PVV'ers voor inreisverbod, rest fel tegen

PVV-stemmers zijn in meerderheid voorstander van het door Donald Trump ingestelde inreisverbod. Uit de wekelijkse enquete van Maurice de Hond blijkt dat maar liefst 80% die maatregel positief beoordeelt. Bij alle andere partijen is die score lager dan 20%, waarbij VVD, CDA en 50Plus nog het hoogste scoren.

Van de linkse partijen beoordeelt een meerderheid het verbod juist negatief: van de PvdA-, D66- en GroenLinksachterban doet zelfs meer dan 95% dat. De vervolgvragen van De Hond, over het instellen van een dergelijk inreisverbod in Nederland en over de afkeurende reactie van premier Rutte, laten een vergelijkbaar beeld zien. Opmerkelijk genoeg vindt 90% van de PvdA-achterban de reactie van Rutte de juiste, tegen 'slechts' 69% van zijn eigen stemmers.

De Hond stelde ook vragen over het verloop van de campagne. Zo zou volgens het panel het kwartet lijsttrekkers dat meedoet aan het premiersdebat moeten bestaan uit Mark Rutte, Geert Wilders, Alexander Pechtold en Lodewijk Asscher. Sybrand Buma en Jesse Klaver volgen op enige afstand. Als er gekozen moet worden tussen Rutte, Wilders en Asscher als premier, dan gaat Asscher opmerkelijk genoeg aan kop: 32% ziet hem het liefste als premier, op de voet gevolgd door Rutte (31%); de steun voor premier Wilders is 22%.

De belangrijkste thema's voor de verkiezingscampagne worden volgens de invullers zorg, sociale zekerheid, terrorisme, onderwijs en de rol van de EU.

In de wekelijkse zetelpeiling slechts kleine verschillen, maar wel allemaal van rechts naar links: PVV, VVD en VNL verliezen allemaal een zetel (waarmee Jan Roos weer op 0 staat), GroenLinks, PvdA en SP krijgen er eentje bij.

maurice de hond thema tk2017 (Foto: maurice de hond)
De belangrijkste thema's voor de verkiezingen per partij (Afbeelding: Maurice de Hond)