FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 juli 2016

Le Corbusier met 17 creaties op erfgoedlijst

De UNESCO heeft zondag tijdens het congres in Istanbul zeventien bouwwerken van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier op de werelderfgoedlijst gezet. De meeste van die ontwerpen staan in Frankrijk. De andere in Zwitserland, België, Duitsland, Argentinië, India en Japan.

De belangrijkste voorbeelden van zijn uitverkoren ideeën, zowel geprezen als verguisd, zijn de 'Villa Savoy' (in Poissy), de kapel 'Notre-Dame-du-Haut' (Ronchamp), het 'Complexe du Capitole' (Chandigarh, India) en het klooster 'Sainte-Marie-de-la-Tourette' (Eveux). Ook het huis 'Guiette' in Antwerpen en museum voor westerse kunst in Tokio behoren voortaan tot de gebouwen van groot historisch en cultureel belang.

Le Corbusier werd op 6 oktober 1887 in de Zwitserse plaats La Chaux-de-Fonds geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Belangrijk voor zijn ontwikkeling waren onder anderen de Parijse 'betonarchitect' Auguste Perret, de Duitser Peter Behrens, voor wie destijds ook Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe werkten, en de Franse avant-gardekunstenaars. In 1930 werd hij Frans staatsburger. De befaamde architect, die ook schilderde, overleed op 27 augustus 1965 in Roquebrune-Cap-Martin.

Le Corbusier met 17 creaties op erfgoedlijst
Le Corbusier met 17 creaties op erfgoedlijst (Foto: ANP)

Obama: geweld tegen agenten moet ophouden

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanval op politieagenten in de stad Baton Rouge zondag "ten scherpste" veroordeeld. Het is al de tweede keer binnen twee weken dat agenten tijdens de uitoefening van hun taak op een ''lafhartige en laakbare'' wijze worden aangevallen, liet hij in een verklaring van het Witte Huis weten.

"Dit zijn aanvallen op overheidsdienaars, op de rechtsorde en op de beschaafde samenleving en ze moeten ophouden", zei Obama. Ongeacht het motief moet één ding duidelijk zijn: "er is geen rechtvaardiging voor geweld tegen wetshandhavers. Deze aanvallen zijn het werk van lafaards die namens niemand spreken. Ze maken niet goed wat fout is. Ze helpen geen zaken vooruit."

In Baton Rouge in Louisiana werden zondag drie agenten gedood en drie verwond toen ze na een alarmmelding onder vuur werden genomen. In Dallas in Texas werden op 7 juli vijf agenten doodgeschoten.

Obama: geweld tegen agenten moet ophouden
Obama: geweld tegen agenten moet ophouden (Foto: ANP)

Appie + Pokémon Go = Pokémappie

Ja ja, jullie worden moe van al het Pokémon Go nieuws, maar deze tip wilde ik jullie toch niet onthouden. De afgelopen dagen zijn in Nederland heel wat mensen verslaafd geraakt aan Pokémon Go, de nieuwste rage op het gebied van Augmented Reality games. 

Albert Heijn heeft hier heel handig én snel op ingespeeld door de website pokemappie.nl te lanceren. Op de website, waarop alle filialen van de grootgrutter te vinden zijn, kun je zien welke Pokémon zich verstopt hebben in jouw filiaal. 

We zijn tenslotte gek op spaar- en verzamelacties”, schrijft AH. “Albert Heijn wil fans helpen om zoveel mogelijk Pokémon te verzamelen. Daarom hebben we Pokémappie gemaakt: een website waarmee je kunt zien welke Pokémon er bij jouw Albert Heijn-winkel te vinden zijn.” Pokémappie.nl werd vrijdagavond al gelanceerd en het is de bedoeling dat gebruikers de pokémon zelf toevoegen aan hun winkel. 

Meer over Pokémon Go vind je op ons Pokémon Go forum!

Gülen: Erdogan zelf achter coup

Fethullah Gülen, de Turkse geestelijke wiens aanhangers volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zitten, heeft zondag gezegd dat hij zich niet tegen een eventueel uitleveringsbesluit van de Verenigde Staten zal verzetten. Volgens hem heeft de Turkse president Recep Tayip Erdogan, zijn aartsrivaal, de couppoging in scene gezet.

"Ik maak mij echt geen zorgen over het uitleveringsverzoek", liet Gülen via een tolk aan journalisten in zijn zelfgekozen ballingsoord in de Amerikaanse staat Pennsylvania weten.

Turkije zegt een uitleveringsverzoek voor te bereiden. De Amerikaanse regering zegt dat een formeel verzoek in overweging zal worden genomen, maar zij verlangt wel harde bewijzen van de betrokkenheid van Gülen.

Gülen: Erdogan zelf achter coup
Gülen: Erdogan zelf achter coup (Foto: ANP)

Gloednieuwe Peugeot 208 neemt duik

Een gloednieuwe Peugeot 208 van nog geen vijf maanden oud heeft een duik genomen in het water bij de Scheveningse Doctor Lelykade. De bumper van de wagen had geen zin in het zwemfestijn en bleef eenzaam achter op het randje van de kade, schrijft Omroep West.

Het is nog onduidelijk of de eigenaresse de handrem was vergeten aan te trekken of dat er sprake is van een technisch mankement. Wel is duidelijk dat de wagen door de duik in het water total-loss is. De Brandweer heeft het voertuig dat graag zwom inmiddels weer op de vaste grond herenigd met zijn bumper en op zijn vier wielen gezet. Of de vrouw een all-risk verzekering heeft en of die dit soort schade dekt is niet bekend.

Voor meer foto's van het zwemfeest/drama, zie Facebook.

Elton John schikt met werknemer

Elton John heeft een ex-werknemer duizenden euro's betaald om een rechtszaak vanwege seksuele intimidatie. De man wilde volgens The Sun de zanger en twee medewerkers van hem voor de rechter slepen.

In 2015 kreeg de medewerker het aan de stok met Elton John en zijn staf. Hij werd daarop ontslagen en dreigde toen met de rechtszaak. Elton weerspreekt in een verklaring alle beschuldigingen. Verder zegt hij blij te zijn dat de zaak is geschikt.

Het gonsde al een tijdje van de geruchten. Tot nu toe wilde de zanger niet ingaan op publicaties over de zaak en probeerde hij te voorkomen dat details over de kwestie in de pers kwamen.

Het is niet de eerste keer dat Elton John in opspraak is vanwege seksuele intimidatie. In maart beschuldigde een andere ex-werknemer de popster er al van dat hij hem zou hebben aangerand. Ook dat heeft Elton John altijd ontkend.

Elton John schikt met werknemer
Elton John schikt met werknemer (Foto: BuzzE)

Arnold Schwarzenegger blijft op papier gehuwd

Arnold Schwarzenegger en Maria Shriver zijn op papier nog steeds getrouwd, terwijl ze vijf jaar geleden al uit elkaar gingen. Hoewel hij jaren een vriendin heeft en zij een vriend, zijn de scheidingspapieren nog steeds niet getekend.

Volgens TMZ doen Arnold en Maria geen enkele moeite de scheiding af te ronden. Schwarzenegger (68) en zijn ex-vrouw gingen uit elkaar nadat de filmster het bestaan van een buitenechtelijke zoon had opgebiecht. Met deze inmiddels achttienjarige Joseph heeft Arnold overigens een sterke band opgebouwd.

Schwarzenegger en Shriver trouwden in 1986 zonder huwelijkse voorwaarden. Hun vermogen van zo'n vierhonderd miljoen dollar (352 miljoen euro) zou daarom in tweeën worden gesplitst. Er gaan verschillende verhalen de ronde waarom hun handtekeningen onder de scheidingspapieren ontbreken. Een daarvan is dat Maria erg gelovig is en daarom niet wil scheiden. Bronnen van TMZ zeggen dat beide partijen geen interesse hebben in het bekrachtigen van hun scheiding nu ze elk hun eigen leven leiden.

Arnold Schwarzenegger blijft op papier gehuwd
Arnold Schwarzenegger blijft op papier gehuwd (Foto: BuzzE)

Zweed Stenson wint op magistrale wijze The Open met record

Henrik Stenson heeft op heeft op sublieme wijze de 145e editie van The Open op zijn naam geschreven. De Zweedse golfer had in zijn slotronde 63 slagen nodig en kwam tot een totaal van 264 slagen. Dit is twintig slagen onder par, een record in de geschiedenis van The Open. Stenson is de eerste Zweed ooit die een major op zijn naam schrijft. 

Op Royal Troon ging het op de slotdag tussen Stenson en Phil Mickelson. De veertigjarige Zweed had een slag voorsprong op de Amerikaan. Ze gingen gelijk op en na negen holes hadden ze beiden een score van vier onder voor de dag. Na elf holes stonden ze gelijk en op hole veertien nam Stenson door een birdie weer een voorsprong. Op de vijftiende hole wist Stenson zelfs zijn voorsprong te verdubbelen door weer een birdie te maken. 

Stenson, met bijnaam The Iceman, begon de laatste hole met twee slagen voordeel en met weer een knappe birdie kwam hij op een ronde van 63 slagen. Het totaal van 264 slagen op de par-71 baan is het laagste winnende totaal in een major. In 2013 was het Mickelson die op Muirfield boven Stenson eindigde, drie jaar later is het andersom. Mickelson werd tweede op twee slagen van Stenson. De Amerikaan J.B. Holmes werd derde met zes onder par en landgenoot Steve Stricker vierde met vijf slagen onder par. Rory McIlroy werd samen met Tyrell Hattan en Sergio Garcia gedeeld vijfde. 

Joost Luiten haalde het slotweekend niet. Hij had een totaal van elf slagen boven par, zes slagen te veel om de cut te halen. De Belg Thomas Pieters werd gedeeld dertigste, samen met onder andere Jordan Spieth, en landgenoot Nicolas Colsaerts gedeeld 46e.

Slachtoffers Nice herdacht in Nijmegen

Tijdens de officiële opening van de honderdste editie van de Vierdaagse in Nijmegen werden zondagmiddag de slachtoffers herdacht van de bloedige aanslag in het Franse Nice. Tijdens de openingsceremonie op de Wedren werd de Taptoe gespeeld en een minuut stilte gehouden, aldus de organisatie.

Zo'n 1800 wandelaars, militairen en agenten deden mee aan de straatparade, waarbij ze vanaf de Waalbrug door de binnenstad liepen. Ze werden begeleid door (militaire) muziekkorpsen uit verschillende landen. De lopers liepen met vlaggen van alle deelnemende landen en de twaalf provincies. De lopers werden begroet door duizenden mensen langs de kant van de weg.

De straatparade is een van de vele extra activiteiten vanwege het honderdjarig bestaan van de van oorsprong militaire prestatietocht. Zaterdag was al de aftrap van de Vierdaagsefeesten.

Slachtoffers Nice herdacht in Nijmegen
Slachtoffers Nice herdacht in Nijmegen (Foto: ANP)

Alvleesklier laat Gordon in de steek

Gordon moet insuline gaan spuiten. De alvleesklier van de 48-jarige presentator is 'ermee opgehouden', schreef Gordon zondagavond op Facebook.

"Ik ben al sinds m'n 39e diabetespatiënt en al die jaren heb ik met sporten en medicatie door middel van tabletjes de boel stabiel gekregen", legt hij uit. "Helaas is daar nu een einde aan gekomen."

Gordon vindt het 'best kut' dat hij moet gaan spuiten. "Omdat ik altijd zo met sport en gezond eten bezig ben geweest." Gordon ziet een verband tussen zijn meest recente gezondheidsproblemen en zijn aanrijding op Mykonos, vorig jaar. "Ik denk dat 10 maanden niks doen na het ongeluk dan toch z'n tol hebben geëist."

Ondanks de tegenslag blijft Gordon strijdlustig. "Ook nu zal ik me er weer bovenop vechten, maar vandaag dus even niet."

Alvleesklier laat Gordon in de steek
Alvleesklier laat Gordon in de steek (Foto: BuzzE)

Aantal doden door coup stijgt tot boven 290

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu heeft zondag gezegd dat het dodental door de mislukte militaire staatsgreep in Turkije is opgelopen tot 190, onder wie veel burgers. Aan de zijde van de coupplegers kwamen ruim honderd man om. Bovendien raakten meer dan 1400 mensen gewond.

Cavusoglu herhaalde nog eens dat de kwade genius achter de voorgenomen machtsovername de in ballingschap levende Fethullah Gülen is. Deze geestelijke ontkent in alle toonaarden. Hij veroordeelde de poging de regering-Erdogan omver te werpen en noemde die een belediging voor de democratie.

Aantal doden door coup stijgt tot boven 290
Aantal doden door coup stijgt tot boven 290 (Foto: ANP)

De Vrij maakt na tien maanden rentree

Stefan de Vrij mag stiekem gaan denken aan een officiële rentree in het shirt van SS Lazio. In een oefenduel speelde hij zondag voor het eerst in tien maanden.

Lazio raakte De Vrij maandenlang kwijt door een verkeerde diagnose van zijn knieblessure. De club hoopte hem snel terug te hebben door een natuurlijk herstel, maar later kwam de conclusie dat er toch een operatie nodig was. Daarmee werd het revalidatieproces van de verdediger flink verlengd.

De Vrij speelde 45 minuten mee in de wedstrijd tegen Lazio Brasil Soccer Team. Lazio won dat oefenpotje met 6-0. In de eerste helft kwamen ook twee andere Nederlanders, Wesley Hoedt en Ricardo Kishna, in actie voor de Italiaanse subtopper.

Op 6 september 2015 speelde De Vrij zijn laatste officiële wedstrijd. Hij stond toen voor het Nederlands elftal op het veld tegen Turkije. De centrale verdediger viel voortijdig uit en keerde met een knieblessure terug bij Lazio, dat vorig seizoen achtste eindigde in de Serie A.

Uitslag en standen na vijftiende Touretappe

Vandaag werd de vijftiende etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag vijftiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling 4h 24' 49''
2. Rafal Majka Pol Tinkoff + 00' 00''
3. Alexis Vuillermoz Fra AG2R + 00' 06''
4. Sebastien Reichenbach Zwi FDJ + 00' 06''
5. Julian Alaphilippe Fra Etixx-Quick Step + 00' 22''
6. Serge Pauwels Bel Team Dimension Data + 00' 25''
7. Pierre Rolland Fra Cannondale + 00' 25''
8. Ilnur Zakarin Rus Team Katusha + 01' 30''
9. Daniel Navarro Spa Cofidis + 01' 30''
10. Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 02' 08''
13 Wout Poels NED Team Sky + 03' 07''
22 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 03' 07''
29 Stef Clement NED IAM Cycling + 04' 35''
60 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 16' 41''
67 Dylan van Baarle NED Cannondale + 19' 02''
70 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 21' 03''
71 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 21' 03''
89 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 21' 53''
113 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 26' 32'
117 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 26' 32'
132 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 28' 07''
142 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 28' 07''
159 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 29' 10''
183 Daniel MC Lay GBr Fortuneo + 31' 45''

Algemeen klassement na de vijftiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 68h 14' 36''
2. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 01' 47''
3. Adam Yates GBr Orica + 02' 45''
4. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 59''
5. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 17''
6. Romain Bardet Fra AG2R + 04' 04''
7. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 04' 27''
8. Tejay van Garderen VS BMC Racing Team + 04' 47''
9. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 05' 03''
10. Fabio Aru Ita Astana + 05'16''
24 Stef Clement NED IAM Cycling + 36' 17''
30 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 48' 23''
34 Wout Poels NED Team Sky + 59' 17''
42 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin +1h 09' 52''
58 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin +1h 31' 21''
67 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +1h 45' 17''
98 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +2h 10' 48''
105 Dylan van Baarle NED Cannondale +2h 19' 02''
129 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +2h 33' 39''
144 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 40' 15''
158 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +2h 48' 43''
161 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +2h 50' 13''
172 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +2h 55' 49''
183 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +3h 26' 14''

Klassement groene trui na vijftiende etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 340
2 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 278
3 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 228
4 Bryan Coquard Fra Direct Energie 145
5 Andre Greipel Dui Lotto Soudal 128


Klassement witte trui na vijftiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 68h 17' 21'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 03' 03'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 16' 20'
4 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 25' 14'
5 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 45' 38'


Klassement bolletjestrui na vijftiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Rafal Majka Pol Tinkoff 127
2 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 90
3 Daniel Navarro Spa Cofidis 69
4 Serge Pauwels NED Team Dimension Data 62
5 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin 58


Ploegenklassement na vijftiende etappe

# Team Land Tijd
1 Movistar Team Spa 204h 44' 46''
2 Team Sky GBr + 07' 08''
3 BMC Racing Team VS + 09' 40''
4 Astana Kaz + 38' 59''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10
147 Jurgen van den Broeck Bel Katusha 12 DNS
178 Angelo Tulik Fra Direct Energie 12
201 Simon Gerrans Aus Orica 13 DNS
121 Thibaut Pinot Fra FDJ 13 DNS
68 Edward Theuns Bel Trek-Segafredo 13
82 Matti Breschel Den Cannondale 14
71 Mathias Frank Zwi IAM Cycling 14
164 Jens Debusschere Bel Lotto Soudal 15 DNS
15 Jesús Herrada Spa Movistar 15

Suljovic stuurt Bunting naar huis op World Matchplay

Mensur Suljovic heeft zondag middag de tweede ronde van de World Matchplay weten te halen. De Oostenrijkse darter won na een vroege brak van Stephen Bunting. Het werd 10-8. Voor Kim Huybrechts zit het toernooi erop. Hij verloor met dezelfde cijfers van Gerwyn Price.

Bunting aan de partij en kreeg in de derde leg to een break om de o ren. De Engelsman herstelde dat nog, maar een leg later was hij scorend wisselvallig. Bunting gooide dubbel twintig niet voor een 145 finish, waarna een 76-finish van Suljovic wel raak was. Suljovic bevestigde de break nu wel met een 134-finish voor 4-2.

Suljovic bleef deze break vasthouden. In zijn eigen leg bleef hij Bunting telkens een stap voor. De Oostenrijker bleef zeer solide met een gemiddelde rond de 100 punten per beurt. Bunting bleef met ondanks een gemiddelde van 102,48 met lege handen achter.

Huybrechts heeft een negatief record weten te evenaren. Het was zijn zesde deelname aan de World Matchplay en ging voor de zesde keer in de eerste ronde onderuit. Hij deelt dat record met Eric Bristow en Robert Thornton, die zaterdag voor het eerst wel wist te winnen. 

Price kwam 4-3 voor, waarna Huybrechts mede met een 124 als een 153-finish tot 4-6 kwam. Het werd 5-7, waarna Huybrechts weinig meer raakte. Price kwam langszij en sloeg vervolgens toe. Met een 88-finish besloot hij de partij. 

Er werden zondagmiddag nog twee partijen gespeeld. Terry Jenkins won met 10-7 van Justin Pipe en Ian White versloeg Daryl Gurney met 10-2. 

Het toernooi gaat zondagavond verder met vier wedstrijden. James Wade speelt tegen Mercyn King en Adrian Lewis treedt aan tegen Mark Webster. De overige wedstrijden zijn Gary Anderson - Alan Norris en Peter Wright - Joe Cullen. 

Beveiligers schieten op samenzweerders

De Turkse autoriteiten vermoeden dat op of bij het tweede vliegveld van Istanbul, in het Aziatische deel van de stad, zich nog samenzweerders schuilhouden. Bewakers hebben zondag op de luchthaven Sabiha Gökçen, vernoemd naar de eerste vrouwelijke gevechtspiloot, waarschuwingsschoten gelost. De vermoedelijke coupplegers vuurden niet terug.

Volgens een regeringswoordvoerder zijn er arrestaties verricht. Ook zijn er nog schermutselingen gemeld op een luchtmachtbasis in Konya, in centraal Turkije. "De situatie is onder controle."

Beveiligers schieten op samenzweerders
Beveiligers schieten op samenzweerders (Foto: ANP)

'Dader Nice bereidde aanslag grondig voor'

Waarom Mohamed Lahouaiej Bouhlel vorige week op de strandboulevard in de Zuid-Franse stad Nice 84 mensen doodreed met een vrachtwagen, is nog altijd in nevelen gehuld. Duidelijk is wel dat de 31-jarige Tunesiër zijn daad grondig voorbereidde. Zo had hij de voetgangerszone op de twee voorafgaande dagen meerdere keren verkend, meldden Franse media op basis van bronnen bij het onderzoek.

Volgens de televisiezender BFM stuurde Bouhlel kort voor de aanslag nog een sms waarin hij om "meer wapens" vroeg. Hij stuurde het verzoek naar een van de mannen die later door de politie werden opgepakt.

Jabeur Lahouaiej Bouhlel zei dat zijn broer op de middag voor de aanslag voor het laatst met hem getelefoneerd had. Hij stuurde van zichzelf een foto te midden van feestvierende mensen in de Franse stad. Volgens Jabeur stond zijn broer lachend op de foto, maar de foto zelf liet hij niet zien.

'Dader Nice bereidde aanslag grondig voor'
'Dader Nice bereidde aanslag grondig voor' (Foto: ANP)

Springruiter Schröder slechts reserve op Spelen

Springruiter Gerco Schröder is niet geselecteerd voor de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen. Schröder, die vier jaar geleden in Londen nog individueel en met het team zilver won, gaat alleen als reserve mee naar Rio.

Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam (SFN Zenith) zit uiteraard wel in de selectie. Daarnaast koos bondscoach Rob Ehrens voor Harrie Smolders (Emerald), Maikel van der Vleuten (VDL Groep Verdi) en Jur Vrieling (VDL Zirocco Blue).

"Ik ben heel blij met dit team", zei Ehrens zondag bij de presentatie van zijn selectie. "Alle vijf ruiters hebben kampioenschapservaring en kunnen het karwei echt afmaken als het moet. We horen bij de favorieten. De vijf paarden zijn 'fit-to-compete', we gaan ervoor."

Ritzege Pantano in Tour

De vijftiende etappe in de Tour de France, van Bourg-en-Bresse naar Culoz, is gewonnen door Jarlinson Pantano. De Colombiaan van IAM Cycling was zijn medevluchter Rafal Majka te snel af. De Pool is wel de nieuw drager van de bolletjestrui. Christopher Froome behield het geel.

Vanuit de start was het onrustig en diverse renners probeerden tevergeefs op avontuur te gaan. Zakarin en Majka wisten wel een gaatje te slaan. Achter de twee een groep van zo'n 25 man met onder meer Nibali, Slagter, Van Baarle, Tom Dumoulin en Clement. Die groep wist Zakarin en Majka bij te halen. De groep kreeg de zegen van het peloton en bouwde een maximale voorsprong op van nabij de zeven minuten.

Dylan van Baarle ontsnapte vervolgens uit de kopgroep. Dumoulin reed vervolgens vrij eenvoudig naar hem toe. Dumoulin vond het niet snel genoeg gaan en reed bij zijn landgenoot weg. Nibali was inmiddels ook weggesprongen, kreeg Jarlinson Pantano en Alexis Vuillermoz mee, en probeerde zich bij Dumoulin aan te sluiten. Vlak voor de eerste beklimming van de Grand Colombier wisten de drie zich bij Dumoulin aan te sluiten. De rest van de oude kopgroep zat er niet ver achter.

Pozzovivo moest al vrij snel tijdens de beklimming weer lossen en een deel van de oude kopgroep keerde terug. Nibali en ook Dumoulin moesten vervolgens lossen. Zeven man reden nu aan kop: Majka, Durasek, Reichenbach, Zakarin, Navarro, Vuillermoz en Pauwels. Vijf renners wisten nog aan te sluiten waaronder geen Nederlanders. Zakarin versnelde vervolgens en kreeg Majka mee. Majka was als eerste boven. Achter de twee was het Alaphilippe die als derde over de top ging op een halve minuut achterstand met net daarachter Pantano. Deze vier wisten elkaar te vinden in de afdaling. Alaphilippe kwam vervolgens ten val en omdat hij op een fiets moest wachten verloor hij veel tijd.

Majka en Pantano gingen met een kleine minuut voorsprong op de achtervolgers voor de tweede keer beginnen aan de Colombier. Achttien kilometer voor de finish reed Majka weg bij de Colombiaan. Aru en Valverde probeerden weg te rijden uit de groep met favorieten, maar echt veel ruimte kregen ze niet. Datzelfde gold even later voor Bardet. Majka was weer als eerste boven voor Pantano en Reitenbach. Dankzij een wereldse afdaling sloot Pantano weer aan bij Majka. De twee gingen strijden om de ritwinst en Pantano was Majka te snel af in de eindsprint. De groep met favorieten, waar Van Garderen uit wegviel, kwam op ruim drie minuten na Pantano over de meet.

Erdogan nog lang niet klaar met 'jodenjacht' op Gülenisten

Führer Erdogan is nog lang niet klaar met zijn zuiveringen en razzia’s op Gülen-aanhangers. Zijn jachtdrift beperkt zich ook niet tot de Turkse grenzen. Ook internationaal zou de ontketende Turkse despoot graag zien dat andere landen fans van Fethullah Gülen uitleveren. Geen gehoor geven aan die eisen is automatisch een oorlogsverklaring, verklaarde Turkije eerder.

De Turkse reïncarnatie van Adolf Hitler omschrijft de Gülen-aanhang als een kankergezwel of virus waar je best wel een beetje genocide op mag plegen. Het zijn dan ook niet de eerste genocide-ervaringen voor de Turken. Eerder poogden ze al om de Koerden Armenen van de wereld te vagen. Dat mislukte echter en ligt daardoor heden ten dage nog steeds zeer gevoelig bij de sterk nationaal-sociaal georiënteerde Erdogan-Turk.

De ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken hebben nu de heilige opdracht gekregen om landen op te dragen de ‘Gülenisten’ over te dragen en uit te leveren aan Turkije zodat deze schadelijke individuen op passende wijze vernietigd onschadelijk gemaakt veroordeeld kunnen worden.

Als Poetin iets van dit soort streken zou laten zien was het universum te klein geweest om de westerse afkeuring te kunnen bevatten, echter gaat het hier om NAVO-’vriend’ Erdogan en dan reageren de propagandisten en mensenrechtenorganisaties liever iets gematigder.

Zo reageerde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault dat een staatsgreep nog geen excuus is om als een gek razzia’s, te gaan houden. De Turkse premier Yildirim liet echter direct weten dat de drijfjacht, die 'grote schoonmaak’ wordt genoemd, op de 'nieuwe joden', die de Gülenisten dan eigenlijk zijn, eerder opgevoerd dan gematigd zal worden.

Dat de staatsgreep niet geslaagd is heeft Erdogan in ieder geval een godenstatus onder de ultra-nationalistische Turken opgeleverd. Daar maakt de Turkse opperdespoot dan ook graag gebruik van. Hij heeft het volk opgeroepen om massaal Gülenisten aan hun haren naar de slachtrechtbanken te slepen.

Handig als je van je buurman af wilt om de buurvrouw of diens dochter aan je harem toe te kunnen voegen; gewoon zeggen dat ze Gülenist zijn en alles is geoorloofd.

De stand is op dit moment dat er al 6000 mensen zonder een aangetoonde verdenking zijn opgepakt. Een vermoeden is al genoeg. Om te voorkomen dat er rechters zijn die menen de wet te moeten handhaven, zijn er uit voorzorg en ter intimidatie ook 2745 rechters opgepakt.

Middelkoop redt Nederlandse eer in Davis Cup

Matwé Middelkoop heeft de Nederlandse eer gered in de ontmoeting met Rusland in de Davis Cup. Hij won de laatste partij van Aslan Karatsev waardoor de eindstand in de ontmoeting 4-1 werd.

De ontmoeting was al beslist toen de Russen gisteren het dubbelspel wonnen en een beslissende 3-0 voorsprong namen. Eerder vandaag verloor Robin Haase zijn derde partij van dit weekend.  Konstantin Kravtsjoek was met 6-4 en 7-6 (5) te sterk.  Middelkoop was vervolgens in de vijfde partij in drie sets te sterk voor Karatsev. Het werd 4-6, 6-1 en 6-4.

Rusland mag nu een promotie/degradatiewedstrijd om een plek in de wereldgroep spelen. Nederland zal later dit jaar tegen Zweden moeten voorkomen dat het nog verder degradadeert.

Aanpassing reisadvies Ankara en Istanbul

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zondag het reisadvies voor Ankara en Istanbul aangepast. Het 'alleen noodzakelijk' is veranderd in 'let op'. Het ministerie komt met die wijziging omdat de rust in beide steden is teruggekeerd. Wel adviseert Buitenlandse Zaken in heel Turkije alert te blijven en mensenmassa's en demonstraties te mijden.

Aanpassing reisadvies Ankara en Istanbul
Aanpassing reisadvies Ankara en Istanbul (Foto: ANP)

Luchtruim Incirlik weer open, samenzweerders opgepakt

Erdogan eiste in krachtige bewoordingen van de Verenigde Staten (VS) de uitlevering van Fetullah Gülen. Uitblijven van die uitlevering zou gevolgen hebben volgens Erdogan. Nu blijkt de Amerikaanse NAVO-basis Incirlik afgesloten van de buitenwereld door locale Turkse autoriteiten. Volgens insiders heeft dit te maken met druk uitoefenen op de VS om Gülen uit te leveren, schrijft de Telegraaf.

De VS hebben inmiddels gereageerd met het uitvaardigen van een vliegverbod tussen Turkije en de VS bij monde van de US Federal Aviation Administration (FAA). Ook de Amerikaanse ambassade heeft een waarschuwing doen uitgaan dat VS-burgers het gebied rond Incirlik moeten mijden. Er zouden geweervuur en explosies zijn gehoord rond de NAVO-basis. Het veiligheidsniveau rond de basis is verhoogd naar ‘Force protection condition Delta’, zodat nu alle militairen gewapend rondlopen.

Op de basis zouden ook Amerikaanse kernwapens aanwezig zijn. Rond de basis zouden er Turkse tanks opgesteld staan. Tevens zijn alle toegangswegen, elektriciteit en het luchtruim afgesloten. De bombardementen op de islamitische Staat liggen hierdoor ook stil. De Turkse basiscommandant van Incirlik wordt verdacht van betrokkenheid bij de staatsgreep.

Op de NAVO-basis zijn niet alleen Amerikanen en Turken gelegerd. De Royal Air Force en de Royal Saudi Air Force gebruiken de basis ook. Tevens zijn er Duitsers gelegerd.

Update 15.38 uur
The Wall Street Journal meldt dat de Turkse autoriteiten generaal Bekir Ercan Van, bevelhebber van de Incirlik luchtmachtbasis hebben gearresteerd. Ook een politieofficier en nog diverse andere personeelsleden zijn opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan de staatsgreep.

Een woordvoerder van de VS zegt dat de Turken zo snel als mogelijk de gearresteerde generaal zullen vervangen. De woordvoerder meldde verder dat de basis was afgesloten om te voorkomen dat er samenzweerders zouden ontsnappen. Eerder was er al een helikopter met officieren gevlucht naar Griekenland.

Volgens Amerikaanse militaire woordvoerders is het luchtruim nu weer geopend om de aanvallen op Islamitische Staat voort te kunnen zetten.

Update 15.14 uur
Waar de NAVO tijdens de staatsgreep in Turkije binnen enkele uren reageerde op de coup, is het nu opmerkelijk stil rond de gijzeling door Turkije van hun basis Incirlik. Zowel in de mainstream media als op de social media is de organisatie oorverdovend stil. Op Flightradar24 is te zien dat vlucht KL1613 ondertussen zonder incidenten behouden is aangekomen in Istanboel.

Update 11.31 uur
Het Leidsch Dagblad meldt dat er geen Nederlands algemeen vliegverbod is zoals tussen Amerika en Turkije. Zondagochtend om 11.35 uur zal vlucht KL1613 volgens plan vertrekken. Ook KL1617 zal vanavond zoals gepland vertrekken om 20.30 uur.

Update 04.36 uur
Volgens The Sun zou Erdogan geroepen hebben dat een land dat Gülen niet uitlevert geen vriend is. “Het Turkse staatshoofd gelooft dat zijn oude vijand Fetuhllah Gülen het brein achter het complot is om hem omver te werpen en zei dat elk land dat Gülen bijstand verleent geen vriend is van Turkije en in oorlog is met Turkije.

Update 03.20 uur
The Denver Post zegt dat de VS uitlevering van Gülen zou overwegen als de Turken met bewijs komen van zijn betrokkenheid bij de coup. John Kerry waarschuwde echter al dat dit bewijs niet zonder slag of stoot wordt aangenomen. Erdogan beschuldigt Gülen er al langere tijd van de Turkse regering omver te willen werpen. Washington heeft daar echter nooit enig bewijs van kunnen vinden.

Gülen is een ‘afvallige’ die een andere vorm van islam voorstaat. Daarin is ruimte voor scholing, denktanken en een gevarieerd media aanbod. In een verklaring heeft Gülen de coup sterk veroordeeld. “De overheid moet gevormd worden door een proces van vrije en eerlijke verkiezingen. Ik bid tot god voor Turkije, de Turken en een ieder die op dit moment in Turkije verblijft dat deze situatie snel en vredig wordt opgelost.”

Update 02.57 uur
Het Algemeen Dagblad weet dat er overleg wordt gevoerd om de luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië en Irak zo snel mogelijk weer te hervatten. John Kerry, Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken, heeft zijn Turkse collega opgeroepen om de focus op de strijd tegen Islamitische Staat te houden.

Tevens sprak hij de Turkse regering aan over geruchten dat de VS achter de coup zouden zitten. Kerry zei dat dit soort roddels de relatie tussen de twee NAVO-landen geen goed doet. Aan de Turkse minister Mevlut Cavosolglu is aangeboden te helpen met het onderzoek naar de coupplegers.

Amerikaanse analisten maken zich zorgen dat de zuiveringswoede van Erdogan ten koste gaat van de sterkte van het Turkse leger waardoor dit minder sterk kan worden in de strijd tegen Islamitische Staat.

Update 02.35 uur
Pentagon woordvoerder Peter Cook laat in een bericht op de site van Incirlik weten dat iedereen op de basis veilig is. Er worden stappen ondernomen om de veiligheid van personeel en hun families op de basis te blijven garanderen. De basis draait op eigen noodstroom en het afsluiten van de elektriciteit heeft verder geen gevolgen voor activiteiten op de basis.

Aboutaleb roept Turken op kalm te blijven

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam roept leden van de Turkse gemeenschap in Nederland op kalm te blijven en de politieke spanningen in Turkije niet over te brengen naar Nederland. Aboutaleb ziet een stijging van spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. "Ik roep beide groepen op kalm te blijven", zei hij zondag.

President Erdogan beschuldigde Gülen, die in ballingschap in de VS leeft, ervan het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep van vrijdagavond en eist diens uitlevering. Gülen, vroeger een kompaan van Erdogan, ontkent elke betrokkenheid.

Enkele honderden mensen hebben zaterdag in Rotterdam betoogd tegen de mislukte couppoging in Turkije.

Aboutaleb zei ook bereid te zijn gesprekken te leiden tussen beide Turkse groeperingen "Als dat gewenst is, zal ik dat zeker niet nalaten", aldus de burgemeester. Hij heeft eerder ook bijeenkomsten geleid tussen leden van de Turkse en Koerdische gemeenschap in Rotterdam om de spanningen weg te nemen tussen deze groeperingen.

Aboutaleb roept Turken op kalm te blijven
Aboutaleb roept Turken op kalm te blijven (Foto: ANP)

Regen zorgt voor enerverende MotoGP-race Duitsland

Marc Marquez heeft een bizarre Grand Prix van Duitsland in de MotoGP gewonnen. Op de Sachsenring vertrok men in natte omstandigheden, maar de opdrogende baan zorgde tijdens de race voor flinke chaos. Marquez profiteerde daar optimaal van en won voor de zevende keer op rij op de Sachsenring.  

Marquez pakte de kop bij de start, maar moest dat al snel inleveren bij Valentino Rossi. Regenspecialist Andrea Dovizioso kwam eveneens goed naar voren zetten en nam plek twee over, terwijl Danilo Petrucci zich voor in de strijd kwam mengen. Hector Barbera kende vanaf plek twee een mindere start en viel terug naar plek vijf, voor de fantastisch vertrokken Jack Miller - gestart vanaf plek zestien. Dovizioso liet zijn regenkunsten al snel zien en pakte de leiding, die hij kort daarna af moest staan aan nóg een echte regenrijder: Petrucci.

Ondertussen was de baan nat en dus bakte wereldkampioen Jorge Lorenzo er niet heel veel van. De Spanjaard is niet bepaald fan van het rijden in de regen en dat bleek: na enkele ronden lag hij op de dertiende plek, nog wel voor toppers als Maverick Viñales. Marquez wist voorin niet wat hem overkwam, want Miller kwam ineens voorbij de Spanjaard. De Australiër won weliswaar de drijfnatte race in Assen, doorgaans is hij in de top-10 nauwelijks te vinden. 

Na tien ronden was het ineens even chaos op de baan, want uitgerekend de knappe leider Petrucci ging onderuit. Daar bleef het niet bij, want een paar bochten later reed Marquez op volle snelheid het grind in, maar hij kon overeind blijven en kwam terug op de baan op plek negen. Barbera profiteerde en greep gelijk een podiumpositie door Miller in te halen, terwijl Petrucci naar binnen ging voor een nieuwe motor. 

Barbera had er goed de sloffen in, want terwijl de baan langzaam iets droger begon te worden pakte hij tigvoudig wereldkampioen Rossi in en nam hij de tweede plek over. Twaalf ronden voor het einde was het Marquez die als eerste het lef toonde om naar binnen te gaan en op een motor met slicks - de droogweerbanden - te stappen. Dat leek gelijk uit te betalen, want al snel was hij maar liefst vier á vijf seconden per rondje sneller dan de rest. 

Het team van Rossi had inmiddels de motor met slicks klaarstaan, maar Il Dottore leek een blunder te begaan en het team te negeren: hij reed nog een ronde door, net als Dovizioso, Barbera en de rest. Marquez lag inmiddels al op plek zes en bleef alleen maar versnellen: zeven seconden per rondje was het verschil al. Zeven ronden kwam ook de rest van de kopgroep naar binnen, behalve Miller. De Australiër lag op kop maar zag Marquez razendsnel naderen, terwijl Rossi en co terugvielen tot plek vier en verder.

Opvallend genoeg bleek dat Rossi wéér op intermediates naar buiten was gestuurd, wat hem alsmaar meer tijd leek te kosten. Scott Redding lag - mijlenver achter Marquez - op de tweede plek, maar reed nog wel op half-kapotte intermediates. Hij werd achtervolgd door een groep met Dovizioso, Cal Crutchlow, Iannone en Pedrosa. 

Crutchlow was degene die in de slotronden een geweldig tempo vond en hij kon in de laatste ronde dan ook zijn landgenoot Redding aanvallen en de tweede plek overnemen. Marquez kwam staand op zijn motor als eerste over de finish, voor Crutchlow en Dovizioso, die in de laatste bochten nog voorbij Redding reed. Iannone pakte plek vijf, voor Pedrosa, Miller, Rossi en Barbera. 

Na aanslag Nice nog 18 mensen in levensgevaar

Drie dagen na de aanslag in Nice verkeren nog achttien gewonden in levensgevaar, onder wie een kind. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, zondag gezegd.

In totaal verblijven nog 85 slachtoffers in ziekenhuizen, 29 van hen liggen op de intensive care.

In de Zuid-Franse stad werden donderdag 84 mensen gedood toen een 31-jarige man met een vrachtwagen moedwillig op de Promenade des Anglais op de menigte in reed. Meer dan driehonderd mensen raakten gewond.

Na aanslag Nice nog 18 mensen in levensgevaar
Na aanslag Nice nog 18 mensen in levensgevaar (Foto: ANP)

Rita Ora brengt nacht door bij Lewis Hamilton

Het heeft er alle schijn van dat Rita Ora en autocoureur Lewis Hamilton een stel zijn. Volgens The Sun heeft Rita de nacht doorgebracht bij de snelle Brit. De tabloid heeft zelfs foto's van de twee.

Rita was vorige week toeschouwer bij de GP van Groot-Brittannië. Die won Hamilton, terwijl 'onze' Max Verstappen tweede werd. Daarna bezocht ze een feestje dat Lewis samen met tennisster Serena Williams had georganiseerd.

Na afloop hebben Rita en Lewis nog verder gefeest in het huis van de popster. Daar werd Lewis enkele uren later gespot toen hij de woning verliet.

Bronnen zeggen tegen The Sun dat Lewis en Rita van elkaar genieten. "Ze worden steeds closer."

Rita Ora brengt nacht door bij Lewis Hamilton
Rita Ora brengt nacht door bij Lewis Hamilton (Foto: BuzzE)

'Britten wacht milde recessie'

Het Verenigd Koninkrijk staat een "korte milde recessie" te wachten rond het begin van volgend jaar. Op dat moment raakt de uitslag van het brexit-referendum onder meer de huizenprijzen, werkgelegenheid en de uitgaven in het land. Dat schrijft accountant EY in een rapport over de brexit dat maandag zal worden gepubliceerd.

De onderzoekers voorspellen dat de economische groei van de Britten in 2017 uitkomt op 0,4 procent, waar in eerdere ramingen werd uitgegaan van 2,6 procent. Daarbij wordt verwacht dat de Britse centrale bank eind 2016 de rente tot nul zal verlagen.

Ook sluit EY belastingverlagingen niet uit om de economische schok die een brexit met zich meebrengt op te vangen.

Afzet
Volgens het rapport doet de uitslag van het referendum het vertrouwen van de Britse consument geen goed. Daarnaast wordt een permanente verlaging van de Britse afzet en productiviteit voorzien.

De bedrijfsinvesteringen zullen volgend jaar naar verwachting 2 procent dalen. Daarbij zal de werkloosheid in 2019 zijn gestegen naar ruim 7 procent. Dat is nu nog 5 procent van de Britse beroepsbevolking. De consumentenbestedingen zullen naar verwachting met 0,6 procent dalen in 2017, waarbij de Britten vooral minder bereid zullen zijn om grote uitgaven te doen.

Verder valt in het rapport te lezen dat de huizenprijzen door de bank genomen met 4 procent zullen dalen. De export is het enige lichtpuntje en zal naar verwachting volgend jaar met 3,4 procent stijgen, vooral door de stevige daling van het pond.

'Britten wacht milde recessie'
'Britten wacht milde recessie' (Foto: ANP)

Voedselhulp aan vluchtelingen in niemandsland

Nederland levert voedselhulp aan circa 60.000 Syrische vluchtelingen die vastzitten in het niemandsland tussen de grenzen van Jordanië en Syrië. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft daartoe besloten op verzoek van het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP).

De Syrische vluchtelingen komen Jordanië niet meer in na een aanslag op Jordaanse grenswachten vorige maand. Wel stelt de Jordaanse overheid het niemandsland korte tijd open voor humanitaire hulp.

Minister Lilianne Ploumen zegt dat de vluchtelingen verstoken zijn van alle basisbehoeften. "Mensen dreigen ondervoed te raken en kampen mogelijk met ziektes. Nu de kans zich voordoet te helpen, moeten we die meteen grijpen."

Nederland levert een extra bijdrage van 400.000 euro, zodat meer voedselhulp kan worden gegeven.

Voedselhulp aan vluchtelingen in niemandsland
Voedselhulp aan vluchtelingen in niemandsland (Foto: ANP)

Twitter viert bestaan van emoji

Het is zondag World Emoji Day en dat was voor Twitter aanleiding om eens onderzoek te doen naar het gebruik van de kleine afbeeldingen op het sociale netwerk. Dat levert interessante inzichten én een speciale emoji op.

Zo bleek na de release van het album Lemonade van Beyoncé het gebruik van de citroenemoji ineens fors toe te nemen. Ook het plaatje van de bij nam een grote vlucht. Beyoncé staat immers bekend als Queen Bee. De spectaculaire winst van F1-coureur Max Verstappen leidde ertoe dat de Nederlandse vlag in combinatie met een gouden beker veelvuldig werden gebruikt in tweets.

Andere opvallende feiten: de bieremoji is populairder dan die voor koffie. Het aapje dat het meest wordt gebruikt is het aapje met de handen voor de ogen. Er zijn meer tweets met een volledig hart dan met een gebroken hart. Van de gezichtsemojis is vooral 'tranen met tuiten lachen' populair.

Twitter viert zondag het gebruik van de emoji's met een speciale emoji, die je kunt activeren door een tweet te sturen met de hashtag WorldEmojiDay.

Twitter viert bestaan van emoji
Twitter viert bestaan van emoji (Foto: BuzzT)

'Amy Winehouse deed zelfmoordpoging'

Twee maanden voor haar tragische dood heeft Amy Winehouse een zelfmoordpoging gedaan. Dat zegt haar ex-man Blake Fielder-Civil in een vraaggesprek met The Sun. Het is deze maand vijf jaar geleden dat Amy overleed aan alcoholvergiftiging.

Blake vertelt aan de Engelse tabloid dat Amy hem belde om te vertellen dat het hun trouwdag was. Het telefoontje kwam echter ongelegen. Het nieuwe liefje van Blake was aan het bevallen. Daarom hield hij het gesprek met zijn ex kort.

Een dag later belde Blake Amy terug om te vertellen dat hij vader was geworden en om excuses te maken vanwege het feit dat hij geen tijd voor haar had. "Toen vertelde Amy dat ze zich had gesneden. Heel erg had gesneden."

Verslaafd
Blake en Amy waren van 2007 tot 2009 met elkaar getrouwd. In die periode waren ze beiden flink verslaafd aan de heroïne. "Na onze scheiding waren de mensen rondom Amy dolblij dat ze niet meer met mij was. Daar waren ze meer mee bezig dan met de gezondheid van Amy, terwijl er nog een hoop moest gebeuren met haar", zegt Blake nu.

Over zijn eigen rol in het overlijden van de zangeres is hij niet mild. "Ook ik heb er schuld aan." Blake is ervan overtuigd dat Amy uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd. "Ze wist hoeveel drank ze aankon. Als ervaren drinken wist ze dat dondersgoed." Hij vermoed dat Amy hoopte dat er iemand langs zou komen om haar te helpen. "Maar dat gebeurde niet en zo dronk ze zich helemaal alleen de dood in."

'Amy Winehouse deed zelfmoordpoging'
'Amy Winehouse deed zelfmoordpoging' (Foto: BuzzE)

Spoedoverleg bij Turkse centrale bank

Beleidsmakers van de Turkse centrale bank en leden van de Turkse vereniging van banken zijn zondag voor spoedoverleg bijeengekomen. Ze bespreken manieren om de invloed van de mislukte couppoging op de financiële markt in het land te minimaliseren.

Volgens de bank zal alles in het werk worden gesteld om de financiële stabiliteit te beschermen. Onder meer zal aan banken een onbeperkte liquiditeit worden verschaft. Ook in het weekend zullen de systemen van de centrale bank bereikbaar zijn. Later deze week wordt beslist over financieringskosten.

Sinds de tanks op vrijdagavond door de straten van onder meer Istanbul en Ankara rolden, verloor onder meer de Turkse lira fors aan waarde. De munt zakte tot zijn laagste niveau ten opzichte van de dollar in acht jaar tijd. De handel in aandelen en obligaties was op dat moment al gestopt en zal maandag worden hervat.

Uitgesteld
Naar verluidt heeft de Turkse Sekerbank de uitgifte van omgerekend 272 miljoen euro aan obligaties tot nader order uitgesteld. De bank heeft beleggersbijeenkomsten die voor zondag in Azië, Europa en het Midden-Oosten gepland stonden geannuleerd.

Volgens kenners denken investeerders wel twee keer na alvorens in Turkse rentevaste waardepapieren te investeren. "In ieder geval totdat meer duidelijk is in hoeverre de politieke situatie is gestabiliseerd", zo klinkt het.

Spoedoverleg bij Turkse centrale bank
Spoedoverleg bij Turkse centrale bank (Foto: ANP)

Peiling: Geen peiling

Geen peiling van Maurice de Hond deze zondag. Maurice is waarschijnlijk op vakantie of de lange arm van Erdogan heeft hem in een nekklem.

Op de overzichtssite Frontbencher is te zien dat ook de andere peilers het laten afweten. TNS NIPO gaf op 2 juli nog een laatste teken van leven. I&O Research liet op 10 juni voor het laatst van zich horen. Eenvandaag gaf er op 28 juni de brui aan en voor IPSOS was op 7 juli het laatste teken van leven.

Mocht u dus stuurloze, radeloze en verward pratende mensen in driedelig pak of mantelpak op straat tegen komen, ontwijk deze dan en ga niet een discussie aan. Het zijn zeer waarschijnlijk politici die even niet weten wat ze aanmoeten en daarom het risico nemen om de kloof tussen politiek en burger over te steken. Uiteindelijk zullen de dwalers na enige tijd vanzelf weer de ivorentoren van herkomst opzoeken.

Mooie beelden van 'helmcamera' in de paardensport

Dit weekeinde staat in Aken een van de belangrijkste paardensportwedstrijden van het jaar op het programma. Voor veel landen wordt hier het olympische team in de verschillende disciplines - springen, dressuur en paardensport - definitief bepaald.

Eventing bestaat uit drie losse onderdelen: dressuur, springen en de cross-country, een soort hindernisloop. Bij dat laatste onderdeel nam de Duitse Ingrid Klimke zaterdag een camera op haar helm mee. Dat leverde voor de liefhebber mooie beelden op van haar rit op Horseware Hale Bob, waarbij je Klimke haar paard onder meer aan hoort moedigen. "Super, Bob! Vamos!"

(Bron: YouTube)

Chaotische Moto2-race beslist op centimeters

Johann Zarco heeft de Grand Prix van Duitsland in de Moto2 gewonnen. De Fransman was een van de weinige toppers die in de enerverende race niet onderuit gingen en daar maakte hij optimaal gebruik van op de natte Sachsenring. 

De start was voor Zarco, maar polesitter Takaaki Nakagami sloeg al snel terug en kreeg Alex Rins mee. Wereldkampioen Zarco kreeg het vervolgens aan de stok met de Duitser Johan Folger en diens verrassend sterke landgenoot Marcel Schrötter, die de Fransman beiden inhaalden. De droom op een sensationeel thuispodium voor Schrötter was echter al snel afgelopen: hij ging hard onderuit.

Schrötter zou niet de enige zijn die onderuit ging en ook niet de hoogst geklasseerde rijder. Niet veel later was het namelijk de beurt aan leider Nakagami, die onderuit schoof en zijn zege letterlijk in het water zag vallen. Folger rook zo zijn kans en viel direct Rins aan, wat de Duitser de leiding bracht. Dat duurde ook niet al te lang, want halverwege de race lag hij weer op de vierde plek, vrij ruim achter het leidende groepje: Rins, Zarco en Franco Morbidelli.

Met acht ronden te rijden zat Rins flink in de problemen: zijn rondetijden kelderden en hij werd aangevallen door Folger, die onder luid gejuich van het lokale publiek de derde plek pakte. Toch kwam Rins gelijk daarna weer op een podiumplek, want voor de tweede keer in de race ging de leider onderuit, Morbidelli dit keer. 

Dat Rins alsnog een podiumplek zou pakken bleek helaas voor hem een utopie, want drie ronden voor het einde schoof ook de Spanjaard onderuit. Dit keer kon Julian Simon profiteren, want hij lag plotseling op de derde plek, ruim achter Zarco en Folger. Die twee gingen in de slotronde nog volop met elkaar de strijd aan. Folger deed in de laatste bocht met een ultieme poging en leek het zelfs nog af te maken, maar Zarco reed een paar centimeter voor zijn concurrent over de streep. 

Simon kwam als derde over de streep en pakte zo zijn eerste podiumplek sinds Valencia 2012. 

Kamerleden krijgen regenboogkleurtje van Turkse Nederlanders

Kamerleden ergeren zich alle kleuren van de regenboog aan de ‘Turkse Nederlander’. Hierbij worden de kleuren groen en geel opvallend vaak positief gediscrimineerd. Volgens de Kamerleden Han Ten Broeke (VVD) en Sadet Karabulut (SP) is dit een schoolvoorbeeld van zeer slechte integratie.

Aanleiding tot de ergernis waren de juichende Turken in Nederland die massaal verzameld waren in Rotterdam, compleet met Turkse vlaggen. Bij gebrek aan tanks en soldaten in Nederland werd er gepoogd een cameraploeg van de NPO te lynchen. Volgens de Turken in Nederland zendt de NPO toch alleen maar leugens uit over hun grote goddelijke lijder leider, dus een beetje geweld tegen die onwelgevallige pers is best op zijn plaats. De grote geitenneuker leider geeft immers zelf het voorbeeld hoe je als Turk met de pers dient om te gaan om tot de juiste berichtgeving te komen.

Geert Wilders en Martin Bosma (PVV) zien dat echter toch anders. Die zeggen dat de Turkse grens nog niet over die van Nederland is heen geschoven tijdens de mislukte coup. Tevens stippen de PVV’ers een andere vorm van discriminatie aan. Die van discriminatie op basis van Nederlandse nationaliteit.

"Dit is Nederland. Niet Turkije", twittert PVV-leider Wilders daarover. Kamerlid Martin Bosma (PVV), weet dat zulk vertoon van geweld met Nederlandse vlaggen niet getolereerd zou worden. Dan zou de NPO volgens hem met het schuim op de bekken weken lang schreeuwen over ’extreem-rechts’ en ’nationalisme’.

Tevens is de kans groot dat er dan ineens weer stapels voorgedrukte aangifteformulieren uit politieprinters vliegen, politieprinters die normaliter met een napalmbom nog niet aan de gang zijn te branden.

Peloton Ronde van Polen gehalveerd

In de Ronde van Polen zullen vandaag maar 100 renners aan de start verschijnen van de zesde etappe. Gisteren stapten 85 renners af vanwege de aanhoudende regen en lage temperaturen.

Vanwege de slechte weersomstandigheden, er worden vandaag stevige onweersbuien verwacht, is de etappe van vandaag ingekort. In plaats van 194 kilometer hoeven de renners maar 117 kilometer af te leggen.

Rode Kruis waarschuwt voor hitte Vierdaagse

Het Rode Kruis waarschuwt de 48.896 deelnemers aan de Vierdaagse voorzorgsmaatregelen te nemen voor de hitte die later in de week wordt voorspeld.

Volgens het KNMI zijn de komende dagen zonnig en warm en stijgen de temperaturen naar mogelijk tropische waarden op woensdag. Vanaf donderdag wordt het licht wisselvallig met kans op buien en iets minder hoge maxima.

Het Rode Kruis roept wandelaars op goed uitgerust aan het evenement te beginnen en zonnebrand, petjes en voldoende eten en drinken mee te nemen. Ook wordt geadviseerd de EHBO App te downloaden, zodat wandelaars weten hoe ze zichzelf of elkaar kunnen helpen in geval van nood. Het Rode Kruis is met vrijwilligers langs de route aanwezig om eerste hulp te verlenen.

FOK! is de hele week op de Vierdaagse te vinden. Volg onze berichtgeving over de Vierdaagse hier.

Rode Kruis waarschuwt voor hitte Vierdaagse
Rode Kruis waarschuwt voor hitte Vierdaagse (Foto: ANP)

Bayern München weer lang zonder Robben

Een flinke tegenvaller voor Arjen Robben, aan de vooravond van een nieuw seizoen. De vleugelaanvaller moet zes weken toekijken. De Duitse kampioen meldt via de officiële kanalen dat Robben zondagochtend uitvoerig is onderzocht. Hij liep tijdens de oefenwedstrijd tegen Lippstadt (3-4 winst) een spierblessure in zijn rechterlies op. Daardoor kan hij eind augustus of begin september pas weer in actie komen.

Arjen Robben kampte vorig seizoen ook al geruime tijd met blessures. Daardoor kwam hij niet verder dan 22 optredens voor Bayern München, waarvan vijftien in de Bundesliga. De 88-voudig international scoorde in competitieverband vier keer, aanzienlijk minder dan de zeventien goals van een jaar eerder.

Door de nieuwe kwetsuur moet Robben in elk geval de eerste drie officiële duels van de Rekordmeister aan zich voorbij laten gaan. Bayern speelt op 14 augustus tegen Borussia Dortmund om de Duitse Super Cup. Vijf dagen later is een bekerwedstrijd tegen Carl Zeiss Jena en pas daarna volgt de eerste speelronde van de Bundesliga.

Robben op weg naar... een nieuwe revalidatie (PRO SHOTS/Witters)
Robben op weg naar... een nieuwe revalidatie (PRO SHOTS/Witters)

Voetganger veroorzaakt zware valpartij wielerkoers China

Tijdens de Tour of Qinhai Lake in China heeft een voetganger zondag een zware valpartij veroorzaakt. Tijdens de eerste etappe, 113 kilometer rond Xining, was het peloton nog maar twee kilometer van de finish verwijderd op het moment dat het fout ging.

Een voetganger stak over op een zebrapad, wat doorgaans natuurlijk niet zo'n drama is. Of hij niet naar rechts keek of dat hij wellicht dacht dat het peloton voor hem zou stoppen is niet bekend, maar wel is duidelijk dat hij een behoorlijke valpartij veroorzaakte. Overigens lijkt het erop dat de organisatie ook zeker het nodige te verwijten valt, aangezien men er doorgaans wel voor moet zorgen dat er niemand oversteekt tijdens een grote internationale wedstrijd. 

De man is door de Chinese politie opgepakt, mogelijk vanwege het veroorzaken van het nodige letsel. Of hij misschien een Pikachu zag staan en daarom niet opkeek is niet bekend. 

Regenspecialist wint Moto3 op zeiknatte Sachsenring

Motorcoureur Khairul Idham Pawi heeft op de Sachsenring een drijfnatte Grand Prix van Duitsland in de Moto3 gewonnen. De jonge Maleisiër is weinig bijzonders als het droog is, maar op een natte baan is hij door helemaal niemand te kloppen. Zo won hij eerder in Argentinië al een vergelijkbare race.

Bo Bendsneyder kende vanaf de vierde plek een superstart en schoof gelijk op naar de tweede plaats, achter Enea Bastianini en voor Andrea Locatelli. Het duurde niet langer dan een ronde voor de jonge Nederlander de aanval opende en met succes: voor het eerst in vele jaren reed een Nederlander aan kop van een grand prix. Bastianini viel hem aan, maar Bendsneyder sloeg gelijk terug en hield de leiding nog een ronde vast. Op dat moment kende hij een slechte exit in een van de laatste bochten, waarna hij gelijk terugzakte naar achteren in de kopgroep. 

De man die de grootste indruk maakte was ondertussen de Maleisiër Pawi. Eerder in het jaar reed hij in een natte Argentijnse Grand Prix het hele veld aan puin en dat hij in de regen nauwelijks te kloppen is bleek ook in het begin van deze race: Pawi vertrok vanaf plek twintig en lag binnen twee ronden in de top-5, waarna hij na vijf ronden zelfs de leiding overnam. Alleen de Japanner Hiroki Ono kon enigszins in de buurt van Pawi blijven, terwijl Bendsneyder ondertussen terugviel naar de elfde plek.

Na tien ronden reden Pawi en Ono gezamenlijk weg van het veld, tot de Japanner bijna onderuit ging en met flink wat stuntwerk nog overeind kon blijven. Hij viel terug naar plek vijf en dus lag Pawi onbedreigd op kop. Bendsneyder zakte inmiddels terug naar plek zestien, buiten de punten. Achter Pawi had Locatelli de tweede plek nog altijd in handen, voor de zeer knappe derde plek van John McPhee. 

Richting de helft van de race was het voor Ono dan toch echt afgelopen, terwijl ook Andrea Migno en de andere Maleisische regenspecialist, Adam Norrodin, onderuit ging. Toch ging het voor Pawi niet helemaal vlekkeloos: bij het aanremmen voor bocht één schoot hij even rechtdoor het grind in, maar zijn voorsprong was zo enorm dat nummer twee Locatelli er vermoedelijk niet eens iets van gezien heeft. Per ronde bleef Pawi seconden pakken op de rest en dus was zijn voorsprong na zijn uitstapje in het grind nog altijd meer dan tien seconden.

In het laatste deel van de race gebeurde in de strijd om de voorste posities niet al te veel meer. Pawi bleef foutloos en reed onbedreigd naar zijn tweede zege van het seizoen, waarmee hij zijn dominantie in de regen onderstreepte. Locatelli hield zijn tweede plek vast, voor Bastianini die Jakub Kornfeil en Fabio di Giannantonio achter zich zag eindigen. Bendsneyder eindigde de race op de twaalfde plek. 

Gerrans kan Olympische Spelen vergeten

Simon Gerrans kan deelname aan de Olympische Spelen in Rio op zijn buik schrijven. De Australische wielrenner is niet op tijd hersteld van zijn sleutelbeenbreuk.

Nadat hij in de twaalfde etappe van de Tour de France ten val kwam en zijn sleutelbeen brak, moest Gerrans opgeven. Inmiddels is hij onder het mes geweest, maar de olympische wegwedstrijd komt te vroeg voor de 36-jarige renner, die als een outsider gold.

Geen Tour voor Gerrans (Foto: Pro Shots / George Deswijzen)

Jihadist Nice geïnspireerd door glossy?

Wie wil weten waar Abrahim (of, in dit geval Mohammed Bouhlel) de mosterd vandaan haalde toen hij met een truck op een feestende massa mensen inreed, doet er goed aan Inspire, dé glossy voor de jihadist open te slaan. In het jaargang 2010 is een duidelijke beschrijving te vinden over hoe Mo met zijn geestelijke problemen, een shortcut richting 72 maagden kon nemen.

Inspire is een magazine voor en door jihadisten. Het zou worden uitgegeven door Al-Qaeda, afdeling Arabisch schiereiland. Het blaadje richt zich op Britse en Amerikaanse lezertjes en bevat onder meer lezingen van Osama bin Laden.

Wie de moeite neem om door het haatvolle geraaskal heen te komen van deze editie uit 2010, vindt op pagina 54 een opmerkelijke tip: beschreven wordt hoe een vrachtwagen als maaimachine gebruikt kan worden. Niet voor gras, maar om de vijanden van Allah neer te maaien.

Aangeraden wordt om aan de wielen een paar uitstekende messen vast te lassen, om het effect te vergroten. Erg scherp hoeven die niet te zijn, want door de snelheid van de vrachtauto zullen deze als een mes door boter gaan. Nog een gouden tip van het blad: neem een locatie waar veel mensen samenkomen, waarbij nauwe straten de voorkeur krijgen. Dit zou de vijanden van Allah minder kans geven te ontsnappen aan de gerechtvaardigde straf. Plekken waar andere voertuigen jou kunnen hinderen, dienen vermeden te worden.

Mohammed lijkt deze passage en andere tips uit het blad bijzonder serieus genomen te hebben. Maar wellicht hebben scheidingsperikelen ook een rol gespeeld toen hij besloot tientallen mensen de dood in te jagen.

Bono in Nice tijdens aanslag

U2-zanger Bono was in Nice tijdens de aanslag van afgelopen donderdagavond. Dat meldt Daily Mirror. Hij moest door politiemensen in veiligheid worden gebracht.

Bono zat op een terrasje toen Mohamed Lahouaiej Bouhlel met zijn vrachtwagen een bloedbad aanrichtte in de Franse badplaats. De eigenaresse van het restaurant waar Bono was, vertelde aan de krant La Parisienne dat ook de oud-burgemeester van Nice op het terras zat. Toen ze allerlei mensen weg zag rennen, dirigeerde ze iedereen naar binnen en deed de rolluiken naar beneden.

Daarna kwam de politie om de gasten in veiligheid te brengen. "Iedereen moest de handen op het hoofd houden", vertelt een van de gasten. "Bono moest dat ook. We moesten kalm blijven en het duurde ongeveer een half uur voordat we in veiligheid waren."

Volgens Daily Mirror heeft Bono een huis in de buurt van Nice. In november was de Ier in Parijs toen er daar aanslagen waren. Met U2 bereidde hij zich toen voor op een concert in de Franse hoofdstad.

Bono in Nice tijdens aanslag
Bono in Nice tijdens aanslag (Foto: BuzzE)

Nieuws en sport scoren weer goed op tv

Nieuws en sport voeren de boventoon in de kijkcijferslijst van zaterdag. Het achtuurjournaal werd volgens Stichting Kijkonderzoek het best bekeken. Ook de extra journaals trokken veel kijkers.

Ruim 1,7 miljoen stemden af op NPO1 voor het achtuurjournaal. Het verlengde journaal om 18.00 uur was goed voor bijna 850.000 kijkers. Dat was goed voor een vijfde plek in de lijst. De avondetappe trok iets meer dan een miljoen kijkers en belandde op de derde plek.

Ik hou van Holland gooide, net als vorige week, hoge ogen. Het programma is een herhaling, maar desondanks stemden bijna 1,1 miljoen kijkers af op de spelshow van Linda de Mol.

NPO maakte de top 5 compleet met een nieuwe aflevering van De beste zangers. 880.000 mensen keken ernaar.

Nieuws en sport scoren weer goed op tv
Nieuws en sport scoren weer goed op tv (Foto: BuzzE)

'Stagiair' legt website van Aaron Carter plat

De website van zanger Aaron Carter is platgelegd door de ontwerper ervan, omdat Aaron weigert de rekening te betalen. TMZ beschikt over de briefwisseling waarin websitebouwer John Cantu 50.000 dollar vraagt voor het ontwikkelen en het onderhoud van de website.

Aaron liet de website bouwen om zijn muziek aan de man te brengen. John zegt dat hij maandenlang aan de site heeft gewerkt, maar dat hij er geen cent voor kreeg. Volgens Aaron hoeft dat ook niet, omdat hij John als een stagiair beschouwt. De 'stagiair' vindt dit te gek voor woorden, omdat Aaron hem niets heeft geleerd, en zette de website op zwart.

Aaron Carter, de jongere broer van Backstreet Boy Nick, eist in de briefwisseling dat hij de controle terugkrijgt over zijn eigen website. John is hiertoe bereid mits hij hij betaald krijgt.

In mei werd bekend dat Aaron Carter schulden heeft. De voormalige kindster schakelde de hulp in van het realityprogramma Life or Debt, de Amerikaanse versie van Een dubbeltje op z'n kant, om hem te helpen met zijn financiën.

'Stagiair' legt website van Aaron Carter plat
'Stagiair' legt website van Aaron Carter plat (Foto: BuzzE)

Opnieuw arrestaties na aanslag in Nice

De Franse politie heeft zondagochtend een man en een vrouw gearresteerd in verband met de aanslag op de boulevard van Nice afgelopen donderdag. Daarbij werden 84 mensen gedood, die de nationale feestdag op 14 juli vierden.

De autoriteiten houden nu in totaal zeven mensen vast in verband met de aanslag, die door terreurbeweging Islamitische Staat is opgeëist. De politie heeft nog geen concrete bewijzen dat de dader banden had met de radicale islam.

De 31-jarige Tunesische dader, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, reed met een vrachtwagen op de menigte in, zigzaggend langs de boulevard Promenade des Anglais. Pas na bijna twee kilometer schoot de politie hem uiteindelijk dood.

Opnieuw arrestaties na aanslag in Nice
Opnieuw arrestaties na aanslag in Nice (Foto: ANP)

Elektrisch op vakantie blijft uitdaging

Met de elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Met een auto met een beperkt bereik op één acculading, zullen veel vakantiegangers ervoor terugdeinzen. Toch gaan elektrische rijders het avontuur steeds vaker aan, geholpen door de gestage toename van laadpalen en met de hulp van apps en websites die vertellen waar de laadmogelijkheden zijn.

"Elektrische rijders moeten hun reis vooral goed plannen", zegt Ton Huyskens van BOVAG. "Daarnaast moeten ze er rekening mee houden dat ze bijvoorbeeld niet op een zwarte zaterdag de file inrijden en dat de airco de accu leegtrekt." Huyskens benadrukt dat het om slechts 10.000 volledig elektrische auto's in Nederland gaat en maar weinigen ermee op vakantie gaan. Er zijn veel meer rijders van hybride-auto's en die kunnen terugvallen op een volle tank benzine of diesel."

Het aantal meldingen bij de Alarmcentrale over volledig elektrische auto's in het buitenland is heel bescheiden. "Vorig jaar hadden we 254 pechmeldingen van volledig elektrische auto's tegen bijvoorbeeld 14.000 benzineauto's", zegt Ad Vonk van de ANWB. "Elektrische rijders zullen zich niet heel snel op vakantie laten verrassen door een lege accu. Ze moeten wel letten op de verschillende betalingswijzen van de laadpalen. Wij zeggen dat het nog een uitdaging is."

Wisselauto
Veel mensen rijden hun auto zakelijk en vaak bieden leasemaatschappijen wisselauto's voor vakantie aan. Sommige elektrische rijders vinden het juist een sport om te kijken hoe ver ze met hun auto kunnen komen. "Filmpjes daarvan zetten ze dan op Youtube", zegt Koos Burgman van de Vereniging Elektrische Rijders (VER). "Veel van onze leden willen het elektrisch rijden uitdragen." Via het forum en via websites als ChargeMap.com wisselen ze ervaringen uit over laadpalen in het buitenland.

Bij Tesla zijn ze dat stadium van pionieren al voorbij, zegt communicatiemanager Berith Behrens. De fabrikant heeft zelf een netwerk van zogenoemde superchargers en laadpalen opgezet van Noorwegen tot in Spanje. De auto's zijn uitgerust met apparatuur die je naar de volgende laadplek loodst. "Om met een lege accu langs te kant te staan, moet je de signalen heel erg negeren", zegt Behrens. "Wij zien dat mensen met een nieuwe auto juist als eerste een roadtrip maken naar bijvoorbeeld Parijs of Berlijn."

Elektrisch op vakantie blijft uitdaging
Elektrisch op vakantie blijft uitdaging (Foto: ANP)

Hasselbaink in film over 'kopschoppersdrama'

Popoz-acteur Sergio Hasselbaink gaat de hoofdrol spelen in de film The Pain Body van regisseur Gerson Oratmangoen. Dat hebben de makers zondag bekendgemaakt. De film is geïnspireerd op het 'kopschoppersdrama' dat in 2013 in Eindhoven plaatsvond.

Een 22-jarige Eindhovenaar werd begin januari na een avondje stappen in de stad vanuit het niets in elkaar geschopt en geslagen door acht tieners die langs hem liepen. Justitie gaf de schokkende beveiligingsbeelden waarop de mishandeling te zien was vrij. Het slachtoffer liep een zware hersenschudding en ernstige verwondingen aan zijn mond en kaak op. De daders, die vrijwel allemaal minderjarig waren, kregen tot tien maanden celstraf opgelegd. De rechtbank hield bij de straf wel rekening met het feit dat door het vrijgeven van de beelden de privacy van de verdachten was geschonden. Eén van de schoppers klaagde justitie aan voor het vrijgeven van de beelden omdat deze een 'ontoelaatbare inbreuk op zijn levenssfeer' hadden gemaakt. Maar de rechtbank oordeelde dat justitie dit mocht doen omdat het zo'n ernstig vergrijp betrof.

The Pain Body vertelt over de levens van twee jongeren die elkaar kruisen: Orlando, de zanger van een bekende rapformatie, en Eddy, het slachtoffer van een zinloosgeweldsincident.

Acteur Sergio Hasselbaink was eerder onder meer te zien in jeugdserie Popoz, het drama Sonny Boy en het toneelstuk In Ongenade van Toneelgroep Amsterdam. Regisseur Gerson Orantmangoen is ook vooral bekend als acteur; zo was hij te zien in de films Schemer en De Punt. De makers hopen met een crowdfunding via Cinecrowd genoeg geld op te halen om de film te kunnen draaien. De opnames moeten dit najaar plaatsvinden en vinden vooral in Noord-Brabant plaats. The Pain Body gaat naar verwachting in 2017 in première.

Hasselbaink in film over 'kopschoppersdrama'
Hasselbaink in film over 'kopschoppersdrama' (Foto: BuzzE)

Broer opgepakt voor moord op Pakistaans model

De broer van Qandeel Baloch, een Pakistaanse beroemdheid op social media, is aangehouden voor de moord op zijn zus. Waseem Baloch werd zaterdagavond gearresteerd in Dera Ghazi Khan in centraal Pakistan, meldde de BBC zondag.

Volgens een Pakistaanse krant heeft hij de moord bekend. Hij verklaarde Qandeel te hebben gedrogeerd en gewurgd "voor het onteren van de naam Baloch". De 26-jarige Qandeel Baloch werd bekend voor het posten van pikante, soms ranzige, foto's en video's. Ze wilde daarmee de strenge zeden in haar land aan de kaak stellen.

Baloch, die ook wel de Kim Kardashian van Pakistan werd genoemd, werd gewurgd in haar slaapkamer in het huis van de familie in de stad Multan, waarna haar vader de politie belde. De broer was na de moord verdwenen.

In Pakistan zijn elk jaar meer dan vijfhonderd mensen, vooral vrouwen, slachtoffer van eerwraak. Ze worden veelal door hun eigen familie omgebracht, om schande die aan de gemeenschap is toegebracht uit te wissen.

Broer opgepakt voor moord op Pakistaans model
Broer opgepakt voor moord op Pakistaans model (Foto: ANP)

Britse kinderboekenschrijfster vermoord

 De al drie maanden vermiste Britse schrijfster van kinderboeken, Helen Bailey (51), is dood teruggevonden. Haar 55-jarige vriend is gearresteerd op verdenking van moord. Het begraven lijk van de schrijfster werd ontdekt in de tuin van haar huis in Royston, meldden Britse media dit weekend.

Forensische onderzoekers vond ook de resten van haar kleine hond Boris, met wie ze voor het laatst tijdens een wandeling was gezien. Volgens de politie wordt haar partner niet alleen voor moord aangeklaagd, maar ook voor tegenwerking van het onderzoek.

De man had in het openbaar een oproep gericht aan Bailey: "Helen, waar je ook bent, ik hoop dat je dit bericht hoort. We missen jou en Boris heel erg. Wat er ook is gebeurd, waar je ook bent, ik zal jou en Boris komen halen en je geven wat je nodig hebt."

Bailey is in Groot-Brittannië bekend om haar boeken over de tienerjaren van Electra Brown en van een blog (Planet Grief), waarin ze schreef over de dood van haar man. Die verdronk tijdens een vakantie in de Cariben in 2011. Haar nieuwe partner, een weduwnaar, ontmoette ze bij een praatgroep over verwerking van verdriet.

Britse kinderboekenschrijfster vermoord
Britse kinderboekenschrijfster vermoord (Foto: ANP)

Debusschere veertiende uitvaller in Tour

Jens Debusschere gaat vandaag niet meer van start in de vijftiende etappe van de Tour de France. De Belg van Lotto Soudal heeft gisteren bij een val een barst in zijn schouderblad opgelopen en daarnaast een snee in zijn knie en een gekneusde hand.

Enkele wagens moesten vol in de remmen toen Debusschere net enkele bidons aan het halen was. Matti Breschel kwam toen ook ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen. Debusschere viel ook in de chaos die ontstond maar in tegenstelling tot Breschel reed hij de etappe wel uit ondanks dat hij klaagde over veel pijn.

Er zijn nu nog 184 renners in koers.

Politie ziet Lady Gaga zonder kenteken rijden

Lady Gaga heeft nog maar een paar weken haar rijbewijs, maar de zangeres heeft de eerste verkeersovertreding al op haar naam staan. Ze reed zonder kentekenplaat op haar nieuwe pick-up en dat was de plaatselijke verkeersagent in Malibu niet ontgaan.

TMZ heeft foto's van de Poker Face-zangeres die vrijdag door de verkeerspolitie van Malibu staande werd gehouden. De agent vroeg de zangeres hoogstwaarschijnlijk om haar autopapieren en haar kersverse rijbewijs, terwijl zij hem te woord staat door een opengedraaid raampje.

Hoewel het voor de Amerikaanse media nog gissen was waarom Lady Gaga aan de kant van de weg was gezet, kwam de zangeres zondag zelf een verklaring op Twitter. ''Ja, ik ben aangehouden. Nou en. Ik had gewoon nog geen kentekenplaten ontvangen voor mijn nieuwe pick-up."

De 30-jarige zangeres maakte twee weken geleden bekend dat ze na jaren haar rijbewijs had gehaald.

Politie ziet Lady Gaga zonder kenteken rijden
Politie ziet Lady Gaga zonder kenteken rijden (Foto: BuzzE)

Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17

Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 herdenken zondag hun geliefden in Vijfhuizen. Alle 298 namen van de slachtoffers worden opgelezen en er zal een minuut stilte worden gehouden.

De nabestaanden vullen het programma van de herdenking zelf in met toespraken, zang en dans. De minuut stilte zal worden gehouden rond het tijdstip dat op 17 juli 2014 het radiocontact met de Boeing 777 van Malaysia Airlines verloren ging boven Oost-Oekraïne.

Premier Mark Rutte woont de herdenkingsceremonie bij, op uitnodiging van de nabestaanden. Hij zal niet spreken. Met zijn aanwezigheid wil Rutte de nabestaanden steunen.

Vorig jaar was de herdenking in Nieuwegein. Dit keer is de bijeenkomst in Vijfhuizen bij Schiphol, dichtbij de plek waar de nabestaanden in 2017 het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers willen onthullen.

Precies twee jaar na de ramp is er voor de nabestaanden nog altijd veel onzekerheid. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorig jaar dat het toestel is neergeschoten met een Buk-raket. Maar het strafrechtelijk onderzoek naar wie verantwoordelijk is, loopt nog altijd.

Pas na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd. Het gaat dan onder meer over de exacte plek waar het wapen is afgevuurd. De weg naar een berechting van de verantwoordelijken is dan nog lang.

Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17
Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17 (Foto: ANP)

Tour: Etappe 15 - De hele dag op en af

Etappe 14 werd er een om snel te vergeten. Dat viel natuurlijk ook wel te verwachten. Het was vlak en er was lange tijd tegenwind, dan weet je dat er niet veel gaat gebeuren. Een of ander kopgroepje reed voorop en ik ben nu al zowat vergeten wie er precies in die groep zaten. Oja, erkende hardrijders als Roy en Elmiger. Op het eind van de rit gingen deze twee nog even wat harder fietsen, waardoor het er nog even op leek dat het peloton misschien wel te laat zou komen. Was natuurlijk niet het geval, het werd een massasprint.

Wat in Montpellier niet lukte ging nu een stuk beter. Cavendish liet maar weer eens zien dat hij de snelste is en Kittel liet maar weer eens zien dat fietsen bij Etixx ervoor zorgt dat je een ontzettende huilebalk wordt. D'n Kit heeft nog steeds niet zijn oude niveau te pakken en dat is blijkbaar vrij frustrerend. Ook met Greipel ging het niet echt goed, daardoor wordt het voor Cavendish ook wel wat makkelijker. Zijn twee echte concurrenten niet echt goed bezig, dan zit je al snel op vier overwinningen. Voor Dimension Data wel fantastisch. Na een slaapetappe op zaterdag krijgen we op zondag een rit die bijzonder interessant kan worden. Een flinke bergrit in de Jura, de hele dag op en af. Als dit niet leuk wordt weet ik het ook niet meer. 

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Bourg-en-Bresse is een stad met 40.000 inwoners, aan de voet van de Jura. De prefectuur van de Ain ligt een stuk ten noorden van de finishplaats van de vorige rit en is vooral bekend vanwege pluimvee. Je kan maar ergens bekend om staan, zullen we maar zeggen. De stad is ook bekend omdat Renault hier haar trucks in elkaar laat zetten. Daarnaast is er een klooster, waar jaarlijks 100.000 mensen op afkomen. Bourg-en-Bresse gaat voor de vierde keer voorkomen in de Tour de France. Nog niet eens zo gek lang geleden was de Tour hier nog, in 2014. Ook toen was het een startplaats, alleen zou de rit een stuk makkelijker zijn. Het werd een relatief eenvoudige rit richting Saint-Étienne, die in de sprint gewonnen werd door Kristoff voor Sagan.

Twee keer was Bourg-en-Bresse een aankomstplaats in de Tour. De eerste keer, in 2002, won Thor Hushovd. Hij deed dit niet zoals je zou verwachten in een massasprint, maar door in de aanval te gaan. Toch wel de Sagan van zijn tijd. Vijf jaar later, in 2007, zou Hushovd in de straten van Bourg-en-Bresse vijfde worden in de massasprint. De overwinning ging naar Tom Boonen. Bourg-en-Bresse is tot nu toe onlosmakelijk verbonden geweest met sprinters, maar daar gaat nu duidelijk verandering in komen. Een van de renners in het Tourpeloton is geboren in deze stad. Dan heb ik het over de bijna volledig onzichtbare Pierre-Luc Perichon, van Fortuneo-Vital Concept. De start is naast het Monastère Royal de Brou.

De renners fietsen in oostelijke richting en meteen loopt het al een beetje omhoog. Het zal deze dag bijna nooit vlak zijn. 17 kilometer gaat het vrij bescheiden op en af, tot de eerste serieuze klim van de dag begint. De renners rijden over de rivier l'Ain richting het dorpje Serrières-sur-Ain en vanaf dat moment begint het serieus op te lopen. De Col du Berthiand begint, een beklimming van de eerste categorie. Zes kilometer lang en 8% gemiddeld, een pittige klim om mee te beginnen. De klim begint ook meteen enorm lastig met een kilometer aan 8%, daarna zelfs twee kilometer aan bijna 10%. Veel renners zullen dan al wel weten wat voor dag het wordt.

Richting de top vlakt het wel weer wat af, maar 7% is nog steeds lastig. Na 23 kilometer komen de renners boven op deze col die al een paar keer eerder is voorgekomen. De eerste op de top kan zich in een rijtje voegen met Chiappucci, Jaksche en Calzati. Als we deze dalende lijn volgen komt er dus een floprenner als eerste boven. Er volgt een korte afdaling, zonder lastige momenten. Een paar haarspeldbochten, maar de weg is tot nu toe steeds ontzettend breed. Dit wordt anders na ongeveer 28 kilometer, dan slaan de renners aan het eind van de afdaling scherp rechtsaf en beginnen ze aan een nieuw klimmetje.

Naast dit prachtige klooster worden de renners op weg geschoten (Foto: WikiCommons)
Naast dit prachtige klooster worden de renners op weg geschoten (Foto: WikiCommons)

De renners rijden door Nurieux-Volognat en direct begint de weg weer omhoog te lopen. Op dit heuveltje zijn geen punten te rapen, toch klimt het ongeveer vijf kilometer aan vier procent. Kan toch prima een colletje van de vierde categorie zijn. Voorbij Peyriat, na 32 kilometer, krijgen we weer een korte afdaling. De weg is hier wat smaller en niet echt in goede staat. De adaling is in het begin enorm simpel, maar de laatste kilometers van de afdaling richting Cerdon zijn een stuk lastiger. De renners rijden tussen prachtige rotswanden door, maar daardoor is de afdaling in dit deel wel wat onoverzichtelijker.

De laatste bocht richting Cerdon is ook nog vrij scherp. De renners zien dus flink wat rotsen, maar voor de toeristische inslag rijden ze net aan de verkeerde kant. Aan de andere kant van deze rotspartijen zijn wat prehistorische grotten gevonden, de grotten van Cerdon. Tussen 17.000 en 10.000 jaar geleden diende deze grot als toevluchtsoord. Er zijn allerlei oude werktuigen en beenderen gevonden. Beneden in Cerdon slaan de renners linksaf en begint de volgende klim van de dag meteen. Ze rijden nu langs de andere kant van de rotsen en komen bijna direct langs de grotten van Cerdon. 

Na 43 kilometer begint de beklimming van de Col du Sappel officieel. Het loopt daarvoor al lichtjes omhoog, maar de echte klim is 8,8 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage is 5,6, waardoor je de klim niet echt loodzwaar kunt noemen. Het is dan ook maar een beklimming van de tweede categorie. Van de bijna negen kilometer klimwerk is zes kilometer bijzonder goed te doen. Een paar kilometer aan 4%, een paar aan 5%. Pas richting het eind van de klim, na het passeren van het gehucht Labalme, wordt het steil. In Labalme slaan de renners ook rechtsaf en verlaten ze de grote weg. Over een veel smaller weggetje gaat het nu aan bijna 10% omhoog. Richting de top wordt het wat minder zwaar, maar 8% is nog steeds best pittig.

Na 52 kilometer komen de renners boven en is er een korte afdaling richting de volgende klim van de dag. De afdaling van de Sappel is wel een beetje lastig, want de renners fietsen over een smalle weg door een bos. Gelukkig is de afdaling niet heel steil en ook niet zo lang. Na een kilometer of vijf begint het alweer omhoog te lopen en een kilometer later begint de beklimming met een goede naam, de Col de Pisseloup, dan echt. Dit is een beklimming van de dede categorie. Ongeveer vijf kilometer lang en 5,8% gemiddeld. Niet echt een enorm lastige beklimming, de makkelijkste tot nu toe. Nog wel een lastiger kilometer aan meer dan 7%, maar de rest is prima te doen. Na 63 kilometer komen de renners boven. Het is dan nog ongeveer 100 kilometer tot de streep en er komt nog veel meer. Op de top hebben de renners een uitzicht over het gehucht Corcelles en de omgeving.

Een bezoekje aan de grotten van Cerdon is nooit verkeerd (Bron: YouTube)

De afdaling van de Pisseloup is heel kort en niet zo moeilijk. Tot Corcelles wordt er afgedaald door een bos, maar daarna gaat het dwars door wat velden heel lichtjes naar beneden. Na een aantal kilometer wordt het zowaar vlak. De coureurs komen door Champdor en gaan op weg naar Hauteville-Lompnes, waar de tussensprint van de dag is, na 71 kilometer. Bij het buitenrijden van Hauteville-Lompnes begint de weg alweer omhoog te lopen. Er komt weer een klim aan, ditmaal de Col de la Rochette. Vijf kilometer lang en 5,4% gemiddeld, een beklimming van de derde categorie. Best een leuk klimmetje, vooral aan het begin. Rotswandjes, watervalletjes, kapelletjes, allemaal best schattig. Op de top van de klim is er nog een soort van klein skiresortje met een piste.

De klim zelf is niet lastig, het komt bijna nooit boven de 6% uit. Na 79 kilometer komen de renners boven en volgt er een wat langere afdaling, van bijna acht kilometer. De afdaling gaat dwars door een donker bos, vooral in het begin. Na een tijdje wordt de begroeiing wat minder dicht en wordt alles weer wat lichter. Het is niet echt een moeilijke afdaling. De weg is niet enorm breed, maar ook weer niet smal. Er zijn wel wat bochten, maar de meeste bochten zijn niet zo lastig. Een paar die wat verraderlijk kunnen zijn, maar al met al is het bepaald geen gekkenwerk.

Na 87 kilometer komen de renners door Hotonnes en begint het volgende klimmetje. Op dit klimmetje zijn gek genoeg geen punten te verdien, terwijl het toch nog een paar kilometer stevig omhoog loopt. De Côte de Hotonnes is vier kilometer lang en het stijgt gemiddeld aan 5%. Dat is op z'n minst een berg van de vierde categorie, maar afijn. Na ongeveer 92 kilometer zijn de renners hier boven. 

We zijn nu bijna in de buurt van de zwaarste klim van de dag. Er moet alleen nog wel een kilometer of acht afgedaald worden, voor de Col du Grand Colombier wordt beklommen. De afdaling van de Côte de Hotonnes is niet echt steil, maar de weg is wel smal. Daarnaast loopt de weg dwars door wat dorpjes, waar het nog smaller wordt en waar wat lastige bochten liggen. Na deze toch nog wel enigszins lastige afdaling komen de renners na 100 kilometer uit in Lochieu. Hier ligt de voet van de Grand Colombier. Een naam die klinkt als een klok, maar het wordt pas de tweede keer dat de klim voorkomt in de Tour. Voor het eerst in 2012, in een rit van Mâcon naar Bellegarde-sur-Valserine. Titi Voeckler kwam toen als eerste boven op de klim en zou de rit ook winnen.

Voeckler won in 2012 een rit over de Grand Colombier. Met zijn rare hoofd (Foto: Getty) 

We beklimmen de Grand Colombier nu wel van de andere kant. Van deze kant is de beklimming 13 kilometer lang en 6,8% gemiddeld. Het is een ontzettend onregelmatige klim, geen kilometer is hetzelfde. De klim begint makkelijk met een kilometer aan 5%, maar daarna gaat het van 7 naar 10%. Het wordt weer wat makkelijker en na zes kilometer klimmen is er zelfs nog een behoorlijk lange vlakke strook. Daarna gaat het wel weer twee kilometer aan 10% omhoog. Om te kunnen herstellen van die zware stroken is er weer even een kilometer aan 3%, voor het in de laatste drie kilometer van de klim aan 8 à 9 procent omhoog zal gaan. Na 113 kilometer komen de renners boven op de Grand Colombier en hebben ze een col van de buitencategorie overleefd. Het gemiddelde van deze klim moet je niet zo heel serieus nemen, door alle kilometers rond de 10%, met uitschieters naar hogere percentages, is dit toch echt een zware klim. Op de top is er een prachtig uitzicht over de omgeving.

De afdaling van de Grand Colombier is behoorlijk pittig. De weg is niet al te breed en ook niet al te best. Van deze kant is de afdaling 15 kilometer lang en 8,5% gemiddeld, dus moet het wel behoorlijk steil naar beneden gaan. Toch is de afdaling de eerste zes kilometer goed te doen. Na 122 kilometer slaan de renners linksaf en komen ze voor het eerst deze Tour op een circuit terecht. We gaan nog een rondje om Culoz fietsen en doen het grootste deel van deze afdaling dus twee keer. Nadat de renners linksaf zijn geslagen wordt de weg nog smaller. De afdaling wordt nu ook steil, met vijf kilometer aan 9%. Er wordt gedaald door een donker bos, wat de afdaling nog net wat lastiger maakt. Er zijn behoorlijk wat bochten die lastig in te schatten zijn.

Ik wil Froome wel eens zo lollig op z'n fiets zien zitten in deze afdaling, dan kunnen we lachen. Richting het einde van de afdaling wordt het wat makkelijker, maar het blijft opletten. Na 127 kilometer komen de renners beneden in Anglefort, maar voor ze helemaal beneden zijn dalen ze eerst nog een tijdje door een buitenwijkje van dit dorp, waar ook nog wat lastige bochten te vinden zijn. Het is al met al een gevaarlijke afdaling, waar een goede daler zeker iets kan forceren.

Zou Froome zich nog eens als een gestoorde naar beneden durven storten? (Bron: YouTube)

In Anglefort komen de renners voor het eerst sinds tijden weer eens uit op een grote weg. Het is ook voor het eerst in lange tijd weer eens vlak. De renners mogen ongeveer tien kilometer door een vallei fietsen. Na 136 kilometer komen ze uit in Culoz, de finishplaats van vandaag. Een halve kilometer later rijden ze voor de eerste keer over de finish. In de laatste kilometers gaat het grotendeels rechtdoor over brede wegen. In de slotkilometer zit nog een rotonde en een paar hectometer daarna nog een flauwe bocht naar rechts.

De weg bij de finish is breed, maar de renners mogen als ze over de streep rijden toch nog even door. Bijna meteen na de finish slaan ze rechtsaf en gaan ze weer de Grand Colombier beklimmen. Het voordeel voor de renners is dat ze niet de hele klim hoeven te doen, ze klimmen maar tot Lacets du Grand Colombier. Als ze door de buitenwijken van Culoz rijden zien ze al wat flinke bergen liggen, ze weten dus waar ze naartoe moeten. De klim naar Lacets du Grand Colombier is 8,4 kilometer lang en 7,6% gemiddeld. Een klim van de eerste categorie.

Van deze kant is de Grand Colombier nog mooier. In 2012 reden we de klim op van deze kant. In het begin van de klim rijden de renners tussen allerlei rotswanden door, wat prachtige beelden oplevert. Het hoogtepunt van de rit komt op iets minder dan 20 kilometer van de streep. Halverwege deze klim zitten er kort achter elkaar heel veel haarspeldbochten achter elkaar, wat vooral vanuit de helikopter gezien prachtige beelden oplevert. De Tour heeft de laatste jaren wel patent op zulke beklimmingen, dit is vergelijkbaar met de Montvernier van vorig jaar.

Ook van deze kant is de Grand Colombier behoorlijk onregelmatig. Het begint omhoog te lopen aan 7%, daarna is er een kilometer aan meer dan 9%, gevolgd door een kilometer aan 8% en een kilometer aan iets minder dan 7%. Daarna zijn er dan weer twee zware kilometers aan 10%, voor het richting de top weer wat af begint te zwakken. De laatste kilometer richting de top stijgt het nog maar aan 3%. Na 146 kilometer komen de renners boven, het is dan nog 16 kilometer tot de finish in Culoz. We gaan weer dezelfde afdaling rijden.

Nog steeds een smalle weg, door een donker bos. Een kilometer of acht lang gaat het stevig naar beneden. Voordeel is dat de renners deze weg ondertussen kennen, maar het blijft link. Op ongeveer acht kilometer van de finish komen de renners weer door Anglefort en na een laatste lastige bocht in dit dorp gaat het vervolgens rechtdoor richting Culoz. De coureurs fietsen in de vallei van de Rhône en hier is het vlak en recht. Alleen in de laatste kilometer is er dus nog een rotonde en een flauwe bocht naar rechts. Na 160 kilometer en ontzettend veel beklimmingen zit de laatste bergrit van deze week er alweer op.

We fietsen weer eens door een schitterende omgeving vandaag (Foto: WikiCommons)
We fietsen weer eens door een schitterende omgeving vandaag (Foto: WikiCommons)

Er is voor het eerst in finish in Culoz. De Tour was hier in 2012 al eens, om de Grand Colombier te beklimmen, maar een aankomst of een start was er nog nooit. Het is een klein dorpje met ongeveer 3000 inwoners in de Ain, aan de Rhône. Het dorpje schijnt een van de geboorteplaatsen van de auto te zijn. De broers Henri en Léon Serpollet zouden bepaalde stoommachines hebben geperfectioneerd zodat deze gebruikt konden worden om een voertuig met een aantal wielen te laten bewegen.

Léon Serpollet zou ook de eerste Fransoos zijn geweest die een rijbewijs kreeg. Voorwaarde was dan wel dat hij niet harder mocht rijden dan 16 kilometer per uur. Hij zou in 1902 een snelheidsrecord halen van liefst 120 kilometer per uur. Henri Dunant, oprichter van het Rode Kruis en nobelprijswinnaar zou ook ooit in Culoz hebben gewoond. De plaatselijke school is naar hem vernoemd, dus het verhaal zal wel een kern van waarheid hebben.

Ook Christophe Lemaitre, een atleet en de eerste blanke jongeman die de honderd meter onder de tien seconden liep, schijnt een band te hebben met Culoz. Het dorp is al vaak voorgekomen in de Tour de l'Ain. Een van de renners in het peloton die een goede band heeft met het dorp is Wout Poels. In 2010 won hij in de Tour de l'Ain een rit die startte in Culoz. Het was zijn eerste overwinning bij de profs en je zou het zijn doorbraak kunnen noemen. Net buiten Culoz staat een prima kasteeltje, maar het leukste aan dit dorp is toch vooral het uitzicht op de vervelende berg die tijdens deze rit twee keer beklommen moet worden.

Het wordt lekker warm in Culoz. 28 graden, vermoedelijk. Iets minder wind dan de afgelopen dagen, maar nog steeds wel wat wind. Er is geen kans op neerslag, wat met al die lastige afdalingen wel fijn is. Het Départ fictif in Bourg-en-Bresse is om 12:55. Tien minuten later is de neutralisatie voorbij en begint de koers echt. De finish in Culoz wordt verwacht tussen 17:18 en 17:51. Het kan dus een latertje worden. De NOS is er integraal bij, vanaf 13:05. De Belg is er helaas niet meteen bij. Om 13:00 zenden ze daar immers het journaal uit en dat is heilig. Dat journaal duurt ook altijd verschrikkelijk lang, daarom begint de uitzending van Sporza pas om 13:35. Ik vrees dus dat we een half uur verplicht naar de NOS moeten kijken. Help. 

Voorspelling

Dit is een enorm lastige rit. Het lijkt een rit voor een groepje vluchters. Vooral vanwege de aankomst na een afdaling. Hoewel de vorige rit met een aankomst na een afdaling dan wel weer een strijd tussen de klassementsrenners opleverde. Toch is dit een ander verhaal. Froome heeft inmiddels zijn ritzege binnen en heeft de gele trui heel stevig om zijn schouders. Sky gaat controleren, maar Sky gaat geen gekke dingen doen. Het zal dus van andere ploegen moeten komen, maar ik vraag me dan wel af welke ploeg precies dat werk zou moeten opknappen.

Alle andere favorieten, op Mollema na, zijn meerdere malen door het ijs gezakt. Lijkt me heel sterk dat Quintana nu zijn hele ploeg op kop zet, terwijl hij aantoonbaar niet goed genoeg is. Mollema zal zijn ploeg ook niet direct op kop zetten. Hij zal waarschijnlijk eerder zijn tweede plek willen verdedigen dan een aanval doen op de gele trui. Oftewel, er kan een omvangrijke kopgroep wegrijden. Als Quintana of andere renners nog iets willen proberen zijn de ritten in derde week daar iets geschikter voor. Oftewel, ik ga weer eens vijf namen noemen en dan blijkt er uiteindelijk geen een in de kopgroep te zitten. Wat een jolijt.

1. Costa. Hij had beloofd dat hij ging aanvallen en dat heeft hij al een paar keer gedaan. Ik ben echter nog niet geheel tevreden, dus ik verwacht toch wel dat hij nog een aantal keer aan gaat vallen. Dit is wel een ritje voor hem. Het klimmen gaat nog niet altijd even goed, maar hij kan ook best goed dalen en is in een aankomst met een kleinere groep ook niet direct kansloos. 

2. Pantano. Zou toch leuk zijn als er deze Tour een Colombiaan is die wel wat presteert. Vooralsnog is het nog niet veel. Jarlinson moet lekker in de aanval gaan. Ook een jongen die kan klimmen, dalen en sprinten. Nou, als deze rit dan niet op je lijf geschreven is weet ik het ook niet meer.

3. Majka. Hij moet nog wat punten voor de bollentrui gaan smokkelen. Dan is een rit met 800 beklimmingen wel vrij geschikt. Komt tot nu toe wel steeds tekort zodra de knikkers echt worden verdeeld, zal nu vast niet anders zijn.

4. Zakarin. We hebben nog niet genoeg kunnen lachen om de Tartaar uit Tatarije en daar moet nodig verandering in komen. Deze rit lijkt me erg geschikt voor hem. In de afdaling kan hij zich weer mooi ergens in een beek katapulteren. Niks mis mee allemaal.

5. Sepulveda. Dit gaat natuurlijk niet gebeuren, maar ik wil Eduardo graag een keer in beeld zien. Hij heeft op de Ventoux en in de tijdrit flink laten lopen. Kan zijn omdat hij slechte benen heeft, of omdat hij zich spaart voor een aanval. Ik hoop dan maar op het tweede.


Justin Bieber wil cadeau van fan niet hebben

Justin Bieber zit tijdens zijn concerten niet te wachten op cadeautjes. De zanger deelde vrijdagavond een sneer uit naar een fan die een pet op het podium gooide, is te zien op filmpjes die de ronde doen op social media.

"Wat je ook op het podium probeert te gooien, een pet of zo, ik hoef die shit niet", zei Justin, vlak voordat hij zijn presentje terug het publiek in schopte. Hij lijkt zich meteen te realiseren dat hij niet erg aardig is. "Sorry, dat was gemeen."

Volgens Justin koos de Belieber het verkeerde moment. "Het verpestte de sfeer."Justin trekt momenteel door de Verenigde Staten en Canada met zijn Purpose World Tour. Na de zomer komt hij naar Europa, in oktober geeft Justin twee concerten in Arnhem.

Justin Bieber wil cadeau van fan niet hebben
Justin Bieber wil cadeau van fan niet hebben (Foto: BuzzE)

Zeer grote brand recyclingbedrijf Leiderdorp

Bij het bedrijf Vliko BV op de Achthovenerweg in Leiderdorp woedt een zeer grote brand, meldt de brandweer op Twitter.

Vliko BV is een afvalverwerkings- en recyclingbedrijf. Hoe de brand is ontstaan, is vooralsnog niet bekend. De brandweer laat het vuur gecontroleerd uitbranden. De hal waar de brand is ontstaan lag vol met afval volgens een woordvoerder. De rook trok weg over de weilanden en leverde geen gevaar op voor de omgeving. 

Bij de brand raakte een agent gewond aan zijn hand. Hij werd nagekeken door amublancepersoneel. 

Zeer grote brand recyclingbedrijf Leiderdorp
Zeer grote brand recyclingbedrijf Leiderdorp (Foto: ANP)

Cazeneuve doet beroep op Franse patriot

Bernard Cazeneuve heeft naar aanleiding van aanslag in Nice een beroep gedaan op de Franse patriotten. De minister van Binnenlandse Zaken moedigde hen zaterdag aan zich als vrijwilliger te melden voor politiediensten. Hij nodigde iedereen die dat wil en er geschikt voor is, uit zich als reservist aan te melden.

Het vrijwilligersleger telt nu ongeveer 12.000 leden, die als een gebeurtenis daarom vraagt snel zijn te mobiliseren. Plaatselijke en regionale overheden kunnen op hen terugvallen voor de beveiliging van plaatsen en evenementen.

Cazeneuve doet beroep op Franse patriot
Cazeneuve doet beroep op Franse patriot (Foto: ANP)

Vrouw overleden na ongeluk op A12

Bij een ongeval op de A12 tussen Oosterbeek en Wageningen is in de nacht van zaterdag op zondag een vrouw om het leven gekomen, meldt de politie.

Rond 00:45 uur kwam er een melding binnen dat er een man onder het bloed langs de A12 stond. De bestuurder van de wagen zocht na de crash, waarbij de wagen van het talud raakte en onderaan het talud tot stilstand kwam, hulp op de snelweg. Bij het ongeluk kwam de bijrijdster om het leven, de man is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis overgebracht. 

Vanwege het ongeluk waren twee rijstroken urenlang afgesloten voor verkeer. De politie stelt een onderzoek in naar het ongeluk. 

Persoon overleden na ongeluk op A12
Persoon overleden na ongeluk op A12 (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Warme dagen in het vooruitzicht

De zondag lijkt een herhaling van de zaterdag. Veel bewolking, kans op lichte regen of motregen. In het zuidoosten kan in de middag een bui vallen. In het noorden maakt men in de middag nog wel een beetje kans op wat zon. Op de Wadden wordt het zo´n 19 graden, in het zuidoosten kan de temperatuur oplopen naar 24 graden. De wind draait richting het westen en is matig van kracht. 

Zon op 05:41
Zon onder 21:50
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Uitzicht in het Zwarte Woud (Foto: qltel)
Uitzicht in het Zwarte Woud (Foto: qltel) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1942 Het eerste transport met Nederlandse joden kwam aan in kamp Birkenau.
1945 Schilder Han van Meegeren werd gearresteerd wegens het onder de naam Vermeer verkopen van eigen schilderwerken, waaronder Emmausgangers aan museum Boymans.
1968 In Londen ging de Beatles-tekenfilm Yellow Submarine in première.
2004 Een zeer actief onweersfront, vooraf gegaan door een enorme shelf cloud, trok over Nederland. Het KNMI registreerde meer dan 80.000 ontladingen op deze dag.
2014 Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, stortte neer nabij de Oekraïense stad Donetsk. Hierbij kwamen alle 298 inzittenden om, waaronder 196 Nederlanders en 4 Belgen.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

'Griekenland stuurt Turkse militairen terug'

De acht Turkse militairen die na de mislukte staatsgreep in een helikopter uitweken naar Griekenland en daar politiek asiel aanvroegen, zullen worden teruggestuurd. De minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu heeft zaterdagavond via Twitter bekendgemaakt dat zijn Griekse collega Nikos Kotzias telefonisch heeft toegezegd hen zo snel mogelijk uit te leveren.

Athene bevestigde het gesprek maar was terughoudender over de uitwijzing. Griekse juristen gaan er gezien de ervaring met asielprocedures vanuit dat het misschien wel twintig dagen gaat duren voordat een beslissing is genomen. De gevluchte bemanning ontkent betrokken te zijn geweest bij de staatsgreep. Ze waren opgestegen om gewonden te vervoeren. Toen de politie hun toestel onder vuur nam, waren ze ervandoor gegaan.

Zaterdagavond arriveerden dertien Turken in Alexandroupolis om de 'gekaapte' helikopter van het type 'Black Hawk' op te halen.

'Griekenland stuurt Turkse militairen terug'
'Griekenland stuurt Turkse militairen terug' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.