FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 augustus 2016

Jamaicaans team gehuisvest in bouwval

Nog lang niet alle problemen met de huisvesting van de olympische atleten in Rio de Janeiro blijken opgelost te zijn. Waar de Australiërs tijdelijk het atletendorp verlieten zodat alles verholpen kon worden en het Nederlands team eigen mensen inzette om het geheel klaar te krijgen voor de atleten is het voor de Jamaicanen heel wat minder goed geregeld.

In door de krant Jamaica Gleaner gemaakte video blijkt dat een aantal Jamaicaanse sporters het moet doen met een bouwval. Hun kamer is verre van af, waardoor de potten verf nog in de badkamer staan, evenals een trap, er het nodige andere klusmateriaal in de kamer te vinden is en er overal gruis op de vloer ligt. Een keukentje is nog helemaal niet geplaatst, terwijl de vloer in het appartement nog in plastic ingepakt is.

Dus wie weet zijn deze atleten na de Spelen volleerd bouwvakkers geworden.

Braziliaans voetbalelftal komt niet tot scoren

Brazilië heeft de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen niet in winst weten om te zetten bij het voetbaltoernooi. Zuid-Afrika weerde zich kranig. Zelfs een rode kaart kon de Brazilianen niet redden.

Het eerste bedrijf waren de Afrikanen zelfs sterker. Brazilië kreeg mondjesmaat kansen en de Afrikanen ook niet echt, maar zij hadden iets meer dreiging. In het tweede bedrijf kwamen de Afrikanen ook goed voor de dag, maar een rode kaart na zestig minuten bracht wat problemen in de plannen van het land. Toch wisten de Brazilianen hier niet van te profiteren. Gabriel Jesus, de City-aanwinst, miste de grootste kans, hij kon vanuit een lastige hoek vrij inschieten, maar trof de paal. De keeper van de Afrikanen was op een aantal andere momenten de reddende engel. Hij stopte in de tweede helft veel ballen waardoor het 0-0 bleef.

Schade is er nog niet door dit gelijke spel, Brazilië staat gelijk met alle andere landen omdat Irak-Denemarken ook in 0-0 eindigde. Honduras won in een andere groep met 3-2, voorlopig de enige goals in het mannentoernooi. 

 Gabriel Jesus, de man van de grootste misser (PRO Shots/Action Images)

Gabriel Jesus, de man van de grootste misser (PRO Shots/Action Images)

WADA schrapt Kenia van zwarte lijst

Het internationaal dopingagentschap WADA heeft Kenia van de zwarte lijst geschrapt. Het land was daar op terecht gekomen omdat het niet aan de antidopingcode voldeed. Nieuw ingevoerde antidopingwetgeving heeft het verschil gemaakt.

In Kenia zijn in de afgelopen jaren veel atleten betrapt op doping. Daarom drong de WADA aan op verbetering van de wetgeving en de handhaving hiervan, iets waar het Afrikaanse land nu gehoor aan heeft gegeven.

Renault stopt extra geld in F1-team

Renault wil sneller competitief worden in de Formule 1 dan het jaar 2020 dat bij de terugkeer in de sport genoemd werd. Daarom zal het moederbedrijf van de renstal uit Enstone extra geld in de sport gaan stoppen.

Begin dit jaar kocht Renault het Team Lotus om het merk weer meer zichtbaar te laten zijn in de Formule 1. Voordat Renault wilde presteren werd eerst de focus gelegd op herstructureren van de F1-activiteiten. Vorig jaar reed de renstal uit Enstone rond met Mercedes-motoren, maar voor dit jaar werd teruggewisseld naar Renault-krachtbronnen. Hierdoor is het chassis dit jaar een compromis geworden, maar toch pakte Kevin Magnussen in Rusland punten met een zevende plaats.

Voor Renault is dat echter niet genoeg, zo liet teambaas Cyril Abiteboul aan Autosport weten. "Wij gaan onze plannen versnellen en het totale plaatje verbeteren. Wij hadden een vijf-jaren plan, met de investeringen die erbij horen, maar we hebben enkele weken geleden toestemming gekregen om de investeringen op te voeren en de plannen naar voren te halen."

Uitslagen derde voorronde Europa League 04/08/2016

Op de eerste donderdag van augustus werden de returns van de derde voorronde in de Europa League gespeeld. AZ is door naar de volgende ronde en voor Heracles zit het toernooi erop. In dit bericht de uitslagen van de overige wedstrijden. 

Thuis Uit Uitslag Agg.
Vorskla Poltava (Oek) NK Lokomotiva (Kro) 2-3 2-3
AEK Athene (Gri) AS Saint-Étienne (Fra) 0-1 0-1
Spartak Moscow (Rus) AEK Larnaca (Cyp) 0-1 1-2
Maccabi Tel Aviv (Isr) Pandurii Târgu Jiu (Roe) 3-1 5-2
Dinamo Minsk (W-Ru) FK Vojvodina (Ser) 0-2 1-3
SønderjyskE (Den) Zaglebie Lubin (Pol) 1-1 3-2
Sassuolo (Ita) FC Luzern (Zwi) 3-0 4-1
Rio Ave (Por) Slavia Praag (Tsj) 1-1 1-1*
FC Krasnodar (Rus) Birkirkara (Mal) 3-1 6-1
PAS Giannina (Gri) AZ 1-2 1-3
Beitar Jerusalem (Isr) FK Jelgava (Let) 3-0 4-1
Spartak Trnava (Tsj) Austria Wien (Oos) 0-1 1-1***
AIK (Zwe) Panathinaikos (Gri) 0-2 0-3
Nõmme Kalju (Est) Osmanlispor (Tur) 0-2 0-3
NK Maribor (Slv) Aberdeen (Sch) 1-0 2-1
Gabala (Aze) Lille OSC (Fra) 1-0 2-1
Hajduk Split (Kro) FC Oleksandriya (Oek) 3-1 6-1
Brøndby (Den) Hertha BSC (Dui) 3-1 3-2
HNK Rijeka (Kro) Istanbul Basaksehir (Tur) 2-2 2-2*
FC Arouca (Por) Heracles Almelo (Ned) 0-0 1-1*
Rapid Wien (Oos) Torpedo BelAZ Zhodino (W-Ru) 3-0 3-0
Cork City (Ier) KRC Genk (Bel) 1-2 1-3
Mladá Boleslav (Tsj) FK Shkëndija (Mac) 1-0 1-2
West Ham United (Eng) NK Domzale (Slo) 3-0 4-3
Midtjylland (Den) Videoton FC (Hon) 1-1 2-1**
HJK Helsinki (Fin) IFK Göteborg (Zwe) 0-2 2-3
Slovan Liberec (Tsj) Admira Wacker Mödling (Oos) 2-0 4-1
Viitorul Constanza (Roe) KAA Gent (Bel) 0-0 0-5
Apollon Limassol (Cyp) Grasshopper (Zwi) 3-3 4-5**

* door op uitdoelpunten ** door na verlenging *** door na strafschoppen

Zayn Malik laat tattoo van ex verwijderen

De tatoeage van Perrie Edwards die ooit prijkte op de bovenarm van Zayn Malik is niet meer te zien. De 23-jarige voormalige One Direction-zanger heeft er een andere tattoo overheen laten zetten.

Zayns vriendin Gigi Hadid plaatste een foto op Snapchat van Malik die in haar keuken kip aan het bereiden is. Op zijn bovenarm is een grote zwarte vlek te zien.

Malik liet de tatoeage van Edwards in 2013 zetten. Inmiddels is het exact een jaar geleden dat de twee hun verloving verbraken en uit elkaar gingen. Zayn heeft dat dus 'gevierd' door zijn ex definitief uit zijn leven te bannen.

Zayn Malik laat tattoo van ex verwijderen
Zayn Malik laat tattoo van ex verwijderen (Foto: BuzzE)

Kris Jenner betrokken bij auto-ongeluk

Kris Jenner was woensdag betrokken bij een aanrijding even buiten Los Angeles. De matriarch van de Kardashian/Jenner-familie raakte niet ernstig gewond. Vlak na het ongeluk meldden verschillende Amerikaanse websites dat ze haar pols had gebroken, maar Kris liet later op de dag aan E! weten dat haar hand alleen pijn deed en dat ze verder in orde was.

De Rolls-Royce van Kris kwam in botsing met een Prius. Volgens een bron van TMZ reed die laatste auto door rood. Beide wagens moesten weggesleept worden. De luxe auto van de realityster was nog maar een week oud.

Kris' jongste dochter Kylie twitterde over het ongeluk, nadat een fan haar een foto stuurde van een bericht waarin stond dat zij ook betrokken was. "Het was alleen mijn moeder. Ik ben alleen naar haar toegekomen omdat ze helemaal alleen was", aldus de 18-jarige, die benadrukte dat haar moeder het goed maakt.

Kris Jenner betrokken bij auto-ongeluk
Kris Jenner betrokken bij auto-ongeluk (Foto: BuzzE)

'American Idol was vernederend'

Mariah Carey presenteerde woensdag in Beverly Hills haar realityshow Mariah's World en haalde daarbij uit naar haar oude werkgever American Idol.

Gevraagd naar haar ervaringen bij de talentenshow, antwoordde de zangeres: "Dat was de meest vernederende ervaring ooit", om een slok champagne te nemen en grappend te verzuchten: "Nu heb je ervoor gezorgd dat ik ga drinken." Ze weidde verder niet uit over haar seizoen als jurylid van de show.

Mariah laat zich momenteel filmen door de camera's van entertainmentzender E!. Die volgen haar tijdens de voorbereidingen van een nieuwe wereldtournee én haar huwelijk met miljardair James Packer. Haar verloofde zal ook voorbij komen in de show, maar niet al te vaak. "Dit is mijn wereld, de zakenwereld is zijn ding. Ik probeer me niet te veel met zaken te bemoeien en hij houdt het beperkt als het om dit soort dingen gaat."

Mariah Carey: American Idol was vernederend
'American Idol was vernederend' (Foto: BuzzE)

NASA maakt spelletje van Mars Rover

Over het oppervlak van Mars rijden is sinds kort voor iedereen mogelijk. Omdat de Curiosity vier jaar op Mars rondrijdt, maakte NASA een spelletje over het karretje met de toepasselijke naam Mars Rover.

In Mars Rover moeten de spelers navigeren op Mars, zorgen dat de Curiosity niet omkiept en ondertussen punten vergaren. Het spelletje maakt ook duidelijk hoe de volgende Mars rover, die in 2020 gelanceerd moet worden, radar zal gebruiken om ondergronds water op te sporen.

Mars Rover is te downloaden voor Android- en iOS-apparaten, maar is ook in de browser te spelen. (Dank aan ADQ voor de link)

NASA maakt spelletje van Mars Rover
NASA maakt spelletje van Mars Rover (Foto: BuzzT)

Weer staking op platformen Shell in Noordzee

Ongeveer vierhonderd medewerkers die werken op boorplatformen van Shell in de Noordzee zijn donderdag met een nieuwe staking begonnen. De staking duurt 48 uur. Vorige week dinsdag werd het werk op de Shell-platformen al voor 24 uur stilgelegd.

Het gaat om werknemers van het bedrijf Wood Group, dat diensten levert aan de olie- en gasindustrie. De oliewerkers zijn ontevreden over onder meer een loonsverlaging die Wood wil doorvoeren. Het Britse bedrijf biedt onder meer onderhouds- en constructiediensten op de locaties. 

Weer staking op platformen Shell in Noordzee
Weer staking op platformen Shell in Noordzee (Foto: ANP)

Rio 2016, de leukste tweets van 4 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

De tafeltennistafel is bij de Nederlandse delegatie in Rio een hot item zo lieten we al eerder zien. Ook nu was het weer raak:

Andy Murray moet nog een beetje oefenen met de vlag:

Fabian Cancellara ging ontbijten en was duidelijk niet de enige:

Handbalster Jessy Kramer kan niet wachten tot de Spelen beginnen:

Of we even allemaal onze vrienden uit Canada willen helpen door te stemmen:

De Oranje-delegatie is officieel welkom geheten, nu kan het zo langzamerhand echt gaan beginnen:

Wij zoeken het nummer van haar kapper, kan iemand ons misschien helpen?:

Het wordt druk op het podium van het HHH als Bas van der Goor zijn zin krijgt, iedereen goud:

Wij krijgen al spierpijn als we hier naar kijken, indrukwekkend:

Hier ging iets niet goed:

Tijdens de Spelen is het ook mooi om terug te kijken naar vorige Olympische Spelen:

Eventjes geduld nog want........:

Deze rubriek is er niet alleen ter vermaak, maar is ook leerzaam:

Humberto Tan is alvast aan het oefenen:

De hockeydames maken er een feestje van:

Nog één nachtje slapen en dan begint het echt:

Van der G. eist vervolging reclassering

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, wil via de rechter het Openbaar Ministerie dwingen zijn aangifte tegen de Reclassering Nederland in behandeling te nemen. Dat heeft zijn advocaat Willem Jebbink donderdag laten weten.

Van der G. deed vorig jaar september aangifte tegen de reclassering en een van de medewerkers voor smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht, omdat zij aan diverse media informatie over de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der G. hadden gegeven.

"Ik heb namens mijn cliënt aangifte gedaan bij de hoofdofficier van justitie in Arnhem. Die heeft daarop na bijna een jaar nooit inhoudelijk gereageerd, ondanks herhaalde herinneringen. Ik acht het onbehoorlijk dat het Openbaar Ministerie zo laks met deze serieuze aanklacht omgaat", aldus Jebbink.

Met de reclassering heeft Van der G. ook nog een zaak in hoger beroep lopen omdat hij het er niet mee eens is dat hij bij zijn verplichte gesprekken informatie aan die dienst moet blijven verstrekken en antwoord moet geven op vragen die aan hem worden gesteld.

Van der G. eist vervolging reclassering
Van der G. eist vervolging reclassering (Foto: ANP)

vEL: Uitslag FC Arouca - Heracles Almelo

Het eerste Europese avontuur is voor Heracles Almelo al na twee wedstrijden voorbij. Arouca hield de Almeloërs op 0-0, waardoor de late 1-1 van vorige week doorslaggevend was.

De wedstrijd was voor rust aardig in balans, met het verschil dat de thuisploeg een aantal mogelijkheden kreeg, en het ene kopballetje van Ramon Zomer (vijf minuten voor rust) nauwelijks het noteren waard was.

De beste kans van Arouca kwam op naam van Zequinha, na een minuut of zes: zijn schot ging rakelings over de goal van Bram Castro. Walter González, maker van de late 1-1, vorige week, toonde zich eveneens dreigend. Eerst werd zijn balletje geblokt door Mike Te Wierik en na een halfuur schoot hij nipt over.

Heracles oogde een beetje onder de indruk van het feit dat het moest, en die druk werd na rust natuurlijk alleen maar groter. Toch was de eerste kans in de tweede helft voor de Almeloërs: Gladon gaf voor, Kuwas nam de bal op de slof, maar de keeper van Arouca had een antwoord klaar en tikte de bal over. Het Portugese antwoord kwam van Nuninho die hard naast schoot.

In het laatste halfuur moest Heracles haast gaan maken, zeker omdat Arouca nou niet voor de dag kwam als een ploeg die simpelweg te sterk was voor de Heraclieden. Robin Gosens leverde een goede voorzet af, maar de kopbal van Navratil liet te wensen over.

Heracles kreeg tien minuten voor het einde dé kans op de winnende, maar terwijl hij met vier collega’s op de Portugese goal af ging koos Bruns voor eigen succes: domme keuze, hoog over. Castro redde daarna op een kans voor Arouca. In de slotminuten kon Heracles geen vuist meer maken en moest het buigen voor de tegenstander en Europese uitschakeling (0-0).

Heracles-speler Thomas Bruns aan de bal (Pro Shots / Stanley Gontha)
Heracles-speler Thomas Bruns aan de bal (Pro Shots / Stanley Gontha)

Revelation Online naar het Westen

Er zijn weinig echte story-driven MMORPG’s, waar je puur door het verhaal te volgen je personage op het maximale level kunt krijgen. In de langverwachte Revelation Online kan dit eindelijk en je kunt je opgeven voor de bèta.

NetEase is een groot Chinees bedrijf dat de samen met Blizzard World of Warcraft in China aan de man brengt. Zij hebben de ervaringen hiermee als basis genomen voor de creatie van Revelation Online.

Je kunt absurd veel aanpassen aan de fysieke kenmerken van je personage. Het staat je vrij te allen tijde zonder ingame kosten het uiterlijk van je hoofdpersoon te veranderen. Er zijn momenteel zes klassen en je kunt kiezen uit:

  • Swordmage: Magische DamageDealer met Area-of-Effect spreuken
  • Occultist: Support en Healing met Area-of-Effect spreuken
  • Gunslinger: Ranged attack met geweren en pistolen
  • Blademaster: Melee Zwaardvechter
  • SpiritShaper: Healer die wezens kan oproepen om mee te vechten
  • Vanguard: Tank met absurd uithoudingsvermogen

Je kunt niet van klasse wisselen zodra je hebt gekozen.

 

In Revelation Online kan de speler vanaf level 30 vliegen en het is ook echt mogelijk de hele wereld rond te vliegen. Het is ook mogelijk om in de lucht te vechten, als je daar de skills voor hebt. Alle dialogen met NPC’s zijn ingesproken. Zoals gezegd hoef je in Revelation Online niet te grinden, maar kun je door gewoon de main quest te doen alles vrijspelen. Het klinkt onwerkelijk om te spreken over een Aziatische RPG zonder grinden, maar blijkbaar is het waar. Natuurlijk is er ook PvP. Je kunt iemand aanvallen in de wereld van Nuanor, maar als deze zichzelf niet verdedigt dan wordt de aanvaller gestraft met soort vloek. In meer georganiseerd verband kun je losgaan in PVP-gevechten van 30 tegen 30. Ook komen er raids in verschillende moeilijkheidsgraden vanaf vijf tot twintig spelers.

Je kunt je opgeven via deze link voor de gesloten bèta die binnenkort wordt gestart. Er staat nog geen datum vast voor de westerse release. Vorige week ben ik reeds begonnen aan de Chinese versie van Revelation Online. Het ziet er prachtig uit en ik heb een aantal quests gedaan, maar mijn Chinees is echt te zwak om echt van het spel te genieten.

Koenders pleit voor voedseldroppings Aleppo

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdag tijdens een internationaal overleg in Genève aangedrongen op directe hulp aan de burgers in de Syrische stad Aleppo. Nederland wil in ieder geval een tijdelijke wapenstilstand, humanitaire hulp en het mogelijk maken van voedseldroppings afdwingen. Dat meldt het ministerie donderdag.

Nederland en andere landen die deelnemen aan de International Syria Support Group (ISSG) kwamen donderdag onder leiding van de Verenigde Staten en Rusland in de Zwitserse stad samen om de actuele situatie in het land te bespreken.

Als het aan Koenders ligt krijgen de Verenigde Naties als neutrale partij een leidende rol in het uitvoeren van de humanitaire hulp in Aleppo. Ook wil Nederland dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de vermeende gifgasaanval eerder deze week in de naburige Syrische stad Al-Saraqueb. "Als er een gifgasaanval heeft plaatsgevonden, zou dat een grove schending van het internationaal humanitair oorlogsrecht zijn", aldus Koenders.

Onverantwoord
"De ISSG is er tot dusver niet in geslaagd om een doorbraak te genereren in de onderhandelingen tussen strijdende partijen", constateert de bewindsman. "Dat is onverantwoord. Het is tijd dat de ISSG en zijn co-voorzitters, de VS en dus ook Rusland, verantwoordelijkheid nemen om een humanitaire ramp in Aleppo te voorkomen."

Volgens Koenders dienen alle betrokken partijen humanitaire hulp mogelijk te maken. ,,We moeten ons richten op het toelaten van hulp in Aleppo. Niet op het gedwongen verplaatsen van mensen, zoals de Russen lijken te beogen. Dat is de wereld op zijn kop."

Koenders drong ook aan op een kritischer positie van de Europese Unie.

Koenders pleit voor voedseldroppings Aleppo
Koenders pleit voor voedseldroppings Aleppo (Foto: ANP)

Fahrenheit naar PlayStation 4

De klassieke Playstation 2- en Xbox-game Farhenheit maakt volgende week zijn opmars naar PlayStation 4. De interactieve film/game kwam in 2005 uit voor PlayStation 2 en Xbox, en later op talloze andere platforms.

Fahrenheit werd zeer goed ontvangen toen het elf jaar geleden uitkwam. Ontwikkelaar Quantic Dream maakte later nog het succesvolle Heavy Rain voor PlayStation 3, die eveneens kon rekenen op veel lof, en Beyond: Two Souls voor PlayStation 4, die in minder goede aarde viel. De PlayStation 4-versie van Farhenheit is niet voorzien van enige polijsting, dus houd rekening met gedateerde graphics.

Quantum Dream werkt momenteel aan een nieuwe titel voor PlayStation 4 genaamd Detroit: Become Human. De PS4-versie van Fahrenheit kun je vanaf 10 augustus aanschaffen in de PlayStation Store.

vEL: Uitslag PAS Gianna - AZ Alkmaar

AZ heeft zichzelf en het Nederlandse voetbal vanavond een goede dienst bewezen. In Athene tegen PAS Giannina werd kwalificatie voor de play-offs van de Europa League veiliggesteld.

Voor aanvang van de wedstrijd leek het een niet al te moeilijke opgave voor de Alkmaarders. PAS Giannina, dat vorig jaar als zesde eindigde in de Griekse competitie, werd vorige week in eigen huis met 1-0 verslagen, waardoor AZ een gunstige uitgangspositie genoot. In Athene moest een tegengoal worden vermeden om kwalificatie voor de play-offs veilig te stellen. Uiteindelijk lukte het doelman Sergio Rochet niet om zijn doel schoon te houden, maar AZ gaat wel door. In de Griekse hoofdstad zegevierde de ploeg met 1-2.

Toch was het niet zo dat AZ het gehele duel de bovenliggende partij was. De ploeg kwam zeer tam uit te startblokken, waarvoor het in de negende minuut de rekening kreeg gepresenteerd in de vorm van de 1-0. Lopez kon vanaf de linkerkant van het veld in alle vrijheid een voorzet afleveren, waarna Pedro in de korte hoek binnenkopte. Rochet zag er niet goed uit, en AZ stond op achterstand.

De schrik zat er heel even in bij AZ, maar in de 29e minuut rechtte de ploeg zijn rug. Na een mooie aanval kwam de bal terecht bij Alireza Jahanbakhsh die vervolgens opstoomde richting de Griekse doelman. Zijn voorzet op Dabney dos Santos kwam net op tijd, waarna de Braziliaan de bal binnengleed: 1-1. Hierna was het vertrouwen bij AZ volledig terug, en breidden de Alkmaarders in de 35e minuut de score ook uit. Een lange bal werd door Wout Weghorst goed verlengt richting Derrick Luckassen, die vervolgens opstoomde richting doelman Alexandros Paschalakis en overtuigend binnenschoot.

De buit was binnen en dat was in het tweede bedrijf ook duidelijk te merken. AZ verslapte en liet en initiatief aan de Grieken. Die creëerden op hun beurt een aantal kansen, maar uiteindelijk kwam AZ niet meer in de problemen. De ploeg incasseerde geen tegentreffer meer en won zodoende gemakkelijk van PAS Giannina.

PAS Giannina

1 - 2

AZ

 9' Conde    29' Dos Santos
 36' Luckassen
 
 Gele kaart: Kozoronis, Berios, Lila, (PAS Giannina), v.Overeem, (AZ)
 
Stadion: Peristeri Stadium, Peristeri
Toeschouwers: ?
Arbiter: Schörgenhofer (Oos)
 
Opstelling:   Opstelling:
Paschalakis
Karanikas
Tzimopoulos (Skondras/46)
Berios
Michail
Lopez
Acosta
Lila
Kozoronis (Donis/78)
Giakos (Maboulou/51)
Conde
  Rochet
Luckassen
v.Eijden
Vlaar
Haps
Henriksen
v.Overeem (Til/71)
S.Wuytens
Jahanbakhsh
Weghorst
Dos Santos (García/79)

AZ speler Derrick Luckassen scoort hier de 1-2 (Pro Shots / Ed van de Pol)
AZ speler Derrick Luckassen scoort hier de 1-2 (Pro Shots / Ed van de Pol)

TLC maakt NL-versie Say Yes to The Dress

Vrouwenzender TLC brengt komend najaar een Nederlandse versie van het populaire tv-programma Say Yes to The Dress op de buis. De Amerikaanse bruidsexpert en jurkengoeroe Randy Fenoli - die internationale bekendheid verwierf met de Amerikaanse bruidsjurkenshow - fungeert ook in de Nederlandse editie als stylist en adviseur voor aanstaande bruiden.

TLC zoekt de komende weken naar Nederlandse en Vlaamse vrouwen die op het punt staan in het huwelijksbootje te stappen en wel wat advies van Fenoli kunnen gebruiken bij het kiezen van een jurk.

De eerste Nederlandse versie van Say Yes to The Dress bestaat uit acht afleveringen. Deelneemsters worden in het nieuw gestoken in bruidswinkel Koonings in het Noord-Brabantse Deurne.

TLC maakt NL-versie Say Yes to The Dress
TLC maakt NL-versie Say Yes to The Dress (Foto: BuzzE)

Jared Leto mijdt reacties op sociale media

Jared Leto vermijdt op sociale media zoveel mogelijk reacties die hij krijgt op zijn acteerprestaties. Volgens hem is dat zo'n beetje 'het stomste' wat je tegenwoordig als acteur kunt doen.

"Waarom zou ik dat doen? Ik vergelijk dat met het opeten van je eigen kots, dat doe je ook niet", zegt Jared donderdag in Metro. "Serieus, lezen wat anderen over je zeggen is in deze tijden het stomste dat je kunt doen."

Jared, die sinds donderdag in de bioscoop te zien is als The Joker in de film Suicide Squad, heeft liever direct contact met het publiek. "Dat is ook precies de reden waarom ik ook muziek maak", aldus de frontman van de band Thirty Seconds to Mars. "De interactie met publiek tijdens een optreden is het beste contact met fans dat je kunt hebben. Daarom werk ik nu aan een nieuw album."

Jared Leto mijdt reacties op sociale media
Jared Leto mijdt reacties op sociale media (Foto: BuzzE)

Album David Bowie in race voor Mercury Prize

Het laatste album van de in januari overleden David Bowie, Blackstar, maakt kans op de prestigieuze Mercury Prize voor beste Britse plaat. De cd staat met twaalf andere op een shortlist die donderdag bekend is gemaakt door de organisatie.

Naast Bowie zijn ook onder meer A Moon Shaped Pool van Radiohead, I Like It When You Sleep van The 1975 en Michael Kiwanuka's Love and Hate geselecteerd door een jury. Op 15 september wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een show in Hammersmith. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 pond, bijna 30.000 euro.

De Mercury Prize wordt sinds 1992 uitgereikt. Eerder behoorden onder meer James Blake en Elbow tot de winnaars.

Album David Bowie in race voor Mercury Prize
Album David Bowie in race voor Mercury Prize (Foto: BuzzE)

Tess Milne verloofd

Tess Milne gaat trouwen met haar grote liefde Ties. De manager van de 28-jarige presentatrice bevestigt dat Tess is verloofd.

Tess vierde samen met een groep vriendinnen afgelopen weekend haar vrijgezellenfeestje in Parijs. Het lijkt er dus op dat de RTL-presentatrice al langer is verloofd. Maar wanneer Ties haar ten huwelijk heeft gevraagd, is niet bekend.

Milnes management kon ook niet vertellen wanneer de bruiloft is. "Volgens mij staat er nog niets gepland", aldus de woordvoerder.

"Het voelde alsof ik een prinses was. #Paris #nogsteedsopeenrozewolk", schreef Tess over haar vrijgezellenfeest bij een foto van zichzelf in een wit jurkje en een sluier.

Tess Milne verloofd
Tess Milne verloofd (Foto: BuzzE)

Hayden Panettiere uit kliniek

Hayden Panettiere zit niet langer in een kliniek om behandeld te worden voor haar postnatale depressie. De 26-jarige Nashville-actrice werd door Us weekly gespot in de straten van New York.

Hayden besloot afgelopen mei wederom hulp te zoeken voor haar depressie nadat ze dat vorig jaar oktober ook al eens deed. Afgelopen maanden liet ze één keer wat van zich horen. Op social media ontkrachtte ze de geruchten dat haar relatie met Vladimir Klitschko in zwaar weer zit.

Panettiere beviel in december 2014 van dochter Kaya. Het is het eerste kindje van de actrice en de 40-jarige bokser.

Hayden Panettiere uit kliniek
Hayden Panettiere uit kliniek (Foto: BuzzE)

Politie zet loktelefoons in tijdens EuroPride

In de strijd tegen zakkenrollers op de EuroPride zet de politie in Amsterdam loktelefoons in. Agenten in uniform en in burger gebruiken mobiele telefoons met 'track en trace' in de hoop grijpgrage dieven in de kladden te grijpen. De politie maakt niet bekend hoe de loktelefoons precies worden ingezet, ,,om de zakkenrollers niet wijzer te maken dan ze al zijn".

Dankzij het track en trace-systeem is de locatie van de mobieltjes na te gaan en daarmee hopelijk ook de locatie van de dief. Het korps wil met de inzet van de telefoons vooral een waarschuwend signaal afgeven richting zakkenrollers.

In het eerste weekend van de zestiendaagse EuroPride zijn al drie mannen gesnapt die er met een loktelefoon vandoor gingen.

De politie geeft bezoekers van het hoofdstedelijke evenement tips voor het verkleinen van de kans slachtoffer te worden van zakkenrollerij.

Politie zet loktelefoons in tijdens EuroPride
Politie zet loktelefoons in tijdens EuroPride (Foto: ANP)

Amber Heard weer met Elon Musk gespot

Voor de tweede keer in korte tijd zijn Amber Heard en Elon Musk samen gezien. Deze keer feestten de twee in Londen, op een afterparty van de première van de film Suicide Squad.

Vorige maand werd de CEO van Tesla en SpaceX al gespot terwijl hij het hotel waar Amber in verbleef in Miami verliet. Bronnen van New York Post beweerden dat de twee vier dagen achter elkaar dezelfde hotelkamer binnenkwam en verlieten. Vrienden gaven destijds in People overigens aan dat ze elkaar al jaren kennen, en dat Elon Amber slechts steunt in deze moeilijke tijd rond haar scheiding van Johnny Depp.

Zelf ligt de miljardair momenteel voor de tweede keer in scheiding met Talulah Riley. Ze trouwden in 2010, gingen twee jaar later uit elkaar en stapten in 2013 opnieuw in het huwelijksbootje. In maart vroeg Talulah een scheiding aan, maar onlangs beantwoordde ze de vraag van de Daily Mail of er nog kans was op een verzoening met "zeg nooit nooit."

Amber Heard weer met Elon Musk gespot
Amber Heard weer met Elon Musk gespot (Foto: BuzzE)

Drew Barrymore officieel weer single

Het huwelijk van Drew Barrymore en Will Kopelman is officieel voorbij. Een rechter keurde het scheidingsverzoek van het stel woensdag goed, weet People.

Het acteurskoppel bereikte eerder al een overeenkomst over de details van hun scheiding. Uit de rechtbankpapieren blijkt dat de twee het nergens over oneens zijn wat betreft de verdeling van hun inboedel en het gezag over hun kinderen.

Barrymore en Kopelman trouwden in 2012 en hebben samen twee dochters, Olive (3) en Frankie (2). In april van dit jaar maakten ze bekend dat ze uit elkaar waren. Het is al de derde keer dat een huwelijk van de 41-jarige Drew op de klippen loopt. Voor Will is het de eerste keer.

Drew Barrymore officieel weer single
Drew Barrymore officieel weer single (Foto: BuzzE)

'Olympisch bokser Ierland positief op doping'

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn nog niet geopend, maar we hebben de volgende dopingzaak alweer te pakken. De Ierse bokser Michael O'Reilly zou positief getest hebben op een verboden middel, zo meldt de Irish Examiner.

Volgens de krant zou de bokser voor vertrek naar Brazilië in eigen land nog een dopingtest hebben ondergaan. Daar kwam donderdag het resultaat van boven water en dat bleek niet goed uit te pakken voor de 23-jarige O'Reilly. De Ierse sportautoriteiten hebben de positieve test nog niet bevestigd, maar volgens de krant weet de bokser binnen twee dagen of ook zijn B-staal positief is.

O'Reilly werd gezien als een van de voornaamste kandidaten voor het goud in het middengewicht, de klasse tot 75 kilogram. Vorig jaar won hij op de Europese Spelen in Baku al goud, gevolgd door brons op het WK in Doha. 

Twee Nederlandse doden na behandeling kliniek

Twee Nederlanders zijn overleden na een behandeling in de Duitse kankerkliniek Klaus Ross Kliniek. Een Belgische vrouw overleed in Nijmegen. Twee Nederlandse vrouwen liggen nog in het ziekenhuis. Over hun toestand wordt geen uitspraak gedaan, liet de politie donderdag weten.

De politie verzoekt mensen die behandeld zijn in de Klaus Ross Kliniek dringend contact op te nemen met het Landelijk Meldpunt Zorg. Veel Nederlanders hebben de kliniek, vlak over de grens, bezocht.

Vorige week donderdag overleed een 55-jarige Belgische vrouw in Nijmegen na een behandeling de dag ervoor in de alternatieve kliniek. Een dag later stierf een 55-jarige man uit Apeldoorn en afgelopen zaterdag overleed een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg.

Twee Nederlandse doden na behandeling kliniek
Twee Nederlandse doden na behandeling kliniek (Foto: ANP)

Ook Kensington bij 538Live XXL

Kensington is toegevoegd aan de line-up van 538Live XXL in de Ziggo Dome. Dat maakte gitarist Casper Starreveld donderdagochtend bekend in de Frank en (Tijdelijke) Ochtendshow.

"Onze eigen shows in de Ziggo Dome in november zijn totaal uitverkocht. We vinden het te gek om er dit najaar toch nog een keertje te mogen staan, maar dan met veel andere artiesten", aldus Casper.

Eerder werd al duidelijk dat onder meer de Canadese singer-songwriter Shawn Mendes, de Britse groep Clean Bandit, Sharon Doorson, Maan en Ali B aanwezig zijn tijdens het muziekevenement.

Ook Kensington bij 538Live XXL
Ook Kensington bij 538Live XXL (Foto: BuzzE)

Bitcoin klimt uit dal na kraak

De koers van de bitcoin herstelt zich na de klap van dinsdag en woensdag. Na een grote kraak bij een bitcoinbeurs verloor de virtuele munt ongeveer 20 procent van zijn waarde. In een paar uur tijd zakte één bitcoin van bijna 540 euro naar minder dan 430 euro. Inmiddels is een bitcoin weer ongeveer 510 euro waard.

De koers kelderde toen bekend werd dat onbekenden de virtuele markt Bitfinex hadden gekraakt. Ze maakten 119.756 bitcoins buit. Die zijn omgerekend ongeveer 60 miljoen euro waard.

Twee andere bitcoinbeurzen, Mt. Gox en Flexcoin, werden in 2014 gekraakt. Bij Mt. Gox was voor honderden miljoenen euro's aan bitcoins gestolen. Bij Flexcoin ging het om een relatief klein bedrag. Een jaar eerder drongen dieven binnen bij Vircurex.

Eerder dit jaar was een variant op de bitcoin, de 'ether', ook al gekraakt. Daarbij maakten de daders mogelijk 44 miljoen euro buit.

Bitcoin klimt uit dal na kraak
Bitcoin klimt uit dal na kraak (Foto: BuzzT)

PvdA en CDA bezorgd over afvalwater Twente

Regeringspartij PvdA en oppositiepartij CDA maken zich zorgen over mogelijke milieuvervuiling in Twente. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil daar weer afvalwater in de bodem lozen. Het gaat om vervuild water dat ontstaat bij de oliewinning in Schoonebeek.

De partijen hebben er grote moeite mee dat de NAM de zogenoemde afvalwaterinjecties gaat hervatten door de heropstart van Schoonebeek. Zij stelden donderdag vragen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil weten of de aanvoerbuizen met het giftige afvalwater dwars door een erkend natuurgebied en een waterwingebied lopen. Hij vraagt zich ook af of de NAM over de benodigde vergunningen beschikt.

CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt verwijten de minister dat hij de Kamer niet onmiddellijk heeft geïnformeerd over de oliewinning in Schoonebeek.

PvdA en CDA bezorgd over afvalwater Twente
PvdA en CDA bezorgd over afvalwater Twente (Foto: ANP)

Jelte Sondij: homo-acceptatie gaat te traag

Jelte Sondij is teleurgesteld dat homo's in Nederland nog niet door iedereen worden geaccepteerd. De programmamaker had gehoopt dat dat sneller zou gaan.

"Qua échte acceptatie is er nog een lange weg te gaan. Ik maak me er weleens zorgen om", zegt Sondij op de website van de VARA. "Ik had wel gehoopt dat het sneller zou gaan als ik heel eerlijk ben."

Volgens Sondij, onder meer bekend van Rambam, heeft de homogemeenschap meer rolmodellen nodig. "Het is niet alleen maar de acteur, de presentator en de uitbundige danser maar ook de oersaaie CDA'er die op hetzelfde geslacht valt. We hebben meer van dat soort rolmodellen nodig. Dus ook voetballers en kickboksers."

De 34-jarige Sondij kwam zelf als puber uit de kast. Zondag is hij aanwezig bij de botenparade, het hoogtepunt van de Gay Pride in Amsterdam. De presentator gaat echter niet het water op. "Gezien mijn gebrekkige dansskills denk ik dat ik daar de homogemeenschap alleen maar schade mee toebreng. Met mijn ritmisch vermogen zet ik zo de hele homo-emancipatie tien jaar terug."

Jelte Sondij: homo-acceptatie gaat te traag
Jelte Sondij: homo-acceptatie gaat te traag (Foto: BuzzE)

Belgisch leger aast op minidrones

Het Belgische leger wil minidrones aanschaffen, om grondtroepen 'ogen in de lucht' te geven. De aankoop van een paar miljoen euro wordt mogelijk nog dit jaar beklonken. De apparaten zouden dan vanaf medio 2018 kunnen worden ingezet.

"Het is een belangrijk hulpmiddel dat onze gevechtseenheden momenteel ontberen", zegt een specialist bij Defensie donderdag tegen persbureau Belga. "Het zou ook kunnen helpen bij de huidige opdrachten om de binnenlandse veiligheid te verzekeren."

De drones moeten 10 tot 25 kilometer kunnen vliegen. Het leger wil voor het project samenwerken met Luxemburg, dat al ervaring heeft met microdrones die bijna 500 meter ver reiken.

Belgisch leger aast op minidrones
Belgisch leger aast op minidrones (Foto: BuzzT)

Schiphol: 1,5 miljoen euro in beslag genomen

Bij witwasonderzoeken op Schiphol is bijna 1,5 miljoen euro aan contanten in beslag genomen. Sinds juni lopen er meerdere onderzoeken op de luchthaven. Ten minste vijf verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden, laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Een Colombiaanse moeder en zoon moeten zich op 23 september bij de rechter melden omdat ze samen 300.000 euro hadden ingeslikt. Ze waren op weg naar Colombia. Op dezelfde dag moeten ook twee vrouwen uit Litouwen zich melden omdat ze betrapt werden met bijna een half miljoen euro verstopt in vier spuitbussen. Zij wilden naar Ecuador reizen.

Een piloot van een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij wordt op 3 oktober bij de rechter verwacht omdat hij een koffer bij zich had met daarin bijna 475.000 euro, verstopt in een verborgen compartiment.

Schiphol: 1,5 miljoen euro in beslag genomen
Schiphol: 1,5 miljoen euro in beslag genomen (Foto: ANP)

Apple gaf app-ontwikkelaars recordbedrag

Apple heeft in juli een recordbedrag overgemaakt aan de ontwikkelaars van apps in de App Store. Dat meldde topman Tim Cook op Twitter. Hij noemde geen bedrag, maar zei wel dat de ontwikkelaars bij elkaar 50 miljard dollar hebben verdiend sinds de lancering van de App Store in 2008. Dat is omgerekend bijna 45 miljard euro.

Het is niet duidelijk waarom juli zo'n succesvolle maand is, maar het kan te maken hebben met Pokémon Go.

Apple gaf app-ontwikkelaars recordbedrag
Apple gaf app-ontwikkelaars recordbedrag (Foto: BuzzT)

Burger King vaart wel bij nieuwe snacks

De introductie van nieuwe snacks heeft Burger King ook afgelopen maanden aan meer klandizie geholpen. Dat maakte moederbedrijf Restaurant Brands International (RBI) donderdag bekend.

Burger King zag de met vorig jaar vergelijkbare verkopen vorig kwartaal wereldwijd met bijna 6 procent oplopen. Om stevige concurrentie in het fastfoodsegment het hoofd te bieden komt de keten met veel nieuwe snacks en maaltijdaanbiedingen. Zo zijn recent in de VS een gefrituurde variant op 'macaroni and cheese', nieuwe burrito's en kipfrietjes geïntroduceerd.

Samen met koffieketen Tim Hortons bezorgde Burger King moederbedrijf RBI in het tweede kwartaal een nettowinst van 90 miljoen dollar, tegen 11 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet van het concern stabiliseerde op 1 miljard dollar. Daarbij worden de opbrengsten van restaurants die door franchisenemers worden geëxploiteerd niet volledig meegeteld.

Burger King vaart wel bij nieuwe snacks
Burger King vaart wel bij nieuwe snacks (Foto: ANP)

Grote terugroepactie Ford vanwege autodeuren

Autofabrikant Ford Motor roept in de Verenigde Staten en Mexico circa 830.000 auto's terug naar de werkplaats vanwege een probleem met de deurvergrendeling. Door een defect kunnen de deuren in bepaalde situaties tijdens het rijden opengaan.

Het merendeel van de auto's moet in de VS worden teruggehaald. Volgens Ford is er één ongeluk gebeurd en één persoon gewond geraakt door het probleem. Het gaat onder meer om de modellen Ford C-Max, Escape, Focus en Mustang. De terugroepactie kost Ford 270 miljoen dollar.

Grote terugroepactie Ford vanwege autodeuren
Grote terugroepactie Ford vanwege autodeuren (Foto: ANP)

Bertens treft Errani op Spelen, Haase Sousa

Kiki Bertens moet het in de eerste ronde van het olympisch tennistoernooi opnemen tegen de Italiaanse Sara Errani. Dit heeft de loting vandaag uitgewezen. Bertens is de nummer 23 van de wereld, Errani staat twee plaatsen lager.

Robin Haase lootte in het enkelspel de Portugees Joao Sousa. Mocht hij die wedstrijd winnen, dan wacht Juan Del Potro of Novak Djokovic in de tweede ronde.

In het dubbelspel moeten Haase en Jean-Julien Rojer het in de eerste ronde opnemen tegen de Spaanse combinatie Marc Lopez en Rafael Nadal. Nadal maakt in Rio zijn rentree na een polsblessure.

Het tennistoernooi in Rio start zaterdag.

Robin Haase treft Nadal in dubbelspel(foto:Pro Shots / Joep Leenen)

Wielrenner Matthews naar Giant-Alpecin

Giant-Alpecin heeft de eerste grote versterking voor het komende wielerseizoen binnen. De Duitse formatie van manager Iwan Spekenbrink heeft Michael Matthews voor drie jaar vastgelegd. De 25-jarige Australiër komt over van Orica-BikeExchange.

Matthews staat bekend als sprinter, maar kan ook goed uit de voeten in heuvelachtige koersen en korte tijdritten. De Australiër won al drie etappes in de Vuelta, twee in de Giro d'Italia en was dit jaar in de tiende etappe van de Tour de sterkste in de sprint van een kopgroep. Ook pakte hij twee dagzeges in Parijs-Nice, reed zes dagen in de gele leiderstrui rond en won uiteindelijk de puntentrui in deze meerdaagse wielerkoers.

Wielrenner Matthews naar Giant-Alpecin (Pro Shots / George Deswijzen)
Wielrenner Matthews naar Giant-Alpecin (Pro Shots / George Deswijzen)

Dubbeldam drager Nederlandse vlag bij opening Spelen

Het is vooralsnog speculatie maar het lijkt erop dat Jeroen Dubbeldam de drager wordt van de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De springruiter, olympisch kampioen in 2000 en al getipt als een van de 'favorieten' voor het dragen van de vlag, zou oorspronkelijk pas zaterdag naar Rio de Janeiro vliegen, maar is nu al gespot op Schiphol.

Dubbeldam (43) had eerder al aangegeven graag voor het dragen van de vlag eerder naar Brazilië te vliegen. Dat hij zojuist op Schiphol werd gespot door NOS-verslaggever Kees Jongkind voedt uiteraard de geruchten dat hij wel eens de vlag zou mogen gaan dragen. Dubbeldam is tijdens deze Spelen weer een van de favorieten bij het springen, dit keer met zijn paard Zenith.

Later vandaag zal het NOC*NSF officieel bekendmaken wie de vlag zal gaan dragen en in het rijtje met onder meer Michael Phelps (Amerika) en Andy Murray (Groot-Brittannië) mag komen te staan. Vier jaar geleden was zeiler Dorian van Rijsselberge nog de vlaggendrager.

Update 16.58 uur
Springruiter Jeroen Dubbeldam zal de vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dit heeft chef de mission Maurits Hendriks bekend gemaakt. Dubbeldam won in 2000 in Sydney met zijn paard De Sjiem het springgoud en werd in 2014 wereldkampioen. Vorig jaar haalde de ruiter de Europese titel op. In Rio de Janeiro rijdt hij op het paard Zenith.

Hendriks lichtte zijn keuze voor Dubbeldam toe in een persconferentie: "Hij is een bijzondere sportman waar er maar weinig van zijn. Een boegbeeld voor de Nederlandse sport. Hij speelt een nadrukkelijke rol binnen zijn sport en heeft op mondiaal niveau alles gewonnen. Ik ben heel trots op onze vlagdrager."

Anis B. aan Frankrijk overgedragen

De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. is donderdag overgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Elpiniki Kolokatsi donderdag laten weten. Na aankomst in Parijs wordt hij gelijk voorgeleid aan de Franse onderzoeksrechter.

De terreurverdachte werd in maart aangehouden. Dat gebeurde nadat de Fransen Nederland om zijn uitlevering hadden gevraagd, omdat zijn naam in een terrorisme-onderzoek opdook. In het appartement aan de Rotterdamse Burgemeester Meineszstraat waar hij verbleef vond de politie zo'n 45 kilo munitie, waaronder kogels voor kalasjnikovs.

De Franse autoriteiten beschouwen B. als een kompaan van Reda Kriket, die in maart in een voorstad van Parijs werd opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning meldden de Franse autoriteiten dat hij vergevorderd was met het voorbereiden van een aanslag.

Onmenselijke behandeling
Volgens de Fransen is B., die via een gevonden telefoonnummer in Nederland werd getraceerd, ook in die woning geweest. Verder was hij volgens de Fransen met Kriket in Syrië voor de jihad. In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video's en handleidingen voor het maken van bommen.

B. en zijn advocaat verzetten zich bij de rechtbank nog tegen de uitlevering. Volgens hen voldeed het gebruikte Europese aanhoudingsbewijs voor B. niet aan de eisen. Ook zou B. in Frankrijk het risico lopen op een levenslange gevangenisstraf en zou hem daar een onmenselijke behandeling wachten. De rechtbank in Amsterdam verwierp deze verweren op 26 mei.

Anis B. aan Frankrijk overgedragen
Anis B. aan Frankrijk overgedragen (Foto: ANP)

Netflix wordt traag

Een open haard. Een trein door de besneeuwde bergen. Twaalf uur lang breien. Vissers die zalm willen vangen. Na snelle actieseries en bloedstollende thrillers laat Netflix vanaf vrijdag ook trage tv zien.

Sakte TV (Langzame televisie) is gemaakt door de Noorse publieke omroep NRK. Het begon in 2009. Kijkers zagen een zeven uur durende treinrit van Bergen naar Oslo, van begin tot eind, zonder onderbrekingen. De 182 tunnels onderweg waren het spannendste onderdeel van de reis.

Netflix laat in totaal elf edities van Sakte TV zien.

Netflix wordt traag
Netflix wordt traag (Foto: BuzzT)

Rechter staat popfestival Enschede toe

Het Airforce Festival dat zaterdag op stapel staat op de voormalige luchtmachtbasis Twente bij Enschede mag doorgaan.

Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door stichting Landschap Overijssel. Die was bang dat de bassen van het hardcorefestival het leefgebied van enkele zeldzame vleermuizensoort zou verstoren.

De stichting meende dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar verstoring van natuurwaarden en vond dat de verleende vergunning moet worden ingetrokken. De gemeente Enschede liet eerder al weten dat er wel voldoende onderzoek is geweest. Daaruit bleek dat er geen nadelige gevolgen voor de vleermuizen zijn te verwachten.

De rechtbank is niet overtuigd van de noodzaak de vergunning te schorsen. Het gaat om een 'tijdelijk beperkt effect', aldus de rechter.

Voor het dancefestival zijn 10.000 kaarten verkocht.

Rechter staat popfestival Enschede toe
Rechter staat popfestival Enschede toe (Foto: BuzzE)

Busreis Heracles-fans bereikt Arouca na bizarre rit

Nadat bekend werd dat Heracles Almelo hun eerste Europese wedstrijd ooit tegen Arouca zou spelen vlogen de prijzen van de vliegtuigtickets de hoogte in. Voor een groep fans werd het te gortig en ze dreigden de uitwedstrijd van hun club te moeten missen. Sponsor OAD bood echter een helpende hand en stelde een bus ter beschikking.

Voor de reis van zo'n 2000 kilometer per bus meldden zich uiteindelijk 58 supporters aan. Om op tijd aan te komen in Portugal vertrokken de Heracliden gisterochtend al om 8.30 uur. De busmaatschappij had wat stoelen uit de bus gehaald om het de fans nog comfortabeler te maken. "We hebben er stoelen uitgehaald zodat het comfort vergroot wordt", aldus Geert Weijers van OAD tegenover Tubantia. Volgens hem hebben de passagiers op die manier meer beenruimte. "Het is normaal ook comfortabel, maar nu extra."

Comfort was er wel, maar de hele busreis bleek toch een hele beproeving zo lezen we in de tweets en stukken van verslaggeefster Linda Hilberink. Zo was slapen niet altijd even makkelijk tussen de enthousiaste en half dronken fans, waarvan sommigen al sinds het vertrek aan het bier zaten. Ook de getoonde film onderweg kon de reizigers weinig boeien.

De geur in de bus tijdens de reis van 28 uur werd er ook niet beter op, "Dan om 3.34 uur eindelijk in Spanje en weer even frisse lucht happen. Hoewel, ik twijfel wat er harder stinkt. De bus of deze parkeerplaats." Zo schrijft Hilberink op de site van Tubantia. Dit is overigens niet gek als je leest dat bijvoorbeeld Heracles-fan Damir Sehovic zijn reis begon met een ijskoud blik bier en ook nog vertelde dat hij ook haring bij zich had. De supporters hadden de busreis al de geuzennaam Pauperbus gegeven, die naam deed de reis steeds meer eer aan.

De reis werd vanmiddag pas echt spannend in Portugal, even dreigde zelfs de wedstrijd niet gehaald te worden. Om Arouca te bereiken moest de bus een berg over waarop niet bepaald een comfortabele weg lag:

Het dreigde echter pas echt mis te gaan toen de bus de berg niet meer over leek te komen. Boze en angstige supporters verlieten de bus en probeerden te voet de berg over te komen:

Gelukkig kwam het goed en kon met alsnog koers naar het stadion zetten, althans dat dachten ze:

Maar ook dat kwam goed en de supporters lijken de wedstrijd te gaan halen.

Wij denken niet dat ze al uitkijken naar de terugreis.

Depay uitgelachen door Rooney en zoon na mislukte omhaal

Na het mislukte seizoen van Mempis Depay bij Manchester United vorig jaar wil het ook nu niet echt vlotten met de Nederlander. Bovenop zijn moeizamen spel werd de aanvaller gisteren ook nog uitgelachen door ploeggenoot Wayne Rooney.

Gisteravond speelde Manchester United een oefenwedstrijd tegen Everton als eerbetoon aan Rooney die twaalf jaar geleden overkwam van de club uit Liverpool. Het spel van United zorgde misschien niet voor een lach op het gezicht van de jubilaris, een actie van Depay was daar wel goed van.

De Nederlander zag een hoge bal het strafschopgebied inkomen en daarin zag Depay een ideale kans voor een mooie omhaal. Helaas was de uitwerking van de aanvaller niet al te best zoals jullie in het onderstaande filmpje kunnen zien. De mislukte omhaal zorgde voor veel vermaak bij Rooney en zijn zoon.

De oefenwedstrijd eindigde in 0-0.

Depay uitgelachen door Rooney en zoon na mislukte omhaal (Pro Shots / Action Images)
Depay uitgelachen door Rooney en zoon na mislukte omhaal (Pro Shots / Action Images)

15-jarige gaat olympische geschiedenis schrijven

Tafeltennisster Sally Yee uit Fiji zal, eerlijk is eerlijk, niet bepaald bekend zijn bij het grote publiek. Toch gaat de 15-jarige komende zaterdag in Rio de Janeiro naar alle waarschijnlijkheid olympische geschiedenis schrijven.

Om 14.00 uur Nederlandse tijd treedt Yee in de voorrondes van het damesenkelspel aan tegen Offiong Edem. De in 2001 geboren speelster zal dan de eerste in de 21e eeuw geboren sporter ooit worden die uitkomt op de Olympische Spelen. 

De tiener heeft de laatste maanden vooral in Australië doorgebracht, om zich daar voor te bereiden op het olympisch toernooi. Tafeltennis heeft ze opgepakt omdat haar ouders dat deden: "Ik zou niet gelukkig worden als ik het niet kan spelen", aldus Yee. "Het is wel lastig, want ik moet mijn huiswerk van school natuurlijk ook bijhouden, zeker in dit jaar met de nationale examens én de Olympische Spelen." 

Het wordt overigens niet Yee's debuut op een groot toernooi, want in de afgelopen jaren deed ze al mee aan continentale kampioenschappen en WK's bij de junioren. Na haar zullen uiteraard nog veel meer sporters uit de 21e eeuw in actie komen in Rio, maar niemand neemt haar dan meer af dat ze de eerste was. 

Hof: tbs voor doden 'oma Toni'

De 25-jarige Vino H. is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de dood van de 96-jarige 'oma Toni' vorig jaar in Amsterdam. Hoewel het gerechtshof in de hoofdstad moord bewezen vindt, is H. volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en krijgt hij daarom geen celstraf.

Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM) en ook met de straf die de rechtbank in Amsterdam hem eerder dit jaar oplegde. H. ging daar tegen in beroep.

De hoogbejaarde vrouw werd op 19 maart vorig jaar aangevallen toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. De in Irak geboren H. stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Naar eigen zeggen wilde hij hiermee wraak nemen op zijn vader, die hem ernstig zou hebben mishandeld.

Hof: tbs voor doden 'oma Toni'
Hof: tbs voor doden 'oma Toni' (Foto: ANP)

Bank of England gaat gevolgen brexit te lijf

De Bank of England heeft donderdag een reeks maatregelen genomen om de economische gevolgen van de brexit te verzachten. De rente in Groot-Brittannië werd verlaagd naar het laagste niveau ooit, terwijl er miljarden worden uitgetrokken om de economie te ondersteunen.

De Britse centrale bank bracht de rente bij de eerste verlaging sinds 2009 terug van 0,5 procent naar 0,25 procent. Daarnaast breidt de bank zijn aankopen van obligaties, bedoeld om de economie te stimuleren, met 60 miljard pond uit.

De centrale bank verwacht dat de Britse economie een forse dreun krijgt van de keuze van de Britse bevolking om de EU te verlaten.

Bank of England gaat gevolgen brexit te lijf
Bank of England gaat gevolgen brexit te lijf (Foto: ANP)

"GTA IV cheats gebruikt in Turkse coup"

Volgens een Turkse journaliste heeft haar team geheime militaire codes ontdekt, die zijn gebruikt in de couppoging van 15 juli. Het zijn codes voor Gezondheid, Pantser, Helikopter, Motor et cetera. De codes zijn eigenlijk voor Grand Theft Auto IV.

In een exclusief item op de tv zegt de dame in kwestie dat al deze zaken gebruikt kunnen worden in een coup. Daar heeft ze helemaal gelijk in. Maar een oplettend persoon ziet dat er bovenaan de pagina duidelijk "GTA IV" staat. Voor degenen die benieuwd zijn naar het volledige lijstje, die kunnen hier even klikken.

GTA IV cheat codes in Turkse coup

Rio Vandaag - donderdag 4 augustus

160802_134184_riovandaag_4-8.jpg

Nadat gisteren het vrouwenvoetbaltoernooi van start is gegaan op de Olympische Spelen, wordt er vandaag een start gemaakt met het toernooi voor de mannen. Of misschien beter gezegd; met de beloften voetballers aangevuld met dispensatiespelers.

Nederlanders in actie

De Nederlandse voetbalmannen zijn er, net als de vrouwen, niet bij. In tegenstelling tot de vrouwen waren de mannen ook niet dichtbij plaatsing gekomen. Ze verloren in de play-off voor het EK van 2015 van Portugal en daarmee was kans op kwalificatie verkeken. Bij de voorgaande 23 voetbaltoernooien op de Olympische Spelen wisten de mannen zich acht keer te kwalificeren.

Bij de eerste drie toernooien (1908/1912/1920) werd er zelfs een bronzen medaille gehaald. Na deelname in 1956 duurde het tot 2008 voordat Oranje onder 23 zich weer wist te plaatsen. Tijdens dat toernooi moest de ploeg van toenmalig bondscoach Foppe de Haan in de verlenging van de kwartfinale buigen voor het Argentinië van Lionel Messi en Angel Di Maria, niet toevallig de twee doelpuntenmakers. De Argentijnen wisten uiteindelijk ook het toernooi te winnen na een zege in de finale op Nigeria.

De Argentijn Sergio Aguero in duel met Calvin Jong-A-Pin tijdens de Olympische Spelen in 2008 (Pro Shots / GEPA)
De Argentijn Sergio Aguero in duel met Calvin Jong-A-Pin tijdens de Olympische Spelen in 2008 (Pro Shots / GEPA)

Prominenten in actie

De grootste ster van het voetbaltoernooi is zonder twijfel Neymar. De Braziliaan had eerder de intentie om zowel op de Copa America, als de Olympische Spelen uit te komen, maar op verzoek van zijn club FC Barcelona speelt hij enkel en alleen mee bij de Spelen in eigen land.

De 24-jarige Neymar, die voor het 'grote' Brazilië al 70 interlands speelde en 46 doelpunten maakte, kwam bij de Spelen van Londen (2012) ook al in actie voor zijn land en won toen de zilveren medaille. Hij scoorde op dat toernooi drie keer en mede door zijn optreden daar verdiende hij het seizoen erop een transfer naar Barcelona. Daarin blinkt hij wekelijks uit samen met zijn kompanen in de aanval; Lionel Messi en Luis Suárez.

De grootste ster van het voetbaltoernooi is zonder twijfel Neymar (Pro Shots / Bagu Blanco)
De grootste ster van het voetbaltoernooi is zonder twijfel Neymar (Pro Shots / Bagu Blanco)

Opmerkelijk

Het voetbaltoernooi bij de mannen is het enige toernooi tijdens de Olympische Spelen waarbij niet de beste spelers in de desbetreffende sport aanwezig zijn. De FIFA heeft, in al zijn wijsheid, besloten om enkel spelers onder de 23 jaar toe te laten. Dit om het toernooi niet teveel te laten concurreren met hun eigen WK.

Sinds 1996 mogen er drie dispensatiespelers van boven de 23 worden toegevoegd aan de selectie. Zo kunnen spelers die olympische aspiraties hebben, maar vroeger niet in aanmerking kwamen voor deelname, alsnog besluiten om mee te doen. Zo liet bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic weten dat hij bij deze Spelen mee zou willen doen met Zweden, totdat hij besloot na het EK te stoppen als international.

Programma

Tijd (NL) Sport Onderdeel
18.00u Voetbal (m) Voorronde groep A: Irak - Denemarken
20.00u Voetbal (m) Voorronde groep D: Honduras - Algerije
21.00u Voetbal (m) Voorronde groep A: Brazilië - Zuid-Afrika
22.00u Voetbal (m) Voorronde groep C: Fiji - Zuid-Korea
23.00u Voetbal (m) Voorronde groep B: Zweden - Colombia
00.00u Voetbal (m) Voorronde groep D: Portugal - Argentinië
01.00u Voetbal (m) Voorronde groep C: Mexico - Duitsland
03.00u Voetbal (m) Voorronde groep B: Nigeria - Japan

Wedstrijden zijn te volgen via de streams op NOS.nl

De naaktslak

De naaktslak. Veel mensen hebben er een hekel aan (inclusief ikzelf). Toch is het een veelvoorkomend diertje, dat met name na een regenbui tevoorschijn komt. 

De twee bekendste soorten zijn de gewone of grote wegslak, of de zwarte wegslak. Het zijn 'buikpotigen': ze kruipen door hun buikspieren te gebruiken. De gewone wegslak kan tot 20 centimeter groot worden. De meeste exemplaren zijn echter 10 tot 15 centimeter groot. De kleur kan varièren van oranje tot knalrood, ook komen bruine, groengrijze en volledig zwarte exemplaren voor. 

De naaktslak verstopt zich het liefst in vochtige loofbossen, gemengde bossen, wegbermen, akkers, tuinen, graslanden en bosranden. Als de naaktslak zich voortbeweegt, maakt hij een dikke laag slijm aan die gevoelig is voor uitdroging. Daarom zul je de naaktslak bij voorkeur tijdens de dauw, of na een regenbui zien. 

Een naaktslak is tweeslachtig maar paart wel, veelal in het voor- en najaar. Na wederzijdse bevruchting worden de eitjes in klei en holletjes onder de grond afgezet. Eén naaktslak kan wel honderden eitjes leggen. De eitjes zijn transparant en komen na enkele weken uit. Na twee maanden zijn de jonge naaktslakken volwassen. 

Naaktslak (Foto: DJMO)
Naaktslak (Foto: DJMO)

Voorspel de Olympische Spelen op FOK!

De Olympische Spelen zijn woensdag begonnen met het vrouwenvoetbal, maar zaterdag barst het pas echt los. Zoals altijd zijn er op het hele internet diverse wedstrijdjes om te tonen wie de grootste kenners zijn en daar doen we op FOK! natuurlijk gewoon aan mee.

Op het speciale Olympische Spelen-subforum hebben we twee grote voorspellingswedstrijden. Ten eerste is er de 'Nostradamus', waarbij je 125 vragen in moet vullen - het hoeft niet allemaal in één keer, het mag per dag - en degene met de meeste goede antwoorden wint.

Dan is er nog het 'Godenteamspel', waarbij je sporters kiest die een zo groot mogelijke kans op goud hebben. Deze geef je vervolgens punten - van dertig tot één - en als jouw sporter goud wint krijg je het bijbehorende puntenaantal.

De regels voor de Nostradamus zijn in dit topic te vinden en daar kun je je antwoorden ook posten. Het Godenteamspel en de gedetailleerde regels kun je in dit topic vinden. Voor de winnaars liggen fantastische prijzen klaar, zoals een schitterend plaatje van een gouden medaille, een prachtig gifje van een heleboel geld of een mooie afbeelding van een grote trofee. Veel plezier en let the Games begin

Epke Zonderland is er klaar voor, jij ook? (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)
Epke Zonderland is er klaar voor, jij ook? (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)

Ontwikkelaar I am Setsuna maakt verlies

De nostalgische JRPG I am Setsuna is net uit in het Westen, maar toch heeft Tokyo RPG Studio al een schuld van 244 miljoen yen (2,1 miljoen euro). Zeer opmerkelijk, gezien de positieve reviews en metacritic-score.

Er zijn sinds februari in Japan 33.629 PlayStation 4 versies verkocht en 27.994 Vita-uitvoeringen. Dat is duidelijk minder dan de berekeningen van moederbedrijf Square Enix. Misschien dat de verkoop in het Westen het tij nog kan keren voor Tokyo RPG Studio. I am Setsuna is de eerste game die zij hebben uitgebracht.

I am Setsuna is verkrijgbaar voor PlayStation 4 en pc.

I am Setsuna - Even voorstellen

I am Setsuna - Aanvallen!

'Pokémon, Mario en Zelda binnen zes maanden naar Nintendo NX'

Geruchten voor Nintendo NX worden steeds specifieker. Eurogamer meldde vorige week nog dat NX een 'plug-in hybrid' wordt, vandaag meldt MCV een deel van de games die we snel mogen verwachten. Binnen zes maanden na de lancering van de console zouden Pokémon, Mario en Zelda beschikbaar komen.

Gamefreak zou werken aan een Pokémon NX, The Legend of Zelda: Breath of the Wilds is al aangekondigd voor de console en ook Mario zou snel zijn opwachting maken. Nintendo zou volgens de bronnen niet weer een kale launch-periode willen hebben en snel software op de markt brengen. Ook heeft Nintendo volgens MCV een deal gesloten met onder andere Sega, Square Enix, Ubisoft, Activision en Warner Bros.

Het blijven geruchten, dus neem het geheel met een korreltje zout. Volgens dezelfde geruchten kondigt Nintendo de console in september officieel aan.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Foto: Nintendo) 

Tactische oorlogsgame Sudden Strike krijgt vierde deel

Uitgever Kalypso, die we kennen van de Tropico-games, heeft aangekondigd dat Sudden Strike 4 in de maak is. Sudden Strike is een serie van RTT(Real Time Tactics)-games in Tweede Wereldoorlog-setting waarvan het laatste deel in 2007 uitkwam.

Het vierde deel is ontwikkeling bij Kite Games, een studio gevestigd in Budapest, Hongarije. De game is in ontwikkeling voor PlayStation 4, pc, Mac en Linux. Van een versie voor Xbox One wordt geen melding gemaakt. De Sudden Strike-games kenmerken zich door de nadruk op het tactische aspect van oorlogvoering.

In Sudden Strike 4 kan de speler drie verschillende campaigns doorspelen, waarin je Britse of Amerikaanse, Duitse of Soviet-troepen aanstuurt. Er zijn meer dan 100 units beschikbaar, zoals de Duitse HE-111 bommenwerper, de Russische T34-tank, het Britse Hawker Typhoon gevechtsvliegtuig en de Duitse Panzerkampfwagen VI Tiger. De speler kan kiezen uit negen commanders, waaronder George Patton en Bernard Montgomery, die ieder weer over hun eigen unieke vaardigheden beschikken. Sudden Strike 4 moet in de lente van 2017 uitkomen.

Justin Bieber jaagt op Beatles-record

Justin Bieber schrijft deze week weer geschiedenis in de Nederlandse Top 40. De zanger scoort met Cold Water zijn vierde nummer 1-hit binnen een jaar. Hij is daarmee pas de tweede artiest na The Beatles die dat weet te presteren.

Bieber bereikte in het afgelopen jaar ook met What Do You Mean, Sorry en Love Yourself de top. Hij heeft nog tot half september om het record van The Beatles te evenaren. De Britse groep scoorde in 1965 in een tijdsbestek van een jaar zelfs zes nummer 1-hits met I Feel Fine, No Reply / Rock and Rollmusic, Ticket To Ride, Help!, Yesterday en We Can Work It Out / Daytripper.

Cold Water, een samenwerking met Major Lazer en MØ, verdrijft Justin Timberlake van de koppositie. De zanger stond daar al acht weken met Can't Stop The Feeling.

Justin Bieber jaagt op Beatles-record
Justin Bieber jaagt op Beatles-record (Foto: BuzzE)

Dalende prijzen kunnen probleem worden

Het leven in Nederland is afgelopen jaar voor het eerst in decennia goedkoper geworden. Op korte termijn pakken die dalende prijzen gunstig uit voor de portemonnee van consumenten. Op langere termijn kunnen er echter serieuze problemen ontstaan, waarschuwen economen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdagochtend dat de inflatie vorige maand voor het eerst sinds eind 1987 onder het nulpunt is gezakt. Goederen en diensten waren volgens die maatstaf in juli in doorsnee 0,3 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dit kwam vooral door de daling van de olieprijs, die benzine en andere brandstoffen goedkoper maakt. Verder werden voedingsmiddelen nauwelijks duurder.

Ook zonder de zeer beweeglijke prijzen van voeding en energie is de inflatie echter bijzonder laag. Hoewel dalende prijzen prettig zijn voor consumenten die hun geld aan de betreffende producten willen uitgeven, baart de situatie economen flinke zorgen. Een gebrek aan inflatie, of een periode waarin prijzen structureel dalen (deflatie), kan namelijk een rem zetten op de economie.

Risico
Een veel genoemd risico daarbij is uitstelgedrag onder consumenten, die hun hand op de knip houden in afwachting van verdere prijsdalingen. Economen zijn echter verdeeld over de mate waarin dit daadwerkelijk gebeurt in landen die kampen met deflatie.

Een belangrijker, maar minder zichtbaar, probleem ontstaat voor mensen met schulden. Bij inflatie wordt het relatief eenvoudiger om schulden af te lossen, doordat geld minder waard wordt en lonen vaak meestijgen met de prijzen. Bij deflatie worden schulden juist meer waard, terwijl de lonen niet of nauwelijks stijgen. Zo wordt het moeilijker om schulden af te lossen. Dit kan ervoor zorgen dat consumenten minder geld uitgeven en dat bedrijven investeringen terugschroeven.

Inflatie
Nederland staat niet alleen met zijn lage inflatie. Die is al lange tijd in heel de eurozone zichtbaar. In een poging de inflatie aan te zwengelen, en de problemen van deflatie te voorkomen, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen anderhalf jaar dan ook omvangrijke maatregelen genomen. Mede door de aanhoudende daling van de olieprijs hebben die echter nog weinig zoden aan de dijk gezet.

Voorlopig is de verwachting dat de prijzen in de loop van volgend jaar langzaam weer gaan stijgen. Het Centraal Planbureau verwacht een inflatie van gemiddeld 0,9 procent in 2017 in Nederland. De ECB rekent voor volgend jaar op een geldontwaarding van 1,3 procent in de hele eurozone. Dat blijft echter lager dan het niveau van net geen 2 procent waar de centrale bank naar streeft.

Dalende prijzen kunnen probleem worden
Dalende prijzen kunnen probleem worden (Foto: ANP)

Prey for the Gods haalt Kickstarter-doel, nieuwe trailer

De action/adventure/survivalgame Prey for the Gods heeft het Kickstarter-doel van 300.000 dollar inmiddels behaald. Het spel haalt inspiratie weg bij games als Shadow of the Colossus, DayZ, Deus Ex en Bloodborne, aldus de ontwikkelstudio No Matter Studios.

In Prey for the Gods begin je zonder uitrusting op een bevroren eiland. Het is aan de speler om wapens en andere middelen bijeen te sprokkelen, het noodweer te overleven en bergen te beklimmen om reusachtige bazen te verslaan. De game is ontwikkeling voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De verwachte release zal ergens eind 2017 zijn.

'Vliegtuig te klein, Nigeriaanse voetballers nóg niet naar Spelen'

Eerder meldden we al dat de Nigeriaanse olympische voetbalploeg nog altijd gestrand is in Atlanta, maar daar is nog geen verandering in gekomen. Het Dream Team, zoals het in Nigeriaanse media genoemd wordt, speelt donderdagavond in Manaus tegen Japan, maar is nog altijd niet onderweg naar Brazilië.

Aanvankelijk zou de ploeg vorige week vertrekken vanuit het trainingskamp in het Amerikaanse Atlanta, maar er waren geen vliegtickets geregeld. Dinsdag was een alternatieve vlucht, maar die werd gemist. Woensdagmiddag dan, dat zou wel gaan lukken. Tot men instapte en de spelers het wel een erg klein vliegtuig vonden, dus ook dat ging niet door.

Uiteindelijk lijkt het erop dat de Nigeriaanse regering bij Delta Airlines een VIP-vlucht heeft kunnen regelen, waar de spelers aan boord van het vliegtuig bijvoorbeeld al hun massages kunnen krijgen. De bedoeling is dat ze om 13.00 uur Nederlandse tijd uit Atlanta vertrekken, op weg naar Manaus. Daar wacht om 03.00 uur Nederlandse tijd de Japanse ploeg. 

De woordvoerder van het Nigeriaanse team is overigens vrij actief op Twitter en slingert de nodige updates en foto's het internet op.

'Huisarts ziet weinig in nieuwe diabetespil'

Nederland heeft de afgelopen vijf jaar naar schatting 335 miljoen euro bespaard met het terughoudend voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) op basis van onderzoek.

In Nederland is slechts 5 procent van alle voorgeschreven diabetesmiddelen een nieuwe medicatie. In Duitsland is dat veel hoger. Daar gaat het om een kwart van alle voorschriften. Ook in andere Europese ligt dit veel hoger dan in ons land.

Dat diabetespatiënten hier minder nieuwe medicijnen krijgen komt volgens het IVM doordat zij bijna allemaal worden behandeld door huisartsen. "Nederlandse huisartsen schrijven de nieuwe middelen nauwelijks voor, omdat ze weinig toegevoegde waarde in die middelen zien", aldus het instituut. Nieuwe middelen zijn gemiddeld ruim twintig keer zo duur, vergeleken met bestaande middelen.

'Huisarts ziet weinig in nieuwe diabetespil'
'Huisarts ziet weinig in nieuwe diabetespil' (Foto: ANP)

De Staat had subsidie-ophef niet verwacht

De Staat had niet gedacht dat de band zoveel kritiek zou krijgen op de door hen verkregen subsidie van ruim een miljoen euro over vier jaar. Frontman Torre Florim zat er in eerste instantie een beetje mee, maar inmiddels vindt hij het 'prima' dat andere mensen het er niet mee eens zijn.

"Ik had het niet verwacht", zei Torre donderdag in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM. "Ik dacht: er zijn toch heel veel projecten die subsidie krijgen? Maar nu zie ik dat er veel mensen zijn die gewoon niet goed weten hoe het werkt."

"Er zijn ook veel mensen die niets met voetbal hebben en er niets aan hebben wanneer een voetbalclub uit de brand wordt geholpen door een gemeente", gaat Torre verder. "Net zoals mensen die geen autorijden niets hebben aan een autoweg die wordt verbreed. Dat is hoe de overheid werkt. Ik ben zelf heel blij dat we in een land leven waar muziek, en dus ook popmuziek, wordt gestimuleerd."

Chillen
Torre vindt de kritiek inmiddels 'oké'. Hij is bereid om zich te verantwoorden aan iedereen die het niet begrijpt. "Sommige mensen denken dat wij het geld in onze zak krijgen en dan kunnen chillen en jammen. Ik snap dat mensen dat denken, maar we gaan natuurlijk veel samenwerken met bijvoorbeeld technici en lichtmensen."

Dinsdag werd bekend dat De Staat de komende vier jaar 263.000 euro per jaar ontvangt van het Fonds Podiumkunsten. Dat leverde op sociale media een storm van kritiek op.

De Staat had subsidie-ophef niet verwacht
De Staat had subsidie-ophef niet verwacht (Foto: BuzzE)

Oekraïne houdt doeken Westfries Museum vast

De vier gestolen 17e-eeuwse schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn die in april in Oekraïne zijn teruggevonden, komen voorlopig nog niet terug. Het museum heeft de feestelijke terugkomst die gepland stond voor begin september op de lange baan geschoven, nu Oekraïne een eigen onderzoeksteam heeft gezet op de identificatie van de topstukken.

Het museum heeft hiervoor veelal eeuwenoude documenten moeten aanleveren om te bewijzen dat de schilderijen uit Hoorn komen. Sindsdien is het stil, waardoor het museum in grote onzekerheid verkeert over wanneer de werken terugkeren, zei een woordvoerster donderdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

De vier werken maken deel uit van in totaal 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum werden gestolen.

Oekraïne houdt doeken Westfries Museum vast
Oekraïne houdt doeken Westfries Museum vast (Foto: ANP)

Bekijk 90 minuten Civilization 6-gameplay

Ontwikkelaar Firaxis heeft beelden online gezet van anderhalf uur gameplay van hun nieuwe game Civilization 6. Designers Ed Beach en Anton Strenger gaan even goed voor de game zitten en laten een langdurige speelsessie zien waarin ze Brazilië als strijdende partij kiezen, geheel in sfeer van de aankomende Olympische Spelen.

Het is veruit de meeste gameplay die tot nu toe van de nieuwe Civ-game is getoond. De beelden worden door de twee heren van Firaxis voorzien van commentaar over de actie en het design van het spel. Civ 6 komt op 21 oktober uit voor pc.

Frans Bauer weigert staatssteun

Frans Bauer moet er niet aan denken om ooit subsidie aan te vragen voor zijn muzikale activiteiten. Hoe slecht zijn zaken ook zouden gaan, staatssteun zou de zanger niet aannemen.

"Daar ben ik te eervol voor. Je gaat muziek maken, wordt ontdekt en dan ontploft de boel óf niet", aldus Frans donderdag in De Telegraaf. "Bij mij draait het al 25 jaar om de muziek, die heeft altijd vooropgestaan en geld heeft mij in dat opzicht nooit beter gemaakt."

Bauer reageert in de krant op de ophef die dinsdag ontstond toen bekend werd dat rockband De Staat de komende vier jaar bijna een miljoen euro subsidie ontvangt. De zanger noemt dat 'de Bananasplit-grap van het jaar'. "Als je breeduit, over alle genres verspreid dus, talent stimuleert: prima. Maar zoveel geld naar één band begrijp ik eerlijk gezegd niet."

De volkszanger snapt wel dat De Staat geld nodig heeft omdat het buitenlandse ambities heeft. "Als je, zoals zij, ook de grens overgaat, dan is dat bedrag misschien nog niets. En als dit over vier jaar een wereldact is, dan is Nederland denk ik het eerste land dat aan zo'n succes bijgedragen heeft."

Frans Bauer weigert staatssteun
Frans Bauer weigert staatssteun (Foto: BuzzE)

Clint Eastwood kiest voor Donald Trump

Clint Eastwood spreekt niet zijn officiële steun uit voor één van de Amerikaanse presidentskandidaten, maar weet wel op wie hij zelf gaat stemmen. Nu de keuze gaat tussen Hillary Clinton en Donald Trump zegt de Hollywoodveteraan: "Dan moet ik gaan voor Trump."

De acteur en regisseur vindt dat de zakenman wel "wat domme dingen heeft gezegd" maar vindt het goed dat Trump zich uitspreekt. "Hij zegt wat er in zijn hoofd opkomt. Soms is dat niet zo goed. En soms is het.. Ik bedoel, ik begrijp waar hij vandaan komt, ook al ben ik het niet altijd met hem eens."

De 86-jarige acteur doet de uitspraken in Esquire. Daarin geeft hij ook af op de jongere generatie, die volgens Clint te politiek correct is en zich niet durft uit te spreken. "Iedereen loopt op eieren. We zien mensen elkaar continu beschuldigen van racisme. Toen ik opgroeide, werden al die dingen niet racistisch genoemd."

Het interview is het eerste gezamenlijke met zijn zoon Scott. De jongere Eastwood vertelt in dat gesprek dat hij "ouderwetse" goede gebruiken van zijn vader heeft overgenomen. "Hij heeft me opgevoed met integriteit. Op tijd komen, opdagen, hard werken. Mijn vader is wat dat betreft echt van de oude stempel."

Clint Eastwood kiest voor Donald Trump
Clint Eastwood kiest voor Donald Trump (Foto: BuzzE)

Inflatie voor het eerst in 30 jaar negatief

Goederen en diensten voor consumenten zijn voor het eerst in bijna dertig jaar goedkoper geworden dan een jaar eerder. De inflatie in juli daalde naar min 0,3 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De inflatie werd vooral gedrukt doordat voedingsmiddelen, autobrandstoffen en vliegreizen goedkoper werden.

Inflatie voor het eerst in 30 jaar negatief
Inflatie voor het eerst in 30 jaar negatief (Foto: ANP)

Politie schiet man in been na worsteling

Een politieagent heeft in de vroege donderdagochtend een man in zijn been geschoten in Noordwijkerhout (Zuid-Holland) . "Tijdens een worsteling is een zodanig levensbedreigende situatie ontstaan, dat de agent zich genoodzaakt zag te schieten", lichtte een woordvoerder toe. De verdachte probeerde volgens hem de agent te wurgen.

De man was er in zijn auto vandoor gegaan toen de politie hem wilde controleren. Na een korte achtervolging kwam hij alsnog stil te staan en werd hij gewelddadig. Over de aanleiding voor het geweld is nog niets bekend. De man is naar het ziekenhuis gebracht en wordt later verhoord.

Politie schiet man in been na worsteling
Politie schiet man in been na worsteling (Foto: ANP)

'Niet eerder dood door overgewicht'

Mensen met overgewicht worden gemiddeld net zo oud als mensen met een gezond gewicht. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam samen met Amerikaanse collega's. Ze baseren zich op een analyse van de levensverwachting van zo'n 6500 deelnemers van een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam.

Omdat de onderzoekspopulatie vooral bestaat uit oudere, blanke inwoners, waarschuwen de onderzoekers dat hun conclusies niet hoeven te gelden voor andere bevolkingsgroepen. Toch noemt het academische ziekenhuis de uitkomst verrassend. Zelfs mensen met obesitas en diabetes uit de onderzochte groep blijken een net zo hoge levensverwachting te hebben als hun buurtgenoten met een normaal gewicht.

Hoewel overgewicht dus niet per se leidt tot een vroegtijdig overlijden, hameren de onderzoekers op het belang van gezonde en gebalanceerde voeding. Zo lopen mensen met overgewicht een veel groter risico op diabetes type 2. Dat geldt vooral voor vrouwen. De ziekte leidt onder meer tot een slechtere bloedcirculatie, infecties, problemen met de benen en een minder goed zicht.

In eerdere onderzoeken kwam wel naar voren dat dikke mensen gemiddeld iets jonger overlijden. Volgens de onderzoekers van het Erasmus MC is meer onderzoek nodig.

'Niet eerder dood door overgewicht'
'Niet eerder dood door overgewicht' (Foto: ANP)

Man steekt om zich heen in Londen: vrouw dood

Een 19-jarige man van mogelijk Afrikaanse komaf heeft woensdagavond laat in het centrum van Londen om zich heen gestoken, met minstens een dodelijk slachtoffer tot gevolg. Een vrouw kwam om het leven. Zo'n zes mensen raakten gewond, meldde de politie in de Britse hoofdstad. Die onderzoekt de toedracht nog, maar houdt rekening met de mogelijkheid dat de dader terroristische bedoelingen had.

Een politieagent heeft de man met een taser geraakt. Hij is opgepakt. Hoe het met de gewonden gaat, is onbekend.

De fatale steekpartij gebeurde op Russell Square. Daar staan onder meer The British Museum en veel gebouwen van de Universiteit van Londen. Of de man iets heeft gezegd waaruit zijn motieven bleken, is vooralsnog niet bekend.

Russell Square was in 2005 doelwit van terrorisme. Tijdens de aanslagen die islamitische extremisten op 7 juli van dat jaar in Londen pleegden, vielen ter hoogte van het plein de meeste slachtoffers: 26 mensen kwamen om het leven toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in een metrotrein. In totaal vielen door de aanslagen in het openbaar vervoer 52 doden.

Man steekt om zich heen in Londen: vrouw dood
Man steekt om zich heen in Londen: vrouw dood (Foto: ANP)

Leden Reddingsbrigade zelf gered na kapseizen

Drie leden van de Reddingsbrigade moesten woensdagavond zelf worden gered, nadat hun boot voor de Zeeuwse kust was omgeslagen. De drenkelingen belden zelf de Kustwacht. Die stuurde een helikopter om naar hen te zoeken. Ook een traumahelikopter vloog uit om te assisteren bij de zoekactie.

"Het heeft ongeveer een uur geduurd voordat ze waren gevonden. Het was lastig zoeken, omdat ze moeilijk konden aangeven waar ze precies waren", legde een woordvoerster van de Kustwacht uit. "Gelukkig waren ze als leden van de Reddingsbrigade wel goed gekleed, zodat ze niet onderkoeld raakten."

De twee mannen en vrouw konden zich vastklampen aan hun omgeslagen boot. Het telefonisch contact ging af en toe verloren, maar kon telkens worden hersteld.

Uiteindelijk werd het drietal gevonden en naar Neeltje Jans gebracht. Op het werkeiland halverwege de Oosterscheldekering stond ambulancepersoneel klaar. Volgens de Kustwacht maakten de drie gekapseisde redders het naar omstandigheden goed.

Waardoor de boot omsloeg, is onbekend.

Leden Reddingsbrigade zelf gered na kapseizen
Leden Reddingsbrigade zelf gered na kapseizen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer..Weersverbetering

Goedemorgen! Met name in het zuiden en oosten heeft het gisteren aardig geregend. In het westen en noorden viel het wel mee en viel er hooguit een beetje motregen. Zelfs de zon heeft er nog geschenen. Vandaag zien we overal de zon weer in meer of mindere mate, en blijft het op veel plaatsen droog. Plaatselijk viel er de afgelopen dagen tussen de 5 en 35 mm.

Een enkele bui valt nog niet uit te sluiten, maar het zullen geen zware buien zijn. Verder zien we een afwisseling van stapelwolken en perioden met zon. Het kan zijn dat die wolken zich wat gaan uitsmeren, zodat het toch wat somberder eruit kan zien. De meeste zonuren vinden we zoals gebruikelijk langs de kust en daar kan het zelfs helemaal zonnig worden. De middagtemperatuur ligt rond de 20 graden en er staat een matige, aan zee krachtige, zuidwestelijke wind.

Morgen hebben we een vergelijkbaar beeld. Er zijn perioden met zon en op een lokaal buitje na blijft het overwegend droog. Aan de temperatuur veranderd niet veel.

In het weekend komt er nog meer zon en wordt het een paar graden warmer. Op zondag kan het lokaal 25 graden worden.

Fijne dag!

Zon op 06:04
Zon onder 21:27
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Beer in een dierenpark in Klotten (Foto: Mickytjuh)
Deze beer geniet van het zonnetje in een pretpark/dierenpark in Klotten. (foto:Mickytjuh)

.Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1693 Uitvinding van de Champagne door Dom Perignon.
1914 Eerste Wereldoorlog: Duitse troepen vallen Belgie binnen, waardoor het Verenigd Koninkrijk de oorlog verklaard aan Duitsland.
1945 Prinses Juliana en haar gezin keren vanuit Canada terug naar Nederland. Ze verbleven daar tijdens de oorlog.
2001 De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il brengt een bezoek aan Rusland.
2010 De jonge Nederlandse zeilster Laura Dekker begint aan haar solo-zeiltocht rond de wereld.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Duitser die terrorist beledigde aangeklaagd

De 57-jarige Duitser, Thomas Salbey, wordt aangeklaagd wegens belediging. Hij beledigde de verwarde depresieve gepeste 18-jarige Duits-Iraanse scholier, Ali David Sonboly, tijdens een schietincident in München. De bewijslast zal weinig problemen geven, de scheldende Duitser is gefilmd.

Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dat het geen grap is. Het OM kon of wilde nog niet zeggen wie de aangifte gedaan heeft. De grofgebekte Duitser zou vervolgd kunnen worden voor belediging in het nadeel van de overleden verwarde man.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.