Zweed Stenson wint op magistrale wijze The Open met record

Henrik Stenson heeft op heeft op sublieme wijze de 145e editie van The Open op zijn naam geschreven. De Zweedse golfer had in zijn slotronde 63 slagen nodig en kwam tot een totaal van 264 slagen. Dit is twintig slagen onder par, een record in de geschiedenis van The Open. Stenson is de eerste Zweed ooit die een major op zijn naam schrijft. 

Op Royal Troon ging het op de slotdag tussen Stenson en Phil Mickelson. De veertigjarige Zweed had een slag voorsprong op de Amerikaan. Ze gingen gelijk op en na negen holes hadden ze beiden een score van vier onder voor de dag. Na elf holes stonden ze gelijk en op hole veertien nam Stenson door een birdie weer een voorsprong. Op de vijftiende hole wist Stenson zelfs zijn voorsprong te verdubbelen door weer een birdie te maken. 

Stenson, met bijnaam The Iceman, begon de laatste hole met twee slagen voordeel en met weer een knappe birdie kwam hij op een ronde van 63 slagen. Het totaal van 264 slagen op de par-71 baan is het laagste winnende totaal in een major. In 2013 was het Mickelson die op Muirfield boven Stenson eindigde, drie jaar later is het andersom. Mickelson werd tweede op twee slagen van Stenson. De Amerikaan J.B. Holmes werd derde met zes onder par en landgenoot Steve Stricker vierde met vijf slagen onder par. Rory McIlroy werd samen met Tyrell Hattan en Sergio Garcia gedeeld vijfde. 

Joost Luiten haalde het slotweekend niet. Hij had een totaal van elf slagen boven par, zes slagen te veel om de cut te halen. De Belg Thomas Pieters werd gedeeld dertigste, samen met onder andere Jordan Spieth, en landgenoot Nicolas Colsaerts gedeeld 46e.