Bejaarden, plasseks en blote tieten

Waar maken we ons nu echt druk over? Dat zou meetbaar moeten zijn. Er zijn weliswaar enquêtes en polls, maar die vertrouw ik nooit zo. Niet alle mensen doen mee aan enquêtes. Het vergt enig engagement om daar je kostbare tijd in te stoppen. Of je bent een eenzame bejaarde in een luier en bent allang blij dat TNS NIPO je belt. En op polls reageren vooral mensen die hun mening zelf niet willen onderbouwen en liever met een simpel 'NEE' of 'JA' reageren.
 
Maar waar vind ik het antwoord dan wel? Sociale media! De verschillende nieuwssites geven keurig aan hoe vaak hun artikelen worden gelezen en met name aan de aantallen reacties kun je heel veel aflezen. Je ziet het op GeenStijl, Joop, PownNed of Dumpert. Of gewoon hier op FOK. Daarbij moet je dan wel onderscheid maken in het aantal reacties en het aantal views.
 
Soms valt het relatief wel mee met de views, maar heb je 100+ reacties. Wees gerust: dat zijn meestal maar vijf of zes 'reaguurders' die gewoon nooit hun bek kunnen houden. Soms vermoed ik zelfs één gebruiker met meerdere accounts om gewoon het gezeik op gang te houden. We mogen in ieder geval wel aannemen dat die paar gebruikers niet bepaald de 461.000 leden van FOK representeren.
 
Dan heb je de nieuwsberichten die gigantische hoeveelheden hits genereren, maar waar amper op wordt gereageerd. Dat zijn vaak de categorieën shownieuws, ufo's, nepnieuws en – jawel – tieten! Tieten doen het altijd goed. Blote billen ook. Eigenlijk alles waar blote lichaamsdelen in de titel worden genoemd. Begeleid door foto's of video's scoor je nog een factor of twee hoger.
 
Als lezers zich echt druk maken over nieuws, scoor je én heel veel views én heel veel reacties. Dat zou dus de echte indicatie moeten zijn. Dan doen terrorisme, asielbeleid, de PVV, de islam en politiek in het algemeen het behoorlijk goed. Toch vallen de reacties dan inhoudelijk vaak wel weer tegen.
 
Die reacties verzanden meestal toch weer in een paar uitersten die elkaar af proberen te troeven met eenzijdige argumenten. Van Trump schiet men naar Wilders. Van de islam naar onthoofdingen. Van asielzoekers naar terroristen. Links zijn communisten en rechts zijn nazi's. Tegenstanders zijn huilebalken en het eigen gelijk blijft heilig. Soms vraag ik me af of het interesse in het onderwerp of interesse in het eigen gelijk is.
 
Nee. Echte interesse in mensen en situaties zie ik maar zelden. Zorgen over de medemens zijn overwegend gekleurd door een eigen mening. Bed plassende bejaarden zijn eerder een reden of motivatie om politieke tegenstanders mee om de oren te slaan. Gebrekkige zorg wordt een reden om asielbeleid ter discussie te stellen. De kosten van bejaardenzorg worden gebruikt om zelf de zwaar belaste jongere uit te hangen. Zelden lees je een stukje empathie voor de bejaarden zelf.
 
Maar er zijn uitzonderingen. Als het over een bejaarde Amerikaanse president, een bejaarde bekende Nederlandse en plasseks gaat. Met name als er ook nog een filmpje met tieten is te zien. Pas dán is heel Nederland ineens zéér betrokken bij plassende bejaarden.