Rea slaat terug in tweede Superbikerace, Van der Mark grijpt net naast podium

Jonathan Rea heeft zich herpakt nadat hij gisteren uit de race crashte en is de grote winnaar van de tweede race op het circuit van Donington Park. Onze eigen Michael van der Mark verloor in de allerlaatste ronde zijn kans op een podium.

In een zonnig Engeland pakte polesitter Marco Melandri meteen de koppositie, maar de Italiaan was na de eerste sector al aan alle kanten ingehaald. Leandro Mercado had de leiding overgenomen, gevolgd door wildcardrijder Leon Haslam en Nederlander Van der Mark. Vlak voor aanvang van de tweede ronde kwam Rea daar ook nog bij. De Noord-Ier kende een uitstekende start vanaf de vierde rij op de grid en de 30-jarige coureur had zich aan het einde van de openingsronde al naar de tweede plaats weten te manoeuvreren. 

Een ronde later zette Rea nog wat gas bij en nam de positie van raceleider over van de Argentijnse Mercado. Van der Mark reed ondertussen nog steeds op de vierde plek, net achter Haslam. Teamgenoot van de Nederlander, Alex Lowes, vertrok vanaf de derde rij en was twee plekken afgezakt naar negende, één plek achter Tom Sykes die vanaf dezelfde rij was gestart. Chaz Davies, de grootste concurrent van Sykes op dit moment, reed op een zesde plaats, met Leon Camier in zijn achterwiel.

Nog steeds in de tweede ronde wist Rea zijn voorsprong op de rest meteen op te bouwen naar bijna een hele seconde. Achter hem trok Magic Michael een mooie inhaalactie uit de kast en nam daarmee de derde positie over van Haslam. Een bocht later wilde de Rotterdammer hetzelfde kunstje flikken bij Mercado, maar raakte hem per ongeluk aan. Hierdoor had de Argentijn op zijn beurt een touché met Haslam, waardoor die laatste crashte en Davies gedwongen door het gras ging en zijn zesde plaats moest opgeven voor de vijftiende. 

Helemaal vooraan wist Rea na drie rondes al een gat van 1,6 seconden op Van der Mark te slaan. De 34-jarige Melandri zag het achterwiel van de Nederlander op ongeveer 1,3 seconden in de verte en daarachter haalde Kawasaki-racer Sykes Mercado in. Yamaha-coureur Lowes had zich inmiddels opgewerkt naar een zesde plek. Weer een ronde later verslond Sykes ook Melandri en ging hij vol gas op zoek naar Van der Mark. Binnen een halve ronde had de rijder uit Huddersfield al vele tienden van seconden goedgemaakt en een ronde later ging hij bij de Nederlander binnendoor. Raceleider Rea had een voorsprong van een kleine vier seconden op de Brit.

Ook concurrent Davies ging lekker: net als zaterdag ging hij als een speer door het veld en lag hij met nog een ruime 16 rondes te gaan alweer zevende. Iets meer naar voren werd een strijd om de vijfde positie bevochten, waarbij Lowes uiteindelijk Mercado achter zich liet. Melandri ging voor een podiumplek en kwam steeds dichter bij Van der Mark, die nu nog derde lag. Toen de Italiaan in het achterwiel van de Rotterdammer zat, ging het mis: er vloog iets van zijn machine af en hij moest gedwongen opgeven. In dezelfde ronde ging het ook mis voor Mercado: hij crashte in bocht 10 waardoor er spectaculair veel grind over de baan vloog. Het gevaar voor Van der Mark kwam nu van teamgenoot Lowes, met daarachter Davies. 

Iets na de eerste helft van de race knalde Sykes ronde na ronde de fastest lap eruit in zijn achtervolging van Rea. Hoewel hij het gat van zo'n vier seconden in de laatste paar rondes aardig wist te verkleinen, lukte het hem niet om Rea nog bij te benen. Uiteindelijk kwam de Brit op zo'n 1,6 seconden van de Noord-Ier als tweede over de streep. Ook Davies liet zich niet zomaar uit het veld slaan (eerder in de wedstrijd bijna letterlijk) en ging razendsnel aan Lowes voorbij om achter diens teamgenoot aan te gaan. 

Met nog acht rondes op de klok leek Van der Mark een redelijke voorsprong op Davies te hebben, maar niets bleek minder waar. Twee rondes voor het zwaaien van de geblokte vlag had Davies de krappe drie seconden al verkleind naar vrijwel nul en in de eerste bocht van de laatste ronde stootte de Brit de Nederlander alsnog van het podium. Yamaha-teamgenoot Lowes completeerde de top-5.