'Onethisch kapsel' bij meer dan 40 voetballers in Emiraten

Als voetballer kun je in de Verenigde Arabische Emiraten een prima zak geld verdienen. Al jarenlang trekken uitgerangeerde toppers en subtoppers naar het land om hun carrière financieel goed te beëindigen of om er gewoon lekker te ballen tegen een uitstekende vergoeding. Er kleeft echter ook een nadeel aan: niet elk kapsel is toegestaan en sinds kort wordt opgetreden tegen 'onethische kapsels'.

Bepaalde islamitische stromingen verbieden kapsels die onder de noemer 'qaza' vallen: een deel van het hoofd geschoren en een deel ongeschoren. Zo is een hanenkam niet toegestaan en in het haar geschoren 'versieringen' zijn - misschien maar goed ook, want mooi zijn ze doorgaans niet - ook niet in orde. Per wedstrijd kan de scheidsrechter bepalen of het kapsel van een speler toegestaan is of niet, waarbij mensen vooral bang zijn dat de lokale jeugd de kapsels overneemt. 

De voetbalbond van de Emiraten, de UEAFA, stuurt de club van een speler een brief met een waarschuwing bij een eerste overtreding. Als de betreffende speler zijn kapsel niet aanpast krijgt hij eerst een boete en vervolgens zelfs een schorsing aan zijn broek. Inmiddels hebben 46 spelers al een waarschuwing mogen ontvangen, waaronder voormalig Premier League-speler Asamoah Gyan. Een opvallend detail: Suhail Al-Mansoori moest zijn grote haardos aanpassen, terwijl international Omar Abdulrahman zijn voor de leek exact hetzelfde kapsel zo mag laten.