Schoolteam weigert te spelen tegen voetbalteam met 2 meisjes

In de Verenigde Staten is enige ophef ontstaan over het voetbalteam van een hogeschool in de staat Arizona. In Scottsdale zou de ploeg van de Our Lady of Sorrow High School het thuis opnemen tegen de bezoekers van Foothills Academy, tot de directeur van de thuisschool daar een stokje voor stak: de bezoekers hadden namelijk twee heuse meisjes in hun team opgenomen!

De zussen Alyssa en Colette Hocking spelen altijd met de jongens mee, iets waar niemand zich binnen hun school druk om maakt. Dick Buckingham, de grote baas van de andere school, dacht daar toch wel even anders over. "Ik weet dat het indruist tegen wat men ons allemaal wel opdringen tegenwoordig, gelijkheid enzo. Maar ons religieus beeld is dat God jongens en meisjes anders heeft geschapen." Daar valt gezien de bekende fysieke kenmerken in principe weinig tegenin te brengen, maar dat is niet waar hij op doelt.

"Natuurlijk zijn ze fysiek anders, jongens hebben op kracht bijvoorbeeld gewoon een voordeel. We willen onze jongemannen echter leren dat de eer van de dames niet in de sportwereld ligt. Hoe moeten we hen dat leren als we ze wel tegen twee jongedames laten spelen, zonder een gemengde boodschap over te brengen?", vraagt Buckingham zich af. "Wij zijn degenen die hier schade oplopen, want wij moeten een wedstrijd uit handen geven", zo durft hij nog de slachtofferkaart te trekken ook. 

De coach van de zussen en hun teamgenoten, Steven Rains, was in elk geval trots op zijn team. "Het was uiteindelijk de beslissing van het hele team om dan maar niet te spelen. De jongens wilden niet spelen als twee van hun teamgenoten geweigerd werden, want zij vinden dat de meiden gewoon het recht hebben om mee te spelen. Ze zullen niet meer spelen als de zussen niet mee mogen doen." Eerder in het seizoen gebeurde dat eens, maar nooit weer: Alyssa en Colette werden op bezoek bij een andere discriminerende school op de bank gehouden, zodat de wedstrijd in elk geval nog door kon gaan.

"Wij zijn echt trots om bij dit team te horen", vertelde Colette na afloop. "Het was heel mooi dat de jongens voor ons opkwamen en ons deel uit lieten maken van de beslissing. Door hen voelen we ons echt een onderdeel van het team. Dat dit soort discriminatie nog voorkwam had ik eigenlijk niet bedacht, maar voor ons is de grootste les dat deze jongens voor ons opkomen en aan onze kant staan." Een verder interview met de zussen is hier te vinden.