FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 februari 2017

De winnares van The Voice Of Holland is bekend

The Voice Of Holland is gewonnen door de achttienjarige Pleun Bierbooms. In de finale versloeg ze Isabel Provoost. De twee zangeressen waren overgebleven in de finale nadat Thijs en Vinchenzo al door de kijkers naar huis waren gestuurd.

Pleun zat in het team van Waylon. Ze was volgens velen de absolute favoriet om het zevende seizoen te winnen. De winnares krijgt niet alleen een platencontract, ze mag ook optreden met de Toppers tijdens de concerten in mei. Verder krijgt ze een auto.

Pleun wint The Voice Of Holland
Pleun wint The Voice Of Holland (Foto: BuzzE)

Bronzen medaille voor shorttrackploeg in Turkije

Nederland heeft het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival in het Turkse Erzurum afgesloten met in totaal drie medailles. Na zilver voor shorttrackster Georgie Dalrymple en de curlingjongens, was er vrijdag brons voor de shorttrackers op de aflossing.

Dalrymple, Sara van Zuijlen, Hugo Bosma en Melle van 't Wout stonden in de finale en deden het daarin prima. Gastland Turkije viel als eerste weg uit de strijd om de medailles en Nederland nam halverwege zelfs de leiding. Vanaf dat moment gaven Polen en topfavoriet Rusland echter gas en dat was teveel voor het Nederlandse kwartet. Ze schaatsten wel naar het brons en dus de tweede medaille voor Dalrymple.

Huishoudbeurs voor 72e keer van start

De Huishoudbeurs opent zaterdag voor de 72e keer de deuren. Voor het eerst in de geschiedenis geeft een stel op de beurs in de RAI Amsterdam elkaar het jawoord: Sandra en Erik uit Wageningen worden in de echt verbonden door trouwambtenaar/acteur Dirk Zeelenberg.

De beurs "weet sinds 1950 wat vrouwen beweegt en is het grootste vriendinnenfeest van Nederland", staat op de site. De bezoekers vinden er de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van mode, verzorging, wonen, vrije tijd, culinair en gezondheid. Ook zijn er muzikale optredens, is er een plein met bekende bloggers, vloggers en 'influencers' en komt er een groep mannelijke strippers. Het hele programma is te vinden op de Huishoudbeurs-app. Op zondag 26 februari gaan de deuren weer dicht.

Vanaf woensdag 22 februari voegt zich bij de Huishoudbeurs ook de 32e editie van de Negenmaandenbeurs, over zwangerschap en baby's.

Huishoudbeurs voor 72e keer van start
Huishoudbeurs voor 72e keer van start (Foto: ANP)

Trump belooft opnieuw banen VS te beschermen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag bij een bezoek aan vliegtuigbouwer Boeing opnieuw beloofd banen in de VS te beschermen. Hij herhaalde zijn plan om de banen terug te halen naar de VS en bedrijven die hun productie naar het buitenland verplaatsen te straffen.

Trump was aanwezig bij de onthulling van de nieuwe Dreamliner van Boeing. "Ik ga er alles aan doen om de kracht van de Amerikaanse geest te ontketenen en ons geweldige volk weer aan het werk te krijgen", zei Trump. "Dit is ons mantra: koop Amerikaans, neem Amerikaans personeel in dienst."

De president wees er nog eens op dat bedrijven die de productie verplaatsen buiten de landsgrenzen een 'forse boete' tegemoet kunnen zien als ze hun producten in de VS willen verkopen.

Trump belooft opnieuw banen VS te beschermen
Trump belooft opnieuw banen VS te beschermen (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Zilver voor Nederlandse curlers op olympisch festival

De Nederlandse curlingploeg heeft op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival in het Turkse Erzurum zilver veroverd in het toernooi bij de jongens. Wouter Gosgens, Jop Kuijpers, Bart Klomp en Olaf Bolkenbaas dolven in de finale het onderspit tegen Rusland.

Nederland moest al vroeg in de wedstrijd twee Russische punten toestaan, waarna het Nederlandse kwartet in het derde end op 2-1 kwam. De Russen maakten vervolgens weer twee punten en hoewel Nederland knap stand hield lukte het niet om de achterstand ongedaan te maken: 5-3. Na het zilver van shorttrackster Georgie Dalrymple is het de tweede medaille voor Nederland op het WEJOF in Erzurum. 

Joling met twee heren op stap

Gerard Joling gaat met twee mannen daten. Dat is de verrassende uitkomst van de zoektocht van de Frank en Vrijdag Show naar een heer voor Geer. Vrijdagavond was de ontknoping van de zoektocht bij Radio 538.

De deelnemende mannen krijgen ruimschoots de gelegenheid om zich te presenteren bij Gerard. Die mocht aan het eind zijn keuze maken, maar dat ging niet helemaal goed. De entertainer riep Jurgen uit tot winnaar, maar al snel werd duidelijk dat hij eigenlijk Jacco bedoelde.

"Dan zit ik nu met een enorm probleem", stamelde Geer toen de vergissing duidelijk werd. Maar hij herpakte zich snel. "Dan ga ik met jullie allebei uit eten", riep hij. "Dit kan niet. Het is mijn fout." Iedereen in de studio kon er smakelijk om lachen. "Het is gênant", riep Geer. "Maar we maken het goed in het ledikant!"

Gerard vond het sympathiek en grappig dat Frank Dane en Jelte van der Goot de zoektocht voor hem hadden georganiseerd. Hij vond het allemaal 'ongelofelijk leuk'.

Gerard met twee heren op stap
Gerard met twee heren op stap (Foto: BuzzE)

Rutte: bruggen slaan maar deels geslaagd

Het kabinet is zijn opdracht nagekomen om het land uit de economische en financiële crisis te halen. Maar het is er slechts "deels" in geslaagd om bruggen te slaan naar de samenleving. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn laatste wekelijkse persconferentie voor de verkiezingen.

'Bruggen slaan' was de titel van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA toen het kabinet in 2012 aantrad. "In een samenleving als de Nederlandse zullen altijd ook verschillen zijn en verdere bruggen te slaan zijn. Maar op dat punt is ook veel gelukt", aldus de premier.

Het land bestaat volgens hem aan de ene kant uit een "optimistische meerderheid", maar ook uit een groep "die het gevoel heeft dat zij de prijs voor de crisis heeft betaald". De komende jaren moet gezorgd worden dat ook die groep het herstel merkt, zei Rutte.

Tocht door de woestijn
"Het kabinet heeft de belangrijkste afspraak met Nederland kunnen houden. Dat was om met zeventien miljoen mensen sterker uit de crisis komen", aldus Rutte. "Maar dat herstel hebben we met z'n allen gedaan." Hij sprak van "een tocht door de woestijn" die het kabinet met het land heeft gemaakt.

Volgens hem is het belangrijk dat de huidige koers wordt vastgehouden. "Geen experimenten. Voortzetting van dit beleid waarbij we ervoor kunnen zorgen dat we allemaal gaan ervaren dat het beter gaat. Waarbij we Nederland veilig en stabiel kunnen houden, maar ook een land waarin we op een normale manier met elkaar omgaan."

Aan het eind van zijn persconferentie deed hij een oproep om op 15 maart vooral naar de stembus te gaan. "En zeker nu er zoveel aan de hand is in de wereld moeten we onze vrijheid, onze veiligheid en onze democratie wat mij betreft koesteren en beschermen als nooit tevoren. En daarbij geldt iedere stem."

Rutte: bruggen slaan maar deels geslaagd (Foto: ANP)
Rutte: bruggen slaan maar deels geslaagd (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - Go Ahead Eagles

Roda JC heeft de onderste plaats in de Eredivisie verlaten. De ploeg uit Kerkrade won thuis in een niet al te beste wedstrijd met 1-0 van directe concurrent Go Ahead Eagles. Roda staat door de zege nu veertiende met 20 punten uit 23 duels. Go Ahead is met een puntje minder de nummer zestien.

Roda JC

1 - 0

Go Ahead Eagles

70' Kum    
 
Gele kaart: Schahin (Roda JC), Ritzmaier, Locigno, Crowley (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.029
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Milec
Ananou
Kum
Van Peppen
El Makrini
Ajagun (Badibanga/66)
Van Hyfte
Paulissen (Werker/87)
Schahin
Van Velzen (Gnjatic/81)
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk (De Kogel/85)
Ritzmaier
Locigno (Suk/62)
Crowley
Chirivella
Antonia
Hendriks (Marengo/80)
Manu

Barbie en Michael woedend na autobrand

Samantha en Michael van der Plas zijn woedend. De auto van Michael is afgelopen donderdag in brand gestoken. Bij Shownieuws lucht de man van 'Barbie' zijn hart. "Waarom is dat nodig", vraagt hij zich af.

Het stel werd 's nachts door de buren gewaarschuwd dat de auto in brand stond. Toen Michael bij zijn wagen aankwam, kon hij niets meer doen. "Er is enorme schade", vertelt hij.

"Samantha is natuurlijk wel heel erg boos", zegt Michael. Hij weet niet waarom zijn auto het moest ontgelden. "Als er wat is, spreek dan iemand aan en ga niet aan iemand anders zijn spullen zitten. Dat is wel heel makkelijk."Michael en Samantha hebben geen idee wie er achter de brandstichting zit.

Samantha en Michael woedend na brand auto
Samantha en Michael woedend na brand auto (Foto: BuzzE)

Dave Roelvink naar bejaardentehuis

Dave Roelvink gaat zijn taakstraf uitvoeren in een bejaardentehuis. Dat zei hij bij RTL Boulevard. Dave heeft een paar dagen geleden afspraken gemaakt over zijn werkzaamheden.

De dj is blij dat hij met ouderen kan gaan werken. "Ik had daar om gevraagd", zei hij. Dave kreeg in november een taakstraf van 150 uur opgelegd. De rechtbank vond hem schuldig aan heling van dure sieraden.

Waar Dave zijn taakstraf gaat uitvoeren is niet bekend. "Dat mag ik niet zeggen", zei hij.

Dave Roelvink naar bejaardentehuis
Dave Roelvink naar bejaardentehuis (Foto: BuzzE)

Vierde wereldtitel en record biatlete Dahlmeier

Biatlete Laura Dahlmeier heeft op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Hochfilzen een record gevestigd. Samen met Vanessa Hinz, Maren Hammerschmidt en Franziska Hildebrand won de pas 23-jarige Dahlmeier het goud op de estafette, haar vierde wereldtitel van het WK. Het is tevens de tiende WK-wedstrijd op rij waarin ze een medaille pakt en daarmee neemt ze het record over van de Noorse Tora Berger, die negen keer op rij het podium haalde.

De Française Anaïs Chevalier begon als beste aan de wedstrijd, door één keer mis te schieten en met zeven seconden voorsprong als leidster het virtuele stokje door te geven aan Celia Aymonier. Lisa Vittozzi uit Italië volgde en stuurde Federica Sanfilippo op weg, terwijl Hinz als derde doorgaf op Hammerschmidt. Sanfilippo deed het uitstekend en had bij de tweede wissel zelfs de leiding, voor Hammerschmidt, de Oekraïnse Yuliia Dzhima en Aymonier. Opvallend was dat de gehele top-10 halverwege nog binnen een minuut zat, met nummer tien Slowakije op maar 43 seconden.

De sleutel voor het Duitse goud leek bij Hildebrand te liggen. Ze schoot twee keer foutloos, maar ging aan het einde van haar beurt wel compleet kapot. Op haar allerlaatste restjes energie bereikte ze de wisselzone, waar slotloopster Dahlmeier op weg gestuurd werd. De jonge Anastasia Merkushyna hield Oekraïne op de tweede plek, terwijl Justine Braisaz uit Frankrijk haar missers compenseerde met uitstekend langlaufen. 

Het duel tussen de slotloopsters werd een spannende aangelegenheid, met maar liefst vijf kanshebsters op de medailles - iets wat in estafettes niet vaak gebeurt. Dahlmeier miste in totaal drie schoten, maar dook na de laatste schietbeurt toch met vijf seconden voorsprong de slotronde in. Gabriela Koukalova (Tsjechië) en Marie Dorin Habert (Frankrijk) volgden haar, terwijl de Oekraïnse Olena Pidhrushna - doorgaans duidelijk de mindere langlaufster van de drie - op weg leek naar plek vier.

Dahlmeier werd niet meer bedreigd en langlaufde Duitsland naar goud, maar het was juist Pidhrushna die de twee snelle dames achter zich hield en zilver pakte voor het Oekraïnse team. Koukalova was helemaal gebroken en moest het brons aan Dorin Habert laten, terwijl de Italiaanse Dorothea Wierer zich in de slotronde stukbeet op de groep achtervolgers en vijfde werd.

Win een UMI PLUS E Smartphone

De UMI PLUS E is het nieuwste midrange toestel van UMI. De UMI PLUS E is sinds deze week in de sale. En om dat te vieren mogen wij er eentje weggeven. 

UMI PLUS E front

De UMI PLUS E is het broertje van de enige tijd geleden aangekondigde UMI Z, waar we al een preview van schreven. Maar waar de UMI Z het moet doen met 4 GB RAM en 32GB opslag heeft de UMI PLUS E 6 GB RAM en 64GB opslaggeheugen. 

De UMI PLUS E kenmerkt zich dus door de ruime hoeveelheid opslag en RAM. Verder vinden we in het toestel: 

  • 5.5 inch Sharp scherm
  • Samsung 13 MP camera 
  • MICROARRAY Touch ID sensor
  • CPU: Helio P20 processor 
  • 6 GB Samsung RAM
  • 64 GB Samsung opslaggeheugen 

De telefoon is gebouwd van Aerospace grade metaal, dat afgewerkt is met een lak in de kleur Onyx Black. 

UMI PLUS E back

_______________________________

Winnen?!
In samenwerking met UMIDIGI mogen wij een UMI PLUS E weggeven!

En wat moet je daar voor doen?

Beantwoord de prijsvraag

_______________________________

De prijsvraag loopt tot en met 24 februari, de winaar zal enkele dagen later bekend worden gemaakt. 

Daarna zal het toestel naar de winnaar worden verstuurd, eventuele douanekosten zijn voor rekening van de winnaar. 

Disclaimer: crew is uitgesloten van deelname

Ook zoon Klaas Otto aangehouden

De politie heeft vrijdagmiddag de 21-jarige zoon van Klaas Otto aangehouden, een paar uur nadat de oprichter van motorclub No Surrender zelf al was opgepakt. Ook de zoon van Otto wordt verdachte van afpersing, maar volgens een politiewoordvoerder gaat het om een volledig andere zaak.

De 21-jarige werd gearresteerd op het woonwagenkamp in Bergen op Zoom waar de familie woont. In de buurt werd ook een medeverdachte opgepakt, een 31-jarig oud-lid van No Surrender uit Zwijndrecht.

De politie zegt dat tegen het duo aangifte was gedaan, maar meer details over de zaak wil de woordvoerder nog niet kwijt.

Klaas Otto werd vrijdagochtend in alle vroegte door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Volgens de politie heeft de voormalig voorman van No Surrender zich niet gehouden aan de voorwaarden die de rechtbank oplegde toen hij afgelopen maandag werd vrijgelaten uit de gevangenis.

Ook zoon Klaas Otto aangehouden
Ook zoon Klaas Otto aangehouden (Foto: ANP)

Castroviejo wint tijdrit in Algarve, Roglic nieuwe leider

In de Ronde van de Algarve heeft Jonathan Castroviejo de tijdrit gewonnen. De Spaanse tijdritspecialist van Movistar was in de tijdrit te sterk voor Tony Martin en Primoz Roglic. De Sloveen van LottoNL-Jumbo neemt wel de leiderstrui over van Daniel Martin.

In een vlakke tijdrit over achttien kilometer was Castroviejo de sterkste. De 29-jarige Spanjaard van Movistar en regerend Europees kampioen tegen de klok was vier seconden sneller dan Tony Martin en vijf seconden sneller dan Roglic. Lars Boom was met een vijfde plaats op elf seconden van Castroviejo de beste Nederlander.

Roglic neemt de leiderstrui over van Daniel Martin. De Sloveen van LottoNL-Jumbo heeft 22 seconden voorsprong op de nummer twee Michal Kwiatkowski en 36 seconden op Castroviejo


YouTube wil kortere unskippable advertenties

YouTube staakt vanaf volgend jaar de ondersteuning van de dertig seconden durende advertenties die niet kunnen worden overgeslagen. In plaats daarvan moeten er kortere formats komen, meldt het magazine Campaign.

Google hoopt met de stap, die volgend jaar moet ingaan, gebruikers een betere advertentie-ervaring te bieden. "Onderdeel daarvan is dat we hebben besloten met ingang van 2018 te stoppen met het ondersteunen van de dertig seconden durende advertenties die niet kunnen worden overgeslagen en ons in plaats daarvan te focussen op formats die zowel voor gebruikers als voor adverteerders goed werken", heeft een woordvoerder van Google aangegeven.

YouTube introduceerde in april vorig jaar nog een zes seconden durend advertentieformat, waarbij de advertentie niet is over te slaan. Het platform zou dit format het komende jaar meer willen gaan promoten.

Strategisch directeur van Born Social Callum McCahon denkt dat adverteerders niet blij zijn met de stap. YouTube is volgens McCahon echter bereid die prijs te betalen om ervoor te zorgen dat mensen zullen blijven kijken. "Ik zie dit als een signaal dat YouTube erg bezorgd is over Facebook." Het video-aanbod van Facebook wordt volgens de strategisch directeur met de dag aantrekkelijker voor merken. "En YouTube is in paniek."

YouTube wil kortere unskippable advertenties
YouTube wil kortere unskippable advertenties (Foto: BuzzT)

Neres: "Kan hier nog veel leren"

David Neres werd vrijdag dan eindelijk gepresenteerd als nieuwe aanwinst van Ajax. De 19-jarige aanvaller kan niet wachten om op het veld te staan.

Ajax telde liefst twaalf miljoen euro voor de Braziliaans jeugdinternational neer, die wegens interlandverplichtingen vrijdag pas aankwam in Nederland. Komend weekeinde zit hij nog niet bij de selectie voor het duel met Vitesse, want de Amsterdammers geven hem de tijd om zich aan te passen.

Tijdens zijn perspresentatie in de Amsterdam ArenA liet Neres weten zich al bepaalde doelen te hebben gesteld. "Ik wil met Ajax kampioen worden om vervolgens in de Champions League te kunnen spelen", klonk het vol bravoure.

Na de Colombianen Mateo Cassierra en Davinson Sánchez is Neres de derde Zuid-Amerikaan die in het afgelopen jaar naar Amsteram is gekomen. De scouting is dan ook erg actief in dat werelddeel.

"Er was vorig jaar al contact met Ajax", verklaart de vleugelaanvaller. "Dit is een grote club waar ik nog veel kan leren." Neres is overigens per direct speelgerechtigd, maar dit weekeinde zit hij dus nog niet bij de selectie. Mogelijk debuteert de Braziliaan komende donderdag namens Ajax, in de return tegen Legia Warschau.

Campenaerts bezorgt LottoNL-Jumbo eerste seizoenszege

Victor Campenaerts heeft de tijdrit in de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De Belgische tijdrijder van Lotto-Jumbo was sneller dan Alejandro Valverde en Alberto Contador. Valverde neemt wel de leiding over van Contador in het algemeen klassement.

De renners kregen vandaag een tijdrit van twaalf kilometer voorgeschoteld tussen Lucena en Córdoba. Campenaerts zette met 14:55 de snelste tijd neer en was één seconde sneller dan Valverde en zeven seconden sneller dan Contador. Door de winst van Campenaerts boekte Lotto-Jumbo hun eerste zege van het seizoen.

Wout Poels was met een zesde plaats de beste Nederlander en steeg naar een vierde plaats in het algemeen klassement.


Vijf minuten gameplay van Mass Effect: Andromeda

Voor een game die over een maand uit moet komen, hebben we nog niet zo veel gameplay gezien van één van de grootste titels van het jaar: Mass Effect: Andromeda. Daarom komt BioWare met een serie van gameplay-videos.

De eerste aflevering van de Gameplay Series richt zich voornamelijk op het vechten. De soorten wapens die Mass Effect: Andromeda zullen bevatten komen langs, met ieder hun eigen ammunitietype. Verder worden ook de skills van verschillende types, Tech en Biotic, spectaculair laten zien.

Mass Effect: Andromeda komt op 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Rutte: Bruna groot man en groot kunstenaar

Dick Bruna was een "groot man en een groot kunstenaar". Bruna's verscheiden is "heel triest", zei premier Mark Rutte vrijdag.

Nijntje, de wereldberoemde schepping van Bruna, is "absoluut" Nederlands cultuurgoed, aldus Rutte. Dat zijn "natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur". "Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten." Rutte verhaalde van een bezoek aan Japan, "waar Dick Bruna echt een nationale held is en Nijntje een nationaal begrip".

De premier memoreerde ook dat Bruna in zijn werk "kleine kinderen bijvoorbeeld uitlegt hoe je met verdriet moet omgaan" bij sterfgevallen of bij een bezoek aan het ziekenhuis. "Dat is heel bijzonder."

Groot kunstenaar
Cultuurminister Jet Bussemaker noemt Bruna "een groot kunstenaar waar vele generaties in Nederland, en ver daarbuiten, mee zijn opgegroeid: Nijntje in de Speeltuin, Nijntje op School, Nijntje in het Museum. Wie heeft ze niet gelezen?''

"Zijn werk is tijdloos in zijn eenvoud, waardoor iedereen zich er wel in herkent. Ouders die er vroeger uit werden voorgelezen, lezen er nu hun kinderen uit voor. En zij zullen Nijntje op hun beurt doorgeven aan hún kinderen. Daar ben ik van overtuigd."

Rutte: Bruna groot man en groot kunstenaar
Rutte: Bruna groot man en groot kunstenaar (Foto: BuzzE)

Ik - Borderline

Ik ben een denker, een zwijger, een piekeraar. Ik heb ADHD en borderline. Het leven is voor mij zeer intens(ief) te noemen. Als ik iets doe, doe ik het met volle overgave. Als ik denk dat iets niet haalbaar (meer) is, dan staat het net zo hard op een laag pitje als het op een laaiend vuur stond toen ik me er in stortte. Helaas is dat qua opvoeden van je kinderen moeilijker dan qua andere dingen. Kinderen heb je voor het leven, en niet voor even.

Russen bestoken IS-doelen bij Raqqa

Russische gevechtsvliegtuigen hebben doelen van Islamitische Staat bij de Syrische stad Raqqa bestookt met een serie kruisraketten. Dat heeft het ministerie van defensie in Moskou vrijdag bekendgemaakt. De aanvallen zijn uitgevoerd door Toepolev 95-bommenwerpers die van Russische bodem waren vertrokken om over Iran en Irak naar Raqqa te vliegen. Daar namen ze trainingskampen van IS onder vuur en een commandopost.

Rusland viel eind 2015 voor het laatst doelwitten aan in de buurt van Raqqa, door IS uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat, maar richtte zijn vuurkracht daarna vooral op Aleppo en andere door rebellen bezette gebieden in Syrië.

Russen bestoken IS-doelen bij Raqqa
Russen bestoken IS-doelen bij Raqqa (Foto: ANP)

Duitse waakhond: vernietig pratende pop

De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur roept ouders op de pratende pop 'My Friend Cayla' onschadelijk te maken. Met de pop kunnen kinderen namelijk worden afgeluisterd.

De pop werd in Nederland door Intertoys en Bart Smit verkocht. Nadat de Noorse Consumentenbond constateerde dat iedereen in de buurt van de pop met een mobiele telefoon via bluetooth gesprekken kan afluisteren en de pop ook iets kan laten zeggen, besloot Blokker Holding, eigenaar van Bart Smit en Intertoys, begin december de pratende pop voorlopig uit voorzorg uit de schappen te halen.

De pop is in Duitsland verboden, zegt voorzitter van het Bundesnetzagentur Jochen Homann. Het speelgoed mag niet meer worden verkocht. Fabrikant Genesis Toys heeft volgens de BBC nog niet gereageerd op de oproep van de Duitse toezichthouder.

De distributeur van de pop heeft eerder aangegeven dat de hacks geïsoleerde gevallen waren en werden uitgevoerd door specialisten. De app van de pop zou een upgrade krijgen waarmee de problemen zouden worden verholpen. Volgens experts bestaan de problemen echter nog steeds.

Duitse waakhond: vernietig pratende pop
Duitse waakhond: vernietig pratende pop (Foto: BuzzT)

Kristoff pakt tweede ritzege in Oman

In de Tour of Oman heeft Alexander Kristoff zijn tweede ritzege te pakken. De 29-jarige Noor van Katusha-Alpecin was in de vierde etappe de sterkste in de sprint voor Sonny Colbrelli en Greg van Avermaet, nadat hij eerder de openingsrit won. De Belg Ben Hermans blijft leider in het algemeen klassement.

Meteen na de start probeerden verschillende renners weg te raken, maar in eerste instantie liet het peloton niet begaan. Uiteindelijk slaagde negen renners erin om de vlucht van de dag te vormen: Bob Jungels (Quick-Step Floors), Tanel Kangert (Astana), Stefan Küng (BMC), Stefan Denifl (Aqua Blue Sport), Mike Teunissen (Sunweb), Daniel Eaton (United Healthcare), Axel Domont (AG2R), Fabian Doubey (FDJ) en Anass Ait El Abdia (UAE Abu Dhabi). 

Op vijftien kilometer werden de vluchters gegrepen door het werk van BMC. Op het laatste klimmetje van de dag probeerden Rui Costa, Mathias Frank en Jacob Fuglsang weg te komen, maar door het werk van Katusha-Alpecin eindige het toch in een sprint van een vijftigtal renners.

Kristoff maakte het werk van zijn ploeggenoten af, voor Sonny Colbrelli en Greg van Avermaet. Het was voor de Noor zijn tweede zege in Oman en zijn derde zege van het jaar. Hermans blijft leider in het algemeen klassement.ViŮales domineert tijdens testdagen Phillip Island

Yamaha-rijder Maverick Viñales heeft gedomineerd tijdens alledrie de testen op het Phillip Island Circuit in Australië. De 22-jarige coureur wist 2 van de 3 testdagen de snelste tijd op de klok te zetten. Viñales wist ook al tijdens de post-season test in Valencia en de eerste pre-season test in Sepang de rest van de rijders achter zich te laten.

Woensdag
Op de eerste testdag zagen we kersverse Ducati-coureur Jorge Lorenzo als een van de eersten de baan op gaan. Het was echter Maverick die als eerste rijder onder de 1'30-grens wist te duiken. Halverwege de dag was de jonge Spanjaard nog steeds de snelste, maar wegens een rode vlag werd de sessie tot tweemaal toe kort onderbroken. De eerste rode vlag was voor een crash van Alvaro Bautista en Scott Redding, en toen Sam Lowes ook crashte werd voor de tweede keer de rode vlag gewapperd. Gelukkig bleken alledrie de rijders ongedeerd en kon beide keren de sessie snel herstarten.

Uiteindelijk bleek het Marc Márquez die mede-Spanjaard Viñales van de troon stootte. Zijn ronde van 1'29.497 bleek de snelste van de dag. Lange tijd leek het erop dat de Spaanse Yamaha-debutant het met een tweede plek kon doen, maar vlak voor het einde van de sessie kwam zijn teamgenoot Valentino Rossi (1’29.684) daar een stokje voor steken, gevolgd door de nieuwste aanwinst van Suzuki, Andrea Iannone (1’29.926). De top-5 werd gecompleteerd door de Brit Cal Crutchlow, die van de snelste vijf als enige in de 1'30ers reed.

Danilo Petrucci classificeerde tijdens de openingsdag als snelste Ducati-man op de zesde plaats, terwijl Ducati factory rider Lorenzo de eerste dag net buiten de top 10 afsloot met een elfde rondetijd. Honda-coureur en teamgenoot van huidig wereldkampioen Marc Márquez Dani Pedrosa noteerde de zevende snelste rondetijd.

Donderdag
Donderdag was een dag met een feestelijk tintje: negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi vierde vandaag zijn 38e verjaardag. Yamaha trakteerde de Italiaan op een taart met kaarsjes, maar er moest ook nog gewoon getest worden. Helaas voor de jarige Rossi was het zijn nieuwe teamgenoot Viñales die de snelste tijd van de dag wist neer te zetten: "Ik ben snel met beide frames en ik kon constant rondetijden op de klok zetten van 1’29 laag en 1’29 half. Zoals ik al zei, we hebben vandaag een grote stap voorwaarts weten te maken en we gaan onze best doen om morgen weer een stap te maken,” aldus de snelle Spanjaard wiens snelste rondetijd neerkwam op 1'28.847.

Márquez had een vermoeiende en drukke tweede dag, want de Honda-coureur sloot de test af met maar liefst 107 ronden op de teller. Marc en zijn team hadden van tevoren gepland om zoveel mogelijk informatie te verzamelen: “Het was vandaag een dag van keihard werken, en ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel een beetje moe ben nu. We hadden vooraf een plan gemaakt met dingen die we af wilden werken vandaag, en dat is ons gelukt," blikt de tweede man van de dag terug. Hoewel de vele ronden hem hebben geholpen, zijn ze er nog niet, geeft hij toe: "Maar goed, net zoals ik gisteren al vertelde, we missen nog steeds iets omdat ik me nog steeds niet 100% comfortabel voel op de motor maar we zijn op de goede weg. Hopelijk geven deze twee lange runs ons de informatie die we nodig zijn om de gebieden te vinden waarin we een stap voorwaarts kunnen maken."

De derde plek werd ingenomen door Cal Crutchlow, die een tijd van 1’29.325 noteerde. Naar eigen zeggen had hij een nog snellere tijd op de klok kunnen zetten, maar lag daar vandaag de focus niet op. "Het gekke aan vandaag is dat we niet eens bezig zijn geweest met het rijden van dat ene snelle rondje, hadden we dat wel gedaan dat zouden we nog wel eens heel competitief geweest kunnen zijn," aldus de 31-jarige coureur.

Alvaro Bautista (1'29.411) van het Pull&Bear Aspar Team en Italiaan Andrea Dovizioso (1'29.483) maakten de top-5 compleet. Birthday boy Rossi klokte een tijd goed genoeg voor plek acht, net onder Duitser Jonas Folger op de zevende plaats, maar was hier allesbehalve tevreden mee. De jarige geeft aan: "Dit was een lastige dag voor ons, vooral in de middag. De tests die we in de middag wilden uitvoeren, lange runs met enkele aanpassingen aan de motor, verliepen niet goed. Ik was niet snel genoeg, het voelt een beetje alsof we de verkeerde weg zijn ingeslagen."

Anderhalve seconde achter Viñales, op plek zestien, eindigde Dani Pedrosa. Dit had echter een reden: de Honda-rijder kampte met griepverschijnselen en voelde zich met name het eerste gedeelte van de dag totaal niet fit. Op plek vijftien, één plek boven Pedrosa, bevond zich Ducati-coureur Jorge Lorenzo. Opvolger van Viñales bij Suzuki, Andrea Iannone, noteerde een twaalfde tijd, net achter Johann Zarco en vóór Karel Abraham en Danilo Petrucci.

Vrijdag
Wederom een feestelijke dag! Deze laatste testdag was het regerend wereldkampioen Marc Márquez die de kaarsjes mocht uitblazen. De jonge coureur is 24 jaar geworden en werd door Honda getrakteerd op taart en een cadeautje. De afsluitende testdag bleek sowieso een Spaans feestje want de gehele top-3 bestond enkel uit Spanjaarden.

De absolute nummer één en snelste man van het veld was wederom Maverick Viñales. Hij en de jarige Márquez wisten allebei in de 1'28ers te rijden. Honda-man Dani Pedrosa was gelukkig hersteld van zijn griep en pakte met 65 ronden de derde snelste rondetijd (1'29.033). C-c-c-combo breaker was de Duitse Tech-3 debutant Jonas Folger die een indrukwekkende tijd van 1'29.042 op de klok zette. Brit Cal Crutchlow reed in 85 ronden een snelste ronde van 1'29.101 en verzekerde zichzelf daarmee van een vijfde plaats. Suzuki-coureur Alex Rins reed naar plek zes, terwijl diens teamgenoot Andrea Iannone wederom een twaalfde tijd noteerde. Ook hij wordt op de tijdlijsten omringd door landgenoten: Valentino Rossi tikte een elfde plek af (1'29.470), terwijl Danilo Petrucci het moest doen met plek 13 (1'29.615).

Iets beter ging het voor Jorge Lorenzo, die eindelijk binnen de top-10 eindigde op het Australische circuit. "Als we de potentie hadden om sneller te gaan, dan zouden we dat doen. We proberen zo snel mogelijk te rijden maar op dit moment zijn we qua kwalificatiesnelheid heel ver verwijderd van Viñales en qua racesnelheid staan we ver achter hem," aldus de 29-jarige coureur. Toch probeert hij positief te blijven: "Het positieve is dat we elke dag sneller gaan. Hopelijk kunnen we de laatste dag langer in de 1.30 rijden en in de 1.29 duiken. Er is iets dat we niet begrijpen. We weten niet wat het is. Bautista is in bepaalde bochten veel sneller. Er werkt iets niet. We moeten een oplossing vinden," besluit de voormalig Yamaha-rijder die de derde testdag met een achtste plek afsloot. Lorenzo's teamgenoot Andrea Dovizioso moest genoegen nemen met een zevende plek, terwijl Jack Miller en Aleix Espargaró respectievelijk de negende en tiende plaats bezetten.

De derde en allerlaatste pre-season test zal plaatsvinden op het Losail International Circuit in Qatar van 10 tot 12 maart. De openingsrace zal daar plaatsvinden op 28 maart.

Titelverdediger Klizan onderuit in Rotterdam

Het ATP-toernooi van Rotterdam moet het vanaf de halve finales zonder Martin Klizan doen. De Slowaakse nummer 73 van de wereld leek weer in uitstekende vorm te verkeren, maar dolf in de kwartfinales het onderspit tegen de Tsjech Tomas Berdych.

Berdych stond fantastisch te serveren en stond in de gehele eerste slechts welgeteld één punt af op zijn service. Door Klizan twee keer een break aan de broek te hangen won hij de set dan ook, waarna hij in het tweede bedrijf wederom onaantastbaar was op eigen service. Hij brak de Slowaak op 2-1 en maakte het uiteindelijk met een lovegame na exact een uur af: 6-3, 6-3. 

Geile politica geeft pubers seksles

In Mexico is ernstige beroering ontstaan rond ene Dione Anguiano. Op videobeelden is namelijk te zien hoe de 52-jarige politica de jeugd van Mexico-Stad laat zien hoe je een condoom om een stijve batsbajonet doet. Met de mond, welteverstaan.

Het opmerkelijke pijpincident vond deze week plaats op een jongerenevenement in de metropool. Al snel ging een filmpje hiervan viral op het internet.

In de video zien we hoe de langharige brunette een flinke dildo in haar handen houdt. Voor de ogen van haar jeugdige publiek haalt ze een condoom tevoorschijn. Vervolgens brengt Anguiano het kapotje op vakkundige wijze oraal aan op de neppiemel.

Aangemoedigd door de joelende menigte gaat ze nog even door met het pijpen van de dildo. De pubers scanderen haar naam en applaudisseren zelfs als de politica eenmaal klaar is met de klus.

De Mexicaanse ligt nu echter zwaar onder vuur in het katholieke land. Menigeen noemt de act 'onverantwoordelijk'. "Tienerzwangerschappen zijn een groot probleem in dit gebied", klinkt het. "En zij leert de jeugd juist weer nieuwe sekstrucjes aan. Wat een domme actie van zo'n machtige persoon."

De politica is zich echter van geen kwaad bewust. "Ik nodig de jeugd uit om op een verantwoorde manier seks te hebben", reageert ze. "Ik leer hun juist zwangerschappen te voorkomen en zichzelf te beschermen."

Heldin of perverseling? Zeg het maar!

Koolhof/Middelkoop knap naar halve finales Rotterdam

Tennissers Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop hebben zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van het ATP-toernooi in Rotterdam. Het Nederlandse duo won knap van het als vierde geplaatste koppel Lukasz Kubot en Marcelo Melo.

Koolhof en Middelkoop maakten een vroege break goed en dwongen zo een tiebreak af tegen het Pools-Braziliaanse partnerschap. Daarin waren ze duidelijk de betere en dus was de eerste set binnen. In het tweede bedrijf ging het gelijk op, tot de Nederlanders op 3-3 door de service van -hun opponenten braken. Dat deden ze daarna nog een keer en daarmee was de partij afgelopen: 7-6 (2), 6-3. 

De twee Nederlanders staan zaterdag in de halve finales tegenover landgenoot Jean-Julien Rojer en de Roemeen Horia Tecau. 

Superstunt skiŽr Leitinger, Hirscher wereldkampioen

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft zich voor de eerste keer in zijn carrière laten kronen tot wereldkampioen op de reuzenslalom. De Oostenrijkse zoon van een Nederlandse moeder - we moeten toch een Nederlands tintje vinden - was in de sneeuw van het Zwitserse St. Moritz de snelste over twee runs.

Na de eerste run ging Hirscher al aan de leiding, voor landgenoot Philipp Schörghofer, die maar 0,26 seconden achterstand had. Specialist Alexis Pinturault uit Frankrijk gaf met 0,35 seconden ook niet veel toe, terwijl de Zweed Matts Olsson op 0,39 seconden de vierde plek in handen had. Ook Henrik Kristoffersen (+0,48), Roland Leitinger (+0,53) en Leif Kristian Haugen (+0,54) deden nog volop mee in de strijd om de medailles.

De Noor Haugen nam van deze groep de leiding in handen, maar moest die gelijk afstaan aan Leitinger. De Oostenrijker skiedde vooral halverwege de run fenomenaal en zag Kristoffersen, Olsson en Pinturault zich stukbijten op zijn tijd, waardoor een sensationele medaille zeker was. Schörghofer haalde het niet en viel ook terug tot achter Haugen, die daardoor ook een verrassende medaille won. Hirscher leverde op Leitinger's sterke stuk wel wat in, maar hield de leiding vast en pakte de wereldtitel.

Dat Hirscher won is niet zo vreemd, dat doet hij op de reuzenslalom wel vaker. Voor Leitinger ligt dat anders: in de afgelopen vijf jaar stond hij 28 keer aan de start in de World Cup, met één zesde plek in 2015 als enige klassering in de top-10 en dus is zijn zilveren medaille een daverende stunt. Ook de 29-jarige Haugen kwam in zijn 132 starts op het hoogste niveau nooit op het podium: twee vierde plekken dit seizoen waren zijn beste resultaten ooit. 

Maarten Meiners plaatste zich zeer knap voor de tweede run, maar ging na een paar poortjes onderuit. 

Poolse dieven gebeten door politiehond

Twee mannnen van Poolse afkomst die zich weigerden over te geven aan de politie in Boskoop zijn vrijdagochtend gebeten door een politiehond. Iemand had de politie gewaarschuwd dat de twee fietsen wilden meenemen op de Parklaan. Op het moment dat ze doorkregen dat ze werden gadegeslagen, sloegen ze op de vlucht. 

Ze verschansten zich op het terrein van Garden Plaza. De omgeving werd afgezet en de hond Diesel werd losgelaten. De ene dief werd in zijn been gebeten, de andere in zijn arm. Na behandeld te zijn door een dokter, werden ze aangehouden. De 30- en 34-jarige mannen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Bij een gereedstaande vrachtauto werden meerdere gestolen fietsen aangetroffen. 

Gezichtsherkenning moet lemuren redden

Amerikaanse onderzoekers hebben gezichtsherkenningssoftware ingezet om lemuren van elkaar te onderscheiden. De op Madagascar levende halfapen blijken zeer goed te herkennen door de computer. In een test werden 98,7 procent van de beesten succesvol herkend door het programma LemurFaceID, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift BMC Zoology.

Voor de herkenning van verschillende dieren wordt nu nog vooral uitgegaan van andere kenmerken zoals lichaamsgrootte, opvallende kleurpatronen of bijvoorbeeld littekens. Ze blijken echter ook allemaal een ander gezicht te hebben. De onderzoekers pasten gezichtsherkenningssoftware voor mensen aan om die gezichten te herkennen. Zo werd de invloed van gezichtshaar beperkt en moest de software ook om leren gaan met veranderende natuurlijke belichting.

Lemuren zijn bedreigde diersoorten. Door de inzet van computers met de software kunnen de beesten langduriger onderzocht worden en kan er dus meer geleerd worden over hoe we de dieren kunnen beschermen. Met enige aanpassingen is de software ook geschikt te maken voor onderzoek naar andere dieren zoals apen en beren, verwachten de onderzoekers.

Gezichtsherkenning moet lemuren redden
Gezichtsherkenning moet lemuren redden (Foto: BuzzT)

Bedrijf van drama mestsilo eerder in de fout

Bij het bedrijf dat betrokken is bij het dodelijke ongeval met drie slachtoffers in een mestsilo in 2013 is eerder een medewerker omgekomen. Twee jaar eerder overleed ook een werknemer in een mestsilo.

Dat bleek vrijdag tijdens de zitting in de rechtbank in Zwolle. De directeur van het bedrijf uit het Friese Abbega, dat gespecialiseerd is het verpompen van mest en het reinigen van mestsilo's, staat daar terecht op verdenking van het treffen van onvoldoende veiligheidsmaatregelen. Bij het ongeval in de mestsilo in juni 2013 in Makkinga kwamen drie mensen om, onder wie twee personeelsleden van het bedrijf. De slachtoffers zijn gestikt door giftige gassen in de silo.

In april 2011 viel een medewerker van hetzelfde bedrijf van het dak van een mestvergister in Luttelgeest en overleed. De onderneming kreeg toen een boete van ruim 10.000 euro. Drie jaar ervoor kreeg het bedrijf al een boete van ruim 8000 euro omdat iemand van een ladder was gevallen.

Bedrijf van drama mestsilo eerder in de fout
Bedrijf van drama mestsilo eerder in de fout (Foto: ANP)

Vrouw vrijuit voor fatale brand Emmen

Een 47-jarige vrouw uit Emmen gaat vrijuit voor brandstichting in een woning aan de Weytackers in Emmen, waarbij in februari vorig jaar de 31-jarige bewoonster om het leven kwam en haar toen acht- en zesjarige dochtertjes zwaargewond raakten.

De vrouw werd in oktober aangehouden op verdenking van brandstichting, maar het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat de zaak wordt geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Brandweerlieden wisten de moeder destijds nog wel uit de woning te redden, maar ze overleed later in het ziekenhuis. De politie vermoedde destijds meteen brandstichting.

Vrouw vrijuit voor fatale brand Emmen
Vrouw vrijuit voor fatale brand Emmen (Foto: ANP)

Duitsers zien liever Schulz als kanselier

Duitse kiezers zien liever de sociaaldemocraat Martin Schulz als bondskanselier dan Angela Merkel Kasner. Maar 38 procent wil Merkel Kasner als regeringsleider, tegen 49 procent Schulz, aldus de 'Politbarometer' van de publieke zender ZDF. Een maand geleden was dat nog 44 procent voor Merkel Kasner en 40 procent voor Schulz, die tot voor kort voorzitter was van het Europees Parlement.

Ook de SPD van Schulz zit in de lift. De partij schoot in de kiezersgunst in twee weken tijd met zes procentpunten omhoog naar 30 procent. De CDU/CSU van Merkel Kasner stond op 34 procent (min 2). De AfD haalde in de peiling 10 procent (min 1), de Groenen 9 procent (plus 1), de Linke 7 procent (min 3) en de FDP 6 procent (onveranderd).

Dit betekent nog altijd een ruime meerderheid voor de huidige 'grote coalitie' van CDU/CSU en SPD, en een zeer krappe meerderheid voor een eventuele coalitie van CDU/CSU, Groenen en FDP.

De Bondsdagverkiezingen staan gepland in september.

Duitsers zien liever Schulz als kanselier
Duitsers zien liever Schulz als kanselier (Foto: ANP)

Weeralarm zonder internet

IBM-dochter The Weather Company gaat gebruikers van zijn weerapp waarschuwen voor natuurrampen of aankomend noodweer zonder dat zij een internetverbinding nodig hebben. De telefoons kunnen elkaar direct benaderen en vormen zo een zogeheten mesh-netwerk.

De waarschuwingen via een mesh-netwerk komen als eerste in India beschikbaar. Daarna volgen nog 42 landen in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië. Juist in die landen zijn de mobiele netwerken snel overbelast omdat de vraag naar data groter is dan de netwerken aankunnen.

Dankzij de mesh-technologie is er maar een telefoon met internetverbinding nodig om waarschuwingen vervolgens toch te verspreiden. Daar zit uiteraard wel een limiet aan. Telefoons moeten binnen een redelijke afstand van elkaar blijven om deel van het mesh-netwerk uit te kunnen maken. Voor echt geïsoleerde locaties is de nieuwe app dus niet geschikt.

De nieuwe versie van The Weather Channel-app is alleen voor Android beschikbaar.

Weeralarm zonder internet
Weeralarm zonder internet (Foto: BuzzT)

Turkije haalt zes imams terug uit Duitsland

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse religieuze overheidsorganisatie Diyanet heeft zes imams teruggehaald uit Duitsland in verband met de beschuldiging van spionageactiviteiten. De geestelijken van de moskeevereniging Ditib hebben hun bevoegdheden overschreden, maar zich niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten, benadrukte Diyanet-voorzitter Mehmet Görmez vrijdag in Ankara.

Onder de teruggeroepen imams zijn de vier bij wie de Duitse justitie woensdag huiszoeking heeft laten doen. De voorgangers krijgen hun oude dienstbetrekking terug. Görmez gaf toe dat de betrokkenen informatie over vermoedelijke aanhangers van de Gülen-beweging in Duitsland hebben doorgespeeld. "Iedereen die dat heeft gedaan, is als teken van goede wil naar zijn vroegere post ontboden."

Volgens Görmez kan niet worden gesproken van spionage. "Het is dan ook onacceptabel dat er nog langer campagne wordt gevoerd tegen Ditib en Diyanet".

De regering-Erdogan houdt de in de VS wonende prediker Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep vorig jaar juli.

Turkije haalt zes imams terug uit Duitsland
Turkije haalt zes imams terug uit Duitsland (Foto: ANP)

OM: Rose in 2007 vermoord door echtgenoot

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 46-jarige echtgenoot van de in 2007 in Thailand verdwenen Rose Sulaiman van moord. Volgens de officier van justitie heeft Bert den D. uit Benthuizen zijn vrouw gewurgd in Thailand. Dat bleek tijdens een zogeheten pro formazitting vrijdag bij de rechtbank in Den Haag. Hoewel de doodsoorzaak van Sulaian niet duidelijk is, ziet de rechtbank voldoende gronden om Den D. nog ten minste drie maanden langer vast te houden.

De Maleisische Sulaiman, die met Den D. en hun zoontje in Thailand woonde, verdween in 2007. Het lichaam van slachtoffer Rose (26) werd in 2008 gevonden in de gierput van het huis in Ranong (Thailand).

In mei 2016 werden haar in Maleisië begraven resten opgegraven, en onderzocht door het NFI. Dat coldcase-onderzoek leidde vervolgens in november 2016 tot de arrestatie van Den D.

OM: Rose in 2007 vermoord door echtgenoot
OM: Rose in 2007 vermoord door echtgenoot (Foto: ANP)

Prins Lex Uiting huilde na uitverkiezing

Lex Uiting kan het nog nauwelijks bevatten dat hij prins Carnaval is geworden in zijn geboortestad Venlo. Na zijn uitverkiezing liet de presentator zijn tranen vaker dan een keer de vrije loop gaan.

"De eerste dagen heb ik veel gehuild, pure emotie", zegt Lex vrijdag in De Telegraaf. "En nog word ik elke morgen wakker met de eerste gedachte: ik ben prins van Venlo. Dan kijk ik op mijn telefoon en zie ik honderden berichtjes. Aanvankelijk gaf ik iedereen een antwoord, maar dat lukt gewoon niet meer, dus sorry daarvoor."

Dat er nu mensen zijn die vinden dat Lex nooit prins had mogen worden omdat hij in Amsterdam woont, vindt Lex onzin. Hij is zelf nooit iemand tegengekomen die er een punt van maakte. "Er schijnen wat mensen brieven te hebben gestuurd naar regionale media waarin ze daarover mopperen. Maar ik kom alleen maar enthousiaste mensen tegen. Iedereen is positief. En waar je ook woont, als je hier vandaan komt blijf je voor altijd 'unne Venlonaer'. Zo voel ik dat ook en ik kom nog heel vaak terug in het 'stadje van lol en plezeer'. Dus ik begrijp niet echt waar dit over gaat."

'Prins' Lex Uiting huilde na uitverkiezing
Prins Lex Uiting huilde na uitverkiezing (Foto: BuzzE)

Stuntvliegtuig snijdt camerakabel door op WK alpineskiŽn

Het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zwitserse St. Moritz is vrijdag opgeschrikt door een incident tijdens een vliegshow. Het PC-7 Team van de Zwitserse luchtmacht gaf tussen de eerste en tweede run van de reuzenslalom bij de mannen een show, maar aan het einde ging het niet helemaal goed.

Bij de afsluiter van de show vlogen de vliegtuigen van elkaar weg, een gebruikelijke formatie om een show af te sluiten. Eén van de vliegtuigen vloog echter precies tegen een kabel waar een camera aan hangt die tijdens de wedstrijden voor mooie beelden van bovenaf zorgt. Een deel van de camera denderde naar beneden en kwam in het finishgebied terecht. Gelukkig raakte niemand gewond: niemand bevond zich in dat deel van het finishgebied, midden tussen de tribunes, en alle vliegtuigen zijn niet veel later veilig geland.

De start van de tweede run, met de Nederlander Maarten Meiners, is overigens uitgesteld naar 13.30 uur. Uiteraard moest de rommel opgeruimd worden en bovendien moeten alle skiërs met sneeuwscooters naar de start gebracht worden. De skilift mag namelijk niet gebruikt worden na het ongeval, nadat meerdere skiërs ogenschijnlijk een tijdje in de lift vast hebben gezeten.

Vergoeding problemen persoonsgebonden budget

Wegens problemen met het persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg, kunnen gedupeerden vanaf 1 maart een vergoeding aanvragen. De compensatie is bedoeld voor houders van een pgb en pgb-zorgverleners die extra kosten hebben gemaakt doordat de Sociale Verzekeringsbank in 2015 te laat betaalde.

Dat maakte het ministerie van Volkgezondheid vrijdag bekend. Op de website www.compensatieregelingpgb.nl kunnen betrokkenen nagaan of zij voor de vergoeding in aanmerking komen. De vergoeding kan tot 1 juni worden aangevraagd.

De problemen ontstonden toen in 2015 de betaling van het pgb veranderde. Budgethouders ontvingen niet langer geld op hun rekening, waardoor zorgverleners niet altijd op tijd zijn betaald. Dat leidde tot hinder, stress en ongemak bij budgethouders en hun zorgaanbieders. Een deel van hen heeft bovendien extra en soms aanzienlijke kosten moeten maken, aldus het ministerie.

Vergoeding problemen persoonsgebonden budget
Vergoeding problemen persoonsgebonden budget (Foto: ANP)

SkiŽr Meiners stunt op WK en haalt tweede run

Skiër Maarten Meiners heeft op het wereldkampioenschap alpineskiën voor een van de beste resultaten uit zijn carrière gezorgd. De 25-jarige Nederlander zette in de eerste run van de reuzenslalom vrijdagochtend de 25e tijd neer en plaatste zich daarmee voor de tweede run.

Meiners, eerder deze maand goed voor zilver op de alpinecombinatie op de Winteruniversiade, mocht als 49e naar beneden. De piste was daardoor al wat kapot geskied en vaak komen skiërs met een dergelijk startnummer niet meer in de buurt van de top-30. Meiners deed het echter bijzonder goed en gaf slechts 2,04 seconden toe op leider Marcel Hirscher. 

Om 13.00 gaat de tweede run van start, waarin men in omgekeerde volgorde naar beneden gaat: de nummer dertig als eerste, leider Hirscher als laatst. De wedstrijd zal weer live te zien zijn op Eurosport en ARD. 

Holleeder: 'Astrid saboteert proces'

Willem Holleeder heeft zijn zus Astrid er vrijdagochtend van beschuldigd dat ze de voortgang van zijn strafproces moedwillig saboteert. "Ze wil in alle opzichten de regie voeren", aldus de Amsterdamse 'topcrimineel' voor de rechtbank in Amsterdam.

Holleeder liet aan het einde van de korte zitting zijn irritatie over de houding van zijn zus de vrije loop. "Eerst mocht ik zelf niet meer bij de verhoren door de rechter-commissaris zijn, toen moest mijn advocaat Stijn Franken weg, toen beriepen mijn zussen zich op hun verschoningsrecht, toen kwam het boek van Astrid en nu wil ze weer alleen door de rechtbank worden verhoord. Er wordt steeds iets nieuws opgeworpen."

.

Holleeder: 'Astrid saboteert proces'
Holleeder: 'Astrid saboteert proces' (Foto: ANP)

8 jaar cel en tbs geŽist voor doden Els Borst

In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie opnieuw acht jaar onvoorwaardelijke cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Bart van U. voor het doden van politica Els Borst en zijn zus Loïs. Daarbovenop eiste het OM ook nog zes maanden cel voor verboden wapenbezit.

In eerste aanleg kreeg Van U. tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie had ook toen acht jaar celstraf geëist en ging in daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam vorig jaar. De inhoudelijke behandeling van deze zaak was afgelopen woensdag bij het gerechtshof in Den Haag, vrijdag werd de eis uitgesproken.

Van U. (40) heeft eerder bekend politica Borst in 2014 en zus Loïs een jaar later met tientallen messteken om het leven te hebben gebracht. Hij zou in een chronische psychose verkeren. De vraag waar het om draait in de behandeling in hoger beroep is daarom in hoeverre hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn daden. De Rotterdamse rechtbank vond van niet, het OM is van mening dat Van U. weliswaar "sterk verminderd toerekeningsvatbaar is", maar niet volledig.

Van U. hoorde de eis uiterlijk onbewogen aan. Net als afgelopen woensdag zat hij onophoudelijk met zijn benen te trillen. Tijdens die zitting herhaalde hij zijn motief om Borst te doden: hij had een "goddelijke opdracht" op zijn zevende jaar gekregen om degene te doden die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid in Nederland. Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde, moest dood omdat ze hem in zijn optiek pestte.

8 jaar cel en tbs geëist voor doden Els Borst
8 jaar cel en tbs geëist voor doden Els Borst (Foto: ANP)

Verstappen: "Bochtensnelheid erg indrukwekkend"

Max Verstappen hoeft nog maar zo'n tien dagen te wachten om voor het eerst echt met de nieuwe wagen van Red Bull te rijden, maar de jonge Nederlandse Formule 1-coureur heeft de RB13 al aan de tand gevoeld. Virtueel, welteverstaan.

"In de simulator heb ik al met de nieuwe auto gereden en vooral de bochtensnelheid is echt indrukwekkend", zegt Verstappen op de website van zijn team. "Gelukkig duurt het niet lang meer voor we het circuit op kunnen, want dat wil je natuurlijk in het echt meemaken. Ik heb heel veel zin om er weer tegenaan te gaan, in de auto te zitten en te gaan racen."

Het fysieke aspect van de nieuwe regels in de Formule 1 zijn al lang onderdeel van gesprek geweest, want het wordt een stuk zwaarder. "Ik train niet echt anders dan vorig jaar, ik doe het alleen vaker en langer en met zwaardere gewichten." Verstappen maakte vorig seizoen na vier races de overstap van Toro Rosso naar Red Bull en is dus voor het eerst volledig betrokken bij een nieuwe Red Bull. "Zeker met de grote veranderingen is het heel belangrijk dat ik dat meemaak. Dit is natuurlijk een veel betere voorbereiding dan vorig jaar." 

Over wat hij voor de Grand Prix van Australië hoopt is Verstappen duidelijk: "Hopelijk gaan we als eerste de eerste bocht door en blijven we tot de finish op kop rijden. Ik ben er eigenlijk nog niet echt mee bezig, ik zit eerst met mijn hoofd bij het testen en dan zien we in Australië wel hoe het gaat. Ik ga ook nog geen doel noemen, dan moeten we eerst weten hoe goed de auto nou echt is." 

Finland wil 50.000 soldaten meer

In verband met de oplopende spanningen in de regio's aan de Oostzee en een grotere dreiging vanuit Rusland wil de regering van Finland de strijdkrachten met 50.000 soldaten versterken. De Finse krijgsmacht heeft de beschikking over 230.000 man. Voor het vergroten van de paraatheid wordt vanaf volgend jaar jaarlijks ook 55 miljoen euro extra uitgetrokken.

Na de Russische annexatie van de Krim en het conflict in het oosten van Oekraïne is de veiligheidssituatie voor Finland verslechterd, zegt de regering. Rusland werkt er hard aan zijn "status als grootmacht" te vestigen. "Rusland streeft ernaar de mogelijkheden van de NAVO uit te dagen om de Baltische Staten en Oost-Europa te verdedigen, mocht er een militaire crisis ontbranden".

Finland is geen lid van de NAVO, maar heeft wel de samenwerking met de Verenigde Staten op veiligheidsgebied versterkt. Het wil ook intensiever met andere Scandinavische landen samenwerken.

Finland wil 50.000 soldaten meer
Finland wil 50.000 soldaten meer (Foto: ANP)

Ajax-trainer Bosz: "Het was wel degelijk een goal"

Peter Bosz heeft een teleurstellend gevoel overgehouden aan de 0-0 van Ajax op bezoek bij Legia Warschau in de Europa League donderdagavond.

De trainer van de Amsterdammers zag in de openingsfase een inzet van Davy Klaassen, die vrij duidelijk de doellijn passeerde, niet toegekend worden. "Ik kon het vanaf mijn positie niet zien", vertelde Bosz op de officiële website van Ajax.

"De vijfde of zesde man op de achterlijn had het waarschijnlijk heel koud. Hij heeft het niet gezien, want het was wel degelijk een goal. Ik heb na de wedstrijd foto’s gezien."

Doordat Ajax er in het restant van de wedstrijd niet in slaagde om te scoren en zelf 'de nul' hield bleef het in Warschau 0-0. "We waren hier naar toe gekomen om te winnen. Ajax wil altijd winnen."

"Over het hele duel waren we ook de bovenliggende partij, maar dan moet je wel scoren. Dat hebben we wel gedaan, maar die bal telde niet. Dan is 0-0 een teleurstellend, maar geen slecht resultaat. Maar goed, dan moeten we het komende week thuis afmaken."

Telefoon: AGM X1 | Indrukwekkend debuut?

AGM is een nieuw merk op de westerse smartphone markt. Binnen China zijn de toestellen al iets langer beschikbaar, maar nu wil het merk de wereld veroveren. Dit proberen ze met de AGM X1, een 5.5 inch rugged toestel.

AGM smartphone heeft naar eigen zeggen ruim 8 jaar ervaring met de ontwikkeling van telefoons. Het richt zich daarbij uitsluitend op val-, water- en stofbestendige (rugged) toestellen.

Een van deze toestellen is de AGM X1, dit is het eerste model van AGM dat ook binnen Europa (o.a via Amazon) te verkrijgen is. De verkoop in Europa betreft dan ook een speciale EU editie van het toestel, met onder andere ondersteuning voor de juiste 4G frequenties in Nederland, Europese lader en software zonder Chinese apps.

Onder de motorkap van het toestel vinden we een Snapdragon 617 processor van Quallcomm, dit is een midrange processor die we in Europa onder andere terug zien in de Cat S60, Motorola G4 en de HTC A9

Naast deze processor moet het toestel het stellen met 4GB RAM en 64GB opslaggeheugen. Dit alles kost in Europa 319 euro, dit is voor een Chinees toestel met deze processor stevig aan de prijs. Dit is deels te verklaren door de extra hoeveelheid opslag en RAM, en waterdichte/valbestendige behuizing tegenover de eerdergenoemde Motorlola en HTC. 

In deze review kijken we of de AGM X1 in de praktijk ook mee kan komen met de gevestigde merken. 

Historische score voor AIVD-puzzel

Voor het eerst hebben negen inzenders - zowel eenlingen als teams - de kerstpuzzel van de AIVD helemaal goed gemaakt. Ze haalden 100 punten of meer, wat nog nooit eerder is vertoond. De hoogste score tot nu toe was 96, meldt de inlichtingen- en veiligheidsdienst.

De winnaar, de 26-jarige Carlo, had als enige 105 punten. Hij was bovendien voor de tweede keer winnaar en krijgt daarvoor "eeuwige roem en een kerstkoffiebeker met een eigen puzzel erop", aldus een woordvoerster op BNR.

De AIVD-puzzel geldt als moeilijkste puzzel van het jaar. De opgaven zijn regelrechte hersenkrakers. De puzzel begon ooit als interne uitdaging om systematisch denken te stimuleren, maar wordt sinds 2011 online gezet. Er worden geen nieuwe AIVD'ers mee geworven, de puzzel is bedoeld om mensen plezier te verschaffen.

De editie van 2016 kende ruim 1250 inzendingen. Hij werd 100.000 keer gedownload, bijna twee keer zoveel als de vorige editie.

Historische score voor AIVD-puzzel
Historische score voor AIVD-puzzel (Foto: ANP)

Drie nieuwe games voor Origin Access, gratis te proberen

Electronic Arts heeft drie nieuwe games toegevoegd aan de lijst beschikbare titels voor de pc-gamedienst Origin Access. Het gaat om The Saboteur, Aragami en Furi. Daarmee komt het totale aantal beschikbare titels voor Origin Access op 62.

Eerder deze week maakten we al bekend dat Origin Access een week lang gratis te proberen is. De gamedienst kost normaal 3,99 euro per maand of 24,99 per jaar, waarvoor je in ruil een flinke lijst games tot je beschikking krijgt. Bovenstaande titels komen daar nu bij: The Saboteur is een semi open-world film-noir actiegame, Aragami is een cell-shaded stealth/adventuregame en Furi is een actie/shoot-em-up. Bekijk de trailers voor een impressie.

Om Origins uit te proberen, kun je je hier aanmelden of registreren. Ook de EA Access-hub voor Xbox One krijgt er volgende week een nieuwe titel bij, te weten Madden 17.

Steenmarter veroorzaakt stroomstoring

Een steenmarter heeft vrijdagochtend vroeg een stroomstoring veroorzaakt in Groningen. Het beestje was in het transformatorstation terechtgekomen en veroorzaakte kortsluiting, waardoor de stroom uitviel. De steenmarter heeft het niet overleefd.

Door de storing kwamen ruim 27.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Enexis duurde de storing maar kort omdat er werd overgeschakeld naar een ander transformatorstation zodat de stroomtoevoer snel weer op gang kon worden gebracht.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) was door de stroomstoring enige tijd telefonisch minder goed bereikbaar, maar dat probleem is inmiddels ook weer opgelost.

Eerste Formule 1-auto 2017 'gepresenteerd'

Het Formule 1-team van Williams heeft als eerste de nieuwe bolide, waar dit jaar mee geracet zal worden, aan de buitenwereld getoond. Aanvankelijk zou Sauber op 20 februari de eerste zijn, maar Williams dacht daar anders over en bracht beelden van de FW40 naar buiten. 

Felipe Massa en Lance Stroll zullen met een auto rijden die er wat kleurstelling betreft hetzelfde uitziet als we in voorgaande jaren gewend zijn. Door de technische reglementen zijn een aantal zaken natuurlijk wel anders: het bodywork kent vloeiender lijnen, de achtervleugel is lager en de neus is langer. 

Williams had als enige team geen datum bekendgemaakt voor de presentatie. De andere negen teams komen allemaal volgende week.

De Williams FW40 (Bron: YouTube)

Klaas Otto weer opgepakt

Oprichter en voormalig baas van motorclub No Surrender Klaas Otto is vrijdagochtend aangehouden, vier dagen na zijn vrijlating door de rechtbank in Breda. Otto werd door een arrestatieteam van zijn bed gelicht op het woonwagenkamp in Bergen op Zoom waar hij woont. Volgens de politie heeft hij zich niet gehouden aan de voorwaarden die de rechtbank oplegde toen hij werd vrijgelaten. Welke voorwaarde is geschonden, kon een woordvoerder nog niet zeggen.

Klaas Otto zat sinds juli in de gevangenis als verdachte in een groot onderzoek van het Openbaar Ministerie. Witwassen en afpersing zijn de belangrijkste beschuldigingen tegen hem. Bovendien wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een granaataanslag en brand bij een ander motorclublid met wie hij ruzie had.

Zijn rechterhand, buurman en medeverdachte Janus de V. werd vrijdagochtend ook aangehouden, eveneens voor overtreding van de vrijlatingsvoorwaarden.

Advocaat Louis de Leon van Klaas Otto was officieel nog niet op de hoogte van de arrestatie maar reageerde verontwaardigd op het machtsvertoon van de politie. "Ze hadden ook gewoon aan kunnen bellen", zei hij.

Klaas Otto weer opgepakt
Klaas Otto weer opgepakt (Foto: ANP)

Curlingploeg naar finale olympisch festival

Op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival in Erzurum komt er vrijdag een tweede medaille bij voor Nederland. De Nederlandse curlingjongens hebben zich vrijdagochtend geplaatst voor de finale door Slovenië te verslaan.

In de groepsfase waren de Slovenen nog te sterk, maar in de halve finale begonnen Wouter Gosgens, Jop Kuijpers, Bart Klomp en Olaf Bolkenbaas uitstekend. In het eerste en vierde end scoorden ze een punt, waarna Slovenië iets terug deed en op 2-1 kwam. In de drie volgende ends werd steeds één punt gescoord, afwisselend door Nederland en Slovenië. Dat leverde 4-2 als eindstand en dus een plek in de finale op.

Vrijdag wordt vanaf 12.30 uur Nederlandse tijd om goud gestreden tegen Rusland, dat zich in extremis met 3-2 langs gastland Turkije wist te spelen. 

Olympisch kampioen: "Spelen gaan langzaam dood, Bach moet aftreden"

Volgens olympisch kampioen Christoph Harting gaat het niet best met de Olympische Spelen. De Duitser, die vorig jaar olympisch goud won bij het discuswerpen in Rio de Janeiro, vindt dat de president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, af moet treden.

Harting vreest dat de Olympische Spelen 'tegen 2040 een langzame dood zullen sterven' als er niet snel hervormingen doorgevoerd worden bij het IOC. De kampioen is met name niet te spreken over de manier waarop zijn landgenoot Bach met de situatie rond het dopingschandaal in Rusland omgaat. Zo weigerde Bach de Russen volledig uit te sluiten van de Spelen in Rio, ondanks bewijs over staatsdoping. 

"Bach moet terugtreden, zodat het IOC weer een gezicht krijgt dat staat voor schone sport en consequente acties", aldus Harting tegenover de Berliner Morgenpost"Het olympisch ideaal heeft veel schade geleden en is al haar geloofwaardigheid in het afgelopen jaar kwijtgeraakt. Er moeten transparante, begrijpelijke en duurzame hervormingen doorgevoerd worden." In de afgelopen weken begint Bach zich overigens meer kritisch uit te laten tegenover Rusland. Het IOC is daarnaast bezig met twee onderzoeken naar de gang van zaken in het land en een verbod op deelname aan de Winterspelen van volgend jaar is nog niet uitgesloten.

Harting zegt verder dat elke atleet die betrapt wordt op het 'bewust' gebruiken van doping wat hem betreft gelijk levenslang geschorst zou moeten worden. Hij zou wel een tweede kans geven aan atleten die 'per ongeluk' verboden middelen in zich hebben, bijvoorbeeld door het eten van besmet voedsel. Harting's oudere broer Robert, olympisch kampioen in 2012 en drievoudig wereldkampioen, noemde Bach vorig jaar overigens zelfs al 'een onderdeel van het dopingsysteem en niet van het anti-dopingsysteem', waar de IOC-president boos op reageerde. 

Rojer langs olympisch kampioen naar halve finales Rotterdam

Tennisser Jean-Julien Rojer staat samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau in de halve finales van het ATP-toernooi van Rotterdam. De Nederlander, voor het eerst in Ahoy aanwezig, werkte zich samen met zijn kompaan langs het Spaanse duo Feliciano en Marc Lopez, de regerend Roland Garros-kampioenen. Marc Lopez is daarnaast de huidig olympisch kampioen in het dubbelspel, samen met Rafael Nadal.

Rojer en Tecau hadden in de eerste set voldoende aan een vroege break, terwijl het tweede bedrijf eveneens door één break gewonnen werd. Na een ruim uur zat de wedstrijd erop: 6-4, 6-4. Tegen wie het duo in de halve finales speelt is nog niet bekend. Vrijdagochtend spelen de Nederlanders Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop in de laatste kwartfinale tegen Lukasz Kubot uit Polen en de Braziliaan Marcelo Melo. De winnaars daarvan nemen het op tegen Rojer en Tecau. 

Facebook gaat naast moord mogelijk ook naakt toestaan

Facebook gaat een aantal regels en mogelijkheden aanpassen. Zo kunnen gebruikers straks zelf aangeven wat ze aanstootgevend vinden en wat niet waardoor het mogelijk wordt om naast de door Facebook wél geaccepteerde onthoofdingsvideo's, martelingen en live-ontvoeringen en zelfmoorden ook zo nu en dan een halve tepel tegen te komen in je timeline.

Ook wil topman Mark Zuckerberg verder inzetten op het gebruik van artificiële intelligentie. Zuckerberg schrijft dat in 'Building Global Community', een document dat hij op Facebook heeft gepubliceerd. Hij schetst daarin zijn visie op de toekomst van de sociale netwerksite. Het is de eerste keer sinds de beursgang van Facebook in 2012, dat Zuckerberg dit doet.

Volgens Zuckerberg kan kunstmatige intelligentie helpen om te bepalen welke teksten, foto's en video geweld, seksuele content of haat omvatten. Op basis van de voorkeuren van gebruikers kan hierop dan uiteindelijk worden gefilterd.

Hij realiseert zich onder meer dat er cultuurverschillen zijn tussen de miljarden gebruikers. De een neemt aanstoot, aan iets wat de ander prima vindt. "Europeanen hebben minder problemen met naaktfoto's dan Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten (en Amerikanen -red). We willen daarom naar een systeem met lokaal toezicht."

Gebruikers kunnen dan op verschillende vlakken zelf aangeven wat ze acceptabel vinden. Als ze dat niet instellen, wordt en 'gemiddelde' genomen van de voorkeuren in de regio van de gebruiker.

Dimitrov en Thiem naar kwartfinales Rotterdam

Tennissers Grigor Dimitrov en Dominic Thiem hebben zich donderdagavond geplaatst voor de kwartfinales van het ATP-toernooi van Rotterdam. In Ahoy hadden de nummers twaalf en acht van de wereld aan twee sets voldoende.

Dimitrov stond tegenover Denis Istomin en de Oezbeek leverde al gelijk zijn service in. Toch moest Dimitrov zelf ook zijn opslag afstaan en dus werd het een tiebreak. Daarin lieten beide spelers een setpoint liggen, maar Dimitrov maakte het op de tweede kans af. In het tweede bedrijf had hij aan twee breaks voldoende om Istomin van zich af te schudden: 7-6 (7), 6-1.

De Oostenrijker Thiem speelde tegen de Fransman Gilles Simon en die wist hem bij vlagen goed partij te geven. Op 3-3 in de eerste set zorgde Thiem voor de eerste break en die leverde hem gelijk de set op. Beide spelers braken elkaar één keer in het tweede bedrijf, waardoor een tiebreak uitkomst moest bieden. Daarin was Thiem op de beslissende momenten de betere: 6-4, 7-6 (4).

Vrijdag worden in Ahoy de kwartfinales gespeeld:

Marin Cilic (CRO, 1) - Jo-Wilfried Tsonga (FRA, 6)
Tomas Berdych (CZE, 4) - Martin Klizan (SVK)
Grigor Dimitrov (BUL, 5) - David Goffin (BEL, 3)
Pierre-Hugues Herbert (FRA, Q) - Dominic Thiem (AUT, 2)
 

Turks consulaat Rotterdam pakt paspoorten GŁlenaanhangers af

Het Turkse consulaat in Rotterdam neemt paspoorten in beslag van Turken die waarvan men denkt dat zij Gülen-aanhanger zijn. Dat meldt Trouw op basis van ooggetuigen en asieladvocaten.

Die zeggen dat zich zeker vier mensen persoonlijk hebben gemeld van wie het paspoort op het consulaat is ingetrokken. Ook sprak de krant een man die erbij was toen het Turkse paspoort van zijn vrouw werd ingenomen. Bij het kabinet zouden de praktijken volgens de krant overigens gewoon bekend zijn, maar zou niet worden bijgehouden om hoeveel mensen het gaat.

"Elke staat heeft de zelfstandige bevoegdheid een paspoort van een eigen onderdaan toe te kennen, dan wel in te trekken", zegt een woordvoerder. Die uitspraak gaat lijnrecht in tegen de algemene houding in de Tweede Kamer, waar men doorgaans roept dat het innemen van paspoorten onmogelijk zou zijn en de mensenrechten zou schenden.

Naast Gülenaanhangers zijn ook Koerden en kritische journalisten het slachtoffer van deze praktijken.

Bij het afpakken van het paspoort kan overigens wel een eendaags paspoort worden uitgegeven. Hiermee kan men dan naar Turkije vliegen. Daar moeten de slachtoffers dan voor de rechter bewijzen dat zij 'onschuldig' zijn. Ze blijven dan tot na het proces in hechtenis. Iets dat wel zes maanden kan duren.

Erdogan paait kiezers met doodstraf (Foto: ANP)

'Verzamelt paspoorten'

Gemeente redt Twente van de ondergang

De gemeente Enschede heeft donderdagavond ingestemd met een garantstelling van 25,4 miljoen euro, waardoor FC Twente gered is van de ondergang.

Twente hing lang een faillissement boven het hoofd. Dankzij de garantstelling kan de club echter per direct schuldeisers ING en XXII Capital terugbetalen. Zij krijgen nog 8,4 miljoen euro van de Eredivisionist. Ook kan de gemeente Enschede worden afbetaald. De gemeente heeft nog een bedrag van 17 miljoen euro tegoed van Twente.

Twente hangt mogelijk nog wel een flinke claim van de belastingdienst boven het hoofd. Die instantie doet onderzoek naar onregelmatigheden bij transfers, zoals die van Dusan Tadic naar Southampton. Het zou echter nog jaren kunnen duren voordat er duidelijkheid komt over de hoogte van de belastingclaim.

De verwachting was al dat de gemeenteraad zou instemmen met de garantstelling. Volgens TC Tubantia had de raad donderdag dan ook slechts twintig minuten nodig om tot een akkoord te komen. Alleen de SP, GroenLinks en Enschede Anders stemden tegen.

Penoza neemt afscheid met serie 5 ťn film

De nieuwe reeks van hitserie Penoza wordt definitief het laatste seizoen. Dat hebben KRO-NCRV en producent NL Film vrijdag bekendgemaakt. De opnames voor Penoza 5 zijn in volle gang. De serie wordt vanaf september uitgezonden op NPO 3.

Penoza vertelt over huisvrouw Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) die na de plotselinge dood van haar man (Thomas Acda) gedwongen wordt zijn rol in het criminele circuit over te nemen. De hoofdrollen worden gespeeld door Monic Hendrickx, Loek Peters, Raymond Thiry, Gijs Naber, Sigrid ten Napel, Hajo Bruins en Niels Gomperts.

Een nieuw gezicht in het vijfde seizoen is Sonja Silva, die Amanda, de nieuwe vriendin van huurmoordenaar Berry (Peters) speelt. Andere nieuwe acteurs in de vaste cast zijn Axel Daeseleire (als de nieuwe liefde van Carmen), Chris Peters (als zijn zoon) en Ward Kerremans (een nieuwe crimineel die het 'de Winkel' van Carmen lastig maakt).

Speelfilm
In seizoen 5 lijkt het de familie Van Walraven voor de wind te gaan. De Winkel loopt zonder problemen en haar kinderen lijken gelukkig. Carmen denkt eraan om te stoppen en heeft nog een paar drugsladingen nodig om haar pensioen, en de toekomst van haar gezin, veilig te stellen. Maar als er zich een nieuwe garde aandient, blijkt dat helemaal niet zo gemakkelijk te gaan als zij had gehoopt.

Na reeks 5 komt er nog wel een speelfilm. "Samen met regisseur Diederik van Rooijen, die de serie mede heeft ontwikkeld, zijn we in gesprek over een bloedstollend spannende speelfilm", belooft producent Alain de Levita van NL Film. "Daarmee willen we de Penoza-reeks gedenkwaardig afsluiten." Eerder vertelde De Levita al dat een eventuele film zich gedeeltelijk in het buitenland zou afspelen.

Kijkcijfersucces
Penoza is sinds de eerste uitzending in september 2010 uitgegroeid tot een kijkcijfersucces met wekelijks een miljoen kijkers voor Penoza IV in 2015. Ook online is de misdaadserie enorm populair met bijna 300.000 likes op Facebook en een succesvolle app. In 2014 en 2016 bereikte Penoza de finale van de Gouden Televizier-Ring.

Penoza neemt afscheid met serie 5 én film
Penoza neemt afscheid met serie 5 én film (Foto: BuzzE)

ANWB waarschuwt voor files naar wintersport

Het wordt de komende dagen druk op de wegen naar de wintersportgebieden. Tijdens de voorjaarsvakantie, die dit weekend begint in het noorden van het land, reizen zo'n 400.000 Nederlanders af naar de sneeuw in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In de regio's midden en zuid begint de voorjaarsvakantie volgend weekend.

De ANWB waarschuwt voor files. Zaterdag moet op topdrukte worden gerekend op de doorgaande wegen in Duitsland en Frankrijk. In Oostenrijk worden files verwacht op de toegangsroutes naar de skigebieden. Op de terugreis moeten de wintersporters rekening houden met controles bij de grensovergangen met Duitsland, aldus de ANWB.

ANWB waarschuwt voor files naar wintersport
ANWB waarschuwt voor files naar wintersport (Foto: ANP)

Radio 538 kondigt BREKEND nieuws aan

Radio 538, of eigenlijk Jelte en Rick, zijn al de hele ochtend aan het vertellen dat er om 8.45 uur op Radio 538 ZEER breaking nieuws komt. Alle kranten en journaals gaan er straks mee vol staan... 
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan de spanning niet meer houden. Wat voor nieuws denk jij dat er naar buiten komt? 
 

Kuzu: Azarkan aangesproken op 'trollen'

DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu heeft zijn tweede man, Farid Azarkan, aangesproken op de inzet van nepaccounts op sociale media om tegenstanders aan te vallen. Voor deze accounts werden profielfoto's van willekeurige internetgebruikers misbruikt om zo iets dat neigt naar identiteitsfraude te plegen.

Kuzu liet donderdag in het televisieprogramma Jinek in het midden of Azarkan al langer vertrouwd was met de omstreden praktijken, wat zoveel aangeeft als 'ja'.

NRC Handelsblad drukte zaterdag een whatsappgesprek af waarin Azarkan de voorzitter van de jongerenafdeling van DENK zijn zegen geeft voor het gebruik van een zogeheten trol. Dinsdag zei Kuzu al dat hij de jongeren had teruggefloten en "het niet meer zal gebeuren".

Kuzu heeft ingegrepen zodra hij lucht kreeg van de praktijken, zei hij. "Ik heb gezegd: dit is niet hoe wij werken. Wij strijden met open vizier. Azarkan vindt het ook geen normale wijze."

Daags vóór de onthullingen deed de partij al even aan desinformeren en preventief downplayen middels onderstaande video, waarin dus eigenlijk - geheel in DENK-stijl - werd gelogen tot men een ons woog.

 

Kuzu: Azarkan aangesproken op 'trollen'
Kuzu: Azarkan aangesproken op 'trollen' (Foto: ANP)

Vuurwapengevaarlijke man aangehouden in Dorst

De politie heeft vrijdagmorgen vroeg in het Brabantse plaatsje Dorst alsnog een vuurwapengevaarlijke man aangehouden.

Een arrestatieteam deed donderdagavond een inval in de woning van de 53-jarige man. Er bleek toen niemand in het huis aanwezig te zijn.

De politie kreeg donderdagavond laat een melding dat hij bij zijn woning was gezien. In de nacht van donderdag op vrijdag kon de politie hem toch nog arresteren bij de provinciale weg N282, waar zijn huis aan staat.

De inwoner van Dorst is voor verder onderzoek en verhoor naar het politiecellencomplex Mijkenbroek in Breda gebracht.

De politie was donderdagmiddag naar zijn woning gegaan nadat er schoten waren gehoord in een bos vlakbij het huis. De man werd vorig jaar al eens opgepakt toen hij met een luchtgeweer schoot op een vuilnisbak bij een picknickplaats waar mensen bij in de buurt stonden.

Vuurwapengevaarlijke man aangehouden in Dorst
Vuurwapengevaarlijke man aangehouden in Dorst (Foto: ANP)

Politieachtervolging op A15 na plofkraak

Wildwesttaferelen op de A15 van Gorinchem richting Nijmegen. De politie achtervolgde in de nacht van donderdag op vrijdag op hoge snelheid een auto, waar vier mannen inzaten die worden verdacht van een plofkraak. Bij de achtervolging werd ook de politiehelikopter ingezet.

Meerdere politiewagens probeerden bij de vluchtauto te komen. Tijdens de achtervolging werd met zeer hoge snelheden gereden. Een politieauto raakte hierbij beschadigd.

Na een lange achtervolging werd de vluchtauto rond 3.45 uur in Meerkerk stilgezet. De vier inzittenden zijn aangehouden en voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Mijkenbroek in Breda gebracht. De personenauto is door een bergingsbedrijf weggesleept.

Politieachtervolging op A15 na plofkraak
Politieachtervolging op A15 na plofkraak (Foto: ANP)

CBS: 711 euro zorgkosten uit eigen zak

Volwassen Nederlanders waren in 2015 bovenop hun zorgpremie gemiddeld 711 euro kwijt aan zorg, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in zijn jaarlijkse onderzoek naar zorguitgaven in ons land. Dat bedrag is vrijwel gelijk aan 2014. Het is een optelsom van het eigen risico en niet vergoede verzorging en medicijnen.

Los van de zorgpremie, betaalden Nederlanders in totaal 9,7 miljard euro uit eigen zak. Dat is 11 procent van de totale zorgkosten, die 90,6 miljard bedroegen in 2015. In 2000 was de eigen bijdrage gemiddeld nog 400 euro. Sindsdien zijn vooral de betalingen vanuit het eigen risico, dat in 2008 werd ingevoerd, en eigen bijdragen aan langdurige zorg flink toegenomen.

Het grootste deel van de eigen betalingen ging in 2015 naar ziekenhuiszorg (20 procent), geneesmiddelen (19 procent) en ouderenzorg (15 procent). Deze kosten stegen de afgelopen jaren vooral doordat een deel nu via het eigen risico wordt betaald. Hulpmiddelen, zoals een bril of scootmobiel, komen voor 45 procent voor eigen rekening. Dit aandeel is nauwelijks veranderd sinds 2000.

Over de hele linie zijn de zorgkosten de afgelopen vijftien jaar ongeveer verdubbeld. Eerder liet het CBS al weten dat de uitgaven tussen 2013 en 2015 wel minder sterk toenamen dan de jaren daarvoor. Over 2016 heeft het CBS nog geen cijfers beschikbaar.

CBS: 711 euro zorgkosten uit eigen zak
CBS: 711 euro zorgkosten uit eigen zak (Foto: ANP)

Uber krijgt boete voor illegale lobby

Uber heeft een boete gekregen van de Amerikaanse stad Chicago. Toen de dienst in 2015 geen passagiers mocht oppikken bij het vliegveld van de stad, stuurde Uber-adviseur David Plouffe een mailtje naar burgemeester Rahm Emanuel met het verzoek om hulp. Plouffe en Emanuel kenden elkaar goed, ze hadden samen voor president Barack Obama gewerkt. Maar Plouffe stond niet geregistreerd als lobbyist voor Uber, en mocht dus geen contact opnemen.

Plouffe moet nu een boete van 90.000 dollar betalen, omgerekend 84.000 euro. Uber kreeg een boete van 2000 dollar (bijna 1900 euro). Uber erkende schuld, maar had om een lagere straf gevraagd. "In dit geval hebben we een fout gemaakt en we houden ons aan de beslissing", aldus Uber in een reactie.

Uber krijgt boete voor illegale lobby
Uber krijgt boete voor illegale lobby (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: bewolkt en regen, later droger

In februari sneeuw en regen,
betekenen goddelijke zegen

Ook afgeglopen nacht was het flink bewolkt en heeft het hier en daar geregend. Dit zet zich vanmorgen voort; pas in de middag wordt het vanuit het westen uit droger en klaart het op. De temperaturen lopen hierbij op tot een graad of 9. De wind draait richting het westen / noordwesten en is meest matig van kracht. Later op de avond gaat de wind liggen. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:51
Zon onder: 17:56
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1600 Giordano Bruno wordt na een proces van zeven jaar door de Romeinse inquisitie verbrand.
1938 Juan Soldado wordt in Tijuana ter dood veroordeeld. Later zouden velen dit als onterecht beschouwen, en hij groeit uit tot een soort heilige.
1959 Een optreden in het Londense Covent Garden maakt de Australische sopraan Joan Sutherland op slag wereldberoemd.
1979 Begin van de Chinees-Vietnamese Oorlog.
1983 Algehele herziening van de Nederlandse Grondwet.
2000 Het besturingssysteem Windows 2000 van Microsoft verschijnt.

Bewolkte windmolens (Foto: Disbatch)
Bewolkte windmolens (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kutpaaseieren

Ik doe meestal alleen de boodschappen, maar deze week was mijn vrouw er ook bij. We gaan namelijk op wintersport en dan is het handig als zij er bij is. Ik vergeet nogal eens iets belangrijks zoals pinda’s, chocola, nootjes en andere lekkernijen. Wijn en strohrum dat onthoud ik altijd wel, want die zijn voor mijzelf belangrijk in de bus. Dan val ik op een gegeven moment vanzelf in slaap. Knabbeltjes zijn iets anders. Daar ben ik niet zo van.

Eerste Nederlandse medaille in Turkije voor shorttrackster Dalrymple

Shorttrackster Georgie Dalrymple heeft Nederland de eerste medaille bezorgd op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival in Erzurum. Op het Turkse ijs veroverde de 15-jarige Dalrymple het zilver op de 500 meter.

Dalrymple was in haar serie de beste, waarna ze in de kwartfinale de tweede plek pakte. In de halve eindstrijd begon de jonge Nederlandse achterin het veld, waarna ze zich in de slotfase naar voren wurmde. De Russische Vera Rasskazova ging haar nog met 0,007 seconden voorbij, maar de tweede plek was genoeg voor een finaleplaats.

De finale zorgde voor flink wat chaos. De Russin Sofya Boytsova werd na een tweede valse start gediskwalificeerd en dus had Dalrymple met Rasszakova en de Italiaanse Melissa Tunno nog twee concurrentes over en was een medaille al binnen. Tunno ging kort na de start onderuit, maar Dalrymple klapte een rondje later zelf ook tegen het ijs en moest dus snel weer opstaan om de Italiaanse achter zich te houden. Dat lukte en op exact een ronde achterstand ten opzichte van Rasskazova greep ze het zilver, voor de bronzen Tunno. 

Samen met Hugo Bosma, Melle van 't Wout en Sara van Zuijlen plaatste Dalrymple zich later op de dag overigens ook voor de finale van de aflossing. Daar zal vrijdag om de medailles gestreden worden, net als op de 1000 meter - Dalrymple's favoriete afstand. 

Nederlandse curlers in halve finales olympisch festival

De Nederlandse jongenscurlingploeg heeft zich op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival in het Turkse Erzurum geplaatst voor de halve finales. Aan het toernooi deden vijf landen mee, dus één land achter zich houden in de groepsfase was voldoende voor Wouter Gosgens, Jop Kuijpers, Bart Klomp en Olaf Bolkenbaas.

Dinsdag werd in de eerste wedstrijd knap met 6-5 van Rusland gewonnen, door in het laatste end nog twee punten te maken. Een dag later ging het tegen gastland Turkije fout: een 7-4 voorsprong werd in de slotfase weggegeven en Turkije won met 7-8. Tegen Slovenië ging het lang gelijk op, maar wederom ging het fout aan het eind, waardoor Slovenië met 3-6 zegevierde. Tegen Noorwegen begon Nederland donderdag sterk en dat moest ook wel, want er moest gewonnen worden. Nederland kwam na vijf ends op 7-4, zag Noorwegen nog wel iets terug doen, maar hield precies stand: 7-6.

Vrijdag worden vanaf 07.00 uur Nederlandse tijd de halve finales gespeeld, waarin Nederland aan zal treden tegen Slovenië. Als de ploeg revanche kan nemen voor de verloren groepswedstrijd, volgt om 12.30 uur de finale tegen Rusland of Turkije. 

EL: Ajax laat winst liggen in Polen

Ajax heeft nog geen potten kunnen breken in de eerste wedstrijd van de knock-outfase van de Europa League. De Amsterdammers waren uit tegen Legia Warschau kwalitatief sterker, zeker in de eerste helft. Toch was de ploeg van trainer Peter Bosz ook slordig, zowel in de passing, als in het afronden van kansen. Hierdoor eindigde het duel in 0-0.

Ajax kreeg al snel een enorme kans via Davy Klaassen. Hij volleerde een mooie voorzet van Hakim Ziyech heel fraai. De doelman keerde de bal prachtig, maar uit de herhaling leek het alsof de bal de lijn gepasseerd was.

Klaassen

Na het stormachtige begin van Ajax kwam Legia Warschau iets meer in de wedstrijd. Davinson Sánchez en Amin Younes waren slordig in de passing waardoor Legia grote kansen kreeg. André Onana was net op tijd zijn doel uit op een veel te korte terugspeelbal van Sánchez. De grootste Legia-kans in de eerste helft was voor oud-Zwollespeler Tomás Necid. Hij nam een diepe bal fraai aan op zijn borst en schoot hard op doel. André Onana was echter op zijn post en plukte de bal stijlvol uit de lucht. Klemvast.

Dolberg met dé kans

Na een wat rommelige fase nam Ajax het heft wederom in handen, wat resulteerde in mogelijkheden voor Traoré. De man uit Burkina Faso testte de Poolse doelman, maar wist hem niet te verschalken. Vlak voor rust had Kasper Dolberg moeten scoren. Hij werd vanaf links vrij voor de doelman gezet, maar Dolberg dacht er te lichtzinnig over. Voor een bijna leeg doel schoot hij over. Ook Hakim Ziyech kreeg nog een dot van een kans. Op een steekbal, die net iets te hard was, kon hij net niet goed uithalen. Een rolletje was het resultaat.

Na de rust bleef Ajax overwicht houden. Kenny Tete kwam geregeld mee op over rechts en kon zo voor enig gevaar zorgen. Desalniettemin waren de Amsterdammers vaak laks in de passing. Ziyech, Sinkgraven en Sánchez leverden de bal soms zomaar in bij een Poolse tegenstander.

Mede dankzij het veelvuldig balverlies van Ajax kwam Legia steeds beter in de wedstrijd en ging het ook kansen creëren. Kucarczek kapte Sinkgraven eenvoudig uit en zette strak voor. Gelukkig was Tete op tijd bij de bal en kon hem net aan de goede kant van de paal corner tikken.

Rood Tete

Tete werd weggestuurd met twee keer geel. Een tikje op Guilherme vond de scheidsrechter zwaar genog om hem zijn tweede geel te geven. Het was niet de wedstrijd die hij gehoopt had. Het Europese debuut van Justin Kluivert, die vlak daarvoor was ingevallen, kwam hiermee ook vroegtijdig ten einde. Hij werd gewisseld voor Heiko Westermann, die de verdediging weer completeerde.

Ajax heeft zo niet de uitslag kunnen behalen waar het op hoopte. Volgende week in Amsterdam zal Ajax minimaal één keer moeten scoren wil het de volgende ronde halen.

Laatste reviews en specials
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
©FOK.nl e.a.