Ex-premier België: ib obb bbb mm

Wat hij precies met de wereld wilde delen, weet niemand. Feit is dat de Belgische oud-premier Yves Leterme zondag de cryptische boodschap 'ib obb bbb mm' wereldkundig maakte via Twitter. Het is niet de eerste uitglijder van de politicus, schrijft Het Laatste Nieuws.

Leterme reageerde op een nieuwsbericht over een man en vrouw die dood werden gevonden in hun woning. De oud-premier gaat wel vaker de mist in. België is er inmiddels zo aan gewend dat de term 'een Letermeke doen' een begrip is geworden. Christen-democraat Leterme is tegenwoordig secretaris-generaal van de IDEA; een expertisecentrum voor democratie.

In januari 2014 schreef Leterme op Twitter: 'Goeie morgen boe... Kga nu nog maar opstaan. Xx'. Die boodschap haalde hij toen snel weer weg. In oktober 2012 twitterde hij ook een tekst die duidelijk privé was bedoeld: "Goeie" morgen / Heb geen oog dicht gedaan na onze telefoon... Xx /ps: Ford zware klap. Eerder al gingen berichtjes als 'Als ik te veel vraag zeg je het maar, ik wil je niet stalken' of 'Want to learn to know you. You to?' tot algemene hilariteit het internet rond. Ook twitterde Leterme ooit: P

Volkslied
Leterme, die tussen 2009 en 2011 premier van België was, maakte zijn allergrootste flater overigens niet op Twitter. In 2007, tijdens de nationale feestdag, wist hij niet het juiste antwoord te geven op de vraag wat er die dag wordt herdacht. Een journalist vroeg hem om een stukje van het Belgische volkslied, de Brabançonne, te zingen. Leterme begon daarop het Franse volkslied te zingen. De Waalse omroep RTBF opende haar journaal met de blunder, die de hele wereld over ging.