Blu-ray: X-Men - Apocalypse

In 1983 was het einde van onze huidige beschaving nabij, tenminste in de wereld van Marvel. In deze gelijknamige film die nu op Blu-ray valt te bewonderen, komt oppermutant Apocalypse, ook wel En Sabah Nur genaamd, weer tot leven. Aan het mutantencollectief, X-Men, was het de taak hem te stoppen de wereld te vernietigen en te herscheppen.

Na het fantastische Days of Future Past (2014), is deze film een directe opvolger en vormt het in wezen met First Class (2011) een trilogie. Dat is vooral vanwege Mystique (of wel Raven). Zij is de rode draad. Nadat ze samen met Charles Xavier de mutantenschool begon en daarna koos voor Magneto, komt ze in deze film weer bij Charles terecht om samen met andere mutanten Apocalypse te bevechten. Daarvoor zijn ook Kurt Wagner aka Nightcrawler en (Arch)Angel nodig. Zij worden door Mystique uit een ondergrondse vechtclub gehaald, waar beide hun geld aan het verdienen zijn. Ook zien we de ontwikkeling van Cyclops, die door zijn broer Alexander ‘Havok’ Summers naar Charles wordt gebracht, om zijn gave te verbeteren. Het nieuw bij elkaar gebrachte collectief X-Men gaat het dus opnemen tegen Apocalypse, die Magneto en andere mutanten aan zijn zijde weet te krijgen.

Zonder verder veel te verklappen, wordt het in ieder geval weer een spektakelstuk zoals we gewend zijn van Brian Singer, die het gros van de X-Men serie voor zijn rekening nam. Het medium Blu-ray is absoluut het beste om het allemaal als in de bioscoop te ervaren. Ook deze drager is weer van het kaliber AVC encoded 1080p/2.40:1. De effecten en kleuren zijn een lust voor het oog, zeker het zichzelf teleporteren van Nightcrawler is geweldig om naar te kijken, met name tijdens het kooigevecht met Angel. Ook is hij lekker blauw gemaakt, bijna giftig. Hij komt meer in actie dan in X2, maar we hebben hier dan natuurlijk ook te maken met de jongere crawler die nog niet door Stryker is gehersenspoeld met een vloeistof. Ook Apocalypse zelf ziet er gelikt uit. Bij hem komt de ambergloed lekker naar voren, die de mystieke sfeer van het oude Egypte oproept. De manier waarop hij en Xavier elkaar in de astrale wereld bevechten wordt eveneens fantastisch kleurrijk in beeld gebracht.

Natuurlijk verwachten we meer van een Blu-ray, namelijk de extra’s. De bloopers en fotogalerij zijn aardig, maar niet meer dan normaal. Van toegevoegde waarde is zeker de korte documentaire over de opname van de film, waarbij we onder meer inzicht krijgen in hoe Singer de sprint van Quicksilver in beeld brengt wanneer deze andere mutanten redt uit het exploderende X-Men huis. Ook de uitgebreide scène waarbij de nieuwe lichting jonge mutanten een dagje in een winkelcentrum rondhangt is wel aardig. Cyclops en Jean Grey doen onder meer een platenzaak aan. Cyclops haalt een lp uit de bakken en houdt hem omhoog, terwijl hij tegen Jean zegt, ‘Hier lijk je wel een beetje op.’ Wanneer je goed kijkt, zie je een fictieve albumhoes van ‘Sounds of Light and Fury’ van Dazzler. Dit kan je een leuke Marvel-grap voor ingewijden van Singer noemen. Dazzler is de muzikale mutant die speciaal in de jaren ’70 in het leven is geroepen als promotiemateriaal voor KISS. Ze werd uiteindelijk ook opgenomen in X-Men, maar ook in Spiderman en The Fantastic Four. Bij het maken van Days Of Future Past had Singer destijds als 1 aprilgrap bekend gemaakt dat ook Dazzler mee zou doen en dat ze zou worden gespeeld door Lady Gaga. Ook wel leuk om te weten is dat Cyclops eigenlijk in het echt per toeval een plaat van Boy George in handen had en verwees naar diens rode haar en dat van Grey.

Met Apocalypse is opnieuw een X-Men verhaal sterk verfilmd. En dat is een hele opgave, omdat het bijna onmogelijk is om zijn voorganger te overtreffen. Maar de rek is er zeker nog niet uit, nu ook Deadpool ten tonele is verschenen. En ja, dan hebben we nog voldoende tijdlijnen. Volgend jaar zullen we eerst zien hoe het allemaal met Wolverine is gesteld. Voor nu, rijkelijk genieten met deze prima Blu-ray uitvoering.