om zo samen met de gemeenten te kunnen werken aan een concreet bestrijdingsplan.
Die cijfers komen echter pas volgend jaar, dus voorlopig zit Nederland maar mooi opgescheept met miljoenen en miljoenen bruine ratten die de boel kaalvreten, de volksgezondheid verneuken en zich voortplanten als konijnen.
Heb je zelf een overvloed aan bruin gespuis in je huis of in de buurt en veroorzaken ze zoals ongedierte dat doet, veel overlast? Neem dan contact op met de woningbouw of gemeente. Zij zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het laag houden van de rattenstand.
Op de openingsdag van Roland Garros is de nummer één van de wereld uitgeschakeld. De Duitse Angelique Kerber verloor met twee keer 6-2 van de Russische Jekaterina Makarova.
Makarova begon meteen goed aan de wedstrijd door direct in de eerste game een break te plaatsten. Daarna hield de nummer veertig van de wereld haar voorsprong vast. Ook in de tweede set brak de Russische meteen door de service heen van Kerber, waarna Makarova de wedstrijd zonder problemen uitspeelde.
Kerber verloor vorig jaar ook in de eerste ronde van Roland Garros. Toen was de Nederlandse Kiki Bertens te sterk voor de Duitse tennisster met 6-2, 3-6 en 6-3.
Om ongeveer 18.20 uur gaat zondag de Indianapolis 500 van start - als het weer een beetje meewerkt dan, wat nog maar ernstig de vraag is. Het zal een Indy 500 zijn waar meer interesse voor is dan in jaren het geval is geweest en dat is aan één man te danken: Fernando Alonso.
De Spaanse Formule 1-coureur kent een ronduit kutseizoen bij McLaren en besloot de Grand Prix van Monaco over te slaan om een droom waar te maken en de Indy 500 te rijden. Dat gaat vooralsnog prima, want in de trainingen zat Alonso er in zijn door Andretti Autosport verzorgde auto uitstekend bij en ook in de kwalificatie ging het bijzonder goed. De Spanjaard start zondag als vijfde en staat dus in het midden van de tweede startrij.
Bij de wedkantoren wordt flink op de Spanjaard ingezet en inmiddels is hij er zelfs de favoriet. Voor zijn allereerste rondjes op de Indianapolis Motor Speedway kon je nog ruim dertig keer je inzet krijgen voor een zege van Alonso - waar een aantal vooruitdenkende wedders gelijk op inspeelden - maar inmiddels kom je niet verder dan zeven keer je inzet.
Alonso is daarmee de favoriet, hoewel hij die rol wel een klein beetje moet delen met Scott Dixon. De Nieuw-Zeelander start voor de derde keer van poleposition en is áltijd goed op Indianapolis, zo lang hij geen pech kent. Achter Alonso en de winnaar van 2008 schat men de kansen redelijk open in. Will Power, Ryan Hunter-Reay (winnaar in 2014) en drievoudig winnaar Helio Castroneves (2001, 2002 en 2009) worden gevolgd door tweevoudig kampioen Juan Pablo Montoya (2000 en 2015) en Marco Andretti, die nog altijd hoopt de Andretti Curse op te heffen.
Met Tony Kanaan (winnaar in 2013), Takuma Sato, Josef Newgarden, Simon Pagenaud, Ed Carpenter, Alexander Rossi (de winnaar van vorig jaar), James Hinchcliffe en JR Hildebrand lijken er zeker vijftien coureurs te zijn die een serieuze kans op de zege hebben.
Het lijkt erop dat het gaat regenen - en vanwege de veiligheid kan dan niet gereden worden, dat is in het verleden zonder succes getest - maar vooralsnog gaan we er vanuit dat rond 18.20 uur de groene vlag gezwaaid wordt. Voor die tijd is Ziggo Sport er al live bij en natuurlijk kunnen we dan kijken naar de welbekende tradities, zoals een mooie fly-by, het volkslied en het 'Start your engines!'.
Bekenden uit het netwerk van de zelfmoordterrorist uit Manchester, Salman Abedi, lopen mogelijk nog vrij rond. Dat zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zondag, nadat het dreigingsniveau was afgeschaald door grote vooruitgang in het onderzoek.
De politie liet weten een groot deel van het netwerk achter de bomaanslag te hebben opgepakt. Ook zaterdag werden nog twee aanhoudingen gedaan. Door de terreurdaad bij een concertzaal kwamen maandag 22 mensen om het leven.
Gevraagd tijdens een interview op de BBC-televisie of sommigen uit het netwerk nog vrij rond lopen, zei Rudd: "Potentieel. Het is een lopende operatie. Er zijn elf mensen aangehouden, maar de operatie loopt nog steeds op volle kracht."
Foto Abedi
De politie heeft een foto vrijgegeven van Abedi, een 22-jarige Brit met Libische ouders, gemaakt op de dag dat hij zichzelf opblies. De bom had hij volgens de politie in elkaar gezet in een appartement in het stadscentrum.
Abedi was bekend bij de Britse inlichtingendiensten, maar Rudd weigerde te zeggen wat ze precies over hem wisten. Media meldden dat mensen die Abedi kenden, zich al vijf jaar geleden zorgen maakten over hem en zijn opvattingen.
'Politie speurt nog naar leden terreurnetwerk' (Foto: ANP)
Bij veel inwoners van Friesland kwam op deze warme zondagochtend geen of nauwelijks water uit de kraan. Pas rond 13.00 uur kon waterbedrijf Vitens melden dat de oorzaak is gevonden en het lek gerepareerd is. Iedereen zal dus snel weer water hebben.
Op Twitter kwamen meldingen uit de wijde omgeving van Harlingen. Waterbedrijf Vitens heeft de oorzaak, een lek in een leiding ten oosten van Harlingen, gevonden. "Dat zat diep onder de grond dus was niet meteen heel duidelijk zichtbaar", zegt een Vitens-woordvoerster.
Veel mensen uit het gebied, onder andere uit Midlum en Wijnaldum, lieten op Twitter weten dat er geen water uit de kraan komt, maar dat ze wel dorst hebben of naar het toilet moeten. "En het wordt vandaag 31 graden", luidt een tweet uit Harlingen.
Waterprobleem in deel Friesland op warme dag (Foto: ANP)
Tennisster Petra Kvitova heeft haar eersterondepartij op Roland Garros gewonnen. Voor de Tsjechische nummer zestien van de wereld was het een emotionele zege, want ze maakte haar comeback, een klein half jaar nadat ze eind vorig jaar thuis gewond raakte. Bij een overval werd ze in haar hand gestoken, waardoor ze lang uit de roulatie was.
In Parijs maakte Kvitova haar rentree en de tweevoudig Wimbledonkampioene deed dat bijzonder goed. Ze stond tegenover de Amerikaanse Julia Boserup (WTA-86) en die had eigenlijk geen moment echt kans om de wedstrijd te winnen. In set één brak Kvitova haar één keer, in het tweede bedrijf deed ze dat twee keer en na een goed uur kon de Tsjechische
Kvitova blij met zege in Parijs. (PRO SHOTS/Action Images)
Googles Go-computer AlphaGo mag van een welverdiend pensioen gaan genieten. Het DeepMind-team van Google vindt het na een 3-0 zege op de Chinese Go-topper Ke Jie mooi geweest voor de bordspelcomputer.
Google wilde met AlphaGo aantonen dat kunstmatige intelligentie het zonder moeite op kan nemen tegen menselijke intelligentie. Er werd voor Go gekozen omdat het 3000 jaar oude bordspel zeer geavanceerd is. Voor computersystemen is Go lastiger te doorgronden dan andere bordspellen als schaken of dammen. Dat AlphaGo zich prima kan meten met Go-spelers van vlees en bloed, is inmiddels wel bewezen. De computer nam het op tegen meerdere grootmeesters en steeds resulteerde het in een klinkende overwinning voor AlphaGo.
Het DeepMind-team dat achter de ontwikkeling van AlphaGo zit, staakt in tegenstelling tot de Go-computer zijn werkzaamheden niet. Er wordt druk gewerkt aan nieuwe projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Google stuurt AlphaGo met pensioen (Foto: BuzzT)
Jenson Button zal de Grand Prix van Monaco zondag vanuit de pitstraat moeten starten. De Brit vervangt Fernando Alonso bij McLaren, omdat de Spanjaard de Indy 500 gaat rijden, maar het geluk is nog niet aan zijn zijde.
Door het vervangen van een motoronderdeel wist Button al dat zijn knappe negende plek in de kwalificatie van zaterdag tenietgedaan zou worden: hij kreeg immers een gridstraf van vijftien plaatsen.
De Brit zou zo toch al achteraan moeten beginnen, dus heeft het team besloten om dan gelijk maar het een en ander aan de afstelling aan te passen. Daarom moet Button vanuit de pitstraat starten.
Om 14.00 gaat de Grand Prix van Monaco van start.
De badmintonners van Zuid-Korea hebben in de finale van de Sudirman Cup met 3-2 gewonnen van China. Na vijf eindzeges op rij in het officieuze wereldkampioenschap voor gemende teams moest China in het Australische Gold Coast de titel laten aan Zuid-Korea. Het was van 2003 geleden dat Zuid-Korea de titel won.
China begon goed aan de finale. In de eerste wedstrijd, de mannen dubbel won het duo Fu Haifeng en Zhang Nan met 21-14, 21-15 van Choi Sol-gyu en Seung Jae Seo. Zuid-Korea trok de stand weer gelijk in de vrouwenenkel dankzij Sung Ji Hyun. De nummer vier van de wereld was met 21-12, 21-16 te sterk voor de Chinese He Bingjiao.
In de derde wedstrijd kwam China weer op voorsprong. Olympisch en wereldkampioen Chen Long was met 21-10 21-10 te sterk voor de Zuid-Koreaan Jeon Hyeok-jin. In de vierde wedstrijd trok Zuid-Korea de stand weer gelijk. Chang Ye-na en Lee So-hee, de nummer drie van de wereld was in het vrouwendubbel te sterk voor het Chinese koppel Chen Qingchen en Jia Yifan met 21-19, 21-13.
De laatste wedstrijd moest de beslissing brengen. Choi Sol-gyu en Chae Yoo-Jung wonnen verrassend met 21-17 21-13 van Lu Kai en Huang Yaqiong, de nummer drie op de wereldranking. Zelf staat het Zuid-Koreaanse koppel op plek veertien op de ranglijst.
Zuid-Korea pakt de winst op China (Bron: YouTube)
Herman van Veen heeft zijn pols gebroken tijdens een val op het podium. Hij kon daarom zijn optreden in theater vanBeresteyn in Veendam niet afmaken, meldt het Dagblad van het Noorden.
Volgens de krant struikelde de 72-jarige artiest over een krukje in de tweede helft van zijn muziektheatervoorstelling. Hij voelde direct dat het mis was.
Een dokter die toevallig in de zaal zat stelde de diagnose vast, waarna de voorstelling werd afgebroken. Van Veen is naar het ziekenhuis van Stadskanaal gebracht. Daar is de pols gezet.
Hermans volgende optreden is donderdag 1 juni in schouwburg de Meerse in Hoofddorp.
Herman van Veen breekt pols tijdens optreden (Foto: BuzzE)
Bij het Centrum Veilig Wonen zijn vijftien meldingen binnengekomen over de aardbeving zaterdagmiddag bij Slochteren. De beving had een kracht van 2,6.
Volgens Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI, is dit de zwaarste beving in het gebied sinds 30 september 2015. Die beving had een kracht van 3,1. Daarna waren er wel bevingen boven de 2,0 maar nog niet zo zwaar als zaterdagmiddag. "Vanaf magnitude 2 voelen mensen de beving goed en kan schade ontstaan."
De aardbevingen in Groningen ontstaan door gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen. Het Centrum Veilig Wonen inventariseert onder meer de meldingen.
Vijftien meldingen na aardbeving Slochteren (Foto: ANP)
Voor het eerst in negen jaar pakte Kimi Räikkönen zaterdag weer eens een poleposition in de Formule 1. De laatste keer dateerde van de Grand Prix van Frankrijk in 2008, maar zondag vertrekt de Fin in Monaco weer eens van plek één.
Räikkönen was na afloop zoals gebruikelijk dolgelukkig. "Bedankt jongens", klonk het door de boordradio. "Leuk", zo vertelde de immer enthtousiaste Fin. "Bwoah, dit is voor mij geweldig natuurlijk", liet hij na afloop optekenen. "Tot de kwalificatie ging het niet helemaal goed, maar we hebben de boel op tijd op orde gekregen."
De verschillen waren bijzonder klein, Sebastian Vettel gaf 0,043 seconden toe, Valtteri Bottas 0,045 seconden. "Hard gaan is lastig hier, maar het ging wel oké. Perfect is het hier nooit, maar het ging schijnbaar goed genoeg. Morgen gaan we er het beste van maken, de auto is goed en het is altijd leuk om hier te rijden."
Met nog één etappe te gaan zijn er nog vier kanshebbers op de eindzege in de Giro d'Italia, vijf als je een mogelijk wonderbaarlijke tijdrit van Ilnur Zakarin meerekent. De Rus lijkt daar zelf echter niet meer in te geloven, maar gaat nog wel voor het podium.
In de voorlaatste etappe zette Zakarin zijn Katusha-mannen regelmatig op kop, vooral op de Monte Grappa werd hard gewerkt. "In de finale pakten we niet veel tijd, maar het team reed erg goed. Mensen zeggen misschien dat ik aan het einde niet veel werk deed, maar dat moeten ze zelf weten. Voor het einde werkte ik samen met Pozzovivo", doelt Zakarin op de 'koppeltijdrit' die hij lange tijd samen met de Italiaan aan kop van de koers reed. "Daarna herstelde ik even toen we waren gepakt en vervolgens deed ik nog wat kopwerk."
Zakarin zegt tevreden te zijn, ook omdat hij achter Thibaut Pinot tweede werd in de etappe en zo nog zes bonificatieseconden bij mocht schrijven. In de strijd om het podium kunnen die goed van pas komen - hij moet 1:15 minuten goedmaken op Nairo Quintana, 0:36 op Vincenzo Nibali, 0:32 op Pinot en/of 0:22 op Tom Dumoulin.
"Ik zal gewoon alles gaan geven wat ik nog in me heb", liet Zakarin tegenover de pers weten. "Voor de eindzege is Dumoulin wat mij betreft gewoon de favoriet en ik hoop ook dat hij het wint. Zelf ga ik er alles aan doen om op het podium te komen."
Galatasaray is de eerste voetbalclub die gehoor geeft aan de oproep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om het woord 'arena' te schrappen uit de naam van het stadion. Dat heeft het bestuur van de club uit Istanbul besloten. Het stadion heet voortaan Türk Telekom Stadyumu in plaats van Türk Telekom Arena.
De voorzitter van de club, Dursun Özbek, bevestigde de naamsverandering tegenover het Turkse staatspersbureau Anadolu. ."Na het verzoek van onze geliefde president heeft het bestuur besloten om de naam van het stadion te veranderen."
Vrijdag heeft president Recep Tayyip Erdogan gezegd dat hij het woord arena niet meer wilde zien in de namen van de stadions. Het woord is volgens hem ontleend aan de arena's van het oude Rome, waar mensen werden afgeslacht.
Waarschijnlijk zullen andere clubs volgen. Besiktas speelt bijvoorbeeld in de Vodafone Arena.
Galatasaray verandert naam stadion (Foto: ANP)
Een privévliegtuig dat in bezit was van Elvis Presley (1935-1977) is geveild. Het vliegtuig wisselde zaterdag van eigenaar voor 430.000 dollar, omgerekend 384.000 euro. Dat heeft het veilinghuis GWS Auctions bekendgemaakt. De koper is niet bekend.
Het opknappertje stond al 35 jaar op een vliegveld in de Amerikaanse staat New Mexico. Volgens het veilinghuis heeft Elvis zelf het interieur ontworpen met goudkleurig houtwerk, rode bekleding en rood tapijt. De Lockheed Jetstar uit 1962 heeft echter geen motor meer en de cockpit is hoognodig toe aan een restauratie.
Elvis kocht het vliegtuig met zijn vader Vernon Presley.
Voormalig privévliegtuig van Elvis geveild (Foto: BuzzE)
Uit een huis aan de Vethstraat in Duiven (Gelderland) is een niet-giftige Boa constrictor ontsnapt. Wie de anderhalve meter lange slang ziet, moet de politie bellen.
De Boa constrictor is weliswaar niet giftig maar kan wel bijten als hij zich bedreigd voelt. De slang ontsnapte in de nacht van zaterdag op zondag.
Boa constrictor ontsnapt uit huis in Duiven (Foto: ANP)
Voetballer Memphis Depay is bijzonder populair, zo zegt voetballer Memphis Depay. Zaterdag was een groepje Nederlandse internationals, waaronder Depay, aanwezig op de Oranje Fandag in Zeist en daar kwamen vooral veel jeugdige fans op af.
"Ik vind kinderen altijd superleuk", vertelde Depay tegenover de Telegraaf. "Ze denken niet teveel na en zijn eigenlijk altijd enthousiast, dat vind ik leuk", sprak de aanvaller van Olympique Lyon.
Depay werd omringd door tientallen enthousiaste kinderen en dat was hem niet ontgaan. "Schijnbaar ben ik heel erg populair", lachte hij. "Die kinderen kijken tegen mij op, dat weet ik. Vroeger keek ik ook tegen voetballers op, maar ik kwam nooit zo dicht bij ze in de buurt, dus daarom weet ik dat ze dit heel leuk vinden en dat is mooi", sprak Depay, terwijl hij het ene na het andere kind blij maakte met een handtekening, zoals een waar topsporter betaamt.
De snelweg A1 (Amersfoort richting Amsterdam) was vanmorgen bij Diemen enige tijd afgesloten. Er was een ongeluk gebeurd nadat volgens de ANWB een bestuurder onwel was geworden.
Er stond rond 10.00 uur daardoor al 10 kilometer file. Het was er al druk omdat er aan de weg wordt gewerkt. Inmiddels is de weg weer vrij zijn en lost de file langzaam op.
A1 dicht richting Amsterdam (Foto: ANP)
Als het aan de wedkantoren ligt is Tom Dumoulin ondanks zijn achterstand de grote favoriet om zondag geschiedenis te schrijven en als eerste Nederlander sinds 1980 een grote wielerronde te winnen.
Een gokje op de eindzege voor de Nederlander leverde voor de start van de Giro, ruim drie weken geleden, zo'n vijftien keer je inzet op, waarmee Dumoulin rond plek zeven stond bij de bookmakers. Logischerwijze was Steven Kruijswijk de Nederlander die de beste kansen leek te hebben, met zo'n tien keer de inzet goed voor plek drie. Nairo Quintana was de duidelijke favoriet en Vincenzo Nibali zijn voornaamste uitdager.
Nu is het anders: winst voor Dumoulin levert slechts 1,25 keer de inzet op en dus is hij de grote topfavoriet. Op plek twee bij de bookmakers staat Quintana, die 53 seconden moet verdedigen op de Nederlander. Negen keer je inzet ligt te wachten als je je geld op de Movistar-renner zet. Nibali en Thibaut Pinot delen de derde plek bij de bookmakers, met noteringen die variëren van elf tot achttien keer je inzet. De Fransman verdedigt tien tellen op Dumoulin, maar moet er vier goedmaken op Nibali en 43 op Quintana.
Ook de Rus Ilnur Zakarin durft men nog niet volledig uit te vlakken, maar met hem valt wel goed geld te verdienen. De Tartaar uit Tatarije levert je bij een geniale tijdrit die resulteert in de eindzege twee- tot driehonderd keer je inzet op - uw redacteur heeft hier dan ook maar een paar rolletjes drop op ingezet, omdat het kan.
De bookmakers geven Dumoulin overigens meer kans om de eindzege te pakken dan om de tijdrit te winnen. Etappewinst levert zo'n 1,6 keer de inzet op en met een notering van ongeveer 4,5 is Vasil Kiriyenka de voornaamste uitdager. Twee andere renners krijgen van de wedkantoren een serieuze kans op de etappewinst: Bob Jungels en Jos van Emden staan genoteerd op ongeveer acht á tien, met de iets mindere, maar toch sterke tijdrijders als Luis Leon Sanchez, Marcin Bialoblocki, Michael Hepburn, Tobias Ludvigsson en Jan Barta daar dan weer achter.
Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!
Zangeres Barbra Streisand heeft afscheid moeten nemen van haar geliefde hond Samantha. Het huisdier is op veertienjarige leeftijd overleden. Dat meldt de 75-jarige zangeres op Instagram, waarop ze een foto deelt van de gezelschapshond, van het ras Coton de Tuléar.
"Dit is de laatste foto die is gemaakt van mij en mijn geliefde meisje Samantha", schrijft Streisand. "Moge ze rusten in vrede. We koesteren elk moment van de veertien jaar dat ze bij ons was. Mei 2003 - mei 2017." In de reacties laten veel fans van Streisand hun condoleances achter.
Barbra Streisand en Samantha hadden een hechte band. "Barbra was verknocht aan Sammie. Thuis in Malibu volgde Sammie haar overal waar ze ging. Het was een liefdevolle metgezel, haar beste vriend", zegt een bron van People.
Toen Barbra Streisand zich in augustus 2014 op Instagram meldde deed ze dat ook met een foto van Samantha, waarna vele foto's volgden. Een van de laatste foto's van Samantha deelde Streisand zes dagen geleden op de de veertiende verjaardag van Sammie.
Hondje van Barbra Streisand overleden (Foto: BuzzE)
Ongeveer honderd begraafplaatsen houden dit weekend en komende week open huis. Het is de vierde Week van de Begraafplaats. Thema dit keer is duurzaamheid. Veel begraafplaatsen zetten, samen met onder meer steenhouwers, bloemisten en cateraars, de deuren open en hebben activiteiten georganiseerd, als rondleidingen, muzikale optredens en exposities.
Speciale aandacht is er voor de duurzame uitvaart. Veel uitvaartondernemers bieden mogelijkheden voor een duurzame uitvaart: van kisten, grafmonumenten en urnen tot catering met lokale producten.
Bij duurzaamheid op begraafplaatsen wordt gelet op milieuaspecten, zoals herkomst en (her)gebruik van grafmonumenten, ecologisch groenbeheer. Maar ook is er aandacht voor sociale aspecten (hoe zijn de arbeidsomstandigheden, wordt er respectvol met klanten omgegaan).
Begraafplaatsen houden open huis (Foto: ANP)
De laatste bergrit van de 100e Giro d'Italia was best boeiend. De rit baarde zeker geen muis, vooral het slot was behoorlijk intens. Terwijl het allemaal nog best rustig was in het begin.
Op de Monte Grappa, de voorlaatste klim van de Giro, gebeurde er eigenlijk verdomd weinig. Ilnur Zakarin liet zijn mannen op kop rijden en daardoor bleef er uiteindelijk maar een klein groepje over. Dumoulin leek het een paar keer een beetje lastig te hebben, maar omdat Katusha het tempo niet hoog kon houden hoefde Dumoulin niet te lossen. Verder waren er eigenlijk geen serieuze aanvallen op de Monte Grappa, opvallend genoeg.
Ook in de afdaling gebeurde er niets, terwijl deze afdaling zich er wel voor leende. Het werd dus wachten op de slotklim, daar zou alles dan moeten gebeuren. Een paar Belgen reden ondertussen voorop, Dylan Teuns en Dries Devenyns om precies te zijn. Al snel werd duidelijk dat zij niet voor de ritwinst zouden strijden, want nadat de laatste knechten in het peloton opgesoupeerd waren kwamen de aanvallen.
De beste aanval kwam van Zakarin, hij had als enige echt de kracht om weg te rijden. Zoals wel vaker deze Giro zat Pozzovivo meteen weer in zijn wiel. Daarachter vielen Nibali en Quintana aan, terwijl Dumoulin niet kon volgen. Hij probeerde het weer op zijn eigen tempo te doen, maar hij bleef steeds op een gaatje hangen. Pinot leek het na een tijd dicht te rijden, maar toen moest Dumoulin ook weer lossen bij de Fransman.
Het zag er even penibel uit, maar Dumoulin brak niet en bleef zijn tempo rijden. Daarbij werd hij af en toe geholpen door Bob Jungels, die veel werk verrichte zonder dat daar een aantoonbare reden voor was. Na de top van de laatste klim bleven er nog 15 relatief vlakke kilometers over tot de streep. Zakarin en Pozzovivo kwamen als eerste boven, maar zij werden in de korte afdaling na de klim ingerekend door Pinot, Quintana en Nibali.
Dumoulin was met zijn groepje op iets minder dan 20 seconden van Nibali, Pinot en Quintana bovengekomen. In het laatste deel van de rit kreeg hij ook nog de steun van Yates en Mollema, waardoor hij aan de streep de schade wist te beperken. Hij verloor slechts 15 seconden op de eerste groep. Ook door het feit dat de samenwerking in de eerste groep niet echt goed was.
Pozzovivo en Zakarin dachten ook vooral aan de ritwinst, waardoor Quintana vooral veel zelf op kop moest rijden. In de laatste kilometers van de rit begon ook Pinot aan de ritzege te denken. Niet onterecht, want in het sprintje was hij duidelijk de beste. Zijn keuze voor de Giro levert hem dus een ritzege op, bovendien staat hij nu derde in het klassement. Dumoulin staat ondertussen vierde, op 53 seconden van Quintana. Nibali staat er nog tussen, op 39 seconden van Quintana en met 14 seconden voorsprong op Dumoulin.
Nog één dag te gaan, nog één rit. De allesbeslissende tijdrit richting Milaan. De koers kan nog alle kanten op. Er zijn zelfs nog vijf renners die de Giro kunnen winnen, want ook Zakarin staat nog kort. Dit gaat een bizarre ontknoping worden. Zelden vertoond.
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De startplaats
Deze allesbeslissende tijdrit start op het beroemde autocircuit van Monza. Het Autodromo Nazionale Monza is sinds 1922 in gebruik, nadat de Automobile Club di Milano ter ere van haar 25-jarig bestaan besloot om een racecircuit te bouwen, waardoor de snelgroeiende Italiaanse autoindustrie van een permanente baan voor tests en competities werd voorzien.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er een circuit van 14 kilometer zou komen, maar dat werd verminderd naar tien kilometer en het huidige circuit is 5,793 kilometer lang. Jaarlijks wordt er in Monza een belangrijke race gereden, alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog en nog wat verloren jaren her en der kwam de Formule 1 hier niet langs.
De eerste editie van de Grand Prix van Italië was in Montichiari, maar sindsdien is de Italiaanse Grand Prix vooral op het circuit van Monza verreden. Ik heb geen verstand van Formule 1, want dat is geen sport, maar het schijnt dat dit circuit bij uitstek een hogesnelheidscircuit is. In 1971 werd er zelfs de snelste Formule 1-race ooit gereden, met een gemiddelde snelheid van 242 kilometer per uur. Ik denk dat Twan Castelijns dit record morgen uit de boeken gaat rijden, maar dat geheel terzijde.
Het circuit ligt net een stukje ten noorden van de stad Monza, waar 125.000 mensen wonen. Monza is de stad van een grote Italiaanse renner die tijdens deze 100e Giro nog amper is genoemd. Gianni Bugno werd dan wel geboren in Zwitserland, maar hij groeide op in Monza. Hij won de Giro in 1990, werd twee keer wereldkampioen en wist daarnaast nog talloze andere koersen te winnen, zijn naam mag niet ontbreken. Gianni schijnt tegenwoordig helikopterpiloot te zijn, overigens.
De Giro is nog niet zo gek vaak in Monza geweest. Eén keer was er een aankomst, in 1949. In Monza zou toen de laatste rit van die Giro eindigen en de overwinning ging naar de Italiaan Giovanni Corrieri, die jarenlang een trouwe knecht van Gino Bartali was. In 1985 kwam men weer terug naar Monza, in de Giro van dat jaar zou er net als nu een tijdrit beginnen in de stad. De tijdrit zou eindigen in Domodossola en gewonnen worden door Paolo Rosola. Meer dan 30 jaar later zijn we dus weer terug in Monza, maar nu met een veel belangrijkere tijdrit.
Volle bak na de Italiaanse Grand Prix in Monza (Foto: WikiCommons)
De route
Giuseppe Fonzi is de renner die helemaal vooraan mag staan op de startgrid. Hij staat laatste in het klassement en mag als eerste gaan vertrekken. De renners starten op dezelfde plaats als de auto's en gaan beginnen met een rondje over het circuit. Voor de bijzonder snelle wagens van de Formule 1 is dit een snel circuit, dat wil dus zeggen dat er niet bijzonder veel lastige bochten zijn en vooral veel lange en rechte stroken.
Na de start gaat het 500 meter rechtdoor, maar dan volgt de eerste chicane van het circuit. Een korte bocht naar links, direct gevolgd door een bocht naar rechts. Na deze bochten gaat het een kilometer lang zo goed als rechtdoor. Er zijn wel een paar flauwe bochten, maar de weg is hier speciaal voor de auto's zo breed gemaakt dat je er als wielrenner bijna volledig rechtdoor kan fietsen.
Tijdens dit eerste deel van het circuit loopt de weg nog wel een beetje vals plat omhoog, maar na twee kilometer houdt dat al op. De volgende bochtencombinatie komt ook na ongeveer twee kilometer, met weer een bocht naar links en daarna een bocht naar rechts. Na deze tweede chicane wordt het parcours wat rechter, er volgen nog wel wat bochten maar dit zijn zeker voor de wielrenners lopende bochten.
Na vier kilometer is er weer een bochtencombinatie, maar die is makkelijker dan de vorige twee. Daarna gaat het bijna een kilometer rechtdoor, tot een lange lopende bocht van 180 graden. Aan het eind van die bocht rijden de renners weer richting de de start, maar ze rijden al snel de pitlane in, slaan rechtsaf, maken dan meteen weer een bocht naar links gevolgd door een bocht naar links en verlaten dan via de paddock het terrein.
Ze rijden nog even onder het circuit door en slaan daarna weer rechtsaf. De renners komen in het Parco di Monza terecht en rijden twee kilometer rechtdoor, terwijl de weg lichtjes naar beneden loopt. Aan het eind van deze weg is er een scherpe bocht naar rechts, met direct na de bocht een drempel.
Het gaat dan weer 600 meter rechtdoor, maar nu in licht stijgende lijn. Aan het eind van deze weg is er een brede bocht naar links en daar gaat het 500 meter rechtdoor richting het eerste meetpunt van deze tijdrit, voor de poorten van het Villa Reale in Monza.
Het Villa Reale in Monza (Foto: Panoramio)
Na dit eerste meetpunt fietsen de renners dwars door Monza, over brede boulevards. De weg loopt nu vrij duidelijk naar beneden, zonder dat we ooit van een echte afdaling kunnen spreken. Vrij snel na de passage langs het voormalige koninklijke paleis van Monza komen de renners een rotonde tegen, waar ze de tweede afslag moeten nemen en een scherpe bocht naar rechts voorgeschoteld krijgen.
Na die bocht gaat het 500 meter rechtdoor en dan volgt er een simpele bocht naar links, waarna het weer 700 meter zo goed als rechtdoor gaat, door het centrum van Monza. Het is zo goed als vlak, hoewel er wel nog een paar kleine knikjes naar boven en beneden zijn. Er volgt een simpele bocht naar rechts en dan gaan de renners Monza verlaten.
Ze komen op een brede en rechte weg terecht, waar het vijf kilometer lang volledig rechtdoor gaat. Via de buitenwijken van Monza rijden de renners richting Sesto San Giovanni en het terrein wordt eigenlijk nooit echt open. De wind zal hier dus niet krankzinnig veel invloed hebben. In die vijf kilometer zijn er maar drie obstakels eigenlijk, drie keer komen de coureurs een rotonde tegen.
De eerste rotonde is enorm breed en daar kan je zo goed als rechtdoor fietsen. Bij de tweede rotonde moet er wel serieus gestuurd worden, hier duikt men via de rechterkant van de rotonde de binnenstad in. Direct na de tweede rotonde volgt de derde rotonde, die ook wat stuurmanskunsten vereist. Daarna gaat het weer een kilometer rechtdoor, op weg naar het tweede tussenpunt.
Er volgt een simpele bocht naar rechts, die kort daarna wordt opgevolgd door een scherpe bocht naar rechts. De weg loopt dan ook even een aantal meter omhoog, maar al snel wordt het weer vlak. Het gaat dan weer even 500 meter rechtdoor, waarna er weer een redelijk makkelijke bocht naar rechts in zicht komt. Na die bocht komt men over de Viale Italia te rijden, waar na 17,4 kilometer de tweede tijdsopname is.
Op naar het tweede meetpunt bij Sesto San Giovanni (Foto: Panoramio)
Sesto San Giovanni is overigens de grootste voorstad van Milaan en misschien ook wel de lelijkste. Ze hebben hier trouwens wel een connectie met Nederland, het lokale lyceum draagt de naam Erasmo da Rotterdam en het stadion van de plaatselijke voetbalclub heet Stadio Breda. Als dat geen goede voortekenen zijn weet ik het ook niet meer.
Na het tweede tussenpunt gaat het 1,5 kilometer rechtdoor over een brede en vlakke weg. Daarna wordt het wel weer wat bochtiger. De renners slaan linksaf, zonder problemen. Bijna direct daarna is er dan wel weer een scherpe bocht naar rechts, waar de weg ook nog eens een stuk smaller wordt.
Na deze bocht gaat het even rechtdoor en moet er ook zowaar nog even geklommen worden, er komt een viaduct over het spoor aan. Een aantal meter gaat het omhoog, maar boven op het viaduct loopt het uiteraard weer naar beneden. Aan het eind van het viaduct is er een bocht naar links en dan gaat het weer een aantal meter rechtdoor, tot er een rotonde verschijnt. Hier moet weer even stevig gestuurd worden, maar dan zit de technische zone er weer even op.
Over het industrieterrein van Sesto San Giovanni gaat het een halve kilometer rechtdoor, daarna is er een simpele bocht naar links en dan gaat het 2,5 kilometer rechtdoor. Weer over rechte, brede en vooral vlakke wegen. We zitten al in de agglomeratie van Milaan, dus veel open terrein is er ook hier niet. Op zes kilometer van de streep komt er pas weer een bocht, maar dit is een makkelijke bocht naar links.
Een aantal hectometer later is er een rotonde, maar ook hier hoeven de renners niet extreem veel te sturen. Dat gaat alleen wel veranderen, na die rotonde komen de coureurs namelijk uit bij Piazza Carbonari. Met nog ongeveer vijf kilometer te gaan begint hier de technische slotfase van deze tijdrit en de Giro.
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Piazza Carbonari is een grote rotonde met een aantal op- en afritten naar de ring van Milaan. Als de rotonde in zicht komt slaan de renners rechtsaf en daarna blijven ze deze rotonde 300 meter volgen. Met een scherpe bocht naar rechts verlaten ze dan de rotonde en het gaat vervolgens weer even rechtdoor.
Na 200 meter is er een bocht naar links en 300 meter daarna is er weer een scherpe bocht naar rechts. Na die bocht gaat het wel weer even 1,2 kilometer rechtdoor. Op iets meer dan drie kilometer van de streep is er een stevige bocht naar links en vervolgens gaat het weer rechtdoor over een enorm brede weg, tot op twee kilometer van de streep.
De renners rijden ondertussen ook langs allerlei statige gebouwen en passeren ook een fraai park, maar belangrijker is dat er op twee kilometer van de streep weer een bocht naar rechts is. Na die niet al te lastige bocht gaat het weer een kilometer rechtdoor, terwijl het steeds vlak blijft. De wegen blijven ook nog steeds breed, terwijl de renners nu in het domein van de dure winkels terechtkomen.
Onder de boog van de allerlaatste kilomter van deze Giro is er een scherpe bocht naar rechts en daarna gaat het weer 400 meter rechtdoor. Op minder dan 600 meter van de streep komt er dan weer een bocht naar links en daarna rijden de renners recht het centrum van Milaan in. Via een paar korte bochtjes komen ze op de steentjes terecht en op 400 meter van de streep volgt dan de laatste serieuze bocht, naar rechts. In de laatste meters gaat het rechtdoor. Na 29,3 kilometer ligt de streep naast de dom van Milaan.
De dom van Milaan (Foto: Panoramio)
De finishplaats
De 100e Giro moest natuurlijk eindigen in Milaan. De krant die op het idee kwam om de koers te organiseren was immers gevestigd in deze stad. La Gazzetta dello Sport kwam eerder al met de Ronde van Lombardije en Milaan-San Remo, maar in 1908 stond er ineens een mededeling in de krant dat een jaar later de eerste Giro d'Italia georganiseerd zou worden.
Het zou een koers worden van acht lange ritten, met steeds een rustdag tussendoor. Ritten van meer dan 300 kilometer waren toen nog normaal. Men werkte ook nog niet met tijdsverschillen, het klassement werd gebasseerd op de klasseringen van de renners in iedere afzonderlijke rit. In de jaren daarna is er veel veranderd, maar het is passend om de Giro af te sluiten in de stad waar het allemaal begon, op 13 mei 1909.
Milaan is immers niet altijd het eindpunt van de Giro, de koers eindigt de laatste jaren ook regelmatig in een andere stad. In 2015 waren we voor het laatst in Milaan, de Giro eindigde toen met een rit in lijn. Die rit werd gewonnen door Iljo Keisse, die samen met Luke Durbridge in de slotfase wegreed en daarmee de sprintersploegen verraste.
De laatste keer dat de Giro in Milaan eindigde met een tijdrit was in 2012. Dat was net als nu een bloedstollende tijdrit. Joaquim Rodriguez was bergop de beste gebleken tijdens die Giro, maar hij had veel tijd laten liggen door behoorlijk laf rond te rijden. Daardoor stond de allersaaiste Canadees ooit, Ryder Hesjedal, nog kort in het klassement.
In de afsluitende tijdrit bakte Rodriguez er helemaal niets van, zoals te verwachten viel. Hesjedal daarentegen reed wel weer goed en hij nam zo op de slotdag toch nog de roze trui over van Purito. Hij werd daarmee de meest nietszeggende winnaar van de Giro ooit. Wel liet hij zien dat je op de laatste dag nog even de trui over kan nemen, dat moet de burger moed geven.
Marco Pinotti won die tijdrit overigens, maar dat boeide niemand meer. Milaan is trouwens een stad met 1.350.000 inwoners, in de regio Piëmonte. Verder neem ik aan dat iedereen Milaan wel kent. Het is een vrij saaie stad, waar je eigenlijk alleen al je geld uit kan geven aan kleding. Het wordt de 86e keer dat hier een rit eindigt en de kans is groot dat dit van alle aankomsten in Milaan de meest memorabele gaat worden.
Nog een keer de dom van Milaan, omdat het kan (Foto: Panoramio)
TV & het weer
Het gaat tijdens deze nu al zenuwslopende dag smerig warm worden. 30 graden in Milaan, met maar weinig wind. Het zal ook droog blijven, dus er is totaal geen verkoeling. Dit wordt nog even iets meer dan een half uur afzien voor alle renners.
De eerste renner die aan deze tijdrit gaat beginnen is Giuseppe Fonzi, de maglia nera. Hij staat om 13:45 aan het vertrek. Na hem gaan de renners om de minuut vertrekken. Om 14:15 schijnt Eurosport er bij te zijn, als ze klaar zijn met het uitzenden van de bijzonder marginale sport die men tennis pleegt te noemen.
Om 14:14 staat Twan Castelijns aan het vertrek, dus met een beetje geluk zien we hem nog net in beeld rijden. Om 14:26 start Jos van Emden, dat moment moeten we ook goed in de gaten houden. Na de tijdrit van Jos zullen de spanningen gaan stijgen, want dan komt de apotheose van deze 100e Giro steeds dichterbij.
Vanaf Sebastian Reichenbach, de nummer 15 in het klassement, gaan de renners om de drie minuten starten. Reichenbach start om 16:14 en daarna is het 33 minuten wachten op Tom. Hij gaat van start om 16:47. Quintana gaat als laatste van start om 16:56. Rond 17:30 zullen we dan weten wie de Giro gaat winnen.
Het gaat krankzinnig spannend worden en dat mogen we dus allemaal weer mee gaan maken bij Eurosport, die natuurlijk naar de reclame gaan als Dumoulin in de buurt is van een tussenpunt. Dat voegt dan toch nog wat extra spanning toe aan de koers, een hele nieuwe beleving van de sport.
Favorieten & voorspelling
Deze tijdrit is eigenlijk gewoon heel simpel. Het is niet bijzonder technisch, maar vooral rechttoe rechtaan. Daarnaast zal het ook heel vlak zijn, dit is dus typisch iets voor de jongens met de grote motor, die op de grote plaat kunnen stoempen. Niet echt iets voor de lichtgewichten, dus Nairo Quintana is in het nadeel. Hij heeft dan weer als voordeel dat het waarschijnlijk niet hard gaat waaien, waardoor er dus in ieder geval geen tegenwind zal zijn.
Het gaat een thriller worden, waarbij de focus vooral zal liggen op het klassement. De kans bestaat dat een relatieve nobody met de winst gaat lopen en dat iedereen dat na de rit alweer vergeten is, een beetje zoals bij Pinotti in 2012. Er staan niet veel specialisten aan de start, maar de paar specialisten die wel nog in koers zijn hebben het voordeel dat ze niet drie weken zo diep hebben hoeven te gaan als de klassementsrenners.
Als we kijken naar de renners die nog kans maken op het roze is Dumoulin vooraf de grote favoriet. Normaal gesproken moet hij de rest hier op een enorme achterstand rijden. Pinot is wat wisselvalliger in het tijdrijden, maar op een goede dag kan hij zelfs tijdritten winnen. Quintana gaat in ieder geval de rit niet winnen, maar op een goede dag kan hij de schade aardig beperkt houden.
Nibali heeft dan weer het voordeel dat hij een Italiaan is, hij mag achterop de brommer richting Milaan. Ook Zakarin mogen we niet vergeten, hij is van oudsher altijd een goede tijdrijder geweest. Er valt eigenlijk geen zinnig woord te zeggen over de uitslag van deze rit. Dus houden we het bij minder zinnige woorden en gaan we afwachten.
1. Van Emden. Onze Jos gaat iedereen helemaal de moeder schroeien. Deze tijdrit is op zijn lijf geschreven. 30 kilometer knallen over vlakke wegen, zo ziet Jos het graag. De vorige tijdrit was niet helemaal zijn ding, maar hij wist toch achtste te worden. Dat wil wat zeggen. Hij kan enorm profiteren van het feit dat er maar weinig specialisten aan de start staan en dat Dumoulin na drie weken koersen voor de roze trui wel uitgeput zal zijn. Dit is geen normale tijdrit meer, aan het eind van de ronde.
2. Kiryienka. Vasil is een vreemde patriot, je weet nooit wat je aan hem hebt in een tijdrit. Op een goede dag eindigt hij bovenaan, maar hij neemt ook wel eens een snipperdagje. Tijdens deze Giro vond ik hem niet zo overtuigend, maar dat is voor Vasil vaak een signaal om dan ineens uit het niets weer goed te gaan rijden. We moeten ernstig rekening houden met deze stoïcijnse Wit-Rus.
3. Jungels. Ik ben onder de indruk van Bob. Hij heeft een sterke Giro afgewerkt en hij was tijdens de vorige rit ook bijzonder goed aan het rijden. Hij nam samen met Dumoulin een groot deel van de slotklim voor zijn rekening en ook in de laatste kilometers richting de streep reed Jungels veelvuldig op kop. Met zijn benen zit het dus wel goed. In deze tijdrit moet hij dan nog een keer zichzelf kunnen tonen. Zijn tijdritten zijn ook nog wel eens wisselvallig, maar in deze vorm kan hij de wereld aan.
4. Dumoulin. Tom heeft al heel lang heel diep moeten gaan. Dat zal ten koste gaan van zijn tijdrit. Hij is nog steeds duidelijk in het voordeel ten opzichte van zijn concurrenten, maar het is de vraag of het genoeg gaat zijn. Normaal gesproken moet hij die paar seconden op Pinot met gemak goed kunnen maken en ook de achterstand op Nibali is te overzien. Een minuut op Quintana in zo'n vlakke tijdrit van 30 kilometer zou normaal ook moeten lukken, maar het is allemaal niet zo normaal. We hebben drie weken koers gehad en Tom zit nu ook voor het eerst in deze situatie. Als hij de volle focus en concentratie nog één keer kan opbrengen is er heel veel mogelijk. Hoewel het ook zal afhangen van Quintana. De Colombiaan heeft soms wonderlijke dagen waarop hij een uitstekende tijdrit rijdt. Als een van die dagen nu komt, is Dumoulin mooi in de aap gelogeerd.
5. Hepburn. In zo'n afsluitende tijdrit eindigt er altijd wel iemand bovenaan die je daar niet direct verwacht. Voor het grote publiek is Hepburn niet zo bekend, maar stiekem rijdt hij al een aantal jaar sterk in de tijdritten. Hij werd ook 13e in de tijdrit naar Montefalco, terwijl die tijdrit eigenlijk te heuvelachtig voor hem was. Op het vlakke gaat het een ander verhaal worden, dan gaat Heppy vooraan eindigen. Zoals in de Tirreno, toen hij derde werd in de afsluitende tijdrit.
Overigens ben ik van mening dat Eurosport vernietigd moet worden.
Bij het EK roeien in het Tsjechische Racice heeft Nederland zaterdag de eerste medaille in de wacht gesleept. In de vier-zonder-stuurvrouw pakten Willeke Vossen, Marleen Verburgh, Annemarie Bernhard en Lisanne Brandsma het brons.
In de finale was Roemenië en Polen te sterk voor Nederland. De Nederlandse dames wisten alleen Italië achter zich te houden.
Zondag komen voor Nederland nog acht boten in actie op het EK roeien. De heren acht werd tweede in de herkansingen wat voldoende was voor een finaleplaats. Ook de dubbelvier wist zich te plaatsten voor de finale via de herkansingen. Abe Wiersma, Niki van Sprang, Koen Metsemakers en Freek Robbers wisten hun race overtuigend te winnen.
De vier-zonder- stuurman (Harold Langen, Vincent van der Want, Jasper Tissen, Govert Viergever) bereikte de finale dankzij de tweede plaats in de halve finales. Vrijdag bereikte de twee-zonder-stuurman met Lex van den Herik en Bo Wullings al direct de finale.
Ook bij de vrouwen komen zondag vier boten in actie in de finales. De vrouwen acht werden direct toegelaten tot de finales, doordat er te weinig inschrijvingen waren.
Vrijdag hadden de dubbelvier (Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer, Nicole Beukers) en de dubbeltwee van Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg zich direct al te plaatsten voor de finales van zondag door hun series te winnen.
Zaterdag bereikte de lichte dubbeltwee, met olympisch kampioene Ilse Paulis en haar nieuwe partner Marieke Keijser de finale. De Nederlandse dames werden tweede in hun herkansing, dat was voldoende voor een plek in de finale.
De Nederlandse volleyballers hebben ook hun vierde wedstrijd op het WK-kwalificatietoernooi gewonnen. In Apeldoorn was de ploeg van Guido Vermeulen te sterk voor Oostenrijk met 3-2 (25-22,22-25,23-25, 25-22,15-8).
Nederland begon goed aan de wedstrijd tegen Oostenrijk. De eerste set werd gemakkelijk gewonnen door de Nederlanders. Ook in set twee begon Oranje weer goed aan de set en kwam op een 7-4 voorsprong, maar al snel maakte Oostenrijk de stand weer gelijk. De Oostenrijkers, dat dat op de wereldranglijst 71 plaatsen lager staat dan Nederland liep in de slotfase weg bij Nederland en wonnen de set met 22-25.
De derde set leek naar Oranje te gaan. De mannen van Guido Vermeulen stonden met 23-21 voor, maar mede door twee aces aan Oostenrijkse kant werd de derde set gewonnen door Oostenrijk.
Nederland was in de vierde set weer de beste. Nadat Oranje halverwege de vierde set voor het eerst op voorsprong kwam gaf Nederland het niet meer weg. Bij de stand van 24-22 sloeg Kay van Dijk het eerste setpunt binnen.
In de vijfde set snelde Oranje naar 8-2 voorsprong, waarna de overwinning niet meer in gevaar kwam tegen Oostenrijk.
Nederland moet zondag tegen Slowakije twee sets winnen om zich te plaatsen voor het WK van 2018 in Italië en Bulgarije.
In een ravijn net buiten de Filipijnse stad Marawi zijn de lichamen van acht arbeiders gevonden. Ze zijn waarschijnlijk geëxecuteerd door extremisten.
Delen van de stad op het eiland Mindanao zijn al bijna een week in handen van de aan Islamitische Staat gelieerde extremisten van Maute. Het Filipijnse leger probeert al dagen de rebellen te verdrijven.
De acht dode mannen, de meeste met kogelwonden in het hoofd en sommigen met vastgebonden handen, waren arbeiders die op de vlucht waren voor de gevechten. Zij zijn opgepakt door de militanten en vermoord, liet de politie weten. Bij een van de lichamen was de tekst "Hun geloof verraden"geschreven.
Burgers geëxecuteerd bij Filipijnse stad (Foto: ANP)
Eindhoven Airport waarschuwt reizigers zondag extra tijd uit te trekken om op de luchthaven te komen. Door verschillende wegafzettingen en verkeersborden kan vertraging ontstaan. Zaterdag begin van de avond stortte een parkeergarage in aanbouw op het terrein deels in.
Niemand raakte gewond. Eerder op de dag was nog gewerkt in het pand, maar toen een deel van het pand instortte, was iedereen al vertrokken. Wel viel de stroom uit waardoor uitgaande vluchten enige vertraging hadden.
De parkeergarage zou in juli opengaan. Over de oorzaak van de instorting en over de schade is nog niks bekend. De ravage is groot.
Eindhoven Airport: kom extra op tijd (Foto: ANP)
De Britse politie heeft zaterdag een foto vrijgegeven van Salman Abedi van kort voor hij zichzelf opblies bij de Manchester Arena. In een verklaring stellen de veiligheidsdiensten dat ze vermoeden dat hij de bom in een appartement in het centrum van de stad heeft gebouwd.
"We weten dat een van de laatste plekken waar Abedi heenging, de flat was in het stadscentrum en van daaruit ging hij op weg naar de Manchester Arena", luidt de verklaring.
De politie laat weten al veel over de 22-jarige Abedi te weten. Onder meer over hoe de bom was samengesteld, zijn handlangers, financiën, plekken waar hij geweest is en de bredere samenzwering van zijn actie.
Met de foto wil de politie alsnog meer te weten te komen over zijn handel en wandel sinds 18 mei, toen hij naar Engeland terugkeerde.
Politie geeft foto terrorist Manchester vrij (Foto: ANP)
De extremistische moslimbrigade Ansar al-Sharia in Libië heeft zaterdag aangegeven dat de groepering zichzelf opheft. De reden is dat ze grote verliezen hebben geleden, staat in de verklaring van de aan al-Qaeda gelieerde militie. Zo zijn onder meer de leiders gedood en hebben ze veel strijders verloren.
Ansar al-Sharia ontstond in 2011 in de Oost-Libische stad Benghazi om de strijd tegen dictator Muammar Kaddafi te steunen. Oprichter Mohamed al-Zahawi stierf begin 2015 aan verwondingen die hij opliep tijdens gevechten.
De groep is volgens de VS verantwoordelijk voor de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012. Daardoor kwam de Amerikaanse ambassadeur om het leven. De laatste tijd voerde Ansar al-Sharia een strijd uit met generaal Khalifa Haftar, die veel steun heeft in het oosten van Libië.
Extremistische groep Ansar al-Sharia opgeheven (Foto: ANP)
British Airways verwacht zondag weer volgens "bijna normaal schema" te kunnen vliegen op het Londense vliegveld Gatwick, na problemen met het computersysteem. Voor Heathrow zal het "grootste deel van de diensten" weer operationeel zijn, stelt de luchtvaartmaatschappij volgens de BBC.
Een probleem met de elektriciteitsvoorziening heeft het computersysteem van British Airways zaterdag wereldwijd plat gelegd. Het uitvallen van de ICT-voorzieningen zorgde voor groot ongemak bij talloze reizigers in Londen.
De Britse luchtvaartmaatschappij zag zich gedwongen alle vluchten van Heathrow en Gatwick zaterdag te annuleren. Duizenden passagiers strandden.
British Airways hoopt schema te hervatten (Foto: ANP)
De Amerikaanse erebegraafplaats in het Limburgse Margraten verwacht zondag opnieuw duizenden bezoekers voor de jaarlijkse herdenking van de militairen uit dat land die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa. Namens het kabinet legt demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) een krans. Hij houdt ook een toespraak.
Op de begraafplaats liggen 8301 Amerikaanse soldaten die bij hun opmars door West-Europa omkwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten. De herdenking in Margraten, die voor de 73e keer wordt gehouden, vindt traditioneel op de laatste zondag van mei plaats, één dag voor de viering van Memorial Day in de VS.
Alle graven op het kerkhof en namen op het monument zijn 'geadopteerd'. De mensen die dat gedaan hebben, leggen in de dagen voorafgaand aan de herdenking bloemen op de graven. Ook versieren scholieren uit de omgeving de graven met Amerikaanse en Nederlandse vlaggetjes.
De herdenking wordt jaarlijks door zo'n 6000 mensen bijgewoond. De bijeenkomst wordt opgeluisterd door een erewacht en kransdragers van de landmacht. F-16's van de luchtmacht vliegen in zogenoemde missing man-formatie over de begraafplaats.
Plasterk bij 73e herdenking Margraten (Foto: ANP)
Veel boeren in Noord- en Midden-Limburg mogen vanaf maandag geen water meer uit beken halen om hun weilanden en akkers mee te beregenen. Dat heeft het Waterschap Limburg zaterdag laten weten.
Het waterpeil van sloten en beken in Noord- en Midden-Limburg is laag door de droogte. Daarom mag er op veel plaatsen geen water meer uitgepompt worden. Handhavers van het waterschap controleren of het verbod wordt nageleefd.
Dat verbod geldt niet voor alle boeren en beken. Enkele beken zoals de Swalm en de Niers zijn uitgezonderd, omdat die doorgaans genoeg water hebben. Verder mogen weidepompen voor het vee wel water blijven tappen uit sloten en beken en zijn fruittelers en telers van groenten, bloemen, planten en bomen vrijgesteld.
Geen water meer uit deel Limburgse beken (Foto: ANP)
Op Sint Augustijn, zullen de winters over zijn.
Goedemorgen op deze zondag! Vandaag wordt het over het algemeen iets minder warm dan gisteren, hoewel het in het zuidoosten nog steeds tropisch kan worden met temperaturen rond de 30 graden. De rest van het land moet het doen met een 'schamele' 20 to 26 graden.
Aanvankelijk waait er een zwakke zuidwestelijke wind, later draait deze naar het west- tot noordwesten en kan iets toenemen in kracht. Er is vandaag wel een hele kleine kans op onweer, 's ochtends in het oosten van het land, in de middag het uiterste zuidoosten van het land.
Zon op / onder / zonkracht |
|
Zon op: |
05:30 |
Zon onder: |
21:43 |
Zonkracht: |
7/3 |
Iteejer maakte een boswandeling met de hond (2) (Foto: Iteejer)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
De brandweer denkt de hele nacht van zaterdag op zondag nodig te hebben om de brand bij het afvalverwerkingsbedrijf Icova in Amsterdam te blussen. Dat meldt de brandweer, die de loods waar de brand was ontstaan gecontroleerd laat uitbanden.
De brand ontstond rond 19.30 uur bij het afvalverwerkingsbedrijf aan de Kajuitweg in het Westelijk Havengebied. In de loods lag huishoudelijk afval opgeslagen dat zorgde voor flinke rookontwikkeling. De zwarte rookwolken waren in de wijde omgeving te zien.
Vanuit Tuindorp kwamen meldingen binnen van brandresten die neerdwarrelen. De brandweer heeft metingen gedaan en trof, afgezien van de rook, geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen aan.
Rond 21.30 uur stuurde de brandweer een NL Alert uit met de mededeling dat mensen die last hadden van de rook ramen en deuren gesloten moesten houden. Dat alert kwam twee uur nadat de brand was begonnen. Op Twitter klaagden burgers dat dit niet eerder gebeurde. "We willen zorgvuldig te werk gaan. Mensen schrikken als hun telefoon een waarschuwing geeft. Maar toen bleek dat de rook niet afnam, is besloten het NL Alert te versturen", verklaarde een woordvoerster van de brandweer.
Eerder gingen geruchten over explosies. "Bij de eerste melding gaf de beller aan dat er explosies waren gehoord, maar we hebben hier geen aanwijzingen voor."
Brandweer nog in touw met afvalbedrijf A'dam (Foto: ANP)
Aan het Tankhoofd op industrieterrein Vondelingenplaat bij Pernis is zaterdagavond een auto met twee inzittenden in het water terecht gekomen. Daarbij is een persoon om het leven gekomen.
De politie kon nog niets zeggen over hoe de tweede persoon eraan toe is. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend, evenals de oorzaak van het ongeluk.
Zowel politie, brandweer als ambulance rukte uit voor de melding die rond 23.00 uur binnenkwam.
De vijf hoofdprijzen van een miljoen euro in de bijzondere trekking van de Staatsloterij zijn zaterdag allemaal gewonnen door mensen die in de periode 2000-2008 als abonneespeler meededen. Ze komen uit Limburg, Drenthe, Utrecht en Noord Holland (2x), maakte de Staatsloterij bekend.
De trekking moest het vertrouwen herstellen wegens de jarenlange misleiding over de winkansen. Bijna de helft van de aanmeldingen was van toenmalige abonnees van de Staatsloterij. De rest had aangegeven in de winkel een of meerdere loten te hebben gekocht in de genoemde periode. Van de laatste categorie won dus niemand een hoofdprijs.
Ruim 2,8 miljoen spelers van destijds deden zaterdag mee met de extra trekking, die deel uitmaakt van een akkoord met de Stichting Staatsloterijschadeclaim. In de prijzenpot zat in totaal 13,5 miljoen euro.
De Staatsloterij vermeldde tussen 2000 en 2008 niet dat ook niet-verkochte loten aan trekkingen meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winkansen kleiner waren dan de consument dacht.
Onder de deelnemers van de extra trekking waren circa 8 miljoen loten verdeeld, een tot vier loten per persoon.
Hoofdprijzen Staatsloterij naar abonneespelers (Foto: ANP)
De Amerikaanse zanger en toetsenist Gregg Allman is in zijn huis in Savannah, Georgia op 69-jarige leeftijd overleden. Allman is bekend van zijn band The Allman Brothers Band. Jessica was hun grootste hit. Het nummer werd gebruikt als tune van het autoprogramma Top Gear van de BBC.
Gregg vormde de band eind jaren zestig met zijn broer Duane. Hun eerste plaat kwam in 1970 uit. Duane overleed in 1971 na een motorongeluk. Een jaar later vond bassist Berry Oakley de dood, ook bij een motorongeluk. Ondanks die tragische gebeurtenissen ging Gregg door met de band. Dat resulteerde in 1973 in de legendarische plaat Brothers And Sisters. Daarop staan de klassiekers Ramblin' Man en Jessica.
Later veranderde Gregg de naam van zijn band in Gregg Allman Band. Hij bleef optreden en toerde met zijn band in de jaren tachtig met de Rolling Stones.
Gregg had een tijdje een relatie met zangeres Cher en was ook politiek actief. Zo hield hij in de jaren zeventig benefietconcerten voor presidentskandidaat Jimmy Carter.
In 1999 werd Gregg ziek. Bij hem werd hepatitis C geconstateerd. In 2010 onderging de gitarist een levertransplantatie.
Muzikant Gregg Allman overleden (Foto: BuzzE)
Max Verstappen was na afloop van de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco tevreden. Niet gek, want met een vierde plek leverde hij het beste resultaat van het seizoen af wat kwalificaties betreft.
"Realistisch gezien was dit het maximaal haalbare", vertelde Verstappen na afloop. "Mijn rondje was goed en vergeleken met de trainingen van donderdag hebben we een goede stap gezet, dus ik ben blij. De volgorde zoals die nu op de grid staat is realistisch", zo doelt hij op de twee Ferrari's die de eerste startrij innemen.
Een podiumplek is niet onmogelijk, daar hoeft hij immers maar één plek voor te winnen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in Monaco. "We moeten goed starten of een goede strategie hebben, want inhalen is normaal gesproken nauwelijks mogelijk hier. We zien in de race wel hoe het gaat."
Voormalig motorcoureur Piet Knijnenburg is eerder deze maand overleden. In een overlijdensadvertentie heeft zijn familie laten weten dat Knijnenburg in zijn woonplaats Leiden is overleden. Hij werd 98 jaar.
Knijnenburg's grootste overwinning boekte hij in 1946, door in de 500cc-klasse de eerste TT van Assen na de Tweede Wereldoorlog op zijn naam te schrijven. De meestal op een BMW racende Knijnenburg werd ook nog zeven keer Nederlands kampioen en kreeg de Hans de Beaufortbeker, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorwereld.
Zaterdagmorgen krijgt Frits Spits op Radio 1 altijd mensen aan de telefoon die woorden voordragen welke niet vergeten zouden moeten worden. Natuurlijk bevinden die woorden zich vaak op het randje van de vergetelheid, per slot schuift onze taal op. Het is geen statisch verhaal, er zit echt beweging in, hoe graag we ook zouden willen dat bepaalde zaken zo blijven als ze waren. Als ouwe sok zou ik bijvoorbeeld graag zien dat we niet iedereen begroeten met 'hallo' of zelfs 'hoi', maar het aloude, vertrouwde begroeten en afscheid nemen met goedemorgen, goedendag weer in ere herstellen. En het consequent tutoyeren van iedereen, ik hoef het niet.
Naast de 200 meter met Dafne Schippers stonden er nog zat andere mooie wedstrijden op het atletiekprogramma van de Diamond League in Eugene. Vooral op het hinkstapspringen bij de mannen en het hoogspringen bij de vrouwen werden mooie resultaten neergezet.
Hinkstapspringer Christian Taylor domineert het onderdeel al jaren en ook in Eugene was hij weer de sterkste. De vaak op Papendal trainende Taylor hinkte, stapte en sprong naar een fantastische afstand van 18,11 meter. Alleen zijn eigen 18,21, waarmee hij in 2015 wereldkampioen werd, en Jonathan Edwards' wereldrecord van 18,29 uit 1995 zijn beter als we in de geschiedenisboeken kijken.
Daar bleef het overigens niet bij, want Taylor's landgenoot Will Claye kwam met 18,05 meter akelig dicht in de buurt. Even leek hij de boeken in te gaan als zesde man ooit die over de achttien meter sprong, maar de rugwind was met 2,4 meter per seconde iets te sterk. Zijn tweede plek hield hij wel, een officieel persoonlijk record is het niet.
Op het hoogspringen bij de vrouwen zorgde de voorheen als Mariya Kuchina bekend staande Mariya Lasitskene voor een bijzonder goed resultaat. De Russische deed door de algehele Russische atletiekschorsing sinds oktober 2015 alleen nog maar mee aan wedstrijden in haar thuisland, maar mag nu als neutrale atleet langzaamaan weer meedoen in het buitenland. In Eugene deed ze dat gelijk bijzonder goed: de wereldkampioene van 2015 sprong over 2,03 meter, wereldwijd het beste resultaat in twee jaar en twee centimeter boven haar oude persoonlijk record.
De Prefontaine Classic, de Diamond League-wedstrijd in Eugene, heeft geen Nederlandse zege opgeleverd. Op het middagje atletiek op Amerikaanse bodem kwam namens Nederland alleen Dafne Schippers in actie, maar zij overtuigde niet.
Op de 200 meter deed de Nederlandse tot halverwege redelijk mee, maar juist op haar sterke deel moest ze een aantal concurrenten ruimschoots laten gaan. De winst ging naar de Amerikaanse Tori Bowie, die met 21,77 een supertijd liep en zich op de vijftiende plek op de wereldranglijst aller tijden nestelde.
Met 21,91 seconden was de tweede plek voor Shanae Miller-Uibo uit de Bahama's, de olympisch kampioene op de 400 meter. Ze bleef olympisch 200 meterkampioene Elaine Thompson uit Jamaica voor (21,98), terwijl Schippers met 22,30 vrij ruim achter die drie de vierde plek voor zich opeiste.