Historische tweede plek Nederland bij Motocross of Nations

Nederland heeft op de Motocross of Nations - het officieuze WK voor landenteams - een historische tweede plek behaald. In het Italiaanse Maggiora grepen Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Brian Bogers met de kleinst mogelijke marge naast de eerste plek. Daarmee evenaarden ze wel Nederlands' beste prestatie ooit: ook in 2004 werd Nederland tweede.

Meervoudig MX2-wereldkampioen Herlings deed dit keer niet in die klasse mee, maar in de Open klasse. Daar reed hij met een 450cc KTM in plaats van zijn vertrouwde 250cc-machine, maar hij liet zien er al bijzonder goed mee uit de voeten te kunnen. In de tweede race werd hij tweede, in de derde race pakte hij de zege door achtvoudig MXGP-wereldkampioen Antonio Cairoli af te troeven. Herlings maakt volgend jaar eindelijk zelf de overstap naar de topklasse en het lijkt erop dat Cairoli zijn borst nat mag maken.

Coldenhoff reed in Maggiora in de MXGP-klasse en daarin deed hij het uitstekend. Een zesde en zevende plaats hielpen Nederland goed op weg. De op papier zwakste schakel in het team was Bogers, die Nederland vertegenwoordigde in de MX2. In de eerste manche begon hij goed, maar werd hij na een val twintigste. Een bijzonder knappe veertiende plek in de tweede manche bleek achteraf voldoende om Nederland de tweede plaats in het eindklassement te bezorgen, slechts één puntje achter de Franse winnaars. De VS ging met de derde plek aan de haal.