FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 november 2016

Aangeschoten Button neemt uitzending over

De Grand Prix van Abu Dhabi was de laatste Formule 1-race uit de lange en imposante carrière van Jenson Button. Erg lang duurde de race echter niet, want na twaalf ronden brak de ophanging van zijn rechtervoorwiel en daarmee was het gedaan voor de Brit. 

Het lijkt erop dat hij na afloop zijn afscheid ging vieren met de nodige alcohol, want journalist Ted Kravitz kwam hem later tegen. Kravitz was bezig met zijn vaste programma Ted's Notebook, toen de sympathieke Button langs kwam lopen. Dat hij zich al goed ingedronken had was te merken, zeker nadat hij de microfoon overnam en het programma zelf maar ging presenteren. "Ted doet alleen maar aan Formule 1 en statistieken enzo, saaaai", liet hij weten. Dat Button de race zelf niet meer gekeken heeft was duidelijk. "We lopen hier in de pitstraat, prachtige overwinning van...Nico heeft gewonnen toch?"

Bokser overleden, hart gedoneerd

De dood van een onlangs overleden bokser heeft mogelijk het leven van iemand anders gered. De 22-jarige Jakub Kuba Moczyk werd in het Britse Great Yarmouth knock-out geslagen, waarna hij in een coma raakte.

De tweelingzus van Moczyk probeerde om via crowdfunding geld bijeen te krijgen voor een behandeling in het buitenland, maar het was te laat: hij overleed in een ziekenhuis in Gorleston. De lijkschouwer liet weten dat de bokser overleed aan een harde klap op het hoofd. "Kuba wilde dat zijn hart gedoneerd zou worden om iemand anders te kunnen helpen", liet zij weten. 

Del Potro brak vinger in finale Davis Cup

Argentinië schreef gisteren geschiedenis door voor de eerste maal de Davis Cup te winnen. In het duel tegen de Kroaten liep het niet voor alle Argentijnse tennissers goed af, want Juan Martin Del Potro brak in zijn gewonnen gevecht tegen Marin Cilic (6-7, 2-6, 7-5, 6-4 en 6-3) de pink van zijn linker hand. Maar dankzij deze partijwinst kon landgenoot Federico Delbonis tegen Ivo Karlovic het karwei afmaken.

Na afloop van de winst maakte Del Potro zelf de breuk in de vinger bekend. Hij gebruikt zijn linker hand voor het opgooien van de bal en voor zijn dubbelhandige backhand. "Mijn vinger is gebroken, maar dat maakt niet uit. We hebben gewonnen, dat is het belangrijkste. Ik liep het breukje op in de vijfde set toen ik nog niet klaar stond bij een service van Cilic en de bal op mijn vinger belandde."

Mercedes wacht met eventuele straf Hamilton

Het Formule 1-team van Mercedes beslist nog niet gelijk of Lewis Hamilton een straf tegemoet kan zien. De Brit leek tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi bewust langzamer te rijden terwijl hij op kop lag. Op die manier probeerde hij wellicht teamgenoot Nico Rosberg in de problemen te krijgen, want die had Sebastian Vettel en Max Verstappen vlak achter zich. Als Rosberg twee plekken verloren had zou Hamilton alsnog wereldkampioen zijn geworden.

"Er is geen tijdsdruk", sprak een woordvoerder van Mercedes. "We laten alles even zakken en gaan dan kijken hoe het verder moet. Voor nu ligt de focus in elk geval op het vieren van de wereldtitels." Hamilton kreeg via de boordradio meerdere malen te horen dat hij tempo moest maken, omdat de winst in de race anders in gevaar kwam. De Brit reageerde door te zeggen dat ze hem en Rosberg gewoon moesten laten racen. 

Teambaas Toto Wolff hinkte na afloop op twee gedachten. "Onze principes en waarden hebben ons races en kampioenschappen opgeleverd en dan maakt het niet uit of het de eerste of laatste race is. Aan de andere kant zou ik als racer misschien hetzelfde gedaan hebben. Lewis had twee opties: aan de horizon verdwijnen en aan iedereen laten zien dat hij de snelste was of zorgen dat het achter hem druk zou zijn en dat er misschien iets kon gebeuren." 

Ook Rosberg zelf wist niet helemaal wat hij ervan moest denken. "Ik had niet verwacht dat Lewis dat zou doen nee, misschien is dat wel wat naïef. Ik hoef het niet echt te bespreken, want het is makkelijk om beide kanten te begrijpen. Het team heeft op een bepaalde manier zeges binnengehaald, het hele seizoen lang, maar ik kan Lewis ook begrijpen. Het is de laatste race, het gaat om de titel en hij wil toch nog iets proberen. Meer valt er niet over te zeggen." 

Jan, Frans en Renť in race voor Loden Leeuw

Jan Smit, Frans Bauer en René Froger maken dit jaar kans op de Loden Leeuw voor meest irritante BN'er in een reclame. Ook Anita Witzier en Ruben Nicolai behoren tot de genomineerden. Dat werd maandagavond in het programma Radar bekendgemaakt.

Behalve de kanshebbers voor de twijfelachtige prijs voor meest irritante BN'er heeft het consumentenprogramma ook de genomineerden voor de meest irritante reclame van het jaar bekendgemaakt. Dit keer staan Tele2, Tuc, Leenbakker, Airwick en Beter Bed op de shortlist. De prijzen worden over twee weken uitgereikt in Radar.

Radar reikt de Loden Leeuw sinds 2008 uit. BN'ers die eerder werden uitgeroepen tot meest irritante zijn onder anderen Patricia Paay, Tim en Tom Coronel en Maarten van der Weijden. Vorig jaar won Adelheid Roosen. Stemmen kan op lodenleeuw.nl

Jan, Frans en René in race voor Loden Leeuw
Jan, Frans en René in race voor Loden Leeuw (Foto: BuzzE)

Koning: 'Nederland boft met buur als BelgiŽ'

Koning Willem-Alexander heeft maandagavond in zijn toespraak bij het staatsbanket ter ere van het staatsbezoek van het Belgische koningspaar hoog opgegeven van de bijzondere banden met België. "Nederland boft met een buur als België!", zei hij tot koning Filip en koningin Mathilde. "Dat gastvrije land waarin heel Europa samenkomt en noord en zuid elkaar de hand reiken. Onnavolgbaar in zijn vindingrijkheid, onovertroffen in zijn levenskunst."

Willem-Alexander sprak over de gedeelde geschiedenis en besteedde in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam extra aandacht aan Wallonië. Dat was voor velen in Nederland 'toch wat verder weg'. "Niet iedereen kent de voortrekkersrol die het Waalse gewest speelde in de Europese geschiedenis. Toen Nederland nog een land was van trekschuiten, weiden en windmolens, liep Wallonië fier voorop in mijnbouw en moderne techniek", aldus de koning, die het Franstalige deel van België prees om de na moeilijke decennia herwonnen 'vitalité'.

De koning greep ook terug op het eerder maandag gesloten grensverdrag met België, waarbij beide landen schiereilanden in de Maas uitruilden. "En dat alles in goede vrede. Zonder tiendaagse veldtocht. Een prachtig voorbeeld van hoe landen samen met respect voor elkaar problemen oplossen."

Rechtlijnigheid
De Belgische koning Filip gaf evenals Willem-Alexander tal van voorbeelden van de samenwerking en enorme verwevenheid van België en Nederland. "We leren voortdurend van elkaar. Onze kwaliteiten vullen elkaar aan: de meer Nederlandse rechtlijnigheid en de zin voor strategische aanpak en de Belgische aanleg voor bemiddeling en compromis", zei Filip.

Het staatsbanket vormde de afsluiting van de eerste dag van het Belgische staatsbezoek, dat zich maandag geheel in Amsterdam afspeelde. Dinsdag doet koning Filip een rondje Den Haag, met onder andere een bezoek aan het parlement en onderhoud met minister-president Mark Rutte.

Koning: 'Nederland boft met buur als België'
Koning: 'Nederland boft met buur als België' (Foto: ANP)

ESRB uit zorgen over Nederlandse woningmarkt

De Europese financiële toezichthouder ESRB heeft een waarschuwing uitgedaan over de Nederlandse woningmarkt. Volgens het orgaan uit Frankfurt kleven er risico's aan de manier waarop hier wordt omgegaan met hypotheken.

De ESRB, voluit European Systemic Risk Board, wijst er onder meer op dat de schulden van huishoudens in Nederland tot de hoogste van Europa behoren. Ook zijn de hypotheken hier relatief hoog afgezet tegen de waarde van de woningen waarvoor ze zijn afgesloten. Afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid al diverse hervormingen doorgevoerd, maar volgens de ESRB zijn meer maatregelen nodig.

Het betoog van de Europese waakhond is in lijn met dat van De Nederlandsche Bank (DNB). Die hamert er al langer op dat het huidige herstel van de woningverkopen en huizenprijzen moet worden gebruikt om de woningmarkt schokbestendiger te maken.

ESRB uit zorgen over Nederlandse woningmarkt
ESRB uit zorgen over Nederlandse woningmarkt (Foto: ANP)

Mourinho in problemen na aanklacht FA

De tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond (FA) heeft José Mourinho aangeklaagd naar aanleiding van zijn gedrag in de wedstrijd van Manchester United tegen West Ham United.

Mourinho schopte langs de zijlijn een flesje weg, omdat hij het niet eens was met een beslissing van scheidsrechter Jonathan Moss. Die had net Paul Pogba een gele kaart gegeven voor een schwalbe. Moss tolereerde het gedrag van Mourinho niet en hij stuurde de Portugees naar de tribune.

De Football Association meldt via de officiële website dat het Mourinho heeft aangeklaagd voor 'onbehoorlijk gedrag'. Hij heeft tot donderdag 19:00 uur de tijd om te reageren. Een maand geleden werd Mourinho tegen Burnley ook weggestuurd en toen kreeg hij één wedstrijd schorsing en een boete van ruim 9.000 euro.

Vanaf de tribune zag de 53-jarige coach hoe zijn elftal er niet in slaagde om West Ham te verslaan: 1-1. Voor de vierde keer op rij wist United voor eigen publiek geen competitiewedstrijd te winnen. Na dertien speelronden staan The Mancunians daardoor slechts zesde in de Engelse competitie.

De J. wil Haase en Sijsling als getuige

De advocaat van voormalig tenniscoach Mark de J. wil onder anderen tennissers Robin Haase en Igor Sijsling oproepen als getuige. De J. wordt ervan verdacht zakenman Koen Everink begin dit jaar te hebben vermoord. Motief zou zijn dat De J. een gokschuld had bij Everink. De tennissers zouden mogelijk iets kunnen verklaren over het gokgedrag van De J.

Het Openbaar Ministerie heeft er geen problemen mee als de tennissers komen getuigen, bleek maandag tijdens een zogeheten regiezitting in de rechtbank in Utrecht. Waar het OM wel problemen mee heeft, is de wens van de verdediging om de jonge dochter van Everink te laten getuigen. Een nieuw verhoor zou de gezondheid van het zesjarige meisje kunnen schaden, betoogde de officier van justitie.

Een regiezitting wordt gebruikt om onderzoekswensen naar voren te brengen, zoals het horen van getuigen. De rechtbank moet dat vervolgens goed- of afkeuren. Wanneer de inhoudelijke behandeling is, is nog niet duidelijk.

De J., voormalig trainer van Haase, ontkent iets met de dood van Everink te maken te hebben.

De J. wil Haase en Sijsling als getuige
De J. wil Haase en Sijsling als getuige (Foto: ANP)

Twee gewonden door steekpartij in Heerlen

Twee mannen in Heerlen zijn maandagavond gewond geraakt toen vier mannen een woning aan de Jongmansweg binnenkwamen. Volgens de politie ontstond er toen waarschijnlijk een conflict waarbij het tweetal werd geslagen en gestoken.

De indringers gingen ervandoor in een auto. Een slachtoffer moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend, aldus de politie, die een onderzoek instelt naar de toedracht van het voorval.

Twee gewonden door steekpartij in Heerlen
Twee gewonden door steekpartij in Heerlen (Foto: ANP)

Nirvana en David Bowie in Grammy Hall of Fame

Nirvana is toegevoegd aan de Grammy Hall of Fame. De iconische single Smells Like Teen Spirit uit 1991 behoort tot de 25 nieuwste toevoegingen. Ook nummers en albums van onder meer David Bowie, Elvis Presley, The Jackson 5, Billie Holiday en The Beach Boys zijn geselecteerd. Dat heeft The Recording Academy, de organisatie achter de Grammy's, maandag bekendgemaakt.

Nirvana staat voor het eerst in de lijst. Artiesten als Bowie (1x), Presley en Holiday (beiden 6x) werden al eerder geselecteerd.

De Grammy Hall of Fame wordt ieder jaar aangevuld. Een speciaal comité van vooraanstaande en deskundige professionals uit de muziekbusiness selecteren de nummers. Om een plekje in de lijst te krijgen moet het nummer of album minstens 25 jaar oud zijn. The Hall bestaat nu 44 jaar en bevat al 1038 opnames.

Nirvana en David Bowie in Grammy Hall of Fame
Nirvana en David Bowie in Grammy Hall of Fame (Foto: BuzzE)

GroenLinks wil druk op BelgiŽ om Tihange

GroenLinks wil dat Den Haag actie onderneemt om de kerncentrale in het Belgische Tihange te doen sluiten. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageerde maandag op berichten in de Belgische krant De Standaard. Daarin komt naar voren dat er een verhoogde kans is op een kernsmelting als zich in de centrale een brand voordoet.

Die conclusie wordt getrokken uit een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale. Eigenaar Engie Electrabel van de kerncentrale zou die conclusie van de studie echter 'onrealistisch' hebben genoemd. Directeur Jan Bens van de Belgische atoomwaakhond FANC is kwaad hierover. "Dat een studie met zo'n aberrante conclusie alle niveaus bij Electrabel passeert, is ronduit ontstellend. In zo'n geval zouden de kerncentrales onmiddellijk moeten worden stilgelegd", zei Bens in De Standaard.

GroenLinks wil druk op België om Tihange
GroenLinks wil druk op België om Tihange (Foto: ANP)

Kanye West mag nog niet naar huis

Kanye West is nog niet klaar om weer naar huis te gaan. De rapper blijft voor onbepaalde tijd in het ziekenhuis, zeggen bronnen tegen TMZ.

In de afgelopen dagen meldden diverse bronnen dat Kanye maandag uit het ziekenhuis ontslagen zou worden, maar dat is volgens TMZ totaal niet het geval. Hij is nog allerminst stabiel en er is daarom ook geen nieuwe datum vastgesteld voor een eventuele dag dat de rapper naar huis kan.

Kanye werd vorige week maandag opgenomen met psychische problemen. Hij zou ernstig vermoeid en paranoïde zijn en last hebben van een zware depressie. Kanye's vrouw Kim Kardashian verblijft nog altijd aan zijn zijde in het Ronald Reagan UCLA Medical Center in Los Angeles.

Kanye West mag nog niet naar huis
Kanye West mag nog niet naar huis (Foto: BuzzE)

Migrantenstroom breekt records in ItaliŽ

Het aantal bootvluchtelingen dat vanuit Noord-Afrika de Italiaanse kust weet te bereiken slaat nu al het record van twee jaar terug. De Italiaanse autoriteiten hebben op 28 november over dit jaar reeds 171.299 migranten geteld. Over heel het recordjaar 2014 waren dat er 170.100.

In drie jaar tijd zijn sinds 2014 bijna een half miljoen mensen vanuit Noord-Afrika naar Italië getrokken in de hoop op een beter bestaan. Momenteel wonen er 176.000 asielzoekers in opvangcentra. Het aantal asielaanvragen dit jaar is ook een nieuw record. Het aantal kinderen dat zonder begeleiding de tocht naar de Europese kust waagt, is dat volgens Italiaanse statistieken ook. Het gaat tot dusver om 23.000 minderjarigen. Het vorige record was in 2014 13.000 minderjarigen.

Het is niet bekend hoeveel mensen om het leven komen bij de poging, vaak door de woestijn en over de Middellandse Zee, de EU te bereiken. Het zou dit jaar om zeker 4600 mensen gaan.

Rome ziet in het nieuwe record een gevolg van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije. Dat werd in maart gesloten om de chaotische tocht van migranten naar Griekse eilanden te stoppen en Griekenland en de Balkan voor de vaak door nood gedwongen landverhuizers te blokkeren.

Migrantenstroom breekt records in Italië
Migrantenstroom breekt records in Italië (Foto: ANP)

Gordon wil blijven optreden met Metropole

Slecht nieuws: Gordon overweegt eenmaal per jaar te blijven optreden met het Metropole Orkest. Dit zei hij maandag voorafgaand aan de eerste van zijn twee uitverkochte afscheidsconcerten in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

"Misschien blijf ik jaarlijks een eenmalig concert geven met het Metropole Orkest", zegt de artiest, die eerst de reacties wil afwachten van zijn publiek op zijn jubileumshows Gordon 25 jaar, compleet volmaakt het einde. "Eerst maar eens bekijken hoe het loopt", zegt de zanger.

Met de shows in het Concertgebouw neemt Gordon maandag- en dinsdagavond afscheid van zijn publiek. Zijn carrière begon in 1991 met zijn grootste hit 'Kon ik maar even bij je zijn'. Daarna volgden hits als 'Ik hou van jou' en 'Ik bel je zomaar even op', 'Omdat ik zo van je hou' en 'Het is zo weer voorbij'. Naast zijn solocarrière trad Gordon op met Re-Play, De Toppers en LA The Voices.

Album
Gordon bracht deze maand zijn allerlaatste album uit, met daarop duetten met Gerard Joling, Thomas Berge en Wesley Klein. Deze artiesten staan hem bij tijdens zijn afscheid van het podium, net als Jan Versteegh, LA The Voices, Willeke Alberti en Re-Play.

De twee afscheidsshows in het Concertgebouw bieden plaats aan 3800 fans. Een groot aantal bekende Nederlanders woont dinsdagavond de slotshow bij. Op zondag 4 december zendt RTL 4 de registratie van het afscheidsconcert '25 jaar Gordon: Compleet, Volmaakt, Het Einde' uit.

Gordon richt zich verder op zijn tv-carrière en zijn koffiesalons. Binnenkort beginnen de opnames van de RTL-show Alles mag op zondag, met Gerard Joling en Jandino Asporaat.

Gordon wil blijven optreden met Metropole
Gordon wil blijven optreden met Metropole (Foto: BuzzE)

Gouden Windei voor sapje Healthy People

Het sapje Healthy People Blauwe bosbes en framboos is gekozen tot het 'Gouden Windei', het meest misleidende product van 2016. Volgens voedselwaakhond foodwatch bestaat de drank vooral uit goedkope appel- en druivensap en bevat het slechts 12 procent bosbes en 1 procent framboos.

Van de 24.000 mensen die aan de publieksverkiezing van het Gouden Windei hebben meegedaan, stemde 36 procent voor Healthy People. Foodwatch maakte de uitslag maandag bekend in het programma Radar van AVROTROS. Het sapje is helemaal niet zo 'healthy', aldus foodwatch. Volgens de voedselwaakhond bevat het drankje meer suikers dan Coca-Cola.

RedBull is met 26 procent van de stemmen tweede geworden in de verkiezing. "Dit drankje wordt met stoere sporters als wakeboarders, snowboarders en bikers gepromoot onder de jeugd als sportief drankje, terwijl kinderartsen juist bepleiten het drankje achter een leeftijdslot te krijgen en er extra gezondheidsrisico's zijn bij gebruik tijdens het sporten", aldus foodwatch. De Griekse stijl drinkyoghurt van Optimel met de smaak honing/walnoot werd derde. Volgens foodwatch bevat het drankje geen van de drie gesuggereerde ingrediënten: Griekse yoghurt, honing en walnoot.

Voor de verkiezing van het meest misleidende product waren er zeven genomineerden. Vorig jaar kregen de gesuikerde cranberries van Albert Heijn de meeste stemmen.

Aanzoek Peter Jan Rens mocht niet mislukken

Peter Jan Rens deed zijn huwelijksaanzoek zaterdagavond bewust tegenover een duizendkoppig publiek tijdens een concert van Django Wagner in de hoop dat zijn vriendin Virginia geen nee zou durven zeggen.

"Ik wilde zeker weten dat ze ja zou zeggen", zei Peter Jan maandag in RTL Boulevard. "Er was ik weet niet hoeveel duizend man dus als ze weg zou lopen, zou ik tegen de mensen zeggen: hou d'r vast." Virginia vond het desondanks toch romantisch en al snel rolden de tranen over haar wangen. "Het begon allemaal te lopen. Hij ging steeds meer zeggen waardoor ik steeds meer ging huilen", zo keek ze terug.

Peter Jan en Virginia, die samen een dochter hebben, hadden al eerder huwelijksplannen maar vorig jaar liep hun relatie plotseling op de klippen. Peter Jans aanstaande schoonmoeder was een van de boosdoeners, zei hij. "Haar moeder, die ik nooit heb gezien en die alleen maar boos is op mij, ziet mij als een vieze oude man die haar te jonge dochter - ik ben 44 jaar ouder - heeft gekaapt. Ja, daar heeft ze natuurlijk wel gelijk in, maar het is nu eenmaal zo."

Mede dankzij de komst van de camera's voor hun nieuwe realityserie op RTL 5 vonden Peter Jan en Virginia 'de liefde' weer terug. "Die reality kwam als een godsgeschenk", aldus de voormalige presentator. "Ik dacht: zo, dan heb ik toch weer een middel om jou te strikken."In de serie worden Peter Jan en Virginia gevolgd in de aanloop naar hun huwelijk.

Aanzoek Peter Jan Rens mocht niet mislukken
Aanzoek Peter Jan Rens mocht niet mislukken (Foto: BuzzE)

Fan gaat uit haar plaat na krankzinnig slot Swansea

Voor Premier League-club Swansea City is het geen al te best seizoen. Het begon nog goed - duel nummer één werd gewonnen - maar inmiddels is al het al sinds augustus één groot drama. De eerste twaalf wedstrijden leverden zes puntjes op en dus was het afgelopen weekeinde tegen Crystal Palace spannend toen er eindelijk winst in zicht kwam. 

Na een ruststand van 1-1 ging het in de tweede helft behoorlijk los in Swansea. Leroy Fer zorgde in krap anderhalve minuut tijd voor twee treffers en een 3-1 stand voor de thuisploeg, maar tussen de 75e en 84e minuut werd alles weer teniet gedaan: drie goals, waaronder een treffer van Christian Benteke, brachten Crystal Palace op 3-4. 

Met het ingaan van de blessuretijd zag men de bui al weer hangen, maar Fernando Llorente dacht daar anders over. Hij maakte in de 91e minuut gelijk en liet het stadion bijna ontploffen door in de 93e minuut 5-4 te maken. Aangezien alles voor Swansea tegen leek te zitten waren het nogal spannende minuten tot het laatste fluitsignaal.

De club kwam maandag met beelden vanaf de tribune, waarop één - niet onaantrekkelijke - fan al snel een beroemdheid werd op de lokale social media. De dame ging helemaal uit haar plaat, schreeuwde naar alles wat los en vast zat dat ze de bal weg moesten trappen en ging na het laatste fluitsignaal door het dolle heen. Swansea zette het online op Twitter, waarna al snel de reactie "Maak jezelf bekend, jij bent een legende!" volgde.

Sioned Dafydd bleek de naam van de dame te zijn, want na korte tijd verscheen haar bericht: "Bedankt." Ze verontschuldigde zich overigens tegenover de mensen die rondom haar zaten op het betreffende moment, maar uiteraard zal niemand het haar kwalijk nemen. 

Mean Streets of Gadgetzan lanceert 1 december

Tijdens een livestream die zojuist is afgelopen heeft Blizzard aangekondigd dat de nieuwste uitbreiding voor Hearthstone, genaamd Mean Streets of Gadgetzan, op 1 december lanceert. Eerder was enkel bekend dat de uitbreiding begin december zou verschijnen.

De uitbreiding voegt 132 nieuwe kaarten en zogeheten tri-class kaarten toe, die door drie verschillende klassen gebruikt kunnen worden. Of wij in Europa ook 1 december al aan de slag kunnen met de uitbreiding is nog even afwachten, de geschiedenis leert dat wij soms een dagje later pas aan de slag mogen.

Hoe dan ook, het wachten duurt niet lang meer!

Del Bosque gunt Simeone FIFA-trainersprijs

Vicente Del Bosque vindt dat Diego Simeone dit jaar de award voor FIFA Coach van het Jaar verdient. De oud-bondscoach van Spanje won die prijs zelf in 2012.

"Ik zou het geweldig vinden als een Spaanse coach wint, maar zelf zou ik voor Diego Simeone gaan", vertelt Del Bosque op de officiële website van de FIFA. Omdat de 65-jarige Spanjaard geen bondscoach meer is, mag hij niet meer stemmen.

Del Bosque noemt Simeones' prestaties van de afgelopen jaren 'erg indrukwekkend'. "Hij heeft het team een identiteit gegeven. Atlético Madrid doet al jaren mee om de prijzen. Ik zou niet verder kijken, en dat is geen minachting van de rest van de genomineerden. Ik heb voor iedereen veel respect." Opvallend is dan wel dat Del Bosque juist het huidige jaar als uitzondering noemt.

Behalve Simeone zijn ook Luis Enrique en Zinédine Zidane genomineerd, twee coaches die Del Bosque als speler in zijn elftal had bij Real Madrid. Hij kan moeilijk aangeven wie van de twee de betere trainer is. "Dat moet je echt van dichtbij meemaken. Wat ik wel kan zeggen, is dat ze beiden een andere houding hebben als je ze op televisie ziet."

Op 9 januari wordt bekend wie zich de beste coach van 2016 mag noemen, tijdens het FIFA-voetbalgala in Zürich. In totaal zijn er tien genomineerden; de overige zeven zijn Chris Coleman (Wales), Didier Deschamps (Frankrijk), Pep Guardiola (Manchester City), Jürgen Klopp (Liverpool), Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspur), Claudio Ranieri (Leicester City) en Fernando Santos (Portugal).

Rolling Stone: Beyoncť maakt album van het jaar

Rolling Stone heeft het album Lemonade van Beyoncé uitgeroepen tot het beste album van 2016. De zangeres snoerde met haar meesterwerk iedereen de mond, zo stelt het Amerikaanse muziekblad.

Op de tweede plaats is Blackstar van David Bowie geëindigd en op drie staat Chance the Rapper met Coloring Book. De top 10 wordt verder ingevuld door onder meer Frank Ocean (Blonde), Radiohead (A Moon Shaped Pool), Rolling Stones (Blue & Lonesome), Kanye West (The Life of Pablo) en Leonard Cohen (You Want It Darker).

Beyoncé bracht Lemonade in april zonder aankondiging uit met een grootste tv-special op de Amerikaanse zender HBO. Verschillende nummers zorgden ervoor dat haar huwelijk met Jay Z onder een vergrootglas kwam te liggen. Ze wekte de suggestie dat haar man niet altijd trouw was geweest.

Volgens Rolling Stone is Lemonade een album 'vol pijn', dat vooral raakt na de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Beyoncé spreekt over hoe het voelt om bedrogen te worden door een liefde of een land en hoe het voelt om los te breken van alle leugens", schrijft het blad.

Met de ranglijsten heeft Rolling Stone traditiegetrouw de aftrap gegeven voor een hele rits eindejaarslijstjes.

Rolling Stone: Lemonade album van het jaar
Rolling Stone: Lemonade album van het jaar (Foto: BuzzE)

Geen clichťs in fotoboek Hardwell

Hardwell heeft sinds maandag niet alleen platen in de winkel liggen maar ook een eigen boek: Two Years As One. Daarin staan nooit eerder vertoonde foto's van de belangrijkste momenten uit zijn carrière. En dat zijn volgens de Bredase dj niet alleen maar de typische dj-foto's.

"De ondertitel van het boek is 'Images from behind the scenes'. In plaats van alleen de clichéfoto's van 'handen in de lucht', zitten er dus heel veel dingen van achter de schermen in", vertelt Hardwell voor de camera van ANP Video. "Eigenlijk veel backstage-momenten tijdens het toeren, wachten op vliegvelden en ja ook veel met familie en vrienden. Al dat materiaal staat allemaal in het boek."

Zelf heeft Hardwell, die eigenlijk Robbert van de Corput heet, ook een favoriet. "Dat is een foto met mijn moeder", laat hij weten. "Dat ik voor de eerste keer ben bekroond als nummer 1-dj van de wereld, van het podium af kom en mijn geëmotioneerde moeder in mijn armen sla. Dat is een foto die met zo veel lading is vastgelegd, dat is echt mijn favoriete foto."

De plaatjes zijn gemaakt door de Nederlandse fotograaf Joep van Aert, die Hardwell twee jaar lang over de hele wereld volgde.

Geen clichés in fotoboek Hardwell
Geen clichés in fotoboek Hardwell (Foto: BuzzE)

IJshockeykeeper heeft schijt aan aanval tegenstanders

Een belangrijke eigenschap van een topsporter is alert blijven, zeker als je het doel van je team moet verdedigen. De Russische ijshockeykeeper Andrei Gavrilov kon het onlangs echter allemaal niet zo veel schelen.

De goalie van Salavat Yulaev, uitkomend in de prestigieuze Oost-Europese KHL, stond onlangs op doel tegen Dinamo MSK uit Moskou. Van zo'n wedstrijd krijg je dorst en dus nam Gavrilov op zijn gemak wat te drinken. De timing was niet al te handig, want Dinamo begon juist op dat moment aan een aanval.

Gavrilov kon het echter aan zijn reet roesten en terwijl er op doel geschoten werd stond hij op zijn gemak nog een slok weg te tikken. Schijnbaar was het terecht dat hij weinig onder de indruk was van de aanvallende kunsten van Dinamo, want zelfs voor een nagenoeg open doel ging de aanval schromelijk de mist in. 

Overigens werd de wedstrijd gespeeld op het 55-jarig jubileum van de club uit Ufa. "Misschien wilde Gavrilov het gewoon vieren met een goede slok wodka", aldus scherpe denkers op de sociale media.

Gavrilov heeft andere zaken aan zijn hoofd dan het schoonhouden van zijn doel..dat doet de aanval van de tegenstander wel voor hem (Bron: YouTube)

Panasonic ontwikkelt vertaalmegafoon

Handig voor een agent in actie: je spreekt iets in op je telefoon, een app vertaalt je boodschap in drie talen en via een handheld luidspreker wordt het ook nog eens luid en duidelijk omgeroepen naar de menigte voor je. Het Japanse bedrijf Panasonic heeft zo'n vertaalmegafoon ontwikkeld. Die ligt eind december in de winkels in Japan.

De megafoon is niet alleen bedoeld voor agenten, maar ook bijvoorbeeld voor medewerkers van vliegvelden, concertzalen, pretparken en stations, allemaal plekken waar drukke menigtes in goede banen moeten worden geleid. Dat kan onder meer van pas komen bij de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio.

De megafoon kan Japanse boodschappen met een druk op de knop vertalen in driehonderd uitdrukkingen in het Engels, Koreaans en Chinees. Uiteindelijk wil Panasonic de megafoon koppelen aan een vertaaldienst in de cloud, zodat een opdracht real-time kan worden vertaald.

Toch moet Panasonic nog wel wat schaven aan zijn megafoon, ontdekte persbureau Bloomberg. Een waarschuwing dat drones niet zijn toegestaan, was na vertaling veranderd in 'het is verboden om dieven te schokken'.

Panasonic ontwikkelt vertaalmegafoon
Panasonic ontwikkelt vertaalmegafoon (Foto: BuzzT)

Duizenden domeinnamen weg om illegale handel

Meer dan 4500 domeinnamen zijn uit de lucht gehaald, omdat ze werden gebruikt voor de handel in namaakproducten. Het gaat onder meer om luxegoederen, sportkleren, reserveonderdelen, elektronica en medicijnen. De politieactie werd uitgevoerd in 27 landen, waaronder Nederland, België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Over arrestaties is niets bekend.

Het aantal url's ligt veel hoger dan vorig jaar. Volgens de Europese politiedienst Europol komt dat door goede samenwerking tussen autoriteiten en bedrijfsleven.

Duizenden domeinnamen weg om illegale handel
Duizenden domeinnamen weg om illegale handel (Foto: BuzzT)

Duits internet plat door vreemde storing

Door een raadselachtige storing hebben bijna een miljoen Duitse huishoudens het geruime tijd zonder tv en internet moeten stellen. Vooral de klanten van Deutsche Telekom waren het slachtoffer. De ellende begon zondag aan het eind van de middag. De provider kreeg de problemen pas maandag in de loop van de dag onder controle met software-updates en lapmiddelen. De oorzaak is echter onduidelijk.

Vreemd aan het verhaal is dat alleen dsl-routers van het door Telekom geleverde merk Speedport uitvielen. De Duitse veiligheidsdienst voor informatietechnologie (BSI) sprak daarop het vermoeden uit dat er sprake is geweest van een gerichte aanval van hackers via een openstaande toegangspoort van de router. Wereldwijd wordt op die manier malware geïnstalleerd. Dat is ook geprobeerd op het netwerk van de regering, die door BSI wordt beveiligd.

Duits internet plat door vreemde storing
Duits internet plat door vreemde storing (Foto: ANP)

Blizzard komt met cool beeldje van Reaper uit Overwatch

Ontwikkelaar Blizzard heeft weer een nieuw hebbedingetje online gezet van hun succesvolle shooter Overwatch. Het betreft dit keer een 30cm hoog, handgeverfd beeldje van de hero Reaper.

Het beeldje toont Reaper die zijn ultimate uitvoert, de Death Blossom. Hierbij schiet Reaper met beide shotguns alles om zich heen aan gort. De 150 dollar kostende figurine is nog niet direct verkrijgbaar: de goodies worden in 2017 op twee momenten verstuurd, eerst in maart en vervolgens nog een keer in november.

Het beeldje wordt gemaakt door Blizzards senior-beeldhouwer Brian Fay, die eerder al fraaie werken boetseerde van onder andere de Grommash Hellscream uit World of Warcraft. Pre-orderen kan via gear.blizzard.com.

Ruim 3300 examens cum laude behaald

Ruim 3300 middelbare scholieren zijn afgelopen jaar cum laude geslaagd. Die aantekening op hun diploma, die 'met lof' betekent, verdienden ze door gemiddeld een acht of hoger te halen voor al hun vakken samen.

Het was voor het eerst dat scholieren de extra onderscheiding konden verdienen. Het cum laude is al langer bekend in de academische wereld. Staatssecretaris Sander Dekker, die het in het voortgezet onderwijs introduceerde, hoopt dat talenten zo kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben als ze aankloppen voor een vervolgopleiding of een sollicitatie.

Op het vmbo slaagden ruim achthonderd kinderen met lof. Op de havo waren dat er driehonderd en op het vwo 2200.

Het totale slagingspercentage was met 92,7 procent in 2016 hoger dan in de zeven voorgaande jaren, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer.

Ruim 3300 examens cum laude behaald
Ruim 3300 examens cum laude behaald (Foto: ANP)

'Samsung Electronics denkt aan splitsing'

Samsung Electronics denkt erover om zich te splitsen. Dat voorstel werd gedaan door de activistische Amerikaanse belegger Elliott Management en het Zuid-Koreaanse technologieconcern kijkt serieus naar de mogelijkheid. Dat bericht Reuters op basis van de Seoul Economic Daily.

Elliott Management wil dat Samsung Electronics wordt gesplitst in een houdster-vennootschap en een werkmaatschappij. Ook zou er een speciaal dividend moeten worden uitgekeerd en een groot deel van de vrije cashflow aan investeerders worden gegeven. De familie Lee, die Samsung oprichtte en nog steeds aan het hoofd staat van het bedrijf, zou door die constructie meer macht over het bedrijf kunnen krijgen en daardoor geneigd zijn mee te gaan met de plannen.

De directie van Samsung komt dinsdag bijeen en komt dan met een reactie op de plannen van Elliott. De Koreaanse beurs heeft Samsung ook gevraagd of het plannen heeft voor een splitsing.

'Samsung Electronics denkt aan splitsing'
'Samsung Electronics denkt aan splitsing' (Foto: BuzzT)

Rusland wil minder Netflix

Als het aan een Russische politicus ligt, worden bedrijven als Netflix aan banden gelegd. Andrej Loegovoj wil dat buitenlandse bedrijven minder te zeggen krijgen over film- en muziekstreamingdiensten in Rusland. Zulke diensten zouden hooguit voor 20 procent in buitenlandse handen mogen zijn.

Loegovoj is lid van het Russische parlement. Hij is een van de twee verdachten van de moord op dissident Alexander Litvinenko, die in 2006 in Londen werd vergiftigd. Loegovoj komt, net als president Vladimir Poetin, voort uit de geheime dienst KGB.

Het voorstel van Loegovoj lijkt op een wet die Rusland in 2014 invoerde. Daarin staat dat uitgevers en omroepen voor hooguit 20 procent in buitenlandse handen mogen zijn. Axel Springer verkocht toen de Russische versie van het zakenblad Forbes, Sanoma deed zakenkrant Vedomosti van de hand.

Rusland wil minder Netflix
Rusland wil minder Netflix (Foto: BuzzT)

Sneeuwstormen in eerste Forza Horizon 3-uitbreiding

Microsoft heeft de eerste uit twee uitbreidingen van Forza Horizon 3 aangekondigd. De eerste uitbreiding heet Blizzard Mountain.

In Blizzard Mountain krijgen we voor de eerste keer in de Forza-serie te maken met sneeuw, ijs en sneeuwstormen. Met meer dan 50 nieuwe evenementen is het jouw doel om 'King of the Mountain' te worden van deze nieuwe locatie. Er komen nieuwe soorten evenementen, zoals Hill Climb en Descent, evenals nieuwe Bucket List-evenementen en een nieuwe barn find. Daarnaast krijg je toegang tot zeven andere nieuwe auto's die perfect zijn voor de omstandigheden van Blizzard Mountain. Ook de auto's in je huidige garage kan je voorzien van een snow-upgrade. De zeven nieuwe auto's zijn:

  • 2016 Ford GYMKHANA 9 Focus RS RX
  • 1965 Ford F-100 Flareside Abatti Racing Trophy Truck
  • 1975 Lancia Stratos HF Group 4
  • 1985 Lanci Delta S4 Group B
  • 2016 Nissan Titan Warrior Concept
  • 2016 RJ Anderson #37 Polaris RZR-Rockstar Energy Pro 2 Truck
  • 2016 Subaru #199 WRX STI VT15r Rally Car

Ricciardo: "Had ik het maar als Verstappen gedaan"

Daniel Ricciardo begon zondag als derde aan de Grand Prix van Abu Dhabi, maar eindigde als vijfde. Daarmee finishte hij achter zijn teamgenoot Max Verstappen, die ondanks een spin in de eerste bocht vierde werd.

"We vertrokken allebei op de supersofts en die banden waren goed, we konden er langer op doorrijden dan de rest", verklaarde Ricciardo. De coureurs van Mercedes en Ferrari vertrokken op de zachtere ultrasofts. Toch ging het bij Ricciardo niet helemaal goed, waar Verstappen langer doorreed op de supersofts en met één pitstop de race kon voltooien.

"Ik had dat ook moeten doen, want voor Max pakte dat beter uit. Alleen als ik voor de twee Ferrari's was gebleven zou mijn strategie goed zijn geweest, maar dat lukte helaas niet", aldus de Australiër. Hij eindigde het seizoen wel als best of the rest achter de oppermachtige Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton. "Ik ben heel erg blij. Dit jaar heb ik meer punten gepakt dan in 2014, ook al won ik toen meer races. Het is gewoon een heel goed jaar geweest." 

Oud-scheidsrechter: "Schors Mourinho voor zes duels"

Oud-scheidsrechter Graham Poll vindt dat de Football Association maar eens harde maatregelen moet nemen tegen José Mourinho, die zondag naar de tribunes werd gestuurd.

Mourinho werd tegen West Ham United weggestuurd door scheidsrechter Jonathan Moss, omdat de Portugees uit frustratie een flesje wegschopte. Hij was het niet eens met de beslissing van Moss om Paul Pogba een gele kaart te geven voor een fopduik.

"Fans van Manchester United kunnen wel zeggen dat hun manager strenger wordt behandeld dan andere coaches, maar zijn excessen zijn te lang genegeerd of getolereerd", schrijft Poll in zijn column voor de Daily Mail. "Scheidsrechters hebben genoeg van het gebrek aan respect dat Mourinho laat zien."

"Nu de arbitrage goed zijn werk doet, wordt het tijd dat de FA dat ook doet. Een stadionverbod voor zes wedstrijden zou misschien een aardig idee zijn", besluit de 53-jarige Poll, die bijna vijftien jaar in de Premier League floot en ook op twee WK's (2002 en 2006) actief was.

Johansson zeker van vertrek bij AZ

Mattias Johansson gaat AZ verlaten. Of de 24-jarige Zweedse rechtsback in de winter of in de zomer vertrekt is nog onduidelijk. "Ja, ik ga vertrekken", vertelde Johansson tegen AZ Fanpage. "Ik heb mijn contract vorig jaar al eens verlengd, maar denk dat ik na vijf seizoenen bij AZ toch echt iets anders moet gaan zoeken."

Wat zijn nieuwe club wordt, wil de verdediger nog niet zeggen. "Dat zijn dingen voor mijn zaakwaarnemer. Ik wil me focussen op mijn spel en de wedstrijden met AZ. Als ik me bezig ga houden met randzaken, komt dat dit alles niet ten goede."

Als AZ nog een transfersom wil opstrijken dan moeten ze Johansson in januari verkopen, maar het is de vraag of er dan een transfer komt. "Dat hangt ervan af wat AZ wil. Het is niet zo dat ik snel mijn spullen wil pakken. Tegenwoordig is het ook heel normaal om ergens een voorcontract te ondertekenen. We zullen zien wat er op mijn pad komt. Als het maar goed is voor mij én AZ.”

Verjaardagswandeling voor Liesbeth List (75)

Liesbeth List krijgt haar eigen stadswandeling ter ere van haar 75e verjaardag. Wandelgids en kleinkunstkenner Daan Bartels neem belangstellenden mee langs de plekken waar de chansonnière jarenlang woonde en werkte.

Op zaterdagochtend 10 december trekt de acht kilometer lange wandeling langs voormalige woonhuizen van Liesbeth List en langs plaatsen waar zij vaak optrad. Een week later volgt een wandeling die geheel in het teken staat van de samenwerking tussen Liesbeth List en Ramses Shaffy.

"Liesbeth List houdt van Amsterdam en heeft op vele mooie plekken gewoond, zoals in de Roomolenstraat en aan de Kloveniersburgwal. De wandeling voert daarlangs en onderweg vertel ik over de carrière van Liesbeth en over haar bijzondere levensverhaal", zegt Bartels.

Liesbeth zelf is verguld met haar 'eigen' stadswandeling: "Ik vind dit heel bijzonder en een eer. Ik ken Daan al heel lang en hij heeft met veel zorg alle informatie verzameld over wat ik in al die jaren gedaan heb. En Amsterdam blijft natuurlijk een prachtige stad!"

Liesbeth List werd op 12 december 1941 geboren in Bandoeng (voormalig Nederlands-Indië), bracht enkele jaren door in een jappenkamp, groeide op bij pleegouders op Vlieland en maakte samen met Ramses Shaffy in de jaren zestig carrière in Amsterdam en vervolgens in de rest van Nederland.

Verjaardagswandeling voor Liesbeth List (75)
Verjaardagswandeling voor Liesbeth List (75) (Foto: BuzzE)

Hazard schrijft Arsenal af: "Man City en Liverpool"

Eden Hazard ziet in Manchester City en Liverpool de twee grootste concurrenten voor Chelsea in de Engelse titelstrijd. De Belgische international ziet in Arsenal, Manchester United en Tottenham Hotspur geen titelconcurrenten. Chelsea staat na dertien wedstrijden eerste in de Premier League en gaat komende zaterdag op bezoek bij Manchester City.

"Man City en Liverpool", vertelde Hazard tegen Engelse media toen hem gevraagd werd naar de titelconcurrenten. "Ze zijn beide goed. Als we op het einde kampioen willen worden, dan moeten we boven hen eindigen. Volgende week gaan we naar Mancester City, een zeer goede tegenstander. We willen op deze manier door blijven gaan. We zijn vol vertrouen en we willen elke wedstrijden winnen."

Hazard neemt hij tegen Manchester op tegen zijn landgenoot Kevin De Bruyne. "Ik ken hem heel goed van de Belgische nationale ploeg en hij is een topspeler. Hij heeft zijn kans hier bij Chelsea niet gekregen, maar deed het erg goed in Duitsland en sinds hij naar City ging is hij in vorm."

"Soms krijg je niet de kans om te spelen of het systeem dat de manager gebruikt is niet goed voor je, maar hij is nu vol vertrouwen. Ik hoop dat hij volgende week minder vertrouwen zal hebben. Het is goed voor België dat twee spelers strijden voor de titel in Engeland, maar als we naar de nationale ploeg gaan vechten we natuurlijk niet. We zijn goede vrienden."

Kroos: "Er zijn bepaalde transfers die je niet maakt"

Real Madrid-middenvelder Toni Kroos zou nooit een transfer naar de grote rivaal FC Barcelona maken. De 26-jarige Duits international verruilde in de zomer van 2014 Bayern München voor Real Madrid, waar hij op dit moment hersteld van een gebroken teen.

"Er zijn bepaalde transfers die je niet maakt", vertelde Kroos tegen Kicker. "Dat heeft veel te maken met respect. Respect voor traditie en de fans." De wedstrijden tegen Atlético Madrid en Barcelona zijn speciaal voor Kroos. "Beide zijn zeer moeilijke wedstrijden en ik ben ervan overtuigd dat het zo zal blijven. Tegen Barcelona wonnen we twee keer en we verloren twee keer sinds ik hier ben."

"Het is niet moeilijker tegen Atlético, maar het is anders. Ik zou zeggen dat we stuiten op totaal verschillende filosofieën en het is moeilijk tegen hen beiden." Komende zaterdag staat de eerste El Clásico van het seizoen op het programma, als Real op bezoek gaat bij Barcelona.

'Skihal Landgraaf niet zo lang als beweerd'

De grote skihal van SnowWorld in Landgraaf heeft mogelijk toch niet de grootste overdekte piste ter wereld. Volgens onderzoek van de website Wintersporters.nl zijn veel populaire indoorpistes in de praktijk bij lange na niet zo lang als de lengte waarmee wordt geadverteerd.

Met de hal in Landgraaf zou zo'n 133 meter zijn gesmokkeld. De langste piste is volgens meting van de site niet 520 meter maar 387 meter lang. De grootste afdaling van de skihal van SnowWorld in Zoetermeer zou wel precies 300 meter lang zijn, zoals het bedrijf officieel beweert.

Een woordvoerder van SnowWorld was niet direct bereikbaar voor commentaar.

'Skihal Landgraaf niet zo lang als beweerd'
'Skihal Landgraaf niet zo lang als beweerd' (Foto: ANP)

Trump dreigt met opzeggen van deal met Cuba

Donald Trump zal de overeenkomst met Cuba beëindigen indien de regering in Havana 'de Cubanen niet meer van de deal laat profiteren'. Dat liet de aankomende president van de Verenigde Staten maandag in een tweet weten.

Als Cuba niet bereid is zijn bevolking, maar ook de Cubaanse Amerikanen en de Verenigde Staten als land te laten profiteren van de deal, dan stopt Trump het akkoord.

De normalisering van de betrekkingen tussen de VS en Cuba is in gang gezet door de regering van de huidige president, Barack Obama. Tijdens de uitvaart van Nelson Mandela in 2013 schudden Obama en Raul Castro elkaar de hand, het begin van een nieuwe relatie. Onder meer het Amerikaanse handelsembargo is versoepeld, er zijn wederzijdse ambassades geopend, Amerikaanse investeringen in Cuba zijn weer mogelijk en dezer dagen is er de eerste lijnvlucht tussen Miami in Florida en Havana.

Trump dreigt met opzeggen van deal met Cuba
Trump dreigt met opzeggen van deal met Cuba (Foto: ANP)

Lucas Hamming maakt themasong Serious Request

Lucas Hamming neemt dit jaar het themanummer voor de 3FM benefietactie Serious Request voor zijn rekening. Het liedje Are You With Me is vanaf komende donderdag voor het eerst te horen op de radiozender, maakte 3FM-dj Wijnand Speelman maandagmiddag bekend.

Ook is het nummer vanaf die dag te downloaden. De opbrengst hiervan gaat naar Serious Request, waarbij het dit jaar draait om kinderen die sterven aan longontsteking. "Ik vind het bijzonder dat ik met mijn muziek een bijdrage kan leveren aan 3FM Serious Request 2016 en daardoor een verschil kan maken in hopelijk zoveel mogelijk kinderlevens", zegt de singer-songwriter, die bekend is van nummers als Never Let You Down. "Ik hoop dat heel Nederland zich in de week voor kerst bij de actie aansluit en zich in gaat zetten voor deze stille ramp."

Het Glazen Huis, het middelpunt van de benefietactie, staat dit jaar in Breda. Dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende laten zich zes dagen lang opsluiten om 24 uur per dag radio en tv te maken, zonder dat ze daarbij eten.

Lucas Hamming maakt themasong Serious Request
Lucas Hamming maakt themasong Serious Request (Foto: BuzzE)

EU wint zaak over steun VS aan Boeing

Een belastingregeling van de Amerikaanse overheid voor vliegtuigbouwer Boeing is in strijd met internationale handelsregels en komt neer op verboden staatssteun. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie maandag geoordeeld na een klacht van de Europese Unie.

De staat Washington gaf Boeing in 2013 belastingvoordelen tot 2040 voor de productie van het toestel 777X. Omdat Amerikaanse bedrijven de voorkeur kregen bij het maken van de vleugels, is volgens de WTO sprake van discriminatie van buitenlandse fabrikanten.

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström ziet de uitspraak over de omgerekend bijna 5,4 miljard euro aan illegale steun als een "belangrijke overwinning" voor de EU en haar vliegtuigindustrie. Zij zegt te verwachten dat de VS zich aan de concurrentieregels houden en de subsidies "zonder uitstel"intrekken. De Amerikanen kunnen nog in beroep gaan.

EU wint zaak over steun VS aan Boeing
EU wint zaak over steun VS aan Boeing (Foto: ANP)

RTL belooft Dekker onderzoek naar hulp-tv

RTL heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) beloofd tot op de bodem uit te zoeken of deelnemers aan zogenoemde hulptelevisieprogramma's onfatsoenlijk zijn behandeld. Dekker heeft naar eigen zeggen vertrouwen in RTL, dat hij kent als een redelijk mediabedrijf dat 'heel betrokken is bij de gevoelens in Nederland'.

RTL ligt onder vuur sinds NRC Handelsblad vorige week in een reeks artikelen aan de kaak stelde dat het Luxemburgse concern het niet zo nauw zou nemen met de belangen van deelnemers aan programma's als Geef Mij Nu Je Angst. Volgens de SP en D66 maakt RTL misbruik van kwetsbare mensen, die het bedrijf wurgcontracten in de maag zou splitsen. De twee partijen vroegen de staatssecretaris in te grijpen.

Dekker wees er maandag, bij de behandeling van de mediabegroting, wel op dat RTL niet onder Nederlands toezicht staat en bovendien vrij is contracten af te sluiten. Wel kan hij zich voorstellen dat mensen in de knel soms tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen en heeft hij RTL daarom om uitleg gevraagd.

De wantoestanden waarover NRC Handelsblad schrijft passen niet in de opvatting van integere tv die het Luxemburgse bedrijf erop nahoudt, liet het Dekker weten. De staatssecretaris wacht nu af wat RTL onderneemt. Hij rekent op een bevredigend antwoord van het bedrijf, omdat het zich bijvoorbeeld ook vrijwillig aan de Kijkwijzer houdt.

RTL belooft Dekker onderzoek naar hulp-tv
RTL belooft Dekker onderzoek naar hulp-tv (Foto: BuzzE)

Nederland en BelgiŽ ruilen land

Nederland en België hebben maandag een grensverdrag gesloten waardoor een deel van wat voorheen België was nu onder Nederland valt en omgekeerd. De ondertekening is onderdeel van het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan ons land.

Reden voor de aanpassing van de grenzen was de onduidelijke situatie in het gebied rond de Maas tussen Eijsden-Margraten (provincie Limburg) en het Belgische Wezet. Dat leidde tot problemen op het gebied van handhaving van de openbare orde. In juni werd al een zogeheten memorandum over de grenscorrectie getekend.

Het verdrag werd in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam ondertekend door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders. Daarmee werd letterlijk inhoud gegeven aan het thema van het driedaagse staatsbezoek: 'grensoverschrijdende samenwerking'.

Koenders en Reynders praten maandag ook over verdere samenwerking op het gebied van veiligheid.

Nederland en België ruilen land
Nederland en België ruilen land (Foto: ANP)

Snel rechtszaak over spoorwegovergang Winsum

Bij de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum moet snel een verkeersregelaar komen. Dat is de inzet van een kort geding tegen ProRail, openbaarvervoerbedrijf Arriva en de gemeente Winsum. Bij de overgang raakten anderhalve week geleden achttien mensen gewond door een treinongeluk. In oktober 2014 kwam bij dezelfde overgang de 24-jarige Gerjon Kazemier om het leven.

Nabestaanden van Kazemier hadden al in oktober 2015 een kort geding aangespannen, zo laat hun advocaat Arvin Kolder weten. Maar die rechtszaak werd aangehouden, nadat er beloftes waren gedaan over snelle maatregelen. Volgens de advocaat is daar niets van terechtgekomen.

ProRail heeft meteen na het ongeluk van anderhalve week geleden wel matrixborden bij de onbewaakte overgang geplaatst om het verkeer te waarschuwen.

Snel rechtszaak over spoorwegovergang Winsum
Snel rechtszaak over spoorwegovergang Winsum (Foto: ANP)

Herovering Mosul verloopt niet gladjes

De herovering van de Iraakse stad Mosul op de extremisten van Islamitische Staat (IS) verloopt niet zo soepel als gehoopt. De Britse generaal Rupert Jones, de hoogste Britse officier op het strijdtoneel in het Midden-Oosten, heeft beklemtoond dat er geduld nodig is voor deze slag, want de jihadisten verdedigen de stad fel. De generaal zei dit maandag, berichtte de krant The Guardian.

Jones is de tweede man van de strijdmacht van de internationale coalitie die onder leiding van de VS tegen IS strijdt. De soennitische extremisten hebben volgens Jones tussen de 4000 en 9000 strijders in Mosul onder wie naar schatting duizend buitenlanders.

Herovering Mosul verloopt niet gladjes
Herovering Mosul verloopt niet gladjes (Foto: ANP)

Twaalf jaar cel voor dood Raja

Zaandammer Ferry de G. (36) is maandag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens doodslag op zijn ex-vriendin Raja Draaisma (35) uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden wegens moord zestien jaar cel, maar is er volgens de rechtbank niet in geslaagd te bewijzen dat De G. een vooropgezet plan had om zijn vroegere vriendin dood te schieten.

Raja Draaisma kwam vorig jaar juni om het leven bij haar woning in Hoofddorp. De G. meldde zich een dag later bij de politie. Hij verklaarde dat zijn ex hem had willen neerschieten. Zij zou dodelijk zijn geraakt bij een worsteling om het vuurwapen. Zij zou dat na het beëindigen van hun relatie enkele maanden eerder niet hebben teruggegeven. De avond van het incident zou hij dat wapen hebben willen ophalen.

Twaalf jaar cel voor dood Raja
Twaalf jaar cel voor dood Raja (Foto: ANP)

Geen Olympische Spelen op Duitse zenders

De Duitse publieke tv-zenders ARD en ZDF zullen voor het eerst in hun historie geen beelden laten zien van de Olympische Spelen. Beide zenders zijn niet tot overeenstemming gekomen over een bedrag voor de uitzendrechten met eigenaar Discovery Communications. Het betreft de periode van 2018 tot en met 2024, te beginnen met de Winterspelen in Pyeongchang (2018) en de Zomerspelen in Tokio (2020).

"De vraagprijs van Discovery lag ver boven wat wij ons kunnen veroorloven", meldde een woordvoerder van de ARD maandag. "We zijn verplicht zuinig aan te doen met ons budget."

Discovery verkreeg vorig jaar de Europese uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018 tot en met 2024. Het bedrijf betaalde 1,3 miljard euro voor de rechten. Het mediabedrijf sluit sublicenties af met andere partijen. De NOS verwierf in maart van dit jaar een dergelijke sublicentie en kan in 2018 en 2020 de Spelen gewoon rechtstreeks uitzenden.

De Duitse tv-kijker is aangewezen op Eurosport, dat eigendom is van Discovery.

Geen Olympische Spelen op Duitse zenders
Geen Olympische Spelen op Duitse zenders (Foto: BuzzE)

Japanner speelt Pokťmon uit met enkel een Magikarp

Pokémon Sun en Moon zijn nog niet erg lang beschikbaar, maar natuurlijk zijn er spelers die de game al lang en breed hebben uitgespeeld. Eén daarvan is Twitter-gebruiker Nakano_Official, maar de manier waarop is nogal ongebruikelijk.

Tijdens zijn gehele avontuur heeft hij, uiteraard na het vangen van de Pokémon, alleen maar Magikarp gebruikt. Deze Pokémon staat erom bekend om alleen nuttig te zijn voor zijn bazenevolutie Gyarados en natuurlijk om zijn waardeloze 'Splash' aanval. Toch kan Magikarp nog andere aanvallen leren, waaronder Flail. Deze move wordt sterker wanneer jouw Pokémon minder HP (Health Points) heeft.

Een aantal sceptici geloofde de Twitteraar niet, onder andere door het feit dat Flail een Normal-move is en geen schade zou kunnen toerichten aan Ghost-types. Een terechte opmerking, maar daar had Nakano aan gedacht. Elke aanval in Pokémon kan een aantal keer gebruikt worden (vertegenwoordigd door PP, oftewel Power Points). Wanneer alle PP van al jouw aanvallen zijn gebruikt, kan een Pokémon de aanval 'Struggle' gebruiken, die Ghost-types wel schade kan toerichten (en ook de gebruiker ervan schade toericht). Bij erg moeilijke gevechten bleef Nakano zijn Magikarp genezen met items, waardoor zijn tegenstander Struggle moest gebruiken en uiteindelijk zijn eigen Pokémon versloeg.

Je snapt dat hier erg veel geduld voor nodig is, maar uiteindelijk is het Nakano_Official gelukt om met zijn level 70 Magikarp de game uit te spelen. Ik doe het hem niet na..

'Watch Dogs 2-stunt': ov SanFran gehackt

Watch Dogs 2 speelt zich af in San Francisco, waar een bende hackers het opneemt tegen het gezag. Het toeval wil dat het openbaar vervoer van San Francisco is gehackt. Iedereen kan nu gratis reizen.

Hackers hebben het geldsysteem platgelegd met malware. Ze eisen ten minste 100 bitcoin (dat is net geen €70.000,-) aan losgeld. De veiligheid van het vervoer is niet in het geding, maar het is natuurlijk vervelend voor het openbaar vervoersbedrijf.

Ubisoft heeft (nog) niet op de gebeurtenissen gereageerd. De hele zaak lijkt wel op een missie uit Watch Dogs 2, maar het geldbedrag is opvallend laag voor zo’n stunt. Misschien een tactische zet zodat er sneller wordt betaald, misschien een test voor een hack op grotere schaal.


 Watch_Dogs 2 - Logootje

Trump: miljoenen stemden illegaal

Donald Trump zegt dat hij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november de meeste stemmen heeft behaald, "als je de miljoenen mensen die illegaal gestemd hebben van de telling aftrekt".

Ook stelde hij zondag in een serie Twitter-boodschappen dat er "ernstige kiezersfraude" heeft plaatsgehad in de Democratische staten Californië, New Hampshire en Virginia, maar dat de media daar niet over berichten. Voor beide aantijgingen verschafte de aankomend president geen bewijs.

Met de tweets reageerde Trump op het hertellen van de stemmen in Wisconsin, dat hij "belachelijk" noemde. De hertelling is aangevraagd door Jill Stein, de kandidate van de Groene Partij. Het kamp van de Democratische kandidaat Hillary Clinton sloot zich daarbij aan, al verwacht het niet dat de hertelling tot een andere uitslag leidt.

Clinton heeft in de verkiezingen ruim 2 miljoen stemmen meer gekregen dan Trump. De Amerikaanse president wordt echter niet rechtstreeks gekozen, maar door een kiescollege waarin de staten stemmen krijgen toegewezen op grond van hun bevolkingsaantal. In de meeste staten krijgt de kandidaat die de meeste stemmen heeft behaald, alle kiesmannen van die staat toegewezen. In het kiescollege kreeg Trump 306 kiesmannen achter zich, Clinton 232.

Trump: miljoenen stemden illegaal
Trump: miljoenen stemden illegaal (Foto: ANP)

OM Turkije eist levenslang tegen militairen

Het Openbaar Ministerie in Turkije heeft voor 62 militairen een eis van levenslange celstraf klaarliggen. De militairen, onder wie 28 officieren en onderofficieren, moeten binnenkort bij een rechtbank voorkomen. Ze worden ervan beschuldigd een aandeel te hebben gehad in de mislukte couppoging op 15 juli.

Formeel heet het dat de militairen de Republiek Turkije omver wilden werpen. Ook worden enkelen ervan verdacht lid te zijn van een terroristische organisatie. Enkele van de beklaagden bezetten op 15 juli de luchthaven Sabiha Gökcen bij Istanbul.

Nog altijd bevinden zich in verband met de mislukte coup ongeveer 36.000 mensen in voorlopige hechtenis. Meer dan 75.000 ambtenaren en leden van de veiligheidsdienst zijn naar aanleiding van 15 juli ontslagen. De Turkse regering zegt dat de in de Verenigde Staten wonende islamitische geleerde Fethullah Gülen voor de couppoging verantwoordelijk is.

OM Turkije eist levenslang tegen militairen
OM Turkije eist levenslang tegen militairen (Foto: ANP)

'Griekenland wil vaste rente op leningen'

Griekenland probeert zijn schuldeisers zover te krijgen dat zij de rente op staatsleningen aan het land vastzetten op het huidige, zeer lage niveau. Dat meldt persbureau Reuters maandag op gezag van bronnen op de obligatiemarkt.

De Grieken hebben de afgelopen jaren voor in totaal 228 miljard euro aan leningen ontvangen, van met name de overige eurolanden. Die hebben daarvoor twee noodfondsen in het leven geroepen, die geld lenen op de kapitaalmarkten. Zelf kunnen de Grieken dat niet door de slechte financiële situatie van hun land.

De variabele rente die de fondsen betalen op hun schuldpapier, wordt doorberekend aan Griekenland. De regering in Athene vreest dat de leenkosten de pan uit gaan rijzen als de rente weer stijgt. Daarom dringt zij nu de rente nog extreem laag is aan op vaste tarieven. Dat moet helpen de schuld draaglijker te maken.

'Griekenland wil vaste rente op leningen'
'Griekenland wil vaste rente op leningen' (Foto: ANP)

Gordon wil verplichte Nederlandstalige muziek

Gordon vindt dat publieke omroepen verplicht meer Nederlandse muziek moeten draaien. Hij grijpt zijn afscheid aan voor een pleidooi voor meer nationaal product. "Als je door Frankrijk rijdt, hoor je Franse muziek. In Griekenland hoor ik Griekse artiesten op de radio. Maar Nederlandse radiostations draaien voornamelijk Adele en Michael Bublé", zegt Gordon, die deze week zijn zangcarrière beëindigt met twee afscheidsconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam.

"Ik kan terugkijken op een prachtige carrière en heb heel veel mooie dingen gedaan", zegt Gordon voor aanvang van de generale repetitie met het Metropole Orkest voor de shows Gordon 25 jaar, compleet volmaakt het einde. Gordon beweert dan ook dat hij maandag met een goed gevoel wakker werd, maar dat hij licht geïrriteerd raakt over het beleid van de Nederlandse radiostations.

Gordon komt op voor een nieuwe generatie Nederlandse artiesten. "Ik stop uit protest. Het is om desperate van te worden. Het is gewoon ontzettend moeilijk voor Nederlandse artiesten om radiostations te interesseren voor hun muziek. Ik noem dat een soort artistieke moord. Sky Radio draait de hele dag Ilse DeLange, Marco Borsato, Guus Meeuwis en Dotan. Dat zijn er slechts vier, maar in Nederland zijn er wel vierduizend artiesten", zegt de artiest die in 1991 doorbrak met Kon ik maar even bij je zijn.

Verplicht
Na een carrière van 25 jaar vraagt hij zich af: "Bij 3FM past mijn muziek zogenaamd niet in het format, maar wie bepaalt dat? Het is een muur waar je maar niet doorheen komt. Radio 538 draait precies hetzelfde, het is allemaal dezelfde eenheidsworst. Niet voor niets hoor je na een talentenjacht weinig meer van de winnaars en dat is in de landen om ons heen wel anders."

"Ik heb succes gehad, geld kunnen verdienen en een tv-carrière op kunnen bouwen", concludeert Gordon. "Ik heb bovendien een mooi horecabedrijf met Blushing. Maar ik vind het zo erg voor jonge mensen in het vak. Jonge talenten verdienen airplay. Ik vind daarom dat staatssecretaris Sander Dekker de Nederlandse publieke omroepen moet verplichten om minimaal 70 procent nationaal product te draaien op de radio."

Zinloos
Gordon is van mening dat alleen regionale omroepen en 100% NL een pluim verdienen. Hij is erg kritisch op de rest. "Het gaat me om de machtspositie van de Nederlandse radio. Dat is niet meer van deze tijd. In eigen land dienen ze eigen artiesten te draaien. Dat is gewoon beter voor iedereen. Mijn muziek wordt weggestopt in het Foute Uur. Dat is ronduit een belediging voor mij en honderdduizenden liefhebbers van Nederlandse muziek."

"Ik stop niet uit weelde, maar omdat het geen zin meer heeft. Fans reageren verdrietig nu ik stop, maar het brengt geen brood op de plank. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat ik na 25 jaar, 165 nummers, zestien albums maar twee keer in een heel jaar ben gedraaid bij de publieke omroep. Ik schrok van deze cijfers. Dat is wel een schande."

Kroon
Gordon bracht onlangs zijn allerlaatste album uit. Maandag- en dinsdagavond neemt Gordon afscheid van zijn fans in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. "Het is een kroon op mijn werk", zegt Gordon, die het podium deelt met Willeke Alberti, Jan Versteegh, Thomas Berge, Wesley Klein, LA The Voices, Replay en natuurlijk met Gerard Joling.

Gordon betwijfelt of hij het droog kan houden. "Bij het nummer Compleet, volmaakt, het einde zal ik wel even moeten slikken en vechten tegen de tranen."

Gordon pleit voor meer nationaal product
Gordon wil verplichte Nederlandstalige muziek (Foto: BuzzE)

Ruim duizend banen weg bij asielzoekersopvang

Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verdwijnen ruim duizend banen. Doordat er minder asielzoekers naar Nederland komen is er minder werk, liet COA-directeur Gerard Bakker maandagochtend weten.

Een jaar geleden werkten er nog ongeveer 4500 mensen bij het COA. Van hen zijn er de afgelopen maanden al ruim vijfhonderd vertrokken. Voor 30 procent van de blijvers is in de toekomst ook geen baan meer. Het gaat dan uitsluitend om flexibele krachten, zoals uitzendkrachten en mensen met een jaarcontract. Werknemers in vaste dienst hoeven niet te vrezen voor hun baan, maar worden misschien wel overgeplaatst en moeten dus wellicht verhuizen.

Vorig jaar vroegen nog ongeveer 59.000 mensen asiel aan in ons land. Dit jaar rekent het kabinet op iets meer dan de helft van dat aantal.

Ruim duizend banen weg bij asielzoekersopvang
Ruim duizend banen weg bij asielzoekersopvang (Foto: ANP)

E-shoppen in EU simpeler en goedkoper

Online winkelen wordt eenvoudiger en goedkoper in Europa. Consumenten moeten vanuit elk land kunnen e-shoppen in een ander land, waarmee een einde komt aan het zogenoemde geoblocking. Een webwinkelparadijs wordt de EU nog niet: er komt geen leverplicht voor de verkoper in landen waar hij normaal niet actief is.

Dat zijn de EU-ministers van Economische Zaken maandag in Brussel overeengekomen. Volgens de Slowaakse minister Peter Ziga, die de onderhandelingen voorzat, zal de internethandel door de nieuwe regels aanmerkelijk toenemen. Consumenten krijgen zo toegang tot veel meer goederen en diensten, tegen de beste prijzen.

Het afschaffen van de geoblocking geldt bijvoorbeeld voor modewebwinkels en autoverhuur. Andere vormen van geoblocking, zoals in het buitenland via internet naar nationale televisieprogramma's kijken, vallen niet onder dit wetsvoorstel.

E-shoppen in Europa simpeler en goedkoper
E-shoppen in EU simpeler en goedkoper (Foto: ANP)

Verstappen oppermachtig in Driver of the Day-klassement

Max Verstappen heeft met overmacht het officieuze Driver of the Day-klassement in de Formule 1 gewonnen. De Nederlandse Red Bull-coureur werd na maar liefst acht van de 21 races verkozen tot coureur van de dag, een score van bijna veertig procent. 

Het gat naar de rest is enorm. Sebastian Vettel staat met drie trofeeën - die van Singapore, Mexico en Abu Dhabi - op de tweede plek. Romain Grosjean won de verkiezing bij de eerste twee races en Sergio Perez werd uitgeroepen tot winnaar in Monaco en Baku. Die twee zijn daarmee naast Verstappen en Vettel de enigen die meer dan één keer de prijs wonnen. 

Driver of the Day per Grand Prix

Grand Prix Driver of the Day
Australië Romain Grosjean
Bahrein Romain Grosjean
China Daniil Kvyat
Rusland Kevin Magnussen
Spanje Max Verstappen
Monaco Sergio Perez
Canada Max Verstappen
Europa Sergio Perez
Oostenrijk Max Verstappen
Groot-Brittannië Max Verstappen
Hongarije Kimi Räikkönen
Duitsland Daniel Ricciardo
België Lewis Hamilton
Italië Nico Rosberg
Singapore Sebastian Vettel
Maleisië Max Verstappen
Japan Max Verstappen
Verenigde Staten Max Verstappen
Mexico Sebastian Vettel
Brazilië Max Verstappen
Abu Dhabi Sebastian Vettel

Driver of the Day-klassement 2016

Coureur Aantal keer Driver of the Day
Max Verstappen 8
Sebastian Vettel 3
Romain Grosjean 2
Sergio Perez 2
Daniil Kvyat 1
Kevin Magnussen 1
Kimi Räikkönen 1
Daniel Ricciardo 1
Lewis Hamilton 1
Nico Rosberg 1

Auto-importeurs zien omzet teruglopen

Importeurs van nieuwe personenauto's zagen hun omzet afgelopen kwartaal voor het eerst in zes kwartalen afnemen. Vergeleken met een jaar eerder kwamen de opbrengsten ruim 9 procent lager uit, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Er werden aanzienlijk minder nieuwe personenauto's met een zakelijke bestemming ingevoerd en doorverkocht. Dat komt vooral doordat er in de vergelijkbare periode vorig jaar juist even extreem veel auto's werden verkocht, omdat toen nog kon worden geprofiteerd van de oude bijtellingsregels.

De omzetgroei van de auto- en motorsector is afgelopen kwartaal mede hierdoor bijna stilgevallen. Bedrijven behaalden in doorsnee slechts 1 procent meer omzet, terwijl in de voorafgaande anderhalf jaar plussen tot wel 24 procent werden gemeten.

In de overige deelbranches nam de omzet in het derde kwartaal nog wel toe, maar was de groei aanzienlijk minder sterk dan in het kwartaal ervoor. De motorhandel boekte met een plus van bijna 8 procent de sterkste omzetgroei. Bij de sector horen verder ook de gewone autodealers, verkopers van bedrijfsauto's, autoservicebedrijven en handelaren in auto-onderdelen.

Auto-importeurs zien omzet teruglopen
Auto-importeurs zien omzet teruglopen (Foto: ANP)

Belgisch koningspaar ontvangen in Amsterdam

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandagmorgen op de ijskoude Dam in Amsterdam het Belgische koningspaar verwelkomd aan het begin van hun staatsbezoek aan Nederland.

Koning Filip inspecteerde vervolgens samen met koning Willem-Alexander de bij het Koninklijk Paleis opgestelde erewacht. Binnen werd daarna de uitgebreide meegereisde Belgische delegatie, met de ministers-presidenten van Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige gemeenschap, voorgesteld.

Aan het begin van de middag legt koning Filip een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Maandagavond biedt koning Willem-Alexander zijn Belgische gasten een staatsbanket aan in het paleis.

Belgisch koningspaar ontvangen in Amsterdam
Belgisch koningspaar ontvangen in Amsterdam (Foto: ANP)

Grootbanken herpakken zich op hypotheekmarkt

De grootbanken winnen steeds meer marktaandeel terug op de hypotheekmarkt, blijkt uit onderzoek van IG&H Consulting. Afgelopen kwartaal hadden Rabobank, ABN AMRO en ING samen 53 procent van de markt in handen. Eind vorig jaar was dat nog 46 procent.

De verzekeraars en pensioenfondsen leverden in het derde kwartaal anderzijds ruim 6 procent in ten opzichte van vorig jaar. Daarmee zijn ze nog maar goed voor een marktaandeel van 29 procent, aldus het adviesbureau.

De hypotheekmarkt bevindt zich inmiddels weer op het hoogste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis acht jaar geleden. In het derde kwartaal werd alles bij elkaar 22,4 miljard euro omgezet. Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verwachting is dat dit jaar met een bedrag van ruim 82 miljard euro de hoogste hypotheekomzet sinds 2008 zal worden geboekt.

Een van de redenen dat hypotheekverstrekkers zo veel meer omzetten, is dat er steeds hogere hypotheken worden afgesloten. Dit komt doordat het vooral doorstromers zijn die een nieuw huis kopen. Ook worden veel hypotheken overgesloten, vanwege de zeer lage rente. De gemiddelde hypotheeksom bedroeg afgelopen kwartaal 267.000 euro. Dat is de hoogste stand van deze eeuw.

Grootbanken herpakken zich op hypotheekmarkt
Grootbanken herpakken zich op hypotheekmarkt (Foto: ANP)

Treinverkeer hervat na ongeval Nijmegen

Het treinverkeer tussen Nijmegen en Cuijk is maandag hervat nadat het eerder op de dag was stilgelegd na een ongeval. Dat meldde vervoersbedrijf Veolia. Door de aanrijding vielen twee doden. Tijdens de stremming werden reizigers met bussen vervoerd.

Een trein reed maandagochtend in Nijmegen op een overweg twee personen aan. Die kwamen om het leven. Op basis van een eerste onderzoek gaat de politie ervan uit dat het gaat om zelfdoding. Verder onderzoek moet de exacte toedracht uitwijzen, twitterde de politie Nijmegen.

De aanrijding had plaats tussen Nijmegen en Molenhoek. Er waren geen voertuigen betrokken bij het incident.

Treinverkeer hervat na ongeval Nijmegen
Treinverkeer hervat na ongeval Nijmegen (Foto: ANP)

Beth Hart, Anastacia en Anouk naar Bospop

Beth Hart, Anastacia, Anouk en Airbourne staan volgend jaar op het podium tijdens de 37e editie van Bospop. Concertorganisator Mojo kondigde maandag deze eerste vier namen aan voor het festival dat op zaterdag 8 en zondag 9 juli plaatsvindt in Weert.

Beth Hart was afgelopen weekend ook in Nederland. De Amerikaanse singer-songwriter gaf zaterdagavond een concert in een uitverkochte Heineken Music Hall. Daar kondigde ze aan dat ze volgend jaar op 12 mei optreedt in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Anastacia stond vorig jaar ook op Bospop. Op de eerste festivaldag liet ze het veld een uur lang haar hits meezingen, waaronder Left Outside Alone, Sick and Tired, Paid My Dues en Stupid Little Things.

Op Bospop treden 26 bands op, verdeeld over twee podia: het hoofd- en een tentpodium. De kaartverkoop begint vrijdag.

Beth Hart, Anastacia en Anouk naar Bospop
Beth Hart, Anastacia en Anouk naar Bospop (Foto: BuzzE)

F1: Wie hoef je in 2017 niet meer terug te zien?

Het Formule 1-seizoen is voorbij: Nico Rosberg is wereldkampioen, Max Verstappen schreef geschiedenis en zo gebeurde er nog veel meer. Overal wordt nagepraat over wie de beste coureur van het jaar was, maar natuurlijk zijn er ook coureurs die zwaar tegenvielen of waarvan je nog maar net weet dat ze überhaupt mee hebben gereden na een kleurloos seizoen. Vandaar de vraag: wie hoef jij volgend jaar niet meer terug te zien in de Formule 1?

Ex-PvdA'er Monasch begint eigen partij

Het uit de PvdA-fractie gestapte Tweede Kamerlid Jacques Monasch begint een eigen partij. Met Nieuwe Wegen wil Monasch een streven naar een sociale economie combineren met een strenger immigratiebeleid en oog voor "onze normen en waarden", liet hij maandag weten.

Op Facebook plaatste hij het volgende persbericht: "Nederland is klaar met het wegkijken van links bij integratie- en immigratie problemen; Nederland wil vaste banen in plaats van de losse baantjes en flexcontracten die rechts bepleit; Nederland is het discrimineren van hardwerkende nieuwkomers meer dan zat; Nederland heeft genoeg van het buitensluiten van de burger, zelfs na referenda, door de gevestigde politiek.
Het is tijd voor een doorbraak in de Nederlandse politiek. Tijd voor een partij die economisch sociaal is, de menselijke maat centraal stelt en grenzen stelt aan immigratie, illegaliteit en de inbreuk op onze normen en waarden. Dat brengen we samen in een programma en een partij die wij vandaag presenteren met de naam: ‘NIEUWE WEGEN’."

Monasch zou meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA, maar trok zich terug en keerde de Tweede Kamerfractie en de partij de rug toe. De PvdA zou volgens hem de belofte van een open verkiezing hebben geschonden en hem daardoor geen eerlijke kans bieden. Volgens 1Vandaag mikt Monasch met zijn nieuwe beweging op twintig zetels.

Ex-PvdA'er Monasch begint eigen partij
Ex-PvdA'er Monasch begint eigen partij (Foto: ANP)

11-jarige joyridet na spelen Grand Theft Auto

Het is dat Jack Thompson niet langer zijn oud-beroep mag uitoefenen, anders had hij zich ongetwijfeld weer uitgelaten over het volgende.

Terwijl de ouders van een 11-jarige jongen uit Ontario allang lagen te slapen, was hij zelf nog lekker bezig met een potje Grand Theft Auto V. Toen kwam hij op het briljante idee om te ontdekken of het in het echt net zo goed zou gaan. Zo gezegd, zo gedaan, dus al snel reed de jongen de snelweg op.

Uiteraard werd zijn rijstijl opgemerkt door andere weggebruikers, dus de politie probeerde de jongen aan te houden. De jongen negeerde dat en reed hard weg, om uiteindelijk ingesloten te worden door politieauto's en zo tot stilstand gebracht werd. De actie heeft verder geen gevolgen gehad, er is niemand gewond geraakt en de politie laat het aan de ouders om een passende straf te vinden.

Kantoren moeten in 2023 energiezuinig zijn

Kantoren moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn. Ze moeten dan allemaal voldoen aan energielabel C, meldde minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) maandag aan de Tweede Kamer. Om dit doel te bereiken moeten kantooreigenaren volgens hem eenmalig 860 miljoen euro investeren.

Het gaat dan bijvoorbeeld om dak- en glasisolatie of energiezuinige verlichting. De maatregelen betalen zich gemiddeld in drie tot zesenhalf jaar terug, verwacht de bewindsman. Het moet een besparing van 8 petajoule opleveren. Er geldt een uitzondering voor heel kleine kantoren en monumentale panden.

Het gaat om een uitwerking van het Energieakkoord. De verplichting gaat alleen voor kantoren gelden, maar er komt wel onderzoek naar mogelijkheden van energiebesparing in andere gebouwen zoals winkels, bedrijfsgebouwen, zorginstellingen en sporthallen, aldus Blok.

Kantoren moeten in 2023 energiezuinig zijn
Kantoren moeten in 2023 energiezuinig zijn (Foto: ANP)

Eerste grote update voor No Man's Sky uitgerold

No Man's Sky heeft een nieuwe update gekregen, The Foundation Update. De nieuwe update introduceert onder andere nieuwe game modi en het bouwen van basissen.

Vorige week meldden we al dat er een nieuwe update aan zat te komen, maar nu is de update daadwerkelijk uitgerold. Allereerst heeft de game twee nieuwe game-modi: Creative en Survival. Het is weinig verrassend wat de game modi precies doen: in Creative kan je doen wat je wil zonder je druk te maken over je resources; Survival geeft je een meer uitdagende game waarin het draait om overleven.

Verder voegt de Foundation Update basissen toe: je kan je eigen basis bouwen of een verlaten basis vinden op één van de vele planeten. Basissen kunnen veiligheid bieden, of je kan nieuwe technologieën ontwikkelen, een boerderij maken of simpelweg gebruiken als opslagplaats voor je meest belangrijke items. 

Of je stopt je kostbare items in een gigantisch ruimtevrachtschip, die ook volledig aan te passen is. De update maakt de game ook visueel aantrekkelijker met onder andere verbeterde anti-aliasing. De uitgebreide patchnote met daarin alle verbeteringen is hier te vinden, of bekijk de video hieronder voor een samenvatting.

Kiss komt naar Rotterdam Ahoy

Kiss komt volgend jaar opnieuw naar Nederland. De Amerikaanse glamrockband geeft op woensdag 24 mei een concert in Rotterdam Ahoy. Concertorganisator Mojo begint vrijdag met de kaartverkoop.

Kiss timmert al ruim veertig jaar aan de weg en heeft in de Verenigde Staten al 28 gouden platen verdiend. Wereldwijd heeft de groep ruim 100 miljoen albums verkocht.

De groep rond Gene Simmons werd twee jaar geleden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in het Amerikaanse Cleveland. In juni dit jaar traden ze op in de Ziggo Dome in Amsterdam ter ere van hun veertigjarig bestaan.

Kiss komt naar Rotterdam Ahoy
Kiss komt naar Rotterdam Ahoy (Foto: BuzzE)

'Minder stroomstoringen bij slim gebruik'

Het aantal stroomstoringen in Nederland neemt af als huishoudens en bedrijven apparaten zouden koppelen aan slimme energiesystemen. Dat concluderen netwerkbeheerder Alliander en energiebedrijf Essent na een proef van een jaar in Heerhugowaard.

Slim energiegebruik is volgens de kenners nodig omdat Nederland steeds meer gebruik maakt van wisselende energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Daardoor is de vraag naar en het aanbod van elektriciteit minder goed te voorspellen. Bovendien gebruiken we steeds meer elektriciteit. Hierdoor kan er een tekort of overschot aan stroom ontstaan en kan het elektriciteitsnet overvol raken.

Tijdens de proef waren tweehonderd huishoudens een jaar lang aangesloten op een energiesysteem dat met een slim apparaat in huis, zoals een elektrische boiler, communiceerde. Door apparaten te koppelen namen pieken in energievraag en -aanbod af en daarmee verkleinde de kans op storing. Ook vijftien, gesimuleerde, stroomstoringen werden voorkomen.

Vecht in de Falklandoorlog in Battlefield 2-mod

Project Reality, een inmiddels al ruim 10 jaar oude mod voor een ruim 10 jaar oude game: Battlefield 2, heeft een update gekregen met daarin content dat gebaseerd is op de Falklandoorlog.

De Falklandoorlog was een relatief korte oorlog in 1982 tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk. De 1.4-versie van de Project Reality-mod introduceert het Argentijnse leger, en voegt daarbij Argentijnse en Britse wapens, tanks en straaljagers toe. Sinds vorig jaar is Project Reality een standalone mod geworden, dus het originele Battlefield 2 is niet nodig om de game te kunnen spelen. De mod is hier te downloaden, bekijk hieronder de beelden van de nieuwe update.

Dishonored 2

Toen Dishonored uitkwam in 2012 werden veel gamers positief verrast door wat deze stealth-game te bieden had. Zelfs uitgever Bethesda zelf werd verrast door de hoge verkoopcijfers en besloot om van Dishonored een franchise te maken. Bij ontwikkelaar Arkane Studios lag vervolgens de grote uitdaging om het succes van deel 1 te evenaren of zelfs te overtreffen met Dishonored 2. In deze review lees je of dat gelukt is.

'Meer foto's Srebrenica in archief MIVD'

In het archief van de militaire veiligheidsdienst MIVD moet veel meer beeld- en geluidsmateriaal liggen van Dutchbatters die oorlogsmisdaden hebben vastgelegd na de val van Srebrenica. Namens inmiddels ruim tweehonderd leden van Dutchbat III willen de advocaten Klaas Arjen Krikke en Michael Ruperti daarom via een gerechtelijk bevel inzage krijgen in het geheime beeldmateriaal. Het gaat om afdrukken van ten minste acht fotorolletjes, stellen zij.

De advocaten veronderstellen dat aanzienlijk meer bewijsmateriaal van wandaden bestaat. Dat wordt beschreven in het Feitenrelaas Debriefing Srebrenica van 22 september 1995, ruim twee maanden na de val van de enclave. Daarin wordt gemeld dat circa 95 procent van de Nederlandse militairen beeld- of geluidsmateriaal heeft gemaakt in Srebrenica.

Een deel is in opdracht van hun superieuren vernietigd, maar "desondanks is veel materiaal toch in Nederland aangekomen", zo staat in het feitenrelaas. Wat daarmee is gebeurd, is onduidelijk. De raadslieden willen daarover opheldering omdat dat een rol spelen kan bij de onderbouwing van een schadeclaim namens de militairen van Dutchbat III tegen de Staat.

Vernietigd
"Die foto's zijn in opdracht van de hogere defensieleiding vernietigd of door de MIVD in beslag genomen", zegt Krikke. "Dutchbatters zijn onder druk gezet om hier verder geen ruchtbaarheid aan te geven."

Verder zeggen de raadslieden "sterke aanwijzingen te hebben dat hoge ambtenaren en officieren van de defensiestaf minister Joris Voorhoeve destijds cruciale informatie hebben onthouden over de afspraken tussen de VN en generaal Mladic". Het gaat onder meer om faxberichten met afspraken over het transport van de moslimbevolking.

Willens en wetens
Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door Bosnische Serviërs. Die vermoordden bijna 8400 moslimmannen en -jongens. Het ontwikkelen van het beruchte filmrolletje van die wandaden zou zijn mislukt "door een door niemand gewenste menselijke fout", stelden onderzoekers van het NIOD.

De veteranen van Dutchbat III vinden dat ze ten onrechte verantwoordelijk zijn gehouden voor het falen van de missie. Zij menen dat ze ,,willens en wetens"op een onuitvoerbare missie zijn gestuurd.

'Meer foto's Srebrenica in archief MIVD'
'Meer foto's Srebrenica in archief MIVD' (Foto: ANP)

'Geld ING en ABN in omstreden pijpleiding'

ING en ABN AMRO hebben allebei geld gestoken in de aanleg van een omstreden oliepijpleiding in de Verenigde Staten. De Eerlijke Bankwijzer, een samenwerkingsverband van verscheidene goede doelen, riep de twee banken maandag op hun investeringen stop te zetten.

De pijpleiding in de Amerikaanse staat North Dakota wordt gebouwd op het grondgebied van een indianenstam. Die verzet zich daar tegen uit angst voor de vervuiling van het drinkwater en olielekkages. "Deze vreedzame protesten worden steeds harder neergeslagen", aldus de Eerlijke Bankwijzer.

ING heeft volgens de organisatie een directe lening verstrekt van 248 miljoen dollar (233 miljoen euro) voor de aanleg van de omstreden pijpleiding. ABN AMRO heeft 45 miljoen dollar geleend aan een van de bedrijven die erbij betrokken zijn.

Serieus
In een verklaring op de eigen website laat ING weten bezorgd te zijn en de gang van zaken nader te laten onderzoeken. Waar mogelijk zal de bank zijn invloed als medefinancier van het project laten gelden 'om een bevredigende uitkomst voor alle betrokken partijen te bevorderen'. Terugtrekking uit het project is volgens ING juridisch niet mogelijk.

ABN AMRO benadrukt dat het niet bij de zeventien banken hoort die de pijpleiding financieren. Met het betrokken bedrijf waaraan wel leningen zijn verstrekt, ten behoeve van de dagelijks bedrijfsvoering, is de bank naar eigen zeggen 'continu in gesprek'. Daarbij brengt ABN AMRO zijn zorgen over het omstreden project 'expliciet onder de aandacht'.

De Eerlijke Bankwijzer vindt het positief dat de banken de kwestie in ieder geval serieus lijken te nemen. Hun reactie vindt de organisatie evenwel 'onvoldoende, gelet op de ernst van de situatie'.

'Geld ING en ABN in omstreden pijpleiding'
'Geld ING en ABN in omstreden pijpleiding' (Foto: ANP)

Fans wachten vijf uur tevergeefs op Drake

Fans van Drake hebben vijf uur tevergeefs gewacht op de rapper in Abu Dhabi, waar hij zaterdagavond zou optreden. Dat meldt het Britse dagblad The Mirror.

De Hotline Bling-zanger zou 220.000 euro betaald hebben gekregen om op te treden in de exclusieve club VIP ROOM in de Arabische metropool. Drake kwam echter niet opdagen, tot teleurstelling van verzamelde fans.

Volgens een bron zou er ruzie zijn ontstaan tussen het management van de rapper en de organisatie. "Er was een conflict tussen zijn management en de mensen van VIP ROOM in Abu Dhabi en hij is niet op komen dagen terwijl hij wel betaald was", aldus de ingewijde.

Terwijl de fans op de rapper stonden te wachten, draaide de in het Midden-Oosten bekende DJ Bliss door. Drake stond geboekt voor twee avonden. Het is niet bekend of hij zondagavond wel is komen optreden.

Fans wachten vijf uur tevergeefs op Drake
Fans wachten vijf uur tevergeefs op Drake (Foto: BuzzE)

'Airbus schrapt meer dan 1300 banen'

Airbus schrapt de komende tijd meer dan 1300 banen. Dat meldden verscheidene Franse media maandag op gezag van bronnen bij de vakbonden. Het Frans-Duitse luchtvaart- en defensieconcern presenteert zijn toekomstplannen dinsdag.

Het banenverlies is een gevolg van een vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur bij Airbus. Met name kantoorbanen staan op de tocht, maar ook arbeidsplaatsen voor bijvoorbeeld onderzoekers en technici. Bij Airbus werken wereldwijd zo'n 140.000 mensen.

Topman Tom Enders liet eerder dit jaar al weten dat Airbus efficiënter zal moeten worden. De Franse en Duitse overheden zijn van oudsher gespitst op een eerlijke verdeling van het werk bij de vliegtuigbouwer. Mede daardoor is Airbus een relatief logge organisatie, met veel functies die dubbel bezet zijn.

Hoe ditmaal de pijn precies verdeeld wordt tussen beide landen, is nog onduidelijk. De Franse vakbonden gaan er evenwel vanuit dat de hardste klappen in Frankrijk zullen vallen, omdat daar het hoofdkantoor staat van zowel de vliegtuigdivisie van Airbus als de houdstermaatschappij. Die twee worden naar verwachting in elkaar geschoven.

'Airbus schrapt meer dan 1300 banen'
'Airbus schrapt meer dan 1300 banen' (Foto: ANP)

Extrema Outdoor verhuist en wordt meerdaags

Het festival Extrema Outdoor gooit het over een andere boeg. Na 21 edities verruilt het festival Aquabest in Best voor recreatiecentrum De Bergen in Wanroij. Bovendien wordt het festival kleinschaliger en meerdaags, vertelt festivalbaas Marcel Mingers aan het Brabants Dagblad.

"Het is gewoon tijd voor iets nieuws", zegt Mingers. "Op Aquabest waren we uitgekeken. Daar zijn inmiddels ook te veel festivals. Tijd voor een nieuwe energie en dús een nieuwe locatie."

In Wanroij verwacht de organisatie 10.000 tot 15.000 bezoekers. De laatste editie van het dance-evenement dit jaar in Best trok 25.000 festivalgangers. Het festival in Wanroij gaat drie dagen duren, van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli.

Extrema Outdoor verhuist en wordt meerdaags
Extrema Outdoor verhuist en wordt meerdaags (Foto: BuzzE)

Geen snelle sluiting Zwitserse kerncentrales

De Zwitserse bevolking heeft zich zondag in een referendum met een verrassend duidelijke meerderheid uitgesproken tegen een versnelde sluiting van de vijf kerncentrales in het land. Liefst 54,2 procent van de mensen die hun stem uitbrachten, verwierpen het voorstel van de Groenen, 45,8 procent was voor. De opkomst was bijna 45 procent. De tegenstand was het grootst in het Duitstalige gedeelte, de Frans-sprekenden wilde wel af van atoomenergie.

Vooraf werd het plan nog een goede kans van slagen toegedicht, maar opnieuw bleek de zorg van de Zwitsers over het verlies van onafhankelijkheid bij de energievoorziening als de kerncentrales snel gesloten worden te groot. De regering en energiesector waren daarom tegenstander van het voorstel. De reactoren zouden in de periode tot en met 2029 gefaseerd buiten werking worden gesteld als de Groenen hun zin hadden gekregen, de eerste drie al in 2017.

De Zwitserse regering kondigde in de nasleep van de Japanse kernramp in 2011 plannen aan om geleidelijk alle kerncentrales - drie van de vijf zijn de oudste ter wereld - te sluiten en te vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Er is echter geen deadline voor die plannen gegeven.

De Groenen blijven strijdlustig. "We blijven er bovenop zitten. De problemen zijn na vandaag niet opgelost", zei partijleider Regula Rytz. Zwitserland heeft volgens haar voldoende alternatieven. Bijna 60 procent van de elektriciteit wordt nu al opgewekt in de zeshonderd waterkrachtcentrales. In de winter springt Frankrijk bij met kernenergie. 'Schone' stroom van windmolens en zonnepanelen is er echter amper.

Geen snelle sluiting Zwitserse kerncentrales
Geen snelle sluiting Zwitserse kerncentrales (Foto: ANP)

Kim Kardashian slaapt bij West in ziekenhuis

Kim Kardashian verzorgt dagelijks haar verstrooide man, Kanye West. De tv-ster slaapt inmiddels in het ziekenhuis waar West wordt behandeld voor psychische problemen. Dat meldt Us Weekly.

De 39-jarige rapper werd op 21 november in verwarde toestand opgenomen in het Ronald Reagan UCLA Medical Center in Los Angeles. Tijdens zijn laatste concert ging West flink tekeer tegen het publiek en haalde uit naar rapper Jay-Z en zijn vrouw Beyoncé. Ook Hillary Clinton moest het ontgelden. Kim Kardashian bezocht echtgenoot West elke dag sinds hij is opgenomen.

"Kim is niet bij hem weg te krijgen", vertelt een ingewijde. "Kim is echt geweldig. Ze wist dat hij niet zo door kon gaan en ze helpt hem met eten en ligt naast hem", vervolgt de bron

Volgens bronnen rond de behandelende artsen zou Kanye West paranoïde zijn en last hebben van een zware depressie. Hij zou maandag naar huis mogen, al is dat door het ziekenhuis niet bevestigd.

Kim Kardashian slaapt bij West in ziekenhuis
Kim Kardashian slaapt bij West in ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Heineken draait bierkraan Vietnam fors open

Heineken is van plan de bierproductie bij zijn Vietnamese brouwerij Vietnam Brewery-Vung Tau te vertwaalfvoudigen. Met de forse verhoging wil de biergigant profiteren van de enorme groei van de bierconsumptie in het Aziatische land.

Bij Heineken Vietnam Brewery-Vung Tau, dat in juli werd overgenomen van de Deense brouwer Carlsberg, wordt momenteel 50 miljoen liter per jaar gebrouwen. Het Vietnamese ministerie laat weten dat Heineken een aanvraag heeft ingediend om dat op te mogen krikken tot 610 miljoen liter. De verwachting is dat dat voorstel wordt goedgekeurd.

Vietnam is een belangrijke groeimarkt voor brouwers. De bierconsumptie in het land, met zijn groeiende en steeds rijkere bevolking en levendige barcultuur, zit al jaren in de lift. Dit jaar wordt er ongeveer 3,3 miljard liter bier gedronken, tegen 2020 komt dat naar verwachting uit op 4,1 miljard liter.

Heineken draait bierkraan Vietnam fors open
Heineken draait bierkraan Vietnam fors open (Foto: ANP)

Japanse trailer Last Guardian online

Volgende week 7 december komt The Last Guardian uit op PlayStation 4. Je kunt de Japanse versie van de launchtrailer alvast bekijken, of rustig een weekje wachten op de Engelse variant. The Last Guardian is bijna synoniem voor wachten, dus dat moet een makkie zijn.

Voor de ongeduldigen onder jullie: de trailer duurt bijna negen minuten en laat aardig wat gameplay zien. Maar als je de gameplay hier al hebt bekeken, dan wordt er weinig verklapt.

IJsdansen met een Holocaust-thema in Rusland

Voormalig olympisch ijsdanskampioene Tatyana Navka heeft afgelopen weekeinde op bijzondere wijze furore gemaakt. Op de Russische TV kwam Navka, die olympisch goud won in 2006, in actie tijdens een ijsdansshow en dat gebeurde in een enigszins opvallende setting.

Met partner Andrew Burkovsjy voerde Navka een show op in het thema van de Holocaust. De twee waren bijvoorbeeld gekleed in concentratiekampkleren, inclusief jodenster, en Navka 'schoot' haar partner aan het begin van de show neer. Een klein politiek tintje zit er eveneens aan: Navka is getrouwd met Dmitriy Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Putin. 

De oud-kampioene was zich in elk geval van geen kwaad bewust. "We wilden de verschrikkingen van de Holocaust onder de aandacht brengen op een andere manier. Dat wilden we vooral ook voor de kinderen doen, zodat ze nog altijd kunnen leren van iets wat ze hopelijk nooit in het echt hoeven zien", schreef Navka op Instagram

Het spreekt voor zich dat met name uit Israël de nodige boze reacties komen. "Dit is niet de manier waarop een dergelijke verschrikking herdacht zou moeten worden", schrijft iemand. "Dit kan écht niet", reageert een ander. 

Recordkoude nacht op komst?

Goeiemorgen! Komende nacht verloopt mogelijk recordkoud. Een krachtig hogedrukgebied ligt momenteel boven onze streken. Afgelopen weekend verliep in een groot deel van het land vrij zonnig. Op zaterdag viel het in het oosten nog behoorlijk tegen, maar gisteren brak ook daar de zon door. 

Doordat het zo helder is en er weinig tot geen bewolking is kan het de komende nacht flink afkoelen. In het binnenland zijn minima mogelijk van ongeveer -8 graden. Op beschutte plaatsen kan het echter wel -10 graden worden en dat is strenge vorst. Bibberen en beven dus. In het westen wordt het met -4 tot -6 iets minder koud. Op de Wadden en in Zeeland wordt het nog wat minder fris met -2  of -3 graden.

Het kouderecord staat op -8,3 graden en werd gemeten op vliegveld Eelde en dat was alweer in 2010. Nog kouder was het in 1921 met twee dagen temperaturen van -15 graden.

Uiteindelijk weten we morgenochtend of het record is verbroken. En dan komen we daar op terug in één van onze reguliere weerberichten.

Fijne dag!

Na een koude winternacht waren de bomen mooi berijpt bij qltel (Foto: qltel)
Na een koude winternacht waren de bomen mooi berijpt bij qltel. Komende nacht zien we dat op uitgebreide schaal. Foto is gemaakt op 20 december 2007. (foto: qltel)

Blamage LA Clippers in Indiana

In de NBA verloren de Los Angeles Clippers vannacht voor de tweede keer op rij. Vooral de manier waarop dit gebeurde zal de club zorgen baren. De Pacers, weer zonder Paul George, wonnen met 91-70. De Clippers schoten slechts 31 procent raak van het veld, leden twintig keer onnodig balverlies en waren defensief niet in staat de tegenstander af te stoppen. De jonkies Myles Turner en Glenn Robinson III werden namens Indiana topscorer met beiden zeventien punten.

De Los Angeles Clippers kenden dit jaar de beste start van alle ploegen in de NBA. De voortekenen waren goed: Blake Griffin, vorig jaar maanden uit de running nadat een vechtpartij met een trainer een gebroken hand opleverde, was terug; de kern van de selectie bleef bij elkaar en voor het eerst in jaren stortte de ploeg niet in als de bankspelers op het veld kwamen. Er werd beweerd dat deze selectie eindelijk de conference finals zou halen, maar na twee flinke zeperds staan Chris Paul, Blake Griffin, DeAndre Jordan en co weer met beide voeten op aarde. Voor de Clippers volgt nu een wedstrijd tegen het laaggeklasseerde Brooklyn, hier kan aan het zelfvertrouwen worden gewerkt.

Deze Brooklyn Nets waren een paar jaar geleden met Kevin Garnett, Paul Pierce en Joe Johnson één van de grote uitdagers van LeBron James en de Miami Heat, maar echt succes heeft deze ploeg nooit gekend. Om al deze sterren aan te trekken had Brooklyn een paar toekomstige draft picks opgeofferd. Dit betekent dat de ploeg al een paar jaar geen topspeler kan kiezen in de draft, waar NBA-ploegen talentvolle spelers uit het Amerikaanse collegesysteem kunnen aantrekken.

Van het sterrenteam van weleer is alleen Brook Lopez nog over en jong talent stroomt er al een tijd niet binnen, het is dan ook niet vreemd dat de ploeg nu al een paar jaar niets meer klaarspeelt. Vannacht kregen de Nets de Sacramento Kings op bezoek, ook geen toonbeeld van een succesvolle club, maar in elk geval een team met één superster, als hij er zin in heeft: DeMarcus Cousins. Tegen Brooklyn had Boogie Cousins er duidelijk zin in en kwam hij tot 37 punten, 11 rebounds en 4 steals. Ook schoot hij vier van zijn vijf driepuntspogingen raak. De Kings wonnen met 122-105.

Overige uitslagen

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 108-112
Phoenix Suns – Denver Nuggets 114-120
Brooklyn Nets – Sacramento Kings 105-122
Orlando Magic – Milwaukee Bucks 96-104
Dallas Mavericks – New Orleans Pelicans 91-81
Portland Trail Blazers – Houston Rockets 114-130
Los Angeles Lakers – Atlanta Hawks 109-94

Kuijt baalt ondanks late 3-3: "Dit is schandalig"

Dirk Kuijt is niet te spreken over het vertoonde spel van Feyenoord in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Mede door een treffer van de routinier werd het 3-3.

De gelijkmaker van Michiel Kramer viel pas in de negende en laatste minuut van de blessuretijd. "Als je in de laatste minuut op karakter toch nog gelijkspeelt, mag je je handen dichtknijpen", reageerde Kuijt tegenover FOX Sports. Echt tevreden was hij echter niet. "De manier waarop wij als team de goals weggeven is gewoon schandalig."

Tegen Utrecht lag de bal na twee minuten al in het Rotterdamse doel. "De concentratie waarmee wij de wedstrijd starten, de tweede helft beginnen en ook de derde goal weggeven, kan gewoon niet op dit niveau."

Door de remise is Feyenoord de voorsprong op Ajax, dat zondag sc Heerenveen versloeg (0-1), helemaal kwijtgeraakt. Het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst staat nu slechts op doelsaldo boven de Amsterdamse rivaal. PSV heeft vier punten achterstand.

Klaassen hekelt Makkelie om gele kaart

Davy Klaassen hielp Ajax zondag aan een krappe 0-1 zege bij sc Heerenveen. Toch was de middenvelder na afloop niet helemaal tevreden.

Klaassen moet de volgende wedstrijd van Ajax, volgende week zondag tegen FC Groningen (thuis), namelijk missen vanwege een schorsing. In het duel met Heerenveen kreeg hij een gele kaart wegens een vermeende schwalbe. Onzin, zo oordeelde Klaassen voor de camera van FOX Sports.

"Ik heb de herhaling gezien en je ziet dat hij met zijn knie mijn bovenbeen raakt. Natuurlijk ben ik dan kwaad. Wat dacht hij dan? Maar je doet er nu helaas niets meer aan", aldus de Ajax-aanvoerder, die in het Abe Lenstra Stadion het enige doelpunt van de middag verzorgde.

"Het is lekker dat ik belangrijk was, want het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Maar van die gele kaart baal ik echt. Ik heb Makkelie ook gezegd dat hij fout zat, maar dat zal hij niet toegeven. Helaas kan ik deze kaart ook niet aanvechten."

PvdA en D66: meer bijklussen in de bijstand

Mensen met een bijstandsuitkering moeten de helft van hun bijverdiensten naast hun uitkering mogen houden, in plaats van de maximaal 200 euro die het nu is. Daarvoor pleiten D66-voorman Alexander Pechtold en kandidaatlijsttrekker van de PvdA Diederik Samsom.

In het voorstel wordt die grens voor twee jaar verruimd. Sociale diensten en gemeenten hebben al eerder voor een dergelijke regeling gepleit, en GroenLinks deed ooit een dergelijk voorstel in de Tweede Kamer. Verder dan enkele kleine experimenten is het nog niet gekomen, mede omdat gemeenten terugschrikken voor de papierwinkel. 

Volgens Samsom werken diverse bijstandsregels in het nadeel van de uitkeringsgerechtigden. Het doen van vrijwilligerswerk of mantelzorg is lastig door de verplichting om werk te vinden, maar ook houdt de bijverdiengrens sommigen tegen om aan het werk te gaan. Dat is omdat het soms lastig in te schatten is hoe hoog de verdiensten zullen zijn. Als ze (naar verwachting) hoger zijn dan de grens van 200 euro moet de uitkering worden stopgezet. Als blijkt dat het werk maar voor korte duur is moet de uitkering opnieuw worden aangevraagd, en dat duurt vaak behoorlijk lang.

Verkiezingen
In het licht van de verkiezingen is dit een bijzonder voorstel. Allereerst omdat de tegenstander van Diederik Samsom in de lijsttrekkersverkiezing de huidige minister van Sociale Zaken is (Lodewijk Asscher), en Samsom zich dus duidelijk op zijn beleidsterrein begeeft. Ten tweede is de toenadering tussen D66 en PvdA opmerkelijk. D66 zocht eerder al eens samenwerking met de SP (op het plan voor kleinere klassen) en gaat nu dus wederom mee met een links sociaal voorstel. Andere mogelijke regeringspartijen CDA en VVD beogen namelijk ongeveer het tegengestelde, en willen bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld verplichten tot een onbetaalde tegenprestatie en zetten met name in op fraudebestrijding. Geert Wilders heeft geen plannen met de bijstand, maar herhaalt zijn opmerking dat er veel te veel allochtonen zijn met een uitkering.

'Winteroffensief' tegen slechte contracten

De FNV begint maandag aan een 'winteroffensief' dat uitbuiting van personeel moet tegengaan. Op een aantal locaties wordt actie gevoerd tegen werkgevers die hun medewerkers blootstellen aan te hoge werkdruk en onzekerheid over hun contract. Onder meer bij staalproducent Tata Steel in Velsen-Noord en op Schiphol komen vakbondsleden en (ex)werknemers samen.

"Mensen zijn boos. Werk moet tegenwoordig steeds goedkoper en sneller, met als gevolg: een te hoge werkdruk en onzekerheid of je mag blijven werken", aldus Mariëtte Patijn van de FNV. Het wordt volgens haar tijd dat werkgevers mensen niet meer tegen elkaar uitspelen.

Op Schiphol protesteren werknemers die zich bezighouden met het inchecken van passagiers tegen de hoge werkdruk en onderbetaling. Bij Tata Steel is minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan het eind van de ochtend aanwezig om met metaalwerkers te praten.

De vakbeweging heeft voor de komende tijd meer acties aangekondigd, onder meer in de schoonmaaksector, het streekvervoer en de journalistiek.

'Winteroffensief' tegen slechte contracten
'Winteroffensief' tegen slechte contracten (Foto: ANP)

Roger Moore wil best cameo in nieuwe Bondfilm

Sir Roger Moore wil best voor de lol nog een rolletje spelen in een volgende Bondfilm. "Al is het maar om het geld", grapte de Brit tijdens een bijeenkomst in Londen.

De 89-jarige Moore noemde Sean Connery en Daniel Craig de twee beste acteurs die in de rol kropen van de beroemde Britse spion, James Bond. "Ik denk dat Sean de overduidelijk beste Bond was", aldus Moore, die de spion liefst zeven keer speelde.

"We mogen vandaag de dag ons gelukkig prijzen met Daniel Craig omdat hij ongelofelijk goed is gebleken. Ik zei altijd dat Sean er als een killer uitzag, maar Daniel Craig overtreft hem", vervolgde Moore.

Moore heeft geen spijt van het spelen van de Britse spion. Tijdens het evenement in Londen blikte de geridderde acteur terug op zijn carrière en vertelde het publiek dat hij graag de hoofdrol in Lawrence of Arabia had gespeeld. Een rol die uiteindelijk naar de Ierse acteur Peter O'Toole ging.

Roger Moore wil best cameo in nieuwe Bondfilm
Roger Moore wil best cameo in nieuwe Bondfilm (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Zonnig en fris

Goedemorgen.

Het was gisteren fraai weer. Zaterdag was het trouwens in het zuiden van Nederland nog mooier weer en toen heb ik een wandeling gemaakt rond "de Groote Meer" (nee, geen schrijffout) tussen Huijbergen en Ossendrecht. Er staan een paar foto's hieronder.

Gisteren is er op sommige plaatsen wel wat regen gevallen. Ik pikte zelf ook een paar druppels mee tijdens het wandelen. De afgelopen nacht was er vrijwel geen bewolking maar in het zuidoosten kan er mist ontstaan zijn. Het heeft ook licht gevroren waarbij het kwik in het oosten zelfs kon dalen tot -5 en door deze vorst zou het best zo kunnen zijn dat het glad wordt en ruiten van auto's eerst van ijs moeten worden ontdaan voordat je kunt gaan rijden.

Vandaag wordt het een droge dag. De mist die eventueel ontstaan is lost in de loop van de ochtend op. Ondanks dat het zonnig wordt, wordt het ook een frisse dag met temperaturen van 3 graden in het oosten tot 6 graden aan zee. De oostenwind is zwak tot matig.

Een fijne dag.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:19
Zon onder: 16:37
Zonkracht: 1 / 1
 
Wandeling rond de Groote meer in de gemeente Woensdrecht (Foto: qltel)
Wandeling rond de Groote meer in de gemeente Woensdrecht (Foto: qltel)
Wandeling rond het Groote meer in de gemeente Woensdrecht (Foto: qltel)
Wandeling rond de Groote meer in de gemeente Woensdrecht (Foto: qltel)
Wandeling rond de Groote meer in de gemeente Woensdrecht (Foto: qltel)
Wandeling rond de Groote meer in de gemeente Woensdrecht (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1941 De Nederlandse onderzeeboot O 21 onder commando van Ltz I J.F. van Dulm brengt in de Golf van Cagliari de Duitse onderzeeboot U 95 tot zinken.
1963 Cape Canaveral, de kaap met de nabijgelegen ruimtehavens in Florida, wordt hernoemd tot Cape Kennedy.
1964 Lancering van Mariner 4, het eerste ruimtetuig dat langs Mars vliegt.
1990 Margaret Thatcher treedt af als premier van het Verenigd Koninkrijk.
2000 Achtste druppel valt in het pekdruppelexperiment.

China arresteert negen mensen om bouwongeval

De politie in China heeft negen mensen gearresteerd naar aanleiding van het dodelijk ongeval op een bouwplaats van een elektriciteitscentrale. 74 mensen kwamen om het leven toen ze vrijdag bedolven raakten onder de resten van een ingestorte steiger en werkplatform.

Onder de arrestanten zijn de baas van het bouwbedrijf Hebei Yineng, een ingenieur en twee beveiligingsbeambten, bericht het Chinese persbureau Xinhua. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend, maar volgens anonieme werknemers werd er op de werkplaats onder hoge druk gewerkt.

China arresteert negen mensen om bouwongeval
China arresteert negen mensen om bouwongeval (Foto: ANP)

AustraliŽ stelt 'backpacker tax' op 15 pct.

De Australische regering wil toeristen die in het land bijverdienen 15 procent belasting laten betalen. Dat is het nieuwe wetsvoorstel dat de Australische minister van Financiën Scott Morrison maandag heeft bekendgemaakt.

Deze 'backpacker tax' is lager dan het oorspronkelijke plan om 32,5 procent belasting te heffen, dat op verzet stuitte van de toerisme- en landbouwindustrie. Jaarlijks reizen zo'n 600.000 backpackers richting Australië, die hun verblijf veelal willen verlengen door wat bij te verdienen. Vaak werken ze dan als fruitplukkers.

Australië stelt 'backpacker tax' op 15 pct.
Australië stelt 'backpacker tax' op 15 pct. (Foto: ANP)

Transporteurs vragen aandacht voor bruggen

Er moet meer geld worden vrijgemaakt voor het onderhoud van bruggen en de aanpak moet inzichtelijker. Die oproep doet Transport en Logistiek Nederland (TLN) maandag aan de Tweede Kamer, want de Merwedebrug is niet de enige brug die in slechte staat verkeert.

De ondernemersorganisatie zet vraagtekens bij de aanpak van Rijkswaterstaat, die "blijft monitoren en 'pleisters plakken' totdat de brug letterlijk 'uit elkaar valt'. Deze situatie doet zich voor bij meer bruggen". TLN vreest dat van veel bruggen niet bekend is hoe sterk ze op dit moment zijn.

De organisatie wil een actieplan zien dat transparant en objectief inzicht geeft over de staat van bruggen. "Daarbij hoort voldoende financiële reservering", meent TLN dat zo wil voorkomen dat bruggen in de toekomst plotseling worden afgesloten, wat ten koste gaat van het bedrijfsleven.

Transporteurs vragen aandacht voor bruggen
Transporteurs vragen aandacht voor bruggen (Foto: ANP)

Rutte ontvangt paralympische medaillewinnaars

De Nederlandse medaillewinnaars van de Paralympische Spelen in Rio gaan maandag naar het Catshuis voor een ontmoeting met premier Mark Rutte.

De medaillewinnaars werden al een keer gehuldigd door vicepremier Lodewijk Asscher, die Rutte verving omdat die bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer moest zijn. De paralympiërs gingen toen ook op bezoek bij koning Willem-Alexander en prinses Margriet op Paleis Noordeinde in Den Haag.

De paralympische ploeg pakte in Rio 62 medailles: 17 keer goud, 19 keer zilver en 26 keer brons. Daarmee werd Nederland zevende in het medailleklassement.

Rutte ontvangt paralympische medaillewinnaars
Rutte ontvangt paralympische medaillewinnaars (Foto: ANP)

Belgisch koningspaar drie dagen in Nederland

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde beginnen maandag aan een driedaags staatsbezoek aan Nederland op uitnodiging van koning Willem-Alexander. Op het programma staan bezoeken aan organisaties, verspreid over het land, waarbij de hechte band tussen de twee landen centraal staat.

Willem-Alexander en Máxima heten het koningspaar maandag welkom op de Dam in Amsterdam, waar in het Koninklijk Paleis een ontvangst plaatsvindt. Koning Filip zal een krans leggen bij het Nationaal Monument. De twee koningsparen zijn maandagmiddag bij een cultureel programma in De Brakke Grond en symposia in Euronext, voordat ze aanschuiven bij een staatsbanket in het paleis op de Dam.

Dinsdag ontmoet koning Filip in Den Haag premier Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Woensdag wordt het staatsbezoek afgesloten met een bezichtiging van de High Tech Campus in Eindhoven en een bezoek aan Kasteel Heeze, een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland.

Belgisch koningspaar drie dagen in Nederland
Belgisch koningspaar drie dagen in Nederland (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.