Hobby-appbouwers op werkvloer risicovol

Bij gebrek aan geschoolde ICT'ers doen werkgevers voor het ontwikkelen van apps vaker een beroep op hobby-appbouwers onder het personeel. In de Benelux werkt 37 procent van de IT-managers met ongeschoolde ontwikkelaars, blijkt uit onderzoek van OutSystems. Het inzetten van zogeheten citizen developers is niet zonder risico's, waarschuwt directeur Willem van Enter van OutSystems in De Telegraaf.

"Als het gaat om functionaliteit, dan komen handige collega's daar echt wel uit. Maar het is vaak juist de achterkant, zoals de beveiliging, die erbij inschiet", zegt Van Enter. Hij beschouwt beunhazerij onder app-ontwikkelaars als een probleem. "Nederlanders proberen graag nieuwe dingen en zullen, als ze iets getest hebben, het al snel gaan gebruiken. Dat wordt meestal als iets positiefs gezien. Maar voor apps en sites die direct communiceren met databases vol gevoelige informatie, heb ik daar mijn vraagtekens bij."

Security-expert Jelle Niemantsverdriet van Deloitte oppert in de krant dat bedrijven werknemers opleiden als bedrijfshulpverlener op het gebied van security. "Een bhv'er hoeft geen openhartoperatie te kunnen uitvoeren, maar kan wel levens redden. Zo zouden er ook security-hulpverleners bij bedrijven moeten rondlopen'', zegt Niemantsverdriet.

Hobby-appbouwers op werkvloer risicovol
Hobby-appbouwers op werkvloer risicovol (Foto: BuzzT)