De nieuwe Hitlers

Weleens gehoord van Ingeborg Beugel? Nee? Nou ik tot voor kort ook niet. Zij is journalist en documentairemaakster. Na haar aanwezigheid in het programma Buitenhof van 25 september 2016 gaat ze niet meer van mijn netvlies en blijft ze als kauwgom in mijn geest kleven. Wat zij bijna op een penetrante manier over vluchtelingen en de landen die er nu mee te maken hebben zei kwam niet alleen hard aan maar was ook ronduit choquerend.

Zij sprak in Buitenhof over de deal die Europa denkt te hebben met Turkije, die een gotspe is. Een leger advocaten schreeuwt dat Turkije helemaal niet veilig is en dat vluchtelingen alleen daarom al niet van de Griekse eilanden naar Turkije gestuurd kunnen worden. En ze deed dit op zo’n indringende manier dat het in ieder geval bij mij bleef kleven.
Ze beschreef hoe honderden vluchtelingen op het eiland Lesbos in voormalige leerlooierijen vol met asbest verbleven. Deze plekken zijn uiterst giftig voor mens en dier. Hoe vluchtelingen in grote waterbunkers hun tentjes hadden opgezet en wanneer het regenwater de bunkers inliep, dit alle tentjes oplichtte. Pas nadat het water een hoger gelegen uitgang vond stabiliseerde het. Hoe van het ene moment op het andere een groot kamp met 5000 vluchtelingen van een vrij kamp, waar men in en uit kon lopen, een detentiekamp werd met een nog erger regime dan dat van Auschwitz. Beugel voorspelde dat deze tienduizenden vluchtelingen bij de eerste herfstbuien met de daarbij behorende kou gek zullen worden. Ze zullen de steden in trekken en dit zou weleens de nieuwe ‘Europese holocaust’ kunnen worden.

Onze onschuld zal onze grootste vijand worden. Wij, ook ik, hebben het laten liggen. Wij willen ze niet! En onze Europese leiders sluiten uit puur onvermogen deals met dictators waarvan ze weten dat wij er allemaal mee gechanteerd zullen worden. Want met dictators kunnen geen ‘menselijke’ deals gesloten worden omdat er niets menselijks in deze heren zit. Wij hebben Griekenland met een gigantisch probleem opgezadeld en ondertussen wachten we met smart op de nieuwe iPhone 7 en verdiepen ons in de nieuwe mogelijkheden.
Wij, als onderdanen van Nederland en daarmee ook Europa, lijken machteloos. We focussen ons liever op de ‘gelukszoekers’ dan op de echte vluchtelingen uit Aleppo en andere grote steden waar de moderne Hitlers momenteel huishouden en schoon schip maken met gifgas, clusterbommen en ander wapentuig. Waar grote naties zoals Rusland en Amerika ruziën wie de laatste hoop is voor de vastzittende mensen in Aleppo en konvooien opbliezen vlak voor de stad. Gewoon hulpgoederen zoals kleding, dekens, medicijnen, kinderspullen en voedsel. Veronderstel dat deze burgers het overleven.
Hoe wreed is een mens eigenlijk?

Ik hoop dat er duizenden Ingeborg Beugels komen. Alleen dan kunnen wij het mensenras redden.