Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17

Premier Mark Rutte heeft woensdagochtend opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Hij deed tijdens een telefoongesprek een dringend appel op hem om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Woensdagavond stemt de VN-Veiligheidsraad in New York over de resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken. Moskou vindt het tribunaal voortijdig, omdat het onderzoek naar de crash in Oost-Oekraïne nog niet klaar is.

Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie heeft verbonden om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vliegtuig.

Timing
De premier ging in op de twijfels van Rusland over de timing en de vorm van het tribunaal. Volgens Rutte is het wenselijk om het besluit over een tribunaal alvast te nemen voordat de toedracht en de aanklacht bekend zijn. Deze volgorde moet juist politisering van de rechtsgang voorkomen.

Op deze manier gebeurde het ook bij de meeste andere speciale VN-tribunalen. Landen hebben dan alle ruimte om informatie te verstrekken aan het tribunaal, dat zelf onafhankelijk en legitiem operereert, aldus Rutte.

Koenders
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in New York. Hij voert nog gesprekken en zal het woord voeren tijdens de zitting van de Veiligheidsraad.

Bij de crash vorig jaar 17 juli vielen 298 doden, onder wie 196 Nederlanders.

Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17
Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17 (Foto: ANP)