FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 februari 2017

Iraanse worstelfans geven Amerikanen warm welkom

De World Cup in het vrijestijlworstelen is donderdag van start gegaan in het Iraanse Kermanshah. Er was in de laatste weken nogal wat gedoe, want nadat de Amerikaanse president Donald Trump besloot om mensen uit bepaalde landen - waaronder Iran - tijdelijk te weren, werden de Amerikaanse worstelaars niet toegelaten. Een rechter gooide Trump's besluit omver en gelukkig mochten de Amerikaanse wereldtoppers plots Iran weer in. 

Dat de Amerikanen, waaronder de nodige olympisch kampioenen, in het worstelgekke Iran zeer geliefd zijn werd bij aankomst al duidelijk. Op het vliegveld was het bijzonder druk met fans, die vooral drievoudig wereldkampioen Jordan Burroughs met enthousiasme ontvingen.

Bij het voorstelrondje voor de eerste wedstrijd van de Amerikanen, tegen Georgië, werd dat pas echt duidelijk: "Jordan! Jordan! Jordan!", klonk het uit vele Iraanse kelen. Uiteraard is het maar een klein moment, maar het toont gelukkig aan dat sport nog altijd kan verbroederen, ook als de politieke bazen van de landen elkaar het leven zuur maken. Zo kan het ook. 

Overigens wonnen de Amerikanen zowel van Georgië als van Rusland met overmacht. Iran pakte ook twee grote zeges in haar groep, alvorens vrijdag de laatste groepswedstrijden en vervolgens de finale wachten.

Van Gerwen verslaat Klaasen, Van Barneveld onderuit tegen Taylor

Het is weer donderdagavond en dus is het tijd voor de Premier League Darts. Helaas moet RTL7 de lol weer door het putje spoelen, want er wordt gevoetbald in de Europa League en dus is het niet live op TV te zien. Toch staan er weer mooie wedstrijden op het programma, die bijvoorbeeld hier alsnog live gekeken kunnen worden. 

Gary Anderson - Peter Wright 5-7
De eerste leg was matig, maar al snel kwam Wright behoorlijk op stoom. Met finishes van 116, 121 en weer 116 kwam Snakebite op een 1-3 voorsprong en dankzij veel hoge scores en nog eens 120 en 81 als finishes maakte Wright 3-5. Anderson bleef achter de feiten aanlopen en kon niet meer op gelijke hoogte komen, waarna Wright het via dubbel 10 afmaakte: 5-7. 

Gary Anderson - Peter Wright (Bron: PDC)
Gary Anderson - Peter Wright (Bron: PDC)

Adrian Lewis (ENG) - James Wade (ENG) 4-7
De wedstrijd begon met een niveau dat het kijken nauwelijks waard was. Lewis en Wade verdeelden de eerste legs en vanaf 2-2 ging het wat beter. Met een 121-finish begon vooral Wade op dreef te komen en met een twaalf, elf- en elfdarter toverde The Machine in straf tempo een mooie voorsprong op het bord. Een stroeve leg volgde, maar ook die won hij via dubbel 20 en daarmee was het gedaan: 4-7.

Adrian Lewis - James Wade (Bron: PDC)
Adrian Lewis - James Wade (Bron: PDC) 

Phil Taylor (ENG) - Raymond van Barneveld (NED) 7-4
Wederom een duel dat niet al te best begon, maar Van Barneveld deelde in de vierde leg de eerste tik uit. Met een tiendarter kwam hij op 2-2, waarna het nog even gelijk op ging. De Nederlander begon vervolgens echter veel kansen te missen en zag Taylor alle kansen juist wel afmaken. Met een 120-finish kwam The Power op 6-3 en was het eerste punt binnen, waarna hij twee matchdarts miste. Van Barneveld deed daarop nog iets terug, maar Taylor maakte het vakkundig af: 7-4.

Phil Taylor - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Phil Taylor - Raymond van Barneveld (Bron: PDC) 

Michael van Gerwen (NED) - Jelle Klaasen (NED) 7-4
Van Gerwen begon prima aan het duel met onder meer een elfdarter om op 2-0 te komen, maar Klaasen kwam vervolgens goed op dreef. Een finish van 94, uitgegooid met twee keer dubbel 19, en twee gemiste kansen van Van Gerwen brachten The Cobra weer op gelijke hoogte, waarna hij de wereldkampioen zelfs brak om op 2-3 te komen. Klaasen miste tot twee keer toe de kans om zijn voorsprong uit te breiden en voor hij met zijn ogen kon knipperen stond het 4-3, hoewel hij wel weer op gelijke hoogte kwam. Vanaf dat moment was het echter mooi geweest, zo leek Van Gerwen te denken. Hij zette de turbo aan, Klaasen gooide een aantal puddingdarts en binnen een paar minuten was het klaar: 7-4. 

Michael van Gerwen - Jelle Klaasen (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Jelle Klaasen (Bron: PDC)

Dave Chisnall (ENG) - Kim Huybrechts (BEL) 7-4
Ook hier werden de eerste vier legs eerlijk verdeeld, waarna Chisnall met wat pijn en moeite op 3-2 en vervolgens 4-2 kwam. Huybrechts bleef kansen missen en met een ijzersterke 141-finish gooide Chisnall zich niet veel later naar 6-3 en dus het eerste punt. Chizzy kreeg 94 niet uit, wat de Belg nog een legopleverde, maar via dubbel 8 maakte de Engelsman het toch af: 7-4.

Dave Chisnall - Kim Huybrechts (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Kim Huybrechts (Bron: PDC) 

Justin Bieber verdacht van uitdelen kopstoot

Justin Bieber zou afgelopen weekend een kopstoot hebben uitgedeeld tijdens een feest voorafgaande aan de uitreiking van de Grammy Awards. De politie van Los Angeles doet onderzoek naar het incident, meldt TMZ.

Het feest was zaterdagavond in het Italiaanse restaurant Serafina in Los Angeles en werd georganiseerd door songwriter Poo Bear. Ooggetuigen zagen Justin Bieber speels stoeien met Kyle Massey. Toen hij zich realiseerde dat iemand de stoeipartij opnam met een mobiele telefoon, eiste Justin dat de maker van de video de beelden zou verwijderen.

Toen de filmer weigerde de opnames te wissen, kreeg hij naar verluidt een kopstoot van de Canadese zanger. Op het moment dat de politie arriveerde was Justin Bieber al vertrokken. Het slachtoffer heeft geen aangifte gedaan, desondanks gaat het politie-onderzoek door.

Nog niet gereageerd

Het nieuws over de vermeende kopstoot volgt op de aangifte van Rodney Cannon uit Las Vegas die beweert dat Justin Bieber hem op 8 juni 2016 heeft aangevallen in Cleveland, na een basketbalwedstrijd.

Bieber heeft nog niet gereageerd op het incident. Het Italiaanse restaurant ontkent tegenover TMZ dat het slachtoffer een restaurantmedewerker is. "Het is altijd erg gezellig als Mr. Bieber bij ons komt eten", laat het restaurant weten.

Justin Bieber verdacht van uitdelen kopstoot
Justin Bieber verdacht van uitdelen kopstoot (Foto: BuzzE)

Stagiair met 'veel potentie' bij Ajax

Sonwabile Mfecane (17) van Ajax Cape Town is deze maand bij Ajax op stage. Stanley Menzo noemt hem een 'goede voetballer met veel potentie'.

"Hij heeft nu een ander soort training nodig om stappen te gaan zetten", beargumenteert Menzo, trainer bij Ajax Cape Town, op de officiële website van Ajax het sturen van Mfecane naar Amsterdam voor een stage.

Een dergelijke uitwisseling is volgens Menzo 'erg belangrijk' voor Ajax Cape Town. "De meeste jongens willen vanaf de jongste jeugd naar Europa om het daar als voetballer te maken. Slechts weinigen is het ook daadwerkelijk gegeven die overstap te maken."

"Dat heb ik Sonwabile ook gezegd voor hij naar Nederland vertrok: 'Jij kan deuren openen. Voor jezelf maar ook voor anderen. Je moet jezelf zijn en veel informatie proberen op te pikken en vooral genieten.' Hij zal sneller volwassen worden."

Menzo verwacht dat Mfecane bij terugkomst in maart de opgedane kennis zal overdragen aan zijn ploeggenoten. "Dat is zo waardevol. De jongens zien aan hem dat er dus echt wel een kans is je in de kijker te spelen. Ik heb er hier bij Kaapstad nog wel één op het oog voor een stage in Amsterdam. Maar eerst eens kijken hoe het met Sonwabile gaat."

Koolstofverbindingen ontdekt op Ceres

De ruimtesonde Dawn van de NASA heeft op de dwergplaneet Ceres koolstofverbindingen ontdekt die te vergelijken zijn met bouwstenen voor het leven op aarde. Dat hebben wetenschappers donderdag bekendgemaakt in het tijdschrift Science.

Ceres is met een diameter van 950 kilometer het grootste object van de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter en staat drie keer verder van de zon dan de aarde. De ontdekking zet deze ijzige en rotsachtige wereld op de groeiende lijst van plekken in ons zonnestelsel die van belang zijn voor onderzoek naar het ontstaan van leven.

Dawn draait al bijna twee jaar in een baan om Ceres. "Ik denk dat deze organische moleculen nog ver weg staan van bacteriologisch leven, maar ze vertellen ons wel dat het zinvol is Ceres verder te bestuderen", zei teamleider Christopher Russell. Mogelijk gaat onder het oppervlak zelfs een oceaan schuil.

Ceres (Foto: Nasa)
Ceres (Foto: Nasa)

Ceres (Foto: Nasa)
Ceres (Foto: Nasa)

Koolstofverbindingen ontdekt op Ceres
Koolstofverbindingen ontdekt op Ceres (Foto: ANP)

AZ kan Europa League vaarwel zeggen

AZ heeft in eigen huis een 1-4 nederlaag geleden tegen Olympique Lyon. De Fransen toonden zich enkele malen effectiever in het afmaken van de kansen.

De thuisploeg begon nog goed, in een rommelige maar open wedstrijd in de beginfase. Bel Hassani was gevaarlijk met een corner en schot. Doelman Lopes had er alle moeite mee, maar kon toch redding brengen. Dat deed hij ook bij een poging van Luckassen, die speelde voor de geschorste Johansson. Bij Lyon was winteraankoop Memphis niet speelgerechtigd.

AZ kon goed mee met de Fransen, die uit het niets op voorsprong kwamen. De thuisploeg kreeg de bal na een corner niet weg, waarna middenvelder Tousart de 0-1 achter Krul frommelde. AZ liet zich niet van de wijs brengen door de tegengoal en Jahanbakhsh probeerde het van afstand met een mooie knal. Lopes stond op zijn post.

De ploeg van Van der Brom kreeg in die fase veel corners en mocht via Tankovic en Bel Hassani twee vrije trappen nemen op mooie posities, maar AZ kon niet toeslaan. Dat deed Lyon wel weer. In blessuretijd werd Lacazette gelanceerd, die ijskoud langs Krul liep en de 0-2 binnenschoof.

Ook in de tweede helft bleven er mogelijkheden komen voor AZ, nog grotere kansen dan voor rust. Weghorst schoof vanaf de rechterkant voorlangs bij Lopes en Bel Hassani wist een enorme mogelijkheid van dichtbij niet te verzilveren.

Lyon toonde zich wel weer gretig voor de goal. In de 57e minuut sprintte Lacazette Wuytens er uit, waarna de Franse spits 0-3 liet aantekenen. Daarna faalde Weghorst bij een mogelijkheid die Jahanbakhsh creëerde. In de 68e minuut scoorde AZ alsnog. Invaller Garcia versierde een strafschop, Jahanbakhsh schoot binnen, maar het lijkt er sterk op dat AZ de Europa League vaarwel moet gaan zeggen, want ook Ferri scoorde nog: 1-4.

AZ

1 - 4

Olympique Lyon

 68' Jahanbakhsh(pen)    26' Tousart
 45+2' Lacazette
 57' Lacazette
 90+5' Ferri
 
 Gele kaart: Jahanbakhsh, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.098
Arbiter: Madden (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Luckassen
v.Eijden
S.Wuytens
Haps
M.Seuntjens (v.Overeem/74)
Jahanbakhsh
Rienstra
Bel Hassani
Weghorst (Friday/65)
Tankovic (García/ 65)
  Lopes
Jallet
Mammana
Diakhaby
Rybus
Tousart (Ferri/67)
Gonalons
Darder (Aouar/84)
Tolisso
Fekir
Lacazette (Cornet/66)

Pinot wint in Ruta del Sol

In de Ruta del Sol heeft Thibaut Pinot de tweede etappe gewonnen. De Fransman van FDJ was de beste bovenop Peña del Aguila voor Alberto Contador en Alejandro Valverde. Contador neemt wel de leiding over in het algemeen klassement.

Na acht kilometer ontstond er een kopgroep van vijf renners: Georg Preidler (Sunweb), Tim Wellens (Lotto Soudal), Felix Grosschartner (CCC Sprandi Polkowice), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) en Antonio Nibali (Bahrain Merida). De kopgroep reed een maximale voorsprong van meer dan acht minuten bij elkaar.

Op vijftig kilometer van de eindstreep besloten Wellens en Grosschartner het samen te proberen, maar al snel kon de Oostenrijker het tempo van de Belg niet volgen. De renner van Lotto Soudal had op dertig kilometer voor de streep nog meer dan vijfenhalve minuut voorsprong op het peloton, maar dat bleek niet voldoende te zijn. Op iets meer dan vijf kilometer van de streep strandde het avontuur van Wellens.

Mikel Landa opende de aanval op de slotklim, maar werd al snel ingehaald door Contador. De Spanjaard leek op weg naar zijn eerste overwinning van het seizoen, maar werd in de laatste honderd meter toch nog ingehaald door Pinot. Contador neemt wel de leiding over van Valverde.

Morgen volgt er een tijdrit van twaalf kilometer.

Mooi oostblokmeisje plast op Koran

Een meisje uit Slowakije heeft zichzelf heel wat op de hals gehaald. Het niet-onknappe meisje heeft namelijk een filmpje online gezet waarin ze op de Koran plast. Hiermee heeft ze de profeet ernstig beledigd.

Het meisje in kwestie heeft het niet zo op de islam. Zo noemt ze moslims 'parasieten' en wil zij hen allemaal 'stap voor stap' uitroeien.

In het filmpje, dat al uit eind december stamt, is te zien hoe het mokkel enkele pagina's uit het heilige boek scheurt. Vervolgens doet ze een Paaytje op de bladzijden. Uiteindelijk steekt zij het boek in de fik.

"De aanklachten doen me geen reet", verklaart ze. "Ik stop toch niet. Ik heb een boodschap aan iedereen, ook de politie: niemand houdt me tegen."

De Slowaakse politie heeft de beelden inmiddels ook bekeken. Zij zullen de boel gaan onderzoeken. Volgens een criminoloog is het kind een extremist, iets waar zij zelf juist tegen ten strijde trekt.


Het bewuste filmpje. Het ledigen van de blaas begint pas na zes minuten

Russen zetten druk op atleten die medailles niet inleveren

De Russische atletiekbond gaat fors druk uitoefenen op atleten die olympische medailles in moeten leveren door positieve dopingtesten. Vooralsnog heeft maar één atleet een olympische medaille ingeleverd en hij heeft zelf niet eens positief getest: Anton Kokorin heeft zijn bronzen medaille van de 4x400 meter op de Spelen van 2008 ingeleverd. Die werd geschrapt nadat Denis Alexeyev positief testte op verboden middelen.

Om het hele proces wat te versnellen, en om de nodige goodwill te kweken bij de internationale sportwereld, heeft de Russische atletiekbond een aantal maatregelen bekendgemaakt. Atleten krijgen daarbij een simpele keuze: als ze hun medaille inleveren is er niks aan de hand, als ze dat niet doen mogen ze niet meer in atletiekwedstrijden in Rusland uitkomen en maken ze geen deel meer uit van een nationaal team. Ze worden dan ook niet opgenomen in lijsten met atleten die op doping getest worden, wat nodig is om eventueel als neutrale atleet mee te mogen doen aan internationale wedstrijden.

Overigens valt te betwijfelen of het heel veel effect zal hebben: veel van de betreffende atleten zijn sowieso al geschorst of zijn zelfs al helemaal gestopt met het bedrijven van topsport. Het grootste probleem lijkt voor in principe onschuldige atleten te zijn: de atleten die een estafettemedaille in moeten leveren, omdat een ploeggenoot positief testte. 

Open bèta Ghost Recon Wildlands speelbaar vanaf 23 februari

De open bèta van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is van 23 tot en met 27 februari 2017 gratis speelbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. De bèta is vanaf maandag 20 februari te pre-loaden.

Alle spelers die deelnemen aan deze open bèta en die de volledige game voor 31 maart 2017 op hetzelfde Ubisoft account spelen, krijgen toegang tot een exclusieve missie: de ‘Unidad Conspiracy’ missie. In deze missie ontketenen spelers een oorlog tussen de Unidad, een lokale corrupte militaire groepering, en het Santa Blanca kartel.

De open bèta van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands geeft spelers toegang tot 2 van de 21 provincies in de game:

  • Itacua: de bloeiende, bergachtige beginprovincie van de game. De grip van het kartel is hier iets losser en de omstandigheden zijn ideaal om je sniper skills te perfectioneren. Kortom: een ideale kennismaking met de Wildlands.
  • Montuyoc: deze provincie ligt in het sneeuwachtige Altiplano en is aanzienlijk uitdagender. Spelers die de bazen in Itacua hebben omgelegd, krijgen extra XP en meer vaardigheidspunten, zodat ze klaar zijn om dit gevaarlijke gebied vol Santa Blanca trainingscentra te betreden. Natuurlijk kunnen spelers ook meteen naar Montuyoc reizen om deze uitdaging aan te gaan. Op eigen risico uiteraard.

Net als in de volledige game is de gehele open bèta speelbaar met maximaal 3 vrienden in coöp (op hetzelfde platform via 4 speler coöp-modus) of in singleplayer. Spelers maken gebruik van meerdere soorten voertuigen, tactisch materiaal en wapens om hun missie te volbrengen.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is vanaf 7 maart 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Windows pc.

Little Nightmares krijgt eigen stripboekserie

Bandai Namco en Titan Comics kondigen aan dat zij comics zullen maken die gebaseerd zijn op de nieuwe game Little Nightmares. Comic #1 komt tegelijkertijd met de game uit.

Little Nightmares wordt ontwikkeld door de Zweedse developer Tarsier Studios. De vierdelige mini-serie haakt in op de videogame en volgt Six, een klein meisje dat verstrikt raakt in de dieptes van The Maw – een grimmige wereld vol verdorven zielen. Een plek vol duistere geheimen, ver uit het zicht gehouden voor de buitenwereld.

Titan Comics’ Little Nightmares Issue #1 is geschreven door Dan Watters en Alex Paknadel. Beide heren hebben eerder gewerkt aan Assassin’s Creed: Uprising. De eerste comic worden getekend door Aaron Alexovich, bekend van Heart Shaped Skull.

"Als entertainment-bedrijf, willen wij verder gaan dan games om geweldige verhalen te vertellen. Met deze stripserie kunnen fans dieper in de wereld van Little Nightmares duiken", zegt Hervé Hoerdt - Vice President van Marketing & Digital bij Bandai Namco Entertainment Europe.

De comics zijn verkrijgbaar via de Diamond Previews-catalogus. De videogame verschijnt op 28 april, zowel digitaal als fysiek, voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Little Nightmares stripboek

Fifty Shades Darker bioscoophit

De film Fifty Shades Darker heeft in de eerste week ruim 350.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. De erotische thriller staat daarmee royaal op de eerste plek van de Week top 30, de lijst van bestbezochte films.

Ook in andere landen is de film een hit. In 51 landen opende hij op nummer 1, waaronder in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De song 'I don't wanna live forever' van Zayn en Taylor Swift uit de soundtrack van Fifty Shades Darker heeft de derde plek van de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikt.

Fifty Shades Darker bioscoophit
Fifty Shades Darker bioscoophit (Foto: BuzzE)

Martin wint in de Algarve

Daniel Martin heeft de tweede rit in de Ronde van Algarve gewonnen. De Ier van Quick-Step Floors was op de slotklim net iets sneller dan Primoz Roglic. Door de winst neemt Martin de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Fernando Gaviria.

Net zoals woensdag koos Brian van Goethem weer voor de vroege aanval. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij kreeg Edward Theuns (Trek-Segafredo), Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Igor Boev (Gazprom-RusVelo), Adam De Vos (Rally Cycling), Luis Gomes (Rádio Popular Boavista), Daniel Sanchez (Rádio Popular Boavista) en João Matias (LA Alumínios-Metalusa met zich mee. Op 38 kilometer van de eindstreep werd het achttal gegrepen door het peloton.

Op de slotklim van negen kilometer koos Quick-Step de aanval met Enric Mas, Zdenek Stybar en Martin. Roglic (Lotto-Jumbo) ging in de tegenaanval en kreeg Michal Kwiatkowski (Sky) met zich mee. Nadat het duo was aangesloten moesten Mas en Stybar de rol lossen voorin. Later kwam ook nog de Portugees Amaro Antunes (W52-FC Porto) aansluiten bij de kopgroep.

Op vijf kilometer plaatste Martin een aanval, waarna Roglic hem als enige kon volgen. De Soveen van Lotto-Jumbo probeerde het later om Martin er af te rijden, maar de renner van Quick-Step Floors bleef in het wiel van Roglic zitten en maakte het later in de sprint af. Door de winst pakt de Ier ook de leiding in het klassement.



Hearthstone gaat richting Year of the Mammoth - grote wijzigingen aangekondigd

Vorig jaar introduceerde Blizzard in Hearthstone 'The Year of the Kraken' en splitste het de game in twee: Standard en Wild. In Wild zijn alle kaarten bruikbaar die tot nu toe uitgekomen zijn, terwijl Standard het moet doen met de kaarten van het huidige jaar, het jaar hiervoor en de Basic- en Classic-sets.

Blizzard heeft zojuist een roadmap vrijgegeven voor de opvolger van 'The Year of the Kraken', namelijk: 'The Year of the Mammoth'. Dit houdt meer in dan enkel een naamswijziging. Zo heeft Blizzard aangekondigd dat we dit jaar drie grote expansions van elk ongeveer 130 kaarten mogen verwachten. Normaal gesproken werden grote expansions afgewisseld met kleinere adventures, maar daar wordt nu van afgestapt.

Daarnaast worden een aantal kaarten uit de Classic-set enkel speelbaar in Wild. Het betreft de kaarten: Azure Drake, Ragnaros the Firelord, Sylvanas Windrunner, Ice Lance, Power Overwhelming en Conceal. Deze kaarten hinderen de variatie in de game volgens Blizzard door hun hoge 'powerlevel' en worden dus verplaatst naar Wild. Als compensatie voor Standard-spelers geeft Blizzard wel de dustwaarde en mogen spelers de kaarten houden.

Ook heeft Blizzard een nieuwe Rogue hero aangekondigd: Maiev Shadowsong. Deze kunnen spelers vrijspelen door in de nieuwe rotatie tien games te winnen in het Standard-format. Als laatste heeft Blizzard een reeks Daily Login-bonussen aangekondigd, die voor en tijdens de release van de nieuwe expansion worden geïntroduceerd. Dit moet dust, gold en card packs opleveren.

De eerste expansion lanceert tijdens het tweede kwartaal en zou zich weleens kunnen afspelen in Un'goro Crater.

Ondanks breuk Herlings toch aan de start van eerste wedstrijd WK

Afgelopen zondag kwam Jeffrey Herlings ten val bij een wedstrijd voor het Italiaanse motorcross kampioenschap. Bij deze val heeft de Brabander een gebroken middenhandsbeentje opgelopen.

 

Not a good way to start the season like this. Lets focus on Qatar now.

Een bericht gedeeld door Jeffrey Herlings (@jeffrey_herlings84) op12 Feb 2017 om 8:20 PST

Herlings werd maandag geopereerd in België en moet ter bescherming een brace dragen. Ondanks deze fysieke tegenslag zal de drievoudig wereldkampioen in de MX2-klasse op zaterdag 25 februari zijn debuut maken in de MXGP-klasse.

Koningin Paola met heupbreuk in ziekenhuis

De Belgische koningin Paola is gevallen en heeft haar heup gebroken. De 79-jarige moeder van de huidige koning Filip wordt daarom geopereerd in de universitaire kliniek Saint-Luc in Brussel, heeft het koninklijk paleis donderdag meegedeeld.

Haar echtgenoot koning Albert kan als gevolg van het ongeluk de mis ter nagedachtenis van de overleden Leden van de Koninklijke Familie vrijdag in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken niet meemaken, aldus het paleis. Dit is een jaarlijkse eucharistieviering waar de overleden familie wordt herdacht, onder wie koning Boudewijn en koningin Fabiola.

Koningin Paola met heupbreuk in ziekenhuis
Koningin Paola met heupbreuk in ziekenhuis (Foto: ANP)

18 maanden geëist tegen Haagse rappers

Tegen de drie rappers uit Den Haag die in Paramaribo terechtstaan voor ontucht en het verspreiden van een seksfilmpje, is donderdag door het Openbaar Ministerie in Suriname achttien maanden cel geëist waarvan twaalf voorwaardelijk.

Justitie in Suriname beschuldigt de leden van rapgroep Strictly Family Business (SFB) ervan dat ze in 2015 seks hadden met een toen vijftienjarig meisje en beelden daarvan verspreidden. De rappers werden in december in Suriname opgepakt en zitten sindsdien vast.

Het meisje zei twee weken geleden, in tegenstelling tot haar eerdere verklaring bij de politie, tegenover de rechter dat ze niet is verkracht, maar dat de seks met een van de rappers vrijwillig was. Het meisje erkende wel dat de mannen op het filmpje de leden van SFB zijn.

Vrienden en familieleden
Volgens de advocaten van de rappers valt echter uit het beeldmateriaal niet op te maken dat zij betrokken zijn. Zij pleiten daarom voor vrijspraak. In een videoboodschap zou een bekende van de rappers vertellen dat hij degene is die op het filmpje te zien is en niet de rappers. De rechtbank gaat zich er nu over buigen of deze nieuwe informatie alsnog wordt meegenomen in de strafzaak. Op 2 maart is een nieuwe zitting gepland, of dan ook de uitspraak volgt is niet duidelijk.

Een groep van ruim tien vrienden en familieleden van de Haagse mannen waren vanuit Nederland, Engeland en elders in Suriname naar de rechtbank in de hoofdstad gekomen om ze te steunen. Na het horen van de eis, waren ze zichtbaar opgelucht. De vrees was namelijk dat er meerdere jaren celstraf geëist zou worden.

18 maanden geëist tegen Haagse rappers
18 maanden geëist tegen Haagse rappers (Foto: ANP)

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy lanceert in juni

De remakes van de eerste drie delen van Crash Bandicoot, ook wel bekend als Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy heeft een releasedate gekregen. Na een kleine tease van Activision weten we het nu eindelijk zeker: vanaf 30 juni kunnen we weer ouderwets rennen, springen en draaien.

Een kleine lollerige FAQ over de remake (of toch remaster?) kun je hier vinden. Ben jij klaar voor een nostalgische trip?

Sylvana wil verbod op geslacht en nieuwe feestdag

Sylvana S., de afvallige jokkebrokkende ex-veejay van DENK, heeft een aantal van haar politieke plannetjes kenbaar gemaakt. Zo mag de burgerlijke stand voortaan als het aan Sylvana ligt niet langer je geslacht vastleggen en moet Keti Koti een nationale feestdag worden. Dat meldt RTL Nieuws.

Sylvana S. zegt ook Zwarte Piet niet te willen verbieden maar eist wel dat Zwarte Piet wordt afgeschaft in de openbare ruimte en publieke media.

"Bij ons is 'anders' normaal" staat in het partijprogramma van Art1kel. Dat betekent overigens automatisch dat 'niet anders' gelijk staat aan 'abnormaal'. Dat u het weet.

Verder zet ze vol in op discriminatie. Zo moet van Sylvana in 2022 minimaal 40 procent van de top van de overheid een vrouw zijn en zijn overheidsorganen een weerspiegeling van de etnische diversiteit van de bevolking. De partij wil dat er discriminerende quota worden ingevoerd voor 'gemarginaliseerde groepen' onder bewindspersonen en overheidspersoneel.

Opvallend is dat de partij uiteraard met geen woord rept over financiën, budgettering en hoe ze van plan zijn maatregelen te bekostigen. Zo wil de partij onder meer de basisbeurs voor studenten terug.

CDA: taal- en inburgeringscursus bij omroepen

Op televisie en radio zouden cursussen Nederlands en inburgering te volgen moeten zijn. Dat vindt het CDA. Dergelijke programma's zijn een steun in de rug voor inburgeraars en de vrijwilligers die helpen bij de inburgering.

De christendemocraten vinden het uitzenden van de cursussen bij uitstek een taak van de publieke omroep, aldus CDA-Kamerlid Pieter Heerma donderdag. Hij wil de regering oproepen met de omroepen te overleggen.

Heerma wijst erop dat het aantal mensen dat binnen de gestelde termijn de inburgering succesvol afsluit, veel te laag blijft. Niet alleen commerciële bureaus, maar ook veel vrijwilligers zijn betrokken bij het begeleiden van inburgeraars. Deze vrijwilligers zouden gesteund moeten worden door vrij toegankelijk en gratis cursusmateriaal.

CDA: taal- en inburgeringscursus bij omroepen
CDA: taal- en inburgeringscursus bij omroepen (Foto: ANP)

Skiër Winkelhorst wint WK-kwalificatie

Alpineskiër Steffan Winkelhorst is uitstekend begonnen aan het wereldkampioenschap in het Zwitserse St. Moritz. Donderdag won de 24-jarige Nederlander de kwalificatie op de reuzenslalom, waardoor hij vrijdag mee mag doen aan de 'echte' wedstrijd.

Op de reuzenslalom en de slalom zijn alleen de vijftig hooggeplaatste skiërs op de wereldranglijst automatisch geplaatst voor de wedstrijd. De rest van het deelnemersveld wordt aangevuld met de kwalificatie: de top-25 mag dan meedoen, net als de 25 beste skiërs uit de kwalificatie waarvan het land nog niemand in de hoofdwedstrijd heeft.

Donderdag stond Winkelhorst na de eerste run op een prima tweede plek en dus was finishen in principe voldoende om zich te plaatsen. Hij ging de Spaanse leider Juan del Campo echter zelfs nog voorbij en pakte de zege, voor de IJslander Sturla-Snaer Snorrason. 

Om 09.45 uur begint de eerste run van de reuzenslalom vrijdag. Deze zal uiteraard weer live te zien zijn op Eurosport en ARD. 

Monopoly neemt afscheid van vingerhoed

Monopoly organiseerde in januari van dit jaar een actie, waarin fans konden stemmen op nieuwe pionnen voor het beroemde bordspel. In totaal kon er op 64 pionnen worden gestemd, waarbij de acht 'veteranen' ook aanwezig waren. Eén daarvan gaat nu afscheid moeten nemen.

Het vingerhoedje is weggestemd. Of beter gezegd: het vingerhoedje heeft niet genoeg stemmen gekregen en valt dus af. Zorg dus goed voor je huidige vingerhoedje(s), want het wordt een uniek exemplaar. Welke nieuwe pionnen erbij komen heeft monopoly nog niet bekendgemaakt: dit wordt pas gedaan op World Monopoly Day op 19 maart.

Neem hieronder gerust afscheid van het iconische stuk dat al jaren meeloopt.

Monopoly vingerhoed 

F1-coureur Wehrlein mist eerste wintertest

Sauber-coureur Pascal Wehrlein zal de eerste wintertest van de Formule 1 in Barcelona aan zich voorbij moeten gaan. De Duitser is nog altijd niet volledig hersteld van de crash die hij vorige maand tijdens de Race of Champions meemaakte. Antonio Giovinazzi, derde coureur van Ferrari zal zijn plek overnemen, zo meldt Autosport. Sauber moet het nieuws nog bevestigen.

Wehrlein sloeg met zijn auto over de kop nadat hij vlak na de streep de controle verloor en de bolide van Felipe Massa raakte. Aanvankelijk werd gedacht dat de Duitser zijn nek bezeerd had, maar medische tests van Sauber brachten een rugblessure aan het licht. Door de eerste wintertest (27 februari - 2 maart) aan zich voorbij te laten gaan wordt meer tijd voor herstel gewonnen. Verdere controles moeten uitsluitsel geven of Wehrlein op 7 maart voor de tweede test wel in kan stappen.

Giovanazzi was de nummer twee in de GP2 Series vorig jaar en stapte pas vorige maand voor het eerst in een F1-bolide. Ferrari gaf hem een 2015-auto om kennis te maken met het hoogste niveau. Bij de wintertest zal de Italiaan af gaan wisselen met de vaste Sauber-coureur Marcus Ericsson.

Mocht Wehrlein voor de tweede test niet fit genoeg worden bevonden, dan lijkt Sauber Giovanazzi weer in te willen zetten. Ook zouden de Zwitsers de Italiaan dit seizoen als derde rijder vast willen leggen, maar hierover moet Ferrari uitsluitsel geven.

Doorrekening CPB: het gaat goed en er is keus

In de aanloop naar de verkiezingen rekent het Centraal Planbureau (CPB) altijd de verkiezingsprogramma's door van de partijen die ze daarvoor aanbieden. De meeste partijen kunnen opgelucht ademhalen, aangezien de effecten van hun plannen door de bank genomen positief zijn. Bij alle partijen is de economische groei in goede handen, en de koopkracht stijgt voor bijna iedereen.

Ondanks die overeenkomsten merkt het CPB op dat er genoeg te kiezen is. Ook al zijn de effecten op de korte en langere termijn overwegend positief, de verschillende partijen komen daar met zeer uiteenlopende maatregelen, en ook uiteenlopende resultaten op verschillende gebieden. Er is dus genoeg te kiezen. Van de partijen die nu in de Kamer zitten, lieten de PVV, de Partij voor de Dieren en 50Plus hun programma niet doorrekenen.

Uiteraard moet worden opgemerkt dat de berekeningen een onzekerheidsfactor kennen; niemand kan immers in de toekomst kijken. Het CPB gaat uit van een zogenaamd basispad: een voorspelling van de economische en demografische toekomst zonder dat het beleid wordt veranderd. Met dat basispad als uitgangspunt worden de effecten van de in de verkiezingsprogramma's genoemde maatregelen berekend. Zo is de economische groei in het basispad 1,7%, en komen uit de doorrekening van de programma's waarden tussen 1,8% en 2,1%.

Koopkrachtplaatjes
Een bijzonder interessant onderdeel van de uitkomsten wordt altijd gevormd door de koopkrachtplaatjes - bij de nog komende debatten zullen ze U om de oren vliegen. Het eerste wat opvalt is dat de koopkracht bij alle partijen omhoog gaat: voor het gemiddelde huishouden stijgt de koopkracht met tussen de 0,1% (Denk) en 2,3% (SP). De Vrijzinnige Partij scoort zelfs nog hoger met 3,7% door hun basisinkomen, maar op het effect dat dat heeft op de overheidsfinanciën komen we later terug.

Niemand woont echter in een gemiddeld huishouden, en de partijen maken duidelijke keuzes, wie het meest van die stijging profiteert. Bij de VVD zijn dat vooral de middeninkomens (tussen 1,75x en 5x minimumloon), die er 1,1% in koopkracht op vooruit gaan. Voor de echte grootverdieners is die stijging nog 0,6%, maar uitkeringstrekkers gaan er bij de liberalen 1,2% op achteruit (gepensioneerden uitgezonderd).

Bij de SP is dat plaatje precies andersom: uitkeringsgerechtigden gaan er 3,2% op vooruit, meer dan welke groep dan ook, en de graaiers dalen in koopkracht. Bij de PvdA zien we een soortgelijk plaatje, met een iets minder extreem verschil: uitkeringsgerechtigden stijgen een procentje, ouderen zelfs 1,7% en de grootste inkomens zien hun koopkracht iets dalen. De PvdA is wel de enige partij bij wie gezinnen met kinderen significant beter af zijn dan die zonder. Het CDA, de traditionele gezinspartij, zal zich wellicht achter de oren krabben.

Overheidsuitgaven en lastenverlichting
De VVD is de enige van de huidige partijen die de overheidsuitgaven wil laten dalen: met 4,3 miljard, vooral te realiseren door te bezuinigen op sociale zekerheid en internationale samenwerking. Ze worden alleen afgetroefd door VNL, die de uitgaven met 18,1 miljard verlaagt (door het invoeren van een vlaktaks wordt een grote besparing op de sociale zekerheid ingeboekt). De daling van de uitgaven bij de VVD leidt tot een totale lastenverlichting van 14,7 miljard, die opvallend genoeg meer bij burgers terecht komt dan bij ondernemers.

De andere partijen laten de overheid juist meer geld uitgeven; de kleine Christelijken slechts marginaal (0,6 mrd en 1,4 mrd voor SGP en CU), de middenpartijen iets meer (CDA 3,6 en D66 5,3 miljard) en de linkse partijen nog meer: 10 miljard voor GroenLinks, 15,7 voor de SP en maarliefst 22,2 miljard voor de PvdA, onder meer voor het realiseren van een heleboel overheidsbanen. Ze worden echter allemaal overtroefd door de Vrijzinnige Partij, die de overheidsuitgaven door het invoeren van het basisinkomen met een dikke 80 miljard verhoogt (ter indicatie: dat bedrag zit dicht in de buurt van het BNP van Slowakije).

De VP spant dan ook de kroon qua lastenverzwaring: +51 miljard. Het CPB moet hierover trouwens eerlijk toegeven dat 'hun rekenmodellen niet zijn toegerust op deze ingrijpende wijzigingen'. Verder lastenverlichtingen bij iedereen behalve Denk: behalve de eerder genoemde VVD verlichten de diverse partijen de lasten met vier tot acht miljard euro, waarbij vooral het CDA en de SGP maar ook GroenLinks de bedrijven opvallend gunstig zijn gezind.

Werkloosheid
Ook hier alleen maar winnaars: in het basispad is de verwachte werkloosheid in 2021 5,5%, en alle verkiezingsprogramma's scoren lager. CU, D66, VVD, Denk en VNL komen allemaal uit rond de 5%, maar de SP is de echte banenkampioen: slechts 3,7% van de beroepsbevolking zit nog zonder werk over vier jaar.

Begrotingstekort/overschot
In het basispad kunnen we al een begrotingsoverschot verwachten in 2021 (van 0,9%), maar alleen Denk werkt toe naar een nog groter overschot. De andere partijen laten wel een positieve balans zien (goed voor de staatsschuld), alleen de PvdA kiest voor begrotingsevenwicht. En de Vrijzinnige Partij? Die komt met hun basisinkomen uit op een begrotingstekort van bijna 5%. Zelfs Griekenland doet dat inmiddels beter.

Inkomensongelijkheid
Om de inkomensongelijkheid onder de bevolking aan te duiden bestaat er zoiets als een Gini-coëfficiënt en ook die wordt tegenwoordig door het CPB geprognostiseerd. De uitslagen zijn precies zoals je zou verwachten: de linkse partijen kiezen voor een verkleining van de ongelijkheden, met de SP ruimschoots aan kop. Bij alle andere partijen stijgt die ongelijkheid juist, waarbij de VVD alleen VNL (door de vlaktaks) voor zich moet dulden.

Haase onderuit in tweede ronde Rotterdam

Het leek zo'n mooi verhaal te gaan worden: tennisser Robin Haase won op het ATP-toernooi van Rotterdam zijn eersterondepartij en dus stond de Hagenaar zowaar in de tweede ronde en leek een topresultaat in de maak. Daar dacht de Belg David Goffin echter anders over. Donderdag versloeg hij Haase in de tweede ronde, maar de Nederlander kan toch met opgeheven hoofd Ahoy verlaten: zo ver kwam hij al sinds 2008 niet in Rotterdam. 

Haase brak zijn opponent al vroeg, maar leverde snel daarna zijn eigen servicegame weer in. De twee leken af te stevenen op een tiebreak, maar op 6-5 brak Haase de Belg plotseling, waardoor hij de eerste set naar zich toe trok. In set twee kwam Goffin beter in zijn spel, terwijl Haase vooral minder ging retourneren. Al op 1-1 werd hij gebroken, waarna beide spelers geen breakkans meer kregen en Goffin de stand dus gelijk kon trekken.

In het derde bedrijf kreeg Haase een kans om zijn tegenstander te breken, terwijl Goffin vier keer een dergelijke kans liet liggen. Op 4-4 lukte het hem dan toch en dat leek Haase mentaal een dreun te geven. Op de service van de Belgische nummer elf van de wereld deponeerde hij de bal twee keer achter elkaar netjes in het net, waarna een mooi dropshot van Goffin de wedstrijd op slot gooide: 7-5, 4-6, 4-6.

Tomas Berdych plaatste zich eerder op de dag voor de kwartfinales door de Fransman Richard Gasquet met 7-6 (4), 6-1 te verslaan. Marin Cilic was in een Kroatisch onderonsje met Borna Coric de beste en ook hij voegde zich bij de laatste acht: 6-1, 2-6, 6-4. 

Robin Haase's sprookje eindigt ook in Rotterdam vroegtijdig (ProShots/Action Images)
Robin Haase's sprookje eindigt ook in Rotterdam vroegtijdig (ProShots/Action Images)

Andersen pakt in Oman zijn eerste profzege

Søren Kragh Andersen heeft de derde rit in de Ronde van Oman gewonnen. De 22-jarige Deen van Sunweb bleef in Quriyat op de slotklim Rui Costa en Ben Hermans voor. Hermans blijft de leider in het algemeen klassement.

Al snel na de start ontstond er een vroege vlucht van zes renners: Bert Van Lerberghe (Sport Vlaanderen-Baloise), Matthew Brammeier (Aqua Blue Sport), Chun Kai Feng (Bahrain Merida), Kazushige Kuboki (Nippo – Vini Fantini), Gavin Mannion (UnitedHealthcare) en Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice). 

Op vijftien kilometer werden de vluchters gegrepen mede door het werk van BMC en UAE Abu Dhabi. Op de slotklim trok Laurens De Plus ten aanval, maar de renner van Quick-Step Floors werd op honderd meter van de eindstreep gegrepen. Kragh Andersen sprintte naar de zege voor Rui Costa en Hermans. Voor de 22-jarige Deen was het zijn eerste zege bij de profs.


Emotionele wereldtitel voor 'bisonfokker' Bailey op WK biatlon

Biatleet Lowell Bailey heeft op het wereldkampioenschap in Hochfilzen voor een van de meest emotionele titels in vele jaren tijd gezorgd. De 35-jarige Amerikaan liet de race van zijn leven zien en veroverde het goud in de individuele wedstrijd over twintig kilometer.

Bailey draait al vele jaren mee in de biatlonwereld, maar een écht succes zat er nooit in. Jaren was hij onderdeel van de subtop, met één keer een derde plek in Kontiolahti in 2014 als hoogtepunt. In Hochfilzen liet hij met een vierde plek op de sprint en een zesde plaats op de achtervolging al zijn topvorm zien, maar donderdag was het dan eindelijk echt raak voor een van de meest geliefde sporters in de biatlonwereld. Hij schoot vier keer foutloos en in een zinderende slotronde was hij na 18,9 kilometer 0,1 seconde sneller dan leider Ondrej Moravec. In de slotkilometer pakte hij, wellicht geholpen door de Rus Alexey Volkov voor zich, toch een paar seconden terug, waarmee hij de wereldtitel veroverde.

Moravec bleef eveneens foutloos en pakte op 3,3 seconden uiteindelijk het zilver. Brons was er voor de meest dominante biatleet aller tijden: de Fransman Martin Fourcade. Hij schoot twee keer mis, wat hem twee strafminuten opleverde, maar op de langlaufski's was hij zo snel dat hij toch maar 21,2 seconden tekort kwam. De Duitser Erik Lesser moest tien seconden achter Fourcade genoegen nemen met de vierde plek. 

Weinig atleten zal een wereldtitel overigens meer gegund zijn dan Bailey. Na vorig jaar stopte hij al met de sport om in het uitgestrekte land van Montana bisons te gaan fokken. "Ik gun het hem zo enorm! Het is echt een fantastische vent", aldus Lesser na afloop. Bailey kwam toch weer terug, kreeg afgelopen zomer een dochtertje en ging weer meedraaien in de World Cup om zich zo voor de Olympische Spelen van volgend jaar te plaatsen. Op die manier zou hij makkelijker aan sponsoren kunnen komen voor zijn lokale biatlonclub, waarmee de biatlonjeugd in de VS dan weer enorm geholpen zou worden. 

"Dit was een perfecte dag voor een perfecte race, het is de meest perfecte dag van mijn carrière", jubelde een zielsgelukkige Bailey. "Foutloos schieten op het WK, ongelooflijk goede ski's onder je voeten hebben....echt, elk mogelijk onderdeel van een wedstrijd kwam vandaag op perfecte manier samen. Laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat ik toch niet gestopt ben!", lachte de Amerikaan. 

Toparbiter Clattenburg verkast naar Saudi-Arabië

De Premier League en de UEFA verliest Mark Clattenburg als scheidsrechter. De Engelse toparbiter gaat aan de slag in Saudi-Arabië en wordt daar de scheidsrechtersbaas. 

De 41-jarige Clattenburg is de opvolger van Howard Webb, die anderhalve week geleden ontslag nam als hoofd scheidsrechterzaken. Clattenburg zal waarschijnlijk nog voor de volgende Premier League-speelronde van 25 februari vertrekken. Clattenburg krijgt als taak de plaatselijke scheidsrechters te coachen en te begeleiden. Bovendien gaat hij in wedstrijden leiden in de Saudi Premier League.

Clattenburg staat te boek als een van de beste arbiters ter wereld. In 2016 floot hij de finales van de FA Cup, Champions League en het Europees kampioenschap. "Dit is een grote stap voorwaarts. Ik kijk ernaar uit om samen met het scheidsrechtersteam en de president te werken aan het niveau van de arbiters zodat het een groot langdurig succes wordt", aldus Clattenburg tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden op de Twitterpagina van de voetbalbond van Saudi-Arabië.

De Engelse leidsman heeft een contract voor een jaar getekend. De Engelse scheidsrechtersbond roemt Clattenburg in een verklaring: "Hij is van grote waarde geweest voor het Engelse voetbal en we hopen dat hij een inspiratie zal zijn voor beginnende scheidsrechters." De bond begrijpt de beslissing van Clattenburg om naar het Midden-Oosten te trekken. "Het bevestigt ook hoe hoog onze scheidsrechters wereldwijd staan aangeschreven."

Mark Clattenburg vertrekt naar Saudi-Arabië. (PRO SHOTS/Action Images)
Mark Clattenburg vertrekt naar Saudi-Arabië. (PRO SHOTS/Action Images)

Link honkbalt en sterft in nieuwe beelden Breath of the Wild

Nintendo heeft weer wat nieuwe fragmenten laten zien van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. In de nieuwe beelden zien we onder andere hoe Link verschillende diersoorten bestudeert in de spelwereld, hoe hij honkbal speelt met vijandelijke projectielen en hoe hij het loodje legt na een portie bliksem in zijn donder.

Niet alles in de drie minuten gameplay is nieuw, maar er zitten wederom een aantal interessante fragmenten in die we nog niet eerder zagen. Wat Link van plan is met de kikkers, eenden en elanden die hij bespioneert is onduidelijk. Wat wel duidelijk lijkt te worden is dat het dragen van zware metalen bepantsering niet verstandig is tijdens onweersbuien. Bekijk de beelden hieronder. Breath of the Wild komt over twee weken al uit als launch-titel voor Nintendo Switch.

Duitser 12 jaar cel in voor doodslag Zundert

Een 49-jarige Duitser is donderdag tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor doodslag op een 45-jarige man uit Zundert. De verdachte heeft bekend in februari vorig jaar zijn slachtoffer met een hamer van het leven te hebben beroofd.

Hij sloeg zijn slachtoffer na een woordenwisseling over drugs herhaaldelijk op diens hoofd. De rechtbank in Breda heeft niet kunnen vaststellen dat sprake was van een vooropgezet plan om het slachtoffer te doden. De Duitser woonde tijdelijk bij het slachtoffer thuis na zijn ontslag uit een afkickkliniek. Na de fatale ruzie bleef de man nog enkele uren in het huis, waarbij hij de woning opruimde en sporen uitwiste.

De verdachte heeft zich volgens de rechter niet om het slachtoffer bekommerd en geen hulp ingeschakeld. Hij legde hij na afloop zelfs een kussen op het hoofd van zijn slachtoffer, naar eigen zeggen omdat hij diens lijdensweg niet kon aanzien. Na zijn daad nam hij spullen van zijn gastheer mee om het op een inbraak te laten lijken.

Duitser 12 jaar cel in voor doodslag Zundert
Duitser 12 jaar cel in voor doodslag Zundert (Foto: ANP)

Cities: Skylines deze lente naar Xbox One

Al in 2015 aangekondigd, maar Paradox Interactive heeft een lange stilte zojuist verbroken met de aankondiging dat de Xbox One-versie van Cities: Skylines deze lente wordt uitgebracht.

De stedenbouwsimulator werd in begin 2015 al uitgebracht voor PC en werd destijds prima ontvangen. Cities: Skylines werd gezien als een prima vervanger van het in 2013 gelanceerde, en gefaalde, SimCity. De Xbox One-versie bevat buiten de originele game ook de uitbreiding After Dark, dat een dag/nachtcyclus aan de game toevoegt en waarin het jouw taak is om de bewoners van je stad te laten ontspannen na het werk.

Angela Merkel is niet meer

Angela Merkel is niet meer. De Duitse bondskanselier gaat voortaan weer als Angela Kasner door het leven.

'Das Merkel' werd in 1954 in de DDR geboren als Angela Kasner. Vele jaren later trouwde ze in voormalig Oost-Duitsland met ene Ulrich Merkel en kreeg diens achternaam. Ook na haar scheiding bleef ze zichzelf gewoon Merkel noemen.

Inmiddels is de sympathieke Duitse alweer bijna twintig jaar getrouwd met Joachim Sauer. Blijkbaar was de beste man het beu dat zijn vrouw zich nog altijd liet associëren met haar ex-man, want vandaag verklaarde ze voor een parlementaire onderzoekscommissie: "Mijn naam is Angela Dorothea Kasner."

Opvallend is dus wel dat Angela naar verluidt weer haar meisjesnaam heeft aangenomen. Geen Angela Sauer dus. Het is nog niet bekend of er een overgangsfase wordt ingevoerd waarin ze zich ook nog als mevrouw Merkel wil laten aanspreken.

Originele platformer Snake Pass komt op 29 maart uit

Snake Pass is een unieke 3D-platformer met een slang in de hoofdrol. In plaats van springen glijd je over de grond en kronkel je jezelf langs obstakels. De game komt op 29 maart uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc (zowel Windows 10 als Steam).

Snake Pass is een zelfstandig project van Sumo Digital, die eerder verantwoordelijk was voor games zoals Sonic & All-Stars Racing: Transformed en LittleBigPlanet 3.

Skiester Worley na zware blessure weer wereldkampioene

Skiester Tessa Worley heeft zich in het Zwitserse St. Moritz voor de tweede keer in haar loopbaan laten kronen tot wereldkampioene op de reuzenslalom. In 2013 won de Française de wereldtitel al eens, maar in december van dat jaar liep ze een zware knieblessure op en was ze lang uit de roulatie - wat haar onder meer de Olympische Spelen van 2014 kostte. Dit seizoen is Worley eindelijk weer echt terug in de wereldtop met meerdere World Cup-zeges.

Worley sloeg met startnummer 1 in de eerste run al gelijk toe door de snelste tijd te noteren. Met 0,48 seconden achterstand bleef alleen de Italiaanse Sofia Goggia binnen een halve seconde, terwijl Mikaela Shiffrin uit de VS al 0,72 seconden toe moest geven. 

Shiffrin kwam dankzij een uitstekende tweede run wel dichterbij en ging Goggia voorbij. Toch was de Italiaanse dolgelukkig, want nadat ze op de afdaling, super-G en alpinecombinatie tegenviel had ze haar eerste medaille bij haar laatste kans nu dan toch binnen. Dat Shiffrin met zilver genoegen moest nemen was snel duidelijk: Worley ging soeverein naar beneden en hield uiteindelijk 0,34 seconden over op de Amerikaanse.

De Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde als 36e. 

PlayStation Now wordt beperkt tot pc en PS4

PlayStation Now, de streaming-dienst van Sony waarmee oudere games gespeeld kunnen worden, wordt in de nabije toekomst beperkt tot enkel pc en PlayStation 4. Dit heeft Sony via een blogpost bekendgemaakt.

Momenteel is de dienst op een flink aantal meer platforms beschikbaar, maar dit gaat per 15 augustus veranderen. De reden hiervoor is om de focus en voorzieningen te concentreren op slechts de genoemde twee platforms om de gebruikerservaring te verbeteren. Dit betekent dat de volgende hardware vanaf 15 augustus niet meer wordt ondersteund:

  • PlayStation 3
  • PlayStation Vita and PlayStation TV
  • Alle 2013, 2014, 2015 Sony Bravia TV-modellen
  • Alle Sony Blu-ray player-modellen
  • Alle Samsung TV-modellen

Daarnaast wordt op 1 april de ondersteuning voor Sony Bravia TV-modellen uit 2016 stopgezet. Gebruik je dus één van deze platformen voor de dienst, vergeet dan niet je abonnement tijdig stop te zetten.

playstation now

D66 verdedigt afbouwen hypotheekaftrek

D66-leider Alexander Pechtold heeft donderdag verdedigd dat zijn partij de hypotheekrenteaftrek in rap tempo wil afbouwen. In de doorrekeningen van het CPB wordt de maatregel genoemd als nadelig voor de koopkracht.

Pechtold kreeg de vraag of de overheid wel betrouwbaar is als die de hypotheekrente sneller afbouwt, omdat veel mensen daar in hun toekomstplannen geen rekening mee hebben gehouden. Maar volgens Pechtold is de aftrek de grootste subsidie die er is en moet de hypotheekschuld zo snel mogelijk worden afgebouwd.

Volgens Pechtold kwamen landen met zo'n hoge schuld tijdens de crisis in de problemen. Andere partijen hebben de maatregelen volgens hem uit angst voor de kiezer voor zich uit geschoven. Hij vindt het verantwoord om de aftrek af te bouwen, met lastenverlichtingen op ander gebied als compensatie.

D66 is verder tevreden met de doorrekening en roemt het eigen programma omdat het de inkomensongelijkheid verkleint en goed is voor onderwijs, het klimaat en de natuur.

D66 verdedigt afbouwen hypotheekaftrek
D66 verdedigt afbouwen hypotheekaftrek (Foto: ANP)

Gestolen poort terug naar Dachau

De gestolen smeedijzeren poort van voormalig concentratiekamp Dachau bij München keert komende week terug in Zuid-Duitsland. De Beierse organisatie voor monumenten heeft dat donderdag laten weten.

De 100 kilo wegende poort, met het opschrift Arbeit macht frei, dook op in november ongeveer twee jaar na de diefstal, in Noorwegen bij de kustplaats Bergen. Het is niet duidelijk wie de poort heeft gestolen.

Het smeedijzeren hek zal na de terugkeer in Dachau niet op de oude plaats worden teruggezet, maar na restauratie worden opgenomen in de permanente tentoonstelling in het voormalige concentratiekamp.

Dachau was het eerste grote concentratiekamp van de nazi's. Tussen 1933 en 1945 werden er meer dan 200.000 mensen uit heel Europa vastgehouden, van wie er 41.500 stierven. Op 30 april wordt stilgestaan bij de 72e verjaardag van de bevrijding van het kamp.

Gestolen poort terug naar Dachau
Gestolen poort terug naar Dachau (Foto: ANP)

Tennisster Bouchard houdt woord en gaat op 'Twitter-date'

Tennisster Eugenie Bouchard is een vrouw van haar woord. Tijdens de Super Bowl ging ze eerder deze maand een weddenschap aan met een fan: John vroeg de 22-jarige Canadese om met hem op date te gaan als de New England Patriots de schier onoverbrugbare achterstand goed zouden maken en daar ging Bouchard mee akkoord.

De Patriots kwamen terug en maakten het kunststukje in overtime af, waardoor John de weddenschap won en Bouchard zich op kon maken voor een date. Woensdag was het dan zover: de twee gingen op date en bezochten de NBA-wedstrijd tussen de Brooklyn Nets en de Milwaukee Bucks, waar ze het prima naar hun zin leken te hebben. Voor haar date pikte Bouchard overigens nog een editie van Sports Illustrated op, waar ze in bikini op de cover schitterde.

Wereld kijkt naar verkeerslicht Bodegraven

Het nieuwe voetgangersverkeerlicht voor smartphoneverslaafden in Bodegraven krijgt wereldwijde aandacht. De +lichtlijn, een ledstrip in de stoep die meekleurt met het stoplicht, werd dinsdag onthuld en wordt deze week beschreven in diverse Europese en Amerikaanse media.

The Washington Post schrijft donderdag over het stoplicht en baseert zich daarbij deels op berichtgeving van techsite The Verge van een dag eerder. Ook de Engelse krant The Guardian schreef woensdag al over de verkeerslichten. Zowel de Oostenrijkse Kronenzeitung als de Duitse site Gigatech wijst op de gelijkenissen met een speciaal verkeerslicht in het Duitse Augsburg. Daar werd een reeks lampjes in de stoep gelegd.

Ook in Nederland is er het nodige te doen om de verkeerslichten. Veel partijen, waaronder Veilig Verkeer Nederland, vinden dat slecht gedrag op deze manier goedgekeurd wordt. Zij vinden juist dat de smartphone niet gebruikt moet worden in het verkeer.

Oldschool Runescape viert vierde verjaardag

Old School RuneScape viert haar vierde verjaardag met in-game festiviteiten, extra world servers voor haar groeiende player base, en de aankondiging van het volgende grote eSports-toernooi. Old School RuneScape werd in februari 2013 geïntroduceerd en laat nostalgische spelers Runescape beleven zoals het was in 2007.

Jagex heeft nieuwe world servers ingezet . Met deze nieuwe servers krijgen tienduizenden nieuwe spelers de mogelijkheid zich te voegen bij de honderdduizenden retro-gamers die de MMO nog dagelijks spelen. Bovendien opent vandaag een in-game event dat spelers uitnodigt om hun feestmutsen te voorschijn te halen, lol te trappen met iconische personages als Party Pete en King Roald, en verjaardagscadeaus te krijgen.

Deadman Invitational 5 is het eerste toernooi van 2017 en spelers kunnen zich nu inschrijven. In dit gaming-toernooi vechten spelers een strijd tot de virtuele dood om kans te maken op een prijs van $10.000. De finale van Deadman Invitational 5 zal plaatsvinden in ESL studio 1 in Leicester, VK, op 25 maart.

"Dit jaar is dubbel feest voor Old School RuneScape; de game wordt niet alleen vier jaar, maar het is ook de tiende verjaardag van de ‘snapshot’ server die we hebben gebruikt om Old School tot leven te brengen", zegt Mathew Kemp, producer, Old School RuneScape. "We zouden hier niet zijn zonder alle support van onze groeiende community en we openen graag 12 nieuwe servers om plaats te maken voor iedereen. Old School’s groeiende player base en haar impact in de competitive sector laat zien hoe ver de game de afgelopen tien jaar is gekomen. Maar hoe ver dat ook is, Old School zal altijd als in 2007 blijven voor ons."

Oldschool Runescape

Sinkgraven: "Ajax kan Europa League-finale halen"

Donderdagavond neemt Ajax het in de Europa League in Polen op tegen Legia Warschau. Beide teams namen het twee seizoenen terug ook al tegen elkaar op in de eerste knock-outronde. Daley Sinkgraven speelde destijds al en zal in principe ook dit keer aantreden.

Waar hij toen nog middenvelder was, zal hij nu hoogstwaarschijnlijk als linksback beginnen. Hij gaat er vanuit dat de Amsterdammers het spel zullen gaan maken. "De Europa League is nooit makkelijk, maar wij willen een aanvallende wedstrijd. Ik verwacht dus wel dat wij gaan domineren."

Dat Ajax zich presenteert met goed voetbal, geeft geen garantie dat ze het ver gaan schoppen. "We hebben er niet echt een idee van hoe andere teams in elkaar steken en hoe ze precies spelen. Ook zijn we afhankelijk van een mogelijke volgende loting."

Toch heeft Sinkgraven alle vertrouwen in een mooi Europees avontuur. "Ik denk dat we ver kunnen komen. We hebben daar genoeg kwaliteiten voor. Als we zo blijven voetballen als nu kunnen we de halve finale of zelfs de finale halen. Daar geloof ik wel in."

Tegenstander De Randamie vecht verlies aan

Holly Holm heeft officieel protest aangetekend tegen de uitslag van het MMA-gevecht om de titel in het vedergewicht tegen Germaine de Randamie en de beslissing van scheidsrechter Todd Anderson om de vermeende stoten na het luiden van de bel door De Randamie niet te bestraffen met een punt aftrek. Indien Anderson De Randamie had bestraft, dan was het titelgevecht waarschijnlijk in een gelijkspel geëindigd.

UFC-kampioene De Randamie verklaarde tegenover Fox Sports dat ze zich geen zorgen maakt. "Moet ze vooral doen. Ik heb haar direct een herkansing aangeboden, dat had ze ook kunnen accepteren. Met of zonder puntenaftrek was ik duidelijk de winnaar. Zodra de scheidsrechters zijn hand er tussen stak, stopte ik direct. Eerste stoot was in de bel. Dat was een legale stoot, zei de scheidsrechter.''

Holm is het daar niet mee eens en zei tijdens de persconferentie aansluitend aan het gala, "Ze sloeg hard. Die stoten na het einde van de tweede en derde ronde waren de hardste van het hele gevecht. Ik hoorde de bel, stopte met vechten, maar zij sloeg nog een aantal keer door. Het was expres."

De Randamie heeft een aantal vooraanstaande medestanders. Hoofdscheidsrechter John McCarthy meldde in 2014 al dat het luiden van de bel alleen een signaal is voor de scheidsrechter om de ronde te stoppen. En ook vooraanstaand lid van de scheidsrechterscommissie Rob Hinds geeft Holm en haar team in een interview voor de website MMAfighting.com weinig kans, "Als de bel luidt, dan is dat een teken voor ons dat we het gevecht moeten stoppen. Het is niet het exacte einde van de ronde. We moeten dan gewoon zorgen dat we in de goede positie staan om het gevecht per direct te beëindigen, het liefst zo snel mogelijk na het luiden van de bel."

Kijk hieronder naar de bewuste beelden van het einde van de derde ronde. De Randamie slaat inderdaad na het luiden van de bel, maar stopt direct nadat scheidsrechter Anderson ingrijpt. 

Wenger: "Alles ging fout, geen excuses"

Bayern München gaf Arsenal woensdagavond in de Champions League een flink pak slaag (5-1) en Arsène Wenger maakte na afloop een gedesillusioneerde indruk.

Halverwege de wedstrijd was de stand 1-1, nadat Arjen Robben Bayern op voorsprong had geschoten en Alexis Sánchez voor de gelijkmaker tekende. In een tijdsbestek van tien minuten na rust incasseerde Arsenal vervolgens drie doelpunten en Thomas Müller zorgde twee minuten voor tijd voor de eindstand.

"Dit is een shock, de laatste 25 minuten waren een nachtmerrie voor ons", vertelde Wenger na afloop tegen Engelse media. "Ik ga niet naar smoesjes zoeken, alles ging verkeerd. Na het derde doelpunt was er geen organisatie meer en oogden we zeer kwetsbaar. We konden geen antwoord vinden."

Halverwege ging de wedstrijd qua stand gelijk op, maar daar kwam dus al snel verandering in na rust. "Dat maakte het een heel gekke wedstrijd. In de eerste helft speelden we best goed. We kregen voor rust zelfs nog goede kansen, maar daarna werd het minder."

LB: Alberto Stegeman bang voor traphekjes

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Alberto Stegeman (45) is nooit bang, behalve voor één ding; Een open traphekje. "Ik heb nu twee kinderen en dan schrik je wel eens op: oh jee, heb ik het traphekje wel dichtgedaan? Dat is pas écht angst!", zegt Alberto in een interview met het AD. "Veel erger dan voor een man van 2 meter 20 met zes gouden tanden."

Door de komst van Lara (2,5) en Joas (6 maanden) is er veel veranderd voor Alberto. "Ik was 43 toen ik voor het eerst vader werd. Dan ben je als mens al voor een groot deel gevormd. Maar het geeft het leven wel veel extra vreugde."

Camping
Stegeman is 'zelf weer een beetje kind'. "Ik blèr ineens allemaal kinderliedjes mee. Ik bedacht me laatst hoe leuk het zou zijn om met de kinderen naar een camping te gaan. Ik kwam er hooguit voor Red mijn vakantie en dan wist ik niet hoe gauw ik er weer weg moest. Ik keek er altijd met afgrijzen naar en volgend jaar sta ik daar waarschijnlijk gewoon vrijwillig met een tentje."

Ook op werkgebied is er veel veranderd nu Alberto vader is. "Ik koos voor mijn gezin", zegt Stegeman, die na de geboorte van Lara besloot minder hooi op zijn vork te nemen. "Het werd te veel, ik was ook de hele zomer weg. Het moest een keer ontploffen en dat moment wilde ik voor zijn."

Van plan te stoppen met werken is Alberto niet. "Ik ben helemaal niet bezig met misschien eens stoppen, nooit eigenlijk."

Alberto vreest traphekje meer dan crimineel
Alberto vreest traphekje meer dan crimineel (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar machtspositie Trans Link

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of de uitgever van de ov-chipkaart, het bedrijf Trans Link Systems, zijn positie misbruikt. Op eigen initiatief is de toezichthouder al enkele maanden geleden aan het onderzoek begonnen, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Dat bevestigde een woordvoerster donderdag na berichtgeving door het AD.

"We willen antwoord op twee vragen: heeft Trans Link een economische machtspositie en zo ja, heeft het bedrijf daar misbruik van gemaakt?"

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) liet zich een dag eerder kritisch uit over de miljoenenwinst die het bedrijf, dat officieel geen winstoogmerk heeft, de afgelopen jaren blijkt te hebben geboekt. Dijksma wil snel horen hoe Trans Link toekomstige winst ten goede wil laten komen aan de reiziger.

Onderzoek
De ACM weet nog niet hoe lang het onderzoek gaat duren. Volgens de woordvoerster is het "complexe materie" die "diepgravend" moet worden bekeken.

Trans Link is in handen van diverse vervoersbedrijven waaronder de NS.

Onderzoek naar machtspositie chipkaartbedrijf
Onderzoek naar machtspositie chipkaartbedrijf (Foto: ANP)

'Onethisch kapsel' bij meer dan 40 voetballers in Emiraten

Als voetballer kun je in de Verenigde Arabische Emiraten een prima zak geld verdienen. Al jarenlang trekken uitgerangeerde toppers en subtoppers naar het land om hun carrière financieel goed te beëindigen of om er gewoon lekker te ballen tegen een uitstekende vergoeding. Er kleeft echter ook een nadeel aan: niet elk kapsel is toegestaan en sinds kort wordt opgetreden tegen 'onethische kapsels'.

Bepaalde islamitische stromingen verbieden kapsels die onder de noemer 'qaza' vallen: een deel van het hoofd geschoren en een deel ongeschoren. Zo is een hanenkam niet toegestaan en in het haar geschoren 'versieringen' zijn - misschien maar goed ook, want mooi zijn ze doorgaans niet - ook niet in orde. Per wedstrijd kan de scheidsrechter bepalen of het kapsel van een speler toegestaan is of niet, waarbij mensen vooral bang zijn dat de lokale jeugd de kapsels overneemt. 

De voetbalbond van de Emiraten, de UEAFA, stuurt de club van een speler een brief met een waarschuwing bij een eerste overtreding. Als de betreffende speler zijn kapsel niet aanpast krijgt hij eerst een boete en vervolgens zelfs een schorsing aan zijn broek. Inmiddels hebben 46 spelers al een waarschuwing mogen ontvangen, waaronder voormalig Premier League-speler Asamoah Gyan. Een opvallend detail: Suhail Al-Mansoori moest zijn grote haardos aanpassen, terwijl international Omar Abdulrahman zijn voor de leek exact hetzelfde kapsel zo mag laten.

Tweede Kamer praat over Zwarte Piet-wet

De Tweede Kamer praat donderdag over het wetsvoorstel van de PVV dat moet garanderen dat Zwarte Piet zwart blijft. "Er is al jaren een oorlog tegen Zwarte Piet aan de gang", aldus indiener Martin Bosma.

Volgens de PVV'er zijn politici, onder wie vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), uit op de vernietiging van de kindervriend. "Dat moet stoppen. Zwarte Piet behoort tot de tradities van Nederland waar we trots op moeten zijn. Het is totale onzin Zwarte Piet te verbinden aan racisme of slavernij", aldus Bosma.

Helaas voor de voorstanders lijkt de 'Zwarte Piet-wet' weinig kans te maken in het parlement. "Het is een maatschappelijke discussie, geen politieke", aldus regeringspartij VVD over de kleur die de hulp van Sinterklaas zou moeten hebben. Dat vindt ook PvdA-Kamerlid Joyce Vermue: "We moeten niet bij wet regelen hoe mensen Sinterklaas vieren".

De Zwarte Piet-wet bepaalt dat gemeenten alleen mogen meewerken aan sinterklaasvieringen, waaronder de traditionele intocht, als Zwarte Piet ook echt zwart is - of donkerbruin. Regenboogpieten zijn daarmee taboe.

Update

Livestream

Tweede Kamer praat over Zwarte Piet-wet
Tweede Kamer praat over Zwarte Piet-wet (Foto: ANP)

Dwars door Duitsland met bom in de laadbak

Een vrachtwagenchauffeur is nietsvermoedend met een bom van 300 kilo uit de Tweede Wereldoorlog in zijn laadbak dwars door Duitsland gereden. Bij het recyclebedrijf waar hij zijn vracht uitlaadde, werd het explosief uiteindelijk ontdekt en onschadelijk gemaakt.

De chauffeur had de lading, een hoop aarde, opgehaald in Keulen. Na een rit van zo'n 500 kilometer had hij de aarde woensdag achtergelaten bij een bedrijf in Neukieritzsch (Saksen), ten zuiden van Leipzig. Medewerkers ontdekten daar het projectiel van een meter lang met een doorsnede van 40 centimeter.

Gealarmeerde experts constateerden later dat het om een bom ging die op scherp stond. In een straal van een kilometer werd de omgeving ontruimd en moesten ongeveer zeshonderd mensen hun huis uit. De experts ontmantelden het explosief vervolgens zonder problemen.

Dwars door Duitsland met bom in de laadbak
Dwars door Duitsland met bom in de laadbak (Foto: BuzzO)

Vol NBA programma in aanloop naar All-Star weekend

Komend weekend vindt in New Orleans het jaarlijkse All-Star weekend plaats. Voor een stuk of zestig spelers betekent dit dat ze in New Orleans aanwezig zullen zijn om deel te nemen aan één van de activiteiten. De overige driehonderd spelers mogen een weekje met vrienden of familie op vakantie. Afgelopen nacht werd nog wel een vol programma afgewerkt.

De Golden State Warriors wonnen na een stroeve start van de Sacramento Kings, 109-86. In het tweede kwart werd Draymond Green wegens herhaaldelijk klagen bij de scheidsrechters naar de kleedkamer gestuurd. Bij rust keek de koploper in de NBA tegen een 47-50 achterstand aan.

Deze achterstand werd snel ongedaan gemaakt. Golden State scoorde in het derde kwart 22 punten op rij, waarna de zege nooit meer in gevaar kwam. Klay Thompson was met 35 punten de grote man bij de Warriors.

Cleveland won in eigen huis vrij eenvoudig van de Indiana Pacers, 113-104. LeBron James en Kyrie Irving deden wat van ze verwacht kon worden, de twee all stars waren samen goed voor 57 punten. Een cruciale bijdrage werd geleverd door Kyle Korver. De schutter, vorige maand overgekomen van Atlanta, scoorde zes van zijn acht driepunters en eindigde met 22 punten. Korver werd en passant de zevende speler in de NBA geschiedenis die minstens tweeduizend driepunters heeft gescoord in zijn carrière.

De Toronto Raptors boekten een moeizame zege op de Charlotte Hornets. Toronto stond na drie kwarten speeltijd met 58-75 achter. Het slotkwart won Toronto echter met 32-10, waardoor de Canadese ploeg toch met een 90-85 zege de kleedkamer kon opzoeken.

Brook Lopez baarde opzien in de wedstrijd tegen de Milwaukee Bucks. Zijn ploeg, de Brooklyn Nets, staat hopeloos onderaan in de NBA en dat de Nets met 125-129 verloren is geen verrassing. Lopez presteerde echter een unicum in de wedstrijd door acht schoten te blocken en zes driepunters te scoren. Spelers die schoten blocken zijn over het algemeen lange centers die niet van afstand schieten. Voor driepuntschutters geldt het tegenovergestelde. Het is tekenend voor de ontwikkeling in de NBA dat elke speler van afstand moet kunnen schieten. Het is ook tekenend voor Lopez, die de beste jaren van zijn carrière verspilt bij de slechtste ploeg in de NBA.

De Oklahoma City Thunder wonnen in eigen huis van de New York Knicks, 116-105. Knicks-speler Carmelo Anthony kreeg voor de wedstrijd te horen dat hij toch mee mag doen aan de All-Star game. Door de blessure van Kevin Love was een plek vrijgekomen. Het leek Anthony te inspireren. De Knicks begonnen sterk en Carmelo kon nauwelijks missen vanaf het veld.

In het vierde kwart was het Russell Westbrook hoogstpersoonlijk die de wedstrijd op slot schoot. De dynamische guard maakte twee driepunters op rij en onderschepte de bal in de volgende aanval, waarna hij vrij naar de vijandige basket kon sprinten voor een snoeiharde dunk.

Carmelo Anthony eindigde de wedstrijd met een zeer acceptabele 30 punten. Derrick Rose voegde 25 punten toe. Het was echter Russell Westbrook die heerste op het veld. De guard was goed voor 38 punten, 14 rebounds en 12 assists. Voor de meeschrijvers thuis, dit was triple double nummer 27.

De Boston Celtics wonnen in eigen huis van de Phildelphia 76ers, 116-108. Uiteraard was het Isaiah Thomas die dertien punten scoorde in het vierde kwart en met 33 punten topscorer werd. De kleine Thomas heeft zichzelf met deze prestatie in de Celtics geschiedenisboeken geschoten. Het was de veertigste wedstrijd op rij dat hij minstens twintig punten maakte en dat is een evenaring van het clubrecord van John Havlicek.

Morgen staan nog twee wedstrijden op het programma en dan volgt het All-Star weekend. Vrijdag vindt een wedstrijd plaats tussen de beste Amerikaanse jonge spelers en internationale jonge spelers. Zaterdag zijn diverse onderdelen, met als hoogtepunten de driepunt shootout en de dunk contest. Zondag is het hoogtepunt van het weekend als de beste spelers in de league tegen elkaar uitkomen in de All-Star game.

De top tien plays van afgelopen nacht. Bron: YouTube.


Uitslagen

Orlando Magic – San Antonio Spurs 79-107
Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 113-104
Boston Celtics – Philadelphia 76ers 116-108
Toronto Raptors – Charlotte Hornets 90-85
Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks 125-129
Detroit Pistons – Dallas Mavericks 98-91
Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 91-95
Houston Rockets – Miami Heat 109-117
Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 99-112
Utah Jazz – Portland Trail Blazers 111-88
Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 137-101
Oklahoma City Thunder – New York Knicks 116-105
Los Angeles Clippers – Atlanta Hawks 99-84
Golden State Warriors – Sacramento Kings 109-86

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 39-16
Boston Celtics 37-19
Washington Wizards 33-21
Toronto Raptors 33-24
Atlanta Hawks 32-24
Indiana Pacers 29-27
Chicago Bulls 27-29
Detroit Pistons 27-30
Milwaukee Bucks 25-30
Miami Heat 25-32
Charlotte Hornets 24-32
New York Knicks 23-34
Philadelphia 76ers 21-35
Orlando Magic 21-37
Brooklyn Nets 9-47

Western Conference

Golden State Warriors 47-9
San Antonio Spurs 43-13
Houston Rockets 40-18
Los Angeles Clippers 35-21
Utah Jazz 35-22
Memphis Grizzlies 34-24
Oklahoma City Thunder 32-25
Denver Nuggets 25-31
Sacramento Kings 24-33
Portland Trail Blazers 23-33
New Orleans Pelicans 23-34
Dallas Mavericks 22-34
Minnesota Timberwolves 22-35
Los Angeles Lakers 19-39
Phoenix Suns 18-39

Jeruzalem wil start Giro d'Italia

De kans bestaat dat de Giro d'Italia volgend jaar van start gaat in Jeruzalem. Dat meldt het Belgische Nieuwsblad. De organisator van de jaarlijks als eerste verreden grote wielerronde, RCS, onderzoekt de mogelijkheden om de wedstrijd in de Israëlische hoofdstad te beginnen. 

Israël is niet geheel onbekend meer in het internationale wielrennen. Met Israel Cycling Academy rijdt een procontinentale ploeg mee in het peloton, met de Nederlander Dennis van Winden als een van de kopmannen. Praag en Polen hebben inmiddels ook laten weten de start van de Giro binnen te willen halen. Een jaar of acht geleden werd een proefballonnetje opgelaten om de start van de Giro naar Washington te halen, maar dat idee kwam nooit echt van de grond. 

Deel hersens ADHD-kinderen kleiner

De amygdala (een kleinere amandelvormige kern in de hersenen) is bij kinderen met ADHD kleiner dan bij kinderen zonder ADHD. Dit zou van ADHD dus een hersenaandoening maken in plaats van een psychiatrische aandoening. Dit schrijven onderzoekers van het wetenschappelijke blad The Lancet Psychiatry.

De onderzoekers hebben een vergelijkend onderzoek gedaan waarbij MRI-hersenscans van 1713 ADHD'ers werden vergeleken met 1529 scans van mensen zonder ADHD. Martine Hoogland, verbonden aan het Radboudziekenhuis in Nijmegen verklaart in het NRC: "In dat hersengebied zit de emotieregulatie, en het regelt stemmingen en impulsiviteit. De grootste verschillen in hersenvolumes die samenhingen met ADHD zagen we bij kinderen. Bij ouderen bleef de trend nog steeds bestaan, maar die was niet langer significant aanwezig."

Dit onderzoek lijkt overigens eerder onderzoek, dat kinderen over hun ADHD heen kunnen groeien, te staven. Toch valt die conclusie niet hard te maken. Het doel van dit onderzoek is om in de toekomst een diagnose te kunnen stellen aan de hand van hersenscans. Op dit moment is dat nog lastig volgens Hoogland, omdat er veel variatie is in hersenvolumes. Er is wel een duidelijk verschil tussen de gemiddelden, maar de variatie is te subtiel om een individu te kunnen diagnosticeren. 

Pokémon Magikarp krijgt eigen smartphone game

The Pokémon Company heeft Splash! Magikarp! voor iOS en Android aangekondigd. De game moet deze lente nog in Japan uitkomen. Een release voor het Westen is nog niet aangekondigd.

De teaser website vertelt over een dorpje waar plotseling gaten in de grond worden gevonden in de vorm van Magikarps. Voor de rest is er geen informatie over wat voor game het is.

Ultra Street Fighter II first-person-modus in beeld

Capcom heeft via een Japanse livestream de eerst beelden van de Ultra Street Fighter II first-person-modus getoond. In 'Way of the Hado' kun je vanuit een het perspectief van Ryu (en alleen Ryu) Hadokens, Shoryukens, en Tatsumaki Senpukyakus op CPU tegenstanders loslaten.  Dit doe je door de Joy Cons op een bepaalde manier te positioneren.

Je kunt op deze manier met Ryu spelen in drie verschillende modi: Stage Mode, Endless Mode en Training Mode. De releasedatum van Ultra Street Fighter II: The Final Challengers is nog niet bekend, maar de game is voorlopig exclusief voor de Nintendo Switch.

De modus wordt pas vanaf 2:56:45 getoond.

Australische baantopper stapt over naar Rusland

De Australische baanwielrenner Shane Perkins zal voortaan naar alle waarschijnlijkheid voor Rusland uit gaan komen. De Australische wielerbond Cycling Australia (CA) heeft laten weten hem niet in de weg te zullen staan. 

"Net als elke atleet heeft hij het volste recht om kansen te pakken die niet alleen zijn carrière verlengen, maar hem ook betere opties geven om op het hoogste niveau uit te komen en zijn gezin te ondersteunen", aldus CA-baas Nick Green. Perkins is volop bezig met het naturalisatieproces. 

Perkins, die de bond in november van de overstap op de hoogte bracht, blijft vooralsnog wel wonen en trainen in Brisbane. "De Russische wielerbond heeft me een kans gegeven om mijn droom na te jagen om in 2020 op de Olympische Spelen van Tokyo te rijden. Dat zou iets heel speciaals zijn voor mij, want in 1964 reed mijn vader daar op de Spelen", vertelt Perkins. 

De 30-jarige Australiër was vooral enkele jaren geleden een sprinter van wereldformaat. In 2012 won hij olympisch brons op de sprint, nadat hij eerder dat jaar al de wereldtitel op de teamsprint won. In 2011 werd hij al wereldkampioen op de keirin. Met onder meer Patrick Constable (21), Matthew Glaetzer (24) en Nathan Hart (23) wordt het Australische sprinten inmiddels gedomineerd door een nieuwe generatie en dus zoekt Perkins een andere weg om naar de Spelen te komen. 

Robben: "Dit mogen we absoluut niet weggeven"

Arjen Robben verwacht dat Bayern München zich na de galavoorstelling tegen Arsenal met gemak plaatst voor de kwartfinales van de Champions League.

Voor Robben was de ultieme vertoning tegen Arsenal een opluchting. De laatste weken presteerde Bayern München ondermaats tegen laaggeklasseerde Bundesligateams. Er werd wel gewonnen, maar de Nederlander zag de bui hangen.

"Voetballend hebben we niet goed gespeeld", zegt Robben over de afgelopen weken tegen Veronica. "Maar je moet wel in ogenschouw nemen dat dit een andere wedstrijd is. Vandaag spelen we tegen een ploeg die zelf ook wil voetballen. Ze lieten behoorlijk wat ruimte ontstaan. Bij vlagen hebben we daardoor zeer mooie aanvallen opgezet."

Robben pikte zelf zijn graantje mee met een voor hem typerende goal. Hij sneed naar binnen en schoot snoeihard in de linkerbovenhoek. "Hij zat er niet slecht in", lacht de buitenspeler. "Zolang het nog functioneert, kan je het blijven proberen. Ik ben inmiddels 33 en loop al een tijdje mee. Ik denk dat het om de afwsseling gaat. Ik wilde hem eigenlijk aan Philipp meegeven, maar toen ineens kreeg ik ruimte."

"Ik kan heel diplomatisch zeggen: we moeten nog negentig minuten spelen, maar normaal gesproken moet het voorbij zijn. We zeiden: maak het af hier. Je zag dat bij hun de koppies naar beneden gingen. Het is nog niet voorbij, maar dit mogen we absoluut niet uit handen geven."

Guilty Gear Xrd Rev 2 komt naar het Westen

Guilty Gear Xrd Rev 2, de grote update op Guilty Gear Xrd -Reveletor-, komt dit jaar naar het Westen. Dat heeft Aksys Games aangekondigd. Je kunt de update met korting als digitale upgrade kopen of, als je het origineel niet hebt, los kopen (zowel digitaal als fysiek).

Rev 2 voegt volgens Aksys het volgende toe:

  • Upgrades, Lots of Upgrades – Two new characters, Baiken and Answer enter the battle! New stages, moves and motions are just the beginning of new content to explore!
  • Legends of Rock – Expanded story and arcade modes shed new light on Jam, Kum, Raven, Dizzy, Answer and Baiken!
  • Balance is the Key – A complete re-balancing of each fighter means that everything old is new again! Explore different fighting techniques with your favorite characters or start fresh with new brawlers!

Kabinet wil telecom beschermen tegen overname

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil voortaan het laatste woord over overnames van belangrijke Nederlandse telecombedrijven. Kamp wil kopers kunnen weren die banden hebben met de onderwereld, kopers die zomaar kunnen omvallen of waarvan onduidelijk is wie er de dienst uitmaakt.

De wet die de minister aan het parlement wil voorleggen geeft hem het recht overnames te verbieden of terug te draaien. Dat geldt niet alleen voor telefonieaanbieders als KPN, maar ook bijvoorbeeld voor grote datadienstverleners en internetknooppunten. Deze bedrijven hebben bescherming nodig omdat de samenleving ontwricht raakt als ze niet goed meer functioneren, meent Kamp.

Het wetsvoorstel is ingegeven door de poging van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim in 2013 om KPN in te lijven. De wet liet vervolgens echter jaren op zich wachten. Kamp vertimmerde het voorstel omdat hij welkome investeerders niet wilde afschrikken. Hij wilde aanvankelijk ook vetorecht over de benoeming van bestuurders, maar ziet daarvan toch maar af.

De roep om een beschermingswet zwol afgelopen najaar weer aan door de - weliswaar mislukte - overname van PostNL door het Belgische Bpost. Kamp onderzoekt ook of hij extra regels kan maken voor de postdienst, zodat die niet zomaar door een buitenlandse koper kan worden uitgekleed of deels naar het buitenland kan worden verhuisd.

Kabinet wil telecom beschermen tegen overname
Kabinet wil telecom beschermen tegen overname (Foto: ANP)

BlackBerry heeft 0 procent marktaandeel

De telefoons van BlackBerry waren een paar jaar geleden toonaangevend, maar dat is voltooid verleden tijd. Het marktaandeel van het Canadese bedrijf is gezakt naar 0 procent. Onderzoeksbureau Gartner heeft dat woensdag gemeld.

In de laatste drie maanden van 2016 zijn wereldwijd 432 miljoen smartphones verkocht. Daaronder waren 207.900 BlackBerry's. Het marktaandeel was 0,0481 procent, naar beneden afgerond tot 0 procent.

Android heeft 81,7 procent van de markt in handen. iOS heeft 17,9 procent. BlackBerry's die op Android draaien, zoals de DTEK60 en de Priv, zijn overigens niet meegenomen in het marktaandeel.

BlackBerry heeft 0 procent marktaandeel
BlackBerry heeft 0 procent marktaandeel (Foto: BuzzT)

'Minder regels voor bevoorraden binnensteden'

Er moet flink worden gesneden in de vele regels die er nu zijn om winkels in de binnensteden te bevoorraden. Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Transport en Logistiek Nederland, verladersorganisatie evofenedex en Thuiswinkel.org pleiten daar donderdag voor.

De brancheorganisaties wijzen erop dat al die regels lastig zijn voor hun planners, aangezien "elke gemeente in de raadszaal weer een andere aanpak heeft bedacht". De organisaties zouden graag zien dat gemeenten dezelfde regels gaan hanteren voor het bevoorraden van winkels. Gemeenten zouden ook dezelfde milieu-eisen moeten opstellen voor de vrachtwagens die hun lading moeten afleveren bij ondernemers in de binnenstad.

Het wensenlijstje van de brancheorganisaties wordt donderdag overhandigd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

'Minder regels voor bevoorraden binnensteden'
'Minder regels voor bevoorraden binnensteden' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselend

Lichtmis helder en klaar, maakt de boer tot bedelaar.

De afgelopen nacht was het bewolkt en her en der kan mist ontstaan zijn. Dat weerbeeld zet zich vandaag ook voort. Bewolkt, nevelig en hier en daar mist. In het zuidoosten kan er later op de dag ook nog een bui vallen. De temperatuur loopt van 7 graden in het noordwesten tot 12 graden in het zuiden. 

Dit weerbeeld blijft de komende dagen hetzelfde. Bewolkt enaf en toe wat regen. De maximumtemperaturen komen niet meer boven de 10 graden.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:51
Zon onder: 17:56
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1909 Ernest Shackleton bereikt de magnetische zuidpool.
1923 Howard Carter opent het graf van farao Toetanchamon dat gevuld bleek met schatten.
1962 Dijkdoorbraak op Schiermonnikoog.
1963 Het warenhuis C&A op het Damrak in Amsterdam brandt volledig uit.
2016 Warenhuis V&D sluit na bijna 127 jaar definitief zijn deuren nadat een doorstart is mislukt.

Rustig bospad in de buurt van Heerlen (Foto: Luuntje)
Rustig bospad in de buurt van Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Haagse rappers horen strafeis OM Suriname

De drie rappers uit Den Haag die in Paramaribo terechtstaan voor ontucht en het verspreiden van een seksfilmpje, horen donderdag welke straf het Openbaar Ministerie in Suriname daarvoor eist.

Justitie in Suriname beschuldigt de leden van rapgroep Strictly Family Business (SFB) ervan dat ze in 2015 seks hadden met een toen vijftienjarig meisje en beelden daarvan verspreidden. De rappers werden in december in Suriname opgepakt.

Sindsdien zit het drietal vast. Hun verzoek om de uitspraak in vrijheid te mogen afwachten, werd door de rechtbank afgewezen.

Het meisje zei twee weken geleden, in tegenstelling tot haar eerdere verklaring bij de politie, tegenover de rechter dat ze niet is verkracht, maar dat de seks met een van de rappers vrijwillig was. Het meisje erkende wel dat de mannen op het filmpje de leden van SFB zijn.

Volgens de advocaten van de rappers valt uit het beeldmateriaal niet op te maken dat zij betrokken zijn.

Haagse rappers horen strafeis OM Suriname
Haagse rappers horen strafeis OM Suriname (Foto: ANP)

'Pinguïn gestolen door georganiseerde bende'

Een georganiseerde criminele bende is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de diefstal van een baby-pinguïn uit een dierentuin in het Duitse Mannheim.

Medewerkers van de dierentuin merkten zaterdag dat de pinguïn niet meer in zijn kooi zat. Ze doorzochten het verblijf en kwamen tot de conclusie dat het dier niet zelf ontsnapt kon zijn.

"Het gaat hierbij waarschijnlijk niet om mensen die de pinguïn schattig vonden en hem mee naar huis wilden nemen. In de meeste gevallen gaat het om gespecialiseerde daders, die het dier willen exporteren. De kopers hebben een eigen privédierentuin of ze willen met het dier fokken," aldus de directeur van het Verband der Zoologischen Gärten (VdZ).

'Pinguïn gestolen door georganiseerde bende'
'Pinguïn gestolen door georganiseerde bende' (Foto: BuzzO)

VVD hamert op totaal boerkaverbod

De VVD hamert op een algeheel verbod op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar. Boerka's of bivakmutsen verhinderen dat je elkaar open tegemoet kunt treden, benadrukt VVD-Kamerlid Malik Azmani woensdag.

De VVD kwam deze regeerperiode met de PvdA tot een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, de zorg, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer.

Azmani wil nu een stap verder. "Integreren betekent dat je je aanpast aan de maatschappij, aan haar normen en waarden. In onze samenleving vinden wij het van belang dat we elkaar open tegemoet treden."

De liberaal herhaalde daarnaast zijn pleidooi om de termijn om Nederlander te worden (naturalisatie) te verlengen naar tien jaar. De huidige termijn voor het Nederlanderschap is vijf jaar, maar de Tweede Kamer wil al naar zeven jaar. Azmani wil een aanscherping omdat het Nederlanderschap ("ons kroonjuweel") moeilijk is af te nemen, als het eenmaal is gegeven.

Recent trad in Marokko al een totaalverbod op de productie en verkoop van boerka's in werking.

VVD hamert op totaal boerkaverbod
VVD hamert op totaal boerkaverbod (Foto: ANP)

Bejaarden, plasseks en blote tieten

Waar maken we ons nu echt druk over? Dat zou meetbaar moeten zijn. Er zijn weliswaar enquêtes en polls, maar die vertrouw ik nooit zo. Niet alle mensen doen mee aan enquêtes. Het vergt enig engagement om daar je kostbare tijd in te stoppen. Of je bent een eenzame bejaarde in een luier en bent allang blij dat TNS NIPO je belt. En op polls reageren vooral mensen die hun mening zelf niet willen onderbouwen en liever met een simpel 'NEE' of 'JA' reageren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.