Koenders pleit voor voedseldroppings Aleppo

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdag tijdens een internationaal overleg in Genève aangedrongen op directe hulp aan de burgers in de Syrische stad Aleppo. Nederland wil in ieder geval een tijdelijke wapenstilstand, humanitaire hulp en het mogelijk maken van voedseldroppings afdwingen. Dat meldt het ministerie donderdag.

Nederland en andere landen die deelnemen aan de International Syria Support Group (ISSG) kwamen donderdag onder leiding van de Verenigde Staten en Rusland in de Zwitserse stad samen om de actuele situatie in het land te bespreken.

Als het aan Koenders ligt krijgen de Verenigde Naties als neutrale partij een leidende rol in het uitvoeren van de humanitaire hulp in Aleppo. Ook wil Nederland dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de vermeende gifgasaanval eerder deze week in de naburige Syrische stad Al-Saraqueb. "Als er een gifgasaanval heeft plaatsgevonden, zou dat een grove schending van het internationaal humanitair oorlogsrecht zijn", aldus Koenders.

Onverantwoord
"De ISSG is er tot dusver niet in geslaagd om een doorbraak te genereren in de onderhandelingen tussen strijdende partijen", constateert de bewindsman. "Dat is onverantwoord. Het is tijd dat de ISSG en zijn co-voorzitters, de VS en dus ook Rusland, verantwoordelijkheid nemen om een humanitaire ramp in Aleppo te voorkomen."

Volgens Koenders dienen alle betrokken partijen humanitaire hulp mogelijk te maken. ,,We moeten ons richten op het toelaten van hulp in Aleppo. Niet op het gedwongen verplaatsen van mensen, zoals de Russen lijken te beogen. Dat is de wereld op zijn kop."

Koenders drong ook aan op een kritischer positie van de Europese Unie.

Koenders pleit voor voedseldroppings Aleppo
Koenders pleit voor voedseldroppings Aleppo (Foto: ANP)