Verdeel en heers!

Politiek is een spel van uitersten, zeker in verkiezingstijd. Waar rechtse partijen punten scoren met dichte grenzen en een kleine overheid, scoort links vooral met nivellering en het streven naar equatie. Iedere partij probeert een groep mensen aan zich te binden en doet dat door zich te profileren tegenover de andere partijen.

Iedere partij probeert de belangen van zijn doelgroep zoveel mogelijk te behartigen. Dat is immers de bedoeling van een democratie, de macht aan het volk geven en het volk kan onderling erg verschillen van mening. De een wil de winkels open op zondag, van de ander mag dat absoluut niet. De een wil een Europese staat, de ander wil de grenzen hermetisch sluiten. Elke partij die zetels wint, staat dus voor de taak om de belangen van zijn groep te behartigen.

Door middel van onderhandelingen en nuancering kunnen partijen na de verkiezingen hun plannen waarmaken, als ze nog geen meerderheid achter zich hebben. Dit zorgt ervoor dat het land bestuurd kan worden door het volk. Het kan zo voorkomen dat er besluiten worden genomen die jou niet aanstaan, of waar jij tijdens de verkiezingen niet voor gekozen hebt. Puur omdat jouw idee niet gedeeld wordt door de meerderheid. Dit is zeer vanzelfsprekend en zou voor iedereen een afgedane zaak moeten zijn.

Dus wat schertste mijn verbazing toen ik de rellen in de Verenigde Staten van Amerika zag! Honderdduizenden mensen die protesteerden tegen de democratisch verkozen president. Uit volle borst schreeuwend: “not my president”, terwijl hij dat wel degelijk is. Donald Trump is verkozen door de meerderheid van de kiesmannen en is zodoende de rechtmatige, democratisch verkozen president. Ook al heeft hij een andere mening dan jij, hij heeft nog steeds de meerderheid van de senaat en het huis van afgevaardigden, en hij is verkozen tot president. Je hebt verloren, je hebt niet de meerderheid behaald, volgende keer wellicht beter.

Het wordt Trump verweten dat hij “Amerika verdeeld heeft”. En dat kan de andere kandidaten niet verweten worden? Hij sprak een groep aan die zich vergeten voelde. Sterker nog, Clinton noemde de volgers van Trump de “basket of deplorables”. Het land was sowieso al verdeeld, omdat iedereen het recht op een eigen mening heeft. Dat Trump president is, betekent enkel dat de meerderheid het met hem eens is. Niet dat hij de mensen eigenhandig heeft verdeeld.

Nu hij president is, zal hij een meerderheid binnen de senaat en het huis van afgevaardigden nodig moeten hebben, willen zijn plannen doorgang vinden. Zo komt toch nog alles op zijn democratische pootjes terecht. De demonstranten zijn boos omdat hij niet genoeg zou opkomen voor de LGBTQ-community? Wel, er zit ook ergens gristenfundie te grienen dat Trump het homohuwelijk niet verbiedt. Deal with it.

Weet je wie er nog meer beschuldigd wordt van het zaaien van verdeeldheid? Nee, niet Hitler, maar onze eigen minister-president Mark Rutte. En dat door niemand minder dan Jesse Klaver, lijsttrekker van Groenlinks! Volgens hem moeten we verbinden. Wel, meneer Klaver, je zoekt eveneens verdeeldheid. Je zet je immers af tegen de PVV en VVD, waardoor je een groot gedeelte van het volk uit wil sluiten. Dat is niet verbindend, maar zaait juist verdeeldheid. Je boodschap over verbinding is vals, misleidend en linkse verkiezingsretoriek.

Het idee van een democratie is dat het grootste gedeelde van de kiezers bepaalt. Partijen proberen een doelgroep te bereiken om zodoende hun ideeën door te kunnen voeren. Dit is niet het zaaien van verdeeldheid, maar een gezonde democratie. Het idee dat mensen moeten verbinden en allemaal dezelfde ideeën moeten hebben is walgelijk en totalitair. Linkse partijen die beweren dat ze willen verbinden, liegen en moeten gewantrouwd worden.