Man biedt het hoofd aan 43 kokosnoten, nieuw wereldrecord

Rashid Naseem, een dertigjarige man uit het Pakistaanse Karachi, kreeg het in 2016 hoog in zijn bol en besloot een jaren oud wereldrecord aan te vallen. Om het bestaande record uit de boeken te vagen diende de Pakistaan tientallen kokosnoten met het hoofd te breken binnen een minuut tijd. Na maanden van voorbereiding lukte het hem in januari dan eindelijk een nieuw wereldrecord te vestigen: hij kopte maar liefst drieënveertig (!) kokosnoten in een minuut tijd.

Naseem ondernam zijn succesvolle poging in zijn thuisland en liet alles vastleggen op film. Hij begon wat onwennig en moest direct aanzetten. De opening bleek achteraf het moeilijkste gedeelte: de kop was eraf en Naseem kwam op stoom.

Hoewel sommige kokosnoten pas na meerdere kopstoten braken, liet de Pakistaan het hoofd niet hangen en hield het tempo hoog. Hij zette stug door en in combinatie met hoofdpijn leverde hem dat uiteindelijk de overwinning op. Of zijn jarenlange ervaring in martial arts hem heeft geholpen kon hij niet (meer) zeggen.

Het wereldrecord kwam niet bepaald uit de lucht vallen. Naseem kende een strenge en maandenlange voorbereiding. Gedurende zes maanden trok hij zich terug en trainde hij dagelijks. Dat was niet geheel zonder risico; hij liep daarbij meerdere blessures op. Hij hield het hogere doel echter altijd in zijn achterhoofd. 

In januari kopte Hindustan Times met het nieuwe wereldrecord, maar helemaal nieuw is het kapot koppen van noten en vruchten niet voor Naseem. In 2016 brak hij al eens 210 walnoten binnen een minuut. Waar zijn prangende behoefte vandaan komt om dingen kapot te maken met het hoofd is niet bekend.

Het kokosnoten-record zal, als het aan de Pakistaan ligt, niet het laatste record zijn dat sneuvelt. Zijn ultieme doelstelling is om tenminste vijfitig records te breken en 'zijn land trots te maken'. Welk record Naseem als volgende een kopje kleiner maakt liet hij in het midden.