Birthdays The Beginning

Spore meets Transport Tycoon, zo kun je Birthdays The Beginning het best omschrijven. Het leunt wel veel meer naar de kant van Spore, maar je bent wel heel veel met landschap vervormen bezig om de ideale omstandigheden te maken. Het spel komt uit de koker van Yasuhiro Wada. Wie? De bedenker van Harvest Moon. Dat spel is al een raar concept: een boerderij runnen met RPG als gameplay. Nu heeft hij weer een apart idee over het scheppen van leven.

Birthdays The Beginning heeft zelfs een verhaal, al komt dat later in je speeltijd eigenlijk helemaal niet meer terug. Jij als speler gaat naar je oom. De beste man is een boekenverzamelaar. Wanneer jij een boek opent, word je erin gezogen en kom je in een kleine map, met daarin een raar vliegend ventje. Dat ventje heet Nabbi. Hij heefte een nogal aparte deal voor je: hij helpt je terug naar je oom als je hem helpt met het scheppen van leven.

Birthdays The Beginning

En hoe doe je dat dan? Door met het landschap te gaan spelen. Je kunt het landschap omhoog trekken, laten zakken, kuilen maken, enzovoort. Het spel zal je zeker in het begin begeleiden om je richting te geven. Je begint met het maken van een meertje, want ook in deze simulator is water de bron van het leven. Dus je maakt een kuil, je krijgt een item om water erin te laten vallen en daar stop je een speciaal stofje in. Et volia, de eerste fytoplankton wordt geboren. Naarmate de tijd vordert komen daar weer zoöplankton uit, en daarmee begint de keten van het leven. Daarna ligt het helemaal in jouw handen welk leven er komt, door met het landschap te gaan spelen.

Voordat je bij apen, dinosaurussen of nieuwe flora bent, heb je wel een lange weg te gaan. Er zijn zo'n 300 typen organismen vrij te spelen in Birthdays The Beginning. Welke dat zijn en hoe je ze vrijspeelt is te zien in de evolutie-stamboom met daarin heel veel verschillende takken. Daarin staat precies wat de ideale omstandigheden voor elk soort dier zijn. Zo zien we een spin die nog niet vrijgespeeld is. In de stamboom zie je dan dat het beestje in hoge gebieden moet leven. De evolutie is te triggeren van een vorig beest als de temperatuur tussen de 19 en 29 graden is. Als je de spin eenmaal zou hebben, dan blijft hij in leven door de temperatuur tussen 9 en 39 graden te houden, met een luchtvochtigheid van zo'n 15 tot 25 procent. De eerste spin verschijnt ergens in het landschap, dan zul je die moeten vangen, zodat je de spin echt helemaal vrijgespeeld hebt. Als later de leefomstandigheden buiten deze waarden komen, dan sterft de spinnenpopulatie langzaam weer uit.

Birthdays The Beginning

Het landschap begint in een kleine kubus. Door er bergen te maken, zal hoe hoger het is, de temperatuur dalen. Hoe lager het landschap is, hoe hoger de temperatuur. Je ziet van alles in management menu, zoals hoeveel land er is ten opzichte van water. Welk en hoeveel leven er van elk type organisme er is. De belangrijke omstandigheden, zoals temperatuur, watertemperatuur, luchtvochtigheid, zuurstof, CO2, hoeveel van elk type land en klimaat er is, van alles dus.

Om niet zolang te hoeven wachten op een evolutie kun je de tijd vooruitspoelen. Dat kost je levensmeter. Is deze op, dan moet je wachten tot je levensmeter weer gevuld is. Natuurlijk zijn er ook items om specifieke zaken sneller of makkelijker te maken. Eerst krijg je zoiets als water, maar later zijn er items in het landschap te vinden die je bijvoorbeeld een warmere temperatuur in een bergketen kunnen geven, zodat daar leven mogelijk is dat er normaal niet kan zijn.

Birthdays The Beginning

In het begin word je nog wat begeleid, maar daarna heb je volledige vrijheid. Als je wil ga je puur voor de doelen die je voor je kiezen krijgt, maar als je je helemaal wil uitleven om het landschap zo tof mogelijk te maken en het evoluerende leven even te laten wachten: mag ook. Ik krijg nog een savegame te zien waarin er al dinosaurussen leven. Daar heb je normaal al veel uren voor nodig, maar het ziet er zo schattig uit dat ik het er wel voor over zou hebben. Niet alleen de dinosaurussen, maar ook al het andere leven ziet er klei-achtig uit. Dat komt door de Japanner Aikawa Shinya, ook wel Ochappi genoemd. De beste man maakt modellen van zijn klei voor kinderprogramma's, reclames, geeft er ook les in en nu komen flink wat nieuwe creaties van hem in dit spel. We mogen bijna met zijn bedenksels aan de gang: Birthdays The Beginning komt begin 2017 uit op PlayStation 4 en pc.