Sylvana Simons laat zich niet wegpesten

Kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons is niet van plan om zich van het politieke toneel te laten verjagen. "Ik laat me niet wegpesten", zei ze zondag op een bijeenkomst in De Balie te Amsterdam. Daar werd ze door onder meer Wilfred Genee geïnterviewd, schrijft het Parool.

Bijna een week geleden verscheen een filmpje waarbij, op de klanken van het carnavalsnummer 'Oh Sylvana', het hoofd van Simons op gelynchte zwarte Amerikanen was gemonteerd. "Dertig jaar geleden had deze persoon niet gedacht dat hij dit zou kunnen maken. D66 en de PvdA stonden erbij en keken ernaar", aldus de aspirant-politica.

Sinds maandag wordt de voormalige presentatrice beveiligd. Ze vindt dat ze een belangrijke taak heeft te vervullen, maar zegt dat het inmiddels wel een ondankbare taak is.

Volgens Simons wordt de discussie over racisme en seksisme op haar geprojecteerd, en dat vindt ze jammer. "In plaats van het te hebben over Sylvana Simons, moeten we het hebben over xenofobie, racisme, seksisme en klassisme."

Avinash Bhikhie van Nu.nl stelde dat Denk, de partij waarvoor Simons de Tweede Kamer in wil, er een populistische communicatiestrategie op nahoudt. Hij plaatste vraagtekens bij de continue verwijzing naar een elite die minderheden niet gelijk zou behandelen. Maar volgens Simons zit die elite ook in de politiek, en gaan onder meer de PvdA en D66 mee met de verrechtsing van de samenleving. Die partijen zouden discriminatie normaliseren.

Wilfred Genee zei dat Simons een op zich goede boodschap heeft, namelijk het bestrijden van racisme en discriminatie. Hij verweet haar echter met haar houding juist verdeeldheid te zaaien. "Hoe zou u dan willen hoe ik ben, meneer Genee? Dit ís wie ik ben. Ik ben soms pedant en arrogant", beet Simons hem vervolgens toe. Ze voegde hieraan toe dat ze ervan overtuigd is dat ze veel mensen, waaronder Genee, nooit zal bereiken, maar anderen wel.

Henriette Duurvoort van de Volkskrant droeg het gedicht 'Still I Rise' van Maya Angelou voor, over het doorzettingsvermogen van een zwarte vrouw. Volgens het Parool werd het spectrum van reacties op Simons met dit drietal goed weerspiegeld.

Denk scoort in de peilingen één tot drie zetels. Het is nog niet bekend waar op de kieslijst Simons terecht zal komen.