Golfstaten vragen V-raad om wapenembargo Jemen

Redactie

Saudi-Arabië en de andere Golfstaten hebben donderdag voorstellen gedaan aan leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een wapenembargo tegen de sjiitische rebellen die in Jemen de dienst uitmaken. De opmars van de Houthi-rebellen heeft Jemen aan de rand van de afgrond gebracht. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi is voor de rebellen op de vlucht geslagen.

De Golfsamenwerkingsraad (GCC) voerde donderdag overleg met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. De GCC wil dat er een resolutie wordt aangenomen, die met militair geweld kan worden gehandhaafd. Tevens kreeg de voorzitter van de Veiligheidsraad een brief van de GCC waarin wordt uitgelegd dat de luchtaanvallen die de GCC-lidstaten hebben uitgevoerd een reactie waren op het verzoek van Hadi voor directe hulp, eerder deze week. De voorzitter, de Franse ambassadeur François Delattre, wilde niets over de brief zeggen.

Een diplomaat die bij de bespreking tussen de GCC en de Veiligheidsraad was benadrukte dat een wapenembargo alleen moet gelden voor de Houthi-rebellen en niet voor de Jemenitische regering. De GCC wil geen herhaling van de situatie in Libië waar de regering een speciale commissie van de VN moet vragen om een uitzondering op het embargo.

De GCC-leden pleiten ook voor financiële sancties tegen de rebellen en willen daarnaast dat de rebellen zich terugtrekken. "We eisen de terugtrekking van de Houthi's uit Sanaa en uit de andere provincies", aldus de Saudische VN-ambassadeur Abdallah al-Mouallimi.