Porte staakt de strijd in Giro d'Italia

Richie Porte zal dinsdag in Pinzolo niet meer van start gaan in de Ronde van Italië. De kopman van Team Sky heeft nog te veel last van een val tijdens de dertiende etappe en besluit om de handdoek in de ring te gooien. "De val van vrijdag eist zijn tol", aldus de Australiër op de website van Team Sky.

Porte kende een ongelukkige tweede week in de Giro D'Italia. De dertig jarige wielrenner kreeg een tijdstraf van twee minuten omdat zijn landgenoot Simon Clarke hem zijn wiel aanbood na een lekke band. Clarke is van een andere ploeg en de UCI-regels verbieden dat wielrenners van andere ploegen materiaal aan elkaar afstaan. 

Porte was ook een slachtoffer van de in de chaos van Jesolo. Hij kwam net als Alberto Contador ten val. Een slipper die hem duur kwam te staan. "Ik kende niet veel geluk deze week met de lekke band en de daaraan gekoppelde tijdstraf. Het is echter de val van vrijdag die zijn tol eist", doet Porte zijn verhaal. "Ik viel op mijn knie en heup waardoor ik veel last had tijdens de tijdrit van zaterdag en de rit van gisteren. Ik wilde er nog alles aan doen, maar de medische staf besloot om er toch de brui aan te geven."

Vandaag is een rustdag in Giro. Dinsdag gaat de ronde verder met een 174 kilometer tellende bergetappe tussen Pinzolo en Aprica. Er moeten vijf cols beklommen worden, waaronder de Del Mortilolo. Dat is één is uit de eerste categorie.