Asscher wil werkgevers op antipestcursus sturen

Het lijkt een probleem uit de schoolbankjes: pesten. Je klasgenootjes verstoppen je gymtas, smeren pindakaas op je stoel of gooien je keer op keer uit de klassenwhatsapp. Maar meer dan een kwart van alle Nederlanders is ook elders gepest: op de werkvloer.

Uit onderzoek van TNO in 2015 bleek dat 26% van de medewerkers ooit wel eens is gepest op de werkvloer, bij 7,8% gebeurt dat nog steeds, en dat gaat ongeveer om een half miljoen werknemers. 87% geeft aan dat de leidinggevende daar iets aan zou moeten doen, maar in slechts een derde van de gevallen gebeurt dit ook.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil nu actie ondernemen. De PvdA-bewindsman wil leidinggevenden die te weinig actie ondernemen tegen pesten verplichten een cursus te volgen die gericht is op "gedrags- en cultuurverandering binnen het bedrijf"'.

Minister: pesten op werk verder terugdringen (Foto: ANP)
Minister: pesten op werk verder terugdringen (Foto: ANP)

Asschers PvdA, natuurlijk altijd op de barricaden voor de zwakkeren, opperde al eens om pesten strafbaar te stellen. De minister vindt dit niet nodig: als pesten uitmondt in bedreiging, mishandeling of discriminatie is dit al aan te pakken via het strafrecht. Verder verplicht de arbowet werkgevers al om werknemers voor te lichten over de maatregelen die het bedrijf neemt rondom pesten, en moeten ze toezien op de naleving. Een bedrijf dat in gebreke blijft kan hiervoor een boete krijgen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Asscher roept een actieteam in het leven dat onder andere op verzoek werkgevers gaat helpen bij het verbeteren van de sfeer op de werkvloer. Daarnaast gaat hij de juridische en praktische haalbaarheid onderzoeken van de verplichte bazencursus. Met name het aantonen dat een baas, chef of manager te weinig actie onderneemt kan nog wel eens een uitdaging voor hem worden.