FNV hekelt hoge bonus KPN-topman Eelco Blok

FNV Publiek Belang hekelt de hoge bonus van ruim 1 miljoen euro die KPN-topman Eelco Blok over 2015 heeft ontvangen. FNV zegt dat dit niet uit te leggen is aan de werknemers die steeds met bezuinigingen te maken hebben, liet FNV Publiek Belang zaterdag weten.

'We beraden ons nog hoe we moeten omgaan met deze buitensporige bonussen', aldus een woordvoerster zaterdag. 'De loonontwikkeling van mensen die buiten de cao vallen strookt niet met de eerlijke afspraken met werknemers die wij in de cao maken.' Inmiddels verdient Blok volgens FNV zo'n 75 keer meer dan de laagst betaalde werknemer bij KPN.

'Dit is niet uit te leggen. Niet aan de medewerkers, niet aan de klanten en ook niet aan de aandeelhouders. KPN krimpt en dat voelt het personeel al jaren', aldus onderhandelaar Joost van Herpen van FNV Publiek Belang. 'Toch is de beloning die een aantal directieleden krijgt met sprongen omhoog geschoten. We zien dat de verschillen tussen de directie en medewerkers steeds verder uit elkaar komen te liggen. De verschillen in beloning moeten eerlijk en verklaarbaar zijn', stelt Van Herpen.

KPN-medewerkers

Vorig jaar heeft FNV met succes bezwaar gemaakt tegen de extra bonus van 425.000 euro voor Blok. De KPN-topman zag toen af van de bonus en gaf het volledige bedrag terug. Deze extra bonus, die nog bovenop de reguliere bonus van ruim 500.000 euro kwam, viel slecht omdat veel KPN-medewerkers werden ontslagen. In een paar jaar tijd verloren meer dan 7000 medewerkers hun baan. Ook voor dit jaar heeft het bedrijf extra bezuinigingen aangekondigd.

Een woordvoerster van KPN zei in een reactie dat de variabele beloning gestegen was door de 'goede prestaties'. 'KPN heeft in 2015 bijvoorbeeld een zeer sterke klantgroei gerealiseerd en ook de klanttevredenheid was nog niet eerder zo hoog. Deze sterke prestaties zie je inderdaad terug in de korte-termijnbeloning van de top. Maar ook alle andere KPN-medewerkers profiteren hiervan. Zij krijgen namelijk ook een bonus vanwege de goede prestaties in 2015.'

FNV hekelt hoge bonus KPN-topman Eelco Blok
FNV hekelt hoge bonus KPN-topman Eelco Blok (Foto: ANP)