Roken MOET niet

Roken moet mogen. Maar roken MOET niet altijd. Er is geen peuk die niet een half uurtje kan wachten en geen peuk valt slecht omdat hij tien meter verderop wordt gerookt. Daar moet je dus altijd wel uit kunnen komen.

Daar denk Clean Air Nederland (CAN) anders over. CAN wil namens iemand een rechtszaak beginnen en denkt daarbij aan een bejaarde vrouw  die ziek wordt van een onderbuurman die constant sigaren rookt op zijn balkon. De kern van de zaak is dat zij roken op het balkon willen verbieden, als de buren er last van hebben.

Snap ik (deels).

Ik maak als roker niet uit of iemand nu wel of niet ziek wordt van mijn rook. Als iemand een aandoening aan de longen heeft, bepaal ik ook niet uit of mijn sigaret daar een kwalijke invloed op heeft. Dat bepalen die mensen zelf. Zelf vind ik wietlucht vreselijk dus wordt in mijn huis niet geblowd. Ik heb geen probleem met drinkers, maar in mijn huis komt geen alcohol binnen. Dat bepaal ik namelijk helemaal zelf en dat recht hebben anderen ook.

Nu geurt – of stinkt - een sigaar meestal stevig. Als deze mevrouw daar last van heeft, heeft ze het recht daar over te klagen. In het Burgerlijk Wetboek staat zelfs dat buren elkaar niet mogen hinderen met rumoer, trillingen, stank, rook of gassen. Als deze buurman dan inderdaad de godganse dag sigaren zit te lurken op zijn balkon, kan ik me de hinder en ergernis best voorstellen.

Maar! Is het ook nodig dat hij de godganse dag aan die sigaar zit te lurken en is zijn balkon dan echt de enige plek waar dit mogelijk is? De beste man had ook binnen en met de ramen dicht kunnen roken. Of afspraken kunnen maken om alleen op bepaalde tijden op het balkon te roken. Dan had de buurvrouw eventueel de ramen even dicht kunnen doen. Mevrouw had door kunnen geven wanneer ze een dagje de deur uit was. De buurman had af en toe rokend een wandelingetje kunnen maken.

Toch wil men hier - ondanks al deze opties - een rechtszaak van maken. En dan zeg ik: hier is dus behoorlijk beroerd gecommuniceerd!

Kijk. Als je hier samen een oplossing in kunt bedenken, dan heb je nooit nieuwe verboden of rechtszaken nodig. Waar sommigen hier de buurvrouw als 'zeikwijf' neer kunnen zetten, kan die sigaren rokende buurman ook gewoon een eigenwijze, rokende klootzak zijn.

Dat zie je dus vaker. Kijk maar eens naar de felle reacties op artikelen over rookverboden. Rokers duiken erop alsof ze door de woningbouw op straat worden geflikkerd! Maar daarbij wordt vergeten dat CAN amper bestaansrecht zou hebben, als niemand ooit last had gehad van andermans rook. Als rokers soms even verderop gingen staan of een kwartiertje zouden wachten op de volgende peuk.

En ja. Clean Air Nederland is een eng clubje. Mensen die er hun levenswerk van maken de samenleving op één enkel punt te willen veranderen, slaan nu eenmaal altijd ernstig door en zien overal spoken.

Maar toch. Wat de medische wetenschap ook zegt: je gaat nooit eerder dood van een paar sigaretten minder.