F1: Uitslag Grand Prix van China

De tweede race van het Formule 1-seizoen staat op het punt van beginnen. We gaan kijken naar de Grand Prix van China en dat zou wel eens wat moois op kunnen leveren. Het is immers een beetje nat in Shanghai, maar ook weer niet drijfnat: te nat voor droogweerbanden, te droog voor regenbanden en dus zouden we een chaotische race kunnen krijgen. 

Uitslag

56/56
Hamilton wint de Grand Prix van China, voor Vettel. Het razendspannende duel om plek drie, tussen Verstappen en Ricciardo, wordt gewonnen door de Nederlander: Ricciardo deed een ultieme poging, maar verremde zich en moest zich gewonnen geven. Räikkönen en Bottas eindigden op plek vijf en zes, nadat ze het gat richting de Red Bulls zelfs bijna gedicht hadden. 

55/56
Verstappen blijft Sebastian 'blue flags!' Vettel imiteren, terwijl hij nog niet dicht genoeg achter Grosjean zit om de Fransman blauwe vlaggen te geven. 

53/56
Verstappen klaagt ronde na ronde over Romain Grosjean, die een stukje voor hem rijdt met bijna een ronde achterstand. Zijn team laat echter weten dat de Nederlander te ver achter de Fransman zit om er wat aan te doen. 

50/56
Ricciardo zit inmiddels op de staart van Verstappen en het lijkt erop dat de twee teamgenoten gaan strijden om plek drie. Vettel is nog altijd iets sneller dan leider Hamilton, maar niet snel genoeg om het gat van acht seconden te dichten. 

45/56
De podiumplek van Verstappen komt alsmaar in groter gevaar, want Ricciardo komt met rasse schreden dichterbij. Räikkönen, de nummer vijf, ligt er een seconde of twaalf achter en vormt dus niet echt een gevaar. 

40/56
Räikkönen komt naar binnen en, inderdaad, komt achter Verstappen en Ricciardo de baan op, maar ook achter Sainz. De Toro Rosso-coureur rijdt een erg strakke race en is op weg naar een bijzonder knap resultaat - ook als we in ogenschouw nemen dat Räikkönen en Bottas hem waarschijnlijk nog wel passeren. Vettel zit acht seconden achter Hamilton, maar is bloedsnel onderweg. Verstappen rijdt acht seconden achter de Duitser op plek drie, vier tellen voor Ricciardo. 

36/56
Ook Vettel komt naar binnen en de Duitser schakelt over naar nieuwe softbanden. Het wachten is op de stop van Räikkönen en als de Fin naar binnen gaat zal Verstappen normaliter opschuiven naar plek drie. 

Voor Alonso is de race voorbij: na het duel met Sainz heeft hij geen aandrijving meer en dus moet hij zijn McLaren maar weer eens parkeren.

34/56
Verstappen is razendsnel onderweg en zit binnen no-time achter Bottas. De Fin kan de druk één rondje weerstaan, maar Verstappen gaat er met een strakke actie voorbij.

Hamilton klaagt ondertussen over de banden en lijkt zich af te vragen of hij de race met die banden kan finishen. Vettel ligt op twaalf seconden tweede, tien seconden voor Ricciardo, die op zijn beurt Räikkönen vlak achter zich heeft. Ricciardo duikt echter naar binnen en valt terug naar plek zes, achter Bottas.

Sainz en Alonso vechten een stevig duel om plek zeven uit, waarbij de Toro Rosso-coureur zijn zeer ervaren landgenoot het nakijken geeft.

30/56
Vettel komt op het lange rechte stuk voorbij Verstappen, die zich stevig verremt. De Nederlander komt een ronde later naar binnen voor een vers setje supersofts en komt op plek zes, achter Bottas, terug de baan op. 

24/56
Vettel laat een geweldig staaltje inhalen zien en passeert Ricciardo, die zich niet zonder een beetje ouderwets wheelbangen gewonnen geeft. 

20/56
Hamilton geeft een extra dot gas en rijdt drie seconden weg bij Verstappen, die wel een ruime voorsprong op Ricciardo en de twee Ferrari's heeft. Räikkönen hebben we al over de radio horen roepen dat hij 'totaal geen power heeft' en juist op het moment van schrijven wordt hij ingehaald door teamgenoot Vettel.

Vandoorne is met een probleem naar binnen gekomen en is klaar, Kvyat parkeert zijn Toro Rosso en ligt er ook uit. 

12/56
Verstappen heeft het tempo lekker te pakken en gaat in één soepele beweging zelfs voorbij Ricciardo. Hij ligt tweede achter Hamilton, wiens teamgenoot Bottas zich terug in de punten heeft gewerkt.

10/56
We zijn weer onderweg en hoe! Verstappen heeft aan een half rondje en één poging genoeg om Räikkönen te pakken, waardoor de Nederlander op plek drie ligt, vlak achter Ricciardo. Bottas is gespind, achter de safety car, en moet zich terug zien te knokken richting de punten. 

4/56
De virtual safety car na de crash van Stroll is amper voorbij en we hebben de volgende crash. Dit keer is het een echte klapper, want Giovinazzi heeft hem opnieuw op het rechte stuk tegen de muur geparkeerd. Zaterdag was het de linkermuur, dit keer raakte hij rechts.

Inmiddels is iedereen naar binnen geweest en rijdt het hele veld op droogweerbanden. Hamilton op kop, voor Ricciardo, Räikkönen en, jawel, Verstappen. De Nederlander is Bottas en Vettel voorbij.  

Start
We zijn onderweg en de beste start komt op naam van Max Verstappen. De Nederlander heeft in een half rondje negen coureurs te pakken en ligt op plek zeven, achter Daniil Kvyat. Lewis Hamilton ligt op kop, voor Vettel, Bottas, de sterk gestartte Ricciardo en Räikkönen. Stroll kreeg een tik van Perez en ligt eruit. 

Aftellen
Nog een paar minuten en de Grand Prix van China gaat van start. Iedereen lijkt gewoon zonder grote problemen richting de grid te zijn gereden, dat is alvast goed nieuws. Carlos Sainz start op supersofts - droogweerbanden dus - en dat is een interessante gok, want alle alle coureurs starten op intermediates. 

Startopstelling

Startopstelling Grand Prix van China (Bron: GPUpdate)
Startopstelling Grand Prix van China (Bron: GPUpdate)