Selectieve dopingstraffen Russen afgeschoten, olympisch goud afgepakt

De selectieve straffen van zes Russische atleten - vijf snelwandelaars en steeplechaseloopster Yulia Zaripova - zijn door het internationaal sporttribunaal CAS onderuit gehaald. De Russen werden door de Russische autoriteiten geschorst op basis van verdachte waarden in hun bloedpaspoort, een zaak die inmiddels ruim een jaar loopt. 

Het opvallende was echter dat de groep atleten hun resultaten uit bepaalde perioden afgepakt zag worden. Zo kon Sergey Kirdyapkin precies zijn olympische gouden medaille van de 50 kilometer in Londen in bezit houden. Meer hierover valt hier te lezen.

Daar heeft CAS nu een stokje voor gestoken: Kirdyapkin moet zijn gouden medaille inleveren en de Australiër Jared Tallent mag zich eindelijk olympisch kampioen noemen. Zijn zilveren medaille gaat naar de Chinees Si Tianfeng, terwijl de Ier Rob Heffernan het brons krijgt.

Overigens is Valeriy Borchin definitief tot 2019 geschorst. Ervan uitgaande dat hij geen comeback maakt is zijn laatste actie als atleet geweest dat hij zich voor het oog van de camera's onderpoepte tijdens de Spelen van Londen.

Steeplechaseloopster Zaripova moet niet alleen haar olympisch goud van 2012 inleveren, ook haar in 2011 gewonnen wereldtitel is ze kwijt. Die mocht ze van de Russen in eerste instantie houden, maar CAS was het daar niet mee eens. Habiba Ghribi uit Tunesië mag zich nu officieel zowel wereld- als olympisch kampioene noemen.