Chef de mission: "Het worden prachtige Winterspelen"

De nieuwe chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg, Jeroen Bijl, heeft hoge verwachtingen van de Olympische Winterspelen in Peyongchang, die woensdag over precies een jaar van start gaan. 

"Het worden prachtige Spelen. Er zijn eigenlijk maar twee knelpunten, maar daar wordt al aan gewerkt. De Aziaten zijn heel precies, ze regelen alles", klinkt het lovend. "Kwesties zoals gedoe rond mensenrechten, het Zika-virus of smog zijn er hier niet, zoals je in Sochi, Rio en Beijing wel had", legt Bijl uit, waardoor Nederland zich op meer praktische zaken kan richten: welke appartementen zijn het beste? En, niet onbelangrijk voor een stel Hollanders, kan men overal met de fiets naar binnen? "Ze gaan serieus kijken naar alles wat je aangeeft, de organisatie staat al echt goed."

Over een aantal medailles wil Bijl zich niet uitlaten. De prestaties van Sochi evenaren wordt natuurlijk ook een lastige opgave, aangezien Nederland het schaatser er op zelden geziene wijze domineerde en bijna tweederde van alle medailles won. Voor schaatsliefhebbers is te hopen dat dat niet nog een keer gaat gebeuren, maar er lijkt genoeg concurrentie te zijn. "Qua shorttrack staan we er in vergelijking met Sochi beter voor", zegt Bijl. "In het snowboarden, skeleton, curling en bobslee kunnen we ook nog Nederlanders hebben die zich plaatsen."

Nederland heeft in het snowboarden inderdaad prima kansen, met onder meer Michelle Dekker die zich op de parallelreuzenslalom steeds beter ontwikkelt en freestyler Cheryl Maas die nog altijd met de subtop meedraait. Over het bobsleeën moeten we Bijl helaas toch een beetje uit de droom helpen: Nederland was vooral bij de vrouwen wereldtop tot en met de vorige Olympische Spelen, maar nadat NOC*NSF besloot om er geen cent meer in te stoppen - daar was plek vier op de Spelen immers niet goed genoeg voor - is het uiteen gevallen. 'We' hebben nog welgeteld één slee in de achterhoede van de World Cup en één juniorenslee, meer niet.

Curling wordt eveneens bijzonder moeilijk, maar skeleton moet absoluut lukken: Kimberley Bos vestigt zich in haar debuutseizoen in de World Cup steeds meer bij de beste tien ter wereld en zou, als ze zich zo kan blijven ontwikkelen, zelfs een outsider voor een medaille kunnen zijn.