Interview: The Sore Losers op Pinkpop 2016

Cedric Maes en Jan Straetemans vormen een deel van de keiharde Belgische rockband The Sore Losers. Een krappe maand geleden knalden de heren nog het dak van de tent van Stage 4 af, en na dat optreden was er ook tijd om even te relativeren.

"The Sore Losers is op de manier onstaan dat ik (Cedric) fan was van een band waar Jan in speelde, en mijn band hield er mee op. Ik wilde alleen wel met de drummer samen weer een nieuwe band beginnen, dus vroegen we Jan of hij in onze band wilde komen gaan spelen. Het was een beetje een samensmelting". Jan heeft over de stijlen wel een mening: "We speelden allemaal wel een beetje hetzelfde, dus het rock ’n roll, maar je hebt altijd als je verschillende mensen bij elkaar zet, dat dat verschillende stijlen bij elkaar brengt. Iedereen speelt net wat anders".

Wat belangrijk is voor de band, als er een optreden gedaan gaat worden, daar zijn de heren het met elkaar over eens: "Er moet een connectie zijn tussen de band en het publiek. Dat we ons goed voelen en iedereen zich goed voelt. Ik had dat ook op Pinkpop, de tent stond helemaal vol. En dan zet je het eerste nummer in en dan komt het besef dat je met je beste vrienden lekker muziek gaat maken en dat is ook waarom de band werkt. Dat zijn niet vier eilandjes die daar staan en we zijn met elkaar aan het kicken op wat er aan het gebeuren is. Je moet die connectie hebben met het publiek om een goed optreden neer te zetten. Ik denk wel echt dat dat gelukt is op Pinkpop. Het publiek en de band was één. Het was geen aapjes kijken, maar die connectie was er constant. De relativering en evaluatie na een optreden doen we allemaal. We kijken dan wat er werkte en wat er absoluut niet werkte. Zo komt ook bijvoorbeeld tijdens een show iets naar buiten waar van tevoren over nagedacht is en dan kijken we achteraf of dat echt werkte, op dat moment of ook voor in het vervolg".

Er is niet echt een duidelijke verdeling in de band, qua rollen: "We schrijven denk ik meer als collectief, soms is er wel een iemand met een affe song waar hij dan mee aankomt, maar bijvoorbeeld het laatste album hebben we helemaal in de studio afgewerkt. Maar ik (Cedric) vind toch dat Jan de zanger is en dat hij dus met de platen moet komen die hij wil gaan zingen. Ik zal als gitarist nooit met een stapel met platen aan komen zetten". De plaats waar de heren speelden, Stage 4, was perfect voor de muziek: "Ik (Jan) ben gewoon heel blij dat we ons hier vandaag hebben mogen laten zien en we moeten daar realistisch in zijn, onze nieuwe plaat is net uit en mensen kennen ons nog niet zo. Die tent wil je liever volspelen dan op een groter podium, met minder publiek". De band staat getekend bij Excelsior Recordings en Cedric heeft wel een verhaal over hoe dat zo is gekomen: "Ze hebben ons ontdekt en daarna getekend. We zijn niet actief op zoek gegaan naar een platenmaatschappij, daarin hebben we gewoon veel geluk gehad. Ferry, de platenbaas, heeft ons via MySpace nog ontdekt. Dat is gewoon echt geluk hebben". De reactie op het bericht dat de heren op Pinkpop geboekt was is simpel: "We waren superblij. We komen graag in Nederland en we proberen hier voet aan de grond te krijgen en dat we dan op zo’n festival kunnen spelen, is echt een cadeau".

Cedric heeft als laatste nog wel een boodschap naar aanleiding van de vraag wanneer The Sore Losers op de nog grotere podia te zien zal zijn: "Ik geloof gewoon heel hard in deze band en weet dat we gewoon goede nummers schrijven. Ik weet dat ik met drie super getalenteerde gasten in een band speel. We gaan zo ver als het kan, en ik vind dat iedereen zo moet denken die in een band speelt. Waarom zou ik niet mogen zeggen dat ik op de Main Stage van Werchter wil spelen. Ga er dan gewoon voor. Pinkpop is hetzelfde, je zal mij nooit horen zeggen dat we daar nooit hadden kunnen spelen. Dat kunnen we zeker, ik geloof dat we er goed genoeg voor zijn"