FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 september 2016

CL: Uitslag FK Rostov - PSV

PSV is er, ondanks dat het twee keer scoorde, niet in geslaagd op bezoek bij FK Rostov een zege te boeken. Extra zuur was de gemiste strafschop van Pröpper (2-2).

Phillip Cocu stelde net als tegen Atlético Madrid vijf verdedigers op. Gastón Pereiro moest op de bank plaatsnemen, terwijl Daniel Schwaab een van de drie centrale verdedigers was. Het hielp bijzonder weinig, want PSV keek al na zeven minuten tegen een achterstand aan. Dmitriy Poloz kreeg alle ruimte toen de verdedigers stonden te slapen, kon aannemen in het strafschopgebied en Jeroen Zoet met een laag schot verschalken.

Rostov had de voorsprong en kon nu nog beter dan eerst het favoriete spel spelen: ver terugzakken en met de snelle aanvallers gokken op kansen vanuit de counter. Een minuut of zes na de 1-0 lag echter de gelijkmaker er al in. Davy Pröpper schoot via het been van Vladimir Granat raak, nadat Luuk de Jong de bal na een pass van Nicolas Isimat-Mirin met het hoofd had teruggelegd. Rostov was in het eerste halfuur de bovenliggende partij, combineerde zo nu en dan heel aardig.

Wéér Poloz

Juist toen PSV de controle over de wedstrijd leek te hebben, sloeg Rostov wéér toe. Azmoun won het kopduel van Isimat, legde terug voor Poloz die simpel en hard binnen kon schieten: 2-1. Cocu en de zijnen leken met chagrijn de rust in te moeten, maar Luuk de Jong stak daar een stokje voor. De pass van Andrés Guardado op Santiago Arias was fenomenaal, de rechtsback raakte via Granat de lat waarna De Jong op de goede plek stond om binnen te koppen.

In de tweede helft kreeg PSV een cadeautje van de arbiter. Zoveel gebeurde er niet, al had De Jong in het zestienmetergebied wel een mannetje of vier om zich heen. Granat zocht wat contact waardoor Pröpper vanaf elf meter mocht aanleggen. Dzhanaev stopte de strafschop, waardoor sprake blijft van een penaltysyndroom voor PSV. Was het tegen Atlético nog Guardado die miste, nu faalde ook de man die bovenaan het lijstje staat.

Slotoffensiefje

Met Steven Bergwijn in de ploeg voor Jorrit Hendrix hoopte Cocu op meer snelheid en diepgang in het laatste halfuur. Dat leidde niet meteen tot meer kansen, al was Pröpper met een hard schot, dat via de lat op de doellijn binnen handbereik van Dzhanaev viel, dicht bij 2-3. PSV verdiende de zege dus allicht en zocht in het slotkwartier naar de bevrijding. Bergwijn kapte zijn tegenstander uit, maar zag de keeper zijn schot pareren. Wat in de eerste helft wel lukte, deed PSV in de extra tijd van het tweede bedrijf niet. Zo bleef het bij 2-2 op bezoek bij Rostov en met het oog op de derde plek is dat geen dramatische uitslag. Benieuwd of de landskampioen wonderen kan verrichten in het naderende tweeluik met Bayern München.

Congres VS drukt 11 septemberwet door

Zeer tegen de zin van president Obama heeft het Amerikaanse Congres woensdag met overweldigende meerderheid een wet doorgedrukt die het nabestaanden van de aanslagen van 11 september mogelijk maakt Saudi-Arabië daarvoor aan te klagen.

De wet was al eerder door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen. Obama had daarna zijn veto erover uitgesproken. Beide kamers stemde dat veto woensdag weg. Het was voor het eerst in zijn presidentschap dat Obama dat overkwam. Ook veel van zijn partijgenoten in het Congres keerden zich tegen Obama's veto.

Al onmiddellijk na de aanslagen op het World Trade Center in New York en op het Pentagon doken er aanwijzingen op dat bondgenoot Saudi-Arabië betrokken was bij de financiering van de aanslagen. De regering van de VS gaf in juli 28 geheime pagina's vrij over het onderzoek naar mogelijke bemoeienis van Saudi-Arabië. De regering zegt dat de informatie geen bewijs levert van betrokkenheid van dat land.

Gepikeerd
Het Witte Huis reageerde woensdag gepikeerd op de uitslag van de stemming. De Congresleden die het veto terzijde schuiven "verzuimen hun elementaire verantwoordelijkheid als vertegenwoordigers van het Amerikaanse volk", foeterde een woordvoerder. Hij noemde de nederlaag voor Obama "de beschamendste daad van het Congres sinds misschien wel 1983".

De regering-Obama waarschuwde voorafgaand aan de stemming dat het de VS kan opbreken als landen niet langer zijn gevrijwaard van gerechtelijke vervolging. Ook de VS zouden in het beklaagdenbankje kunnen belanden.

Congres VS drukt 11 septemberwet door
Congres VS drukt 11 septemberwet door (Foto: ANP)

Politie Zuid-Afrika houdt zonneauto Nuna aan

Het Nuon Solar Team dat met de zonnewagen Nuna meedoet aan een race in Zuid-Afrika is woensdagmiddag door de politie aan de kant gezet. Dat gebeurde net voor de finish in Port Elizabeth.

"We zijn aangehouden door een aantal nieuwsgierige politieagenten", meldt het team dat momenteel in Zuid-Afrika meedoet aan de Sasol Solar Challenge, een race voor door zonne-energie aangedreven voertuigen. Volgens een woordvoerster van het team was de politie bang dat de opvallende wagen opstoppingen zou veroorzaken op de snelweg.

Het kostte de teamleden uiteindelijk zestien minuten om de politie uit te leggen wat ze aan het doen waren. Uiteindelijk mocht de Nuna onder politiebegeleiding verder rijden en moest de organisatie van de Solar Challenge een verklaring afleggen. Door het oponthoud werd de uiterlijke finishtijd met zo'n tien minuten overschreden.

Politie Zuid-Afrika houdt zonneauto Nuna aan
Politie Zuid-Afrika houdt zonneauto Nuna aan (Foto: ANP)

Leningen aan Grieken leveren honderden miljoenen minder op

De leningen die Nederland tijdens de crisis aan Griekenland heeft verstrekt leveren op dit moment veel minder rente op dan eerder werd verwacht. Door de lage rentestanden wordt geen 365 miljoen euro bijgeschreven, maar slechts 28 miljoen.

Ten tijde van het verstrekken van de leningen, met een totale waarde van 3,2 miljard euro, was de verwachting dat rond 2015 de gehele lening weer was afgelost en er zo'n 700 miljoen aan rente zou zijn bijgeschreven. De leningen staan echter nog steeds open, en ook het rentebedrag wordt bij lange na niet gehaald.

Het rentepercentage dat Griekenland betaalt, is opgebouwd uit de Euribor-rente plus een opslag. De Euribor is op dit moment echter negatief (-0,3 procent). Als de 3-maands Euribor nog verder daalt, namelijk tot -0,5 procent, dan hoeft Griekenland helemaal geen rente meer te betalen, of gaat het Nederland zelfs geld kosten.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat er 'geen winst gemaakt hoeft te worden op de leningen', en merkt bovendien op dat Nederland bij haar eigen uitgegeven staatsobligaties ook weer voordeel heeft van de lage rentes. Op het feit dat de Grieken nog niets hebben afgelost is voor zover bekend nog niet gereageerd.

Terreuralarm om vibrator in vliegtuig

AirAsia-vlucht FD3438 nar Bangkok heeft vanmorgen enige vertraging opgelopen. Het vliegtuig moest namelijk terugkeren omdat er een bom aan boord zou zijn. Het bleek hier echter om een vibrator te gaan.

Het bewuste vliegtuig wilde net opstijgen, toen het door bomexperts werd tegengehouden. Bagagesorteerders hadden namelijk een trillende rugzak aangetroffen.

Ter plekke werd de tas op de startbaan onder toeziend oog van bomexperts opengemaakt. Gelukkig bleek er niets aan de hand. Het bleek namelijk slechts een zilveren trilei te zijn.

Twitter introduceert Moments in Nederland

Ook Nederlanders kunnen nu gebruik maken van Twitter Moments. De functie werd een jaar geleden ingevoerd in de VS, maar komt nu ook hier beschikbaar, meldde Twitter Benelux woensdag.

Met Moments kunnen Twitteraars een verhaal creëren met eigen tweets, maar ook die van anderen. Moments moet mensen 'rijkere verhalen' laten vertellen dan ze met alleen normale tweets kunnen. "Verhalen en reacties kunnen niet altijd uitgedrukt worden in slechts één tweet", aldus Stefan Tieleman van Twitter in een verklaring.

Twitter introduceert Moments in Nederland
Twitter introduceert Moments in Nederland (Foto: BuzzT)

EU vraagt om steun bij vervolging daders MH17

Om er zeker van te zijn dat de daders van de ramp met vlucht MH17 worden berecht, is het belangrijk dat de internationale gemeenschap het strafonderzoek blijft steunen. Alle landen die in de positie zijn om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken worden vervolgd moeten de onderzoekers bijstaan, zoals ook wordt geëist in een resolutie van de Veiligheidsraad.

De Europese Unie liet dat weten in reactie op het woensdag gepresenteerde onderzoek naar de ramp met MH17. Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini beantwoordt het vele vragen van nabestaanden. Zij schrijft dat "de tragedie nog altijd een bron is van zorgen en droefheid voor de EU".

Het is van het grootste belang dat het gemeenschappelijke onderzoeksteam JIT zijn werk om verdachten op te sporen "onafhankelijk en grondig"kan voorzetten, staat verder in de verklaring. De EU blijft het team dan ook volledig steunen.

EU vraagt om steun bij vervolging daders MH17
EU vraagt om steun bij vervolging daders MH17 (Foto: ANP)

Dijksma:pak regels vliegen conflictgebied aan

De internationale burgerluchtvaart moet snel tot betere regelgeving komen over vliegen boven conflictgebieden. Daar drong staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) bij de sector op aan op de dag dat de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 naar buiten kwamen

Dijksma deed haar oproep op de driejaarlijkse VN-bijeenkomst van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO die in Montreal (Canada) wordt gehouden. Ze wil dat de risico's van vliegen boven conflictgebieden beter worden beoordeeld en informatie beter wordt gedeeld.

,,Wereldwijd zijn er tientallen conflictgebieden. Dagelijks reizen er honderdduizenden mensen per vliegtuig. Zij gaan er vanuit dat hun route veilig is en dat ze geen onnodig risico lopen", hield Dijksma de vertegenwoordigers van 191 landen voor. Er is volgens haar geen tijd te verliezen.

Dijksma:pak regels vliegen conflictgebied aan
Dijksma:pak regels vliegen conflictgebied aan (Foto: ANP)

McAfee: meeste malware bij Amy Schumer

Amy Schumer is de gevaarlijkste beroemdheid om te googelen. Wie op haar naam zoekt, loopt de meeste kans om malware binnen te halen. Een op de zes treffers is foute boel. Zanger Justin Bieber en presentator Carson Daly staan op plekken twee en drie. Ook Will Smith, Rihanna en Miley Cyrus zijn riskante zoekopdrachten.

Beveiliger Intel Security, het vroegere McAfee, kwam woensdag met zijn jaarlijkse ranglijst van 'gevaarlijkste' beroemdheden. De Leidse dj Armin van Buuren stond vorig jaar nog op de eerste plek van de wereld, maar is nu verdwenen uit de top 10.

McAfee: meeste malware bij Amy Schumer
McAfee: meeste malware bij Amy Schumer (Foto: BuzzT)

WoensdagCulinair #62 Soepdag

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

   

Chinese tomatensoep

    

Ash-e Jo , Iraanse soep

   

Surinaamse soep 'Soto'

   

Wontonsoep

   

Erwtensoep

   

Kaassoep

    

Maissoep

   

RunderboillonCocu begint met vijf verdedigers tegen FK Rostov

PSV begint om 20.45 uur aan de tweede groepswedstrijd in de Champions League. In Rusland moeten de Eindhovenaren afrekenen met FK Rostov, dat in de play-offs veel te sterk was voor Ajax.

Trainer Phillip Cocu begint de wedstrijd tegen FK Rostov met vijf verdedigers. Martin Schwaab wordt er als vijfde pion bijgeschoven. Verder zijn er geen noemenswaardige verrassingen, behalve dan dat huurling Oleksandr Zinchenko voor het eerst op de bank zit.

Door de opzet van vijf verdedigers moet één van de voorhoede-spelers plaatsmaken. Gaston Pereiro begint het duel met de Russen daarom op de bank. Luuk de Jong en Luciano Narsingh zijn de twee aanvallers.

Opnieuw nerfs voor kaarten in Hearthstone

Blizzard maakte al een aantal veranderingen aan basiskaarten in Hearthstone met de release van standard en Whispers of the Old Gods een aantal maanden geleden, en deze trend wordt doorgezet. Nu de meta vaste vormen heeft, krijgt Hearthstone opnieuw een aantal veranderingen voor de meest frustrerende kaarten.

Het gaat om de volgende veranderingen.

  • Rockbiter weapon (shaman) kost nu twee mana (in plaats van één mana)
  • Tuskarr Totemic (shaman) kan nu alleen totems gebruiken die je kan oproepen met je hero power (in plaats van alle totems)
  • Call of the Wild (hunter) kost nu negen mana (in plaats van acht mana)
  • Execute (warrior) kost nu twee mana (in plaats van één mana)
  • Charge (warrior) kost nu één mana (in plaats van drie), maar verliest de extra twee attack, en kan met de charge geen heroes meer aanvallen.
  • Abusive Sergeant heeft nu één attack (in plaats van twee attack)
  • Yogg-Saron stopt nu met het casten van spells wanneer Yogg-Saron zichzelf vernietigt, transformeert, silenced of teruggaat in de hand van de speler die hem gespeeld heeft.

De update wordt nog gelanceerd voor het Last Call-kampioenschap, waarin Hearthstone-spelers een laatste kans hebben om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap op Blizzcon. Voor wie liever de nieuwe kaarten wilt zien, kijk dan op de blog van de Hearthstone-website.

Hearthstone is speelbaar op pc en mobiele apparaten.

Hearthstonetinkerer
Opnieuw nerfs voor kaarten in Hearthstone

Kuijt voelt respect van Fenerbahce: "Die waardering voelt goed"

Dirk Kuijt speelde drie seizoenen voor Fenerbahce, en behaalde met de club diverse prijzen in Turkije. Het voelt volgens de Katwijker als thuiskomen.

Bij zijn aankomst in het Euraziatische land werd de nestor van Feyenoord onthaald bij het stadion van de club met veel egards. "Ik ben vandaag zo respectvol ontvangen met bloemen en een rondleiding door het stadion. Die waardering voelt heel erg goed", vertelde Kuijt op de persconferentie van woensdag.

De drie jaar in Turkije waren volgens de multifunctionele speler een periode om nooit meer te vergeten. "Het is geweldig om met mijn familie terug te zijn in Istanbul. We koesteren mooie herinneringen." Wanneer Kuijt een goal maakt, dan zal hij dat naar eigen zeggen vieren op gepaste wijze. "Als ik morgen scoor uit ik dat op ingetogen wijze”, aldus de ervaren kracht van de Rotterdammers.

Reclamewaakhond start onderzoek naar No Man's Sky

De Britse reclamewaakhond ASA (Advertising Standards Authority) is een onderzoek begonnen naar No Man's Sky. Dat maakte de organisatie bekend tegenover gamesite Eurogamer. Het onderzoek zou zijn gestart naar aanleiding van vele klachten die binnenkwamen over de manier waarop No Man's Sky werd (en wordt) geadverteerd.

Hoewel ASA geen overheidsinstelling is en dus geen absolute autoriteit heeft, kan het advertenties die in strijd zijn met de reclamegedragscode aankaarten en weg laten halen. Wanneer hier geen gehoor aan gegeven wordt door de adverteerder, kan ASA sancties opleggen door bijvoorbeeld zoekmachines te verzoeken om betaalde advertenties te verwijderen. In de praktijk blijkt dat adverteerders in deze gevallen vaak liever eieren voor hun geld kiezen, wat iets zegt over de invloed die de organisatie kan uitoefenen.

De ASA zelf wil nog geen verdere details prijsgeven, maar op onder andere Reddit wordt het onderzoek uitgebreid besproken, waarbij een van de aanklagers details uit de doeken doet over hoe de vork in de steel zit. Het zou draaien om de Steam-pagina van No Man's Sky, waar bepaalde assets te zien zijn die een verkeerde voorstelling zouden geven van de daadwerkelijke game. De klachten gaan met name om screenshots en filmpjes waarin een misleidend beeld van No Man's Sky wordt neergezet. De vermeend-verneukeratieve advertenties kun je hieronder bekijken, waaronder de veelbesproken E3-trailer uit 2014. De ASA zou een lijst aan vragen aan zowel Hello Games als Valve hebben voorgelegd.

Er was eerder al veel onvrede bij gamers die zich genaaid voelden door Hello Games, het bedrijf achter de game. No Man's Sky zou vele beloftes uiteindelijk niet waarmaken en er werden massaal restituties aangevraagd. Op Steam zouden sommige mensen hun geld teruggekregen hebben ondanks het breken van de voorwaarde dat de game niet langer dan twee uur gespeeld is. Meer daarover kun je hier nog even teruglezen.

Een van de screenshots op de Steam-pagina van NMS

ServiŽ stapt naar CAS om toetreding Kosovo bij UEFA te voorkomen

Servië gaat bij het Internationaal Sporttribunaal (CAS) in beroep tegen de beslissing om Kosovo als lid toe te laten tot de Europese Voetbalbond UEFA. Woensdag is bekendgemaakt dat het beroep op 31 oktober aanstaande zal dienen.

Begin mei werd Kosovo tijdens het 40e UEFA-congres in het Hongaarse Budapest officieel toegelaten als 55ste lid van de Europese Voetbalbond. Bij een stemming stemden 28 landen voor, 24 tegen en twee landen stemden ongeldig. Twee weken later werd Kosovo ook lid van de UEFA.

Kosovo mocht nog meedoen aan de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland en speelde begin deze maand haar debuut op het internationale podium tegen Finland en pakte een punt. Het werd 1-1. 

Kosovo heeft zich van Servië afgescheiden en riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Terwijl Belgrado die onafhankelijkheid niet aanvaardt, hebben meer dan honderd landen de jongste staat van Europa intussen volkenrechtelijk erkend. Ook Nederland heeft Kosovo als onafhankelijke staat erkend en de KNVB heeft daarom ook voor het UEFA-lidmaatschap van Kosovo gestemd. 

Nederland achter Clinton, behalve PVV'ers

Meer dan de helft van de Nederlanders (67 procent) hoopt dat de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton de nieuwe Amerikaanse president wordt. Slechts 17 procent hoopt dat de Republikeinse opponent Donald Trump in het Witte Huis komt. Onder PVV-kiezers is die verhouding juist anders: 46 procent kiest voor Trump en 41 procent voor Clinton. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Ook vindt een meerderheid van de Nederlanders (52 procent) dat Clinton het debat heeft gewonnen van Trump. Slechts 13 procent vindt dat Trump als debatwinnaar uit de strijd komt. Alleen onder PVV-kiezers scoort Trump (32 procent) als debater hoger dan Clinton (16 procent).

Volgens De Hond stond in juni nog 73 procent achter Clinton en 16 procent achter Trump. Ook PVV-kiezers waren toen nog in meerderheid voor Clinton (46 procent) en niet voor Trump (41 procent).

Nederland achter Clinton, behalve PVV-ers
Nederland achter Clinton, behalve PVV-ers (Foto: ANP)

PvdA verliest steun van docenten

De traditioneel grote steun voor de Partij van de Arbeid onder leraren brokkelt in rap tempo af. Een onderzoek van de grootste onderwijsvakbond naar het stemgedrag van zijn leden laat zien dat de steun voor de PvdA daalt van 27 procent in 2012 naar 10 procent op dit moment.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) hield een enquete onder 1800 leden. Het in onderwijsland toch al populaire D66 neemt de koppositie over met 27 procent, en ook GroenLinks kan op grote steun van de docenten rekenen (25 procent). De linkse partijen samen kunnen, als het aan het lerarenkorps ligt, een mooie meerderheidscoalitie van 120 zetels vormen.

Het is niet verrassend dat de rechtse partijen onder vakbondsleden, en dan docenten in het bijzonder, niet breed worden gesteund. De VVD van staatssecretaris Sander Dekker komt slechts tot 5 procent (was 9 procent) en de PVV blijft steken op 2 procent. Kennelijk achten leraren het onderwijs niet gebaat bij beleid dat verschillen vergroot in plaats van verkleint.

De verwarring over de onderwijsbegroting op Prinsjesdag heeft nog geen rol gespeeld in de score van de PvdA in deze enquete: die vond daarvoor al plaats. Het ingevoerde sociale leenstelsel zou wel een rol hebben gespeeld.

Wasteland 3 aangekondigd

Ontwikkelaar InXile heeft vandaag aangekondigd dat het derde deel voor Wasteland in de steigers staat. InXile start net zoals voor Wasteland 2 een kickstarter op de website Fig, waar ze hopen 2,75 miljoen dollar op te halen. Wasteland 3 zal ontwikkeld wel voor pc, PlayStation 4, Xbox One, mac en Linux.

In plaats van de schroeiende hitte van Arizona en Los Angeles van zijn voorganger speelt Wasteland 3 zich af op de koude vlaktes van Colorado. Je rangerbasis zal een grote rol spelen tijdens het verhaal die je kan uitbreiden, en voor het eerst zal Wasteland ook co-op bevatten die zowel synchroon als a-synchroon kan zijn. 

Meer informatie dan dat hebben we nog niet, maar het volledige statement van InXile is hier te lezen. Torment: Tides of Numenera, dat ook gemaakt is door InXile, komt uit in het eerste kwartaal van 2017. Een interview met de ontwikkelaars over die game kun je hier lezen.

Wasteland3

NTR herhaalt College Tour met Peres

De NTR herhaalt woensdagavond op NPO2 naar aanleiding van het overlijden van Shimon Peres een uitzending van College Tour met de Nobelprijswinnaar en voormalig Israëlische president en premier als hoofdgast. Dat heeft de omroep bekendgemaakt.

De uitzending werd in september 2013 opgenomen toen Peres in Nederland was voor een officieel bezoek aan koning Willem-Alexander. Hij nam destijds vrij om presentator Twan Huys en een groep studenten te woord te staan voor College Tour. Het is het enige televisie-interview dat Peres op Nederlandse bodem heeft gegeven.

Peres overleed woensdag in Tel Aviv op 93-jarige leeftijd. Hij kreeg op 13 september een zware beroerte en werd in een ziekenhuis in Tel Aviv opgenomen.

NTR herhaalt College Tour met Peres
NTR herhaalt College Tour met Peres (Foto: BuzzE)

Laadpalen-tak Alliander niet in overtreding

Allego, de laadpalen-tak van netwerkbedrijf Alliander heeft zich niet schuldig gemaakt aan oneerlijke concurrentie of overtreding van de Elektriciteitswet. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald.

Concurrent Nuon was naar de rechter gestapt, omdat Allego niet alleen verantwoordelijk zou zijn voor de infrastructuur van de laadpalen voor elektrische auto's, maar ook de elektriciteit zou leveren. Dat zou in strijd zijn met de Elektriciteitswet. Nuon klaagde daarover omdat het als energiebedrijf zelf ook laadpalen exploiteert.

Volgens de rechter is de constructie waarbij energiebedrijf Vandebron stroom levert via de laadpalen van Allego weliswaar niet helemaal duidelijk, maar is niet gebleken dat Allego de regels overtreedt. Wel werd Allego op te roepen daarover voortaan duidelijker te zijn wanneer het meedingt naar opdrachten van de overheid.

Laadpalen-tak Alliander niet in overtreding
Laadpalen-tak Alliander niet in overtreding (Foto: ANP)

Resident Evil en Transformers naar PlayStation Plus

Sony heeft de PlayStation Plus-titels voor oktober bekendgemaakt. Voor eigenaren van een PlayStation 4 een mooie maand met eeuwige klassieker Resident Evil en het vermakelijke Transformers: Devastation.

Voor PlayStation 3 komen From Dust en Mad Riders beschikbaar. Op PlayStation Vita komen Code: Realize ~Guardian of Rebirth~ en Actual Sunlight gratis in de PlayStation Store. De games zijn vanaf 4 oktober gratis te downloaden.

HBO Nederland stopt per 1 januari uitzending

HBO Nederland stopt per 1 januari met uitzenden. Dat heeft een zegsman van de populaire Amerikaanse betaalzender woensdag bevestigd. Een woordvoerder van kabelbedrijf Ziggo zei dat er een andere manier zal komen voor Nederlandse kijkers om vanaf volgend jaar populaire series als Game of Thrones te kijken.

De Ziggo-woordvoerder wilde niet zeggen waarom de Nederlandse tak van HBO ermee stopt. Hij sprak van 'een zakelijke beslissing van de aandeelhouders'. Ziggo heeft wel een deal gesloten met HBO voor licenties op series. Kijkers zullen dus na 1 januari niet verstoken blijven van series als Game of Thrones en Girls. Hoe dat nieuwe product er precies uit komt te zien wordt waarschijnlijk in november bekendgemaakt, aldus de woordvoerder.

Het moederbedrijf van Ziggo, Liberty Global, is deels eigenaar van HBO Nederland.

HBO Nederland stopt per 1 januari uitzending
HBO Nederland stopt per 1 januari uitzending (Foto: BuzzE)

App waarschuwt stappers voor riskante pillen

Wie bij het stappen drugs gebruikt, kan vanaf woensdag via een app worden gewaarschuwd voor riskante pillen. Het Trimbos-instituut bepaalt welke pillen een extra groot risico voor de gezondheid zijn. Gebruikers van uitgaansdrugs kunnen zich daarover laten informeren via de Red Alert app die vanaf woensdag beschikbaar is.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakte dat bekend. Van Rijn zou liefst zien dat mensen helemaal geen drugs gebruiken. "Mijn advies is: gebruik helemaal niet, druggebruik is nooit zonder risico. Maar wat we kunnen doen om mensen te beschermen die toch gebruiken, doen we. Deze app draagt daar aan bij. Hij biedt bovendien de mogelijkheid om gebruikers van tips te voorzien om gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen en scheidt vooral de feiten van fabels", aldus de bewindsman.

App waarschuwt stappers voor riskante pillen
App waarschuwt stappers voor riskante pillen (Foto: BuzzT)

Rutte: belangrijke stap naar vervolging

Het gepresenteerde bewijs naar het neerhalen van vlucht MH17 is "een belangrijke stap op weg naar het uiteindelijke doel: opsporing en vervolging van de daders. Stap voor stap komen we dichterbij", laat premier Mark Rutte woensdag in een reactie weten.

"Het kabinet heeft grote waardering voor het werk dat is verzet. De informatie kan volgens de opsporingsautoriteiten hard worden gemaakt in een rechtszaak", vervolgt hij. De premier benadrukt dat het onderzoek "volstrekt onafhankelijk" verder moet gaan.

Rutte erkent dat onderzoek veel van de nabestaanden vraagt. "Antwoorden kunnen niet snel genoeg komen. Geduld is een enorme opgave als verdriet, ongeloof en woede regelmatig kunnen opduiken. Dat vergeten we geen moment. We blijven naast de nabestaanden staan. En we blijven ervoor strijden dat de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen, samen met de landen van het JIT en met brede steun van de internationale gemeenschap."

Rutte: belangrijke stap naar vervolging

Rutte: belangrijke stap naar vervolging (Foto: ANP)

Uit het internationale strafrechtelijke onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) blijkt dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines is neergeschoten met een Buk-raket die uit Rusland kwam. Het projectiel werd afgeschoten vanaf een plek die in handen was van pro-Russische rebellen. Het raketsysteem is na de gebeurtenis weer teruggebracht naar Rusland.

Het JIT heeft intussen ongeveer honderd mensen in beeld die bij het afschieten van de raket op 17 juli 2014 op de een of andere manier betrokken waren. Alle 298 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven, onder hen waren 196 Nederlanders. Hoe lang het onderzoek gaat duren, weten de onderzoekers nog niet. 

In de Tweede Kamer wil men zo snel mogelijk een debat over de onderzoeksresultaten. VVD-Kamerlid en woordvoerder Buitenlandse Zaken Han ten Broeke diende hiervoor een motie in, gesteund door coalitiepartner Pvda.

Miljoenen voor betere studiekeuze

Het kabinet trekt de komende jaren 30 miljoen euro uit om scholieren beter te begeleiden bij het maken van een studiekeuze. Nu wisselen studenten nog vaak van studie of ze haken af, omdat ze niet de goede keuze hebben gemaakt.

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs willen daarom vanaf 2018 betere begeleiding bieden bij de schoolloopbaan, kondigen zij woensdag aan. Jongeren moeten er zo bewuster van worden wat ze kunnen en wat ze leuk vinden en welke baan ze na een opleiding kunnen krijgen.

In 2018 maken de bewindslieden hier bijna 10 miljoen euro voor vrij. In 2025 is dat bedrag opgelopen tot 30 miljoen euro. ,,Ik vind het belangrijk dat jongeren zich al vroeg in hun opleiding voorbereiden op de arbeidsmarkt en weten wat werkgevers van hen verwachten, bijvoorbeeld via bedrijfsbezoeken en stages. Zo kunnen zij bewuste keuzes maken die bij hen passen´´, stelt minister Bussemaker.

Miljoenen voor betere studiekeuze
Miljoenen voor betere studiekeuze (Foto: ANP)

Obama zet nominatie ambassadeur Cuba door

Als het aan president Barack Obama ligt, wordt Jeffrey DeLaurentis de eerste Amerikaanse ambassadeur in Cuba in ruim een halve eeuw tijd. De diplomaat geeft nu al leiding aan de vorig jaar heropende ambassade in Havana, maar om hem officieel tot ambassadeur te kunnen benoemen heeft Obama goedkeuring nodig van de Senaat.

Dat wordt een moeilijke opgave aangezien de Republikeinen de meerderheid hebben en tot nog toe niet bepaald enthousiast zijn over de normalisering van de banden tussen de VS en Cuba. In de Senaat zitten invloedrijke politici met Cubaanse ouders, zoals Ted Cruz en Marco Rubio, die vooralsnog tegen elke toenadering tot het communistische land zijn.

Maar Obama wil het toch proberen en heeft DeLaurentis nu officieel genomineerd. Hij noemt dat een "logische stap". De VS en Cuba hebben sinds de revolutie van 1959 decennialang vijandig tegenover elkaar gestaan, maar herstelden vorig jaar de diplomatieke banden.

Obama zet nominatie ambassadeur Cuba door
Obama zet nominatie ambassadeur Cuba door (Foto: ANP)

James Corden zesde lid in Backstreet Boys

Mocht het niets meer worden met zijn carrière als talkshowhost, dan kan James Corden altijd nog als zesde lid aansluiten bij de Backstreet Boys. In zijn Late Late Show liet de presentator zien prima mee te kunnen met de groep.

James had de mannen van de Backstreet Boys te gast in zijn show en sloot ruim een minuut nadat ze met hun optreden begonnen aan. Dat kwam kort na een hartstochtelijk betoog van Corden over zijn verlangen naar de terugkeer van de boybands van weleer. "Ik wil matching outfits, gelijktijdige dansmoves en veel te dure videoclips", zei hij wijzend op nieuwe groepen als One Direction. "Zij staan op het podium in skinny jeans en Vans-sneakers. En sommigen zijn zelfs zo brutaal om een instrument te bespelen. Dat is niet wat ik wil!"

Om te bewijzen hoe serieus hij is, beklom Corden vervolgens zelf het podium waar hij niet onderdeed voor A.J., Brian, Kevin, Howie en Nick.

James Corden zesde lid in Backstreet Boys
James Corden zesde lid in Backstreet Boys (Foto: BuzzE)

'Meer stimulering Britse economie nodig'

De Britse economie heeft waarschijnlijk meer steun nodig om de gevolgen van het brexitreferendum te boven te komen. Dat zei vicepresident van de Britse centrale bank Minouche Shafik woensdag in een toespraak.

De centralebankbestuurder noemde de keuze de Europese Unie te verlaten een 'enorme economische schok'. "Het ligt voor de hand dat op een gegeven moment aanvullende monetaire steun nodig is om te voorkomen dat de afremming van de economie escaleert."


Wanneer de Bank of England zijn pakket steunmaatregelen uitbreidt, kon Shafik nog niet zeggen. Dat hangt volgens hem af van de ontwikkelingen in de komende weken en maanden.

'Meer stimulering Britse economie nodig'
'Meer stimulering Britse economie nodig' (Foto: ANP)

Hudson's Bay naar Amstelveen en Almere

Warenhuisketen Hudson's Bay heeft huurovereenkomsten gesloten voor nog twee Nederlandse vestigingen, in Amstelveen en Almere. Dat maakte het Canadese bedrijf woensdag bekend. Opnieuw gaat het om panden waar eerder de failliete branchegenoot V&D gevestigd was.

Hudson's Bay wil de komende twee jaar in totaal twintig winkels openen in ons land. In mei sloot het bedrijf al huurovereenkomsten met pandeigenaren in Amsterdam, Breda en Tilburg. In juli werden bovendien filialen aangekondigd in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle.

De Canadezen willen het gat vullen dat het faillissement van V&D heeft achtergelaten in het de Nederlandse winkellandschap. De Nederlandse warenhuisketen bezweek eind vorig jaar onder de aanhoudende malaise in de detailhandel. Een doorstart bleek niet haalbaar.

Hudson's Bay naar Amstelveen en Almere
Hudson's Bay naar Amstelveen en Almere (Foto: ANP)

'Leger SyriŽ gebruikte chemische wapens'

Het Syrische leger heeft afgelopen zomer waarschijnlijk twee keer chemische wapens gebruikt in de belegerde stad Aleppo, met burgerdoden tot gevolg. Die beschuldiging uitte Human Rights Watch (HRW) woensdag. De mensenrechtenorganisatie baseert zich op meldingen van medisch personeel, gesprekken met bewoners en foto- en videomateriaal.

De aanvallen zouden zijn gepleegd op 10 augustus en 6 september. Volgens HRW gooiden militairen op die dagen zogeheten vatbommen met giftige chemicaliën erin uit helikopters. Doelwit waren wijken van Aleppo die in handen zijn van rebellen. Bij de aanvallen kwamen vijf burgers om het leven, onder wie drie kinderen. Ziekenhuizen behandelden vele tientallen mensen die gewond waren geraakt.

Volgens HRW is het zonder laboratoriumtests moeilijk te bewijzen welke stof is gebruikt. Waarnemingen en de klachten van slachtoffers wijzen volgens de organisatie op chloor.

HRW: leger Syrië gebruikte chemische wapens
'Leger Syrië gebruikte chemische wapens' (Foto: ANP)

Hayden Panettiere schikt in hondenruzie

Hayden Panettiere heeft een schikking getroffen met haar hondenoppasser. De actrice betaalt de helft van het bedrag dat de vrouw had geclaimd voor achterstallige service, zo weet TMZ.

Tia Brooks had een rechtszaak aangespannen tegen Hayden omdat ze nog 8500 dollar van haar zou krijgen. De actrice wilde daar in eerste instantie niet aan meewerken omdat de vrouw haar twee honden zou hebben weggegeven. Brooks bleef volgens de actrice desondanks geld vragen voor de verzorging van de beesten.

Hayden had zes jaar geleden twee honden uit het asiel gehaald maar stalde ze bij Brooks omdat ze zelf geen tijd had om op de viervoeters te passen. Ze betaalde in de afgelopen jaren bijna 120 duizend dollar aan verzorgingsgeld. Het was de bedoeling dat Hayden de beesten zelf een nieuw thuis zou bezorgen. Volgens TMZ is de ruzie nu opgelost.

Hayden Panettiere schikt in hondenruzie
Hayden Panettiere schikt in hondenruzie (Foto: BuzzE)

Draghi praat 8 februari met Kamer

Mario Draghi, de topman van de Europese Centrale Bank (ECB), komt 8 februari naar de Tweede Kamer. Hij komt op verzoek van de Kamer praten over het omstreden rentebeleid van de ECB.

SP-Kamerlid Arnold Merkies kwam met het voorstel om Draghi uit te nodigen om zijn beleid uit te leggen. Door het beleid van de ECB staan de rentes op een historisch laag niveau. Dat zorgt onder meer voor problemen bij pensioenfondsen.

Draghi praat 8 februari van 10 tot 12 uur met Kamerleden uit de commissie Financiën en Europese Zaken, meldt een woordvoerder van de Tweede Kamer woensdag.

Draghi praat 8 februari met Kamer
Draghi praat 8 februari met Kamer (Foto: ANP)

Veel kleine accountants schieten tekort

Veel kleinere accountantskantoren in Nederland voldoen niet aan de regels. Uit onderzoek van de Raad voor Toezicht van beroepsorganisatie NBA blijkt dat kantoren vaak niet eens bekend zijn met alle eisen die komen kijken bij het hebben van een controlevergunning.

Het gaat om instellingen die de jaarrekeningen controleren van niet-beursgenoteerde bedrijven. Van de 83 nageplozen kantoren hadden er 53 hun zaakjes niet goed op orde. Bij acht daarvan had de raad eerder ook al vastgesteld dat ze niet aan alle eisen voldeden. Deze dossiers zijn overgedragen aan toezichthouder AFM. De overige 45 kantoren krijgen nog de kans om een verbeterplan op te stellen.

Een veel gemaakte fout is bijvoorbeeld dat kantoren geen goed handboek hebben waarin staat hoe de kwaliteit van de controles wordt gewaarborgd. Ook merkte de Raad dat de benodigde beroepsaansprakelijkheidsverzekering soms niet goed is geregeld.

Veel kleine accountants schieten tekort
Veel kleine accountants schieten tekort (Foto: ANP)

Europol: cybercrime vaak vermijdbaar

De meeste cyberaanvallen zijn vermijdbaar. Om de steeds toenemende internetcriminaliteit tegen te gaan, kunnen overheden daarom wellicht beter investeren in preventie dan in het onderzoeken van individuele incidenten. Dat schrijft Europol in een woensdag verschenen rapport.

De in Den Haag gevestigde Europese politieorganisatie stelt dat 'de meerderheid van de aanvallen geraffineerd noch geavanceerd is'. Hoewel sommige cybercriminelen wel over de nodige vaardigheden beschikken, ligt het vaak eerder aan een gebrek aan 'digitale hygiëne' dat een cyberaanval slaagt. Daarmee bedoelt Europol dat de beveiliging vaak niet op orde is en gebruikers zich vaak niet voldoende bewust zijn van de gevaren.

In het rapport wordt onder meer de opmars van zogeheten cryptoware gesignaleerd. Dat is boosaardige software die bestanden versleutelt en als het ware gijzelt: het slachtoffer krijgt alleen weer toegang tot zijn eigen bestanden als hij daarvoor betaalt. Het fenomeen is uitgegroeid tot de voornaamste vorm van malware.

Volgens Europol worden mobiele telefoons ook steeds vaker met malware bestookt die vroeger vooral pc's trof. Dat is een logisch gevolg van de vele gevoelige functies die bijvoorbeeld smartphones hebben, zoals bankieren.

Een andere categorie van cybercrime waar Europol zich zorgen over maakt, is kindermisbruik. De organisatie stelt dat allerlei technieken die de kans om ontdekt te worden verkleinen, zoals versleuteling en IP-anonimisering, inmiddels gemeengoed zijn geworden onder daders. Ze helpen elkaar aan de kennis om te voorkomen dat ze worden gepakt. Veel kindermisbruik waarvan video's op internet terechtkomen, wordt gepleegd in landen waar veel armoede is en kinderen weinig bescherming krijgen van de overheid.

Europol: cybercrime vaak vermijdbaar
Europol: cybercrime vaak vermijdbaar (Foto: BuzzT)

Timmermans wil meer openheid Brusselse lobby

De Brusselse lobby moet over de hele linie transparanter worden. EU-commissaris Frans Timmermans (Betere regelgeving) stelde woensdag in Brussel voor een verplicht lobbyregister in te stellen voor bedrijven, burgers en belangenorganisaties die afspreken met EU-parlementariërs en hoge functionarissen in het ambtelijk apparaat van de 'EU-president', momenteel Donald Tusk. De Europese Commissie heeft dat al.

"De EU-instellingen moeten samenwerken om het vertrouwen van de burgers terug te winnen", aldus Timmermans. "De burgers hebben het recht te weten wie het EU-beleid proberen te beïnvloeden."

Timmermans stelt ook voor de afspraken van de EU-ambassadeur van de zittende, tijdelijke EU-voorzitterschappen openbaar te maken. De eerste helft van dit jaar was dat Nederland, nu Slowakije. Ook de aankomende EU-voorzitter, per 1 januari Malta, zou onder het lobbyregister moeten vallen.

Timmermans wil meer openheid Brusselse lobby
Timmermans wil meer openheid Brusselse lobby (Foto: ANP)

Studente veilt maagdelijkheid vanaf 150K

Ariana zit krap bij kas. Om haar studiebeurs wat op te krikken, heeft de twintigjarige studente besloten haar maagdelijkheid te veilen. Vanaf 150.000 euro mag je bieden.

De bloedmooie Russin zegt graag in het buitenland medicijnen te willen studeren. Alleen kost dat nogal veel centjes, en dat heeft ze niet. En een bijbaantje nemen, ziet ze niet zitten.

"Ik heb er goed over nagedacht", vertelt ze. "Dit is wat ik wil." Je kunt overigens ook twee meisjes tegelijk ontmaagden, want haar vriendin Lolita doet ook mee. Alleen zul je dan minimaal drie ton moeten lappen.

Update 15.30 uur:
Er werd nog gevraagd naar foto's van Lolita, die een goede vriendin van Ariana blijkt te zijn. Dus bij dezen:

LolitaLolita (foto: Cinderella Escorts)

Ariana

ArianaDe bloedmooie studente in kwestie (foto: Cinderella Escorts)

Stichting: overtuigend bewijs zaak MH17

Het internationale onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert naar het neerschieten van vlucht MH17 heeft overtuigend bewijs geleverd dat het neergestorte toestel met een Russische Buk-raket is neergeschoten. En dat dit is gebeurd vanaf gebied dat werd beheerst door pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Dat concludeert voorzitter Evert van Zijtveld, voorzitter van de stichting Vliegramp MH17.

Hij reageert op de briefing die de nabestaanden van de vliegramp woensdagochtend van het Openbaar Ministerie hebben gekregen over de eerste resultaten van het onderzoek. Het Nederlands Openbaar Ministerie leidt het team. Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

"Er is overtuigend bewijs dat het een Buk-raket is geweest en wat de locatie van afvuren is geweest, namelijk gebied van pro-Russische separatisten", reageert Zijtveld. "De volgende stap is nu te kijken hoe we er verder voor kunnen zorgen dat de daders voor de rechter worden gebracht. Het mag niet zo zijn dat degenen die dit hebben gedaan en betrokken zijn geweest nog lang vrij buiten lopen. We moeten zo snel mogelijk deze mensen voor het gerecht brengen."

Stichting: overtuigend bewijs zaak MH17
Stichting: overtuigend bewijs zaak MH17 (Foto: ANP)

Patricia Paay gaat weer trouwen

Patricia Paay stapt weer in het huwelijksbootje. De 67-jarige diva is ten huwelijk gevraagd door haar nieuwe liefde Robbert Hinfelaar, bevestigt ze tegenover RTL Boulevard na berichtgeving hierover van Party.

"We zijn druk bezig met de voorbereidingen", aldus Patricia, die pas enkele maanden samen is met de 32-jarige Robbert. Begin deze maand werd bekend dat de twee een relatie hebben.

Het aanstaande huwelijk wordt Patricia's vierde trouwerij. Vorig jaar liet ze in Weekend nog optekenen dat ze nooit meer van plan was aan een huwelijk te beginnen. Destijds had de voormalige zangeres een relatie met de veertig jaar jongere Maurice Dix.

Patricia Paay gaat weer trouwen
Patricia Paay gaat weer trouwen (Foto: BuzzE)

Geheim kamp komt onder smeltijs tevoorschijn

Wat anno 1959 nog top secret was, komt op korte termijn gewoon onder het smeltijs voor de kust van Groenland vandaan. Het geheime Amerikaanse kamp werd bijna zestig jaar geleden voor de eeuwigheid en als volkomen veilig onder het ijs gebouwd. De onverwachte opwarming van de aarde heeft dat streven inmiddels tenietgedaan.

Camp Century werd tijdens de Koude Oorlog 200 kilometer uit de kust van Groenland gebouwd, toen gebied van bondgenoot Denemarken. Het ondergrondse netwerk werd van energie voorzien door de eerste mobiele, nucleaire generator. Het bevatte 3 kilometer aan tunnels, 8 meter onder het ijs.

Het personeel, zo schrijft The Guardian, bestond uit wetenschappers die alles over ijs, koude en klimaat onderzochten. Ze hadden ondergronds de beschikking over een winkel, laboratoria, een bioscoop en een kapel. Er was ruimte voor tweehonderd soldaten. En die waren er voor maar één doel: de bouw van een lanceerinstallatie die raketten naar vijand Sovjet-Unie kon schieten.

Het project werd in 1966 afgeblazen en bleef tot 1995 een goed bewaard geheim.

Geheim kamp komt onder smeltijs tevoorschijn
Geheim kamp komt onder smeltijs tevoorschijn (Foto: BuzzO)

HartpatiŽnten willen opheldering van Erasmus

Belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland gaat onderzoeken of en in hoeverre mensen ongevraagd proefkonijn zijn geweest op de hartafdeling van het Erasmus Ziekenhuis.

Aanleiding is een bericht van de NRC vorige week dat 141 hartpatiënten in het Rotterdamse ziekenhuis hebben meegedaan aan medisch-wetenschappelijk onderzoek zonder daarvan op de hoogte te zijn geweest. Dat is volgens deskundigen in strijd met de wet.

Als patiënten denken de dupe te zijn geworden, kunnen zij dit melden bij de belangenorganisatie. "Mocht blijken dat zij ten onrechte proefkonijn zijn geweest, kan worden overwogen om het ziekenhuis aansprakelijk te stellen", aldus Hartpatiënten Nederland.

Hartpatiënten willen opheldering van Erasmus
Hartpatiënten willen opheldering van Erasmus (Foto: ANP)

EU-uitvoer spionagetechnologie aan banden

De Europese Commissie wil exportvergunningen verplicht stellen voor bedrijven die technologieën verkopen waarmee mobiele telefoons en computers kunnen worden gehackt en internetgebruikers bespioneerd. Het gaat zowel om hard- als software.

Dat blijkt woensdag uit een voorstel van EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel). Zij wil de bestaande exportcontrole op strategische goederen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, uitbreiden met technologische producten 'die kunnen worden gebruikt voor ernstige schending van de mensenrechten, terroristische daden en wapens voor massavernietiging'.

EU-parlementariër Marietje Schaake (D66) is blij met de voorgestelde wetsaanpassing. "Europese producten moeten niet kunnen worden gebruikt tegen de EU voor cyberaanvallen, bedrijfsspionage, of om mensenrechten te schenden in het buitenland."

EU-uitvoer spionagetechnologie aan banden
EU-uitvoer spionagetechnologie aan banden (Foto: ANP)

Tsipras verwacht tot 3 procent groei in 2017

Premier Alexis Tsipras verwacht dat de Griekse economie volgend jaar met bijna 3 procent groeit. Dat zei hij woensdag in debat met het parlement.

"Alle data wijzen erop dat we het beter doen. We hebben sinds het derde kwartaal van 2016 een positieve groei", zei de premier.

Tsipras zei ook dat dat hij dit jaar een positieve uitkomst verwacht van de discussie over schuldenverlichting voor Griekenland. De Griekse schulden zijn momenteel 176 procent van het bruto binnenlands product. Crediteuren hebben toegezegd mee te denken over de schuldenlast.

Tsipras verwacht tot 3 procent groei in 2017
Tsipras verwacht tot 3 procent groei in 2017 (Foto: ANP)

Gronings corps betreurt geweldsincident

Het bestuur van de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque Polit betreurt het ten zeerste dat een aspirant lichamelijk letsel heeft opgelopen tijdens de introductieweek in augustus. Het corps zal ook een onderzoek instellen naar het incident. De vereniging reageert hiermee op berichtgeving van NRC van dinsdag.

De krant berichtte dat een eerstejaars tijdens de ontgroening zo hard op zijn hoofd is geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

"Wij vinden het zeer belangrijk dat duidelijk wordt wat zich heeft afgespeeld. Daarom hebben we direct na het incident een diepgaand onderzoek ingesteld. Zodra de feiten hiervan duidelijk zijn, zullen wij ons standpunt bepalen en bezien of en welke acties wij noodzakelijk achten", aldus de vereniging in een verklaring.

Vorige week kwam de vereniging ook in opspraak. Toen werden dertien leden geschorst die een lijst met 22 vrouwelijke leden hadden verspreid. Op de lijst stonden naast de naam en een foto, ook contactgegevens en een 'score' voor de prestaties tussen de lakens.

Gronings corps betreurt geweldsincident
Gronings corps betreurt geweldsincident (Foto: ANP)

Facebook at Work in oktober gelanceerd

Facebook lanceert in oktober zijn zakelijke dienst Facebook at Work. Dat meldt The Information. Met de dienst wil Facebook de strijd aangaan met onder meer het steeds populairdere Slack.

Facebook wil bedrijven laten betalen per werknemer die ze aansluiten, zegt directeur Julien Cocorniou van de dienst. Hoeveel Facebook per actieve gebruiker rekent is nog niet bekend. In eerdere plannen wilde het sociale netwerk Facebook at Work gratis aanbieden en bedrijven laten betalen voor extra diensten.

Facebook at Work wordt momenteel getest door een aantal bedrijven. De Royal Bank of Scotland is met meer dan 100.000 man personeel een van de grootste.

Facebook at Work in oktober gelanceerd
Facebook at Work in oktober gelanceerd (Foto: BuzzT)

'Peres heeft ons hoop gegeven'

Een groot staatsman en een politicus die de hoop op vrede in het Midden-Oosten nieuw leven inblies. Zo typeren westerse leiders en Israëlische politici Shimon Peres, de Israëlische oud-premier en oud-president die woensdag op 93-jarige leeftijd overleed.

Voor de Amerikaanse president Barack Obama was Peres een 'strijder voor Israël, voor het joodse volk, voor gerechtigheid, voor vrede en voor het geloof dat wij trouw kunnen blijven aan de beste versie van onszelf'. "Een licht is gedoofd, maar de hoop die hij ons heeft gegeven zal voor altijd branden", aldus Obama, die verder zei dat 'niemand zich meer heeft ingezet voor de alliantie tussen onze landen dan Peres'.

Huidig president Reuven Rivlin eerde zijn voorganger als een visionair met een enorme invloed. "Er is geen hoofdstuk in de geschiedenis van de staat Israël waarin Shimon geen rol heeft gespeeld." Ook premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara lieten weten dat ze 'diep bedroefd' zijn over zijn dood. "Peres was geliefd bij alle mensen", aldus Netanyahu woensdag.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier memoreerde het bezoek dat Peres in 1986 als premier aan Berlijn bracht. Hij was de eerste Israëlische regeringsleider die dat deed. Voor Steinmeier staat vast dat Peres' 'verdiensten voor Israël, het land van de overlevenden, onmetelijk zijn'.

'Peres heeft ons hoop gegeven'
'Peres heeft ons hoop gegeven' (Foto: ANP)

Saudi's blijven open voor oliedeal met Iran

Saudi-Arabië blijft bereid een compromis te sluiten met Iran over de olieproductie. De olieproducenten komen woensdag in het Algerijnse Algiers op informele basis bijeen om te praten over de oliemarkt, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat een deal gesloten zal worden.

De Saudische olieminister Khalid al-Falih verklaarde dat er vooruitgang wordt geboekt in de gesprekken met Iran over de productie. Rusland treedt daarbij op als bemiddelaar. De Iraanse olieminister zei dinsdag nog dat er waarschijnlijk geen akkoord zal worden gesloten in Algerije. Het gaat volgens hem om informatief overleg. Al-Falih onderstreepte dit eveneens.

Waarschijnlijk kan er pas bij het formele overleg van oliekartel OPEC in november in Wenen een overeenkomst gesloten worden over een productiebevriezing. De komende tijd zullen de partijen dan ook verder overleggen over op welke niveaus de olieproductie bevroren zou moeten worden om een deal te kunnen bereiken.

Saudi's blijven open voor oliedeal met Iran
Saudi's blijven open voor oliedeal met Iran (Foto: ANP)

Kelly Clarkson steekt kerstboom Obama's aan

Chance en Kelly Clarkson treden op tijdens de jaarlijkse ceremonie waarbij de kerstverlichting van het Witte Huis wordt aangestoken. De rapper en de popster krijgen daarbij op 1 december gezelschap van gospelzangers Yolanda Adams.

Het is niet de eerste keer dat Kelly optreedt voor de Obama's. De winnares van het eerste seizoen van American Idol zong ook tijdens de tweede inauguratie van de president in 2013. Voor Chance is het wel de eerste keer dat hij zijn kunsten vertoont in het Witte Huis. Wel ging hij daar al eerder op bezoek: in april was hij één van de r&b- en hiphopsterren die door Barack Obama werden uitgenodigd om te praten over My Brother's Keeper, een initiatief dat zwarte jongeren op het goede pad moet houden.

Volgens Rolling Stone hebben de rapper en de president een verleden: de vader van Chance werkte als welzijnswerker voor Obama toen die nog senator was in de staat Illinois. In een recent interview met GQ sprak de rapper lovend over de president. "Het is een goede man. Zelfs als hij geen president zou zijn, als het gewoon iemand was die in een restaurant werkte, dan was het een goede man die in een restaurant werkte."

Kelly Clarkson steekt kerstboom Obama's aan
Kelly Clarkson steekt kerstboom Obama's aan (Foto: BuzzE)

Homefront: The Revolution krijgt vandaag eerste singleplayer-DLC

Deep Silver en Dambuster Studio brengen vandaag de eerste single-player-uitbreiding uit voor Homefront: The Revolution. De uitbreiding heet The Voice of Freedom.

In The Voice of Freedom kruipen spelers in de huid van Benjamin Walker, het boegbeeld van de opstand en KPA’s meest gezochte man. Het doel: infiltreer bezet Philadelphia en ontmoet Jack Parish’s Resistance Cell. Deze proloog test de speler op het gebied van stealth en combat wanneer hij wordt geconfronteerd met de meest sinistere en vijandige factie in het metrostation van Philadelphia: de ‘90’.

The Voice of Freedom is gratis voor iedereen die de Homefront Expansion Pass bezit en is tevens los verkrijgbaar. The Voice of Freedom is nu te downloaden op Xbox One, PlayStation 4 en op Windows PC via Steam. De makers laten weten dat de recent uitgebrachte patch de algehele ervaring sterk heeft verbeterd, na een heleboel klachten bij de release van de game.

Homefront The Revolution: Voice of Freedom

Homefront The Revolution: Voice of Freedom

'Steunplan voor Deutsche Bank in de maak'

De Duitse overheid werkt aan een plan om Deutsche Bank te hulp te schieten en eventueel een belang te nemen, mocht dat nodig zijn. Het plan is een van meerdere scenario's waaraan zou worden gewerkt. Dat meldt de Duitse krant Die Zeit woensdag, zonder daarbij een bron te noemen.

Deutsche Bank staat al langer flink onder druk, omdat gevreesd wordt dat de grootste bank van Duitsland niet genoeg geld in kas heeft om een aantal problemen het hooft te bieden. Zo hangt de bank onder meer een miljardenboete in de VS boven het hoofd wegens misstanden bij de verkoop van hypotheken in aanloop naar de financiële crisis.

Berichten over staatssteun worden aan alle kanten ontkracht. In een memo aan medewerkers benadrukt de bank dat de financiën op orde zijn, meldt Business Insider woensdag. Eerder liet een woordvoerder van de Duitse regering al weten dat er geen reden is voor speculaties.

'Steunplan voor Deutsche Bank in de maak'
'Steunplan voor Deutsche Bank in de maak' (Foto: ANP)

Nieuwe focus BlackBerry nog geen goudmijn

De voormalige smartphonegigant BlackBerry heeft moeite om zijn nieuw ingeslagen richting van extra beveiligde telefoons te gelde te maken. Dat bleek woensdag uit de kwartaalcijfers van het Canadese bedrijf.

De omzet in het tweede kwartaal zakte naar 334 miljoen dollar, van 490 miljoen dollar een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 372 miljoen dollar. Vorig jaar werd nog 51 miljoen winst gemaakt.

Door minder te concurreren met grote spelers als Apple hoopt het bedrijf weer de weg naar boven te vinden. Het concern kondigde zoals verwacht aan zelf geen telefoons meer te maken om zich nog meer op de nieuwe strategie toe te kunnen leggen. BlackBerry zal nog wel telefoons verkopen onder de eigen naam, maar die zullen door andere bedrijven worden gemaakt.

Nieuwe focus BlackBerry nog geen goudmijn
Nieuwe focus BlackBerry nog geen goudmijn (Foto: BuzzT)

Buk-systeem dat MH17 neerschoot uit Rusland

De Buk-raket die het passagierstoestel met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 neerhaalde, kwam uit Rusland. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne, melden nabestaanden. Het vliegtuig werd volgens hun informatie afgevuurd uit gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen. Daarna is het systeem weer teruggegaan naar Russisch grondgebied.

De nabestaanden van de slachtoffers hebben de resultaten woensdagmorgen als eersten te horen gekregen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein. Om 13.00 uur volgt er een persconferentie.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

Rebellen
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig. Het Nederlands Openbaar Ministerie leidt het internationale onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.

Maandag ontkende Moskou opnieuw elke betrokkenheid. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie juist dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden.

Buk-systeem dat MH17 neerschoot uit Rusland
Buk-systeem dat MH17 neerschoot uit Rusland (Foto: ANP)

Samenwerking TomTom voor zelfrijdende auto's

TomTom gaat samen met het Amerikaanse bedrijf Nvidia werken aan een slimme clouddienst voor zelfrijdende auto's. Navigatiespecialist TomTom maakte de samenwerking met de fabrikant die vooral bekend is van zijn grafische chips in computers woensdag bekend, maar deed geen uitspraken over financiële details.

De twee bedrijven gaan kunstmatige intelligentie ontwikkelen die zelfrijdende auto's via de cloud moet voorzien van kaarten. Daarbij worden de uitgebreide kaarten van TomTom samengevoegd met de hardware van Nvidia.

Samenwerking TomTom voor zelfrijdende auto's
Samenwerking TomTom voor zelfrijdende auto's (Foto: BuzzT)

SAP steekt 2 miljard in Internet of Things

Het Duitse softwareconcern SAP gaat de komende vijf jaar 2 miljard euro investeren in het Internet of Things, waarbij apparaten en machines met elkaar worden verbonden om allerlei slimme toepassingen mogelijk te maken.

SAP ontwikkelt technologie waarbij onder meer fabrieken, schepen, vrachtwagens en windmolens verbonden worden aan software die kan helpen de efficiëntie te vergroten en grote hoeveelheden informatie kan verwerken. Daardoor kunnen bijvoorbeeld de onderhoudskosten worden verlaagd. Onlangs kondigde SAP nog een samenwerking aan met technologieconcern Bosch op dit gebied. Ook heeft het bedrijf overnames gedaan om deze activiteiten te versterken.

Volgens SAP zal de wereldwijde markt voor Internet of Things tegen het einde van dit decennium een waarde hebben van 250 miljard euro. Door flink te investeren, wil het bedrijf koploper blijven op dat terrein.

SAP steekt 2 miljard in Internet of Things
SAP steekt 2 miljard in Internet of Things (Foto: BuzzT)

Vaker agressie tegen vliegtuigpersoneel

Vliegtuigpersoneel had vorig jaar vaker te maken met agressieve passagiers dan in 2014. Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd maakten melding van 10.854 incidenten, ruim 1500 meer dan een jaar eerder. Die stijging werd slechts ten dele veroorzaakt door de groei van het vliegverkeer, meldde brancheorganisatie IATA woensdag.

In de meeste gerapporteerde gevallen scholden reizigers het vliegend personeel uit, weigerden zij instructies op te volgen of maakten zij zich schuldig aan ander asociaal gedrag. In ruim een op de tien gevallen kwam het ook tot fysiek geweld tegen medereizigers of bemanningsleden, of zelfs schade aan het vliegtuig.

Gebruik van alcohol of drugs speelde bij bijna een kwart van de incidenten een rol. In veruit de meeste gevallen hadden de agressieve passagiers al gedronken, geslikt of gesnoven voordat zij aan boord gingen, aldus IATA.

Vaker agressie tegen vliegtuigpersoneel
Vaker agressie tegen vliegtuigpersoneel (Foto: ANP)

'Snel einde grenscontrole binnen EU'

De vijf Europese landen die toestemming hebben om tijdelijk delen van hun binnengrenzen te controleren moeten daar in principe op 12 november mee stoppen. De Europese Commissie wil dat het vrije reizen binnen de Schengenzone dan weer is hersteld, maar het is niet uitgesloten dat de lidstaten de controles nog langer nodig vinden.

Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen kregen in mei groen licht voor gerichte en beperkte grenscontroles, nadat de commissie had vastgesteld dat het Griekse grenscontrole- en asielsysteem niet goed functioneerde. De betreffende landen vingen veel van de vanuit Griekenland doorgereisde migranten op.

Mede gezien de fors geslonken migrantenstroom, ziet Brussel geen reden om de voorgestelde einddatum van 12 november te wijzigen. Daarbij speelt mee dat de Europese Grens- en Kustwacht vanaf 6 oktober officieel van start gaat.

Commissie: snel einde grenscontrole binnen EU
'Snel einde grenscontrole binnen EU' (Foto: ANP)

Zuiden van AustraliŽ zit zonder stroom

Het gehele zuiden van Australië zit zonder stroom als gevolg van hevige stormen die gepaard gingen met zwaar onweer. Energiebedrijven verwachten dat de reparatie wel eens 24 uur kan duren. Vrijwel alle 1,6 miljoen inwoners van de deelstaat South Australia zijn verstoken van elektriciteit.

De regering van de deelstaat heeft in allerijl een alarmcentrale ingesteld. De ziekenhuizen en andere hulpverleners zijn de eersten die aan stroom worden geholpen. Bewoners is aangeraden radio's met batterijen te kopen zodat overheidsadviezen kunnen worden gevolgd. Een van de gevolgen is ook dat het mobieletelefoonverkeer geleidelijk overal uitvalt omdat de zendmasten snel door hun noodzakelijke stroomvoorraad raken.

Storm en onweer hebben onder meer een grote krachtcentrale in Port Augusta onklaar gemaakt.

Zuiden van Australië zit zonder stroom
Zuiden van Australië zit zonder stroom (Foto: ANP)

Straf voor verstoppen overleden moeder

Een 57-jarige vrouw die in 2014 haar dode moeder meenam naar Tsjechië om het lichaam daar te verstoppen, is woensdag door het gerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 367 dagen, waarvan driehonderd dagen voorwaardelijk.

De demente moeder stierf in mei 2014 op tachtigjarige leeftijd in haar slaap. De vrouw reed met het lichaam in haar auto naar Tsjechië om het daar in de bossen te begraven. Volgens de rechter wilde zij het overlijden verhullen om de AOW- en pensioenuitkering van haar moeder op te strijken.

Straf voor verstoppen overleden moeder
Straf voor verstoppen overleden moeder (Foto: ANP)

Schiphol binnen lawaai- en vervuilingsnormen

Schiphol is in de eerste helft van het zogeheten gebruiksjaar binnen de normen gebleven voor geluidsoverlast, luchtverontreiniging en veiligheidsrisico. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) woensdag gemeld in een rapport aan de Tweede Kamer. Het gaat over de naleving van de normen en regels door Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol opereren.

De ILT heeft één luchtvaartmaatschappij een waarschuwingsbrief gestuurd omdat een van haar vliegtuigen afweek van de voorgeschreven vliegroute voor de nacht.

Het gebruiksjaar loopt van 1 november 2015 tot en met 31 oktober 2016, de eerste helft liep tot 1 mei.

Schiphol binnen lawaai- en vervuilingsnormen
Schiphol binnen lawaai- en vervuilingsnormen (Foto: ANP)

Nog acht managers in de problemen in Engeland

Het houdt niet op in Engeland. Na de ontmaskering van bondscoach Sam Allardyce zijn nu nog acht managers in de problemen gekomen. De voetbalwereld schrok dinsdag op toen The Daily Telegraph een undercover-operatie openbaarde, waarin Allardyce liet weten hoe bepaalde transferregels van de FA te omzeilen zijn, om er zo zelf rijker van te worden. Dit kwam hem op ontslag als bondscoach van Engeland te staan.

Een dag later pakt het Britse medium opnieuw groot uit. De journalisten gaan dit keer undercover in gesprek met Pino Pagliara, een louche zaakwaarnemer die in 2005 werd geschorst wegens frauduleuze praktijken. In San Carlo, een Londens restaurant, vertelt de zaakwaarnemer in geur en kleur hoe nog acht managers zich hebben verrijkt via transfers. "Alles gaat onder tafel", verklapt Pagliara. Hij laat verder weten dat een aantal managers hem om 'een koffietje' vroegen, hetgeen codetaal is voor een geldbedrag voor de manager.

The Daily Telegraph maakt niet openbaar om welke managers het precies gaat, maar geeft wel een vrij gedetailleerde omschrijving van acht zondaars.

Call of Duty: World at War nu backward compatible op Xbox One

Call of Duty: World at War is nu beschikbaar op Xbox One via de backward compatibility-functie. De shooter in WW2-setting werd ontwikkeld door Treyarch, die daarna verder ging binnen de franchise met de Black Ops-games.

World at War ging, nadat in 2007 Modern Warfare uitkwam, weer terug naar de roots van Call of Duty, in Tweede Wereldoorlog-setting, en bracht tevens een co-opmodus naar pc en consoles. Ook was World at War de eerste CoD-game die een zombiemodus introduceerde, een gamemodus die daarna mateloos populair werd binnen de CoD-franchise.

Grootste bierbrouwer blijft AB InBev heten

Bierreus AB InBev blijft na overname van concurrent SABMiller gewoon AB InBev heten. Dat is woensdag bekendgemaakt op een algemene vergadering waar aandeelhouders kunnen stemmen over de samensmelting van de twee grootste brouwersgroepen ter wereld.

De goedkeuringsprocedure bestaat uit vier opeenvolgende stemmingen, twee in Brussel en twee in Londen. In Brussel is de eerste horde inmiddels genomen. Daar hebben de bijeengekomen aandeelhouders alle voorstellen aangenomen. Het is nu wachten op het resultaat van de stemmingen bij SABMiller in Londen. Bij groen licht kan de fusie op 10 oktober worden afgerond.

Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev, bekend van merken als Jupiler, Leffe en Hoegaarden, bood in oktober vorig jaar 45 pond per aandeel op zijn grootste concurrent. Het bod waardeert de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer, bekend van merken als Foster's, Miller en Dorada, op omgerekend 91,6 miljard euro.

Grootste bierbrouwer blijft AB InBev heten
Grootste bierbrouwer blijft AB InBev heten (Foto: ANP)

Brad Pitt zegt premiŤre af

Brad Pitt laat de première van zijn nieuwe film Voyage Of Time woensdag aan zich voorbijgaan. De acteur stelt in een verklaring al zijn aandacht te richten op zijn gezin.

Brad is de voice-over van de IMAX-film over het ontstaan van de wereld, die geregisseerd is door Terrence Malick. "Ik ben erg dankbaar om deel uit te maken van zo'n fascinerend en educatief project", schrijft de acteur volgens USA Today over de film. "Maar ik wil me nu focussen op mijn familiesituatie en ik wil de aandacht niet afnemen van deze buitengewone film."

Volgens de krant is Brad druk doende met zijn juridische antwoord op het scheidingsverzoek van Angelina Jolie. Dat moet 30 dagen na de datum waarop zij de papieren indiende, 19 september, opgesteld zijn. De actrice eiste in haar documenten de volledige voogdij over de zes kinderen van het stel. Brad zou het daar absoluut niet mee eens zijn, en wil de voogdij delen.

Brad Pitt zegt première af
Brad Pitt zegt première af (Foto: BuzzE)

'Slapen met deur dicht redt levens'

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens bij brand. Er is dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland woensdag presenteren bij de start van de Landelijke Brandpreventieweken.

René Hagen, voorzitter Brandpreventieweken: "Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven."Volgens hem blijkt zowel uit recente praktijkvoorbeelden van woningbranden als wetenschappelijk onderzoek dat deuren sluiten het aantal brandslachtoffers doet dalen.

'Slapen met deur dicht redt levens'
'Slapen met deur dicht redt levens' (Foto: ANP)

Rechter overweegt verkoop rederij Hanjin

De noodlijdende Koreaanse reder Hanjin Shipping gaat waarschijnlijk in de verkoop. De rechter die de aanvraag tot uitstel van betaling van de containergigant behandelt, overweegt om het verkoopproces in gang te zetten. Hij heeft daarvoor alle functionarissen bijeengeroepen die de laatste tijd toezien op de onderneming.

De rechter denkt dat het beter is dat er zo snel mogelijk naar een doorstart wordt gezocht. Het verkoopplan is natuurlijk wel afhankelijk van de vraag uit de markt, maar volgens een analist zou er interesse bestaan voor een overname bij het Deense scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk en de Koreaanse concurrent Hyundai Merchant Marine.

Hanjin Shipping vroeg eind vorige maand uitstel van betaling aan. Vervolgens ontstonden wereldwijd problemen met de levering van containers. Veel havens weigerden de schepen van Hanjin te lossen, omdat ze bang waren niet betaald te krijgen voor hun werk. Ook in Rotterdam zorgde dit voor problemen.

Rechter overweegt verkoop rederij Hanjin
Rechter overweegt verkoop rederij Hanjin (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van MaleisiŽ

Header

Het seizoen 2016 raast met volle snelheid richting diens apotheose. De komende acht weken zullen de racefans dan ook liefst zes grands prix kunnen zien, te beginnen komende zondag in Maleisië. Op het Sepang International Circuit zal dan de achttiende race in het Aziatische land worden verreden. De moderne baan ligt ongeveer 80 kilometer van hoofdstad Kuala Lumpur en is een slordige 5,5 kilometer lang. Zoals de meeste moderne banen is Sepang bedacht door de Duitse architect Hermann Tilke. Het circuit kenmerkt zich door de twee lange rechte stukken die slechts gescheiden zijn door een krappe hairpin. 

De allereerste editie van de race in Maleisië werd verreden in 1999. De welbespraakte Ier Eddie Irvine won destijds in zijn Ferrari. Recordwinnaar is de Duitser Sebastian Vettel die vier keer won, waaronder de race van 2015. Zijn laatste zege dateert echt van meer dan een jaar terug en hij zal er dus veel voor over hebben om dit weekend opnieuw te winnen. Om dat te doen zal hij echter het bijna onverslaanbare Mercedes voor moeten blijven. Vettel zal zich wellicht gesterkt voelen door de statistieken: Lewis Hamilton won hier pas één keer en Nico Rosberg nog nooit. 

Rosberg verkeert echter in bloedvorm. De Duitse lijstaanvoerder wint sinds de zomerstop alles wat er te winnen valt en zal zijn winning streak nog wel even willen volhouden. Rosberg nam twee weken geleden door een onbedreigde zege in Singapore de leiding in het wereldkampioenschap over van teamgenoot Hamilton. Dit jaar lijkt de Duitser dan ook een serieuze kans te maken om zijn Britse aartsrivaal eindelijk eens te verslaan in de titelstrijd. Aangezien Rosberg’s vader Keke wereldkampioen werd in 1982, zou Nico daarmee in de illustere voeten treden van Damon Hill. De kampioen van 1996 is tot nu toe de enige zoon van een wereldkampioen die zelf ook wereldkampioen werd. 

Max Verstappen zal zich dit weekend voorgenomen hebben om eens goed uit de startblokken te schieten. De Nederlander verloor de strijd om podiumplekken de laatste paar races te vaak al tijdens de start. In Singapore gebeurde dat door koppelingsproblemen die inmiddels opgelost moeten zijn. Ondanks de twee lange rechte stukken zal Verstappen’s Red Bull naar verwachting behoorlijk goed uit de voeten kunnen op Sepang. Het circuit beschikt over een aantal vloeiende bochtencombinaties waarop de uitstekende downforce van de RB12 goed tot zijn recht zal moeten komen. 

Kopje

Circuit

Grand Prix van Maleisie Informatie

Banden:

 Banden

Kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 Hamilton
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 Hamilton
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 Rosberg
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 Rosberg
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 Rosberg
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 -
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 -
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 -
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 -
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 -
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -

Kopje

Stand Coureurs: 

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 273
2 Lewis Hamilton Mercedes 265
3 Daniel Ricciardo Red Bull 179
4 Sebastian Vettel Ferrari 153
5 Kimi Räikkönen Ferrari 148
6 Max Verstappen Red Bull 129
7 Valtteri Bottas Williams 70
8 Sergio Perez Force India 66
9 Nico Hülkenberg Force India 46
10 Felipe Massa Williams 41
11 Fernando Alonso McLaren 36
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 17
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0

Stand Contructeurs: 

# Team Punten
1 Mercedes 538
2 Red Bull 316
3 Ferrari 301
4 Force India 112
5 Williams 111
6 McLaren 54
7 Toro Rosso 47
8 Haas 28
9 Renault 7
10 Manor 1
11 Sauber 0

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 30 September Vrije training 1 04:00 - 05:30
  Vrije training 2 08:00 - 09:30
Zaterdag 01 Oktober Vrije training 3 08:00 -09:00
  Kwalificatie 11:00 - 12:00
Zondag 02 Oktober Race 09:00

Kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 30 September Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 01 Oktober Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 02 Oktober Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

Kopje

Weer

Actueel weer Kuala Lumpur

GTA Online krijgt motorbendes

Rockstar heeft bekendgemaakt dat de GTA Online bikers update op 4 oktober live zal gaan. De update is voor iedereen gratis te downloaden.

In de nieuwe update komen er motorbendes bij in de onderwereld van Los Santos. In de update zit een nieuwe modus, nieuwe voertuigen en kleding. Ook is het nu mogelijk om tijdens het rijden op een motor anderen te slaan. Daarnaast kun je een motorbende starten samen met zeven andere vrienden.

GTA Online

GTA Online

Root Letter krijgt Limited Edition

Uitgever PQube heeft een Limited Edition voor Root Letter, de visual novel van Kadokawa Games, aangekondigd. Deze editie bevat naas de game in een exclusieve Minoboshi Taro art sleeve, een exclusief artbook dat gemaakt is voor de Westerse release en een exclusieve case.

Het verhaal gaat om de zoektocht naar Aya Fumino. Ze is je penvriendin van vijftien jaar geleden. Van wat ze beschreef en hoe ze overkwam was ze aardig en hulpvaardig, zat ze in de derde leerjaar en had ze genoeg vrienden. Een prima leventje dus. Op een gegeven moment ontvang je geen brieven meer van haar. Nu, vijftien jaar later vind je nog een brief van haar. Daarin staat "Ik heb iemand vermoord, ik moet boeten voor mijn zonden. Onze wegen scheiden hier. Dag." Tijd om de Sherlock Holmes-pet op te zetten en uit te zoeken wat er aan de hand is geweest, vijftien jaar geleden.

Je kunt de Limited Edition van Root Letter bestellen bij VGP als je uit Noord-Amerika wil importeren of wat dichter bij huis, namelijk GAME in Europa. Root Letter komt ergens dit jaar nog uit voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Meer informatie over de game is hier te lezen.

Root Letter Limited Edition

Astrid Nijgh geschokt na 'aanslag' op woning

De schrik zit er goed in bij Astrid Nijgh. Bij de zangeres is vorige week een explosief door de ruiten gegooid. Hoewel ze er zonder kleerscheuren vanaf kwam, was het volgens haar een gerichte actie op haar leven.

"Ze zeggen wel eens: stijf van schrik. Nou, dat ondervind ik aan den lijve. Al mijn spieren in mijn lijf zijn sinds de aanslag stijf", vertelt Astrid woensdag in De Telegraaf. "Ik kan nauwelijks nog lopen. De shock heeft mijn spieren verstijfd. Ook kan ik me moeilijk concentreren."

"Het had natuurlijk allemaal veel erger kunnen zijn, want dit was een gerichte aanslag op mijn leven", vervolgt de 67-jarige zangeres, bekend van de klassieker Ik doe wat ik doe. "Kortom: de schok is enorm, het verdriet niet te stelpen en de veiligheid ver te zoeken."

Astrid heeft zo haar vermoedens wie de daders kunnen zijn geweest. Voor de deur hangt al tijden 'een groepje plakkerige, puistige pubers' die haar buurt in Spijkenisse terroriseren. Ze zouden wraak hebben willen nemen, nadat een van haar buren de politie had gebeld. Haar huis staat nu onder permanente politiebewaking. Ook is er een samenscholingsverbod van kracht.

Astrid Nijgh geschokt na 'aanslag' op woning
Astrid Nijgh geschokt na 'aanslag' op woning (Foto: BuzzE)

Onderzoekers MH17 deden Buk-test in Finland

Nederlandse en Finse onderzoekers hebben twee jaar geleden in het geheim in Finland proeven met luchtdoelraketten gehouden. Doel van de tests was om vast te stellen wat voor raketten gebruikt konden zijn om vlucht MH17 twee jaar geleden boven het oosten van Oekraïne neer te halen. Dat heeft de vroegere Finse premier en huidige voorzitter van de defensiecommissie van het Finse parlement, Matti Vanhanen, dinsdag tegenover de Finse omroep YLE bevestigd.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven Oekraïne. "Naar ik heb begrepen werden deze tests uitgevoerd om bewijs of algemene informatie te verkrijgen over de restanten (van afgeschoten raketten)", aldus Vanhanen, die verder geen details zei te weten.

Volgens De Telegraaf kwam uit de test naar voren dat de Boeing van Malaysia Airlines door een Russische Buk-raket moet zijn neergehaald. Het Finse ministerie van Defensie noch de Finse krijgsmacht wilde daarop reageren. Een Nederlandse ingewijde bevestigt het verhaal, maar kan niet in detail treden.

Het Openbaar Ministerie presenteert woensdag in Nieuwegein de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Het gaat om de resultaten van het onderzoek naar het wapen waarmee het vliegtuig op 17 juli 2014 werd neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan. De Finnen hebben hierbij geholpen, liet de Finse onderzoeksdienst weten. Waarmee en hoe is geholpen, is niet bekendgemaakt.

Het internationale team dat de crash van vlucht MH17 onderzoekt, geeft om 13.00 uur een persconferentie. Die wordt live uitgezonden, van 12:45 tot 14:15 via NPO1 en van 12:55 tot 14:15 via NPO Radio 1.

Onderzoekers MH17 deden Buk-test in Finland
Onderzoekers MH17 deden Buk-test in Finland (Foto: ANP)

RunGunJumpGun

Het voordeel van indie-games is dat ontwikkelaars de vrije hand hebben in hoe en wat ze mogen doen. Dit brengt soms de meest gekke combinaties van games uit. RunGunJumpGun is zo een game. Geïnspireerd door Mario, Metroid en een hoge dosis lsd. De nieuwe 2D platformer zorgt voor veel frustraties en ellende, maar dit is eigenlijk wat je moet verwachten van zo een type spel.

IS richt zijn vizier op soldaten BelgiŽ

Rachid Kassim, een beruchte Franse jihadist en IS-kopstuk, heeft vanuit Irak foto's en volledige namen van Belgische soldaten verspreid met daarbij de vermelding: "Een opdracht voor mijn broeders in België." Dat lijkt een duidelijke oproep tot terreur tegen de soldaten. De zuiderburen nemen de dreiging zeer serieus.

Woensdag werd bekend dat de foto's maandag al werden geplaatst. Dit werd expres achtergehouden om de beveiliging van de soldaten te regelen.

Kassim wil sympathisanten in Europa tot terreur aanzetten. Hij wordt ook in verband gebracht met de aanslagen in Nice, waar een terrorist met een vrachtwagen op een mensenmassa inreed en waarbij 86 mensen omkwamen.

Leger en veiligheidsdiensten zijn extra gealarmeerd omdat juist Rachid Kassim de boodschapper is. Hij plaatste naast de foto's en namen ook woonplaatsen van de soldaten op berichtendienst Telegram.

IS richt zijn vizier op soldaten België
IS richt zijn vizier op soldaten België (Foto: ANP)

Griekenland wil vluchtelingen naar vasteland

Griekenland wil af van de overvolle vluchtelingenkampen op de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee. "We brengen binnenkort een groot aantal migranten naar het vasteland, om de eilanden te verlichten", zei de Griekse vice-minister van Buitenlandse Zaken Nikos Xydakis woensdag. Hij kondigde aan dat de vluchtelingen in "bewaakte gebouwen" worden ondergebracht.

Xydakis maakt de EU-landen medeverantwoordelijk voor het geweld in Griekse vluchtelingenkampen."De branden en de onrust in sommige vluchtelingenkampen op de eilanden zijn mede het gevolg van een gebrek aan herverdeling van vluchtelingen over de lidstaten en het gebrek aan steun van de EU-landen."

De overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie bepaalt dat de vluchtelingen die voornamelijk uit Syrië komen en via Turkije zijn gereisd, terug moeten naar Turkije om te verhinderen dat ze verder reizen.

Griekenland wil vluchtelingen naar vasteland
Griekenland wil vluchtelingen naar vasteland (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Het was gisteren heel aardig weer met flinke zonnige perioden en wat bewolking in de avond. De afgelopen nacht is er lichte regen gevallen en dit kan in het oosten van het land doorgaan tot in de ochtend. Vandaag wordt het weerbeeld ver hetzelfde als gisteren. Zonnig met temperaturen van 18 graden aan de kust tot 23 graden in het zuidoosten van het land.

Zon op 07:35
Zon onder 19:25
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

Luuntje maakte deze foto
Luuntje maakte deze foto 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1014 Zuid-west Nederland en Vlaanderen worden getroffen door de Stormvloed van 1014
1924 Eerste vlucht rond de wereld, door twee vliegtuigen van het Amerikaanse leger.
1944 Duitse troepen verslaan de Britse parachutisten in de Slag om Arnhem.
1990 De TGV-Atlantique wordt in gebruik genomen.
1994 De veerboot Estonia zinkt in de Oostzee, er zijn 852 slachtoffers. Slechts 137 opvarenden worden gered.
2003 Vanaf de lanceerbasis Centre Spatial Guyanais bij Kourou (Frans-Guyana) wordt de SMART-1 gelanceerd, de eerste Europese ruimtesonde die door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA naar de maan wordt gezonden.
2003 In een koeltoren van de Amercentrale te Geertruidenberg stort een steiger in, waarbij 5 mannen omkomen.
2014 Er vallen drie doden en 24 gewonden wanneer een monstertruck het publiek inrijdt bij een evenement in de Nederlandse plaats Haaksbergen.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

IsraŽlische ex-president Peres overleden

De voormalige Israëlische president en premier, Shimon Peres, is woensdag in Tel Aviv op 93-jarige leeftijd overleden. Peres stond aan de de wieg van de staat Israël en speelde als militair en politicus een cruciale rol in de vestiging van deze Joodse staat in Palestina. Hij kreeg op 13 september een zware beroerte en werd in een ziekenhuis in Tel Aviv opgenomen. Peres was in twaalf Israëlische kabinetten minister, twee maal premier en van 2007 tot 2014 president.

Hij was een architect van onder meer de aanval op Egypte in 1956, bekend als de Suez-oorlog, het Israëlische nucleaire programma, de vrede met Egypte (1979) en de vredesonderhandelingen met Palestijnen die in 1993 tot de akkoorden van Oslo leiden. Het jaar daarna kreeg Peres daarvoor samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat (1929-2004) en ex-premier Yitzhak Rabin (1922-1955) de Nobelprijs voor de Vrede.

Peres werd geboren in het destijds Poolse Wiszniew en verhuisde als kind van elf naar Palestina. In 1948 stapte hij aan de zijde van de Israëlische 'Vader des Vaderlands' David Ben Gurion (1886-1973) in de politiek. Hij was lid van de Arbeidspartij en werd in 1959 lid van het parlement.

Israëlische ex-president Peres overleden
Israëlische ex-president Peres overleden (Foto: ANP)

30 procent meer energie uit windmolens

Nederlandse windmolens hebben vorig jaar ruim 30 procent meer elektriciteit opgewekt dan in 2014. Dat kwam doordat het derde windmolenpark op zee is gaan draaien en op land steeds hogere windmolens zijn neergezet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. In totaal produceerden de molens op zee en op land 7,6 miljard kilowattuur aan elektriciteit.

Afgelopen jaar werd 6 procent van alle in Nederland gebruikte stroom met molens opgewekt. Dat is genoeg om 2,5 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Driekwart van de verbruikte elektriciteit wordt in Nederland nog altijd opgewekt met het stoken van aardgas en kolen. De rest komt van biomassa en zonne-energie of uit het buitenland.

30 procent meer energie uit windmolens
30 procent meer energie uit windmolens (Foto: ANP)

Musk droomt van kolonie op Mars

Techmiljardair Elon Musk heeft dinsdag plannen ontvouwd om grote groepen mensen naar Mars te brengen en de rode planeet te koloniseren. Per raket zouden honderd passagiers plus vracht vervoerd moet worden, voor een tarief van ongeveer twee ton per persoon.

Zijn bedrijf SpaceX is speciaal met het doel om Mars te koloniseren opgericht. Daarvoor zijn alleen grote groepen vrijwilligers te vinden als het niet te duur is, zei Musk, die ook aan de wieg stond van ondernemingen als PayPal en Tesla.

SpaceX gaf dinsdag een video vrij met beelden hoe een reis naar Mars in zijn werk zou gaan. Een draagraket zou een passagierscabine in een baan om de aarde brengen, schreef de Washington Post. De raket zou terug naar de aarde keren om brandstof op te halen voor de capsule, die vervolgens op weg moet gaan naar Mars.

De eerste onbemande vlucht van de draagraket staat gepland in 2018. Als alles getest is zou SpaceX elke 26 maanden een vlucht naar Mars willen organiseren, wanneer de planeet gunstig staat ten opzichte van de aarde. De eerste mensen zouden in 2024 op Mars moeten landen.

Musk droomt van kolonie op Mars
Musk droomt van kolonie op Mars (Foto: BuzzT)

Bobby Brown wil vervolging Nick Gordon

Bobby Brown zal niet rusten totdat Nick Gordon vervolgd wordt voor de dood van zijn dochter Bobbi Kristina. Dat zegt de zanger volgens The Huffington Post in een interview met tv-pastoor T.D. Jakes dat woensdag wordt uitgezonden. "Ik denk dat ik het alleen dan pas kan afsluiten."

Bobby en andere familieleden van zijn dochter klaagden Nick aan na de dood van 'Krissy' in de zomer van 2015. De aantijging was dat Nick Bobbi Kristina na een ruzie in bad heeft gelegd en haar drugs heeft gegeven. De toen 21-jarige dochter van Bobby en Whitney Houston raakte daarop buiten westen, en is tot haar dood een half jaar later niet meer bij bewustzijn geweest.

Nick kwam tot twee keer toe niet opdagen om zich te verdedigen, waardoor de beschuldigingen van de familie automatisch werden aangenomen en de vriend van Krissy officieel verantwoordelijk wordt gehouden voor haar dood. De uitspraak in de civiele rechtszaak heeft nog niet geleid tot criminele vervolging. "Ik weet dat mijn dochter zaken zijn overkomen, maar het is nu de beurt aan de openbaar aanklager", aldus Bobby in het interview.

De vader van Bobbi Kristina, wier dood treurige gelijkenissen vertoont met die van haar moeder drie jaar eerder, vertelt wel rustiger te zijn geworden door de uitspraak. "Weten dat hij juridisch verantwoordelijk is, heeft me de kalmte gegeven om nu te wachten op het OM."

Bobby Brown wil vervolging Nick Gordon
Bobby Brown wil vervolging Nick Gordon (Foto: BuzzE)

Warren Beatty sliep niet met 12.775 vrouwen

Warren Beatty ontkent niet dat hij een rokkenjager is, maar het verhaal dat hij met 12.775 vrouwen het bed deelde is volgens de acteur onzin.

"Denk er eens over na. Dat zou niet alleen betekenen dat er meerdere mensen per dag waren, maar ook dat het nooit twee keer met dezelfde persoon gebeurde", aldus de 79-jarige in het Amerikaanse gepensioneerdenblad AARP Magazine.

Het beroemde getal komt uit een biografie van Warren die in 2010 verscheen. In het boek met de titel Hoe Warren Beatty Amerika verleidde, komt schrijver Peter Biskind met wat hij tegenover de New York Post "een simpele rekensom" noemde tot de conclusie dat de acteur bijna 13.000 bedpartners had.

Womanizer
De Oscarwinnaar had tijdens zijn carrière relaties met sterren als Madonna, Jane Fonda, Joan Collins en Diane Keaton, wat hem de reputatie van een womanizer opleverde. "Luister, ik heb nog nooit iemand misleid", zegt Warren daarover in het interview. "En ik ben een aardige vent." In ieder geval één voormalige vlam dacht daar anders over: Carly Simon gaf eerder dit jaar na jaren van speculaties toe dat haar nummer You're So Vain inderdaad over Beatty gaat.

De acteur trouwde in 1992 met Annette Bening, met wie hij vier kinderen kreeg.

Warren Beatty sliep niet met 12.775 vrouwen
Warren Beatty sliep niet met 12.775 vrouwen (Foto: BuzzE)

Brandweer krijgt vijf eliteteams

De brandweer heeft vijf eliteteams opgericht die bij gecompliceerde branden en grote incidenten gaan uitrukken, zoals explosies en ingestorte panden. De 'gewone' brandweer kampt vaak met een gebrek aan kennis en ervaring op dit gebied.

Dagblad De Stentor schrijft woensdag dat de 25 veiligheidsregio's in Nederland nu nog zelf verantwoordelijk zijn voor een goede aanpak van grote incidenten, maar dat de kennis daarvoor regelmatig ontbreekt. De afgelopen maanden zijn daarom ruim 140 specialisten opgeleid, die over de vijf eliteteams zijn verdeeld. Deze STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) worden ingezet bij grote incidenten met veel slachtoffers en zijn 24 uur per dag inzetbaar.

De teams zijn uitgerust met de modernste apparatuur en zijn gestationeerd in Zwolle, Alphen aan de Rijn, Drachten, Beusichem en Tilburg.

Brandweer krijgt vijf eliteteams
Brandweer krijgt vijf eliteteams (Foto: ANP)

Jay Z wint miljoenenrechtszaak om logo

Een rechter in New York heeft een claim van 7 miljoen dollar (6,2 miljoen euro) afgewezen, die een ontwerper had ingediend tegen Jay Z.

Dwayne Walker beweert dat hij in 1995 het logo heeft ontworpen van Roc-A-Fella, het voormalig label van de muziekondernemer. Hij zou daarvoor zelfs een contract hebben getekend, maar is dat naar eigen zeggen eind vorige eeuw kwijtgeraakt. Jay Z en zijn voormalig zakenpartners hebben altijd volgehouden dat het logo is gemaakt door een ontwerper die in dienst was van het platenlabel.

Rechter Andrew Carter oordeelde dat de ontwerper te weinig bewijs had voor zijn beschuldigingen en bovendien te laat was met de rechtszaak. Walker heeft aangegeven in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Jay Z wint miljoenenrechtszaak om logo
Jay Z wint miljoenenrechtszaak om logo (Foto: BuzzE)

Cultregisseur Herschell Gordon Lewis overleden

De legendarische regisseur en acteur Herschell Gordon Lewis, bij liefhebbers van de betere jaren zestig horrorfilms vooral bekend als de oervader van de splatterhorror, is afgelopen maandag op 87-jarige leeftijd overleden. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt via de Facebook-pagina van Something Weird Video. Waaraan de veteraancineast is overleden is niet bekend.

 

Herschell Gordon Lewis begon zijn loopbaan als filmmaker met ondeugende soft-erotische rolprenten als The Prime Time (1959), Living Venus (1961), Boin-n-g! (1963) en The Adventures of Lucky Pierre (1961). Laatstgenoemde film, die werd gemaakt met een budget van slechts 7800 dollar, was het eerste commerciële succes voor Lewis.

Vanaf eind 1963 gaat Lewis zich voornamelijk richten op voor die tijd behoorlijke bloederige griezelfilms en is in de drive-in theaters te zien met cultklassiekers als Blood Feast (1963), Two Thousand Maniacs (1964) en Color Me Blood Red (1965). Vanaf het einde van de zestiger jaren regisseerde Lewis ook andere spraakmakende films met onderwerpen als de corruptie in de muziekindustrie (Blast-Off Girls - 1967), anticonceptie (The Girl, the Body, and the Pill - 1967), partnerruil (Suburban Roulette - 1968) en jeugdcriminaliteit (Just For the Hell Of It - 1968).

 

Ook in de jaren zeventig bleef Lewis zijn fans trouw met smakelijke films zoals The Wizard of Gore (1970) en The Gore Gore Girls (1972). In 2002 maakte Lewis, na zo'n dertig afwezig te zijn geweest uit de filmwereld, een comeback met Blood Feast 2: All U Can Eat, een vervolg op zijn film uit 1963. Lewis zou daarna alleen nog als acteur te zien zijn in de films Chainsaw Sally (2004), Smash Cut en 7 Deadly Sins: Inside the Ecomm Cult (beide uit 2009) en meest recent nog in Terror Toons 3 van Joe Castro.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
preview
Bee Simulator
preview
WRC 8
review
Blu-ray: Unfriended: Dark Web
review
Blu-ray: Mortal Engines
©FOK.nl e.a.